Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.3.2016 17:03
hyperzuzik

XXX.XXX.234.39

Ahojte. pre tych, ktori maju klasicky 8 hod. pracovny cas... ako stihate starostlivost o kona? Ako casto za nim chodite? Ajo to stihate?

20.3.2016 18:08
stacey

XXX.XXX.194.90

Ahoj,
přes zimu jsem jen ráno nakrmila a odpoledne. Vracím se domu kolem čtvrté nebo později. A to s ježděním nešlo dohromady. Takže seno ráno a odpoledne. V ježdění pauza. Mám koně 24/7 takže to ani problém nebyl. Začala jsem jezdit až s prodlužujícím se dnem.
Ale mám koně doma, tak to je pro mě o něco jednoduší, že už za nimi nemusím nikam dojíždět.

Makys

20.3.2016 19:16
Makys

XXX.XXX.149.11

Dobrý den muzu se zeptat jestli to není něco tajného :) jak to mate zařízený a jestli je tam koník sám ? Děkuji.

21.3.2016 16:21
stacey

XXX.XXX.194.90

Makys pokud to byla reakce na mě, tak takto. =) Koník samozřejmě není sám. Jsou na pastvině tří jako stabilní skupina. Vychází spolu perfektně, žádné boje o žrádlo nic. Kolem nich jsou pak ještě další koně. Jsou na pastvině po celý rok s možností přístupu do přístřešku. Přes zimu jsem krmila i 5x denně malými porcemi sena (když jsem byla doma). Co jsem v práci, dostávájí 2x denně. Častěji neni v mých silách. Na nonstop senu být nemohou (tloustou i ze vzduchu).

Makys

21.3.2016 17:50
Makys

XXX.XXX.149.11

Děkuji :).

Sophii

21.3.2016 18:35
Sophii

XXX.XXX.205.245

Já za koněm jezdím jak kdy můžu. Ale mám ho pastevně a nic mu nechybí. Krmí mi ho a vynahrazuji mu to. Jsou týdny kdy se za ním zkrátka nedostanu- nemoc, lékař, práce navíc, jiná akce. Ale jsou to výjimečné stavy, jinak za ním jezdím minimálně 2x týdně a občas tam zajede slečna, která mi ho už čtvrtým rokem jezdí :).

21.3.2016 19:16
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Základ je zachovaný welfare ustájení a celkového managmentu koně, člověk a práce už je jen bonus, bez kterého se kůň, primárně v zimě, obejde.

Já mám koně v ustájení - přes den venku, v noci box a přes zimu stejně moc nejezdíme, nestíhám tak často, kůň má po sezoně zasloužený odpočinek, sice máme světlo na jízdárně, takže pokud není venku konec světa, tak se dá něco dělat, ale přijde mi to zbytečné, kůň je stejně "zpomalený" přes zimu a potom má víc sil na jaře, celkově jak psychicky tak fyzicky odpočinutý. Nehrotím to, není to vrcholný sporťák. Přes zbytek roku jak stíhám, pravidelné tréninky (1x týdně), víkendy závody a terén, v týdnu nějaké přiježďování a blbnutí. To je cca 3-4x týdně.

3.2.2017 14:00
DoubleBouble

XXX.XXX.25.254

Zdravím dovolte mi připojit se do diskuze ať nezakládám nové téma... zajímala by mě ta práce přes zimu, od srpna do konce roku chodila kobyla 2-3 týdně - ať už to byl terén, lonž, jízdarna nebo procházky-s malou prací ze země. rekre..... ted od ledna chodí tak 1x max.2x do týdne a většinou terén jsme přestěhovaní a terény jsou tak luxusni že mě zatim moc přiježďování nebaví - musím se nabažit těch lesů :D :D :D není to déle než hodina venku... hodně lidi píše že koně jsou přes zimu lenošivý apod a že s ními nedělají a to jako vůbec?... moje kobyla je hodně nabitá a když například týden je jen ve výběhu s vícero koňmi... pak se dost pod sedlem ukáže vždycky...jak to mam tedy udělat? mam ji proste uplne nechat a nebo naopak proste nedavat zimni režim? nebo ubrat jádro?

3.2.2017 14:02
DoubleBouble

XXX.XXX.25.254

DoubleBouble napsal(a):
Zdravím dovolte mi připojit se do diskuze ať nezakládám nové téma... zajímala by mě ta práce přes zimu, od srpna do konce roku chodila kobyla 2-3 týdně - ať už to byl terén, lonž, jízdarna nebo procházky-s malou prací ze země. rekre..... ted od ledna chodí tak 1x max.2x do týdne a většinou terén jsme přestěhovaní a terény jsou tak luxusni že mě zatim moc přiježďování nebaví - musím se nabažit těch lesů :D :D :D není to déle než hodina venku... hodně lidi píše že koně jsou přes zimu lenošivý apod a že s ními nedělají a to jako vůbec?... moje kobyla je hodně nabitá a když například týden je jen ve výběhu s vícero koňmi... pak se dost pod sedlem ukáže vždycky...jak to mam tedy udělat? mam ji proste uplne nechat a nebo naopak proste nedavat zimni režim? nebo ubrat jádro?

Jak mam udělat aby nebyla vzdycky takovej blazen nabitej... nevim jestli je to srozumitelne... a hlavne kdy zacinate s konmi zase delat? po te zime?

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.2.2017 16:49

Kone sme vždy od práce v zime odstavovali, aj dostihákov. Obvykle sa uberie jadro, na záchovné minimum, to spraví dosť. Teraz majú kone voľno cca od konca októbra. Začíname plus-mínus podľa počasia koniec januára/február, párkrát sa pred tým, než začneme jazdiť olonžujú( niekedy aj priamo pred jazdením, podľa aktuálneho psychického rozpoloźenia) a potom začíname krokovkami. Zozačiatku klušeme na takých bezpečných miestach, o cvale ani nehovorím :)
Ale treba si to všetko prispôsobiť vlastnému koňovi, zažila som takých, čo po zime nemali nikdy štyri nohy na zemi, ale aj takých, čo im chvíľu trvalo dostát sa do kondície a sekali dobrotu. Ale teda vyššie popísané sa týka športových koní, ktorým na jar začína sezóna. Rekreačného koňa by som v zime ani nejazdila, furt je to zas.raté od bahna, chlpaté, suší sa to hodiny...

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 17:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Mno, nejsem odborník, ale i když v zimě vezmu koně jednou za měsíc ven, tak se chová normálně, takže nemám co říct. A o sporťácích nemluvím, na to mám vlastní neprezentovatelný názor. Ale myslím si, že si i ten kůň odpočinek zaslouží, mentálně i fyzicky.

3.2.2017 18:00

Na to podle mě není možné získat konkrétní názor. Ten režim si prostě každý musí "vymyslet" na míru.
Se sporťáky se končilo po září, jezdili se míň a nedělala se s nimi intenzívní práce. Cca v lednu se začínalo najíždět na pravidelnější režim a zvyšovala se zátěž, ale stále se neskákalo vysoko, nežádaly se těžké drez.figury. Jelo se 1-2x týdně na vyjížďku, lonž, proježděnost, zařazovalo se dechování (delší pasáže klusu a cvalu bez většího množství cviků). Občas se vytáhli na skákání ve volnosti. Nebyly výběhy, takže se s koňmi tak jako tak něco dělat muselo, aby nebyli nastátí v boxe.

Vůbec si nedokážu přestavit se sporťákem v říjnu přestat pracovat a začít v lednu/únoru. Nikdy jsem o tom neslyšela. Fakt by mě zajímaly zkušnosti z takovéhoto režimu. (Nezatracuji to, jen mě to vlastně překvapilo..). Jasně, že souhlasím s tím nechat koně po sezoně odpočinout, ale pro mě je prostě odpočinek zmírnění tempa a nároků, zařazování příjemného ježdění víc na relax.. a určitě ke snížení požadavků od koně (v době zimního odpočinku) patří i snížení množství jádra (v závislosti na jeho fyz.potřebách).

3.2.2017 18:08

Apropo - podle mě je to to nejhorší, co člověk může koni udělat, na něj sednout jednou za uherák. Přála bych vám vidět, jak vypadají hřbety koní tady u nás v obci, kteří jsou ježděni velmi nepravidelně a za dlouhou dobu. Jasně, každý kůň je jinak stavěný, ale jsou typy koní, kteří "nemohou" být ježděni míň jak 1x týdně, protože jsou to prostě chodící kostry. A nejde o nedostatek žrádla, senné břicho mají, ale ani jádrem nedoženete to, že prostě je potřeba ty svaly udržovat v kondici... Ty příklady mám každodenně na očích. Když jsem dnes pozorovala jednoho chudáčka od nás ze stáje - právě ten příklad - plňásek, zarostlý 6cm chlupy, ale ani to nezakryje, že má krk propadlý od hlavy dolů a pak zase nahoru ke kohoutku, leze páteř až k ocasu, a přes "nafouklé" břicho se pomalu nedá zapnout podbřišník... kůň je ježděn v sobotu, protože majitel jindy nejezdí. Kůň ustájený v režímu celodenně box a cca na 3-4 paddock. No comment.

Dokážu si to ježdění jednou za čas představit maximálně u koní s přirozeně pevným hřbetem v nějakém paddock paradise, s velmi, ale velmi členitým terénem..

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 18:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Já se akorát nemůžu nikde dohledat jak dlouho koni regenerují svaly.U člověka to vím, ale kůň?

3.2.2017 18:47
dsj

XXX.XXX.207.141

My v zimě jezdíme tak 3-4x týdně - víc nestíháme. Jakmile zamrzne zem, tak se stejně jezdit nedá nikde, nechci koním odrazit nohy. S kobčama začínáme souvisle pracovat až když nemrzne a je sjízdná jízdárna. No ale nemáme super-extra-profi závoďáky jako píše hhipie - jsme jen hobíčkáři (i když letos holky plánují ZZVJ a oficka, tak jsem na ně zvědavá - pár let jsem jezdila obhlížet závody jen jako divák, ale mládí chce pentle ).
Letos napadl sníh tak je to super - sáňkujeme, lyžujeme, jezdíme v závějích a po cestách kde to v létě pro kamení nejde Kobči máme 24/7, takže moc péče nepotřebují - jen seno, senáž, jádro v zimě dostávají jen po ježdění.

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 19:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Je ježdění a ježdění, je práce a práce, je spoorťák a sporťák, je člověk, který používá rozum a praxi, a je člověk, který si moudra vytáhne a použije jen co chce. Možná jsem si to špatně vyložila, já jen poslední dobou nechápu, proč člověk nemůže mít prostě názor. Něco si už zažil, ledasco odzkoušel, ale "protože nikdy nic nedokázal", tak je ten jeho názor nepoužitelnej a jen rejpe.

Jinak co by se líbilo jedné slečně zde, tak jsem nedávno četla, že i když je kůň slabší v zádech, tak je nejlepší na něm začít jezdit hned. Vytrženo z kontextu, ale prostě názor - já se holt přikláním k individuálnímu přístupu a posouzení situace po vyslechnutí všech potřebných faktů.

meifi - jestli chcete, pohledám v materiálech z kurzů s dr Švehlovou.

3.2.2017 19:30
vattunka

XXX.XXX.129.153

Nejen pro Hippie: asi mě teda budeš mít odteď za pěkného exota, ale já už to takhle praktikuju několik let, možná 5?nevím teď, našla bych v tréninkových denících...každému koni vyhovuje něco jiného, ale zimní odpočinek mají všichni.A to tak že úplně 3-4 měsíce na ně prostě nesedám...ale jsou to fakt vrcholový sporťáci sice vytrvalci, ale s úrovní S-ST...září/říjen si odjedou své poslední závody jak kdo, podle toho jak nachlupacují, fjordy většinou parkuju dřív, už v tom září, kvůli chlupům, nevyplatí se mi je kvůli jednomu dostihu holit...arabka, klusačka, jezdí ještě v říjnu, no a pak po novém roce začínám hezky od znova, na odpočatých a neskutečně natěšených, ne vyblblých to ne, ale fakt psychicky odpočatých koních, opravdu ten rozdíl je neskutečnej, s jakou chutí ty koně jdou do nové sezony, oproti tomu když jsem je přez zimu"udržovala" a jeli vlastně nonstop...takže fjordi zase začínají dřív už v lednu, samozřejmě jen krokovkama a postupně se zvyšuje zátěž na první březnové spíš dubnové závody, a další koně postupně začínají únor nebo březen, záleží i na počasí, mám tu jednu, která pokud jsou sra.čky, tak je schopná se na jaře sama zlikvidovat, takže ta začíná trénovat až když je sucho a dobrý podklad, ale zato závodí až do října, aspoň se mi to tak střídá, že nemusím začít makat se všema najednou...jako mlaďochy neřeším, pokud se s nima cárám tak klidně i v zimě, to právě tu zimní pauzu využívám pro práci s mlaďochama, ale jakmile už začnou fakt závodit, dostávají na zimu úplně padla..samozřejmostí je sebrání jádra.Ale každý to má odzkoušené jinak a jinak to každému pasuje...

3.2.2017 19:33
vattunka

XXX.XXX.129.153

Ještě možná dodám, že u nás jsou všichni nosnstop 24/7...celý rok.i ty chudáci sporťácismajlík

3.2.2017 19:45

Coudas, necertete se hned. Ja nikde vubec nepsala, ze to je rezim profiku. To byl rezim koni kdysi na oddile. Tehda vicemene nebyly vybehy, tak se vencit muselo. Tehda se na praci ze zeme jeste nehralo, takze bud lonz, nechat vylitat v hale, nebo proste pod sedl. Ale je fakt, ze jsme meli ten luxus haly (byt to byla tmava kobka, drivejsi cihelna myslim..)
Tihle kone, vzato i s par soukromymi, skakali prevazne maximalne do S, takze se fakt o zadny extra elitu nejednalo.

Dsj: nerejpejte. Ja taky ne a ani "toho bohda nebude". A ani jsem nepopisovala rezim takovych. Sice jsem s takovymi ve spolupraci, ale popravde nevim presne, jaky rezim pro ty nejlepsi atlety maji. Co jsem tam ted byla na treninku, tak i kobca, co byla v Riu, je v praci. Soustredi se hlavne na maximalni optimalizaci zdravodniho stavu, regeneraci, udrzeni stredni kondice. Pracuje se kratsi dobu pri mensich narocich. Ale jak je to presne nevim. Nemam profi sportaka, delam si teprv starsi remontu a mam ji jen od zari, takze jsem nemela duvod premyslet o zmirneni prace pres zimu. Naopak jsem se prestehovala do haly, abych mohla souvisle pracovat bez ohledu na pocasi. pres zimu jsem jinak s "lesokobylami" pracovala stejne jako pres rok, akorat jsm nemohla pouzivat jizdarnu, tak jsem delala na placatych travnatych lukach..mely celorocne stejny rezim. Moc se se mnou nepredrely (cca4x v tydnu pod sedlo), takze nebyl duvod zmirnovat praci.

3.2.2017 19:49

Vattu: ale ja nerekla, ze je neco spatne. Jen, ze jsem se s tim 1) nesetkala a 2) ze si to nedokazu predstavit. Ale ja toho jeste tolik nevidela a nezazila, ze uz radsi mlcim...

3.2.2017 19:58
vattunka

XXX.XXX.129.153

Ale já to nemyslela zle aspoň jsem ti teda rozšířila obzory

3.2.2017 20:00

Jojo, muzu se inspirovat a misto toho pres zimu platit nehorazne penize za halu si naopak kobylu stahnout k sobe na pastevko akorat bych si nemela na cem vozit zadek (to zas dostanu od mistnich zjeba... ).

3.2.2017 20:01

Hele, a vazne mineny dotaz: dokazes si predstavit, jak tohle praktikovat s konem, co je ustajeny v boxe s par hodinami venku v paddocku? Podle me by ho jeblo...

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 20:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Je ježdění a ježdění, je práce a práce, je spoorťák a sporťák, je člověk, který používá rozum a praxi, a je člověk, který si moudra vytáhne a použije jen co chce. Možná jsem si to špatně vyložila, já jen poslední dobou nechápu, proč člověk nemůže mít prostě názor. Něco si už zažil, ledasco odzkoušel, ale "protože nikdy nic nedokázal", tak je ten jeho názor nepoužitelnej a jen rejpe.

Jinak co by se líbilo jedné slečně zde, tak jsem nedávno četla, že i když je kůň slabší v zádech, tak je nejlepší na něm začít jezdit hned. Vytrženo z kontextu, ale prostě názor - já se holt přikláním k individuálnímu přístupu a posouzení situace po vyslechnutí všech potřebných faktů.

meifi - jestli chcete, pohledám v materiálech z kurzů s dr Švehlovou.

To byste byla moc hodná.Děkuju.

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 20:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

My tu máme dostiháků plnou stáj a taky dělaj prdlajs v zimě.Tak nevím.

3.2.2017 20:16
vattunka

XXX.XXX.129.153

Ne, neumímsmajlíkmyslím, že dřív by jeblo jezdcesmajlík(haha
Hele ono jde o to co jsem říkala, pokud máš mladýho koně na menším stupni a přes rok se nepředře, tak zima je ideál poopravit co potřebuješ a doladit detaily třeba...jenže pokud máš už sporťáka na nějaký úrovni co přes sezonu dře, tak ten si ten odpočinek přes zimu prostě zaslouží, to je moje zkušenost.Samozřejmě nemám koně na Mistrovství světa, ale na Mistrovství republiky už jo...

3.2.2017 20:33

Asi jo. Ale ja nejsem extra zavodni typ - me bavi s konem pracovat a nekam se spolecne vzdelavat. Ale porad si to delam tak, abychom to mely pro radost. Takze uvidime, jaky budeme potrebovat rekonvalescencni rezim po tehle prvni "sezone".

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 21:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Meifi - koukala jsem, ale nenašla, tohle je bohužel popsáno heslovitě, zkusím ještě pohledat jestli jsem si náhodou nezaznamenala do svého. Jen musím své opět najít :)

hhippie - já se nečertím. je to jen důsledek čtení doskuzí a názorů odborníků. Obyč člověk si pak připadá jako blb, protože není "na té vyšší úrovni" a proto si radši ani nemá nic myslet. Nebylo to myšleno úplně konkrétně

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 21:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

Meifi - koukala jsem, ale nenašla, tohle je bohužel popsáno heslovitě, zkusím ještě pohledat jestli jsem si náhodou nezaznamenala do svého. Jen musím své opět najít :)

hhippie - já se nečertím. je to jen důsledek čtení doskuzí a názorů odborníků. Obyč člověk si pak připadá jako blb, protože není "na té vyšší úrovni" a proto si radši ani nemá nic myslet. Nebylo to myšleno úplně konkrétně

Stejně se člověk musí většinou zařídit podle svého svědomí a vědomí.Kůň je živý a každý je jiný, tak se těžko ověřuje funkčnost i dobře míněných rad.

3.2.2017 22:01

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Apropo - podle mě je to to nejhorší, co člověk může koni udělat, na něj sednout jednou za uherák. Přála bych vám vidět, jak vypadají hřbety koní tady u nás v obci, kteří jsou ježděni velmi nepravidelně a za dlouhou dobu. Jasně, každý kůň je jinak stavěný, ale jsou typy koní, kteří "nemohou" být ježděni míň jak 1x týdně, protože jsou to prostě chodící kostry. A nejde o nedostatek žrádla, senné břicho mají, ale ani jádrem nedoženete to, že prostě je potřeba ty svaly udržovat v kondici... Ty příklady mám každodenně na očích. Když jsem dnes pozorovala jednoho chudáčka od nás ze stáje - právě ten příklad - plňásek, zarostlý 6cm chlupy, ale ani to nezakryje, že má krk propadlý od hlavy dolů a pak zase nahoru ke kohoutku, leze páteř až k ocasu, a přes "nafouklé" břicho se pomalu nedá zapnout podbřišník... kůň je ježděn v sobotu, protože majitel jindy nejezdí. Kůň ustájený v režímu celodenně box a cca na 3-4 paddock. No comment.

Dokážu si to ježdění jednou za čas představit maximálně u koní s přirozeně pevným hřbetem v nějakém paddock paradise, s velmi, ale velmi členitým terénem..

Hippie, za čias dostihových nám končila sezóna rovnako cca koncom októbra, resp vtedy sa postupne začali uberať tréningové dávky po posledných dostihoch až do úplnej pauzy, kedy kone boli iba vo výbehoch. Začínalo sa opať pracovať medzi sviatkami, resp po novom roku. Od známych viem, že uberaju dávky tréningové na minimum, kone bývajú pohybované tak 2-3x do týždňa.

Môj vlastný kôň nemá extra členitý výbeh, práve naopak, úplna placka. A môžem ho pokojne vytiahnuť raz za čas pod sedlo(viac nejako nestíham), je síce viac pozeravý, ale na chrbte mu to teda absolútne nevidieť- či tie vaše "modely" nebudú skôr súvisieť s tým, čo kone pod tým sedlom robia a ako sú jazdené.
Ale je samozrejme jasné, že nie každému vyhovuje úplne odstavenie od práce, rovnako ani každému nevyhovuje práca každý deň. S tým asi každý bude súhlasiť, že je treba nájsť to, čo danému koňovi vyhovuje.

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 22:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Stejně se člověk musí většinou zařídit podle svého svědomí a vědomí.Kůň je živý a každý je jiný, tak se těžko ověřuje funkčnost i dobře míněných rad.

Ano, jistě. Dle mně to bude jako u člověka, každý má prostě jiný výdej, jiný příjem, jinou rehabilitaci. JInak to bude u natrénovaného koně, jinak u "lajdáka". Bez tréninku se také budete regenerovat déle, než s tréninkem. Či nikoliv?

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 22:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

Ano, jistě. Dle mně to bude jako u člověka, každý má prostě jiný výdej, jiný příjem, jinou rehabilitaci. JInak to bude u natrénovaného koně, jinak u "lajdáka". Bez tréninku se také budete regenerovat déle, než s tréninkem. Či nikoliv?

To určitě joo.Tak ono nám co máme koně na prd to může být vlastně jedno, že jo.?

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 22:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Může, ale to neznamená, že nemůžebe býti patřičně vzdělaní

Neregistrovaný uživatel

3.2.2017 22:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.231.71

Když já už vím všechno. Flame

Neregistrovaný uživatel

4.2.2017 08:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

A proto chodíte na ifaunu protože už Vás nic nerozhodí

Neregistrovaný uživatel

4.2.2017 12:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Vy se budete smát, ale já už minule normálně přemýšlel, jestli těm mojím svěřencům něco neni? Nemáme totiž žádný problémy.Veterinář taky v pohodě a dělal si srandu že by mě taky nezlobil být můj kůň. Copak slepá kobča, ta už je jasná že nezlobí, ale ty dva další jsou vlastně mladý.Néé nezávidim nikomu že ho kůň zlobí.

4.2.2017 12:50
Svatava

XXX.XXX.70.17

DoubleBouble napsal(a):

O tomhle do značné míry rozhoduje vrozený temperament. Jsou prostě koně, kteří když nejdou pod sedlo dva dny, mají velké přebytky energie, a jiní, kteří nejdou měsíc a chovají se prakticky stejně. A pak široká paleta "mezi".
Samozřejmě se bavíme o koních, kteří mají správný management - dostatek volného pohybu, adekvátní krmení.
Zimní režim - volnější nebo úplné volno - má z hlediska regenerace smysl u tvrdě pracujících koní, mezi které naprostá většina rekreačních koní nespadá. U většiny ostatních je to "znouczectnost" - když jsou holomrazy a ve stáji není hala, nedá se nic moc dělat, ať člověk chce nebo nechce. I když hala je, tak točit v ní koně neustále, za chvíli bude kyselý jak okurka. Navíc leckomu se v hnusném počasí, zimě a brzké tmě ani do sedla nechce, tak dá raději koni volno - proč ne, pár dní či týdnů bez práce mu určitě vadit nebude.
Ale pokud se vám jezdit chce a máte koně, který celoročně pracuje dva až třikrát týdně, proč mu dávat volno? Aby si odpočinul? Od čeho? smajlík

4.2.2017 16:30
axl

XXX.XXX.135.11

Dobry den, pridam se. Mam 8-hodinovy smeny, ranni-odpoledni. Takze bud jdu hned rano nez se kone pousti do vybehu nebo odpoledne po praci. Staj mame v obci, kde bydlim, takze v tomto dost casu usetrenyho. Chodim jezdit aspon 4krat tydne, z toho so-ne teren, nemusim tak koukat na cas, tak si uzivam lesa. V tydnu neco kratsiho. No, maji u nas ve staji i dostihaky, kteri maji po sezone padla a prijde mi, ze ty kone jsou pak vic v pohode. Ja ze zdravotnich duvodu myho konika, jezdit musim pravidelne. JInak vsichni chodi den vybeh, noc box, maji tak velky ohrady, ze v lete nestihaji spasat.

Neregistrovaný uživatel

4.2.2017 17:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Vy se budete smát, ale já už minule normálně přemýšlel, jestli těm mojím svěřencům něco neni? Nemáme totiž žádný problémy.Veterinář taky v pohodě a dělal si srandu že by mě taky nezlobil být můj kůň. Copak slepá kobča, ta už je jasná že nezlobí, ale ty dva další jsou vlastně mladý.Néé nezávidim nikomu že ho kůň zlobí.

Smat se není čemu, buďte rád, že máte štěstí

Neregistrovaný uživatel

4.2.2017 17:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Možná platí čím blbější sedlák, tím větší brambory.

Neregistrovaný uživatel

4.2.2017 17:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20

Praxe - nejlepší učitel.

4.2.2017 19:26

To si pripadat nemusite. Kdyz se clovek podiva napric napr.diskusemi na iFaune, tak tu asi odbornikem nejsme zadna. A maloktery uzivatel je "profikem". Ale o tom to preci neni.
Diskuse jsou od toho, aby lidi otevirali ruzna temata, na ktera dalsi reaguji. A nekdy z toho pro nektere uzivatele mozna vypadne neco pouzitelneho. To, co je spravne a co ne, nikdy nema smysl hodnotit. Kazdy si udela svuj pristup ke kazdemu koni, se kterym pracuje. Pokud to je priznive pro vsechny zucastnene a vede to k vytycenym cilum, pak je to spravne.
A je uplne jedno, jestli cilem je, aby me kun nasledoval kamkoli na ruce, nebo jsme spickove zajeli kur

Ja se procitanim clanku venuji jen okrajove pri vecech, ktere aktualne resim. Daleko hodnotnejsi je pro me spoluprace s (pro me) profesionalem, pri ktere vidim, ze rosteme jak kun, tak ja. A zase - nepotrebuji se honit za nicim, nemam zadne ambice. Vim, ze muj kun ma potencial, ktery bych rada vyuzila a nekdy nekde odprezentovala. Ale pokud se to nestane, nebudu se z toho hroutit. Daleko radsi budu mit vychovaneho kone, ktery mi duveruje a uzivame si cas, kdyz jsme spolu..

4.2.2017 19:39

PS: Jsem velmi ráda, že se tu objevují a jsou ochotné radit dámy, co jsou odbornice v oblasti veteriny. Děkuji velmi za veškeré podnětné rady a nápady. A informace!

8.2.2017 13:40
DoubleBouble

XXX.XXX.25.254

Díky všem za vaše zkušenosti.mám to takové složitější... jelikož mám kobylu dá se říct krátce a režimy co jsem měla s koňmi předtím vůbec nemůžu nyní praktikovat, proto mě to zajimalo...nevím jak to bylo předtím ale... je to kobyla která 3 roky zpátky makala tak jednou za mesic a chlap ji futroval 5kg ovsa denně... nechápu... pak rok dělala celej 3x týdně celkem pravidelně ale na zimu pak zhubla natolik že se na ní pracovat nedalo a ze země s ní nikdo nedělal takže asi měsíc stála... pak přišla ke mně kdy jsme půl roku řešili psychiku a hlavně tu váhu... pak jsme začali řešit kondici kdy chodila obden at uz jizdarna nebo lonz prochazky, (to začalo zhruba v červnu do listopadu)... pak jsme zacali 2-3tydne terenni prochazky s občasnym klusem když to šlo a to ještě do konce ledna. ted uz je tyden jen ve vybehu a kromě procházek a lonže?(snad), tak do března nic neudělám skrz to počasí se prostě nikde nedá jezdit a halu nemáme...

8.2.2017 14:00

Tak pokud to jde, tak sundejte podkovy a budete moct chodit pracovat ven dál. Rozumím, že někde není optimální terén, ale kousek louky se najde vždycky a pokud není totál zrytá od prasat, tak se na ní přeci něco udělat dá. S podkovami je to horší - jakmile napadne nebo zrmzne, klouže to a fakt se dělat nedá. S bosými koňmi jsem pracovala skrz celý rok jen se zohledněním podmínek, které nebízel terén. Když bylo opravdu hodně zrmzlo a tráva byla krátká, aby stlumila dopad kopyta, tka aby netrpěly šlachy, vynechala jsem v těch nejhorších obdobích cval. Ale to teď už snad nehrozí.. pokud máte kopečky, tak není co řešit - využijte těch a pokud máte i nějaký les, tak tam to většinou zmrzlé není, takže se tam v kroku dá chodit a dělat třeba ohýbačky, překračování předmětů a různé balanční věci s jezdcem (stát, když se jezdec někam naklápí, aby něco sebral, atp.). Krom udržení fyzicky to podpoří vzájemnou důvěru a otevře nové možnosti

8.2.2017 18:25
LuciKub

XXX.XXX.139.13

Meifi: Četla jsem článek od p. Podhajského o obsedání koní a v něm psal, že svaly koně se po nové nezvyklé zátěži regenerují cca čtyři dny smajlík
Ale řekla bych, že určitě záleží na kondici koně, co jednoho "oddělá" na týden, to druhý nemusí ani zaregistrovat :-D.

Neregistrovaný uživatel

8.2.2017 18:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247

Děkuji mooc.

8.2.2017 20:22
koně

XXX.XXX.205.252

DoubleBouble napsal(a):
Díky všem za vaše zkušenosti.mám to takové složitější... jelikož mám kobylu dá se říct krátce a režimy co jsem měla s koňmi předtím vůbec nemůžu nyní praktikovat, proto mě to zajimalo...nevím jak to bylo předtím ale... je to kobyla která 3 roky zpátky makala tak jednou za mesic a chlap ji futroval 5kg ovsa denně... nechápu... pak rok dělala celej 3x týdně celkem pravidelně ale na zimu pak zhubla natolik že se na ní pracovat nedalo a ze země s ní nikdo nedělal takže asi měsíc stála... pak přišla ke mně kdy jsme půl roku řešili psychiku a hlavně tu váhu... pak jsme začali řešit kondici kdy chodila obden at uz jizdarna nebo lonz prochazky, (to začalo zhruba v červnu do listopadu)... pak jsme zacali 2-3tydne terenni prochazky s občasnym klusem když to šlo a to ještě do konce ledna. ted uz je tyden jen ve vybehu a kromě procházek a lonže?(snad), tak do března nic neudělám skrz to počasí se prostě nikde nedá jezdit a halu nemáme...

Zas taková tragedie to nebude.Většina lidí, nebo tedy koní na rekre funguje bez haly.Jezdit se dá, pořád.Jen se člověku tolik nechce
Jediný omezující limit je souvislá, neporušená, neprošlápnutelná ledovka, pokrývající celou zem.A to rozhodně netrvá ani týden!
Jak píše Hhippie, nějaké místo se najde.Kde kousek zaklušete, a terénní vycházky v kroku můžete praktikovat nadále.

trouba

9.2.2017 19:38
trouba

XXX.XXX.252.37

9.2.2017 20:37
sovicka

XXX.XXX.33.41

koně napsal(a):
Zas taková tragedie to nebude.Většina lidí, nebo tedy koní na rekre funguje bez haly.Jezdit se dá, pořád.Jen se člověku tolik nechce
Jediný omezující limit je souvislá, neporušená, neprošlápnutelná ledovka, pokrývající celou zem.A to rozhodně netrvá ani týden!
Jak píše Hhippie, nějaké místo se najde.Kde kousek zaklušete, a terénní vycházky v kroku můžete praktikovat nadále.

Jj souhlas, myslím, že většina lidí prostě koni dá volno, protože to buď nestíhají za světla nebo se jim v té zimě taky nechcesmajlík
Mám valacha sportovce, má režim přes den výběh na noc box, halu nemám, jízdárna zatím nedokončená, tak že taky jezdím jen venku, před měsícem jsem kvůli tomu sundala právě podkovy, abych mohla víc jezdit. Od půly prosince měl režim hodně volný, ale úplně bez práce nebyl, měla jsem hodně práce a půla ledna byla taky volnější, spíše vyjížďková, krz moji nemoc. Ale poslední tři týdny už začíná zase postupně pracovat více na jízdárně (zatím na travnaté, momentálně zasněžené), přidáváme zátěž.
Doufám, že zmrazky trochu povolí, protože ohledně povrchů se snažím být opatrná, aby se mi kůň zbytečně nezranil. Ten sníh co natál o víkendu a začátkem týdne a pak to udělalo na vrchu tuhou krustu se mi nelíbí, to pak aby člověk hledal místa, kde lze aspoň naklusat, ale pořád lepší jak holomrazy, to to s podkovami klouzalo a bez podkov je to tak nepříjemné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík