Špatné ohybové zkoušky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.3.2016 18:32
Bigmac

XXX.XXX.106.249

Tak jsem se rozhodla koupit si koně. Dnes jsme s vetem (našla jsem na netu veta co dělá koně, nemám vlastního) dělali jeho předkupní prohlídku, ovšem dopadli jsme jak "sedláci u Chlumce"

Valach ČT,6 let, využíván rekreačně, poslední 3 měsíce nechodil pod sedlo z nedostatku času. První návštěva v pořádku, vyzkoušen i pod sedlem. Při druhé návštěvě po 5 dnech pod sedlem občas zakulhal. Po 10 dnech v pořádku, domluven vet na předkupní vyšetření. Klinické vyšetření v pořádku, jen má koník nízké patky, nyní na boso, musel by být kován. Na lonži krok a cval ok, v klusu lehce "šoural" zadní nohy po zemi, bylo to vidět i na špičkách kopyt. Při prohlídce kopyta na přední noze nalezena rána po kameni, zřejmě důvod kulhání pod sedlem. Dle majitelky to bylo jeho první kulhání za 3 roky co koníka má.
Následovaly ohybové zkoušky a na obě přední byly pozitivní. Vet držel koníkovi nohu vždy 1,5 minuty a ten po okamžitém naklusání kulhal. Zkoušky zadních v pořádku. Verdikt veta zněl, nemocný kůň, podotrochlóza, nyní může být kůň 1-2 roky bez problémů, ale pak se do něj budou "sypat finance". Rtg podle stupně kulhání považoval již za zbytečné.
Jsem z toho výsledku dost překvapená a ráda bych znala i názor někoho dalšího...

22.3.2016 18:45
chex

XXX.XXX.209.207

|Bez RTG docela rychlý závěr. Mohou to být kostnaté chrupavky, stejně jako podotrochloza nebo nějaký jiný nález na kopytním kloubu (kulhal tedy z kopyta, nikoli ze spěnky?). Ale pokud kulhal hodně, a i pod sedlem nejen při ohybovkách, do koupě bych rozhodně nešla. Opravdu byste víc léčila než jezdila. Koní je dost, hledejte dál. A předkupní prohlídky určitě neopomíjejte ani nadále!

22.3.2016 19:03
Bigmac

XXX.XXX.106.249

Dnes pod sedlem nebyl, se mnou byl před 10 dny a to mohl kulhat právě z toho našlápnutého kamene, těžko říct. Nebylo to pořád, na pohled to ani patrné nebylo, ale v sedle ano.
Zda dnes kulhal z kopyta nebo ze spěnky nevím Ale při těch ohybovkách kulhal docela dost...jen si říkám, co když má třeba otlačené ty patky? To by snad vet dovedl ale rozlišit, ne? No je mi to líto, koníček je milý, hodný, takový rodinný, přesně to co potřebuju

22.3.2016 20:19
chex

XXX.XXX.209.93

Hledáte důvody, proč by měl být zdravý. Pak nechte udělat RTG. Je-li to podotrochloza, nebo chrupavky, snímek to pozná. A zeptejte se veta, odkud kulhal, tam pak udělejte klidně jiným vetem rentgeny. Bez toho bych do koupě opravdu nešla. A zkoušeli jste klus na tvrdém na kruhu (na lonži)? Na obě ruce? Kulhal nebo ne?

22.3.2016 20:29
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Když už je to tak tak vyhrocené a o koně stojíte, tak udělejte RTG a dle toho se rozmyslete co dál.

22.3.2016 21:22
Bigmac

XXX.XXX.106.249

Klus na tvrdém jsme s vetem nezkoušeli, jen ve výběhu, na lonži a na obě ruce, to bylo v pořádku. Ale majitelka ho vyzkoušela na asfaltu po našem odjezdu cestou z výběhu domů a to nekulhal. Pak se majitelka spojila se svým vetem a ten říkal, že ohybové zkoušky po tom, co kůň 3 měsíce nepracuje, nechodí vůbec pod sedlo, jsou neprůkazné. Každopádně jsme se spolu dohodly, že necháme ty rtg ještě udělat.

valma

22.3.2016 21:43
valma

XXX.XXX.28.201

Já měla taky vyhlídnutého super koně, úzasně hodný, pod sedlem jsem ho měla 2x a spokojenost. Dle majitele zdravý, nikdy nekulhal. Byl pozitivni lehce na 1 nohu při ohybovkách. Tak jsme přijeli s RTG, a celkem katastrofa- a to jsme ani nedošli k pozitivni noze. Tož z koupě sešlo. Záleží na každém, jestli si troufne riskovat a pak živit chromáka.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2016 23:51
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kôň otlačený od kameňa by nepajdal vo výbehu...
Ohybovky sú preukázateľné v každom stave a štádiu koňa-podľa toho veterinára sa snáď potom neobsadnutým koňom ohybovky robiť nemôžu? Evidentne o koňa stojíte, zájdite tam teda znovu, skúste opäť ohybovky a rovno spravte rtg. Osobne by som ešte volila presnejšiu diagnostiku a to tým, že by sa postpune opichávali jednotlivé kĺby, aby sa zistilo, že odkiaľ krívanie vychádza a na základetoho by som potom robila rtg, ale s tým by nemusela majiteľka súhlasiť.
Každopádne slová " za tri roky nikdy nezakríval" a " hneď po vašom odjazde šiel čisto" sú pre mňa také trochu nedôveryhodné.
Len pre info, robili sme pred kúpou rtg kobyle, ktorá tiež podľa slov majiteľky nikdy problémy nemala, nereagovala ani na ohybovky, pod sedlom super, charakter super, ideálny koník, perfektne prijazdená... No a spravili sme rtg, chrupavky v kopyte totálne skostnatené a mladé zviera, nejakých 8...

23.3.2016 07:57
keira

XXX.XXX.106.7

My dělaly ohybovky na asfaltě u klisny 7 let, která nebyla pod sedlem asi 5 měsíců (vyjma 1 h ten den; vzaly jsme ji pod sedlo, to se nám líbila, tak jsme 3 hodiny čekaly na veta a pak dělaly ohybovky) a byly zcela čisté.

"Každopádne slová " za tri roky nikdy nezakríval" a " hneď po vašom odjazde šiel čisto" sú pre mňa také trochu nedôveryhodné. " Souhlas.

23.3.2016 08:04
Bigmac

XXX.XXX.241.22

Díky za všechny vaše reakce.
Jen tedy koník ve výběhu nekulhal, ani když jsme ho včera zkoušeli na lonži, krok, klus, cval všechno v pořádku, kulhal až při ohybovkách. Před těmi 10 dny pod sedlem také, ale včera jsme s vetem zjistili tu ránu po našlápnutém kameni, takže kulhat tenkrát mohl také z toho, těžko říct.
Každopádně mě překvapil vetův závěr bez rtg - podotrochlóza a hotovo Rtg asi uděláme, jen se mi moc nelíbí představa, že za ně dám 5 tis. a nakonec budou pozitivní. Ale jak píšete, když o něj tolik stojím...

No už mám depku z toho, že žádného koníka nepořídím. Už jsem jich viděla 12 a všude byl nějaký zakopaný pes

23.3.2016 08:33
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kôň otlačený od kameňa by nepajdal vo výbehu...
Ohybovky sú preukázateľné v každom stave a štádiu koňa-podľa toho veterinára sa snáď potom neobsadnutým koňom ohybovky robiť nemôžu? Evidentne o koňa stojíte, zájdite tam teda znovu, skúste opäť ohybovky a rovno spravte rtg. Osobne by som ešte volila presnejšiu diagnostiku a to tým, že by sa postpune opichávali jednotlivé kĺby, aby sa zistilo, že odkiaľ krívanie vychádza a na základetoho by som potom robila rtg, ale s tým by nemusela majiteľka súhlasiť.
Každopádne slová " za tri roky nikdy nezakríval" a " hneď po vašom odjazde šiel čisto" sú pre mňa také trochu nedôveryhodné.
Len pre info, robili sme pred kúpou rtg kobyle, ktorá tiež podľa slov majiteľky nikdy problémy nemala, nereagovala ani na ohybovky, pod sedlom super, charakter super, ideálny koník, perfektne prijazdená... No a spravili sme rtg, chrupavky v kopyte totálne skostnatené a mladé zviera, nejakých 8...

Záleží jak moc je kůň citlivý a jaký je výběh - podklad, kdyby moje byla otlačená, tak bude pajdat i v peřinách.

23.3.2016 08:46
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Bigmac napsal(a):
Jen tedy koník ve výběhu nekulhal, ani když jsme ho včera zkoušeli na lonži, krok, klus, cval všechno v pořádku, kulhal až při ohybovkách. Před těmi 10 dny pod sedlem také, ale včera jsme s vetem zjistili tu ránu po našlápnutém kameni, takže kulhat tenkrát mohl také z toho, těžko říct.
Každopádně mě překvapil vetův závěr bez rtg - podotrochlóza a hotovo Rtg asi uděláme, jen se mi moc nelíbí představa, že za ně dám 5 tis. a nakonec budou pozitivní. Ale jak píšete, když o něj tolik stojím...

No už mám depku z toho, že žádného koníka nepořídím. Už jsem jich viděla 12 a všude byl nějaký zakopaný pes

Ak o neho naozaj stojíte tak 5.tis je zanedbateľná suma oproti tomu, čo vás bude stáť ten kôň v budúcnosti ak tam problém je a vy ho kúpite. Proste by som znova dala spraviť ohybovky a rovno aj RTG ale iným veterinárom a podľa toho sa rozhodla.

23.3.2016 09:07
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Bigmac napsal(a):

Případně s zkuste s majiteli koně domluvit, že by snímky zůstali jim - pro případné další kupce a aspoň část Vám zaplatili. Vše je o domluvě a o lidech.

23.3.2016 10:52
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Já teda nevím, ale po ohybovkách by se mělo s koněm vyběhnout na tvrdém rovném podkladu typu asfalt, beton a pod, resp tak mě to učili.

Kulhání na měkkém podkladu spíš vypovídá o problémech se šlachama než s klouby.
Kulhání na tvrdém podkladu dává spíš najevo problém s klouby.

Navíc kulhání v prvním jednom - dvou krocích nelze považovat za problém, kůň prostě reaguje na diskomfort, ten bych viděla, až pokud by kůň kulhal i nadále.
Diagnostikovat podotrochlózu bez rtg a tak rychle je hodně troufalé, kór jestli vet nemá koně v dlouhodobé péči a nezná vývoj jeho zdravotního stavu.

A jinak souhlas s ostatními. Neřešte ani rtg - je to ztráta času. Šestiletý kůň nemá co kulhat a pokud okulhá už po lehké práci pod sedlem nebo při ohybovkách, tak určitě nebude v cajku a je jedno, jak to jeho současný majitel vysvětluje. Dejte od něho ruce pryč a hledejte dál,5tis můžete stejně dobře investovat do benzínu/nafty a objet další koně a najít zdravého.

Já jsem hledala hodně dlouho a nakonec jsem kupovala zahraničí, v Maďarsku, za víc peněz, ale investovala jsem do původu a opravdu kvalitního zdravého zvířete. V Čechách a ani na Slovensku k sehnání v mnou požadovaném zdravotním stavu (= opravdu zdravý a čisté nohy) nic nebylo.

23.3.2016 11:14
Bigmac

XXX.XXX.241.22

alfi pav napsal(a):
Já teda nevím, ale po ohybovkách by se mělo s koněm vyběhnout na tvrdém rovném podkladu typu asfalt, beton a pod, resp tak mě to učili.

Kulhání na měkkém podkladu spíš vypovídá o problémech se šlachama než s klouby.
Kulhání na tvrdém podkladu dává spíš najevo problém s klouby.

Navíc kulhání v prvním jednom - dvou krocích nelze považovat za problém, kůň prostě reaguje na diskomfort, ten bych viděla, až pokud by kůň kulhal i nadále.
Diagnostikovat podotrochlózu bez rtg a tak rychle je hodně troufalé, kór jestli vet nemá koně v dlouhodobé péči a nezná vývoj jeho zdravotního stavu.

A jinak souhlas s ostatními. Neřešte ani rtg - je to ztráta času. Šestiletý kůň nemá co kulhat a pokud okulhá už po lehké práci pod sedlem nebo při ohybovkách, tak určitě nebude v cajku a je jedno, jak to jeho současný majitel vysvětluje. Dejte od něho ruce pryč a hledejte dál,5tis můžete stejně dobře investovat do benzínu/nafty a objet další koně a najít zdravého.

Já jsem hledala hodně dlouho a nakonec jsem kupovala zahraničí, v Maďarsku, za víc peněz, ale investovala jsem do původu a opravdu kvalitního zdravého zvířete. V Čechách a ani na Slovensku k sehnání v mnou požadovaném zdravotním stavu (= opravdu zdravý a čisté nohy) nic nebylo.

Taky mě udivilo, že jsme ohybovky nedělali na asfaltu, ale ve výběhu, nebyla to ani rovina. Faktem ale je, že koník nekulhal jen v prvních dvou krocích, i když tam to bylo samozřejmě nejvýraznější. Je škoda, že jsem to aspoň nenatočila

23.3.2016 14:43
chex

XXX.XXX.209.169

Tak ohybovky se dají dělat i ve výběhu, pokud není rozmáčený a extra hrbatý. A ohybovky mohou být i pozitivní a přitom kůň je zcela zdráv. A pokud toho koně hodně chcete, tak doporučuji co někteří přede mnou - zajet tam znovu, znovu ohybovky a i to RTG, aspoň té nohy, která je pozitivní.

24.3.2016 16:20
Bigmac

XXX.XXX.149.179

Tak máme jiného veterináře a zítra uděláme koníkovi rtg. Jsem fakt zvědavá, jaký bude výsledek

24.3.2016 16:29
keira

XXX.XXX.132.244

Bigmac napsal(a):
Taky mě udivilo, že jsme ohybovky nedělali na asfaltu, ale ve výběhu, nebyla to ani rovina. Faktem ale je, že koník nekulhal jen v prvních dvou krocích, i když tam to bylo samozřejmě nejvýraznější. Je škoda, že jsem to aspoň nenatočila

Určitě si ohybovky i pohyb koně pod sedlem natáčejte. Je to zajímavé, pokud koně nekoupíte a velmi cenné, pokud ano. Sama jsem nedávno koukala na 2 roky starý záznam ze zkoušení, zdali se tam taky vyskytovala určitá podivnost v pohybu, kterou jsem teď na koni zpozorovala. A ano, je tam a úspěšně se mi ji dařilo celou dobu přehlížet (člověk holt na svého koně v klusu zezadu moc nekouká, když na něm buď sedí nebo lonžuje z boku).

Netrénované lidsko oko taky naživo drobné kulhání nemusí odhalit, záznam si pustíš víckrát a spíš si všimneš, že tam třeba něco nesedí.

24.3.2016 16:37
Bigmac

XXX.XXX.149.179

Mám to v plánu, jede se mnou dcera tak ji zaúkoluju.

24.3.2016 20:45
svatka

XXX.XXX.70.17

Ohybovky bývají dost často falešně pozitivní. Pokud o koně stojíte, udělejte rtg.

25.3.2016 13:49
Bigmac

XXX.XXX.67.210

Tak vyšetření máme za sebou, rtg jsou úplně čisté a ohybovky na asfaltu dopadly taky dobře smajlík O to víc jsem ale rozčarovaná z vyšetření prvního veta, kdybych na něj dala, tak je všechno jinak smajlík

25.3.2016 14:26
katkaa1

XXX.XXX.91.43

Bigmac napsal(a):
Tak vyšetření máme za sebou, rtg jsou úplně čisté a ohybovky na asfaltu dopadly taky dobře smajlík O to víc jsem ale rozčarovaná z vyšetření prvního veta, kdybych na něj dala, tak je všechno jinak smajlík

Tak to je super

25.3.2016 20:40
polárka.15

XXX.XXX.224.36

Super, gratuluji moc!

Přidejte reakci

Přidat smajlík