Názor na syntetiká sedla?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

k

3.4.2016 11:45
k

XXX.XXX.161.187

Názor na syntetická sedla? Ano či ne? Lepší eko kůže nebo syntetika? :).

3.4.2016 12:41
kllarka95

XXX.XXX.142.4

Mam Nortona Rexine synteticke a mohu rict, ze jsem spokojena. Na takove to hobby jezdeni a mensi skoky to staci. Ovsem kdyz se uz skace neco vetsiho tak to nedrzi tak dobre sed jako kozene sedlo :)
A dalsi + u te syntetiky je super udrzba, staci otrit vlhkym hadrikem a je ciste.

ff12345

3.4.2016 12:51
ff12345

XXX.XXX.172.226

Určitě se zde zase objeví plno komentářů typu: "Kup radši starší kožené značkové sedlo než nějaké šunky..bla bla.."
Setkala jsem se se stejnými názory a přišly mi nesmyslné a otravné, ale časem jsem se s nimi bohužel musela sjednotit. Dřív mi přišly syntetiky opravdu dobré, ale když to teď srovnám s "pořádným" sedlem, stydím se, že jsem něco takového kdy na svého koně dala. Taky už pár měsíců řešíme problémy se zádama, takže asi tak.

3.4.2016 14:18
Terezín

XXX.XXX.45.5

Teď jezdím 5 koní a každý má samozřejmě jiné sedlo, syntetiku bych zařadila jako asi nejhorší co se týče sedu a "udržitelnosti" na koni. Žádné sedlo nemělo zatím srovnatelné kvality jako můj KT Charon a vlastně většina sedel od Kentauru, syntetiky kloužou a když si pořídíte to semišové tak vás asi podrží, ale za pár měsíců vypadá jako 100 let staré...a nejvíce mě pobaví, když někdo napíše, že je snadná údržba - ano je, ale za rok to sedlo vypadá otřesně. Kožené sedlo akorát třeba jednou za týden namažu a už 5 let vypadá jako nové, že i kamarádky koňařky nevěří, že ho mám tak dlouho a téměř každý den na něm jezdím.
O těch papírových sedlech co se tváří jako kožená ani nemluvím, to se ani ne za rok ošoupe k nepoznání, když se to dřív nerozlepí ve švech. Rozhodně nešetřete na tak důležité výbavě jako je sedlo...

4.4.2016 10:01
evcusik

XXX.XXX.150.9

Mám na svého koně Wintec Isabellu. Je to sice syntetika, ale velmi kvalitně ušita (dle vzoru Bates Innova) a použitý materiál je kvalitní. Sedlo má již 5 let a stále vypadá jako nové. Nikde nic nepraská, nešisuje se či nejsou vytlačené tř. řemeny do sedla.

A na můj zadek sedne parádně - ale to spíš proto, že jsem celkově malá a výborně mi sedně 16,5" (a cizích koních se používala univerzální 17,5").

A pokud porovnávám s W.500 a nižší čísla - minimálně v materiálu a šití je to nepoměrný rozdíl. A co se týče vzhledu - po roce velká hrůza, za kterou bych se styděla. W.2000 je jinde - asi na podobné úrovni W. isabelly.

A co se týče syntetiky - Daslo, Norton a podobné. Jako velkáááá nouzovka možná, když sedí - ale furt radši spíše hledat bazarové kvalitní sedlo. Váš zadek i kůň pozná velký rozdíl.

Ale zatím jsem u žadného majitele, neviděla, že by sedlo sedlo a koně měli mnohé pohybové problémy. O vzhledu pomlčím - protože byly tak rozpraskané či vyšislé, že u mě by šli hned do koše.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.4.2016 10:41

Mám taky Wintec Isabell Werth a vzhledem k tomu, že nemůžu na tento typ koně sehnat nic standardního, aniž bych si musela nechat šít na míru (a protože se ty záda mění v závislosti na ročním období, ani nelze), tak jsem za ní moc ráda. Kupovala jsem jí jako starší, ale není na ní nikde žádný problém, který by znepříjemňoval ježdění mě nebo koni. Sedlo je jako nové.
Takže - sice preferuji kožená sedla, ale pokud se nedá jinak, tak bych se kvalitní syntetice nebránila (za mě nikdy Daslo nebo Norton..to bych nedala ani na pouťového poníka ).

4.4.2016 11:14
evcusik

XXX.XXX.150.9

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám taky Wintec Isabell Werth a vzhledem k tomu, že nemůžu na tento typ koně sehnat nic standardního, aniž bych si musela nechat šít na míru (a protože se ty záda mění v závislosti na ročním období, ani nelze), tak jsem za ní moc ráda. Kupovala jsem jí jako starší, ale není na ní nikde žádný problém, který by znepříjemňoval ježdění mě nebo koni. Sedlo je jako nové.
Takže - sice preferuji kožená sedla, ale pokud se nedá jinak, tak bych se kvalitní syntetice nebránila (za mě nikdy Daslo nebo Norton..to bych nedala ani na pouťového poníka ).

Taky mám blíž ke koženým, ale ta drezurka dobře sedí koni, můj zadek si přímo lahodí, tak proč to měnit :D...Chtěla jsem po obsednutí a "dorostění" koně koupit Baloun sedlo - a po EQCH diskuzi nemám na to odvahu. Tak se nacházím v hledání, komu svěřit ušití sedla :).

4.4.2016 12:52

Jj, je to křeslo ;).

edwina

4.4.2016 14:12
edwina

XXX.XXX.40.41

Sedněte si do kvalitního koženého sedla a poznáte, že syntetika za moc nestojí (tvrdá, neprostupná, nekopíruje hřbet koně ani zadek jezdce). Jsou to levná sedla, která vyhovují jen tomu, kdo nepoznal kvalitu. Schválně si někdy vyzkoušejte sedlo za 40 000, - a víc. To je jiné svezení.

4.4.2016 17:45
kllarka95

XXX.XXX.233.42

To je sice pravda, ale bohuzel kazdy nema na sedlo za 40 000, -

4.4.2016 18:32
kallisto

XXX.XXX.135.38

kllarka95 napsal(a):
To je sice pravda, ale bohuzel kazdy nema na sedlo za 40 000, -

Klárko zas tak nedostupné to není. Já mám 20! let starého Passier Grand Gilberta. Cena nového je asi 70. tisíc. Já ho kupovala za 20 v extra krásném stavu. Kvalita kůže se prostě pozná. A je to luxusní sedlo. Neskutečně prostupné, pohodlné, není striktní v sedu. Někdy z legrace říkám, že jestli mi z něj kůň vyroste, vyměním radši koně jak to sedlo.

jamajka3

7.4.2016 07:11
jamajka3

XXX.XXX.2.222

Ja nedam dopusit na sedla Hauzr, pro me jsou bajecna, v Kentaurech se treba necitim prijemne

7.4.2016 15:59
Dep

XXX.XXX.37.60

Ono máte syntetiku a syntetiku...

Kdysi dávno, když jsem dostala svojí kobylenku jsem si koupila ( teda rodiče mi koupili! ) sedlo - Indie. HRŮZA, KATASTROFA, DĚS BĚS. Toto jsou ta správná slova, která jej definují. Ale protože mamka ani taťka koním nerozumí, už dali dost peněz za kobylku a nechtěli brát nic drahého a mě v té době bylo 12 let a opravdu jsem sedlům nerozumněla byla jsem za něj ráda.

Kdyby ošoupání bylo to nejhorší co se mohlo stát, to by bylo prííma :). Po asi 3 letech zvýstuhy u přední komory mi normálně vylezl plech, ale nebyla prasklá. A já pořád chodila z čeho je kobylka sedřená. Až jsem zjistila, že tam čučí kovová špic. Sedlo letělo do koše a já brigádničila a brigádničila a přemlouvala rodiče aby mi přispěli. Tak jsem si koupila svojí Venezii. V lepším sedle jsem nikdy neseděla. Kontaktní a jezdce krásně podrželo.

Na své první kobylce jsem přestala jezdit a koupila si mladou na tuto bohužel Venezie nesedla a tak šla z domu. A koupila jsem si prvního Haurza. Byla jsem z něj nadšená jako z té Venezie. Měkké a kontaktní.

Mladá kobylka šla z domu splečně s Hauzrem a ted na mojí novou mladou kobču jsem si koupila Winteca Pro Dressage. A jsem též spokojená. Hezky kobylku cítím, pěkně mě drží díky semiši. Kobyle sedne jako p*del na hrnec. Pohyb má krásný uvolněný o mnoho lépe mi pracuje než s předchozím sedlem.

Jezdila jsem i v Daslu, žádná hitparáda teda. Seděla jsem snad kilometr nad koněm. Nortona jsem tedy nevyzkoušela, ale má hodně úzký páteřní kanál. Být ještě uzší, tak tam snad ani není.

Takže ano syntetiku, ale kvalitní. Taky jsem byla zastánce kožených sedel a pořád jsem. Ale i tohle má něco do sebe.

Přidejte reakci

Přidat smajlík