Jízda na ohlávce? Jela jen na uzdečce s udidlem

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

hannover

4.4.2016 13:23
hannover

XXX.XXX.11.253

Ahoj chtěla bych se zeptat jestli na svou klisnu(ČT,7let)mohu udělat vyjímku a nasadit si na ni parelku s vodídkem a jet.Není na to zvyklá jet s ohlávkou jen s uzdečkou s udidlem.Nebudese toho bát?nebo co když nebude reagovat a chtěla jsem zkusit i nákrčník ale mám obavy přece je jízda na ohlávce přirozenější jezdím anglii ale i bez sedla.Mynulá majtelka s ní jezdila parkůr a drezuru
Děkuji za rady

ff12345

4.4.2016 13:33
ff12345

XXX.XXX.179.169

Bát se toho nebude, ale minimálně ze začátku pravděpodobně nebude správně reagovat. Můj kůň je běžně velmi ochotný a citlivý, takže otěže prakticky nepoužívám, ale na ohlávce jsem se s ním musela přetahovat jak se slonem. Prostě na mě prděl.
Takže doporučuju nejdřív nacvičit na jízdárně.

edwina

4.4.2016 14:18
edwina

XXX.XXX.40.41

A proč chcete jezdit - zvlášť do terénu - jen na ohlávce? Protože je to u vás ve stáji zrovna v módě a kámoška to dělá? Přijde mi nesmysl ohánět se tím, že je to přirozené. Můžete na to samozřejmě koně připravit - nejlépe prací ze země, při které budete ohlávku používat, a následně ježděním s parelkou na jízdárně, ale přijde mi to jako zbytečné. Jsou i bezpečnější bezudidlová uzdění než parelka, když má kůň problémy s hubou či udidlem. A vaše klisna na udidle funguje dobře, takže není důvod to měnit. Jinak ano - pokud na ni dáte parelku s vodítkem a vyrazíte na vyjížďku, aniž byste ji na to předtím připravila výcvikem, může to být pěkné tóčo - třeba ji nezastavíte, a to ani s nákrčákem.

4.4.2016 14:58
keira

XXX.XXX.59.103

Záleží na 2 věcech - zdali jste schopná koni vysvětlit působení ohlávky s vazákem (zejména pokud použijete jen 1 vazák, kdy při ohýbání krku na jednu stranu koně táhnete, na druhou přikládáte vodítko ke krku). Když se s tímto setká poprvé, tak skutečně může být zmatený a je otázkou, zdali obecně umíte koně něco naučit a vyvětlit mu, co má dělat.

A za druhé, zdali je natolik klidný a charakterní, aby i přes to, že budete mít menší možnost ovlivnit jeho chování, toho nezneužil, někam s vámi nezdrhl či vás nevyklopil. Obecně bych to viděla jako nevhodné pro koně, kteří jsou pod sedlem problémovější, lekavější, tvrdohlaví, vyhazují, musíte je často brzdit nebo třeba naopak nechtějí odejít od stáje.

4.4.2016 23:22
DandaL

XXX.XXX.149.7

No uprimne byt vama tak nez nejake jezdeni na parelce ktere je podle me horsi nez uzdecka tak se zamerim na spravny sed a prijezdeni kone. A prestante poslouchat kecy o nejakem prirozenem jezdeni jsou to nesmysly.

5.4.2016 08:25
taiza222

XXX.XXX.74.7

DandaL napsal(a):
No uprimne byt vama tak nez nejake jezdeni na parelce ktere je podle me horsi nez uzdecka tak se zamerim na spravny sed a prijezdeni kone. A prestante poslouchat kecy o nejakem prirozenem jezdeni jsou to nesmysly.

Můžu se zeptat, proč je ježdění na parelce horší než na uzdečce?

5.4.2016 09:39
DandaL

XXX.XXX.65.29

taiza222 napsal(a):
Můžu se zeptat, proč je ježdění na parelce horší než na uzdečce?

Protoze parelka neni na jezdeni. Navic muze koni dost ublizit coz uz se tu probiralo mockrat. Pokud mate neco proti udidlu tak je spousta bezudidlovych uzdeni ktere jsou vhodnejsi nez parelka.

5.4.2016 12:07
taiza222

XXX.XXX.74.7

DandaL napsal(a):
Protoze parelka neni na jezdeni. Navic muze koni dost ublizit coz uz se tu probiralo mockrat. Pokud mate neco proti udidlu tak je spousta bezudidlovych uzdeni ktere jsou vhodnejsi nez parelka.

A můžete mi prosím vysvětlit ten mechanismus vedoucí k ublížení? Děkuji.

5.4.2016 12:32
taiza222

XXX.XXX.74.7

Mám na mysli standartní užívání parelky, žádné excesy. Protože zakrvácené huby od udidla už jsem viděla mnohokrát, ale to rovněž nepovažuji za standartní užívání udidla. Chtěla bych pouze vysvětlit, jak takovéto užívání parelky poškozuje koně.

5.4.2016 12:32
hannover

XXX.XXX.11.51

Taky nechápu jak to myslí s tím ublížením

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.4.2016 13:16

hannover napsal(a):
Taky nechápu jak to myslí s tím ublížením

Parelka je ostřejší řešení než stihlové udidlo. Navíc oproti udidlovým i dalším bezudidlovým uždění je na hlavě poměrně nestabilní. I při klidné ruce jezdce hrozí zranění oka posunutou parelkou. A pokud je jezdec prase, zlomená nosní kost je horší zranění než krvavé koutky huby.

Podle jedné fotky se nedá usuzovat, i když i mě to láká poznamenat cosi k sedu jezdkyně. Je ale možné, že nemáte jiné fotky, abyste sem vložila lepší a toto může být velmi nešťastná momentka. Navíc možná i původní majitelky? Ale i tak bych radši vybírala z jiných bezudidlovek než parelku.

Mám na kobylku sidepull, takže nemám nic a priori proti bezudidlovkám.

5.4.2016 13:29
hannover

XXX.XXX.11.51

Toto je foto původní majtelky která s klisnou jezdila parkůr a drezůzu boužel víc fotek neposlla.
žekla nám že je klidná mírumilovná a že neublíží mouše ale kkecy v klecy zavším je nějaká záminka.Frenklin je VELKÁ šlebna ohledně jídla ale na vyjíždce, ve výběhu zlato moje milované

5.4.2016 13:35

hannover napsal(a):
Toto je foto původní majtelky která s klisnou jezdila parkůr a drezůzu boužel víc fotek neposlla.
žekla nám že je klidná mírumilovná a že neublíží mouše ale kkecy v klecy zavším je nějaká záminka.Frenklin je VELKÁ šlebna ohledně jídla ale na vyjíždce, ve výběhu zlato moje milované

Pokud parelku máte, určitě ji můžete zkusit. Ale nejprve je vhodné naučit kobylku reagovat ze země, to se týká jakékoli bezudidlovky. Pak teprve zkusit ze sedla na jízdárně. A pokud se osvědčí tak si pořídit do terénu jinou bezudidlovku, která se na hlavě tolik nehýbe. Pro jistotu.

http://www.equichannel.cz/zakladni-typy-bezudidloveho-uzdeni
http://www.equichannel.cz/vycvik-mladeho-kona-pre-rekreacne-ucely - V rámci tohoto seriálu jsou i články o ohýbání hlavy, mohu doporučit postupovat podle nich.

5.4.2016 14:09
DandaL

XXX.XXX.65.29

Presne jak pise sutrik jsem to myslela plus bych jeste dodala ze pokud treba spadnete a kun vam utece tak s provazovkou je dvojnasobne vyssi sance ze se zrakvi nez s uzdeckou a pak je tu taky nedavna kauza 13lete divky ktera se diky provazovce zabila.

5.4.2016 14:44
taiza222

XXX.XXX.74.7

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Parelka je ostřejší řešení než stihlové udidlo. Navíc oproti udidlovým i dalším bezudidlovým uždění je na hlavě poměrně nestabilní. I při klidné ruce jezdce hrozí zranění oka posunutou parelkou. A pokud je jezdec prase, zlomená nosní kost je horší zranění než krvavé koutky huby.

Podle jedné fotky se nedá usuzovat, i když i mě to láká poznamenat cosi k sedu jezdkyně. Je ale možné, že nemáte jiné fotky, abyste sem vložila lepší a toto může být velmi nešťastná momentka. Navíc možná i původní majitelky? Ale i tak bych radši vybírala z jiných bezudidlovek než parelku.

Mám na kobylku sidepull, takže nemám nic a priori proti bezudidlovkám.

A z čeho vyplývá, že parelka je ostřejší než udidlo? Je na to nějaká studie? Já tedy provozuji udidlo i parelku. Popravdě řečeno parelce se kobyla nikdy nijak nebrání, udidlo strpí. Ale přijde mi, že kdyby si vybírala tak jednoznačně parelku. Za těch deset let s parelkou nikdy žádná újma ani u lidí kolem. S udidlem tedy taky žádnou újmu, naproti tomu krvácející huby kolem. Podle mě spíš záleží na tom, jestli se jezdec chová jako prase a pak je celkem jedno, co má kůň na hlavě, protože s obojím se nechá napáchat značná škoda.

5.4.2016 14:49
taiza222

XXX.XXX.74.7

DandaL napsal(a):
Presne jak pise sutrik jsem to myslela plus bych jeste dodala ze pokud treba spadnete a kun vam utece tak s provazovkou je dvojnasobne vyssi sance ze se zrakvi nez s uzdeckou a pak je tu taky nedavna kauza 13lete divky ktera se diky provazovce zabila.

No já myslím, že se zabila hlavně proto, že se jí splašil kůň. Třeba kdyby měla jiného koně rovněž na parelce, tak by se jí nesplašil. Takže s přisuzováním úmrtí parelce bych byla opatrná. Těch proměnných je v tomto případě a jiných opravdu mnoho.

5.4.2016 17:19
hannover

XXX.XXX.11.225

taiza222 napsal(a):
A z čeho vyplývá, že parelka je ostřejší než udidlo? Je na to nějaká studie? Já tedy provozuji udidlo i parelku. Popravdě řečeno parelce se kobyla nikdy nijak nebrání, udidlo strpí. Ale přijde mi, že kdyby si vybírala tak jednoznačně parelku. Za těch deset let s parelkou nikdy žádná újma ani u lidí kolem. S udidlem tedy taky žádnou újmu, naproti tomu krvácející huby kolem. Podle mě spíš záleží na tom, jestli se jezdec chová jako prase a pak je celkem jedno, co má kůň na hlavě, protože s obojím se nechá napáchat značná škoda.

Myslím si že když kůň nesnese udidlo vadímu tak je lepší používat bezudidlovku a nebo ohlávku.ale může se jezdit i na normální ohlávce? viz foto z netu

5.4.2016 17:22
hannover

XXX.XXX.11.225

Zůstanu radši na uzdečce s udidle přece když jí nevadí tak si myslím proč ji navykat zase na to co je, IN'' ale kdo chce nebo jezdí na bezdudidlovce je to jezdce volba

5.4.2016 17:35
mgtka

XXX.XXX.92.43

hannover napsal(a):
Myslím si že když kůň nesnese udidlo vadímu tak je lepší používat bezudidlovku a nebo ohlávku.ale může se jezdit i na normální ohlávce? viz foto z netu

Jezdit můžeš na čem chceš, ale aby s tebou kůň pak neodešel kam se mu zachce, neboť ohlávka mu nezprostředkuje informace jako uzdečka. Můžeš leda tahat vlevo vpravo...pokud nemáš koně perfektně naježděného sedem...

5.4.2016 18:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

taiza222 napsal(a):

Parelka je na výcvik ne na ježdění! Taky si kartáčem nečistíte zuby i když má štětiny jako kartáček.
Parelka je lano na kterém utáhnete auto.
Nepovolí
Koně jsou útěková zvířata, když se něco děje, utíkají. Pokud bude kůň utíkat s parelkou na které má přidělané otěže, dřív nebo později si do nich stoupne. Hůř, pokud nemá otěže, ale vodítko.Otěže by ještě mohly povolit, vodítko ne.
Při přišlápnutí otěží/vodítka strhne parelka koni hlavu. V lepším případě odřený kůň, v horším prasklá chrupavka či kost v nose a v nejhorším si kůň zlomí vaz

Pokud máte normální uzdečku, koženou s martingalem, když spadnete a kůň utíká, pouze se otěže svezou k jedné straně a nic se nestane.
Pokud kůň zastaví a začne se pást a přišlápne si otěže, určitě něco na uzdečce povolí. Jsou tak dělané.
Stejné, pokud se kůň zachytí v křoví. Parelka nepovolí, kůň trčí v křoví a může se tam mlátit, dokud ho někdo nenajde, pokud ho tedy někdo najde.
Pokud má uzdečku, tak ta určitě povolí a kůň vám přiběhne do stáje.

Parelka prostě NEPOVOLÍ !

5.4.2016 19:58

sisi58 napsal(a):
Parelka je na výcvik ne na ježdění! Taky si kartáčem nečistíte zuby i když má štětiny jako kartáček.
Nepovolí
Koně jsou útěková zvířata, když se něco děje, utíkají. Pokud bude kůň utíkat s parelkou na které má přidělané otěže, dřív nebo později si do nich stoupne. Hůř, pokud nemá otěže, ale vodítko.Otěže by ještě mohly povolit, vodítko ne.
Při přišlápnutí otěží/vodítka strhne parelka koni hlavu. V lepším případě odřený kůň, v horším prasklá chrupavka či kost v nose a v nejhorším si kůň zlomí vaz

Pokud máte normální uzdečku, koženou s martingalem, když spadnete a kůň utíká, pouze se otěže svezou k jedné straně a nic se nestane.
Pokud kůň zastaví a začne se pást a přišlápne si otěže, určitě něco na uzdečce povolí. Jsou tak dělané.
Stejné, pokud se kůň zachytí v křoví. Parelka nepovolí, kůň trčí v křoví a může se tam mlátit, dokud ho někdo nenajde, pokud ho tedy někdo najde.

Ano, nedávno tu, na fejsu či bůh ví kde, byly i odkazy na více fotek. I když tuším se jednalo dokonce o vázání za provazovku. Jízdu na provazovce ještě chápu, jsme blbci a nemusíme si nebezpečí uvědomit. Ale vázat za provazovku? To přece bije do očí, co vše se může stát.

http://www.thinklikeahorse.org/images2/halter%20danger.jpg
http://www.thinklikeahorse.org/images2/halter%20damage.jpg.

5.4.2016 20:09
taiza222

XXX.XXX.74.7

Ano parelka v případě nehody nepovolí, to souhlasím. Ale původně byla řeč o běžném ježdění a já se ptala tedy na něco trochu jiného. Parelka má být ostřejší než udidlo a můj dotaz byl z čeho to vyplývá.

5.4.2016 21:00
DandaL

XXX.XXX.65.29

taiza222 napsal(a):
No já myslím, že se zabila hlavně proto, že se jí splašil kůň. Třeba kdyby měla jiného koně rovněž na parelce, tak by se jí nesplašil. Takže s přisuzováním úmrtí parelce bych byla opatrná. Těch proměnných je v tomto případě a jiných opravdu mnoho.

A ja si myslim ze se zabila proto ze ji zustala viset noha v lane ktere mela pridelane k parelce. Kdyby mela kozenou uzdecku a oteze tak mela vetsi sanci na preziti protoze ta by takovou vahou urcite povolila. Jestli by to prezila nebo ne si netroufam tvrdit zalezi na vice faktorech ale ta sance by byla vetsi. To ze se splasi kun ma clovek predpokladat vzdy jsou to prece jenom zvirata ale proto by se mel clovek snazit zajistit co nejvetsi bezpecnost sobe i koni. A parelka je podle me dost nebezpecna.

5.4.2016 21:09
taiza222

XXX.XXX.74.7

DandaL napsal(a):
A ja si myslim ze se zabila proto ze ji zustala viset noha v lane ktere mela pridelane k parelce. Kdyby mela kozenou uzdecku a oteze tak mela vetsi sanci na preziti protoze ta by takovou vahou urcite povolila. Jestli by to prezila nebo ne si netroufam tvrdit zalezi na vice faktorech ale ta sance by byla vetsi. To ze se splasi kun ma clovek predpokladat vzdy jsou to prece jenom zvirata ale proto by se mel clovek snazit zajistit co nejvetsi bezpecnost sobe i koni. A parelka je podle me dost nebezpecna.

A lidem, kteří umřeli, protože se jim splašil kůň a měli všechno bezpečnostní vybavení včetně helmy a vesty byste poradila co? Že na toho koně neměli lézt, že jo. Každopádně beru na vědomí váš názor na parelku.

5.4.2016 21:13
DandaL

XXX.XXX.65.29

taiza222 napsal(a):
A lidem, kteří umřeli, protože se jim splašil kůň a měli všechno bezpečnostní vybavení včetně helmy a vesty byste poradila co? Že na toho koně neměli lézt, že jo. Každopádně beru na vědomí váš názor na parelku.

Myslim ze jste vubec nepochopila co jsem tim chtela rict. Ale je mi jasne ze ti co jezdi na parelce ji budou za kazdou cenu hajit a tvrdit jak je bezpecna a super.

5.4.2016 21:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

taiza222 napsal(a):

Znáte takovou kauzu? Sem s ní.

Jsem u koní cca 25 let a pokud byly v mém okolí úrazy u koní, vždy šlo o zanedbání bezpečnosti.
Absence přileb a vest; nebezpečná manipulace; blbé uvazování, neználci stáli, kde neměli; švihání koní bičíkem, když je nevidí; vodič přecenil síly; malé dítě - velký kůň; rajtování na neobsedlých koních; atd., atp.
Typuji, že tak jeden úraz ze sta je nezaviněný

5.4.2016 21:50
taiza222

XXX.XXX.74.7

DandaL napsal(a):
Myslim ze jste vubec nepochopila co jsem tim chtela rict. Ale je mi jasne ze ti co jezdi na parelce ji budou za kazdou cenu hajit a tvrdit jak je bezpecna a super.

Máte pravdu, nepochopila jsem to. A teď už byste mi tedy alespoň mohla vysvětlit, jak je to s tou ostrostí oproti tomu udidlu.

5.4.2016 21:55
taiza222

XXX.XXX.74.7

sisi58 napsal(a):
Nepovolí

Parelka je na výcvik né na ježdění. A když skončí výcvik, tak začíná ježdění? Výcvik tedy není ježdění?

5.4.2016 22:04
taiza222

XXX.XXX.74.7

sisi58 napsal(a):
Znáte takovou kauzu? Sem s ní.

Jsem u koní cca 25 let a pokud byly v mém okolí úrazy u koní, vždy šlo o zanedbání bezpečnosti.
Absence přileb a vest; nebezpečná manipulace; blbé uvazování, neználci stáli, kde neměli; švihání koní bičíkem, když je nevidí; vodič přecenil síly; malé dítě - velký kůň; rajtování na neobsedlých koních; atd., atp.
Typuji, že tak jeden úraz ze sta je nezaviněný

A za kolik těch věcí, které jste vyjmenovala může zrovna parelka? Myslím si, že se nebezpečnost parelky tak trochu přeceňuje. Stejně tak kdyby si výše zmíněná slečna vzala přilbu a vestu, třeba by přežila a třeba kdyby měla uzdečku místo parelky tak by dopadla úplně stejně. Manžel už jednou asistoval u situace, kdy kůň ležel na zemi zamotaný v otěžích od uzdečky, zmítal se jak šílený a nic nepovolilo. Museli otěže přezezat nožem. Ono nic není černobílý.

5.4.2016 23:24
koně

XXX.XXX.205.252

hannover napsal(a):
Ahoj chtěla bych se zeptat jestli na svou klisnu(ČT,7let)mohu udělat vyjímku a nasadit si na ni parelku s vodídkem a jet.Není na to zvyklá jet s ohlávkou jen s uzdečkou s udidlem.Nebudese toho bát?nebo co když nebude reagovat a chtěla jsem zkusit i nákrčník ale mám obavy přece je jízda na ohlávce přirozenější jezdím anglii ale i bez sedla.Mynulá majtelka s ní jezdila parkůr a drezuru
Děkuji za rady

A máte nějaký určitý důvod, proč nechcete jezdit kobylu na udidle?
Kromě jakéhosi mylného pojetí přirozenosti? Myslím, že žádné ježdění není koni přirozené, tudíž jí nechte na pastvinách rovnou.
Nasadit kobyle na hlavu můžete cokoli.Otázkou je, jestli ji pak dokážete na tom uvést a mít jí pod kontrolou.
Když bude mít na hlavě ostrý uzlovatý provaz a pod bradou bimbající se uzel, nebo holou hlavu a vy budete tahat za nákrčák, je to pro ni radikální změna.
Pokud máte natolik naježděno a uvedete koně bezpečně sedem a vahou, budete mít učení jednodušší.Ale i tak počítejte, že si hned tak ven nevyjedete.

6.4.2016 05:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

koně napsal(a):
A máte nějaký určitý důvod, proč nechcete jezdit kobylu na udidle?
Kromě jakéhosi mylného pojetí přirozenosti? Myslím, že žádné ježdění není koni přirozené, tudíž jí nechte na pastvinách rovnou.
Nasadit kobyle na hlavu můžete cokoli.Otázkou je, jestli ji pak dokážete na tom uvést a mít jí pod kontrolou.
Když bude mít na hlavě ostrý uzlovatý provaz a pod bradou bimbající se uzel, nebo holou hlavu a vy budete tahat za nákrčák, je to pro ni radikální změna.
Pokud máte natolik naježděno a uvedete koně bezpečně sedem a vahou, budete mít učení jednodušší.Ale i tak počítejte, že si hned tak ven nevyjedete.

Hurá, krásně napsané, přesné argumenty.

6.4.2016 05:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

taiza222 napsal(a):
A za kolik těch věcí, které jste vyjmenovala může zrovna parelka? Myslím si, že se nebezpečnost parelky tak trochu přeceňuje. Stejně tak kdyby si výše zmíněná slečna vzala přilbu a vestu, třeba by přežila a třeba kdyby měla uzdečku místo parelky tak by dopadla úplně stejně. Manžel už jednou asistoval u situace, kdy kůň ležel na zemi zamotaný v otěžích od uzdečky, zmítal se jak šílený a nic nepovolilo. Museli otěže přezezat nožem. Ono nic není černobílý.

Jezděte si pro mně za mně na čem chcete.
Klidně se třeba přizabijte, mě je to fuk.
Ale mějte ohledy ke koni, ten za vaše "přirozené" názory nemůže, nemá ani poradní hlas i když mu jde ne-li přímo o život, tak určitě o zdraví.

Z takovýchto nápadů, kůň nikdy nevyjde jako vítěz.

6.4.2016 08:17

Jen abychom se vrátili k zadavatelce - z fotek, které vložila, mám pocit, že původní majitelka měla dost tvrdou ruku a kobyla s ní, co se huby týče, moc spokojená a uvolněná nebyla... z tohoto důvodu, bych se klidně ježdění na něčem bezudidlovém nebránila. Aby si v hubě "odpočinula".. Ale už tu bylo několikrát zmíněno, že pokud nemá zadavatelka dostatečně naježděno a kobyla není spolehlivě přiježděná na sedové pomůcky, může být k bezudidlovce pomalejší cesta... na nákrčák zapomeňte. To je to poslední, na čem kdokoli zvládá bezpečně jezdit. Můžete si ho vyzkoušet v uzavřené jízdárně, nejlíp hale - pokud Vám bude chodit v kroku tak, že si budete cítit bezpečně, můžete postupně vyzkoušet všechny chody. Ale to se nejdřív Vy musíte cítit jistě na takovémto koni. Navíc podle mě ježdění na nákrčáku je opravdu na občasné vyjetí - nedokážu si představit, jak se při držení provazu kolem krku dá zachovat korektní sed..
Nejsem zastánce těchto "přirozených metod" holých koní, mám ráda klasiku, ale vzhledem k tomu, že pracuji s velmi jemným mladým koněm, který od začátku řeší právě a hlavně hubu, občas vyjedu ven taky na parelce - jezdecké ohlávce. Kobyla, ač je mladá, na ní reaguje tak, že není poznat, zda něco v hubě máte či ne. Ale je fakt, že si jí dělám sama, naježděná je na sed tak jako tak dobře, tak v tom není problém. Vím, že na tomto jí zastavím. Kdežto na obyčejné ohlávce nebo nákrčáku je to čistě na benevolentnosti koně, zda Vás někam odveze, nebo se nechá zastavit v případě krizovky. Ale každý kůň je jiný...

6.4.2016 09:24
hannover

XXX.XXX.11.103

Jen abychom se vrátili k zadavatelce - z fotek, které vložila, mám pocit, že původní majitelka měla dost tvrdou ruku a kobyla s ní, co se huby týče, moc spokojená a uvolněná nebyla... z tohoto důvodu, bych se klidně ježdění na něčem bezudidlovém nebránila. Aby si v hubě "odpočinula".. Ale už tu bylo několikrát zmíněno, že pokud nemá zadavatelka dostatečně naježděno a kobyla není spolehlivě přiježděná na sedové pomůcky, může být k bezudidlovce pomalejší cesta... na nákrčák zapomeňte. To je to poslední, na čem kdokoli zvládá bezpečně jezdit. Můžete si ho vyzkoušet v uzavřené jízdárně, nejlíp hale - pokud Vám bude chodit v kroku tak, že si budete cítit bezpečně, můžete postupně vyzkoušet všechny chody. Ale to se nejdřív Vy musíte cítit jistě na takovémto koni. Navíc podle mě ježdění na nákrčáku je opravdu na občasné vyjetí - nedokážu si představit, jak se při držení provazu kolem krku dá zachovat korektní sed..
Nejsem zastánce těchto "přirozených metod" holých koní, mám ráda klasiku, ale vzhledem k tomu, že pracuji s velmi jemným mladým koněm, který od začátku řeší právě a hlavně hubu, občas vyjedu ven taky na parelce - jezdecké ohlávce. Kobyla, ač je mladá, na ní reaguje tak, že není poznat, zda něco v hubě máte či ne. Ale je fakt, že si jí dělám sama, naježděná je na sed tak jako tak dobře, tak v tom není problém. Vím, že na tomto jí zastavím. Kdežto na obyčejné ohlávce nebo nákrčáku je to čistě na benevolentnosti koně, zda Vás někam odveze, nebo se nechá zastavit v případě krizovky. Ale každý kůň je jiný...

Děkuji za kvalitní příspěvek Nechtěla jsem tady rozpoutat konflikt že je bezudidlové ježdění ostřejší jako ostatní příspěvky zminovali jen sem chtěla nechat klisnu odpočinou v nějaké jízdě na louce bez udidla, A ano klisna krásně reaguje na sed a holen.

Takže jsem se rozhodla objednat sidepull
http://www.daretex.cz/furban/eshop/38-1-Potreby-pro-kone/52-2-Uzdecky-oteze-a-prislus/5/293-Uzdecka-SIDEPULL-kulaty-nanosnik-vyrobce-DARETEX

myslíte že je kvalitní? mohla byste mi nějakou doporučit? :).

6.4.2016 10:10
Terven

XXX.XXX.110.147

hannover napsal(a):
Děkuji za kvalitní příspěvek Nechtěla jsem tady rozpoutat konflikt že je bezudidlové ježdění ostřejší jako ostatní příspěvky zminovali jen sem chtěla nechat klisnu odpočinou v nějaké jízdě na louce bez udidla, A ano klisna krásně reaguje na sed a holen.

Takže jsem se rozhodla objednat sidepull
http://www.daretex.cz/furban/eshop/38-1-Potreby-pro-kone/52-2-Uzdecky-oteze-a-prislus/5/293-Uzdecka-SIDEPULL-kulaty-nanosnik-vyrobce-DARETEX

myslíte že je kvalitní? mohla byste mi nějakou doporučit? :).

Side pull je, myslím, dobrá volba. Jestli tento konkrétní, to neporadím. Ještě zkuste popřemýšlet o BB.
Senzitivní koně, jsou-li vychovaní a jemní, naučení na sed a holeň či slovo, vám v klídku a na pohodu budou fungovat na čemkoli - klidně i na stájovce.
Chleba se láme v krizových situacích, kdy se kůň vynerví a hrábne mu. Mám ale pocit, že v takovém případě je úplně jedno, co má na hlavě. Je bláhové spoléhat, že udidlo něčemu může zabránit, naopak si myslím, že někteří koně tím víc panikaří, čím větší cítí omezení.
Je pravda, že side pull oproti třeba BB nebo provazovce, jaksi "nemá brzdu".
Ale jak nám jednou řekla trenérka, kůň by měl mít brzdu v hlavě.
Netroufám si soudit, ale jestli je to tak, jak píše hhippie a kobyla byla zvyklá na tvrdou ruku, tudíž otupělá v hubě, pak udidlo stejně k ničemu nebude, leda by zadavatelka použila ostřejší...

6.4.2016 10:59
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

hannover napsal(a):
Děkuji za rady

Jízda na ohlávce je přirozenější?Přirozené pro koně je-nemít na zádech otrapu, volné pastviny a klidný život bez přítomnosti lidí.Jsem se zase pobavila. Já bych volila rovnou bojovou uzdu.

6.4.2016 15:35
DandaL

XXX.XXX.65.29

taiza222 napsal(a):
Parelka je na výcvik né na ježdění. A když skončí výcvik, tak začíná ježdění? Výcvik tedy není ježdění?

Myslim ze kazdy pochopil ze vycvikem je myslena prace ze zeme ale vy jste se proste rozhodla za kazdou cenu hadat a presvedcovat lidi ze parelka je lepsi nez uzdecka i kdyz uz tady bylo napsano proc to tak neni a nezaznel jediny argument ktery by to vyvratil. Takze mate nejaky?

6.4.2016 16:27
taiza222

XXX.XXX.74.7

A vy si myslíte, že při práci ze země vám nemůže kůň utéct a tak se tedy s parelkou pěkně zramovat? Kdyby jste četla pozorně mé příspěvky, tak byste věděla, že jezdím rovněž na udidle a jediné o co jsem měla zájem, abyste mi v klidu vysvětlila, jak je to s tou ostrostí parelky versus udidlo v hubě, popř. nějaká studie na toto téma, ze které to vyplývá. Říkáte, že je něco tak a když se zeptám proč napíšete prostě to tak je. Místo toho tady melete tisíc věcí o nebezpečnosti apod., ale já se od začátku ptala na něco úplně jiného.

JL

6.4.2016 17:00
JL

XXX.XXX.13.252

Jezdím na udidle, na provazovce, na stájovce, na bezudidlovce, na nákrčáku, bez ničeho.
Ovladatelnost koně není o tom, co má na hlavě, ale o tom, jak je naučený na to reagovat.
Už se mnou v životě uteklo dost koní - mnoho z nich s udidlem, mnoho s ostrým udidlem. Odnesla jsem si z toho jednu věc - že to, aby kůň neutekl, musím zařídit předtím, než utíká, výchovou.
Kůň prchá z nějakého důvodu, pokud je to rozmar a chuť běžet, mohu zastavit pomocí nějakého nástroje, který koni působí bolest (což nemusí být jen udidlo!). Pokud prchá, protože se splašil a běží o život, jakákoli bolest bude jeho paniku zvětšovat, tedy nepomůže mi žádné uždění.
První případ jde řešit přípravou a výchovou (já určuji tempo a směr, i když na sobě kůň nemá nic).
Druhý případ je o tom samém - příprava, výchova +nedostávání koní do situace, ve kterých běží o život. Což úzce souvisí s tou přípravou...
A vždycky se může stát, že potkáme šílence, který po nás bude střílet, nebo agresivního psa, nebo traktoristu, nebo stádo bizonů, co po nás půjdou. Pak poběžíme o život, dokud jim neutečeme, a potom díky předchozí výchově zastavíme. Opět bez ohledu na to, co má kůň na hlavě...
U provazovky je dobré si uvědomovat, že mám na koni lano, které drží. Ale není to pro mě důvodem s ní nejezdit, koně mi zpod jezdce neprchají o nic častěji, než při práci ze země. Ostrá je, neřekla bych, že ostřejší než udidlo, působí jinak. Máme ploché oplety na nánosníku nebo beránka. Jedna z hlavních výhod pro nás je komfort při pasení, vodítko zespodu, jednoduchost údržby.
Rozhodně bych zadavatelce (ani nikomu jinému) nedoporučila udělat výjimku a nasadit něco jiného než je kůń zvyklý a jet ven. Při změně uždění je nutné ověřit od základů, jestli kůň rozumí a reaguje, pokud jsem jen "uživatel" koně, neučila jsem ho to a nevím, jak na to, tak s někým zkušeným.

6.4.2016 17:18
DandaL

XXX.XXX.65.29

taiza222 napsal(a):
A vy si myslíte, že při práci ze země vám nemůže kůň utéct a tak se tedy s parelkou pěkně zramovat? Kdyby jste četla pozorně mé příspěvky, tak byste věděla, že jezdím rovněž na udidle a jediné o co jsem měla zájem, abyste mi v klidu vysvětlila, jak je to s tou ostrostí parelky versus udidlo v hubě, popř. nějaká studie na toto téma, ze které to vyplývá. Říkáte, že je něco tak a když se zeptám proč napíšete prostě to tak je. Místo toho tady melete tisíc věcí o nebezpečnosti apod., ale já se od začátku ptala na něco úplně jiného.

Nezlobte se na me ale pokud zacnete utocit takovymto tonem tak opravdu nemam chut vam cokoli vysvetlovat.

6.4.2016 18:52
taiza222

XXX.XXX.74.7

DandaL napsal(a):
Nezlobte se na me ale pokud zacnete utocit takovymto tonem tak opravdu nemam chut vam cokoli vysvetlovat.

Nevysvětlila jste to na začátku, teď to nevysvětlíte kvůli tónu. Popravdě řečeno jsem od začátku ani nepočítala s tím, že vy byste mi něco objasnila, ale občas mi nedá to nezkusit. Každopádně souhlasím s příspěvkem JL.

6.4.2016 19:56

taiza222 napsal(a):

To, že je parelka ostřejší než stihlo, jsme psala já. Zdůrazňuji to stihlové udidlo a parelku. To znamená ne každé udidlo, ne každá provazová ohlávka. Provazovky jsou i s širším měkčeným nánosníkem apod.. Parelka je provazová ohlávka, která má nánosník z tenkého lana s uzlíky. Při stejném způsobu používání parelka působí na menší plochu než stihlo. Uzlíky tam jsou pro koncentrování tlaku na nejcitlivější místa, třeba při výstupu velkých hlavových nervů. Tím, že působí na menší plochu než stihlo, je parelka ostřejší.

Ano, ve finále záleží na ruce jezdce. A i jeden jezdec může jezdit s uzdečkou na přilnutí a na parelce s volnými otěžemi. Ale princip porovnávání je porovnání při stejném způsobu používání - tj. oboje buď na volné otěži nebo třeba s lehkým kontaktem v ruce.

6.4.2016 20:08
taiza222

XXX.XXX.74.7

To, že je parelka ostřejší než stihlo, jsme psala já. Zdůrazňuji to stihlové udidlo a parelku. To znamená ne každé udidlo, ne každá provazová ohlávka. Provazovky jsou i s širším měkčeným nánosníkem apod.. Parelka je provazová ohlávka, která má nánosník z tenkého lana s uzlíky. Při stejném způsobu používání parelka působí na menší plochu než stihlo. Uzlíky tam jsou pro koncentrování tlaku na nejcitlivější místa, třeba při výstupu velkých hlavových nervů. Tím, že působí na menší plochu než stihlo, je parelka ostřejší.

Ano, ve finále záleží na ruce jezdce. A i jeden jezdec může jezdit s uzdečkou na přilnutí a na parelce s volnými otěžemi. Ale princip porovnávání je porovnání při stejném způsobu používání - tj. oboje buď na volné otěži nebo třeba s lehkým kontaktem v ruce.

Děkuji.

6.4.2016 20:37
Terven

XXX.XXX.110.147

Ještě k tomu porovnávání ostrosti provazovka x udidlo...zdá se mi, že je to míchání hrušek s jablkama.
Zatímco s udidlem většina jezdců jezdí minimálně na přilnutí, tj. byť nepatrném, ale stálém kontaktu, u provazovky (pokud se nepletu), toto žádoucí není, kůň by jí měl pocítit pouze při korekci. Předpokládám, že na stálém "přilnutí" s provazovou ohlávkou nikdo nejezdí.
Takže to porovnávání ostrosti je na místě až v případě, že jezdec koriguje, například usilovně brzdí smajlík Pak věřím, že provazovka je ostrá srovnatelně s udidlem, i když" jinde a jinak".
Jak už tu bylo psáno, provazové ohlávky se vyrábějí i s plochým opletem na nos, takže tam nepůsobí žádné tenké lanko.
Riziko provazovek vidím spíš u koní na volno - pasoucích se, uprchlých atd. V případě zachycení se o něco nepovolí...a dost často vídám fotky pasoucích se koní s provazkovkami.

6.4.2016 20:47

Terven napsal(a):
Ještě k tomu porovnávání ostrosti provazovka x udidlo...zdá se mi, že je to míchání hrušek s jablkama.
Zatímco s udidlem většina jezdců jezdí minimálně na přilnutí, tj. byť nepatrném, ale stálém kontaktu, u provazovky (pokud se nepletu), toto žádoucí není, kůň by jí měl pocítit pouze při korekci. Předpokládám, že na stálém "přilnutí" s provazovou ohlávkou nikdo nejezdí.
Takže to porovnávání ostrosti je na místě až v případě, že jezdec koriguje, například usilovně brzdí smajlík Pak věřím, že provazovka je ostrá srovnatelně s udidlem, i když" jinde a jinak".
Jak už tu bylo psáno, provazové ohlávky se vyrábějí i s plochým opletem na nos, takže tam nepůsobí žádné tenké lanko.
Riziko provazovek vidím spíš u koní na volno - pasoucích se, uprchlých atd. V případě zachycení se o něco nepovolí...a dost často vídám fotky pasoucích se koní s provazkovkami.

Proto je ostrost nutné porovnávat při obdobném působení na otěže. Obecně se uznává, že páka je ostřejší než stihlo. Nelze argumentovat, že to tak vlastně není, protože někteří, menšina či většina, jezdí na páce s volnou otěží (minimálně ve westernu) a na stihlu s kontaktem.

Nebo ty hrušky a jabka smajlík Prý hrušky více nadýmají. Když sním jednu hrušku a za týden tři jablka, budu mít větší potíže po těch jablkách. Ale to nevyvrací skutečnost, že hrušky více nadýmají. Pokud teda více nadýmají smajlík

6.4.2016 21:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Já mám problémy po hroznech a blumách
A když je smíchám, tak to je teprve šrumec.

Ale vážně.
JL to napsala velmi dobře.
Vše je to o připravenosti koně a umu jezdce.
Jsou lidé, kteří se na koni "narodili", ti mohou jet na holém koni a je to ok pro oba a pak jsou tací,
co neumí a pak nastupuje to řemení, co v diskuzích inzeruje Tony.

Zodpovědný člověk zváží, na co má a podle toho se zařídí.
Nezodpovědnému nemá význam radit. Ztráta času

6.4.2016 21:00
Terven

XXX.XXX.110.147

Proto je ostrost nutné porovnávat při obdobném působení na otěže. Obecně se uznává, že páka je ostřejší než stihlo. Nelze argumentovat, že to tak vlastně není, protože někteří, menšina či většina, jezdí na páce s volnou otěží (minimálně ve westernu) a na stihlu s kontaktem.

Nebo ty hrušky a jabka smajlík Prý hrušky více nadýmají. Když sním jednu hrušku a za týden tři jablka, budu mít větší potíže po těch jablkách. Ale to nevyvrací skutečnost, že hrušky více nadýmají. Pokud teda více nadýmají smajlík

6.4.2016 21:16
DandaL

XXX.XXX.168.22

taiza222 napsal(a):
Nevysvětlila jste to na začátku, teď to nevysvětlíte kvůli tónu. Popravdě řečeno jsem od začátku ani nepočítala s tím, že vy byste mi něco objasnila, ale občas mi nedá to nezkusit. Každopádně souhlasím s příspěvkem JL.

Takze nejake osobni antipatie. To jste mela rict hned a neurazet me tady jako primitiv o tom tahle diskuze opravdu neni.

6.4.2016 21:54
taiza222

XXX.XXX.74.7

DandaL napsal(a):
Takze nejake osobni antipatie. To jste mela rict hned a neurazet me tady jako primitiv o tom tahle diskuze opravdu neni.

Nevím jestli osobní antipatie. Zatím jsem si vás všimla jenom v tomto vlákně. Ale po vašich vskutku konstruktivních odpovědí to stálo za to
Tak už nebuďte uražená, já taky nejsem a to jsem vám narozdíl od vás neřekla zdaleka takové ošklivé věci.

6.4.2016 22:06
DandaL

XXX.XXX.168.22

taiza222 napsal(a):
Nevím jestli osobní antipatie. Zatím jsem si vás všimla jenom v tomto vlákně. Ale po vašich vskutku konstruktivních odpovědí to stálo za to
Tak už nebuďte uražená, já taky nejsem a to jsem vám narozdíl od vás neřekla zdaleka takové ošklivé věci.

Z urazeni uz jsem davno vyrostla. A na svych odpovedich nevidim nic spatneho to vy jste se hned navazela do kazde moji odpovedi i kdyz tu psalo spoustu jinych lidi. Ale tady na faune je to celkem bezna vec takze me to neprekvapuje.

7.4.2016 14:41
Eliška0011

XXX.XXX.230.166

Já jezdím na parelce, nejezdím anglii takže mám koně naučené na přiloženou otěž. Myslím že slečna vašeho rámce se nemusí bátže by koni ublížila :) ba naopak možná se i prohloubí vaše důvěra.

7.4.2016 14:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

Eliška0011 napsal(a):
Já jezdím na parelce, nejezdím anglii takže mám koně naučené na přiloženou otěž. Myslím že slečna vašeho rámce se nemusí bátže by koni ublížila :) ba naopak možná se i prohloubí vaše důvěra.

Na fotkách je předchozí majitelka, nebo se pletu?

Čím se prohloubí důvěra?

7.4.2016 15:24

Haha, Sisi, Vy mě v tomto vlákně opravdu bavíte. Máte moc dobré a trefné komentáře

7.4.2016 16:36
Eliška0011

XXX.XXX.230.166

No když se na koni projedete třeba bez ničeho a on neuteče, tak se vaše důvěra v něj prohloubí (aspoň u mě) a znám hodně koní kteří jsou na parelce nebo bezudidlovce mnohem příjemnější než na udidle. Ale je to jen můj názor, každý jsme jiný a máme i jiné názory.

7.4.2016 16:55
dsj

XXX.XXX.155.20

hannover napsal(a):
Děkuji za rady

Já na parelce jezdím spoustu let a můžu vám jí jen doporučit. Má své nevýhody i výhody - takže pouze za mé zkušenosti (jiní mohou mít jiné ) - při "přechodu" na parelku je potřeba si nejdřív s koněm pohrát trochu ze země - ani ze země, ani ze sedla to není o síle, ale vytvoření respektu a důvěry mezi vámi a koněm.
Než si na koně sednu na parelce, rychle si s ním projedu ze země všechny parelliho hry a podle jeho reakcí se rozhodnu jestli si to můžu dovolit nebo ne. Mnohdy není problém v parelce, ale v nevychovanosti nebo bázlivosti koně - je hloupé nalhávat si, že když mě kůň neposlouchá během běžné manipulace a běžného ježdění na udidle, na parelce se to hned zlepší.
Také je potřeba si vyzkoušet jak ostrou parelku kůň potřebuje - nepodcenit a nezačít na příliš měkké - tím si hned od začátku koně naučíte že když zabere, odtáhne si vás a zkusí to na vás znovu a není nic nebezpečnějšího, než se někam řítit na nezvladatelném koni.
Parelka na ježdění by měla být uvázána na těžkém laně + na těžkém stahovacím uzlu (nejlépe katovském) potom bude koni držet na hlavě a nebude cestovat, jak tu mnozí píší (úplně nejhorší, co můžete udělat je připnout si na parelku obyčejné stájové vodítko, nebo rádoby "pareliovská" lehoučká lana, která prodávají v koňských potřebách). Těžká lana také reagují úplně jinak než lehká - nedělají se na nich smyčky a uzly, jsou živější, lépe drží tvar.
S parelkou jezdím do terénu, ale na jízdárně na parelce nepřiježduji - ve chvíli, kdy po koni chci přilnutí a ohnutí/narovnání, nebo i víc, je jednodušší a rychlejší práce na udidle, to je asi jediná nevýhoda parelky, kterou znám.
Prosím berte moje zkušenosti opatrně - jsou to jen mé zkušenosti a spousta lidí může mít úplně jiné, jak je vidět z diskuze tady.

7.4.2016 18:17
hannover

XXX.XXX.11.108

sisi58 napsal(a):
Na fotkách je předchozí majitelka, nebo se pletu?

Čím se prohloubí důvěra?

ANO.
Na fotkách je předchozí majtelka

7.4.2016 18:30
sisi58

XXX.XXX.191.1

Eliška0011 napsal(a):
No když se na koni projedete třeba bez ničeho a on neuteče, tak se vaše důvěra v něj prohloubí (aspoň u mě) a znám hodně koní kteří jsou na parelce nebo bezudidlovce mnohem příjemnější než na udidle. Ale je to jen můj názor, každý jsme jiný a máme i jiné názory.

A i jiné koně.

26.4.2016 09:23
Eliška0011

XXX.XXX.205.242

sisi58 napsal(a):
A i jiné koně.

Myslím že o koně nejde, spíše o přístup.

26.4.2016 10:44
blackmyday

XXX.XXX.73.230

Eliška0011 napsal(a):
Myslím že o koně nejde, spíše o přístup.

O koně jde především, každý kůň má svou osobnost, každý je nějaký a stejně jako existují jedinci, se kterými můžete jít do terénu bez ničeho, tak jsou taky takoví, kteří vám ublíží jenom proto, že jsou zákeřní a ublížit vám chcou. Samozřejmě oba extrémy jsou jen výjimky.
Udivuje mě, jak se tady parelkáči vytahují, jak se kůň dá smysluplně jezdit kusu lana. Sorry, ale ještě jsem neviděla, že by někdo používal parelku správně- výběrem materiálu počínaje a nasazením na koně konče. Jestli opravdu chcete dělat tuhle rádoby přirozenost, tak to laskavě dělějte zodpovědně a správně. Na parelce se dá jezdit bezpečně a kvalitně, ale podívejte se na jakoukoli fotku a zjistíte, že žádná parelka a dokonce ani žádná ohlávka nikdy nebyla v našich končinách napasována/nasazena správně, kvalitně, bezbečně!

https://www.youtube.com/watch?v=yVZYVgtrHLc

Stačí se podívat na Face od Aivy, je tam pouze jediná správně nasazená parelka, s kterou bych si dovolila pracovat. To ostatní je hnus, za který by se ty majitelky koní měly stydět a ne se prezentovat.

P.S. Aiva je super, kritizuji pouze nakládání zákazníků s jejich produkty.

Přidejte reakci

Přidat smajlík