Kvalitní pastevní ustájení u Prahy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.4.2016 10:23
nutelka

XXX.XXX.126.116

Chtěla bych znát vaše doporučení. Již dlouho jsem se o tuto problematiku nezajímala, protože koně mám v krásné stáji s velkými výběhy a vynikající péčí, s jakou se jen málokde setkáte. Nicméně režim 24/7 tato stáj neumožňuje a je možné, že můj koník bude takový režim potřebovat. Abych byla dostatečně připravená a informovaná, zjišťuji si informace dopředu. Jedná se mě o maximálně profesionální prostředí, kde není volné ustájení bráno jako z nouze ctnost, ale jako nadstandardní kontrast oproti konvenčnímu ustájení. S nadsázkou bych to nazvala "bio" ustájení pro koňské přátele. Do 20 km od Prahy, abych za koněm mohla často dojíždět. Je to totiž rodinný příslušník, taková sestra, kterou jsem nikdy neměla a častý kontakt s ní je pro mě životně důležitý. Zvykla jsem si s ní probírat všechny své životní trable a již mnohokrát mě v životě podržela. Kdo se trochu orientuje v problematice animoterapie, tak nějak to funguje. Jinak je to normální hobby kobylka. Zkrátka tím chci říci, že nejsem připravena ji odvézt někam na Šumavu na rozlehlé pastviny a rok se s ní nevidět. A nebo přijet a vidět v dálce malou zrzavou tečku, která už ke mě na zavolání nepřijde, protože zapomene. No, finanční úspora je také důležitá, ale předpokládám, že ceny pastevka se ani náhodou nepřibližují k cenám kvalitního boxového ustájení v Praze, takže jakousi úsporu lze očekávat rovněž.
Velice mě budou zajímat vaše názory a postřehy. Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.4.2016 12:07

Cena velmi kvalitního pastevního ustájení se cenou dost výrazně přibližuje ceně boxového smajlík. A proč? Protože v kvalitním pastevním ustájení je péče o koně stejně náročná, jako u koní boxových (denní úklid základních výběhů, místování přístřešků, kontrola koní) a za tuto práci si ustajovatel nechá zaplatit. Navíc i kvalitní pastevní ustájení má klasické zázemí - boxy pro případ nemoci, šatna, sedlovna, jízdárna, často i hala... to jen, abyste se nedivila ceně. Jukněte na stáje rodiny Safari...

10.4.2016 12:17
nutelka

XXX.XXX.126.116

Vůbec mě tuto stáj nezmiňujte smajlík. To je absolutní sen člověka, který miluje koně a smysluplnou práci kolem nich. Nic dokonalejšího v ČR neznám. Byla jsem tam několikrát na semináři. Je mě to jasné, práce kolem koní na pastevku, jaké bych si představovala, je mnohem náročnější než u klasického ustájení. Tam koně vyklopíte odpoledne z výběhu do boxu, nasypete kýbl žrádla a je hotovo. U pastevka se musí udržovat povrch výběhů, dovážet koním žrádlo a vodu, dohlížet na ně 24 hodin a docházet za koňmi, kteří mají speciální potřeby. Každá kvalitně odvedená práce něco stojí a když to majitel vidí, rád si připlatí.

10.4.2016 13:11
nutelka

XXX.XXX.126.116

Jak o tom tak přemýšlím, napadla mě jeden zásadní charakteristický rys všech klasických ustájení. Majitelé se předhánějí v nabídce zázemí pro jezdce a trenéry a provoz tréninků, ale v podstatě životní prostor pro koně jako živé bytosti se specifickými potřebami nikdo neřeší. Maximálně po estetické stránce. A přitom ta konkurenční výhoda nedozírných parametrů je úplně jinde.

10.4.2016 13:27

Když jste zmiňovala "maximálně profesionální prostředí", tak mě nic nenapadá, ale za velmi dobré zázemí považuji např. Karlštejn (Poučník) - nabízejí jak 24/7, tak možnost boxů. Koně mají každý den 2x krmení jádrem, dohled, prostorné pastviny s přístřešky nebo přírodními skrýšemi. Poradí si i s jedinci, kteří potřebují nějaký speciálnější program (muchaři, dušní, staří koně nad hrobem...). Dostupné i vlakem. A pak je krásná Loděnice - ale to už pro Vás bude asi daleko a má horší dostupnost. Mají krásné výběhy, nádherné prostředí i jezd. zázemí. Nevím, zda mají přímo 24/7 - stačí se zeptat.
Na Pze bližší stáje Vám snad dá tipy někdo další..

10.4.2016 13:46
nutelka

XXX.XXX.126.116

Tak maximálně profesionální jsem myslela, že to dělají kompetentní lidé, kteří vykonávají svoje řemeslo poctivě. A že mají stav koní a ohrad pod kontrolou. Jinak na pastevku žádný luxus, který by ocenili ambiciózní jezdci, hledat nelze. A i to je zvláštní, nakonec všichni ti veleúspěšní závodní koně stejně na pastevku skončí. Když vidím ty startky o Z až do T, měla by kvalitní pastevka být nacpaná koňmi.

10.4.2016 14:24

No, tak to ten Karlštejn zkusit můžete. Splňuje to Vaše požadavky.
Pro mě definice maximálně profesionální prostředí znamená právě typ ustájení jak v Safari. V ČR téměř nevídáno..

Standardní ustájení pro koně závodícího v nižších kategoriích by mělo být prostě pastevní ustájení s kvalitním zázemím jak pro koně, tak pro jezdce ;)
Nevím, zda pastevko, ale alespoň travnaté paddocky už začínají být skoro nutností - i jezdci vysokých soutěží přišli na to, že se nejlíp pracuje s uvolněným a spokojeným koněm. To je velké plus pro koně
O ustájení typu "vypuštění koně na jakoukoli trochu zelenou plochu, hlavně, aby to bylo co nejlevnější", mi bylo jasné, že se nebavíme ;)
Poslední větu Vašeho příspěvku nechápu, pardon

10.4.2016 14:58
nutelka

XXX.XXX.126.116

Ten Karlštejn je u trati, to se mně moc nelíbí. Nevím, kterou větu máte na mysli. Pokud se jedná o ty závodní koně, tak tím jsem chtěla říci, že v ČR je aktuálně obrovské množství koní a ty je třeba na stáří nebo na důchod po sportovní kariéře někam umístit a většina z nich by si pastevní ustájení zcela jistě zasloužila. Proto mě překvapuje, že je pastevek dost málo. Závodníci jistě nepatří k nemajetné skupině lidí, protože jezdecký sport je černá díra na peníze, a jistě by na svých parťácích nešetřili.

10.4.2016 15:31

Mám malou rodinnou stáj s pastevním a polopastevním ustájením. Je pravda, že zde mám většinou hobby koně nebo koně-důchodce-po sportovní kariéře. Ovšem všimla jsem si jednoho faktu, který mě dost mrzí. Lidí, kteří se o ustájení v mojí stáji zajímalo vždy pár bylo, ale mají často představu, že takové malé pastevko či polopastevko přeci nemůže stát víc, než 2.000 Kč. Proto asi bude takových stájí málo, lidé totiž hodnotí víc podle parametrů konvenčního ustájení, než podle nabízených služeb, profesionality, flexibility, individuální péče...a za to se také platí, snad na to lidé přijdou.

10.4.2016 16:38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám malou rodinnou stáj s pastevním a polopastevním ustájením. Je pravda, že zde mám většinou hobby koně nebo koně-důchodce-po sportovní kariéře. Ovšem všimla jsem si jednoho faktu, který mě dost mrzí. Lidí, kteří se o ustájení v mojí stáji zajímalo vždy pár bylo, ale mají často představu, že takové malé pastevko či polopastevko přeci nemůže stát víc, než 2.000 Kč. Proto asi bude takových stájí málo, lidé totiž hodnotí víc podle parametrů konvenčního ustájení, než podle nabízených služeb, profesionality, flexibility, individuální péče...a za to se také platí, snad na to lidé přijdou.

Souhlasím s Vámi. Sama jsem ustajovala kamarádce koníka za spíš levnější poplatek, nakonec jsem byla každý měsíc "špatná", protože spoustu peněz prožral na seně, od kterého se nehnul. Kdybych měla započítat náklady na údržbu výběhů, oplocení, jízdárnu a navíc svou pracovní sílu a čas a pořizovací náklady na to celé, byla by částka úplně někde jinde. Myslím, že i provozování ustájení pro koně musí být buď z počátku založeno alespoň z části na vlastním a postupně rozšiřovat, nebo za pomocí dotace. Je jen málo lidí, kteří to uchopí tak dobře, že se tím dokáží uživit. To už se pak jedná buď o kvalitní chovy, nebo prostě o sportovní stáje..(ale tam se zas nebavíme o pastevku).
A pokud máte nabídku od 1500 Kč / měsíc i ve Středočeském kraji, tak právě ten typ lidí, kteří si řeknou, že kůň je levný a jeho ustájení za pakatel, většinou neví, co od toho chtít, tedy takové ustájení využijí a ti kvalitnější ostrouhají...pak se ceny snižují a nehledí moc na kvalitu, protože kdo by chtěl něco budovat (a z čeho by to platil), když za ustájení dostane 3 tisíce měsíčně...
Za mě i jako majitele koně je ale ustájení, kde koně stojí v blátě po karpy, mezi betonovými panely s částečně vytlučenými okny, s přístřešky řešenými roztrhanými plachtami, opravdu i zadarmo drahý. Ale když to najde svoje nájemce, pak není co řešit..

10.4.2016 17:17
Aristoz

XXX.XXX.211.224

Koukla jsem na stránky toho Safari a to je fakt bomba...Jen škoda, že to někde nedělají i pro hřebce...Jinak můžu doporučit pastevní ustájení Petrov.

10.4.2016 18:38
nutelka

XXX.XXX.126.116

Tak to vypadá, když si někdo může splnit životní sen. Ale takový ten rozumný. Ne jako, když si někdo pořídí lambo a ohrožuje tím provoz apod.

Ten Petrov nevypadá špatně a je to dobrým směrem.

10.4.2016 18:49
nutelka

XXX.XXX.126.116

A vůbec mě není jasné, proč se v době, kdy se všechno staví "chytře" s minimálními náklady na provoz a údržbu a všechno musí být ekologické, futuristické a respektující kvalitu života, nadále sekají nevyhovující stáje jako podle kopíráku. Kdy už v okolí Prahy konečně někdo přijde s něčím novým, chytrým a prospěšným? To nikoho neláká být jiný a zajímavý. Do čeho sakra ti pracháči cpou ty peníze ?

10.4.2016 22:10
jazzinka

XXX.XXX.185.160

Karlštejn taky doporučuji. Koně, co jsou v režimu 24/7, tam chodí myslím do horního výběhu za lesíkem, ne do těch, co sousedí s tratí. Tam se vodí koně z boxů (a to mmch. cca na 10 h denně, takže to může být dobrý přechod mezi celodenním boxem a 24/7).

Petrov má pěkné okolí a výběhy taky vypadají dobře (máme tam chatu)...

10.4.2016 23:52
svatka

XXX.XXX.70.17

Doporučuji Kovářovice, pokud stojíte o kvalitní a individuáln péči. Kousek jsou také Zaječice s obrovskými pastvinami a novou jízdárnou, také bych se tam toho nebála, ale individuální péči bych vzhledem k vyššímu počtu koní nečekala.

11.4.2016 07:18
nutelka

XXX.XXX.126.116

Kovářovice vypadají skvěle, především ten přístřešek je úžasný. Šikovné děvče.

11.4.2016 19:41
chex

XXX.XXX.209.32

Vlastně tu zadavatelka ani nenapsala, jak si představuje to bio luxusní pastevko pro svého koně? Můžete specifikovat, jaké služby a v jakém rozsahu požadujete a kolik jste ochotna za takové služby zaplatit?
Mám koně na pastevku, několik koní... už deset let. Není to tam dokonalé, ale koně jsou spokojeni. Majitel pastevka je zemědělec, není to koňák, takže nenasazuje deky, nečistí kopýtka, ale všimne si, pokud kůň kulhá, slzí mu oko nebo je zraněný. A to mi stačí, zbytek si obstarávám sama. Cena přívětivá. A je to do 20 km od Prahy smajlík

11.4.2016 20:41
nutelka

XXX.XXX.126.116

No já bych si ideálně představovala něco jako mají Safari. Ale člověk míní, život mění. Cena - od 3 do 5. Služby-no, vše co patří ke kvalitnímu provozu jakékoliv jízdárny.

11.4.2016 20:50

Možná jste se už nechtěla rozepisovat, ale jestli bylo myšleno za pastevní ustájení plně automatizované v nejvyšší možné sehnatelné kvalitě v Čechách, tak tu cenu jste myslela jen jako fórek, ne?

11.4.2016 21:37
chex

XXX.XXX.209.32

nutelka napsal(a):
No já bych si ideálně představovala něco jako mají Safari. Ale člověk míní, život mění. Cena - od 3 do 5. Služby-no, vše co patří ke kvalitnímu provozu jakékoliv jízdárny.

No to je prave ta zasadni otazka, co myslite, ze patri k velmi kvalitnimu provozu jizdarny. Pastevko neni jizdarna. Tri tisice date 25 km za hole pastevko bez prikrmu, myslim komercni ustajko, ne kdyz ma nekdo na vlastni pastvine sveych par koni a jednoho dva pribere na pastevko k nim.
Neznam safari. Ani jine jizdarny. Jsem typ prirodni a komercni ustajka, ta klasicka, ve mne budi spis hruzu smajlík...A pro mne je treba obrovske plus, ze mi s konmi nikdo nemanipuluje, nikam je nevodi, na krmeni, neuvazuje atd. Staci mi vizuelni kontrola, zajisteni sena, vody a lizu. To jsou pro mne super podminky. Kazdy to ma jinak, proto se ptam, jakou mate presne svoji predstavu ustajka pro vaseho kone. Co mate za kone?

11.4.2016 22:06
svatka

XXX.XXX.70.17

nutelka napsal(a):
Kovářovice vypadají skvěle, především ten přístřešek je úžasný. Šikovné děvče.

Je, a především opravdu dělá to, o čem na svých stránkách píše:) Skutečná individuální péče a především skutečný zájem o wellfare a snaha se stále vzdělávat. Pokud bych dávala koně na 24/7, tak by to byla moje volba.

12.4.2016 08:14
nutelka

XXX.XXX.126.116

Tak já bych si představovala normální jízdárenský provoz s tím, že by byla možnost nechat koníka ve skupince na udržovaných pastvinách s pěkným přístřeškem s dobrou podlahou. Měli by tam seno, vodu a 1x denně příkrm. Za takový servis bych byla ochotna dát 5 tis. Mám malou kobylku ČT. V zimě ji dekuji, protože jinak ztrácí na váze. Myslím, že plemeno, které můžete vypustit na divoko na rozsáhlé pastviny bez dohledu, to není. Nějak jsme koně prošlechtili a tím částečně ztratili schopnost bez pomoci člověka přežívat. Ale možnost se pohybovat 24 hodin by kůň měl mít.

12.4.2016 11:16

Vy jste snad první, kdo by za pastevko bez haly / zastřešené kruhovky a s příkrmem POUZE 1x denně dal 5.000 Kč.

Tak to já Vás beru hned :-D. Ne, vážně, u nás (30 km od Prahy-západ) si za 24/7 s velkým přístřeškem, senem 3x denně a pastvou bereme 2.500 - 3.000 Kč smajlík.

12.4.2016 15:27
nutelka

XXX.XXX.12.42

To je omyl. Těch 5 tis. bylo myšleno za pastevní ustájení s perfektním prostředím, s kruhovkou a jízdárnou s celoročně sjízdným povrchem, zázemím pro jezdce, vytápěnou sedlovnou, dekováním, vyklízením výběhů apod. Možná bych oželela tu halu, protože za ty peníze by to asi nešlo, ale teď máme nejhezčí halu v Praze, ta by mně tedy setsakramentsky chyběla.Do 20 km od Prahy.

12.4.2016 20:05
chex

XXX.XXX.209.182

Tak to nehledáte pastevko, ale klasickou jízdárnu s nadstandartními výběhy, které lze nazvat pastvinami. Takových areálů kolem Prahy asi moc nebude, zvlášť za tuto miniaturní cenu :-D.

12.4.2016 20:30
Terven

XXX.XXX.160.10

chex napsal(a):
Tak to nehledáte pastevko, ale klasickou jízdárnu s nadstandartními výběhy, které lze nazvat pastvinami. Takových areálů kolem Prahy asi moc nebude, zvlášť za tuto miniaturní cenu :-D.

Proč by pastevko nemohlo mít jízdárnu, kruhovku, dobré zázemí pro jezdce, vykydané výběhy?To, že se koně nezavírají na noc do boxů přece automaticky neznamená nějakou nouzovku.
Mám koně pastevně ustájeného, nosí deku, v létě masku, výběhy se kydají, máme jízdárnu i kruhovku a vytápěnou sedlovnu. Myslím, že zas taková vzácnost to není.
Pokud by nutelka oželela tu halu, možná by se do těch pěti tis. mohla vejít...i u Prahy.

12.4.2016 20:32
nutelka

XXX.XXX.126.116

Ano. Vždyť jsem hned v úvodu říkala, že hledám "bio" ustájení. A 5 tisíc za kvalitní ustájení bez haly je ažaž. Ale je pravda, že kolem Prahy nic takového není. Že by výzva?

12.4.2016 20:33
chex

XXX.XXX.209.182

Pastevko a výběhy se kydají? Tak jsou to pastviny (tedy beru 1 ha na 1 koně) nebo výběhy, kde mají koně co pást a k tomu je třeba dokrmovat senem? Moc si nedovedu představit, jak na osmi hektarech (a víc) kydám (tedy sbírám bobky) po osmi koních. To bych asi nic jiného neudělala...Jen ty bobky v té trávě najít by bylo docela zajímavé smajlík

12.4.2016 20:35
chex

XXX.XXX.209.182

nutelka napsal(a):
Ano. Vždyť jsem hned v úvodu říkala, že hledám "bio" ustájení. A 5 tisíc za kvalitní ustájení bez haly je ažaž. Ale je pravda, že kolem Prahy nic takového není. Že by výzva?

OK, pastevní ustájení není pastevko... již rozumím a nebudu mít námitky smajlík

12.4.2016 20:36
chex

XXX.XXX.209.182

nutelka napsal(a):

A výzva? Pro koho? Pro prachatýho investora? Ten bude chtít prachy dostat rychle zpátky. Ono postavit pořádnou krytou kruhovku s kvalitním povrchem, to stojí klidně mega. Kolik by tam muselo být ustájených koní, aby mu to do cca pěti let zaplatili? smajlík

12.4.2016 20:40
chex

XXX.XXX.209.182

U nás platíme polovinu a to nemáme ani kousek jízdárny, ani vytápěnou šatnu, ani sedlovnu, ani boxy. To jsme asi hloupí, že to vůbec platíme smajlík. Ale máme hektar na koně, klid, krásnou přírodu, dostatek sena (s kterým se fakt nešetří), k dispozici přístřešky, nebahnitý povrch, jádra neomezeně (krmíme si sami, pokud chceme krmit)... A je to asi 15 km od kraje Prahy... na JZ.

12.4.2016 20:45
nutelka

XXX.XXX.126.116

A co udělat něco, co bude těšit, že je to krásné, užitečné a provozují se tam povznášející věci? Jako třeba souznění s živým tvorem. Tím pádem harmonická atmosféra, v které pobývat je léčivé pro všechny. Pro nájemníky i návštěvníky Co trochu posunout myšlenku ždímání prachů ze všeho a za každou cenu na rovinu "dělám, co je krásné a těší mě to a odměnou je mě radost a klidný spánek". Co investice do něčeho, z čehož nevyždímám třeskutý zisk, ale povznášející pocit? To jen taková myšlenka pro ty, jimž bylo dáno bohatství a nepotřebují cedit další bohatství. Asi jsem tak o sto let napřed, což?

12.4.2016 20:46
Terven

XXX.XXX.160.10

chex napsal(a):
Pastevko a výběhy se kydají? Tak jsou to pastviny (tedy beru 1 ha na 1 koně) nebo výběhy, kde mají koně co pást a k tomu je třeba dokrmovat senem? Moc si nedovedu představit, jak na osmi hektarech (a víc) kydám (tedy sbírám bobky) po osmi koních. To bych asi nic jiného neudělala...Jen ty bobky v té trávě najít by bylo docela zajímavé smajlík

Napsala jsem nejasně - kydají se přístřešky a výběhy kolem nich, pastviny samozřejmě ne. Vše ostatní platí.

12.4.2016 20:55
chex

XXX.XXX.209.182

Tak se do toho pusťtesmajlík, představu máte jasnou, jen si vzít pár mega úvěr a s chutí do toho smajlík. Pak vám každý dá max.5 tis. měsíčně, z toho budete mít zisk tak tisícovku...
Já třeba v harmonii s koněm jsem nejvíce v přírodě, v lese, hlavně po ránu, kdy je tam ticho, klid, sem tam pípne ptáček, mihne se veverka, potkám stádo muflonů... nic povznášejícího na hale nebo jízdárně nevidím :-D.

12.4.2016 20:55
chex

XXX.XXX.209.182

Terven napsal(a):
Napsala jsem nejasně - kydají se přístřešky a výběhy kolem nich, pastviny samozřejmě ne. Vše ostatní platí.

Tak to jo, to si kydáme taky, ale sami smajlík Není tu nikdo, kdo by se staral o tyhle věci, to by pak stálo tak o litr na koně víc - na zaplacení člověka...

12.4.2016 20:58

Chex - tady se asi nedomluvíte evidentně :)
Do minulého roka jsem měla menší výběhy (cca 1 ha,2 koně + menší na přehánění, aby si větší louka oddychla) a snažila jsem se ho kydat, aby tráva mohla růst... a je to opravdu 1) děsná pakárna,2) děsná dřina,3) děsnýho času
Letos se podařilo pronajmout nějaké další prostory, tak už to s tím kydáním nevidím tak černě. Ale pokud člověk nemá "neomezené" výběhy a potřebuje se starat o to, aby měli koně co žrát (uvítají trávu raději než seno) a nelovili stébla mezi bobky, tak se občas stane, že i výběhy se kydat musej ;).

12.4.2016 21:04

To je ta schizofrenie jezdectví teď - lidi chtěj co nejlepší welfare pro svého koně, na druhou stranu za to nechtěj zaplatit, protože přece nebudou platit za to, že je kůň vyhnaný venku a má "sotva střechu nad hlavou"... já si prostě myslím, že je daleko jednodušší mít stáj s boxy, kde člověk prostě vykydá, nastele, nakrmí a hotovo - má všechno na jednom místě - koně při krmení rovnou zkontroluje (v boxu se minimalizuje riziko zranění, oproti pobytu venku a ve stádu), než zabezpečovat to, aby bylo každý den, celý den, v pořádku x kilometrů pásek, posekány nedopasky, zvláčeno, aby nebyly všude hromádky, zaseta nová tráva, vyměňovány uhnilé kůly, vyčištěny přístřešky, dovezena voda, koně zkontrolováni, zabezpečeni koně se specifickými potřebami... sorry, nevidím důvod, proč by za to neměl chtít ustajovatel stejné peníze jako za ustájení v boxe. Samozřejmě při zachování ostatního zázemí kolem (jezdecké možnosti, zázemí pro jezdce, atp.).

12.4.2016 21:05
chex

XXX.XXX.209.182

Chex - tady se asi nedomluvíte evidentně :)
Do minulého roka jsem měla menší výběhy (cca 1 ha,2 koně + menší na přehánění, aby si větší louka oddychla) a snažila jsem se ho kydat, aby tráva mohla růst... a je to opravdu 1) děsná pakárna,2) děsná dřina,3) děsnýho času
Letos se podařilo pronajmout nějaké další prostory, tak už to s tím kydáním nevidím tak černě. Ale pokud člověk nemá "neomezené" výběhy a potřebuje se starat o to, aby měli koně co žrát (uvítají trávu raději než seno) a nelovili stébla mezi bobky, tak se občas stane, že i výběhy se kydat musej ;).

Však já tomu rozumím. Ale třeba naše pastevko má jednoho majitele. Je tam tak 40 koní, na 40 ha. Rozděleno, neníto jedna pastvina. A vůbec si neumím představit, jak by to kdo kydal smajlík. Ale kolem boudy a sena si to majitelé kydají sami. Jen pochybuji, že by měli čas a náladu procházet celé pastviny a sbírat bobky. A ten majitel pastvin má na práci jiné věci... No i tak je to v pohodě, koně jsou ve velmi dobré kondici, kupodivu při pravidelném odčervování i ve výborném zdravotním stavu, psychicky taky naprosto v cajku. Netrpí na žádné kožní problémy (i když se pastvina nevyklízí, koně nestojí v hnoji ani bahně)... takže tohle majiteli odpustím smajlík.

Dříve jsem měla koně na menších výbězích, byly travnaté, ale neuklízel je nikdo. Koně bych do takového prostředí už nedala, to je fakt smajlík.

12.4.2016 21:08
chex

XXX.XXX.209.182

Nutelka: tak můžete zkusit PB ranč u Mořiny. tam mají halu, pískovou jízdárnu, možná i kruhovku, klubovnu, sedlovnu, šatnu, sociálku...a hlavně venkovní (pastevní) i boxové ustájko. Jen jsou teda zaměřeni víc na western. A je to tak tak těch 20 km od Prahy... cenově bohužel teď nevím, stávalo to kolem pěti tisíc...

12.4.2016 21:40

Nebo v Roblíně mají pěkné výběhy a vypadá, že i pěkné zázemí. Ale osobně neznám.
A Řitka - na strakonické výpadovce. Tam mají nedozírné výběhy a dobré jezdecké zázemí (hala, krytý kolotoč atp.), cenu ale nevím. P. Filípek, najdete na netu webovky s kontaktem.

12.4.2016 21:42
keira

XXX.XXX.106.7

chex napsal(a):
Tak se do toho pusťtesmajlík, představu máte jasnou, jen si vzít pár mega úvěr a s chutí do toho smajlík. Pak vám každý dá max.5 tis. měsíčně, z toho budete mít zisk tak tisícovku...
Já třeba v harmonii s koněm jsem nejvíce v přírodě, v lese, hlavně po ránu, kdy je tam ticho, klid, sem tam pípne ptáček, mihne se veverka, potkám stádo muflonů... nic povznášejícího na hale nebo jízdárně nevidím :-D.

Mně to nedá ;-) Mám temperamentního bojácného koně co i navzdory denním vyjížďkám je v terénu na zabití. Pípnutí ptáčka stačí, aby uskočil o 3 metry bokem, veverka by nás ve cvalu spolehlivě zastavila na místě a já bych měla co dělat, abych nepokračovala sama dále, čelem do stromu, a při setkání se se stádem muflonů by následovala okamžitá otočka na zadních o 180° a pokus o co nejrychlejší návrat do stáje :D Zatím co na hale takový kůň dokáže šlapat jak hodinky, chodit na myšlenku a být skutečně v harmonii se svým jezdcem.

Sorry za OT ;-)

Btw. omlouvám se zakladatelce za spamování, ale když už to tu řešíme - je možné mít sportovního koně na pastevku? Mám koně na noc v boxe, dekovaného pomalu od léta, aby moc nenasrstil, a v chladných měsících, když se při ježdění spotí, ho musím nechat s odpockou v boxe, protože navzdory celému šatníku různých dek ho prostě nemůžu zpoceného zadekovat pláštěnkou a hodit ven. Marketingové kecy o prodyšnosti jsou nesmysl, sama znám, jak je mi nepříjemné, když se zpotím a mám na sobě mokré oblečení, byť mám všechno funkční a navrch goretex, kterému materiály koňodek nesahají ani po kolena.
Tak jen jestli není kombinace pastevko + hala/jezdecké superpovrchy trošku nesmyslná, když s koněm stejně nejde naplno pracovat kvuli pocení a následné nemožnosti ho schovat do tepla a závětří stáje. Opět moje zkušenosti - opocená po sportu prochladnu a nastydnu nejsnáze.

12.4.2016 21:52
jazzinka

XXX.XXX.185.160

Hezká představa, to "ždímání prachů"..
I kdybych teda měla kliku a zdědila pozemky do 20 km od Prahy po bohatém strýčkovi (tedy odpadla by počáteční hypotéka na jejich nákup), řekněme těch 15 h na 15 koní, pro zajištění výše uvedeného (dekování, úklid výběhů) počítejme, že mám 1 člověka na péči, který chce průměrný plat 26 000 t (tj.34 000 superhrubá mzda), případně to chci dělat sama (a odvedu tedy sociální, zdravotko a daň z příjmu) musím na každém koni vydělat minimálně 2000 čistého jen na zaplacení té jedné duše. K tomu tedy krmení, výstavba a údržba zázemí, náklady na energie.. No nejsem extra ekonom, ale za 3500 je to nereálné, za 5000 asi i jo, ale že by to byl byznys na zbohatnutí si fakt nemyslím.

Nutelko nevím, čím se živíte, ale taky svému zákazníkovi/zaměstnavateli řeknete "víte co, mě stačí dobrý pocit z odvedené práce a harmonické atmosféry, vlastně mi zaplaťte půlku odměny?

edwina

13.4.2016 07:06
edwina

XXX.XXX.40.41

Mně se líbí třeba toto ustájení, ale už je to 40 km od Prahy, i když po dálnici a v hezké krajině: http://www.mastal.cz/kone/#. Nemyslím si, že požadavek na jízdárnu je tak scestný. Proč by kůň nemohl bydlet dle moderních požadavků welfare a jezdec s ním zároveň mohl pracovat na korektním povrchu, který neničí jeho pohybový aparát? Jen si myslím, že takové ustájení, jaké Nutelka hledá, nebude do 25 km od Prahy, pozemky v okolí velkých měst jsou prostě drahé a na kvalitní pastevní ustájení jich potřebujete mít hodně. A většinou to budou spíše westernové ranče, v anglických stájích si na výběhy nepotrpí. Na Řitce je sice mají, ale koně do nic chodí velmi sporadicky. Ustájeni bývají naopak 24/7 boxově, alespoň co jsem loni při osobní návštěvě viděla a slyšela .

13.4.2016 07:33
nutelka

XXX.XXX.126.116

Pro sportovního koně to asi není. Ale vrcholový jezdecký sport nemá s filosofií přirozeného ježdění nic společného. Tam je kůň výrobek, který slouží k svým způsobem k dosahování určitých cílů ať už osobní prestiže nebo finanční a výrobek je třeba udržet co nejdéle funkční. A pastevní ustájení představuje určitá rizika i s ohledem na pořizovací cenu výrobku. Ze zdravotního hlediska jde tento typ výrobků rychleji na odpis, ale pak je tu prostor pro zakoupení ještě výkonnějšího výrobku.

13.4.2016 07:41
nutelka

XXX.XXX.126.116

Páni, vy byste nabídla ošetřovateli 26 tisíc čistého? Noooo, tomu říkám zaměstnavatel.

Ano, polovinu odměny bych v harmonickém prostředí akceptovala, ale za předpokladu, že to bude stačit na uhrazení mých životních nákladů a nákladů na koně. Což v dnešní době není reálné, protože ceny letí zběsile nahoru a platy zůstávají stejné. Nebo dokonce ve srovnání s dobami porevolučními jdou dolů. Ten futuristický model by nefungoval.

13.4.2016 07:49
nutelka

XXX.XXX.126.116

Překrásné ustájení . Ta jízdárna! No vida a pak, že to nejde. To bych ale projezdila polovinu příjmů na benzínu. Tak ještě ten elektromobil smajlík.

13.4.2016 07:50
chex

XXX.XXX.209.18

NEbo tady: http://www.aqarabians.wz.cz/ustajeni1.htm
Mají pastviny, sice nic extra rozsáhlého (celkově ano, ale rozděleno pro více stád). Jenže na výbězích (i pastvinách) nemají všude přístřešky. Koně se v létě pečou na slunci, protože tam není ani jediný strom, sem tam jsou celý den bez vody (vlastní zkušenost), ale mají jízdárnu, šatnu atd. Za pastevko si počítají méně než pět tisíc... ale i kdybyste připlatila, boudu (stín a závětří) nedostanete...

13.4.2016 09:11

Nutelka: add Váš komentář ke sportovnímu koni jakotžo výrobku: je vidět, že jste v praxi moc stájí, kteří dělají vyšší sport, neviděla. Ono už i tihle v Čechách zjistili, že pokud má kůň podávat kvalitní výkony, potřebuje být v pohodě a to mu jen sypání vitamínu do nejkvalitnějšího žrádla a stlaní vakuovaných bezprašných pilin nezajistí, pokud stojí 23 h denně v boxe... je ale fakt, že v zahraničí jsem se setkala právě s takovými stájemi, jak popisujete - klasika - nejvýkonnější koně znali jen box - kolotoč - halu (parkur) - kolotoč - box. Tímto způsobem se dalo odjezdit pár desítek koní denně při minimu lidí. Kolotoč okrokuje, kůň jakmile se nasedne, tak se nakluše, nacválá, odskáče a šup do kolotoče... ale o tom se tu výše asi nebavíme - to je jiný příběh, než se tu probírá.
Keira: souhlas, že koně s vysokými požadavky na výkonnost si nedokážu představit na plně pastevním režimu. Na druhou stranu - když se jim přes den dopřeje výběh, pokud není extra hnusné počasí, tak mohou být vychození, vyvenčení, spokojení, nezatuhlí z boxu a mohou podávat dobré výsledky pod sedlem. Dekování je bohužel nezbytné téměř u jakéhokoli koně, který pracuje přes zimní sezonu a to nemusí chodit do výběhu. Ty chlupy narostou většině i v zateplené stáji delší, než jsou vhodné pro aktivní trénink...

13.4.2016 09:15
chex

XXX.XXX.209.18

Nemůžu žádnou stáj Safari najít, nemáte odkaz? smajlík

13.4.2016 09:25

Nejspíš mysleli tuto? http://jkzizkovec.webnode.cz.

13.4.2016 09:41
nutelka

XXX.XXX.12.42

Jo, to je přesně ten ráj.

13.4.2016 09:45
chex

XXX.XXX.209.18

Hm, tak nevím, jestli mne tahle moderna oslovila... a ani nevidím, že by koně byli 24 h na pastvinách. Jsou venku, ale co jsem viděla na fotkách "z aktivní stáje", jen jediná je s koňmi na trávě... asi jsem nějaká zaostalá, ale když vidím na mých koních, že nejraději spí na trávě, vleže si pak ještě uždibují trávu kolem sebe (a to mají nastlanou boudu), tak spaní na gumě by se jim asi moc nelíbilo smajlík... asi mám příliš primitivní koněsmajlík
Cituji z jejich webu:"Nejvíce času koně tráví v prostorném paddocku, tedy ve výběhu upraveném pro celoroční používání. Jeho povrch je pískový, s drenážemi a zpevněný plastovými voštinami. „V těchto prostorech se odehrává veškerý základní život koní" - tak tohle by nebylo nic pro mne... tedy pro moje koně.

Ale nic proti nikomu, kdo tohle považuje za vrchol luxusu, nechť to tak má smajlík. Já bych to nebrala ani za zlatý prase smajlík.

13.4.2016 09:46
chex

XXX.XXX.209.18

nutelka napsal(a):
Jo, to je přesně ten ráj.

Tak na co potřebujete pastviny? :-D.

13.4.2016 09:52
nutelka

XXX.XXX.12.42

Já jsem netvrdila, že potřebuji pastviny (tedy hodily by se právě na vybudování takového areálu ), ale ustájení 24/7 venku.

13.4.2016 09:56
chex

XXX.XXX.209.18

Já spíš odvozovala z toho, co jste psala výše, např. " ale předpokládám, že ceny pastevka se ani náhodou nepřibližují k cenám kvalitního boxového ustájení v Praze, takže jakousi úsporu lze očekávat "... stále mluvíte o pastevku. Tak to se omlouvám, už chápu, že pastviny nee. Pak ale neočekávejte stejně žádnou finanční úsporu, protože vybavení takové stáje, jakou si představujete, bude každý majitel chtít i dobře zaplatit.

13.4.2016 09:58

nutelka napsal(a):
To je omyl. Těch 5 tis. bylo myšleno za pastevní ustájení s perfektním prostředím, s kruhovkou a jízdárnou s celoročně sjízdným povrchem, zázemím pro jezdce, vytápěnou sedlovnou, dekováním, vyklízením výběhů apod. Možná bych oželela tu halu, protože za ty peníze by to asi nešlo, ale teď máme nejhezčí halu v Praze, ta by mně tedy setsakramentsky chyběla.Do 20 km od Prahy.

Co je to "perfektní prostředí"? Myslím jako vážně, zpětná vazba a vlastní představa o ustájení od majitelů koní je pro mě dost důležitá.

Myslím, že je škoda, že pod pojmem "pastevko" si stále mnoho lidí představí jen chov "nadivoko" bez řádné péče. Škoda je to hlavně pro nás, co provozujeme trošku sofistikovanější pastevka...

Ano, i my máme jízdárnu sjízdnou celoročně krom mrazů, originál skokový materiál (Kubias) + drezurní písmena, kruhovku sjízdnou neustále (solíme), letos stavíme novou lepší sedlovnu se šatnou a klubovnou (vytápěnou samozřejmě), plochy v přístřešeku a těsné okolí jsou zpevněné, koně se tu dekují, v létě mají masky, denní dohled a úklid základních výběhů je samozřejmostí, pastviny se udržují minimálně 3x ročně (bránování, hnojení, setí, sekání). A takových stájí už je dost, jen málo inzerují, jelikož mají většinou plno smajlík.

13.4.2016 10:12
chex

XXX.XXX.209.18

Co je to "perfektní prostředí"? Myslím jako vážně, zpětná vazba a vlastní představa o ustájení od majitelů koní je pro mě dost důležitá.

Myslím, že je škoda, že pod pojmem "pastevko" si stále mnoho lidí představí jen chov "nadivoko" bez řádné péče. Škoda je to hlavně pro nás, co provozujeme trošku sofistikovanější pastevka...

Ano, i my máme jízdárnu sjízdnou celoročně krom mrazů, originál skokový materiál (Kubias) + drezurní písmena, kruhovku sjízdnou neustále (solíme), letos stavíme novou lepší sedlovnu se šatnou a klubovnou (vytápěnou samozřejmě), plochy v přístřešeku a těsné okolí jsou zpevněné, koně se tu dekují, v létě mají masky, denní dohled a úklid základních výběhů je samozřejmostí, pastviny se udržují minimálně 3x ročně (bránování, hnojení, setí, sekání). A takových stájí už je dost, jen málo inzerují, jelikož mají většinou plno smajlík.

Já nerozporuji to, že i pastevko může mít kvalitní jízdárnu a zázemí pro jezdce. Ale pastevko beru jako způsob ustájení, kde se koně přes pastevní sezonu plně uživí pastvou. A to zadavatelka nakonec vůbec nepožaduje. A takových ustájení zas tolik není. Též nemám koně venku "nadivoko", ale nemáme jízdárnu a zázemí.

13.4.2016 10:31
keira

XXX.XXX.132.244

nutelka napsal(a):
Pro sportovního koně to asi není. Ale vrcholový jezdecký sport nemá s filosofií přirozeného ježdění nic společného. Tam je kůň výrobek, který slouží k svým způsobem k dosahování určitých cílů ať už osobní prestiže nebo finanční a výrobek je třeba udržet co nejdéle funkční. A pastevní ustájení představuje určitá rizika i s ohledem na pořizovací cenu výrobku. Ze zdravotního hlediska jde tento typ výrobků rychleji na odpis, ale pak je tu prostor pro zakoupení ještě výkonnějšího výrobku.

Nemluvím o vrcholovém sportu, i na hobby úrovni se kůň na tréninku, ať už drezurním či skokovém, zpotí. Někdo by mohl namítnout, že lze přes zimu dát koni odpočinkovější režim a netrénovat tak intenzivně, ale někteří koně pro svoji pohodu potřebují vybít energii.

13.4.2016 10:58
nutelka

XXX.XXX.12.42

No však, vždyť 5 tis. je hromada peněz. Kdybych se koně potřebovala zbavit kvůli úspoře, dám ho na pastviny za 3. I těch 5 tis. by pro mě byla obrovská úspora oproti současnosti. Ale máme areál špičkově vybavený, ovšem klasika.

13.4.2016 13:31
Terven

XXX.XXX.110.147

Jsem ráda, že jste se ozvala, píšete přesně o tom, co jsem měla na mysli a vaše ustájení je pro mě značka ideálsmajlík
Ano, pod pojmem pastevko si lidé často představují jakousi levnou "z nouze ctnost".
V jedné diskuzi na EQCH dokonce kdysi zaznělo, že pro člověka bez auta je pastevko prakticky tabu z důvodu, že by si musel veškeré jezdecké vybavení vč. sedla vozit hromadnou dopravou

13.4.2016 13:54
jazzinka

XXX.XXX.41.2

nutelka napsal(a):
Páni, vy byste nabídla ošetřovateli 26 tisíc čistého? Noooo, tomu říkám zaměstnavatel.

Ano, polovinu odměny bych v harmonickém prostředí akceptovala, ale za předpokladu, že to bude stačit na uhrazení mých životních nákladů a nákladů na koně. Což v dnešní době není reálné, protože ceny letí zběsile nahoru a platy zůstávají stejné. Nebo dokonce ve srovnání s dobami porevolučními jdou dolů. Ten futuristický model by nefungoval.

26 t bylo myšleno v hrubém (je to průměrný hrubý plat v ČR., tj. necelých 20 t čistého,34 t jsou celkové náklady zaměstnavatele, což si málokdo uvědomuje).

Což je právě ono - dotyčný může dělat za polovinu v zájmu harmonického prostředí, ale za 10 t čistého se tím neuživí (a případně svého koně už vůbec ne). Stejně jako vy, i provozovatel stáje prostě potřebuje pokrýt alespoň náklady.

A jen drobná poznámkia: inflace je v ČR cca 0,3 %, takže o zběsile stoupajících cenách asi moc nejde mluvit. Nevím, jak moc pamatuje předrevoluční doby, ale kupní síla obyvatel v ČR se naopak od té doby minimálně zdvojnásobila, což se mimo jiné projevilo třeba na počtu koní.

edwina

13.4.2016 14:27
edwina

XXX.XXX.40.41

chex napsal(a):
Hm, tak nevím, jestli mne tahle moderna oslovila... a ani nevidím, že by koně byli 24 h na pastvinách. Jsou venku, ale co jsem viděla na fotkách "z aktivní stáje", jen jediná je s koňmi na trávě... asi jsem nějaká zaostalá, ale když vidím na mých koních, že nejraději spí na trávě, vleže si pak ještě uždibují trávu kolem sebe (a to mají nastlanou boudu), tak spaní na gumě by se jim asi moc nelíbilo smajlík... asi mám příliš primitivní koněsmajlík
Cituji z jejich webu:"Nejvíce času koně tráví v prostorném paddocku, tedy ve výběhu upraveném pro celoroční používání. Jeho povrch je pískový, s drenážemi a zpevněný plastovými voštinami. „V těchto prostorech se odehrává veškerý základní život koní" - tak tohle by nebylo nic pro mne... tedy pro moje koně.

Ale nic proti nikomu, kdo tohle považuje za vrchol luxusu, nechť to tak má smajlík. Já bych to nebrala ani za zlatý prase smajlík.

Já bych aktivní stáje nezatracovala. Na klasickém pastevním ustájení je hodně koní překrmených, zvláště pokud se jedná o primitivní či záživná plemena (hucul, hafling, pony, fjord, AQH...). Ne pro všechny majitele je kůň stojící po kolena v trávě ideál. Hrozí obezita, poruchy metabolismu, schvácení. Krmení mají aktivní stáje typu Žižkovec vyřešené výborně.
Také mám raději seno v sítích než neomezený přístup k rozbalenému balíku, ale je to tím, že vlastním koně se sklony k tloustnutí. Jako majitelka špatně krmitelného "žebratého" plnokrevníka či ČT bych mluvila určitě jinak .

13.4.2016 14:30
chex

XXX.XXX.209.18

A kolik koní máte na hektar? Uživí se jen trávou bez příkrmu přes pastevní sezonu?
Lidé si taky často pletou pastviny s "pastevními" výběhy. Takže pokud pastviny, představuji si opravdu deset koní na deset hektarů např. A pokud je k tomu zázemí a jízdárna, jen plus, ale tohle mít, tak uričtě neustajuji pod těch pět tisíc korun měsíčně. Protože údržba takového areálu něco stojí, ono jen vyměnit potrhanou pásku kolem takové pastviny jde do tisíců. A že ty ohradníkové pásky vydrží tak jednu dvě sezony, to zainteresovaným asi nemusím vykládat smajlík.,. a to nemluvím o nutnosti mít nějakou zemědělskou techniku, nedopasky nebudu kosit křoviňákem na takové ploše, stejně jako nebudu sbírat bobky, tak potřebuji brány apod. Musíte dosívat plochy, protože jak víme, každý zemědělec bere na plochu dotace a ta plocha nesmí být vydupaná, jinak vám ji z dotací vyškrtnou, takže pastviny střídat nebo velmi důkladně udržovat...

13.4.2016 14:45
chex

XXX.XXX.209.18

edwina napsal(a):
Já bych aktivní stáje nezatracovala. Na klasickém pastevním ustájení je hodně koní překrmených, zvláště pokud se jedná o primitivní či záživná plemena (hucul, hafling, pony, fjord, AQH...). Ne pro všechny majitele je kůň stojící po kolena v trávě ideál. Hrozí obezita, poruchy metabolismu, schvácení. Krmení mají aktivní stáje typu Žižkovec vyřešené výborně.
Také mám raději seno v sítích než neomezený přístup k rozbalenému balíku, ale je to tím, že vlastním koně se sklony k tloustnutí. Jako majitelka špatně krmitelného "žebratého" plnokrevníka či ČT bych mluvila určitě jinak .

Já aktivní stáje nezatracuji, to ani náhodou. Chápu, že někteří koně nemůžou být celodenně na pastvinách, zvlášť když nemají denně nějaký výraznější pohyb, výdej energie. Ale i při celodenním pobytu na pastvě se to dá řešit (postupné přepásání částí pastvin, v zimě zpomalovací sítě na seno atd.). Paddock paradise typ ustájení je taky fajn. Ale pokud kůň tráví - jak je psáno u jmenované aktivní stáje - většinu dne na základním písčitém výběhu, tam toho pohybu asi sám taky nevyvine (a to by mi asi vadilo, jsem ráda, že na pastvině kůň pořád chodí - krom chvil odpočinku)... asi bych to musela vidět na vlastní oči, celý den pozorovat, co koně dělají.

13.4.2016 15:19

Edwina: úplně vím, o čem mluvíte. Mám právě jednoho koně toho "tloustnoucího ze vzduchu" a od jara si lámu hlavu, co s ním budu dělat, aby mi zase netloustl :( Totiž se moc dobře neslučuje záměr 1) pečovat o pastviny tak, aby nebyly decimovány (spásány na kořínek) a zároveň 2) aby kůň nepásl plnou hubou. Pastevní náhubek pro mě není vhodné mít nasazen stále, takže pořád hledám nějaký kompromis... zima, ikdyž mám seno v sítích s opravdu malými oky, se mi vždycky objeví v desítkách kil navíc. Ikdyž koně chodí v zimě stjeně jak v létě, je znát, že v létě celý den chodí a ždíbaj trávu, kdežto v zimě prostě stojej a žerou. Ikdyž mají omezené možnosti žrádla a dávkování několikrát za den. Roznášení sena po výběhu mi smysluplné nepřijde, protože těch pár kroků, které udělá k druhé síti, u které bude stát, dokud jí nesežere, je úplně bezpředmětných...

13.4.2016 16:16
nutelka

XXX.XXX.12.42

Ano, ale pořád lepší než trávit čas v boxu. A šetří se tím pastevní část.

13.4.2016 20:33
jaruska

XXX.XXX.213.29

Nevím, jestli nejsme pro Vás daleko, ale můžete se přijet NEZÁVAZNĚ podívat k nám, koník může být venku 24/7, v případě, že bude potřebovat box (oschnutí, zranění, odpočinek a baštu po práci), bude ho mít celý pro sebe (4 x 4m), pokud je koník záživnější a nebudete z něj chtít mít kouli, bude mít seno rozvrženo do malých dávek 4 x denně, pokud koník může mít seno neomezeně, bude ho mít.Nikdo Vám zde s Vaší kobylkou nebude bez Vašeho svolení manipulovat, sedlovnu budete mít také svoji.Vše podstané je uvedeno v inzerátu.

https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/2716000/nabidka-ustajeni/.

13.4.2016 20:45
keira

XXX.XXX.106.7

jaruska napsal(a):
Nevím, jestli nejsme pro Vás daleko, ale můžete se přijet NEZÁVAZNĚ podívat k nám, koník může být venku 24/7, v případě, že bude potřebovat box (oschnutí, zranění, odpočinek a baštu po práci), bude ho mít celý pro sebe (4 x 4m), pokud je koník záživnější a nebudete z něj chtít mít kouli, bude mít seno rozvrženo do malých dávek 4 x denně, pokud koník může mít seno neomezeně, bude ho mít.Nikdo Vám zde s Vaší kobylkou nebude bez Vašeho svolení manipulovat, sedlovnu budete mít také svoji.Vše podstané je uvedeno v inzerátu.

https://www.ifauna.cz/kone/inzerce/r/detail/2716000/nabidka-ustajeni/.

Jé, to je krásné, škoda že na "blbou" stranu od Prahy.

13.4.2016 20:47
jaruska

XXX.XXX.213.29

keira napsal(a):
Jé, to je krásné, škoda že na "blbou" stranu od Prahy.

Děkuji , no jo, my jsme tady takový zastrčený.

13.4.2016 20:51
nutelka

XXX.XXX.126.116

Super. Já vám všem moc děkuji. Nakonec se nám podařilo sestavit docela slušný seznam ustájení.
Je to Karlštejn Poučník, Petrov, Kovářovice, PB ranč u Mořiny, Roblín, u Berouna, u Slaného. Zapsala jsem si to, možná se to bude hodit.

13.4.2016 21:49
-Veru-

XXX.XXX.56.54

Když se tu rozebírá pastevní, alias ustájení typu 24/7, znáte někdo stáj v Tuklatech? Na pohled to tam vypadá pěkně, cena taky není špatná, ale nikde jsem nenašla ani zmínku o nějaké zkušenosti, spokojenosti nebo nespokojenosti (tím myslím té dlouhodobé, ne to, co se pozná z jedné zběžné osobní návštěvy).

14.4.2016 12:15
fríský

XXX.XXX.64.144

-Veru- napsal(a):
Když se tu rozebírá pastevní, alias ustájení typu 24/7, znáte někdo stáj v Tuklatech? Na pohled to tam vypadá pěkně, cena taky není špatná, ale nikde jsem nenašla ani zmínku o nějaké zkušenosti, spokojenosti nebo nespokojenosti (tím myslím té dlouhodobé, ne to, co se pozná z jedné zběžné osobní návštěvy).

Mám tam ustájenou kobylku a jsem max. spokojená s přístupem ke koním. Má Klidné vyrovnané stádo, je na nich vidět, že se mají velmi dobře. Sice tam není pořádná jízdárna- spíše picedaro ( menší jízdárna) na práci ze země, ale pro mě to až tak nevadí. Nevím, jestli by případně přijal dalšího koně, nedávno, se tam stěhoval koník a místo něj přišel nový.

14.4.2016 16:41

chex napsal(a):
A kolik koní máte na hektar? Uživí se jen trávou bez příkrmu přes pastevní sezonu?
Lidé si taky často pletou pastviny s "pastevními" výběhy. Takže pokud pastviny, představuji si opravdu deset koní na deset hektarů např. A pokud je k tomu zázemí a jízdárna, jen plus, ale tohle mít, tak uričtě neustajuji pod těch pět tisíc korun měsíčně. Protože údržba takového areálu něco stojí, ono jen vyměnit potrhanou pásku kolem takové pastviny jde do tisíců. A že ty ohradníkové pásky vydrží tak jednu dvě sezony, to zainteresovaným asi nemusím vykládat smajlík.,. a to nemluvím o nutnosti mít nějakou zemědělskou techniku, nedopasky nebudu kosit křoviňákem na takové ploše, stejně jako nebudu sbírat bobky, tak potřebuji brány apod. Musíte dosívat plochy, protože jak víme, každý zemědělec bere na plochu dotace a ta plocha nesmí být vydupaná, jinak vám ji z dotací vyškrtnou, takže pastviny střídat nebo velmi důkladně udržovat...

Mám 6 koní na 4 ha. Přikrmuji celoročně (jsme na pískovci, v létě je tu dost sucho a tráva moc neroste). V zimě krmím 3x denně, v létě 1x denně. Teplokrevníci jsou navíc na příkrmu jádrem (krmím dle přání majitelů) a poníci (ti jsou tu 3) se pro změnu pasou jen půl dne, aby se mi nekutáleli smajlík.
Ustajuji 12/12 od 3.500 Kč,24/7 od 2.500 Kč. Chtít víc, tak mi sem nikdo nepůjde, i kdybych to pozlatila, je to přeci JENOM rodinná stáj...

A jsme u toho, zkusit si za tohle říct 5.000 Kč, tak budu za exota, když všichni kolem ustajují kolem 3.000 Kč a pořád mají volno...

Nebýt muž zemědělec s technikou, tak neustajuji, nevyplatilo by se to. Nevím, jak z toho jiní vyžijí, já to mám jako hobby a drobné přilepšení pro své koně, rozhodně ne jako hlavní zdroj příjmů.

14.4.2016 17:47

Upřímně, já prostě netuším, jak vypadá ekonomika těch ofiko ustájení (ne rodinné stáje), když jsou schopní to uživit za 3000 Kč / měsíc. Nejde mi to do hlavy, proč to někdo provozuje za takhle levno a kazí tím trh? Na těch dotacích na pastiny taky moc nezbohatne, to schramstne péče o ně a oplocení... a pak jsou na druhé straně majitelé koní, kteří tlačí cenu dolů a nedokážou si spočítat, co všechno musí ustajovatel platit a zařizovat, tedy nechápou, za co si říká "takové peníze"... je jasné, že někde dál od Phy, kde je možné mít větší pastviny, je to snadnější na údržbu než když se vám mlátí několik koní na pár ha a máte pastviny přetížené, tedy se o ně je třeba víc starat (častější likvidace bobků, častější točení pastvin, dosévání, hnojení...), ale i tak... člověka, který zajistí péči o vše a náklady na údržbu pastvin a zajištění žrádla a vody...tyhle náklady má přeci každý ustajovatel a to jsou víceméně pevné částky, se kterými nic nenaděláte..? Jen když si propočítám, kolik jeden kůň prožere a propije vody za měsíc, vyjde mi částka v řádech stokorun...

14.4.2016 19:13
chex

XXX.XXX.209.213

No a proto bych osobně nikdy neustajovala. Investice vložené do stavby ohrad, přístřešků, seníku, sedlovny, šatny, sociálky, nákupu pozemků by se mi nikdy nevrátily. Leda mít zděděných 30 ha, na to šoupnout 30 koní po 4-5 tis., pak by se o tom možná dalo uvažovat. Ale v menším počtu? Ani omylem, u takového druhu "podnikání" je příliš mnoho nákladných vstupů, fixních i variabilních. Takže opravdu obdivuji ty, kteří za těch pár korun ustajují (vč. našeho majitele ustájka smajlík ).

JENOM rodinná stáj je mnohdy mnohem lepší než komerční stáj

26.4.2016 05:46

Já jsem moc spokojená tady

www.ustajeni-vyjizdky.cz

15.12.2020 22:39
Laila11

XXX.XXX.38.18

Vím že už je to starší diskuze, ale zajímalo by mě:
Nutelka: kde máte nebo jste měla konika ustájeneho v boxe s velkými výběhy, dobrou péčí atd. Jak to píšete, když jste diskusi založila.
Ptám se proto, že již dlouho hledám kvalitní pastevko, ale marně. A dospěla jsem k názoru, že lepší box s velkými ruznorodymi pastvinami a péčí než malý bahnitý výběh. (Tímto nemyslím, že každé boxove ustájení je ideál)

Případně jestli někdo neví ještě o nějakém pastevku. S konikem jsme vystřídali mnoho stájí, ale žádná nám nevyhovovala.
Většinou:
-malé a bahnité výběhy.
-nedostatečná péče. Pastevní ustájení bylo jen z nouze. Prostě se koně hodili do výběhu s trochou sena a pak už o nich nikdo týden neslyšel.
-kupodivu ve většině stájí byl výběh nebo pastvina jenom rovná plocha s trávou a přístřeškem. Žádné stromy, kopečky, přírodní úkryty atd.

Ještě k tomu všemu nemám auto a bydlím na Praze 9. Nechci mít koníka 3 hodiny cesty a vidět se s ním jednou do měsíce. Takže prosím Praha, Praha-východ a směr na Říčany a okolí by také šel. Není problém dojet ani do Lysé nad Labem nebo do Neratovic.

Jsem z toho už zoufalá. Hlavně aby tam byly velké různorodé pastviny a péče o koně. Také čím blíže,tím lépe. Za jízdarnu a kruhovku bych byla také moc ráda, ale když není, tak není. Hala by byla super, protože v zimě se brzy stmívá a já za koněm docházím za tmy. Ale to až na posledním místě. Hlavní je kůň.

Ještě jednu věc nechápu. Kvalitních pastevních ustájení se sport. zázemím je v ČR jen hrstka. Podle mne je to špatně. Pastevni ustájení je to nejlepší, co můžeme koni dát. Samozřejmě pokud se zachová welfare atd. (můj názor)
Pastevni ustájení se sport. zázemím by pro mě bylo to nejlepší.

Moc děkuji za doporučení jakékoli stáje.☺

15.12.2020 23:14
Laila11

XXX.XXX.38.18

Jo, zapomněla jsem napsat, že na Praze západ také může být ustájení.

16.12.2020 09:33
nutelka

XXX.XXX.35.238

Dobrý den,
tak to je jako dejavu, najednou jsem se ocitla v minulosti, kterou jsem tolik milovala. Koníka už nemám více jak dva roky. Nutelku jsem nakonec odvezla na letní pobyt do jižních Čech a už tam zůstala. Dva roky jsem za ní dojížděla jednou za měsíc, ale jelikož je to z Prahy asi 100 km, časem mě to zdolalo a kobylku jsem odprodala za symbolickou cenu majitelce stáje. Každopádně to místo považuji z mého pohledu za ideální a asi jsem si něco takového pro kobylu vysnila. Žádný okázalý luxus, ale praktické a efektivní řešení pro sportovní i hobby vyžití. Nádherné, prostorné výběhy, kde jsou koně rozděleni do několika malých skupin. Svého času majitelka dávala do výběhu v zimě balík sena. Koně jsou venku, co nejdéle to jde. V počtu cca 15 - 20 kusů lze zajistit individuální management stáda. Velké, světlé a suché dřevěné venkovní boxy, písková jízdárna a přiměřeně velká moderní hala. Lesy, louky, rybníky, nádherné vyjížďky, pohodlný příjezd do stáje. Klid, ticho, pohoda. Kobyla tam rozkvetla, začala sportovat, jezdí nízké skokové soutěže a vytrvalost, nabyla svalů i sebevědomí. Vzdala jsem se jí v její prospěch a vídám jí tak jednou za rok. Nic takového kolem Prahy neseženete. Buďto je to spartánské pastevní ustájení pro dobrodruhy nebo klasika za obrovské peníze, nad kterými se mně v současné době už jenom tají dech. Asi už vám neporadím, protože jsem ztratila přehled, ale vím, že 100% ideál nenajdete. Hodně zdaru přeji!

16.12.2020 11:31
Laila11

XXX.XXX.38.18

Tušila jsem, že nic takového není. Buďto dám koníka někam dále od Prahy. Ale spíše si myslím, že si někde kolem Prahy koupím pozemek a koníka tam dám. Postavím přístřešek, box pro případ nemoci a asi se za koníkem přestěhuji. Alespoň budu mít jistotu, že koník má pravidelnou péči.

Kdybych tu pastvinu koupila a ustájení provozovala, tak sem napíšu, kdyby měl někdo zájem. Ale bude to minimálně za rok a pro max. 3 koně. Ale nevím jistě, jestli to udělám.

Díky za reakci Nutelka. Je vidět, že máš koníka ráda.

16.12.2020 11:52
Slon Indický

XXX.XXX.248.81

Sepište si požadavky, na kterých trváte a pak ty, které jsou bonus. Ty z příspěvků před několika týdny nebyly reálné. Teď tady omíláte dokola členité výběhy. Zároveň jste minule psala o tom, že chcete kvalitní a udržovanou pastvu. Do členitého výběhu se ale nedostane technika k údržbě pastvin, zároveň je členitý terén horší i na nějakou kontrolu koní, udržení bezpečnosti výběhu a obecně jakoukoli manipulaci. Ty vaše požadavky si protiřečí.
I u Prahy jsou kvalitní stáje, z hlediska zázemí pro jezdce budou rozhodně v průměru nejlepší podmínky v republice. Jen holt okolí Prahy dostupné MHD vzhledem k ceně pozemků není lokalitou pro nějaké úspěšné pastevní komerční ustájení se zázemím. Pokud do seznamu zahrnete boxové ustájení a za to zázemí a podmínky dostatečně zaplatíte (aktuálně cca 9.500 Kč - 15.000 Kč), máte na výběr stáje s halou i velkými travnatými výběhy. Zároveň ale musíte počítat, že v zimě koně chodí do menších bahnitých výběhů - ty travnaté se používat nemohou, jinak by z nich bylo bahnité oraniště taky. No, a nebo chodí koně v zimě na pár hodin do pískového výběhu/kolotoče.

Přidejte reakci

Přidat smajlík