Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak pracovat s mladou tříletou kobylou, je naučená na sedlo i uzdečku, od začátku března pracuje trochu aktivněji pod sedlem ale ne moc zátěže většinou tak třeba půl hoďky, max hoďku ale s tím že má odpočinky mezi úkony(klus, cval) snažím se jezdit na delší otěži aby měla hlavu dolu a oracovala zády. když jezdíme sami a jsou koně blízko ní tak by svezla i dítě ale když koně jsou na vedlejší louce je na ně vidět ale nejsou blízko je neovladatelná, pere se, a chce mě vozit(občas se jí to i povede takže lítá jak blázen), na sed nereaguje, na hlas někdy už taky ne, vůbec nevnímá práci a zajímá jí jen kde jsou koně a nevnímá vůbec nic, (máme výběhy po celém pozemku takže koně můžou kam chtějí(bohužel se to ovlivnit nedá), jsou pořád venku, akorád na noc jdou pod střechu do stáje nemáme kruhovku, halu, ani jizdárnu, máme jen provizorní "obdelník" na trávníku a překážky taky na placu na trávě. Nemáte nějaké rady, návody a tipy co s tím? předem Děkuji moc!
Řekla bych, že Vaše klisna je závislá na ostatních, určitě bych doporučila učit klisnu samostatnosti.
Chodit od nich stačí na chvilku a zas zpátky a druhý den zase a takto to prodlužovat až třeba fakt na tu hodinu. Také jsem si to svou klisnu takto učila, nyní koně k ničemu nepotřebuje, nebylo to hned, ale každý se to dá naučit. Takže já osobně bych v první řadě zapracovala na odbourání závislosti..
Uživatel s deaktivovaným účtem

K předchozímu příspěvku dodám, že takhle ji naučit nejprve na ruce. Až bude v klidu, tak teprve na ní začít o samotě v rámci procházek na ruce znovu sedat. Vždy jen na chvíli a v kroku, pak zase vést na ruce. Postupně chvíle v sedle prodlužovat. Ideální délka v sedle je taková, aby neprojevila nežádoucí reakci. A až nebude řešit odloučení od koní v kroku, přidávat i vyšší chody.
Také je možné, že kromě odloučení od ostatních koní, je toho na kobylku moc i dalšího. Máte tříletku, zřejmě byla obsednutá někdy letos před březnem, ale už klušete, cváláte, prostě jezdíte i hodinu. To je záhul nejen na tělo, ale hlavně na hlavu koně. Podle popisu se zdá, že se učí i "pěkné" zlozvyky.
Jako bych četl o svém koni. Před rokem obsedlá tříletka a ty samé problémy. S člověkem na ruce udělá cokoliv, bezpečně povozí malé dítě s madly, ale sama ven pod sedlem nevyjde. Kobylku nemám do sportu a tak jsem se smířil s tím, že ven chodí s druhým koněm. Získal jsem mladou klisnu, která nejde od stáje sama ven se sedlem, ale pokud už venku je s druhým koněm tak je poslušná a na svůj věk spolehlivá, pracuje s chutí a ven se i těší. Nemám pod zadkem pracující stroj, ale živou bytost. Možná by šla donutit k samostatnosti důrazným tlakem, silou, ale získal bych parťáka? Tohle vše je na uvážení majitele. Kdo s koněm sportuje ten si nemůže dovolit s koněm smlouvat. Kdo má koně k rekreaci nebo s hendikepem ten už tak důsledný nemusí být.A hlavně je dobré znát povahu daného koně, protože s cholerikem se těžko domlouvá.

Cestovateli, Váš názor je mylný. Zrovna tak, jako pojmenování mladého koně závislého na stádu koněm "problémovým". Je to normální chování mladého koně, který není zvyklý být bez svých soukmenovců. Vše se dá v klidu, postupně, naučit tak, jak krásně popsala Šutřík.
Jestli jste, Cestovateli, četl pozorně Vám předcházející příspěvek, vůbec nebylo popsáno žádné naléhání na koně a už vůbec ne zmínka o důrazném tlaku. Naopak - učení samostatnosti mladého koně chce čas a trpělivost. A postupně přidávat nároky, jak kůň dovolí dle svých možností. To je myslím velmi šetrný a správný postup.
Obsedali jsme ji minulý rok v cervnu jsem ji ucili ze na zadech muze i neco mit sedlo clveka atak ale pod sedlem nepracovala, chodila jen na lonzi krok pak postupne klus a kdyz to zvladala tak i cval, takze se zatezi si myslim problem neni, akorad pod sedlem no kdyz nema blizko kone je neovladatelna a neda se sni pracovat.
Na kobylku zadny tlak nevyvyjim snazim se byt mila a nebyt zla ani nejak na ni tlacit kazdy zaciname ale zas nenecham si libit ruzne staveni na zadni a zkouseni po me hrabat abych uu ji pustila, nikdy jsem ji nezmlatila bicem nic pacse ho boji a je to jeste horsi a celkove kdyz zvysim tlak ona taky zvysuje a ne to cim dal horsi, kolikrat se mi i urve z ruky a odbehne proste za stadem, venku z arealu pastvin jsme byly pouze s konem sami ne, ale i tam je hodne dopredna a chce asi pravdepodobne domu protoze misty je opravdu hodne dopredna a chce zase ujizdet.

cattoušek
napsal(a):
A jeste bych dodala ze kdyz se na kobylce dele nejezdi(staci i 3-4 dny) byla by schopna vas pomalu zabit, stuoupa si na zadni, utika z oteze, nekotrolovatelne dopredna a nevnimava, i pres to ze jsou cele dny na pasvinach a ze zeme to same.
A bude to horší, pokud úplně neotočíte svůj přístup. Píšete, že na kobylku nevyvíjíte tlak. Naopak, ten tlak je nadměrný, proto reaguje jak reaguje. Spousta jiných koní by to zvládla. Ale zřejmě máte velmi citlivého koníka, který potřebuje výrazně pomalejší postup než "jiný kůň to zvládl". Nechápu, jak na koně můžete vůbec sedat, když nemáte vyřešený ani základ jako je vodění. Dům se taky staví od základů, ne od střechy.
Za chvíli to budou dva roky, co jsem si koupila tenkrát dvouletku. Byla tak závislá na ostatních koních, že nemohla být u chovatale ani sama v boxe (s koňmi v boxech po levici i pravici). Chovatel ji musel dát do boxu k dalšímu mladému koni. Kobylku jsem ustájila na 24/7. První měsíc jsem ji jen učila neutíkat před člověkem, postupně ji hladila, drbala, začala pár kroků vodit po výběhu. Druhý měsíc jsem ji vodila na uvaziště, co je hned u výběhu, tak 2x,3x týdně, většinou s jedním dalším koněm, tak na tři minuty. I to na ni bylo moc, což mi začala dávat utíkáním přede mnou ve výběhu! Další měsíc jsem ji vyváděla - zase doslova na pár minut - popást na ruce. Nejprve hned vedle výběhu, postupně po pár desítkách metrů dál až tak na 10,15 minut. Impuls k návratu byl, když už si méně všímala trávy. Nikdy jsem to nenechala dojít až do situace, kdyby začala dávat najevo odpor ze strachu z odloučení. Čtvrtý měsíc jsme už byly schopné jít samy na krátkou procházku, kterou jsme postupně prodlužovaly...
.. a pak jsme celý rok chodily, chodily a chodily. Stále jen na ruce, po třetím roce i se sedlem. Krátce před třetím rokem jsme začaly i s prací na ruce, jen formou ohýbání, ustupování, žádný "horsemanship", napojování apod. Ve stejném duchu probíhalo i loňské podzimní obsedání. První měsíc v kruhovce jen nasedat, sesedat, první procházka byla v kroku za koněm, další procházky už jen před koněm, od konce března už jen sama. Opět vše v rámci procházky na ruce, prostě jsem na ni, když byla v klidu, na chvíli sedla. A dobu postupně prodlužovala na půlhodinu, jen jednou týdně. Od půlky ledna měla 2 měsíce klid od ježdění. Koncem února jsme se přestěhovaly do jiné stáje. Před dvěma týdny jsem teprve poprvé využila halu, jízdárnu na hřbetě kobylky. Abych jí vysvětlila naklusání. Neřešila jsem, že po maximálně čtyřech krocích samovolně přešla do kroku. Další týden jsme zkusily naklusat na procházce - zase jen pár kroků, po pár metrech přešla kobylka sama do kroku. Včera jsme prvně klusaly - kobylka už nepřecházela do kroku, protože si už byla jistá tím, co chci, nechala jsem jí čas i v tomto. Přešla jsem sama do kroku tak po 20 metrech. Na pátek mám domluvenou první vyjížďku za koněm vodičem.
Uznávám, že je to ode mě ža příliš pomalé a možná extrémní. To ale jen kvůli tomu, že jsem chtěla dát kobylce čas ještě do čtyř let fyzicky dozrát (čtyři jí budou v květnu), ale hlavně kvůli její psychice. Je velmi citlivý a vnímavý kůň. A citlivější koně se rychleji a snáz zkazí. Chovatel ji zkouošel prodat už jako ročku, neúspěšně. Ostatní koně prodal, jí už plánoval kvůli její bázlivosti a extrémní závislosti na koních dát na jatka, zkoušel prodej poslední měsíc. A teď to porovnejte se svým postupem - vážně si myslíte, že na kobylku nevyvíjíte přílišný tlak?
Asi by jste se měla vrátit na začátek, který jste trochu nezmákly.
Nejsem příznivec nekonečných vycházek při koni po zemi, na to mám psa.
Ale, s každou remontou jsem vždy, od začátku vycházela sama na ruce.Klidně jen z výběhu před maštal, nebo z maštale na náves.Třeba.Vycházka v řádu minut,
Pokud jsem mladého na cokoli navykala, ať to byl úvaz, čištění, sedlo apod.byli jsme u toho pokud možno my dva.Žádný kůň.Tím jsme měli ujasněno, že je li se mnou, bude se soustředit na mě.Pěkně, v klidu ať venku, nebo vevnitř.Obsedání pak probíhalo jako vycházky, kdy jsem místy jela a místy šla.Nikdy nebyl problém se závislostí.A to jsou naše koně též ve stádě.
K tomuhle základu, můžeme to moderně nazvat práce ze země, podle mě naprosto běžná manipulace, byste se měla vrátit.Máte to ztížené tím, že jste jí už nechala utéct.Zkuste kobylu, se na uzdečce, postupně od koní odvádět a někde mimo jí dělat věci příjemné.Jako je krmení, čištění, popasení apod.Zpočátku klidně po minutách.Ale nesmí vám utéct.Pokud přijde na to, že s vámi je příjemněji, než s koňmi, máte vyhráno.Ale nebude to hned.

Uff, obsadnutá v dvoch, od března cvála, kluše hodinu, hlavne s hlavou dolu, čo je tak výcvikovo v drezúre stupeň S, kam sa s ňou chystáte, na olympiádu?
Máte mladého koňa, čo ho teraz naučíte, bude robiť automaticky celý život. Čo teraz pokazíte, budete napravovať jeho celý život a verte, že niektoré zlozvyky sú naozaj ťažko odstrániteľné.
Odporúčam inšpirovať sa príspevkom šutříka a koně, ináč si vyrobíte veľmi labilné zviera, s ktorým do konca života bude musieť chodiť druhý kôň.
cattoušek
napsal(a):
A jeste bych dodala ze kdyz se na kobylce dele nejezdi(staci i 3-4 dny) byla by schopna vas pomalu zabit, stuoupa si na zadni, utika z oteze, nekotrolovatelne dopredna a nevnimava, i pres to ze jsou cele dny na pasvinach a ze zeme to same.
To vše, co popisuješ výše je o tom, že tě nebere a nemá v tebe důvěru.Pokud pro ní neznamenáš vůdce, nevěří ti a stádo je důležitější.Zapracovala bych na svém postavení vůdce a na důvěře mezi vámi dvěmi.Pro koně je stádo otázkou přežití, proto se ti staví na zadní a hrabe po době.Je to velmi nebezpečná situace a otázka času, kdy tě dostane pod sebe a bude veliké zle.Je mladá, tudíž ne moc zkušená a potřebuje u tebe mít jistotu vedoucího.To, že se ti vytrhne je špatné.Protože se bude snažit to praktikovat znovu, pokud si umane a protože jí to jednou vyšlo, bude se snažit znovu tak.Dosáhla totiž svobody atd.Chtělo by to trenéra, pár hodin, jen aby viděl co a jak a poradil, jinak si koleduješ o těžkej průšvih.Je třeba jí ukázat tvojí důvěryhodnost a to, že při práci velíš ty a ona pošlape prostě.Každý se učí, nemusí vše dávat hned, ale myslím si, že občasnému trestu, jako plesknutí apod. se nevyhnete. Zdá se mi, že jste někde na začátku opoměli důležité věci a naopak na ní navršily mnoho nového-obsednout šup šup, práce šup šup, hodinu apod.Není toho najednou na ní moc?Jako by jsi po dítěti, co přišlo do první třídy najednou chtěla písemnou slohovou práci na 4 a4.Zvolněte a vraťte se spolu tam, kde začínají cufaly, i kdyby to znamenalo, že si na ní znovu sedneš až na podzim.-).
Na začátku jsem postupovala dost podobně, a do této doby byla kobylka ze země hodná vodění a vše zvládala, akorát poslední čas je taková a právě že se jí snažím uklidňovat(hlasem, nedělám zbytečně věci při kterých by mohla být vzpurná apodobně) ve výběhu mi jde naproti neutíká přede mnou ale jinak :(.
napsal(a):
Uff, obsadnutá v dvoch, od března cvála, kluše hodinu, hlavne s hlavou dolu, čo je tak výcvikovo v drezúre stupeň S, kam sa s ňou chystáte, na olympiádu?
Máte mladého koňa, čo ho teraz naučíte, bude robiť automaticky celý život. Čo teraz pokazíte, budete napravovať jeho celý život a verte, že niektoré zlozvyky sú naozaj ťažko odstrániteľné.
Odporúčam inšpirovať sa príspevkom šutříka a koně, ináč si vyrobíte veľmi labilné zviera, s ktorým do konca života bude musieť chodiť druhý kôň.
Každý kůň byl u nás obsednutý tak brzo, nekluše hodinu hodně chodíme krokem (klušem třeba 5 a 5 na každou ruku na našem provizorním plácku tak 15 x 35m a cváláme 3 a 3 kolečka, pak chodíme krokem po areálu a takové pokoukáníčko, hodina je maximum ale z 90% je to tak 30 minut, když dá sama hlavu dolu nechám ji, nebudu jí přece rvát aby ji dala nahoru když je dobře že má hlavu sníženou a zapojuje hřbet, jojo četla jsem zkusím, snad to zabere, má moc svojí hlavu.
gitule vrtule
napsal(a):
To vše, co popisuješ výše je o tom, že tě nebere a nemá v tebe důvěru.Pokud pro ní neznamenáš vůdce, nevěří ti a stádo je důležitější.Zapracovala bych na svém postavení vůdce a na důvěře mezi vámi dvěmi.Pro koně je stádo otázkou přežití, proto se ti staví na zadní a hrabe po době.Je to velmi nebezpečná situace a otázka času, kdy tě dostane pod sebe a bude veliké zle.Je mladá, tudíž ne moc zkušená a potřebuje u tebe mít jistotu vedoucího.To, že se ti vytrhne je špatné.Protože se bude snažit to praktikovat znovu, pokud si umane a protože jí to jednou vyšlo, bude se snažit znovu tak.Dosáhla totiž svobody atd.Chtělo by to trenéra, pár hodin, jen aby viděl co a jak a poradil, jinak si koleduješ o těžkej průšvih.Je třeba jí ukázat tvojí důvěryhodnost a to, že při práci velíš ty a ona pošlape prostě.Každý se učí, nemusí vše dávat hned, ale myslím si, že občasnému trestu, jako plesknutí apod. se nevyhnete. Zdá se mi, že jste někde na začátku opoměli důležité věci a naopak na ní navršily mnoho nového-obsednout šup šup, práce šup šup, hodinu apod.Není toho najednou na ní moc?Jako by jsi po dítěti, co přišlo do první třídy najednou chtěla písemnou slohovou práci na 4 a4.Zvolněte a vraťte se spolu tam, kde začínají cufaly, i kdyby to znamenalo, že si na ní znovu sedneš až na podzim.-).
Pracuju s ní od malinka, čištění, vodění, různé hraní apodobně, pak jsme jí zkoušeli navykat na lonž(vodění a vysvětlování kruhu, nasledne krok) když pochopila základy tak jsme i klusali, lonzovali jsme tak jednou do tydne max. a postupovali jsme pomalu, a postupne pridavali zatez, byla ochotna a sikovná ale nechteli jsme po ni nic vic nez max 5 minut na lonzi na kazdou ruku, postupne jsme pridali treba 7 minut atak, ale ne moc porad jednou tydne, jinak vodeni cisteni uvazovani a vsechno v pohode, pak jsme ji zacali ve dvou navykat na uzdecku a vodeni na uzdecce kdyz bylo vse ok lonzovali jsme na uzdecce, pridali jsme i decku a pak lehoucke synteticke sedlo kdyz bylo vse dobre lonzovali jsme 2x tydne, pak jsem na kobylku sedla a vedly me a postupne jsme prodluzovali dobu, vse bylo v poradku, kdyz jsem zacala jezdit sama(bez vodice) chodila jsem stále krokem az se naucila doprava doleva, a pomalu (hodne hlasem) tak jsme zkousela naklusat par kroku, a postupne pridavala zatim jsem u 5 kolecek na nasem provizornim placku 15x35m na kazdou ruku a cval 3 kola na kazdou stranu, nemyslim si ze ma nalozeno hodne prace a kdyz zrovna nehleda kone tak je videt ze ji to i bavi a dela to s chuti.
cattoušek
napsal(a):
Pracuju s ní od malinka, čištění, vodění, různé hraní apodobně, pak jsme jí zkoušeli navykat na lonž(vodění a vysvětlování kruhu, nasledne krok) když pochopila základy tak jsme i klusali, lonzovali jsme tak jednou do tydne max. a postupovali jsme pomalu, a postupne pridavali zatez, byla ochotna a sikovná ale nechteli jsme po ni nic vic nez max 5 minut na lonzi na kazdou ruku, postupne jsme pridali treba 7 minut atak, ale ne moc porad jednou tydne, jinak vodeni cisteni uvazovani a vsechno v pohode, pak jsme ji zacali ve dvou navykat na uzdecku a vodeni na uzdecce kdyz bylo vse ok lonzovali jsme na uzdecce, pridali jsme i decku a pak lehoucke synteticke sedlo kdyz bylo vse dobre lonzovali jsme 2x tydne, pak jsem na kobylku sedla a vedly me a postupne jsme prodluzovali dobu, vse bylo v poradku, kdyz jsem zacala jezdit sama(bez vodice) chodila jsem stále krokem az se naucila doprava doleva, a pomalu (hodne hlasem) tak jsme zkousela naklusat par kroku, a postupne pridavala zatim jsem u 5 kolecek na nasem provizornim placku 15x35m na kazdou ruku a cval 3 kola na kazdou stranu, nemyslim si ze ma nalozeno hodne prace a kdyz zrovna nehleda kone tak je videt ze ji to i bavi a dela to s chuti.
Tady nejde o to, jak dlouho se vy dvě znáte.Někoho kůň vidí prvně v životě a pracuje bez problémů, někoho zná od malička a prostě to nejde.Píšeš, že jí víc zajímají koně apod.i když je s tebou, takže tě nebere jako vůdce, projevem, že se ti staví na zadní a hrabe po tobě ti naznačuje odpor vůči tomu, co po ní chceš.Pro ní je to projev nesouhlasu s tebou.Píšeš, že když koně nevidí, že jí nezajímá vůbec nic.Jak jsem psala výše.Zapracuj na tom, aby jsi pro ní byla důležitější, než koně.Píšeš, že od začátku března pracuje pod sedlem více.Je konec dubna, tj.dva měsíce.Některý kůň za tu dobu dokáže méně, než tvoje, jiný více.Každý je jiný.Není to o práci, pokud je tak šikovná, je to o vztahu TY a ONA.Ten vztah je třeba posílit a docílit toho, aby ti věřila a ve chvíli, kdy s ní TY pracuješ, jí nezajímali ostatní koně, ale to, co po ní chceš.
cattoušek
napsal(a):
Zdá se mi naprosto zbytečné lonžovat v kruhovce ročka bez uzdečky 10minut.I dvouletka na uzdečce.
Teď tak nějak vidíte i vy, že to bylo příliš intenzivní a v podstatě kontraproduktivní.
Protože teď máte tříletku, které s vámi není dobře a dává vám to výrazně najevo.
Ještě dotaz.Tyhle všechny popisované úkony, včetně ježdění krokem, jste prováděla výhradně v kruhovce či na plácku, kde byli a jsou v dohledu koně?
Pokud ano, tak soudím, že tohle a přílišný tlak z vaší strany budou hlavní příčinou problémů.
Já mám taky dotaz.Je to trošku mimo téma.Jak poznám, že už je ten čas kdy můžu obsednout?Kdy budu mít jistotu, že mě "unese" ?
Aristoz
napsal(a):
Já mám taky dotaz.Je to trošku mimo téma.Jak poznám, že už je ten čas kdy můžu obsednout?Kdy budu mít jistotu, že mě "unese" ?
Unese tě ve dvou letech-pokud je to kůň z fotky, s obsednutím bych počkala do 4 let, klidně i déle.Bude pošetřený, hotový tělesně.Není kam spěchat.
Jojo je :) už má lehce po 3 roce a zatím na něj žádný nátlak nevyvíjím.Pouze pracujeme ze země a chodíme na procházky.Nechci nic uspěchat a nějak si ho nezkazit.Právě, že jsem potkala starřího chovatele a ten si klepal na čelo proč už není obsedlí. Ale příjde mi právě ještě značně "nedodělaný" :D.
Aristoz
napsal(a):
Jojo je :) už má lehce po 3 roce a zatím na něj žádný nátlak nevyvíjím.Pouze pracujeme ze země a chodíme na procházky.Nechci nic uspěchat a nějak si ho nezkazit.Právě, že jsem potkala starřího chovatele a ten si klepal na čelo proč už není obsedlí. Ale příjde mi právě ještě značně "nedodělaný" :D.
Starší chovatel si může klepat na čelo, kdysi prostě koně obsedli a makal jak to jen hned šlo, aby se jen neživil a nestál.Dá se jejich chování pochopit, protože nyní je jiná doba a někteří lidé jako ty-nepotřebují hrrr obsedat, hrrrr drandit na hřbetu apod.Také mám ponici, které te´d budou čtyři a tak začne teprve něco pořádně dělat.Když necháš v klidu dospět koníka jak fyzicky, tak psychicky, budeš ty ta vyhrávající.Není kam spěchat, pokud chceš, aby ti pak déle vydržel koník, jak říkám já.Naše starší nevím kdy obsedali původní majitelé, ale řádilo se na ní dost, ve 13 jí lupou už klouby protože taky skákala apod.Te´d měly obě klid rok, otěhotněla jsem a v prosinci porodila, takže zase opět postupně začneme.Záleží čistě jen na tobě, kdy svého koně obsedneš a začneš s ním pracovat.Znala jsem koně, který byl do osmi "syrový" a nyní v 26 letech je stále pohodář i na vyjížďkách i zdravotně.Není kam spěchat přeci
koně
napsal(a):
Zdá se mi naprosto zbytečné lonžovat v kruhovce ročka bez uzdečky 10minut.I dvouletka na uzdečce.
Teď tak nějak vidíte i vy, že to bylo příliš intenzivní a v podstatě kontraproduktivní.
Protože teď máte tříletku, které s vámi není dobře a dává vám to výrazně najevo.
Ještě dotaz.Tyhle všechny popisované úkony, včetně ježdění krokem, jste prováděla výhradně v kruhovce či na plácku, kde byli a jsou v dohledu koně?
Pokud ano, tak soudím, že tohle a přílišný tlak z vaší strany budou hlavní příčinou problémů.
Tak jen aby si to okoukala co a jak aby si trošku zvykala, jak kdy někdy koně byli někdy ne ale spíš z 90% nebyly, s každým koněm se u nás začíná takto brzo.