Měsíční náklady na koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Endurance1221

29.4.2016 00:39
Endurance1221

XXX.XXX.86.33

Dobrý den,
zvažuji po 7 letech u koní koupi vlastního koňského parťáka.
Když si odmyslím cenu ustájení, která se v mém okolí pohybuje na cca 4000, -, na kolik Vás koník vyjde měsíčně?
Ráda bych zvážila před koupí všechny faktory, běžné veterinární úkony, kováře, krmení apod, abych pak nezjistila, že na něj nemám z dlouhodobého hlediska...

Děkuji předem za rady a odpověd :).

29.4.2016 05:39
mgtka

XXX.XXX.22.60

To je strašně individuální podle místa, kde žijete, podle člověka, kterého si na úkon pozvete(kovář, vet), podle toho, co jste ochotna koni koupit.
Největší jsou každopádně pořizovací náklady na koně+vybavení, pokud bude zdravý, je to výhra.
Je třeba také vzít v úvahu vaše životní náklady(hypotéka, atd) plus taky že se časem můžete rozmnožit:).

onlinka

29.4.2016 06:09
onlinka

XXX.XXX.143.160

Mám koníka ve východních čechách, v menší vesnici. Mám k dispozici halu, přívěs, solárium, výběhy atd. Ustájení 4800, -
dvakrát týdně trénink s trenérem 1000, - (mám starší paní, která to dělá pro radost a celý život se koním věnovala, ne pro peníze)
přilepšení krmení (vitramíny, granulky, semínko atd. - jak kdy, jak co mě napadne) 500, -, dvakrát do měsíce závody cca 1000 (jen startovné)
když to tak sečtu cca 7300, - měsíčně + 1x za dva měsíce veterinář (nemáme podkovy, takže jen strouhání 700) a nepočítám že se mu věčně dokupuje něco do vybavení smajlík
je to drahá sranda

29.4.2016 07:08
polárka.15

XXX.XXX.224.232

Spíš napište odkud jste, aby se Vám mohli ozvat lidé věcně ze stejné lokality, ať to máte přesné. Jiný kraj, jiný mrav.

29.4.2016 08:22
elizabetha

XXX.XXX.101.62

Je to strašně individuální. Řekla bych čím víc člověk má peněz tím víc utratí Když jsem si pořídila svého prvního koníka tak jsem ještě byla školou povinná a koně platili rodiče. V té době se platilo ustájení 3500 + 1000měsíčně na nějaká ty veteriny odčervení a drobnosti. Dnes jak mám vlastní příjem tak platím ustájení plus tam chci koníkovi přilepšit müsli, tam mrkve, závody, tréninky, plno vybavení, závodní vybavení, vzhledem k tomu že sem přehodnotila priority v ustájení tak nejbližší ustájení přes 20km takže nutnost pořídit auto s tím že to musí být auto na tahání přívěsu když chci jezdit na ty závody takže to hned je dalších pár tisícovek za splácení úvěru plus benzín dejme tomu tak 3tisíce. A hned je celá výplata pryč :-D Pokud můžu poradit je lepší si koníka pronajmout je tolik lidí kteří nemají čas nebo mají koní víc - nejhorší když si pořídíte koně a jezdecky si nesednete a už je problém. Potom následně prodávat člena rodiny už je strašně těžké. A já bych to třeba nedokázala - Tak mám jednoho koně na pastvě na kterém nejezdím jen mazlím a chodí mi jezdit slečna a druhého na ježdění pro sebe.

29.4.2016 08:31
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Ono bude také dost záležet, co vše byste měla v ceně ustájení a co "by bylo potřeba" přikupovat.

29.4.2016 08:38
liva

XXX.XXX.32.237

Takových dotazů a diskuzí je plný net a všechny jsou v podstatě mlácení prázdné slámy, protože reálné náklady na koně moc odhadovat nejde.
Nejzákladnější položka je pořízení koně a jezdeckého vybavení, které může teoreticky převýšit i cenu koně, záleží jakou kvalitu člověk koupí...
Pak jsou tu náklady na běžnou péči a provoz.
Znám spoustu lidí, kteří svým koním nekupují vitamíny, muesli...A jejich koně jsou v perfektní kondici.
Pokud budete chtít koníkovi přilepšovat, náklady se samozdřejmě o něco zvýší.
Pak jsou tu náklady na běžnou veterinární péči, broušení zubů a údržbu kopyt. Ceny by vám měli sdělit vámi zvolený veterinář a kovář, kteří budou pro vašeho koně tyto služby zajišťovat.
Doporučuji mít "svého" veterináře a kováře, protože budou znát vás i vašeho koně a budou vám buď k dispozici nebo vás odkážou na svůj zástup a vy se vyhnete stresovým situacím, kdy budete akutně hledat...
Pak už jen stačí si spočítat příjmy, své životní náklady, náklady na koně, ujasnit si, jestli jsou příjmy stabilní a mám aspoň jakous - takous jistotu, že příjem zůstane a uvědomit si, že budu mít zodpovědnost za toho velkého tvora, kterého si hodlám pořídit a co na to partner...
A pak další nezbytná položka je finanční rezerva na nenadálé výdaje, protože v případě, že kůň onemocní, náklady se mohou zvýšit astronomicky...
A ještě jeden aspekt, bude špatný rok, bude nedostatek podestýlky, krmiva, zvýší se ceny a zvýší se i cena ustájení. Takže to, že je letos ustájení za 4000, - už nemusí být příští rok pravda...

29.4.2016 08:42
liva

XXX.XXX.32.237

Mám takový zlomyslný dotaz
Elizabetha, když padne celá výplata na koně, kdo živí vás?

29.4.2016 09:29
polárka.15

XXX.XXX.224.232

liva napsal(a):
Mám takový zlomyslný dotaz
Elizabetha, když padne celá výplata na koně, kdo živí vás?

Já spíš nekupuju závodní vybavení a další kupu vybavení každej měsíc

29.4.2016 09:35
liva

XXX.XXX.100.247

To, že se Polárka uživí sama je hezké...
Mě jen zajímalo, kdo živí Elizabethu.
Znám jednu o které můj kamarád velmi výstižně tvrdí, že její povolání a životní náplň je být dcerou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.4.2016 09:37

Rozumím tomu, že jsou asi oblasti, kdy prostě taková koncentrace koní není, takže sehnat někoho do pronájmu v místě, není až taková sranda.
Sehnat koně, se kterým si člověk sedne je jedna složitost a sehnat nějakého majitele koně, se kterým si člověk sedne, je možná úplně stejná složitost.
Každopádně já jsem taky toho názoru, že koní je ve většině míst v zemi tolik, že kdybych měla situaci jinou, než mám, určitě bych raději vydala energii na hledání nějakého soukromého koně, kde majitel uvítá pomoc s ježděním (pokud má zadavatelka ambice závodní, tak s předdomluvením možnosti závodit dle toho, jak se jezdec osvědčí), než kupovat vlastního. Člověk má sice vidinu toho, že bude moct "být sám sobě svým pánem", ale každý to máme vnitřně nastavené jinak. Já sice koně ke svému životu prostě potřebuji, ale je pro mě daleko příjemnější mít tu možnost odjet na dovolenou, aniž bych musela zajišťovat milion věcí, aby mi ho někdo obstaral, opohyboval, atp., než prostě zbalit kufry a vypadnout, kdy budu chtít ;) bavím se tedy o spolujízdě, ne o koni do plného pronájmu, kde má člověk vlastně ty samé povinnosti jako majitel sám, jen s tím rozdílem, že nemusí koně (a většinou ani cajky) pořizovat.
Přeji správné rohodnutí

29.4.2016 10:02

Mám vlastného a zároveň jazdím aj cudzie. Mne model jazdiť cudzie kone vyhovuje, nemám žiadne starosti, keby som veľmi chcela, tak iba hodím sedlo, odpracujem a dovidenia. Ale mám ideálne miesto, fajn majitelia koní(môj je tam v ustajnení), vyhovujeme si po všetkých stránkach. Keby som tam neprišla už s vlastným koňom, tak ani žiadneho nehľadám a neootrebujem. Ale nájsť taký ideál asi nie je úplne jednoduché.
Ale aby som nehovorila iba tak odveci, mám relatívne bezúdržbového koňa, väčšinu roka platím iba základné ustajnenie(minerálku mám v cene kŕmenia), kováča a veta-očkovania, odčervenia. Ozaj šťastie. Mám ore neho akurát "navyše" tri deky, zimnú, nepodšitú a fleesovú, keby boo treba, teda čo sa základnej výbavy týka. Nepočitam náklady typu sedlo, uzdečka, dečky atď, to sí veci, ktoré mám a nepouživam iba na svojho koňa. A sú to väčšinou investície dlhodobejšieho charakteru. Má kolegyňu vo výbehu, niekoľko rokov podobne kôň bez zbytočných nákladov, za posledný rok ale katastrofa. Najskôr rana na nohe, potom alergická reakcia, teraz šlacha, na veterinárovi sa bežné ročné náklady minimalne zdvojnásobili. A kobyla nepoužiteľná na jazdenie, skoro celý rok.
Takže teória je jedna vec, druhá vec je realita. Pripraviť 100% dopredu sa nedá, hlavne, aby ste vo svojom blízkom okolí nemali niekoho, kto vám časom začne vyčítať čas a peniaze, ktoré venujete koňovi.

29.4.2016 10:31
ryzáček

XXX.XXX.131.134

Mám koně ve sportovní stáji (byť nezávodím, ale služby jsou vynikající a stáj mám hned za domem), kde ustájení činí 6000, - měsíc. Zahrnuje dvě haly, obrovské kolbiště s geotextilií,3x denně krmení ovsem, stelivo piliny i sláma, od rána zhruba do půl třetí se pořád vybírají boxy, poté ještě jednou pořádně večer, takže koně nikdy nemají v boxech čurbes, poté vodění do výběhu + pobyt v ohradě, jak dlouho požaduji, sprchovací kout, zázemí pro jezdce, poté za příplatek i kolotoč. Koníka mám zdravého, na nic netrpí, takže vyšší položka v případě veterináře se mi zatím (klep klep) vyhnula. Bohužel, kobyle po ovsu značně haraší, takže si kupuji vlastní krmivo (Nyní NovaEqui classic, pytel za 380 Kč), nějaké ty vitamíny pro přilepšení (cca 500 Kč, ale to není každý měsíc), kovář co 8 týdnů, teď mám nakuto jen na předek, takže cca 700 Kč, v případě na všechny čtyři cca 1000 Kč. Odčervení dvakrát do roka, jednou silnější pasta (loni se odčervovalo hromadně, pasta stála cca 550 Kč), na jaře jsme dávali slabší a ta vyšla na 270 Kč. Pak třeba i vybavení/kosmetika (vše z vlastní zkušenosti), je třeba počítat s tím, že kůň může zničit uzdečku, přetrhne se vám třmenový řemen, kůň ztratí/zničí ohlávku, utrhne se suchý zip na chráničích apod, takže i když vybavení mít budete, někdy je jen třeba obnovit. Svého koně však nabízím k pronájmu za 1500/měsíc, takže mi to ty náklady alespoň z části vyrovná.

29.4.2016 10:38
polárka.15

XXX.XXX.224.232

liva napsal(a):
To, že se Polárka uživí sama je hezké...
Mě jen zajímalo, kdo živí Elizabethu.
Znám jednu o které můj kamarád velmi výstižně tvrdí, že její povolání a životní náplň je být dcerou.

Cože?

29.4.2016 11:22
liva

XXX.XXX.32.237

Být dcerou je velmi výhodné povolání...
Vypadá to asi takhle:
Dotyčná navštěvuje nějaké zaměstnání, vydělá nějakou sumu, ale ta na pokrytí výdajů za život a koně rozhodně nestačí...
Takže přichází na scénu další "zaměstnavatel" - tatínek.
Příklad:
Dcera chce jezdit na závody, ale shánět a platit dopravu je složité a drahé, vysvětlí to tatínkovi a tatínek si zakoupí auto, které utáhne vozík...
Ale shánět půjčení vozíku je přece také složité a půjčované vozíky nejsou dostatečně reprezentativní... A tatínek zakoupí i reprezentativní vozík...
A další platby následují, protože Eskadron má nové barvy a tato sada od Equiline je tak krásná a dosluhují jezdecké boty a ty nové De Niro jsou tak pohodlné...

Fungie

29.4.2016 18:40
Fungie

XXX.XXX.42.151

Ahoj.
Pokud si koupíte koně za 80 tisíc, koupíte si jeté starší sedlo, uzdečku, čištění, nějaké vitamíny repelent a zaplatíte si dovoz, tak jste dejme tomu na 100 tisících.
Co se týče těch dalších nákladů. Záleží co je to za koníka, odčervení a očkování stojí jinak pro ročka a jinak pro dospělého koně. Ceny strouhání a kování se liší dle kraje. To jestli budete potřebovat podkovy nebo ne, asi taky těžko říct.

Pokud budu počítat, že ustájení mám 4000, -, oddělám si min.7500, - z výplaty celkem, abych měla i na minerální liz, vitamíny, lepší granule, odčervení, očkování, strouhání, novou podsedlovku, chrániče, atd. co zrovna koník bude potřebovat, navíc už pak jsou tréninky a vybavení pro mě jako jezdce.
Pokud mi něco z těch 7500, - zůstane, tak si to oddělám bokem "kdyby náhodou", abych pak nezaplakala, když se koni něco stane a musela jsem s ním na kliniku, kde mi napočítají 15 tisíc za zákrok (a to se držím při zemi).

Veterinární výlohy vás jistě potkají, svého koně jsem prodala před rokem, neseděli jsme si a vzpomínám, jak se jednoho zimního večera píchl stéblem sena do oka. Veterinář, který je od nás 10km byl pryč a další byl 30km daleko. Koni oko nateklo a slzelo. Zranění oka se opravdu podcenit nedá, takže veterinář dojel ještě ten večer a já vyplázla 3500, - za ošetření a cestu. Takže rezerva není potřeba, ale je to nutnost.

29.4.2016 20:58
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Naše holky mě stojí měsíčně cca 2tisíce.800Kč každý měsíc strouhání za obě,700Kč je balík a půl sena měsíčně a zbylá pětistovka je rozpočet oves, mrkev, minerály, sůl, v létě repelent při vyjížďce, který dvě hodiny vydrží na koni a já nejsem sežrána dotěrným hmyzem.Rezerva kdyby něco je cca 50.000Kč stále k dispozici.Pozemek je pronajatý za korunu, jak se říká.Takže pohoda.

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Dančak

7.3.2022 16:53
Dančak

XXX.XXX.249.114

Endurance1221 napsal(a):
Dobrý den,
zvažuji po 7 letech u koní koupi vlastního koňského parťáka.
Když si odmyslím cenu ustájení, která se v mém okolí pohybuje na cca 4000, -, na kolik Vás koník vyjde měsíčně?
Ráda bych zvážila před koupí všechny faktory, běžné veterinární úkony, kováře, krmení apod, abych pak nezjistila, že na něj nemám z dlouhodobého hlediska...

Děkuji předem za rady a odpověd :).

Dobrý den. Mám v pronájmu poníka s odvozem do stáje. Tudíž veterináře, kováře, strouhání kopyt, ustájení, příspěvek majiteli... Každý měsíc nám to vyjde jinak protože kopyta strouhame jednou za tři měsíce. Měsíčně to máme od 6500 Kč do 9100 Kč.
No není to vůbec levné. Ale když máš vlastního koně tak to bude od 2500 Kč (záleží na ceně ustájení, my ho mame levněji protože je to poník) do 5100 Kč (majiteli platíme 4000)

8.3.2022 08:10
Arbora

XXX.XXX.149.42

Osem rokov čakala pani na odpoveď, konečne sa dočkala.

10.3.2022 07:45
sisi58

XXX.XXX.191.1

Arbora napsal(a):
Osem rokov čakala pani na odpoveď, konečne sa dočkala.

Jak to ti lidi dělají, že najdou příspěvek 8 roků starý? A i víc! Já nemůžu najít ani rok starý. iFauna má jakési šílené vyhledávání, které mi nikdy nic nenašlo.

10.3.2022 08:38
kallisto

XXX.XXX.217.242

sisi58 napsal(a):
Jak to ti lidi dělají, že najdou příspěvek 8 roků starý? A i víc! Já nemůžu najít ani rok starý. iFauna má jakési šílené vyhledávání, které mi nikdy nic nenašlo.

Přesně tak, i hledat nějaké svoje reakce je nadlidský úkon.

Přidejte reakci

Přidat smajlík