Management obézního koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.5.2016 09:01

On nadpis je trochu přemštěný, ale problém je tento:
Mám velmi lehce úživnou kobylu irského tinkera v režimu 24/7.
Chodí pod sedlo cca 4x týdně, víckrát jí neberu - není z ježdění bůhvíjak nadšená, resp. vyjížďky ano, jízdárna ne (snažím se, aby na ní dělala minimálně).
Společnost lidí vyhledává, ale spolupráci ne. Je velmi "pomalá". Pode mnou pod sedlem je zlatá, snaživá, ale rozhodně ne nadšená...pod ostatními to fláká, jak může a táhne se bez chuti se hýbat.. Možná by jí bavil tah, ale na to zas nemám kapacity já. Je to stoprocentní, charakterem skvělé zvíře, řešením pro mě není se jí zbavit a koupit jiné, ale vytvořit jí komfortní prostředí, které časově nezruinuje mě jako chovatele, který by musel několikrát denně k ní běhat měnit výběh / pomůcky..té péče si užívám dost v zimním období, v létě bych se věnovala radši pracem typu opravy výběhů, atp., než lítání s koněm sem tam.

Otázka zní, jak jí dodat energii, aniž by nabírala na objemu. Letos jsme nasadili náhubek, který má část dne, část dne se jí snažím vodit do vyžraného zimního výběhu, kde "vykusuje kořínky" a má možnost si přikousnout trochu sena (volí kořínky). Ono až se vyžere ta jarní tráva, tak to bude jednodušší, ale teď je to fakt lítání, aby zeleného nesežrala moc..
Jádro nedostává.

Vždycky si říkám, že bych radši měla nějakej žebřiňák, kterej prostě vypustím na pastvu a starám se jen o dodávání čisté vody... tohle je fakt hodně složitý, vytvořit management, který bude fungovat pro 3 různorodé koně (tinker / větší wpbr / malý jezdecký poník).

Předem díky za postřehy a nápady. Už jsem z toho krapet na šišku
K fotkám - aktuální podoba a to, že se hýbat i dobrovolně umí

7.5.2016 10:35
lafina

XXX.XXX.65.1

Mam podobný problém - valach huculocosi (od polských hranic, takže asi nějaký polský tazak u toho byl), s tím rozdílem, že pod sedlo chodí rad, ale žrádlo je prednejsi, u začátečníka je schopný se zapíchnout a žrát.Vyřešil to tah -sama jsem ho naučila základy a na zbytek byl ve výcviku.byl tam ve svych 12 - ti letech, na dva mesice a konecne se zbavil špeku.ve výcviku chodil každý den, občas i dvakrát denně a mě se vrátil svalnaty koník s energii.teď to trochu flakame kvůli mému blížícímu se porodu, ale pak zas hurá na vozík.

7.5.2016 10:39
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Hipi všechno co ti dělá technika dělej konmo je to cesta že by vás to mohlo bavit oba od odvozu hnoje až po vožení materiálu na opravy ohrad.

Kokoli

7.5.2016 11:00
Kokoli

XXX.XXX.109.153

Pěkný den, řeším podobný problém s kobylkou hucula. Bohužel kvůli jejímu vyššímu věku a nízké KVH už na ní sednu tak dvakrát do měsíce a to na krokovku s krátkým klus / cval úsekem. Koupila jsem proto v Polsku dvoukolku a teď opět po zimě pomalu hledáme kondici na kratších výletech. Trochu jsem se toho bála, ale kobyla v tahu chodí od první sekundy jako profík a dokonce můžu říct, že jí to baví a jde mnohem ochotněji dopředu než pod sedlem. Máme hodně kopcovitý terén, takže stačí hodinka až dvě venku a kobyla po příchodu domů spokojeně zívá. A když nemá kamarádka čas na valacha jednoduše ho přivážu dozadu k sulce a opohybuju oba dva najednou. Snažím s ní takto jezdit alespon jednou týdně. V březnu jsem pastvu upravila podobně jako "Paddock paradise", zkrátka do takového písmene U, kdy ve středu nechám trávu bez přístupu koní a jednou týdně přepíchnu pár tyček tak aby si kousli zeleného. Seno míchám do sítí s krmnou slámou, ale nekupičkuji, na to nemám většinou čas. V jedné části je přístřešek a volně přístupná zděná stáj (když je horko) liz, napáječky aj. V druhé části je starý ořešák a vedle pískoviště, kde se nahřívají, když není úplně velké teplo a rádi se tam zdržují. Části jsou propojené koridorem, kterým musejí vylézt do kopce a zase dolů. Zatím se to jeví jako super, kobyla nemá takový pupík jako loni. Držím palečky

7.5.2016 14:28

Díky všem. Nojo, to já tuším, že by jí ten tah bavil víc a že by jí to pomohlo. Možná by to i bavilo mě, Tony, ale problém je v čase.. než bych zapřáhla a vyjela, už bych potřebovala končit předpokládám... jsem děsně "natajmovaná" :) navíc nemám ani kde "dokovat" tu koňotechniku a nechávat to někde opršávat je blbý.
Ono to zas tak strašný není - zatím to držíme, aby nebyla úplná bedna tuku, ale dokážu si přestavit, že by o pár desítek míň kilo měla... právě máme taky opravdu hodně kopcovitý terén, do kterého nerada leze a možná ještě míň ráda chodí z kopce...tak člověk pořád přemýšlí, co jí vymyslet, aby jí to bavilo a zároveň byla využívatelná i pro nás optimálně, taky aby měla dobrý terén, co jí vyhovuje... ona si na rovince ráda zaběhá, má dobrou kondičku, ale když má vylézt do kopců, táhne se jak smrad a řeší každý krok :)
Byla taková odjakživa - dělala jsem si jí od dvou let (jako ne že od dvou let obsedala!). Prostě má lidi ráda, společnost si užívá, ale když je co žrát, je radši...

7.5.2016 16:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Náhubek déle, přidat oves.
Oves nejde na tloušťku. Objemová krmiva ano. Tedy u dobře krmitelných koní.
Závodící důstojníci jezdectva (první republika) krmili jádrem, dostala se mi do rukou stará kniha o výcviku sportovních koní, krmily až 12 litrů, a dávali málo sena, aby koně neměli břich. Ovšem také trénovali dvoufázově.
Proč ne? Když to měli jako zaměstnání.

7.5.2016 17:10
vattunka

XXX.XXX.129.153

My máme v tomto období už náhubky nonstop, sundaváme pouze na ježdění, jsou na vypasené hlínopastvině s příkrmem sena, ale přesně dávají přednost zobání minitravičky...chodí 2krát týdně pod sedlo a 2krát týdně do zápřahu a ta jedna obézní za měsíc parádně zhubla...ti co chodí míň, míň často, nehubnou, ale aspoň nepřibírají...hřebec co mi závodí dostává hrstičku, no možná dvě, kde je pár zrnek kukuřice, ječmene, trošku nabobtnalé vojtěšky a kapka oleje, aby do toho mohl dostat nezbytné vitamíny a doplňky a ten lítá jak čamrda-vytrvalost.jinak jde o fjordy...ono ti co mi chodí v oddíle pod dětma, jsem upřímně ráda, že se tak jako vlečou a courají, je to bezpečnější, ale pokud bych chtěla výkon i od nich asi bych fakt přidala jádro, ale pak zas musí chodit makat pravidelně a dost.jinak i ti provozáci mi chodí dvakrát týdně jednou, se vším všudy jsou venku z výběhu 4 hodiny, to mají dva loty za sebou, takže spíš takové delší pomalejší, je v tom i jízdárna a pak ten druhý den, jezdí se zkušenýma ven na 2 hodiny do kopců, ve všech chodech na tak 16km...mám to asi stejně natajmované jako hhipie, takže kvůli svým tréninkům nemůžu víc dětí, víc dní nabrat...smajlík

7.5.2016 17:15
vattunka

XXX.XXX.129.153

Jen pár fotek, hřebce a pak provozáků s dětma...

7.5.2016 17:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

Hřebec je krásný.
Co to provádí na té prostřední fotce? Děcka se mi zdají už větší, na vodění. Nějaká soutěž?
Fjordíci na třetí fotce jsou baculatí, ale ne obézní. Alespoň co je vidět

7.5.2016 18:33

sisi58 napsal(a):
Náhubek déle, přidat oves.
Oves nejde na tloušťku. Objemová krmiva ano. Tedy u dobře krmitelných koní.
Závodící důstojníci jezdectva (první republika) krmili jádrem, dostala se mi do rukou stará kniha o výcviku sportovních koní, krmily až 12 litrů, a dávali málo sena, aby koně neměli břich. Ovšem také trénovali dvoufázově.
Proč ne? Když to měli jako zaměstnání.

Kcal z ovsa se v metabolismu chová jinak než kcal ze stravitelné vlákniny? Pokud dám stejné množství stravitelné energie koni v ovsu a v seně, bude se při jinak stejných ostatních podmínkách ( bazální metabolizmus a energetický výdej a schopnost trávení) hmotnost zvířete vyvíjet jinak?

To jsem z toho laň, napadá mě pouze možnost, že budu pracovat s ekvivalentním množstvím hubou přijatých, ale nikoli opravdu využitelných kcal. A i pak mě napadají jen konstrukce velmi nepravděpodobné.
Nějaký argument pro tento názor?

7.5.2016 19:11
Terven

XXX.XXX.110.147

Oves nejde na tloušťku. Objemová krmiva ano.

Já se omlouvám...ale, probůh, sisi, jak jste na to přišla?
Snad bych jen doplnila, že tzv. senné břicho nerovná se tloušťka, senné břicho může mít i kůň na kost vyhublý. Je způsobené velkým objemem tráveniny ve střevech, nikoli velkým množstvím přijatých kcal.

7.5.2016 19:11
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Hipi to je o praxi nasedlat 15 min nacajkovat a zapřahnout taky

7.5.2016 20:34

No, já právě koupila ten náhubek, ale řeším, jak to je se zdravým dýcháním koní. Nedokážu si přestavit, že žiju s jakýmkoli krytem na nose celodenně :( Když se jim dostane něco do nosu, tak si to nemůžou pořádně vyfknout...musí to být prostě dost nepříjemné s tím žít. Asi si zvyknou, ale přijde mi to "nebezpečnější" udělátko než např. síť na oči - taky je to jistým způsobem něco nepřirozeného na těle koně, ale neomezuje až tak... kobyla s dýchací soustavou problém nemá, ale opravdu velmi nerada bych jí vytvořila nějaký základ na dušnost... tak snad jsou to plané obavy :(
Jinak se nebavíme o "senném" břichu ale o nadváze koně, který je souměrně celoobalený v nežádoucí vrstvě tuku.
Kobyla má pohybu myslím na svůj typ až dost - cca 2x týdně vyjížďka (cca 12 km, většinou kopcovitý terén, všechny chody),1 - 2x týdně nenáročná proježděnost (cca 40 minut - hodina), a 3x týdně před ježděním choděj s dětmi (do 15 kg, takže na zádech "nic" nenesou) na ruce do lesa (cca 30 min).

Vattunko, ti fjordíci, to je stejná "váhová" jako ti tinkeři. Taky jsou vidět i štíhlí, ale je jich jak šafránu. Víceméně jsou všichni takové kuličky... jo, taky jsem ráda, že je klidná, ale zas když jí za sebou občas člověk musí táhnout jak osla, je to fakt nepříjemné. Nakonec to je tak, že na ní na ruce vozíme jen opravdu malé děti (mladší sourozence mých školkových dětí, cca od 2 let) a starší už to na ní nebaví a vyhledávají ostatní dva, kteří jsou daleko pohyblivější...

Vattunko, taky jsem si říkala, co to je za disciplínu ta druhá a třetí fotka?

7.5.2016 20:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zabijte mě
Na ten oves x seno jsem přišla v té knize. Nebyla moje, a četla jsem v ní jedno odpoledne, byla modrá a na obálce jezdec a kůň ve skoku. Myslím, že někdy z roku 1929 ?
Kůň dostával z denní dávky v kg, víc kg jádra než sena.
Já na to koukala jak puk, nešlo mi to na rozum. Ale podle autora dostávali tento poměr proto, že z ovsa bylo "hopsa" a ze sena "bříško" o které u sporťáků nestáli.

Ano senné břicho může mít kůň "žebřiňák"
Ale v diskuzích o hubených koních je seno doporučováno, protože ze sena se nabírá.
Stálý přístup k senu zaručí, že kůň typu tinker, fjord, hafling, hucul bude baculatý. Pokud není dlouhodobě teplota -15°C.
Stejná váha ovsa u těchto koní nezpůsobí tloušťku, ale šílenství a zchvácení.

Asi jsem to minule napsala blbě nebo mi není rozumět?

7.5.2016 21:16
vattunka

XXX.XXX.129.153

Ty dvě fotky to je "hra" na vytrvalost pro děti, prostě aby si děti, co ještě nemohou samostatně startovat mohli vyzkoušet jaké to je...zpravidla to je pro děti do 12ti let, dvojici tvoří, dítě+ kůň+obětavý vodič(rodič), který zajišťuje bezpečnost této dvojice v lotu koní, jako dítě si koně ovládá samo, ale ten vodič, by řešil krizové situace, aby se nic nestalo.Přecijen nemůžete vypustit děti na trasu, kor když se ty poníci neznají...Bývá to součástí dost vytrvalostních závodů.Jinak mají vše stejné jako "opravdoví"vytrvalci, veterinu, chlazení a tak...my takhle pravidelně vyjíždíme i se 6ti fjordama a děcka z oddílu to náramně baví, některé rodiče teda už méně, nosmajlík

8.5.2016 07:51

sisi58 napsal(a):
Zabijte mě
Na ten oves x seno jsem přišla v té knize. Nebyla moje, a četla jsem v ní jedno odpoledne, byla modrá a na obálce jezdec a kůň ve skoku. Myslím, že někdy z roku 1929 ?
Kůň dostával z denní dávky v kg, víc kg jádra než sena.
Já na to koukala jak puk, nešlo mi to na rozum. Ale podle autora dostávali tento poměr proto, že z ovsa bylo "hopsa" a ze sena "bříško" o které u sporťáků nestáli.

Ano senné břicho může mít kůň "žebřiňák"
Ale v diskuzích o hubených koních je seno doporučováno, protože ze sena se nabírá.
Stálý přístup k senu zaručí, že kůň typu tinker, fjord, hafling, hucul bude baculatý. Pokud není dlouhodobě teplota -15°C.
Stejná váha ovsa u těchto koní nezpůsobí tloušťku, ale šílenství a zchvácení.

Asi jsem to minule napsala blbě nebo mi není rozumět?

Zabíjet netřeba, dovolím si v zájmu mnoha koní napsaný názor korigovat.

Jedna věc je, co se "někde" píše- a už to je často nepravdivé, vytržené z kontextu, zastaralé- už taky neodčervujeme pelyňkem a nedáváme na přibrání arsénové kuličky a tabák do žrádla, ve své době to byl poslední výkřik vědomostí.
Druhá věc je, že ne vždy dobře pochopíme psané, zejména v oboru, kde se teprve rozkoukáváme / to byste koukali, jak popisuju ajťákovi problém na PCsmajlík/.
Třetí věc je, že i dobrá fakta dobře pochopená zinterpretujeme bez zlé vůle mylně.
Výsledkem takové hlášky na netu je každopádně uložení blbosti do sítě na věčné časy, pro všechny další hledače informací...kdo se tím má přebírat.

Nemohu srovnávat hrušky s jabkama. Pokud se chci vyjádřit k tomu, co jak jde na tloušťku, bavíme se tedy o množství dodaných kcal/KJ/vztažených na stejnou váhu srovnávaného krmiva. Za rozumný doplněk považuji bavit se o stravitelné energii, ne celkové, a jasně, že to jsou odhady, protože každá tráva je jiná, každé seno je jiné, každý oves je kapku jiný. I tak budu pravdě blíž.
Zdroj: Meyer-Coenen, Krmení koní/ pravda, starší, byla jsem líná jít do té třikrát tlustší nové Equine aplied and clinical nutrition, kde pan Coenen je spoluautor, ale ono stačí kouknout na EG na ing Mechovou: http://www.equichannel.cz/nakrm-si-sveho-kone-2-myty-a-fakta-o-krmivech-pokracovani /
-tráva 1,7-2.5MJ/kg
-seno 6-10Mj/kg
-oves/je nejméně energetický z jádra, ale nejstravitelnější a ke koňskému zažívání nejvhodnější/ 13MJ/kg

Těžko se vyjadřovat k textu/knize/, kterou nevidím, takže tak neučinímsmajlík.

8.5.2016 08:07

Hhippie: je to boj, s irkama/ IR koňmi/.
Mám zkušenosti osobní, cca desetileté.

Podoteky:
náhubku se nebojte. Nasazováním a následným pozorováním koně si najdete optimální typ náhubku/ nebo budete střídat/, čas, po který v kterou dobu třeba nasazovat, správnou délku "lícnice" atd. Není to vynikající řešení, je to z blbých možností ta méně blbá.

Jsem nově celkem nadšena sítěmi s oky 3x3cm., plně nacpanými samotným senem.
Opravdu musí irka tahat po stéblu- atahá, takže žere a zabaví se u stejného objemu značně déle.A při žraní nestojí nebo nevyluxuje bez problému cestičku v hladomorně vycukrovanou stébly sena, ale síť bere do zubů, hází s ní, hrabe na ní, kutálí ji...vydá mnohem víc energie při tom žraní.

Pohyb je základ. Vattunka to má dobře ošéfované a vy taky, myslela bych leda směrem změn ve zbytku svého světa, a bych mohla jezdit s kobylou na delší trasy/ nebo holt jezdím stejné rychleji/.Pokud s ehýbe, snižuje si pohybem inzulinovou rezistenci a asi i subklinický zánět v těle, takže zdravotní komplikace hrozí mnohem méně. Když má nižší hladinu inzulinu, má menší pocit hladu, krom jiného.
Musela jsme své EMS fjordkouli najít aktivnější rodinu, protože jsem jí nedokázala dát víc toho potřebného pohybu, jakéhokoli.40-60 min denně krok s kousky klusu je málo. Bez toho, jen cestou omezení příjmu, to nejde a není to ke koni fér.

Dávejte pozor na koyta, udržujte je v optimálním stavu/ ale to vy asi jo/. Objektivizujte/zapisujte/ tu váhu/míry/ a i pohyb-oboje klamesmajlík.

Ten tah je fajn, jak píše tony, cajkování je hodně o cviku a je to zas pestřejší, pro koně, co pohyb nemusísmajlík.A naprosto fajn je úvaha" běžné činnosti, které stejně musím dělat, udělám s tím koněm".Moje spekulace je, že zejména prakůň raději dělá věcí, které mají smysl/ tahá plachtu, do které majitel uklízí z pastviny bobky, než běhá na rehabilitační klinice na pásu/.

To vše viz výše je k fyziologii a zdraví.
Pokud je kůň povahou líný a gaučák s odporem k aktivitě, je prostě takový, musí se víc dávat pozor na pestrost, aby ho člověk neotrávil, a hezky motivovat, aby se pohnul. Já je chápu, jsem taky takový gaučák, ale já chápu souvislostí a výhledy do budoucna, kůň nesmajlík.

vattunka: s managementem to maj dobrý, vaše koule. Jak ta otrávená?

8.5.2016 08:20

Žofré: díky moc ;)
Sítě mám na zimu - bez nich už krmit nemůžu. Sice maj řízeného pohybu stejně prakticky po celý rok, ale v zimě, jak jsou v menším zimním výběhu, kde není co ždíbat, tak prostě stojí celý den na jednom místě se sítí a žere, dokud není prázdno. Pak se jde napít, a k další síti... je to mazec! Tak se snažím alespoň když je slušně je dávat do jiného výběhu, kde nic nemá a musí chodit a zkoumat... ale je to fakt těžké, takovéhohle koně udržet v optimální kondici...
Obvod koně poznám na podbřišníku. Taky se stalo, že jsem musela koupit prodloužení - to už bylo poslední varování. Od té doby hubneme "drasticky" - na jaře, když už se nemuseli zahřívat žraním, měly toho sena fakt symbolicky (v malookých sítích) a lítala jsem tam xkrát denně dávat..ale je to velkej luxus - zatím si to můžu dovolit. Kdybych chodila někam do normální práce, tak vlastně nevím, jak bych to dělala..
Tak snad to bude dobré, děkuji za podporu. Je jasný, že tohle neřeším sama, tak jsem ráda, že ten management je snad správnej... nic víc stejně vymyslet nedokážu. Nový výběh, než je tam vypustím, ještě zkusím přepást ovcemi, ať to zkrátěj... víc udělat nedokážu. Z mého pohledu padocck paradise není optimální - jsou omezení těmi pruhy volnému pohybu - takhle se alespoň můžou proběhnout, když chtěj - v těch pruzích většinou víc než klus nevymyslej...

8.5.2016 08:56

Můžete v novém výběhu udělat na první dny tinkerce uvnitř menší páskový kriminál. Můžete je tam pustit v době, až bude očekávané období s deštěm a pod mrakem, poprvé ráno/ po prvním dnu takového počasí teď je to fruktanové, schvácení irek je akutní problém/

Pracné kaučování irek je, velmi.
Se sítěmi si pomůžete, když si koupíte třeba 10 těch malých, "cestovních", s oky 3x3/ "otvor" je třeba zatáhnout zcela a zajistit třeba karabinou, pozor na "závěsné" oko, prosoukat sítí, aby se nikde neplácala smyčka/, naplníte si je třeba v neděli- a v časovém presu před odjezdem busu do práce v 5 ráno už jen házíte/ využijte dětiškysmajlík/.

Rotujte plochy, nechávejte si odrůstat a vymést kus travního porostu, hnojte a dosévejte, nepaste na větší ploše "nicu", , z toho vyššího přihrazujte proužky, dlouhé úzké, irku k nim pusťte poslední, třeba po dvouhodinovém náskoku ostatních. V nejhorším musíte irku na část dne oddělit na spešl management, přes pásku.A jo, to přetahování je o časesmajlík.
Zas máte ten pohyb celkem dobrýsmajlík.Jj, omezení plochy na pohyb má též svoje ale.

Přidejte reakci

Přidat smajlík