Dobry večer mam dotaz a potřebuji poradit... mám v masteli dve kobyly které klkaji, a naproti nim stoji dva mladosi, a ja se bojim, ze to z nudy zacnou delat taky a okoukaji to od nich, uz zacinaji okusovat trubky. Spousta lidi rika, ze to kun neokouka a nezacne to delat, kdyz vidi jineho a nekdo zase klkajici kone v masteli ani nechteji prave z tohoto duvodu, aby se to druzi nenaucili tak bych chtela vedet nazory jinych a zkusenosti s timto problemem. Dekuji predem za odpovedi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak si zadejte do vyhledávání Klkání a můžete pročítat názory a zkušenosti do aleluja ;) k tomu Vám už nikdo asi nic nového a objevného nenapíše
ff12345

XXX.XXX.172.226
Pokud máte mlaďochy zavřené, mají přebytek energie a nudí se, okoukají to. Pokud o ně máte řádně postaráno, nebudou mít důvod.
L.A.S.

XXX.XXX.202.0
Máme klkavou klisnu + 3-4 koně, nikdo jiný neklká, ani to nezkouší. Tři dospělí koně jsou v jedné stáji s tou klkavou cca 7 let, ve vedlejších boxech odchovaná 4 hříbata, žádné neklká. Klisna už pár let nenosí klkací řemen (je psychicky labilnější, na rady zkušenného chovatele jí ho nedáváme, klisna je od té doby klidnější).
Ano procitala jsem ostatni diskuze, jen jsem chtela vedet jestli nekdo nemel stejny problem. Docela se toho u tech mladochu bojim, delaji pravidelne, chodi do vybehu, ale prece jen jsou doma vic, nez ostatni kone, a ty kobyly co prijdou domu stoji naproti nim a celou noc klkaji jak kravky...je to hruza, ani klkaky jim nezabiraji, a bojim se ze kdyz se pres noc zacnou nudit tak to okoukaji. Ptala jsem se na to vice lidi a kazdy ma na to jiny nazor...je to tezke. Tak je nejspis presunu aby na ne nevideli, prece jen asi budu klidnejsi.

Zkuste mlaďochy zabavit, aby se nenudili a neřešili to zlozvyky. Co je nedávat na tak dlouho do boxu? Nebo jim tam dát tolik sena, aby jim nedošlo ždíbání?
Jsou venku skoro cely den, kdyz prsi tak je zaviram driv ale jinak chodi domu tak v19:00 a rano do osmi hodin jsou venku. Tomu jednomu davam hodne sena aby cely vecet bastil ale s tim druhym je to problem v tom ze je na diete, je hrozne tlusty, takze vsechno krmeni dostava na pridel a jeste ho ted budu davat na piliny na nakou chvili nez trochu zhubne, takze mam spis strach tady u toho a jeste ta kobyla klka o dvere takze na ni primo vidi

Z toho, co píšete, jsou v boxe minimálně 12 hodin každý den. Nejde ty dva nechávat spolu venku i v noci? Na povrchu bez trávy, se senem v sítích s oky 3x3 cm, na zpomalené žraní? Pokud ne, můžete takovou síť dát tlouštíkovi do boxu, pozor, přemýšlet, aby se nemohl zamotat( osobně bych plnicí otvor zavírala karabinkou a házela ji na zem, nenechávala žádná závesná oka.
kleinbaurerovasona

XXX.XXX.143.160
Mě pomohlo u valáška natřít mu box žlučí (sehnala jsem na jatkách). Přestal klkat okamžitě, prostě se o to, co je tím potřeno, neopře
mám to natřeno už cca 8 měsíců a stále je od toho klid a nemusím natírat znovu .. prozatím
Monika.s

XXX.XXX.2.216
siposka
napsal(a):
Parkury, jeden ZL, druhy Z ten mladsi.
Muj valasek chodi parkur urovne S a mam ho na pastevnim ustajku...pokud spravne krmite kun ma dostatek energie a unaveny neni..