Kolik procent A1/1 krve může mít Paint, Appa?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

malioren

11.5.2016 12:57
malioren

XXX.XXX.153.16

Ahoj,
takovej dotaz, na kterej nemohu najít odpověď v řádech PK u APHA ani u ApHC - píše se tam, že je přípustný spojení APHA i ApHC s A1/1, hříbě bude zapsáno zase jako APHA nebo ApHC. Ale co když připustíte klisnu A1/1 hřebcem zapsaným dejme tomu u APHA, jenže vzniklým spojením APHA a A1/1 (tedy má 50% APHA a 50 % A1/1 krve). Je vzniknuvší hříbě pořád ještě APHA či ApHC?
Někde musí být určitě nějaká hranice, do kolika procent se dá krev ředit, ne? Akorát to nemůžu najít.
Díky za rady ;).

L.A.S.

11.5.2016 14:48
L.A.S.

XXX.XXX.202.0

Před lety jsme přivezli klisnu A1/1, byla březí po Ceasy White Pip (je Appa, ale jeho matka je A1/1). Narozenou klisničku noví majitelé úspěšně zapsali jako Appa...

11.5.2016 15:47
vet.

XXX.XXX.61.54

Myslím si, že bude hříbě stejně jako otec zapsán v appendix registru, tj. něco jako registu kříženců daného plemene (QH, PH, App) s A1/1.

malioren

11.5.2016 16:59
malioren

XXX.XXX.153.16

No já myslím, že PH ani App appendix registr nemají - nebo jsem nikdy nic takového neviděla...

11.5.2016 19:41
xantiko

XXX.XXX.32.104

Mám klisnu zapsanou v QH appendix registru... Matka A1/1, otec QH.

malioren

11.5.2016 19:46
malioren

XXX.XXX.143.219

Ano, u QH appendix je a dost se o něm i mluví, ale u APH a Appa jsem to ještě neviděla, možná se to jmenuje jinak nebo já nevím ;).

12.5.2016 07:20
chex

XXX.XXX.12.121

Appa nemaji zadny appendix registr.

malioren

12.5.2016 09:18
malioren

XXX.XXX.146.178

chex napsal(a):
Appa nemaji zadny appendix registr.

A kolik procent krve tedy je ještě appa? mně to přijde s těmi plnokrevníky zvláštní, že to třeba není jako u welshů, kříženci jsou pak wpbr (podíloví welshové)... a tady appa x a1/1 = appa...

12.5.2016 22:32
vet.

XXX.XXX.61.54

malioren napsal(a):
Ano, u QH appendix je a dost se o něm i mluví, ale u APH a Appa jsem to ještě neviděla, možná se to jmenuje jinak nebo já nevím ;).

U těch App si nejsem jistá, ale PH mají appendix register stejně jako QH, viz: http://www.apha.com/forms/registration-forms.

malioren

13.5.2016 07:32
malioren

XXX.XXX.140.253

vet. napsal(a):
U těch App si nejsem jistá, ale PH mají appendix register stejně jako QH, viz: http://www.apha.com/forms/registration-forms.

Ten appendix registr u APHA se mi podobný tomu u QH nezdá ani trochu - píšou tam:

"Appendix registration is available to horses registered with an APHA-
recognized international Paint Horse registry. Appendix registration
indicates an intent to use a stallion or mare in a breeding program
designed to produce offspring eligible for APHA registration with full
privileges. Registration of a gelding in the Appendix Registry would
be for performance purposes only.
Horses registered in the Appendix Registry are granted the appropri-
ate level of appendix designation based upon APHA-approved
bloodlines within their pedigree. All horses registered with an APHA
recognized international registry will be eligible for a minimum of 50
percent APHA Appendix registered (F1). Higher levels may be grant-
ed based upon pedigree.
To apply for appendix registration of your horse, the following
requirements must be met:
The horse must first be registered with an international registry that
has been approved by APHA."

Ty "uznávané" asociace mají vyjmenované:
"1. Originating International Registry: I The Paint Horse Association of Australia, LTD
I A.B.C. Paint—Associacão Brasileira De Criadores De Cavalo Paint
I Paint Horse Association of New Zealand, Inc."

Takže appendix registr u APHA je pro čistokrvevné painty, jež mají papíry vydané jednou z APHA výše vyjmenovaných asociací, a jejichž potomstvo pak může papíry od APHA dostat. S původem rodičů to tedy vůbec nesouvisí.

U QH je appendix pro koně, kteří mají i krev A1/1. To APHA nikde neřeší a takové koně zapisuje do normálního registru mezi "čistokrevné" painty.

Proto by mě zajímalo, do kdy ještě takového koně k sobě zapíšou - přece když bude mít jen někde dědu APHA a ostatní A1/1, tak to moc paint není, ne?

13.5.2016 08:06
liva

XXX.XXX.32.237

Nejsem odborník na chov APH, ale podle APH v okolí soudím, že pro zapsání koně jako APH je potřeba, aby matka která je A1/1 byla registrovaná u APHA jako chovná pro připuštění APH hřebcem.
V takovém případě je hříbě 1/2 paint a je možno ho v americe registrovat.
V inzercích se takoví koně objevují a mají české i americké papíry.
Pokud s 1/2 APH klisna připustí APH hřebcem tak se samozdřejmě podíl krve APH zvyšuje.
Když jsme hledali APH ke koupi, podrobně jsme studovali rodokmeny a u některých jsme objevili, že např. bába byla A1/1, ale koník měl vytavené i americké papíry a byl veden jako APH.

edwina

13.5.2016 08:18
edwina

XXX.XXX.40.41

Bude mít minimálně 50 % krve APH, ne méně. Matka může být A1/1, otec APH, výsledné hříbě má 50 % krve APH, ale pak ho nemůžete připustit hřebcem A1/1, ti registrovaní pro chov APH, alespoň tedy v ČR, žádní nejsou. Takže v další generaci připouštíte zase APH a dostanete 75 % krve APH.

malioren

13.5.2016 10:52
malioren

XXX.XXX.33.199

Ok, díky, to mi stačí :) díky všem za info.

13.5.2016 11:36
rebeks

XXX.XXX.208.14

edwina napsal(a):
Bude mít minimálně 50 % krve APH, ne méně. Matka může být A1/1, otec APH, výsledné hříbě má 50 % krve APH, ale pak ho nemůžete připustit hřebcem A1/1, ti registrovaní pro chov APH, alespoň tedy v ČR, žádní nejsou. Takže v další generaci připouštíte zase APH a dostanete 75 % krve APH.

Jen dotaz. Co když ale narozené 50% hříbě bude hřebec APH a bude zase připouštět A1/1. To už další narozené hříbe budé mít jen 25% krve APH a stále bude APH? Takhle by to šlo ředit dále až k téměř 0% krve APH a pak až na homeopatického APH

13.5.2016 16:27
kobylkalucni

XXX.XXX.89.103

Dokud to bude mít puntíky...

Přidejte reakci

Přidat smajlík