Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Annevancullen

15.5.2016 21:14
Annevancullen

XXX.XXX.20.40

Dobrý den, chci nechat připustit mou frískou kobylku, ale už nechci čistokrevného frísáka kvůli náchylnosti k nemocím atd. a tak přemýšlím s křížením dvou plemen. Chtěla bych více sportovnějšího koníka a tak jsem myslela na QH. ( samozřejmě nechci koně s PP a přehlídky atd. ) chtěla bych slyšet váš názor a třeba radu s jakým plemenem bych mohla kobylku připustit.

ff12345

15.5.2016 21:48
ff12345

XXX.XXX.172.226

QH? No nevím, to by byla asi podivná obludka. Navíc se mi nezdá, že byste sehnala licencovaného QH hřebce, který vám pustí frísku. Co barokní pinto?

15.5.2016 21:49
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Annevancullen napsal(a):
Dobrý den, chci nechat připustit mou frískou kobylku, ale už nechci čistokrevného frísáka kvůli náchylnosti k nemocím atd. a tak přemýšlím s křížením dvou plemen. Chtěla bych více sportovnějšího koníka a tak jsem myslela na QH. ( samozřejmě nechci koně s PP a přehlídky atd. ) chtěla bych slyšet váš názor a třeba radu s jakým plemenem bych mohla kobylku připustit.

Prodej kobylu a kup si jinýho koně, nebo remontu, kterou si sama vychováš.Jednodušší řešení, než lítat kolem připouštění, zda se podařilo, nepodařilo, zda proběhne vše, včetně porodu v pořádku a čekat roky na dalšího koně.Když máš koně s PP, nemůže tě nikdo nutit do žádných přehlídek apod.taky mám kobylu s PP a nikde s ní nelítám.PP je vlastně jen její čistota v původu, která tě nepovinuje výstavama přece apod.

Neregistrovaný uživatel

15.5.2016 22:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208

Prznit plemeno boze. Ono je tezke vybrat si z tuny friskych hrebcu zdraveho co ma zdrave potomstvo? Nebo snad mate uz kobylu vadnou? Pak bych nepripoustela vubec. Pokud za kazdou cenu nechcete cisteho frise najdete si hrebce barock pinto.nebo ji aspon pripuste licentovanym spanelem, kladrubakem, proste necim baroknim v typu. Kdyz uz. Krizenim s qh by vam pravdepodobne z hribete vylezl seredny kun. Vicemene nepouzitelny na cokoliv poradneho.

16.5.2016 08:08
mgtka

XXX.XXX.22.65

No než zkoušet připustit něčím a pak třeba pár let čekat, jestli se mi podařilo vyeliminovat ty vady, které jsem eliminovat chtěla, nebo naopak vady zůstaly+nějaké přibyly díky přilití cizí krve...
to bych radši koupila odstávče plemene takových vlastností, které chci (samozřejmě si dohledám oba jeho rodiče a jejich vlastnosti).

edwina

16.5.2016 08:35
edwina

XXX.XXX.40.41

Šla bych do barock pinto, tam se dají vybrat slušní teplokrevní hřebci, třeba takový Bernstein: http://www.barockpinto.cz/hrebci.php. AQH a fríský kůň jsou pravé opaky - první má ploché neznatelné chody, druhý vznosný kočárový klus, jeden je čtvercový, pevný, dobře osvalený, druhý dlouhý, s odsazenými bedry a měkčím hřbetem. Šance, že se takové hříbě nepovede, je vysoká, byl by to dokonalý "kočkopes". Hříbě s PP má také větší hodnotu než kříženec.

16.5.2016 09:41
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

edwina napsal(a):
Šla bych do barock pinto, tam se dají vybrat slušní teplokrevní hřebci, třeba takový Bernstein: http://www.barockpinto.cz/hrebci.php. AQH a fríský kůň jsou pravé opaky - první má ploché neznatelné chody, druhý vznosný kočárový klus, jeden je čtvercový, pevný, dobře osvalený, druhý dlouhý, s odsazenými bedry a měkčím hřbetem. Šance, že se takové hříbě nepovede, je vysoká, byl by to dokonalý "kočkopes". Hříbě s PP má také větší hodnotu než kříženec.

Myslím, že zadavatelce nejde ani tak o PP, jako o to, aby byl koník vhodný do sportu.Já bych se poohlédla po licentovaném hřebci, který má úspěchy ve sportu, který chce zadavatelka v budoucnu s koněm dělat a hlavně bych se podívala na jeho potomky, zda jsou také úspěšní a zda je s ním možnost připustit její kobylu.Já osobně zastávám názor, že je lepší si koupit hříbě s takovýmto předpokladem, než čekat na svoje od své kobyly, i když chápu, že chce "svoje" hříbě nejspíš.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.5.2016 10:03
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kríženie sa má robiť s rozumom a so zvážením všetkých možných negatív, ktoré obe plemená so sebou nesú. Ani tie QH zas také zdravé nie sú. Nedá s počítať s tým, že keď pripustíte kobylu, ktorá potenciálne môže prenášať nejaké genetické ochorenia, že ich nepredá svôjmu potomkovi.
Ak chcete fríza zušľachtiť, určite to QH nedosiahnete. Ak chcete špprtovať(predpokladám, že vo westerne, keď vás zaujíma QH), kríženec s frízom bude vo väčšine disciplín ťahať za kratší koniec. A hlavne, najdrahší možný spôsob ako si zadovážiť koňa je vyrobiť si vlastného, s tým treba počítať. Ak to nevyjd, v najlepšom prípade budete mať doma koňa, ktorý sa exteriérovo nepodaril a predáte ho pod cenu. Treba ale počítať aj s tým, že môžete prísť o žriebä, o kobylu a o dosť peňazí.

16.5.2016 11:29
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Annevancullen napsal(a):

Myslím si, že ak by ste mali kvalitnú PP frízsku kobylu tak nad takouto hovadinou ani nerozmýšľate takže predpokladám, že tá vaša už bude nejaká "akože" frízačka (bez urážky už je takých kopec). Tieto kone už môžu mať rôzne vady pretože sa pripúšťali nie kvalitnými frízakmi vyradenými z chovu a pod a nemyslím si, že je pripustiť takúto kobylu QH vám prinesie to, čo si od toho sľubujete, ešte k tomu sú to úplne odlišné plemená a môže z toho "vyliezť" úplne hocičo. Do westernu to moc dobré pravdepodobne nebude, ani do žiadneho iného športu. Ako rekre koník možno ale za cenu za ktorú sa vám do toho isto neoplatí ísť a riskovať. A čo sa zdravia týka tam je to tiež otázne, pri genetike nestačí, že mama aj otec boli zdravý..
Byť to moja kobyla tak buď nájdem kvalitného frízskeho žrebca kde si prekuknem poriadne celý rodokmeň, alebo sa na pripúšťanie vykašlem a kúpim si čistokrvné QH žriebä.

16.5.2016 15:55
DandaL

XXX.XXX.42.5

Annevancullen napsal(a):

S jakym plemenem skrizit? S ZADNYM ! Proboha jestli vas napadla takova hovadina jako krizit frise s qh tak se do zadneho pripousteni nepoustejte. To nefunguje tak ze mam doma kobylu usmyslim si ze chci hribatko a pustim na ni cokoli co se mi zrovna libi a cekam ze hribe bude cely tatka. Jestli se vam nelibi fris tak si kupte jineho kone podle svych predstav a nesnazte se udelat s frise westernaka. Pripousteni je o necem jinem nez vybrat kobylu a hrebce co se mi libi a pustit je na sebe. U toho se musi hlavne premyslet pokud chci tvorit kvalitni hribata a ne zmetky kterych uz je vsude plno. A PP opravdu neni jen na to abych mohla jezdit po vystavach.

Přidejte reakci

Přidat smajlík