Ahoj..
chtěl bych poprosit o radu. Máme 11.let starého valáška. Je moc hodný. Když ho čistíme je klidný, jen se malinko leká. Když ho vedu na procházce i v ohradě, tak není problém aby na něj já, nebo děti nasedli. Vždycky když přijdu do ohrady hned přijde, nechá se hladit a nemusím ho držet a je u mě..
Zkoušel jsem ho poprvé osedlat a když jen viděl jak jdu k němu s dečkou hned utekl.. nechal jsem ho tedy být. Druhý den jsem vzal dečku, sedlo položil na ohradu a koně přivedl. Hlavu měl u sedla aby byl u něj. Koně jsem v klidu vyčistil, povídal si s ním a vše probíhalo v klidu.. Dával jsem mu pomalu dečku, malinko se cukal, ale stál.. Po té jsem pomalu nasadil sedlo a přitáhl podbřišák.. Sedlo bylo upevněné a já ho vedl po ohradě. po jednom kolečku jsem šel ze strany jako bych chtěl nastoupit, ale jen jsem pohnul sedlem. obešel jsem ho \a udělal to samé. V tu chvíli vyskočil a nakopl mě zadníma.Skákal dlouho až se mu sedlo otočilo a pak přestal. Šel jsem pomalu k němu, chytil za vodítko a chtěl mu ho sundat. Začal se zase plašit, ale už jsem ho udržel a hned přestal. pak jsem sedlo sundal a chvilku se s ním prošel.. Teď se bojím to opakovat hlavně aby se mu něco nestalo.. Koně mám 2 měsíce. předchozí majitel říkal, že se mu nic nestalo.
A u minulého majitele to nedělal? Nebo na něm nejezdili? Co vám o něm minulý majitel řekl? Jak jste si ho vyzkoušeli, jestli vám bude vyhovovat? Proč jste čekali 2 měsíce s ježděním?
Má u vás kamaráda? Možná by byl klidnější, pokud by ho měl vedle sebe.
Z toho, co píšete, se nedá nic moc poznat. Mohl jste hodně dotáhnout, něco skřípnout. To, že se mu pak sedlo otočilo, svědčí o tom, že se při dotahování nafukuje.
Nebo se něčeho lekl. To kopnutí tomu odpovídá. Nenapadá mě jiný důvod, proč by normální kůň najednou vykopl.
Vy si koníka nedržíte za otěže, když na něm něco upravujete? Pokud byste ho držel za otěže, těžko by vás kopl
Celé to vaše popisování mi přijde trochu neskutečné
sisi58
napsal(a):
A u minulého majitele to nedělal? Nebo na něm nejezdili? Co vám o něm minulý majitel řekl? Jak jste si ho vyzkoušeli, jestli vám bude vyhovovat? Proč jste čekali 2 měsíce s ježděním?
Z toho, co píšete, se nedá nic moc poznat. Mohl jste hodně dotáhnout, něco skřípnout. To, že se mu pak sedlo otočilo, svědčí o tom, že se při dotahování nafukuje.
Nebo se něčeho lekl. To kopnutí tomu odpovídá. Nenapadá mě jiný důvod, proč by normální kůň najednou vykopl.
Vy si koníka nedržíte za otěže, když na něm něco upravujete? Pokud byste ho držel za otěže, těžko by vás kopl
Proč se vám to zdá neskutečné? Zadavatel si zřejmě koupil rodinného rekreačního parťáka k dětem, tudíž mi nepřijde divné, že čekali 2 měsíce s ježděním. Vodili ho na ruce, čistili, vzájemně se seznamovali, zkusili vlézt na hřbet bez sedla...kéž by každý kůň dostal na rozkoukání aspoň tolik času.
Proč koník udělal to, co udělal, tady v diskuzi asi nikdo nerozlouskne, příčin mohou být mraky. Může mít problém s dotahováním podbřišníku, někteří koně na to umějí reagovat celkem bouřlivě, slyšela jsem i o takových, co se kácí k zemi. Mohl se čehokoli leknout...těžko říct, když to nikdo neviděl.
Držet otěže je sice chvályhodné, nicméně moc by mě neuklidnilo, že mě kůň nekopl pouze z důvodu, že mu to bylo technicky znemožněno. Myslím, že kůň by měl zvládat veškeré manipulace kolem sebe i bez toho, že by byl držen za hlavu, aby mě neohrozil.
V případě zadavatele by mě trochu varovalo to cukání při položení dečky...asi bych rovnou nepokračovala položením sedla. Kůň se evidentně bál nebo měl nějaký problém.
Může mít jakékoli trauma od předchozího majitele...rovněž netuším, jaké zkušenosti s koňmi má zadavatel.Chtělo by to nějakého pozorovatele znalého věci, aby odhalil, kde je problém.
Terven
napsal(a):
Proč se vám to zdá neskutečné? Zadavatel si zřejmě koupil rodinného rekreačního parťáka k dětem, tudíž mi nepřijde divné, že čekali 2 měsíce s ježděním. Vodili ho na ruce, čistili, vzájemně se seznamovali, zkusili vlézt na hřbet bez sedla...kéž by každý kůň dostal na rozkoukání aspoň tolik času.
Proč koník udělal to, co udělal, tady v diskuzi asi nikdo nerozlouskne, příčin mohou být mraky. Může mít problém s dotahováním podbřišníku, někteří koně na to umějí reagovat celkem bouřlivě, slyšela jsem i o takových, co se kácí k zemi. Mohl se čehokoli leknout...těžko říct, když to nikdo neviděl.
Držet otěže je sice chvályhodné, nicméně moc by mě neuklidnilo, že mě kůň nekopl pouze z důvodu, že mu to bylo technicky znemožněno. Myslím, že kůň by měl zvládat veškeré manipulace kolem sebe i bez toho, že by byl držen za hlavu, aby mě neohrozil.
V případě zadavatele by mě trochu varovalo to cukání při položení dečky...asi bych rovnou nepokračovala položením sedla. Kůň se evidentně bál nebo měl nějaký problém.
Může mít jakékoli trauma od předchozího majitele...rovněž netuším, jaké zkušenosti s koňmi má zadavatel.Chtělo by to nějakého pozorovatele znalého věci, aby odhalil, kde je problém.
Mám jisté tušení, které tu nechci psát, abych nikoho neurazila.
Co píšete, je obdoba toho, co jsem napsala já, jen vy jste to psala diplomatičtěji.
Seznamovat se, vodit na ruce, zkusit vlézt na záda,2 měsíce?Možná v zimě, ale teď, když je tak pěkně a ježdění? To snad u mladého koníka, ale u 11 letého mazáka?
Buď je nynější majitel absolutní amatér nebo z něj bývalý majitel udělal vo.a.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sisi58
napsal(a):
Mám jisté tušení, které tu nechci psát, abych nikoho neurazila.
Co píšete, je obdoba toho, co jsem napsala já, jen vy jste to psala diplomatičtěji.
Seznamovat se, vodit na ruce, zkusit vlézt na záda,2 měsíce?Možná v zimě, ale teď, když je tak pěkně a ježdění? To snad u mladého koníka, ale u 11 letého mazáka?
Buď je nynější majitel absolutní amatér nebo z něj bývalý majitel udělal vo.a.
Já to mám tak, že pokud se chci ihned vozit, protože je dnes pěkně na ježdění, jdu jako placenka do agrojízdárny.
Pokud si koupím vlasního koně na příštích 20 let a zdá se, že si ho chci nechat, stojí mi vybudování vzájemné souhry a pohody klidně i za rok, neježdění, zkratky typu "držte mi ho u hlavy" se časem vymstí, minimálně nutností držičů do konce dní a nemožností pokračovat na další level- když to v klidu a pohodě nestojí, nemůžu na to lézt- je výrok mých dvou zkušenych trenérů, se kterým souhlasím. Já jsme taky velmi neobratná a srab, takže si nemohu dovolit naskakovat s jednou nohou ve třmenu "za jízdy" a nebaví mě lézt na záda koni, který jasně říká "nechci!".
Zadavateli: klidně ještě pomaleji. Jako se syrovým / pokud není syrový stran sedla, ale naopak s ním má špatnou zkušenost, bude to ještě delší čas, ale stejnou cestou, oni toho koňáci napovídají a často tomu i sami věří/.Cuká se u dečky? Dečku nejprve ukázat, z dálky., pochválit..pak znovu..pak blíž..pak očichat..pak se dečkou dotknout...pak dečkou hladit/ pokud tedy lze rukou hladit a vším známým hladit úplně všude/...pak položit...pak dečku i trochu "nahodit"...pak z druhé strany...a nedělejte každý den hodinu "dečkování", prokládejte vožením se na holém, vycházkou..chvalte, sledujte výraz koně, jak vystřelí hlava vzhůru, vypoulí oko, zatuhne, sevře hubu- jste na hraně, vraťte se o kousek zpět.A můžete na něj dávat i jiné věci, bundu, pytel..sedlo cca stejně/ na začátek berte staré sedlo a nezapínejte, jen položte, pak, až to bud e vklidu, ho klidne zkuste shodit z koně na zem/na stranu k sobě, aby to žuchlo, kůň nejspíš odskočí od něj takže od vás, při obrácené straně půjde do vás, musí mít prostor/...pak ho s jen položeným sedlem povoďte atd..prostě jako obsedání, jen ještě opatrněji.
A můžete si k tomu pozvat člověka, co dělá pozitivní motivaci, půjde to radostněji.
https://www.youtube.com/watch?v=pNem9e0Wyk4
Nebo holt koně "reklamovat" a "vyměnit", obávám se, že jiný bude mít zas jiné "chyby", nebo se učit stoupat si a vodit tak, aby mě nakopnout nemohl, taky možnost..

Žofré, já si to nemyslím, co jste protiargumentovala Sisi ohledně držení u hlavy.
Pokud koně neznám a nevím, jak se chová, tak jsem obezřetnější a nacajkovaného koně mám pořád "v ruce". Tzn. držím za vazák, nebo za otěže...pak by se němělo stát, že vyrazí a přitom mě sejme zadními. Klidně stojící kůň při nasedání je sice základ, ale nemyslím si, že bez toho se nedá jezdit. Určitě trénovat klidné stání, ať už před ježděním, nebo celkově při manipulaci, ale to se dá i v rámci jezdecké průpravy. Kdyby se měli všichni jezdci řídit Vaším doporučením, tak by minimálně čtvrtka jezdců nejezdila :)
Všechno se dnes bere moc vážně a tyhlety úzusy spíš škoděj. Na jedné straně si koně kupují lidé, kteří o nich nic nevědí a pracujou s nimi "děj se vůle bóží", na druhou stranu tady člověk slyší spoustu mouder, které je otázka, zda je opravdu tak bezpodmínečné dodržovat, nebo je brát pouze jako doporučení s přihlédnutím na charakter koně, jeho momentální stupeň výcviku, situaci a taky vlastní schopnosti jezdce ;).
napsal(a):
Žofré, já si to nemyslím, co jste protiargumentovala Sisi ohledně držení u hlavy.
Pokud koně neznám a nevím, jak se chová, tak jsem obezřetnější a nacajkovaného koně mám pořád "v ruce". Tzn. držím za vazák, nebo za otěže...pak by se němělo stát, že vyrazí a přitom mě sejme zadními. Klidně stojící kůň při nasedání je sice základ, ale nemyslím si, že bez toho se nedá jezdit. Určitě trénovat klidné stání, ať už před ježděním, nebo celkově při manipulaci, ale to se dá i v rámci jezdecké průpravy. Kdyby se měli všichni jezdci řídit Vaším doporučením, tak by minimálně čtvrtka jezdců nejezdila :)
Všechno se dnes bere moc vážně a tyhlety úzusy spíš škoděj. Na jedné straně si koně kupují lidé, kteří o nich nic nevědí a pracujou s nimi "děj se vůle bóží", na druhou stranu tady člověk slyší spoustu mouder, které je otázka, zda je opravdu tak bezpodmínečné dodržovat, nebo je brát pouze jako doporučení s přihlédnutím na charakter koně, jeho momentální stupeň výcviku, situaci a taky vlastní schopnosti jezdce ;).
Mám to asi nastavené podobně jako žofré- na koně, kterého neznám a nevím, jak se chová, nehodím rovnou dečku a sedlo, nýbrž se budeme nějaký čas oťukávat a seznamovat. A pak nejprve zkusím pomalinku tu dečku...a když dobrý, tak pomalinku sedlo, ale bez nasedání...
Kdyby se měli všichni jezdci řídit Vaším doporučením, tak by minimálně čtvrtka jezdců nejezdila :)
tak tady myslím, že jste to podhodnotila, těch jezdců by nejezdilo mnohem víc
Klidně stojící kůň při nasedání je sice základ, ale nemyslím si, že bez toho se nedá jezdit.
tak určitě, dá se...jestli jste četla knihu Muž se srdcem kovboje, tak víte, že se dá ledacos...ale pokud chci spolehlivého parťáka, na kterém navrch plánuju vozit i děti, tak ho nebudu učit, že nalézat se dá i za pochodu.
Tzn. držím za vazák, nebo za otěže...pak by se němělo stát, že vyrazí a přitom mě sejme zadními.
úplně upřímně - vy byste si užila jízdu na koni, o kterém víte, že si tak moc nepřál vaše nasednutí, až vás chtěl sejmout zadními?
Terven
napsal(a):
Mám to asi nastavené podobně jako žofré- na koně, kterého neznám a nevím, jak se chová, nehodím rovnou dečku a sedlo, nýbrž se budeme nějaký čas oťukávat a seznamovat. A pak nejprve zkusím pomalinku tu dečku...a když dobrý, tak pomalinku sedlo, ale bez nasedání...
Kdyby se měli všichni jezdci řídit Vaším doporučením, tak by minimálně čtvrtka jezdců nejezdila :)
tak tady myslím, že jste to podhodnotila, těch jezdců by nejezdilo mnohem víc
Klidně stojící kůň při nasedání je sice základ, ale nemyslím si, že bez toho se nedá jezdit.
tak určitě, dá se...jestli jste četla knihu Muž se srdcem kovboje, tak víte, že se dá ledacos...ale pokud chci spolehlivého parťáka, na kterém navrch plánuju vozit i děti, tak ho nebudu učit, že nalézat se dá i za pochodu.
Tzn. držím za vazák, nebo za otěže...pak by se němělo stát, že vyrazí a přitom mě sejme zadními.
úplně upřímně - vy byste si užila jízdu na koni, o kterém víte, že si tak moc nepřál vaše nasednutí, až vás chtěl sejmout zadními?
Pokud si jedu kupovat koně a mám milion, mohu si vybírat, co jen chci.
Pokud mám méně, musím slevit na požadavcích.
Ovšem pokud si jedu kupovat koně na ježdění, tak na něm chci jezdit.
Když jsem si před rokem kupovala koně, sama jsem si u původní majitelky vyčistila, nasedlala, vyvedla na jízdárnu, nasedla a vyzkoušela. Dále sesedla, odvedla do boxu, odsedlala, vyčistila, opamlskovala.
A koně koupila.
Nechápu, proč bych doma měla nadále zkoušet, jestli se na koně dá dát dečka? Nebo jestli mě chce na zádech? To jsem přece už vyzkoušela.
.
Oba mí koně stojí při sedlání bez uvazování. Sami se to naučili. Ovšem mám je v ohrazeném místě.
Pokud jsou mimo, vždy koně držím. Pro mou bezpečnost, pro bezpečnost toho koně a pro bezpečnost okolí. A pokud sesednu v terénu, tak držím opravdu svědomitě, nechce se mi v jezdeckých botách chodit domů pěšky.
A vyjížďky si opravdu užívám. A mí koně taky. Jsou rádi, když jedeme ven, jsou spokojení, ouška našpicovaná a hezky si vykračují.
Kůň vás může kopnout kdykoliv, pokud stojíte na blbém místě, to nemá nic společného s kvalitou ježdění.
Pokud se někdo chce s novým koněm seznamovat rok, aniž na něj sedl, je to jeho volba.
Ovšem po roce už nejezditelného koně nevrátíte.
sisi58
napsal(a):
Pokud si jedu kupovat koně a mám milion, mohu si vybírat, co jen chci.
Pokud mám méně, musím slevit na požadavcích.
Ovšem pokud si jedu kupovat koně na ježdění, tak na něm chci jezdit.
Když jsem si před rokem kupovala koně, sama jsem si u původní majitelky vyčistila, nasedlala, vyvedla na jízdárnu, nasedla a vyzkoušela. Dále sesedla, odvedla do boxu, odsedlala, vyčistila, opamlskovala.
A koně koupila.
Nechápu, proč bych doma měla nadále zkoušet, jestli se na koně dá dát dečka? Nebo jestli mě chce na zádech? To jsem přece už vyzkoušela.
.
Oba mí koně stojí při sedlání bez uvazování. Sami se to naučili. Ovšem mám je v ohrazeném místě.
Pokud jsou mimo, vždy koně držím. Pro mou bezpečnost, pro bezpečnost toho koně a pro bezpečnost okolí. A pokud sesednu v terénu, tak držím opravdu svědomitě, nechce se mi v jezdeckých botách chodit domů pěšky.
A vyjížďky si opravdu užívám. A mí koně taky. Jsou rádi, když jedeme ven, jsou spokojení, ouška našpicovaná a hezky si vykračují.
Kůň vás může kopnout kdykoliv, pokud stojíte na blbém místě, to nemá nic společného s kvalitou ježdění.
Pokud se někdo chce s novým koněm seznamovat rok, aniž na něj sedl, je to jeho volba.
Ovšem po roce už nejezditelného koně nevrátíte.
Proč po koupi zkoušet, zda na koně jde dát dečka a jestli vás chce na zádech? Třeba proto, že má jiné sedlo, jiného jezdce, jiný přístup, jiné prostředí, jiné stádo...koně jsou citlivá zvířata a mohou mít tisíc důvodů, proč se v novém domově chovat jinak než u původního majitele. Takových zklamaných kupců už bylo...
Ale to je jedno, evidentně jsme každá někde jinde - stejně si například ve stejné diskuzi nepopovídají majitelé pet králíčků a králíků na pekáč
Nemám koně výhradně jako vozítko do terénu, ale jako člena rodiny, u kterého oceňuju, že mi po příjezdu chodí naproti a nemusím jej honit po výběhu s ohlávkou a vodítkem, po skončení společné činnosti se ihned nepakuje pryč z mé blízkosti, nevadí mu moje přítomnost ani když leží a odpočívá. Nekope a nekouše mě, protože necítí důvod, proč by tak měl činit, nikoli proto, že jsem dostatečně ostražitá a stoupám si na správné místo. Neztratí pro mě cenu, ani když ztratí schopnost nosit jezdce na hřbetě. Jezditelnost nepovažuju za nejdůležitější koňskou vlastnost.
Jasně, že povozit krajinou mě může i kůň, který by mě navolno ve výběhu chtěl sežrat. Ale to by mi bylo líto času i peněz a šla bych radši do té turistické jízdárny, jak píše žofré.

napsal(a):
To si asi nerozumíme, já jsem u koně, kterého neznám, obezřetná velmi a taky ho mám v ruce a dokonce si ho dám podržet a jedu, takhle jsem se vozila na těch agrojízdárnách a na co kdo půjčil a určitě to není nic ke kritice.
Já se snažila vyjádřit a nikoli komukoli nutit svůj názor, ke kterému jsem se časem posunula, a to ten, že u vlastního koně, kterého hodlàm mít dvacet let, teď mnohem víc přemýšlím o "jak a kam" než " jak rychle a s nejmenší námahou", ono mě totiž ta.cesta baví víc než cíl. Ale nemám problém s tím, že to někdo má jinak a jinak není synonymum špatně. Já jsem víc řešič než jezdec, jezdit nutně nemusím, kůň je pro mě pet.
Nabízela jsem prostě další pohled na věc a to proto, že z příspěvku zadavatele mám dojem, že jednak není příliš zkušený, druhak není nijak vyhraněný do směru " koupil jsem ho na ježdění, je hezky, priorita je rychle začít jezdit".
A pokud radím neznámému, o kterém předpokládàm, že je málo zkušený v zachàzení s koněm, přijde mi, že mnou navržený postup je velmi bezpečný, pro něj, a o to mi jde.
Pokud se kůň " trochu leká a už jak viděl sedlo utekla a při dečce se trochu cukal" a výsledek dosavadního pokusu o nasedlání byl kozlující kůň s přetočenÿm sedlem pod břichem, nebudu neznámému radit, aby prostě jen líp držel a dotáhl a nasedl, to by tu reklamaci vyřizoval možná dřív, ale možnà z nemocnice. Jak koně kupoval je další otázka, ale zažila jsem koně u prodejce ok a pak život ohrožujícího a to kupovala velmi zkzßená jezdkyně a vedoucí agrojízdárny, zažila jsem taky koupi úplnou lajkou se zkušeným doprovodem, kdy on ani platící lajka zvíře neosedlali a neprojeli a tam to zrovna dopadlo moc dobře atd.
Pro zadavatele: někoho zkušeného, živého, v reálu, si sežeňte, kdo jezdí dlouho, jehož přístup ke koni a výsledky se vám líbí, když napíšete, odkud jste, dostanete tady určitě tipy.
Terven
napsal(a):
Proč po koupi zkoušet, zda na koně jde dát dečka a jestli vás chce na zádech? Třeba proto, že má jiné sedlo, jiného jezdce, jiný přístup, jiné prostředí, jiné stádo...koně jsou citlivá zvířata a mohou mít tisíc důvodů, proč se v novém domově chovat jinak než u původního majitele. Takových zklamaných kupců už bylo...
Ale to je jedno, evidentně jsme každá někde jinde - stejně si například ve stejné diskuzi nepopovídají majitelé pet králíčků a králíků na pekáč
Nemám koně výhradně jako vozítko do terénu, ale jako člena rodiny, u kterého oceňuju, že mi po příjezdu chodí naproti a nemusím jej honit po výběhu s ohlávkou a vodítkem, po skončení společné činnosti se ihned nepakuje pryč z mé blízkosti, nevadí mu moje přítomnost ani když leží a odpočívá. Nekope a nekouše mě, protože necítí důvod, proč by tak měl činit, nikoli proto, že jsem dostatečně ostražitá a stoupám si na správné místo. Neztratí pro mě cenu, ani když ztratí schopnost nosit jezdce na hřbetě. Jezditelnost nepovažuju za nejdůležitější koňskou vlastnost.
Jasně, že povozit krajinou mě může i kůň, který by mě navolno ve výběhu chtěl sežrat. Ale to by mi bylo líto času i peněz a šla bych radši do té turistické jízdárny, jak píše žofré.
Jasně, že pro koně je všechno nové. Ale pokud si dobře vyberu, nedělá to vše nové koni potíže.
Nebo jsem zatím měla štěstí na prostředí i koně?!
Také nemám koně jen jako vozítko. Jinak bych si nedržela 20 letou dušnou muchařku. Nebo svého bývalého koníka, který měl rakovinu a byl taktéž dušný. Zemřel vloni v 23 letech na zástavu srdce.
Měl za sebou 8 uspání kvůli operacím.
Myslíte, že bych si nechávala takové koně, pokud bych k nim neměla vztah?
Mí koně ke mě chodí na zatleskání(máme velký výběh, asi by mě jinak nezaregistrovali) a po ježdění stojí u maringotky, než je dám do pucu a to prosím neuvázaní.
Pořád nechápu, proč by nemohl být kůň jezdecký i vychovaný. Co je špatného na tom, že s koně osedlám a jedu?
Mí koně mě nekopou a nekoušou. Proč by to probůh dělali?
Proč by NORMÁLNÍ kůň měl majitele kopat a kousat?
Znala jsem jen 2 koně, co kopali a kousali do lidí, ale ti byli zkažení.
A přirovnání: "milovníci králíčků x chovatelé králíků na pekáč " mě uráží.
Neznáte mě, tak nesuďte.
sisi58
napsal(a):
Jasně, že pro koně je všechno nové. Ale pokud si dobře vyberu, nedělá to vše nové koni potíže.
Také nemám koně jen jako vozítko. Jinak bych si nedržela 20 letou dušnou muchařku. Nebo svého bývalého koníka, který měl rakovinu a byl taktéž dušný. Zemřel vloni v 23 letech na zástavu srdce.
Mí koně ke mě chodí na zatleskání(máme velký výběh, asi by mě jinak nezaregistrovali) a po ježdění stojí u maringotky, než je dám do pucu a to prosím neuvázaní.
Pořád nechápu, proč by nemohl být kůň jezdecký i vychovaný. Co je špatného na tom, že s koně osedlám a jedu?
Neznáte mě, tak nesuďte.
Uznávám, že příměr s králíky nebyl nejšťastnější, lepší mě v tu chvíli nenapadl, ale asi uznáte, že jsme každá někde trochu jinde.
Nemám ráda pojem jezditelnost v souvislosti se zvířetem, kterého mám jako mazlíka a parťáka. Ježdění nevnímám jako prioritu, přiznám se, trochu jsem si vypěstovala alergii na lidi, kteří musejí za každou cenu do sedla, nejlépe hned, už včera bylo pozdě. Pokud bych měla volit mezi koněm, který je perfektně přiježděn, ale vůči lidem jeví známky agrese a komunikativním hodným mazlíkem, který neumí nic a má nemožný pohybový projev, vyberu si toho druhého.
Proti ježdění nic nemám, jak by se mohlo zdát, jen prostě mám ty hranice, kdy to k tomu je či není, poněkud posunuté oproti většinové koňácké populaci.
Samozřejmě, že jezdecký kůň může být vychovaný - pro mě dokonce musí
Proč by normální kůň měl majitele kopat a kousat, to věru netuším - o kopání tu padlo opakovaně a nikoli ode mě, že kdyby kůň byl držen za otěže, či člověk by stál na správném místě, nestalo by se to.
Co je špatného na tom, že koně osedlám a jedu?...nemusí na tom být špatného nic anebo úplně vše - to záleží na okolnostech.
Váš přístup a můj se nevylučují.
Udělal někdy někdo průzkum, kolik lidí si kupuje koně na ježdění, tedy hlavně na ježdění a kolik lidí má koně jako domácího mazlíčka?
Myslím, že jako mazlík by mi více vyhovoval shetlandský pony, miniappa, falabela a podobné koňské miniatury.
Hanoverská klisna mi jako mazlík nepříjde příliš vhodná. Nehledě na to, že má kobyla, pokud se na ní nejezdí, je docela nevrlá a protivná.
Zatímco po pěkné vyjížďce je to přímo zlatíčko
sisi58
napsal(a):
Neznáte mě, tak nesuďte.
Sisi máte naprosto normální názory člověka jezdícího.
Takový má koně primárně jako užitkové domácí zvíře k určitému účelu.Nikoli záhadného tvora drženého především k dlouholetému, velmi vědeckému, zkoumání ze země.
Fungují vám, jak vy potřebujete, nenechte se rozhodit
Zadavatel by měl upřesnit, své dosavadní zkušenosti a také trochu poodhalit minulost koně.
koně
napsal(a):
Sisi máte naprosto normální názory člověka jezdícího.
Takový má koně primárně jako užitkové domácí zvíře k určitému účelu.Nikoli záhadného tvora drženého především k dlouholetému, velmi vědeckému, zkoumání ze země.
Fungují vám, jak vy potřebujete, nenechte se rozhodit
Zadavatel by měl upřesnit, své dosavadní zkušenosti a také trochu poodhalit minulost koně.
Děkuji.
Uf, už jsem si myslela, že jsem nějaký exot
Ano, zadavatel sdělil málo informací. Jak mu takto může někdo poradit?
sisi58
napsal(a):
Váš přístup a můj se nevylučují.
Udělal někdy někdo průzkum, kolik lidí si kupuje koně na ježdění, tedy hlavně na ježdění a kolik lidí má koně jako domácího mazlíčka?
Myslím, že jako mazlík by mi více vyhovoval shetlandský pony, miniappa, falabela a podobné koňské miniatury.
Hanoverská klisna mi jako mazlík nepříjde příliš vhodná. Nehledě na to, že má kobyla, pokud se na ní nejezdí, je docela nevrlá a protivná.
Zatímco po pěkné vyjížďce je to přímo zlatíčko
Koukám, že ani termín domácí mazlík jsem nezvolila šťastně...vzala jste to moc doslova, určitý rozdíl mezi morčetem, andulkou a koněm vnímám Prostě jsem chtěla říct, že mám koně jako pet zvíře, nikoli užitkové.
Kupodivu moje kobyla je mimo jiné i jezdecká, nejezdím sice já, ale dcera, obvykle i několikrát týdně. Opravdu nic proti ježdění nemám, myslím, že to za určitých podmínek může být ku prospěchu koni i člověku. Není-li to za každou cenu a na úkor zdraví a pohody koně.
Jen prostě u koně hodnotím i jiné vlastnosti než jezdecké, kvalita chodů, prostupnost a reakce na pomůcky není to hlavní, co mě zajímá. Vycházku na ruce nebo klikrtrénink neberu jako nouzovku, nýbrž jako plnohodnotnou činnost.
Jde mi hodně proti srsti, pokud čtu zde, na ifauně i jinde, rady v duchu, že práce pod sedlem je lék téměř na vše a má-li kůň problém, tak přidat práci. Přitom často je z dotazu patrné, že jestli koni něco chybí, není to práce, nýbrž empatie a porozumnění. Bylo by to na dlouho, nechce se mi do toho zabředat.
Nevím, proč by hanoverská klisna nemohla být milá a komunikativní jen proto, že je hanoverská. A myslím si, že pokud je šklebivá a protivná, nebude to práce, co jí chybí
Je to ta klisna z vizitky.
Je šklebivá od vždycky, už jsem jí takovou koupila. Teď se šklebí jen velmi zřídka. Dřív i skřípala zuby, pokládala uši a koulela očima. Myslím, že jsem ji i slyšela vrčet, ale možná se pletu.
Takže mé malé zásluhy.
Udělala jsem si cca před 5 lety průzkum na EQ a zjistila, že 9 z 10 klisen po Servátorovi jsou šklebny.
Bohužel byl za komančů velký nedostatek kvalitních hřebců, tudíž se připouštělo téměř vším, pokud byl hřebec dobrý na závodech. Na charakter se moc nemohlo koukat.
Co se týká práce pod sedlem, jako všeléku, no, pokud má kůň dobrou péči a je zdráv, práce mu jen prospěje.
Bohužel někteří majitelé berou koně jako mazlíka a ne každý kůň tomu rozumí.
Koně to mají tak, že buď velí nebo poslouchají. Jinak by v přírodě nepřežili.
S vůdcem, tedy vůdkyní stáda, se nediskutuje. Tečka.
Tudíž vás váš kůň buď poslouchá nebo se pokusí nad vámi převzít velení.
Čemuž můžete zabránít tím, že ho zaměstnáte. A proč nezaměstnat jezdeckého koně ježděním, že?
Nezaměstnaný kůň a ještě dobře živený, je časovaná bomba.
sisi58
napsal(a):
Minulý majitel na něm nejezdil.. koupil ho vnučce která ho párkrát zkusila a pak to vzdala. Tak že byl jen ustájen a běhal s ostatníma. Měl jsem jen vodítko. Byl jsem tam sám a věděl jsem že se s ním jen projdu a šlo mi hlavně o to vyzkoušet to sedlo, když jsem věděl, že se ho bojí.. jsem u koně denně, nikdy není nějak agresivní a vždy ke mě bez problému přijde. Když ho čistím nedržím ho. V klidu stojí..
napsal(a):
Já to mám tak, že pokud se chci ihned vozit, protože je dnes pěkně na ježdění, jdu jako placenka do agrojízdárny.
Pokud si koupím vlasního koně na příštích 20 let a zdá se, že si ho chci nechat, stojí mi vybudování vzájemné souhry a pohody klidně i za rok, neježdění, zkratky typu "držte mi ho u hlavy" se časem vymstí, minimálně nutností držičů do konce dní a nemožností pokračovat na další level- když to v klidu a pohodě nestojí, nemůžu na to lézt- je výrok mých dvou zkušenych trenérů, se kterým souhlasím. Já jsme taky velmi neobratná a srab, takže si nemohu dovolit naskakovat s jednou nohou ve třmenu "za jízdy" a nebaví mě lézt na záda koni, který jasně říká "nechci!".
Zadavateli: klidně ještě pomaleji. Jako se syrovým / pokud není syrový stran sedla, ale naopak s ním má špatnou zkušenost, bude to ještě delší čas, ale stejnou cestou, oni toho koňáci napovídají a často tomu i sami věří/.Cuká se u dečky? Dečku nejprve ukázat, z dálky., pochválit..pak znovu..pak blíž..pak očichat..pak se dečkou dotknout...pak dečkou hladit/ pokud tedy lze rukou hladit a vším známým hladit úplně všude/...pak položit...pak dečku i trochu "nahodit"...pak z druhé strany...a nedělejte každý den hodinu "dečkování", prokládejte vožením se na holém, vycházkou..chvalte, sledujte výraz koně, jak vystřelí hlava vzhůru, vypoulí oko, zatuhne, sevře hubu- jste na hraně, vraťte se o kousek zpět.A můžete na něj dávat i jiné věci, bundu, pytel..sedlo cca stejně/ na začátek berte staré sedlo a nezapínejte, jen položte, pak, až to bud e vklidu, ho klidne zkuste shodit z koně na zem/na stranu k sobě, aby to žuchlo, kůň nejspíš odskočí od něj takže od vás, při obrácené straně půjde do vás, musí mít prostor/...pak ho s jen položeným sedlem povoďte atd..prostě jako obsedání, jen ještě opatrněji.
A můžete si k tomu pozvat člověka, co dělá pozitivní motivaci, půjde to radostněji.
https://www.youtube.com/watch?v=pNem9e0Wyk4
Nebo holt koně "reklamovat" a "vyměnit", obávám se, že jiný bude mít zas jiné "chyby", nebo se učit stoupat si a vodit tak, aby mě nakopnout nemohl, taky možnost..
Děkuji za radu.. Budu to zkoušet určitě pomaleji. jezdit můžu na druhém a raději se svezu v klidu za půl roku, než za chvilku a čekat co se mnou nikde vyvede.. reklamace ne.. To by pro něj dobré nebylo a já si ho zamiloval hned při prvním setkání..
napsal(a):
To si asi nerozumíme, já jsem u koně, kterého neznám, obezřetná velmi a taky ho mám v ruce a dokonce si ho dám podržet a jedu, takhle jsem se vozila na těch agrojízdárnách a na co kdo půjčil a určitě to není nic ke kritice.
Já se snažila vyjádřit a nikoli komukoli nutit svůj názor, ke kterému jsem se časem posunula, a to ten, že u vlastního koně, kterého hodlàm mít dvacet let, teď mnohem víc přemýšlím o "jak a kam" než " jak rychle a s nejmenší námahou", ono mě totiž ta.cesta baví víc než cíl. Ale nemám problém s tím, že to někdo má jinak a jinak není synonymum špatně. Já jsem víc řešič než jezdec, jezdit nutně nemusím, kůň je pro mě pet.
Nabízela jsem prostě další pohled na věc a to proto, že z příspěvku zadavatele mám dojem, že jednak není příliš zkušený, druhak není nijak vyhraněný do směru " koupil jsem ho na ježdění, je hezky, priorita je rychle začít jezdit".
A pokud radím neznámému, o kterém předpokládàm, že je málo zkušený v zachàzení s koněm, přijde mi, že mnou navržený postup je velmi bezpečný, pro něj, a o to mi jde.
Pokud se kůň " trochu leká a už jak viděl sedlo utekla a při dečce se trochu cukal" a výsledek dosavadního pokusu o nasedlání byl kozlující kůň s přetočenÿm sedlem pod břichem, nebudu neznámému radit, aby prostě jen líp držel a dotáhl a nasedl, to by tu reklamaci vyřizoval možná dřív, ale možnà z nemocnice. Jak koně kupoval je další otázka, ale zažila jsem koně u prodejce ok a pak život ohrožujícího a to kupovala velmi zkzßená jezdkyně a vedoucí agrojízdárny, zažila jsem taky koupi úplnou lajkou se zkušeným doprovodem, kdy on ani platící lajka zvíře neosedlali a neprojeli a tam to zrovna dopadlo moc dobře atd.
Pro zadavatele: někoho zkušeného, živého, v reálu, si sežeňte, kdo jezdí dlouho, jehož přístup ke koni a výsledky se vám líbí, když napíšete, odkud jste, dostanete tady určitě tipy.
Moc děkuji za radu.. Jsem z Horních Beřkovic. Měl jsem přislíbenou pomoc od kamaráda který choval koně 12 let ale nastala nečekaná událost a musel odcestovat. Máme ještě čtyřletou kobylu na které jezdíme, ale bylo nám líto, aby byla v ohradě sama, tak jsme pořídili ještě valáška.
sisi58
napsal(a):
Děkuji.
Uf, už jsem si myslela, že jsem nějaký exot
Ano, zadavatel sdělil málo informací. Jak mu takto může někdo poradit?
A já se bál, jestli toho nepíšu moc.. :) když ho čistím, je naprosto klidný. nemám ho ani uvázaného a je naprosto v klidu. Vozím na něm děti i sebe. jen bez sedla a na vodítku. když jdeme ven, není problém. Pokud jdeme bez a na vodítku..
Zděnda79
napsal(a):
Děkuji za radu.. Budu to zkoušet určitě pomaleji. jezdit můžu na druhém a raději se svezu v klidu za půl roku, než za chvilku a čekat co se mnou nikde vyvede.. reklamace ne.. To by pro něj dobré nebylo a já si ho zamiloval hned při prvním setkání..
Upřímně - ńejdřív mě vyděsila kombinace naprostý amatér a plnokrevník...ale na druhou stranu...možná jste vyrovnaný kliďas a můžete mít výhodu, že nejste zatížen obvyklými koňáckými předsudky.
Plnokrevník je citlivý, vnímavý, učenlivý a inteligentní kůň, pro začátečníka má tu nevýhodu, že jeho reakce jsou velmi rychlé a hektické, cítí-li se ohrožen, rychle nastupuje panika, často reaguje dramaticky i na zdánlivě bezvýznamnou maličkost. A má sklon všechny problémy, pod sedlem zejména, řešit velmi rychlým pohybem
Nepořídíte s ním nic násilím a hrubostí, na druhou stranu ale potřebuje mít jasné mantinely, jinak je zmatený, nejistý a může to vystupňovat až k agresi.
Nepíšete, zda kůň před pauzou běhal dostihy- nejsem si jistá, zda je v silách naprostého amatéra zvládnout koně s dostihovou minulostí.
Rady od žofré jsou, dle mého, velmi dobré a Horní Beřkovice jsou v Ústeckém kraji, pokud dobře koukám - netuším, který z horsemanů tam působí nebo by byl ochoten dojet...třeba někdo jiný poradí.
Držím palce.
Děkuji.. zkusím se zeptat někde blízko, kam bych mohl docházet na výpomoc za zkušenosti.. Kliďas ke zvířatům jsem určitě.Máme jich tolik, že to ani jinak nejde.. ne tím, že bych se bál. Kobča občas něco zkusí, té jsou čtyři a to jsme si vyříkali hned..
Předchozí majitel choval dostihové koně, ale s tímto nejezdil. měl ho jen pro vnučku a ta u toho moc dlouho nevydržela..

Naši dva bývalí koně jsou druhým rokem u Tišic-už jsme nezvládali obstarat čtyři. Než jsme jim novou rodinu vybrala, jezdili noví majitelé sem a učili se a sehrávali tady, pak absolvovali ještě seminář u člověka, který "trénuje" mě, jsme dosud v kontaktu, byla jsme tam i osobně a na koně po roce sedla-zůstávají jemní, ochotní, funguje to, jezdí ve všech chodech s dětmi cca 14 let i s dospělými, na BB nebo na ohlávce, valach tahá boby, všichni jsou spokojení.Nevím, jestli by majitelka byla ochotná vás přibrat "na koukání", učila se tuhle filosofii taky nově, ale je moc šikovná, dřív jezdila dostiháky. Koně jsou fjordi.
Z osobních zkušeností mohu doporučit:
http://www.svatom.com/
Pan Tomíšek nepracuje R+, ale "klasicky", podle mého někdy zbytečně nějakým postupem řeší něco, co by odboural čas a rutina sami o sobě, trvá na téměř maximální dokonalosti předchozího, než postoupí k dalšímu stupni, a koně na mé holšiškovské petovské oko "moc buzeruje", ale klady jasně převažují: naprosto není hrubý ani tvrdý na koně a je dobrý psycholog, který dobře odhadne možnosti a schopnosti majitele, je schopný přijímat jeho názor a přání a akceptovat ho, i když má jiný, velmi dbá na bezpečnost, má rozsáhlé zkušenosti /od dostihových přes klasické oddílovské ježdění po NHS a klasickou drezuru a vodění koně na dvou lonžích, tudíž i s rozmanitými typy výstroje/ a jeho informace mají systém, postupuje od A přes B do C, má oko na to, kde se ukazuje problém, který neradno přeskočit, je jedním z těch, od kterých jsem přebrala "když to v klidu nestojí u barelu, nelezu na to, když to nefunguje najemno v kroku, neklušu na tom"/ taky máme kobylu, co se bála sedla, bála se nás za kohoutkem dozadu, bála se se zašustění paže jezdce na bundě...v panice přešla manžela i s vozem, v té hrůze...až dodatečně jsme dohledali, že měla velmi špatnou zkušenost při transportu a stran ježdění byla nejspíš sotva obsedlá, sedli jsme na ni, před koupí, a naznali, že tohle zvládneme-zvládli jsme, ona je strašně hodná, jen se moc bála/.Díky němu jsme na svodech měli z nejvychovanějších koní a prodat jsme mohli se zárukou, pod "slabé děti", téměř začátečníky.
ještě mě bližší je trenér zde/ale má toho moc, nicméně dělá i semináře, tak možná, kdybyste měl chuť jet/: To je i R+-pozitivní motivace.Tím se strachy řeší moc hezky a bezpečně.
https://es-la.facebook.com/kunjepritel/
Klidně se vozte na pohodu bez sedla...pokud tedy máte jistotu, že kdykoli zastavíte, na zasednutí, na hlas, hned.. to je pro mě nepodkročitelné minimum, tohle opravdu hodně piluji a bez téhle jistoty nesedám/ začala jsem to takhle řešit po páté zlomenině, což byla pánev, vozila jsme se jak špinavé prádlo cvalem po kraji a myslela, že to udržím za hlavu, nikoli, fjord má větší sílu, udidlo i se slintáky protažené vpravo a cval vlevo/
Berte ho jako sotva obsedlého, stran nošení jezdce, a jako syrového stran sedla. Pokud vás ochotně nosí, můžete se klidně vozit na holém a pracovat na "přiježďování" tj souhře jemných signálů na rozejití, zastavení, couvnutí, kruh, osmička, naklusání atd...a pokud nejezdil, i ty "nosící svaly" si musí postupně udělat, krom vybudování té jemné souhry, co co znamená.
A koukejte na youtube, na toho Falkona.
Ať se daří.
JL

XXX.XXX.13.166
Tohle je můj favorit na největší kravinu roku:
"Koně to mají tak, že buď velí nebo poslouchají. Jinak by v přírodě nepřežili.
Tudíž vás váš kůň buď poslouchá nebo se pokusí nad vámi převzít velení. "
Tohle používají většinou lidé, kteří se koní bojí a nerozumí jim, nebo ti, kteří chtějí ospravedlnit, že se k nim chovají nekorektně. Koně se skutečně nesnaží nikomu velet. S koňmi není potřeba bojovat. Koním je potřeba ukázat, co se po nich chce a dát jim důvod to dělat.99% koní se vši silou snaží lidem vyhovět, ale lidi jsou bohužel často tak šílení, že to mají opravdu těžké.
Jinak souhlas s Terven a žofré.
JL
napsal(a):
Tohle je můj favorit na největší kravinu roku:
"Koně to mají tak, že buď velí nebo poslouchají. Jinak by v přírodě nepřežili.
Tudíž vás váš kůň buď poslouchá nebo se pokusí nad vámi převzít velení. "
Tohle používají většinou lidé, kteří se koní bojí a nerozumí jim, nebo ti, kteří chtějí ospravedlnit, že se k nim chovají nekorektně. Koně se skutečně nesnaží nikomu velet. S koňmi není potřeba bojovat. Koním je potřeba ukázat, co se po nich chce a dát jim důvod to dělat.99% koní se vši silou snaží lidem vyhovět, ale lidi jsou bohužel často tak šílení, že to mají opravdu těžké.
Jinak souhlas s Terven a žofré.
Ha, no nejspíš jsem úplně blbá a nečtu a NEBO jsou blbí ti, co o koních, žijících volně, píší?!
Nejspíš, když se něco děje, se koně sejdou k poradě a proberou, zda utíkat či ne? Nebo, když se ráno vzbudí, tak se domluví, kam dnes půjdou na pastvu a kam pít?
Člověk, který ani nemá vizitku, ve které se představí, tu káže, jak se má zacházet s koňmi
Nikdy jsem s žádným koněm nebojovala, při mé velikosti by to ani nešlo.
Koní se nebojím, pouze k nim mám přirozený respekt. Jsou totiž velcí.
Koně nedezíruji, ale trpělivě jim vysvětluji, co a jak. Nikam nespěchám.
Podívejte se, jak to mají divocí koně v Kanadě
https://www.youtube.com/watch?v=z11MsdUy_OE
Vy máte nejspíš koně houpací, nebo na baterky? Že jim nemusíte velet?
Nebo máte systém, zlatíčko, teď půjdeme doleva, anebo ne? No a teď zastavíme, anebo ne?
Na tu nohu mi nestoupej, anebo můžeš!

OT/ zadavateli problému se omlouvám/:
O tom, jestli někdo má nebo nemá pravdu, nerozhoduje to, jak se jmenuje a jestli má koně nebo morče nebo nic ani jakékoli jiné podrobnosti z jeho CV- odvádět hovor takhle je manipulace s pokusem přesunout pozornost od názoru /ad rem/ k člověku, který ho vyjadřuje/ ad hominem/.Další manipulativní technika je podkládání odpůrci něčeho dostatečně nesmyslného, od čeho se manipulující okázale distancuje. Další manipulativní technika je "falešné dilema", jakoby byly na světě jen dvě varianty /" buď velím, nebo mi pošlape nohu" nebo z klasické Farmy zvířat "Přece byste nechtěli, aby se vrátil pan Jones"/.Všichni občas manipulujeme, často nevědomě, zhoršuje to úroveň diskuzí a brání pokroku v řešení problému.
V diskuzi je třeba používat argumenty, jasné.
Pustila jsme si video z linku sisi, vydržela jsme do půli, krásná příroda, ale žádný argument pro-proti jsem nenašla.
Taky si nemyslím, že by se koně v interakci s člověkem snažili převzít velení a ve své skupině s vůdci nediskutovali. Myslím, že teorie alfa byla zpochybněna, že ve stádě probíhá diskuze neustále, krom "vůdce" nebo dvojice hřebců a vedoucí klisny a možná pasivního vůdce je ještě "třetí strana", člověka kůň nevnímá jako koně atd.
Myslím si to, protože to říká etolog, jehož práce čtu roky, etologie byla zařazena do hipiatrické výuky nedávno, chápu, že je to relativní novinka, takže setrvačnost "starých dobrých postupů" a "provozní slepoty" je velká:
http://www.smacr.cz/data/soubory-ke-stazeni/SbornikEtoTisk.pdf
A novinka jsou i jiné cesty, než "já velím-ty posloucháš, hned, absolutně", ať už jakýmkoli R- nebo tím, že "kůň bude víc makat a míň žrát a hned bude hodnej". Výcvik může být diskuze s prostorem pro vlastní iniciativu zvířete - s určitými pravidly. Pokud nespěchám, slibuje to radostnější atmosféru a něco se naučím i já.
http://www.equichannel.cz/pozitivni-motivace-a-kone
http://www.equichannel.cz/neberte-si-to-osobne-je-to-jen-chovani
http://www.equichannel.cz/klikaci-uvaha-a-poznamky-ze-seminare-s-frantiskem-sustou
Osobně používám R+ i R-, víc asi R-.R+ se začínám učit.
Ale já netvrdím, že je to buď a nebo.
Jen jsem to zveličila pro názornost.
Kolik lidí je schopno empatie s koněm nebo do koně nebo jak to napsat. A přesto se o koně starají a kůň jim nestrádá ani fyzicky ani psychicky.
Většina majitelů koní má stanovená pravidla a těmi se řídí. Pokud ne, vzhledem k velikosti koně a jeho síle, může jít o zdraví nebo i o život.
Neustále mi podsouváte, že koně driluji, drezíruji a šikanuji, jenom proto, že po něm chci dodržování pravidel. Hlavně pravidel bezpečnosti.
A tvrdíte mi, že se s ním mám domluvit
Je to pořád dokola.
Já zajišťuji koni jeho příjemný život a on mě zato sveze. Abych mohla okolo koně vše zajišťovat, tak se kolem něj musím pohybovat a to bezpečně. Potřebuji, aby mi uhnul zavelím "ustup", aby couvnul, buď ho couvnu hlasem nebo ukázáním nebo tlakem ruky. Potřebuji aby zvedl nohu, zavelím "dej nožku".
Co vám na to přijde nepatřičné a šikanozní?!
Zavelím a kůň poslechne.
Pokud nemám s koněm stanovená pravidla, nastává chaos, neporozumění a posléze anarchie.
Viz žraní koně na vyjížďce s jezdcem v sedle.
Začne to jedním kousnutím a skončí to pádem jezdce, protože kůň se rozhodl, že když mohl jednou a v kroku, tak proč ne podruhé a ve cvalu.
Jakákoliv skupina, má-li fungovat, musí mít pravidla. Mají je i koně.
Stále se o tom na diskuzích píše.
A najednou stádo koní pravidla nemá? Nemají hierarchii? Nevelí tenvýše postavený, tomu níže postavenému? Nebo to už není pravda a koně hlasují?
Nejsem telepat a není jim drtivá většina majitelů koní. A musí se s koněm domluvit.
Takže koni zavelí, poručí mu, přikáží mu, aby něco udělal.
Hned bych je nechala zavřít za týrání
Pokud si za svým názorem stojím, tak se k němu hrdě hlásím, pod svým jménem.
Anonymní názory nejsou, podle mě, plnohodnotné.
Váhu měli za protektorátu a za totality.
To se adresát na pisatele neptal. Ale následky bývaly fatální.
Teď jsem udělala něco podobného, jako JL na základě neúplných informací jsem udělala závěry.
A od koní jsem se dostala až do vyhlazovacích táborů.
U filmu je velmi pěkná epizoda, kdy kobylka poruší pravidla, vzdálí se s hříbětem od stáda, v místech, kde jsou vlci, a nejen to, odejde se tuším vyválet či podrbat i od hříběte.
Hřebec, který zajišťuje bezpečí stáda nebo podle nových poznatků NE? zavětřil nebezpečí a běžel kobču i s hříbkem zachránit. Povedlo se, ale kobylka to od něj hezky schytala.
Pokud by ve stádě nebyly pravidla, předpokládám že hřebec by neudělal nic a bylo by po hříbkovi.
Uf, sepsat takový elaborát jedním prstem je fakt fuška
Pan majitel je člověk rozumný, který se chce s koníkem domluvit.
Dotaz byl koncipován kapku neúplně, ale to se vyjasnilo a našlo se i řešení.
Předpokládám, že se obrátí, jak psal, na odborníky.
A to bylo cílem této diskuze.

Ale houby. Zvířata máte ráda, u koní jste dlouho, máte nějaké zaběhlé postupy, s jejich výsledky jste spokojená, koně máte především na ježdění, to je všechno prima a v pořádku.
Pravidla určitě potřebná jsou, já jen rozporuji, že jediná možnost k dorozumění je " zavelím aby couvl a vyvinu tlak", to je jefna z možností, tlak a jeho odebrání, taky to používám a nevidím na tom nic špatně a může to být úplě jemná metoda. Jsou ale i další a není to telepatie, trváním na tom, že nejsou, se prostě jen ochuzujete, žádná tragédyje, ale i matete začátečníka, že je do Říma jen jedna cesta.
Nechcete se na tu pozitivku a její možnosti trochu kouknout, pro začátek ty linky, které jsem sem dala?
napsal(a):
Ale houby. Zvířata máte ráda, u koní jste dlouho, máte nějaké zaběhlé postupy, s jejich výsledky jste spokojená, koně máte především na ježdění, to je všechno prima a v pořádku.
Pravidla určitě potřebná jsou, já jen rozporuji, že jediná možnost k dorozumění je " zavelím aby couvl a vyvinu tlak", to je jefna z možností, tlak a jeho odebrání, taky to používám a nevidím na tom nic špatně a může to být úplě jemná metoda. Jsou ale i další a není to telepatie, trváním na tom, že nejsou, se prostě jen ochuzujete, žádná tragédyje, ale i matete začátečníka, že je do Říma jen jedna cesta.
Nechcete se na tu pozitivku a její možnosti trochu kouknout, pro začátek ty linky, které jsem sem dala?
Kouknu. Přečtu a dáme diskuzi.
Jde to i na psa?
Potřebuji ho nějak zbavit strachu z bouřek a sbíječek

Jj, na psy je to rozšířenější než u koní, jde to na veškerou zvěř, i na lidi☺.
Podotek: pokud to má řešit problém, potřebujete na to někoho, kdo už to umí, zpočátku se nevyhnete chybám, na mě je pes strašně rychlý, naklikala bych si určitě něco, co nechci.

Koukám, se tu rozpoutala slušná debata a vymezování, kde je pravda.
Sisi, Koně, Tony, jsme na stejné straně lodi.
Ještě mě napadlo s tím přivedením koně do nového prostředí a změnou chování:
zažila jsem to poměrně nedávno (2 roky zpět), kdy jsem si po vyzkoušení (ne zcela přesvědčivý projev koně po sedlem, ale stejně jsem koupila) přivezla pony kobylu "vhodnou pro děti" a milá zlatá vše řešila chozením po zadních... trvalo několik dní jí vysvětlit, že se jí nic nestane, že není třeba se takhle vzpírat, že k těm koním zase přijdeme, když jí na chvíli odvedu.. a že už na ní nesedí děcko, se kterým si může vorat, jak chce, ale že když bude spolupracovat, tak že budeme spokojení všichni zúčastnění... ale je fakt, že já zas koně, o kterém nejsem přesvědčená, že už se chová bezpečně, do ruky nedám nikomu neadekvátnímu. A to třeba ani na vyčištění, dokud není spolehlivý.
Takže rozumím, že se může stát, že ikdyž člověk někde vyzkouší koně, tak že se doma může předvést jinak, než od něj čeká. Ale prostě si stále trvám na tom, že pokud člověk dodržuje pravidla bezpečnosti, tak že by se nemělo stát, že od svého koně, kterého už má navíc docela osahaného, dostane oběma zadníma do hrudi...
Snad si z toho zadavatel něco užitečného odnesl :).
napsal(a):
Jj, na psy je to rozšířenější než u koní, jde to na veškerou zvěř, i na lidi☺.
Podotek: pokud to má řešit problém, potřebujete na to někoho, kdo už to umí, zpočátku se nevyhnete chybám, na mě je pes strašně rychlý, naklikala bych si určitě něco, co nechci.
Umí to známá, cvičí psy.
Četla jsem i knihu od nějakého cizince.
Moc mi to hlava nebere. Mě se víc líbí pochvala za dobře udělaný cvik, a ten klikr je fakt rychlý.
No jo, ale kde vzít bouřku či sbíječku, když chci trénovat?

Nevím, ale vím, kdo ví, zeptala bych se na EQ svapu nebo janinka. Pokud známá klikrtréning dělá, bude vědět taky. Je to taky pochvala, ta odměna...nebo pamlsek, prostě něco, co zvíře chce. Klikr je tam kvůli tomu, aby se zvířeti přesněji a rychleji té odměny dostalo, toho signálu, že přesně to, co teď dělá, se chce a je odměnyhodné. Šusta, Trénink je rozhovor, nebo Pryorová Svého psa nestřílejte.
napsal(a):
Nevím, ale vím, kdo ví, zeptala bych se na EQ svapu nebo janinka. Pokud známá klikrtréning dělá, bude vědět taky. Je to taky pochvala, ta odměna...nebo pamlsek, prostě něco, co zvíře chce. Klikr je tam kvůli tomu, aby se zvířeti přesněji a rychleji té odměny dostalo, toho signálu, že přesně to, co teď dělá, se chce a je odměnyhodné. Šusta, Trénink je rozhovor, nebo Pryorová Svého psa nestřílejte.
Tak to nebyl cizinec, ale Šusta
Jo, jo.
JL

XXX.XXX.13.34
sisi58
napsal(a):
Ha, no nejspíš jsem úplně blbá a nečtu a NEBO jsou blbí ti, co o koních, žijících volně, píší?!
Nejspíš, když se něco děje, se koně sejdou k poradě a proberou, zda utíkat či ne? Nebo, když se ráno vzbudí, tak se domluví, kam dnes půjdou na pastvu a kam pít?
Člověk, který ani nemá vizitku, ve které se představí, tu káže, jak se má zacházet s koňmi
Nikdy jsem s žádným koněm nebojovala, při mé velikosti by to ani nešlo.
Koní se nebojím, pouze k nim mám přirozený respekt. Jsou totiž velcí.
Koně nedezíruji, ale trpělivě jim vysvětluji, co a jak. Nikam nespěchám.
Podívejte se, jak to mají divocí koně v Kanadě
https://www.youtube.com/watch?v=z11MsdUy_OE
Vy máte nejspíš koně houpací, nebo na baterky? Že jim nemusíte velet?
Nebo máte systém, zlatíčko, teď půjdeme doleva, anebo ne? No a teď zastavíme, anebo ne?
Na tu nohu mi nestoupej, anebo můžeš!
O tom, jestli jste blbá, se mnou pravděpodobně hovořit nechcete. O tom, jestli rozumíte psanému textu, raději také ne
Já nic nekážu, píšu svůj názor ;-)
O tom, jestli já velím svým koním, jsem nenapsala ani řádku. Naprosto zásadně jsem ale nesouhlasila s myšlenkou, že když nebudu velet, budou oni velet mně. To je zcela nesprávná a absurdní představa, implikující souboj a rivalitu. Zároveň staví koně do pozice jakési potvory, která čeká na příležitost, aby dělala vedoucí.
Kůň sám od sebe neví, jestli se chová správně nebo ne. Kůň se chová tak, jak ho člověk naučil. Jestliže kůň na vodítku odtáhne člověka na trávu, nedělá to proto, že by byl zlá svině, ale proto, že člověk ho naučil "tahat za vodítko je dobré, budeš odměněn trávou". Jestliže kůň při nasednutí jezdce vyhodí, jezdce sundá a uteče, není to proto, že by byl zákeřná mrcha, ale proto, že ho člověk naučil "když se zbavíš jezdce, můžeš se jít pást, zatímco když budeš stát, jezdec ti škubne za otěže". Koně (a živočichové obecně) prostě opakují chování, které mělo v minulosti úspěch. Nastavit podmínky tak, aby úspěšné bylo to chování, které je žádoucí (a to nežádoucí neúspěšné) by měl zvládnout ten chytřejší, problém je, když je to ten s více nohama...
Kdyby se kůň pokoušel člověku velet, měl by ho tedy pravděpodobně nahnat do kruhovky, kde by ho 20 minut nutil zrychlovat, zpomalovat a měnit směr, načež by člověka vedl do lesa, kde by ho nutil společně se procházet. To alespoň moji koně skutečně nedělají.
U vaší kobylky těžko říct, možná se vás vrčením pokoušela naučit "sedni".
Jak říká Franta Šusta - neberte si to osobně, je to jen chování
Děkuji žofré za etologické doplnění a poznámku k vedení diskuze.
JL
napsal(a):
O tom, jestli jste blbá, se mnou pravděpodobně hovořit nechcete. O tom, jestli rozumíte psanému textu, raději také ne
Já nic nekážu, píšu svůj názor ;-)
O tom, jestli já velím svým koním, jsem nenapsala ani řádku. Naprosto zásadně jsem ale nesouhlasila s myšlenkou, že když nebudu velet, budou oni velet mně. To je zcela nesprávná a absurdní představa, implikující souboj a rivalitu. Zároveň staví koně do pozice jakési potvory, která čeká na příležitost, aby dělala vedoucí.
Kůň sám od sebe neví, jestli se chová správně nebo ne. Kůň se chová tak, jak ho člověk naučil. Jestliže kůň na vodítku odtáhne člověka na trávu, nedělá to proto, že by byl zlá svině, ale proto, že člověk ho naučil "tahat za vodítko je dobré, budeš odměněn trávou". Jestliže kůň při nasednutí jezdce vyhodí, jezdce sundá a uteče, není to proto, že by byl zákeřná mrcha, ale proto, že ho člověk naučil "když se zbavíš jezdce, můžeš se jít pást, zatímco když budeš stát, jezdec ti škubne za otěže". Koně (a živočichové obecně) prostě opakují chování, které mělo v minulosti úspěch. Nastavit podmínky tak, aby úspěšné bylo to chování, které je žádoucí (a to nežádoucí neúspěšné) by měl zvládnout ten chytřejší, problém je, když je to ten s více nohama...
Kdyby se kůň pokoušel člověku velet, měl by ho tedy pravděpodobně nahnat do kruhovky, kde by ho 20 minut nutil zrychlovat, zpomalovat a měnit směr, načež by člověka vedl do lesa, kde by ho nutil společně se procházet. To alespoň moji koně skutečně nedělají.
U vaší kobylky těžko říct, možná se vás vrčením pokoušela naučit "sedni".
Jak říká Franta Šusta - neberte si to osobně, je to jen chování
Děkuji žofré za etologické doplnění a poznámku k vedení diskuze.
Chtěla bych jen přidat do kýblíku jiných názorů můj vlastní - a to, že koně jsou schopní vnímat zda se chovají "správně" nebo ne - i když to není podle lidských morálních zásad. Rozhodně jsou schopni vnímat, že člověku způsobili bolest anebo radost a chovat se podle toho.
Pro moje kobči je velice stresující záležitost když z nich někdo spadne - řekla bych, že téměř stejně stresující a nepříjemná jsko pro mě. Jedna z nich se po pádu jezdce dokáže tvářit tak utrápeně, že jsem se jí nedávno po svém pádu začala omlouvat, že jsem takové nemehlo a litovat jí :). Pro koně nemusí být vždy pád člověka odměnou, spíš naopak - občas vídám koně, kteří jsou tak vyděšení pádem svého jezdce, bolestí a emočním nábojem toho co se událo, že raději utečou, než aby na tom místě zůstali, i když jim nehrozí trest ani jiné nebezpečí a útěk krajinou pryč pro ně bude znamenat daleko větší problémy, než kdyby zůstali s člověkem. Samozřejmě, existují koně, ktečí jsou natolik zrazení, že utečou, protože vědí, že budou mít konečně klid, ale neplatí to pro všechny.
Nemám ráda zjednodušování koňského chování na jednoduché poučky, které já osobně vnímám jako příliš mechanické a upírající nejenom koním, ale i lidem naší schopnost nebýt jen mechanickými bytostmi fungujícími podle principu příčina=následek.
JL

XXX.XXX.13.24
Dsj - myslím, že nejsme v rozporu
Ani jsem netvrdila, že by pro koně měl být pád jezdce vždycky odměnou.
"občas vídám koně, kteří jsou tak vyděšení pádem svého jezdce, bolestí a emočním nábojem toho co se událo, že raději utečou, než aby na tom místě zůstali, i když jim nehrozí trest ani jiné nebezpečí a útěk krajinou pryč pro ně bude znamenat daleko větší problémy, než kdyby zůstali s člověkem." - tak koně obecně jsou útěková zvířata, tohle není překvapivé.
napsal(a):
OT/ zadavateli problému se omlouvám/:
O tom, jestli někdo má nebo nemá pravdu, nerozhoduje to, jak se jmenuje a jestli má koně nebo morče nebo nic ani jakékoli jiné podrobnosti z jeho CV- odvádět hovor takhle je manipulace s pokusem přesunout pozornost od názoru /ad rem/ k člověku, který ho vyjadřuje/ ad hominem/.Další manipulativní technika je podkládání odpůrci něčeho dostatečně nesmyslného, od čeho se manipulující okázale distancuje. Další manipulativní technika je "falešné dilema", jakoby byly na světě jen dvě varianty /" buď velím, nebo mi pošlape nohu" nebo z klasické Farmy zvířat "Přece byste nechtěli, aby se vrátil pan Jones"/.Všichni občas manipulujeme, často nevědomě, zhoršuje to úroveň diskuzí a brání pokroku v řešení problému.
V diskuzi je třeba používat argumenty, jasné.
Pustila jsme si video z linku sisi, vydržela jsme do půli, krásná příroda, ale žádný argument pro-proti jsem nenašla.
Taky si nemyslím, že by se koně v interakci s člověkem snažili převzít velení a ve své skupině s vůdci nediskutovali. Myslím, že teorie alfa byla zpochybněna, že ve stádě probíhá diskuze neustále, krom "vůdce" nebo dvojice hřebců a vedoucí klisny a možná pasivního vůdce je ještě "třetí strana", člověka kůň nevnímá jako koně atd.
Myslím si to, protože to říká etolog, jehož práce čtu roky, etologie byla zařazena do hipiatrické výuky nedávno, chápu, že je to relativní novinka, takže setrvačnost "starých dobrých postupů" a "provozní slepoty" je velká:
http://www.smacr.cz/data/soubory-ke-stazeni/SbornikEtoTisk.pdf
A novinka jsou i jiné cesty, než "já velím-ty posloucháš, hned, absolutně", ať už jakýmkoli R- nebo tím, že "kůň bude víc makat a míň žrát a hned bude hodnej". Výcvik může být diskuze s prostorem pro vlastní iniciativu zvířete - s určitými pravidly. Pokud nespěchám, slibuje to radostnější atmosféru a něco se naučím i já.
http://www.equichannel.cz/pozitivni-motivace-a-kone
http://www.equichannel.cz/neberte-si-to-osobne-je-to-jen-chovani
http://www.equichannel.cz/klikaci-uvaha-a-poznamky-ze-seminare-s-frantiskem-sustou
Osobně používám R+ i R-, víc asi R-.R+ se začínám učit.
Díky za první z odkazů, prezentaci ing. Bartošové, moc se mi líbila -obzvlášť doporučuju stranu 13-14.
Před léty jsem byla v ČB na jejím semináři, dojmy super...hned v úvodu konstatovala, že v ČR u koní bohužel stále panuje obecná hrubost, ti lidé sice mají koně rádi nebo to aspoň o sobě prohlašují, ale chovají se k nim hrubě.
Myslím, že mají dojem, že je to nutnost, jsou pod vlivem letitých mýtů o dominanci a velení. Navrch kůň je veliké a silné zvíře, myslejí si proto, že na něj musejí hlasitě a silou.
Přitom stačí mít jasno ve vlastní hlavě, sebejistotu, klid a aspoň minimální etologické vzdělání.
Pro Terven, jakého koně vlastně máte a co s ním děláte, když nejezdíte?
Protože ježdění na koňském hřbetě, je vlastně, podle toho, co píšete, pro koně špatné a pro jezdce strašně stresující, když koni nemůže nařídit, co má dělat.
Nějak si ten váš postup neumím v praxi představit
Jakým způsobem dáváte koni povely k činnosti, kterou po něm chcete?
Napište to jednoduše, pro ty z nás, co jezdí postaru a tedy neetologicky. A jsou zřejmě kapku natvrdlí.
Přikládám fotku té šklebivé kobyly.
Tak jak mám postupovat, aby mě měla ráda a nešklebila se na mě?
plnasek

XXX.XXX.2.219
Mame tu sousedku co uz asi prez pul roku jezdi na vycvik do Prahy, za pani co cvici klikaci metodou... ( spravna reakce - klik a hned na to mnamka)
sousedka je touto metodou nadsena, protoze razi heslo a metody, ze se nema na kone tlacit, ze to neni prirozene atd
ale musim poznamenat, ze to neni spolehliva metoda, ve chvili kdyz uz je kun znudeny a nebo prezrany tak proste odmitne spolupracovat a nikdo s nim nehne...navic co touto metodou zacala vycvik, tak se to spis zvrhlo a kun si vlastne dela co chce a je takovy rozmlazleny a zacina ji valcovat
mam rada, kdyz se s konem zachazi jemne a nenasilne ale v prve rade musi jit ruku v ruce respekt a duvera a ne kvuli mnamkam...kun me musi respektovat vzdy...ve stade taky musi poslouchat vudciho kone a vazne netrpi zadnou psych.jmou kdyz je kolikrat kousnut nebo jinak upozornen, kde je jeho misto
kun musi vzdy respektovat a spolupracovat jinak to je nebezpecne jak pro lidi v jeho okoli tak pro nej samotneho a podrizeny spokojeny kun, je podle me stastny kun
vse je o respektu, duvere, duslednosti a trpelivosti.

Plnasek: naprostý souhlas. A díky za sdílení nezaujatého člověka na tuto mladou výcvikovou metodu.
S klikr tréninkem zkušenosti nemám, nemohu soudit. Jen mám samozřejmě povědomí, o co jde a je zajímavé slyšet i názor jiný, než že je to nejlepší cesta, jakou si může kůň a jeho člověk přát :)
Myslím, že se výcvik koně dá velmi dobře připodobnit s výchovou dětí - dnešním obecným trendem je za každých okolností být friendly. A pak mám kolem sebe spoustu nešťastných matek, na které jejich 4letí haranti řvou, ječí, vydírají je a občas i mlátí... ano, děti svoje matky, ne obráceně. Pořád říkám, že výchova kohokoli je o tom, co naprosto přesně vyjmenovala plnasek: respektu, důvěře, důslednosti a trpělivosti. A ještě bych doplnila spravedlivosti a citu. A je jedno, zda jde o dítě, psa nebo koně. Jistě, vztahy jsou rozdílné a míra citů k nim taky, ale co se týče komunikace a potřeby spolupráce - principy, na kterých se budují, jsou velmi velmi podobné...
sisi58
napsal(a):
Pro Terven, jakého koně vlastně máte a co s ním děláte, když nejezdíte?
Protože ježdění na koňském hřbetě, je vlastně, podle toho, co píšete, pro koně špatné a pro jezdce strašně stresující, když koni nemůže nařídit, co má dělat.
Nějak si ten váš postup neumím v praxi představit
Jakým způsobem dáváte koni povely k činnosti, kterou po něm chcete?
Napište to jednoduše, pro ty z nás, co jezdí postaru a tedy neetologicky. A jsou zřejmě kapku natvrdlí.
Přikládám fotku té šklebivé kobyly.
Tak jak mám postupovat, aby mě měla ráda a nešklebila se na mě?
Nezlobte se, asi fakt máte problém s tím psaným textem. O několik příspěvků výše píšu mj. toto:
Kupodivu moje kobyla je mimo jiné i jezdecká, nejezdím sice já, ale dcera, obvykle i několikrát týdně. Opravdu nic proti ježdění nemám, myslím, že to za určitých podmínek může být ku prospěchu koni i člověku. Není-li to za každou cenu a na úkor zdraví a pohody koně.
Čili ani nevím, kde jste četla, že je podle mě ježdění špatné a pro jezdce strašně stresující - to už je opravdu váš bohapustý výmysl.
Takže opakuju, já nejezdím, bude mi padesát, nikdy jsem nebyla jezdec, spíš je příležitostný vozič. Je to moje volba. Kobyla je A1/1, ale to není podstatné.
Metodu R+, čili pozitivní posilování používáme jen jako zpestření a doplnění. Jinak obvykle funguje klasicky (R-), pod sedlem taktéž - čili hlas, sed a holeň.
Povely k činnosti dáváme kobyle obvykle tak, že jí to řekneme - je to dost srozumitelné a neetologické? Případně ukážeme rukou, kam má zacouvat nebo ustoupit, atd.
Nevím, jakou exotiku si představujete - nekritizovala jsem ježdění na koni, udílení pomůcek apod. nýbž pouze a jen hrubost, lezení na hřbet koním za každou cenu, pokud na to nejsou fyzicky či psychicky připraveni, brání se, nerozumí...taktéž spěchání na koně, trestání za nepochopení požadavků a strach.
Zadavatel vlákna se celkem rozumně s koněm seznamuje nejdřív ze země, příležitostně se sveze na holém hřbetě, což je dle mého v principu správně. Nesouhlasila jsem s vaším příspěvkem, kde jste tvrdila, že bylo zbytečné s lezením na hřbet dva měsíce otálet, zvlášť, když je venku tak pěkně na ježdění.
Sympatizuju s lidmi, pro něž není prioritou být za každou cenu v sedle, vy jste to vyhnala do opačného extrému - tj. že nesouhlasím s ježděním na koních obecně a připouštím naprostou anarchii. To jsou ta falešná dilemata a jiné manipulativní techniky, o nichž vám psala žofré.
Uf...myslím, že stačilo
Výchova čehokoli od dětí přes koně a psi je náročný a dlouhodobý proces který se prostě nedá očůrat ale to je jako zázračné pilule na hubnutí všichni tak nějak ví že nejsou přesto se jich prodá neuvěřitelné množství za velké peníze prostě lidská hloupost a lenost je nelepší artikl pro každý kšeft zázračné metody výchovy nevyjímaje

Tony: pravdu díš (nebo díž? ).
tony-jcb
napsal(a):
Výchova čehokoli od dětí přes koně a psi je náročný a dlouhodobý proces který se prostě nedá očůrat ale to je jako zázračné pilule na hubnutí všichni tak nějak ví že nejsou přesto se jich prodá neuvěřitelné množství za velké peníze prostě lidská hloupost a lenost je nelepší artikl pro každý kšeft zázračné metody výchovy nevyjímaje
Takže mi nadáváte nebo se mnou vcelku souhlasíte?
Nebo je to systém "vlk se nažral a kozy zůstaly celé?"
Terven
napsal(a):
Nezlobte se, asi fakt máte problém s tím psaným textem. O několik příspěvků výše píšu mj. toto:
Čili ani nevím, kde jste četla, že je podle mě ježdění špatné a pro jezdce strašně stresující - to už je opravdu váš bohapustý výmysl.
Takže opakuju, já nejezdím, bude mi padesát, nikdy jsem nebyla jezdec, spíš je příležitostný vozič. Je to moje volba. Kobyla je A1/1, ale to není podstatné.
Metodu R+, čili pozitivní posilování používáme jen jako zpestření a doplnění. Jinak obvykle funguje klasicky (R-), pod sedlem taktéž - čili hlas, sed a holeň.
Povely k činnosti dáváme kobyle obvykle tak, že jí to řekneme - je to dost srozumitelné a neetologické? Případně ukážeme rukou, kam má zacouvat nebo ustoupit, atd.
Nevím, jakou exotiku si představujete - nekritizovala jsem ježdění na koni, udílení pomůcek apod. nýbž pouze a jen hrubost, lezení na hřbet koním za každou cenu, pokud na to nejsou fyzicky či psychicky připraveni, brání se, nerozumí...taktéž spěchání na koně, trestání za nepochopení požadavků a strach.
Zadavatel vlákna se celkem rozumně s koněm seznamuje nejdřív ze země, příležitostně se sveze na holém hřbetě, což je dle mého v principu správně. Nesouhlasila jsem s vaším příspěvkem, kde jste tvrdila, že bylo zbytečné s lezením na hřbet dva měsíce otálet, zvlášť, když je venku tak pěkně na ježdění.
Sympatizuju s lidmi, pro něž není prioritou být za každou cenu v sedle, vy jste to vyhnala do opačného extrému - tj. že nesouhlasím s ježděním na koních obecně a připouštím naprostou anarchii. To jsou ta falešná dilemata a jiné manipulativní techniky, o nichž vám psala žofré.
Uf...myslím, že stačilo
Hezky jste to napsala.
Jen nějak nemohu pobrat moudra od člověka, který nejezdí a radí mi, jak to mám dělat.
Vy jste takový jezdec teoretik. Přesně víte, jak se to má dělat, ale sama to neděláte, zajímavé.
Ovšem se čtením, alespoň toho, co vám nepasuje, máte problém.
Psala jsem a píšu a stojím si za tím, že jsem nikdy na koně nebyla hrubá, nikdy jsem nelezla na koně, který na to neměl, po jakékoliv stránce. Koně netrestám, mohl by mi to vrátit , ale i z přesvědčení.
Byla období, kdy jsem z ohledu na svého koně, nejezdila vůbec.
Na koně nespěchám(což už jsem také psala), rychlokvašky nemusím.
Jsou tu v mém okolí tucty lidí, kteří by vám to, co píši, dosvědčili. Pokud budu v nějaké důležité situaci jejich svědectví potřebovat, požádám o ně, nikoli ovšem zde a teď.
Co se mě týká, může si zadavatel koně převázat mašlí a strčit si ho pod šturc, aby se mu na něj neprášilo a vůbec na něm nemusí jezdit.
Ovšem pak ať v diskuzi takový majitel nepláče(nemyslím tohohle, ale jiného, který se rok seznamuje s koněm, než na něj sedne), že ten kůň není jezditelný, když ho koupili na ježdění, a že ho teď nemůže vrátit .
Všeho moc škodí.
Já volím střední cestu. Na koni jezdím a koukám se na obrazy, co mám na zdi. Mazlím se se psem, s kočkou a s manželem.
Moje kobyla mazlení nemá ráda , tak ji s tím neobtěžuji
Tak jsem zvědavá, jestli se ještě ozve zadavatel
Naposledy psal něco v tom smyslu, že někde začne získávat zkušenosti.Což mi přijde trošku pozdě, když už má doma dva koně.Ale snad se mu zadaří, snaha tu je.
Nakonec plnokrevník může chodit bez sedla a na vodítku, když zadavatel asi není jezdec, tak by jim to oběma mohlo vyhovovat.

Pro zadavatele. Problém nemusí být jen výchovný. Viz. např. http://www.equichannel.cz/biomechanika-jezdeni-a-drezury-atlas-jezdce-cast-5-bolest-z-podbrisniku. To že se kůň nechá dotáhnout, chvíli je v klidu a pak začne vyvádět nevylučuje problém s žebry či např. s obratli. Zdůvodnění minulého majitele, proč kůň nebyl ježděný může a nemusí být pravdivé, obecně raději při nákupu koně vycházím z Hausova oblíbeného všichni lžou. Takže opatrně, ne hup na krávu a je tele, ale sledovat reakce koně, nejlépe ve spolupráci s někým zkušeným postupovat s citem a tak rychle jak tohle konkrétní zvíře unese a pokud se situace bude opakovat, vyloučit především zdravotní problém.

A ještě pro zadavatele, uvádíte, že když se kůň čistí, malinko se leká.. Neprohýbá se, neustupuje, nebo neleká se pokud ho čistíte na určitém místě? Mohla by právě v tomto místě být zvýšená citlivost..

To je určitě dobrá poznámka, že tam může být i fyzický problém.Spíš tipuji tu duši, ale určitě je správné eventuelně si znovu vyloučit to fyzické, kouknout, jestli se šije při čištění, je snadné a elegantní, to samé při eventuelním dotahování... Zejména nepadnoucích sedel se v Rohanu používá mnohem víc, než jsem si myslela, taky proto, že ti koně se v čase v zádech mění, hýždě jezdců a sedla zůstávají. Všichni lžou je dobrý předpoklad, oni za to nemohou, často
. A druhý, který mám ráda, je ":vzácné věci se dějí vzácně, obvyklé často".
Tady istra řešila kissing spine a vyřešila- analgetickým nakováním a výměnou sedla, RTG zůstávají, koni to už nevadí:
http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1329753
http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1329794
hhippie: osobně si na nové cokoli raději dělám názor jinak než z netové diskuze, kde se snažím chápat něco, co se mi někdo, jehož práci s koňmi jsem nikdy neviděla, snaží sdělit, co viděl u jedné sousedky, která dělá, co myslí, že má dělat, na radu další neznámé tetky, která říká, že se jako vysvětlovač novinky živí. Názorům taky naslouchám, jen bych to nebrala jako základ, pro tvorbu svého názoru. Práci s informacemi vidím jako velký problém, v naší kotlince, to je pak ráj pro populistické politiky i pro šmejdy.
Nechcete si získat minimální validní informace/ on totiž nikdo, kdo o tom něco ví, netvrdí, že je to úplně bez rizika a vhodné vždy, většina lidí se znalostí R+ používá také R-, u koní může dojít k pěkné agresi, stalo se mi to, mě se zatím nejlíp kliká slepice/? Třeba přečíst tu Pryorovou, prvních 50 stránek v případě porozumění psanému úplně stačí, abyste si udělala kvalifikovanější odhad, k čemu to může být, k čemu ne a vyhodila to navždy ze svého života jako naprostou blbost?
Jasné, i pak to ještě ověřujte a prověřujte.
Ono " postaru" taky kolují zaručené postupy na laminitidy a krmení a slepota k IR- a o tom už něco víte, před 5 lety byste ty informace klidně považovala za pitomost, nějaké sítě, slámoseno, fruktany...
.

Žofré, já si přeci nedělám názor z jednoho příspěvku. Jen jsem poděkovala plnaskovi za zajímavý postřeh, který je oponenturou proti neustálému vychvalování klikru.. že je dobré slyšet obě strany mince a že ne na každého jedince je to v pořádku aplikovatelné. Ono ikdyby člověk přečetl všechnu literaturu světa, není nic lepšího, než si to pod dohledem někoho, kdo v tom dělá, vyzkoušet v praxi, pokud na to má člověk čas (což já nemám a taky nemám potřebu zkoušet tuto metodu, protože jsem spokojená se stylem výcviku, který používám. Evidentně funguje, koně, já i klienti jsme spokojení, proto nevidím důvod experimentovat s novým).
Hodně štěstí se slepicema

Jj, o tom čase na kurs jsem předpokládala, že není, proto jsem jako favorita vybrala 50 stránek knihy
Je mraky věcí, kde mi jejich zajímavost nepřijde až taková, abych dala čas hledání a ověřování základní faktografie. Pak si řeknu : " vím o tom houby a tč mě to až tak nepàlí, nemám na to názor".
Pokud m!uvím v kategoriích " názor" a oponent", bez kvalitní faktografie to nejde. Problém kotlinky je, že kazdý mà názor na všechno, většinou ho i prosazuje a podporuje, dřív, než má o problému ta základní a dnes celkem dostupná fakta. Ani necítí jejich nutnost, je to čas a práce, slogan nebo dvě věty populistynebo prodejce se přežvýknou rychleji. No, a pak demokratická většina dopustí pitomosti, které znamenají opruz nebo i zákonný mantinel i pro mě..
R+ je pro mě u slepice prima, pes je moc rychlej, jeden z našich koní má vysokou ctižádost a nízkou toleranci frustrace, tam by ta agrese hrozila, druhý zas není žádostivý cca ničeho, slepice nemyslí a nekoná rychleji než já a agresi by pořešily nudle
koně
napsal(a):
Tak jsem zvědavá, jestli se ještě ozve zadavatel
Naposledy psal něco v tom smyslu, že někde začne získávat zkušenosti.Což mi přijde trošku pozdě, když už má doma dva koně.Ale snad se mu zadaří, snaha tu je.
Nakonec plnokrevník může chodit bez sedla a na vodítku, když zadavatel asi není jezdec, tak by jim to oběma mohlo vyhovovat.
Pan zadavatel má dost práce na to, aby seděl celý den u compu a odpovídal. Vážím si odpovědí a z většiny jsem si něco vzal.. Děkuji.. myslím, že když už to tu funguje pro to, aby si nezkušený napsal o radu tak by to mělo být v dobré náladě.. A ne poslouchat jak je špatný.. jak už jsem psal.. na druhém koni jezdím. O plnokrevníkovi jsem věděl že nebude hned jezdit a máme ho jako kámoše pro kobču než aby v ohradě byla sama.. pro mě je to výzva. Zvířata miluji a když ho budu celý život jen vodit a jezdit bez sedla, budiž. Stále je to pro něj lepší, než kdyby dopadl jak minulí majitel plánoval..
napsal(a):
A ještě pro zadavatele, uvádíte, že když se kůň čistí, malinko se leká.. Neprohýbá se, neustupuje, nebo neleká se pokud ho čistíte na určitém místě? Mohla by právě v tomto místě být zvýšená citlivost..
Kůň stojí hezky. Jen se občas cukne, ale zpozorní.. Vypadá to ale na větší citlivost v místě, kde se utahuje podbřišák..
napsal(a):
Koukám, se tu rozpoutala slušná debata a vymezování, kde je pravda.
Sisi, Koně, Tony, jsme na stejné straně lodi.
Ještě mě napadlo s tím přivedením koně do nového prostředí a změnou chování:
zažila jsem to poměrně nedávno (2 roky zpět), kdy jsem si po vyzkoušení (ne zcela přesvědčivý projev koně po sedlem, ale stejně jsem koupila) přivezla pony kobylu "vhodnou pro děti" a milá zlatá vše řešila chozením po zadních... trvalo několik dní jí vysvětlit, že se jí nic nestane, že není třeba se takhle vzpírat, že k těm koním zase přijdeme, když jí na chvíli odvedu.. a že už na ní nesedí děcko, se kterým si může vorat, jak chce, ale že když bude spolupracovat, tak že budeme spokojení všichni zúčastnění... ale je fakt, že já zas koně, o kterém nejsem přesvědčená, že už se chová bezpečně, do ruky nedám nikomu neadekvátnímu. A to třeba ani na vyčištění, dokud není spolehlivý.
Takže rozumím, že se může stát, že ikdyž člověk někde vyzkouší koně, tak že se doma může předvést jinak, než od něj čeká. Ale prostě si stále trvám na tom, že pokud člověk dodržuje pravidla bezpečnosti, tak že by se nemělo stát, že od svého koně, kterého už má navíc docela osahaného, dostane oběma zadníma do hrudi...
Snad si z toho zadavatel něco užitečného odnesl :).
Odnesl.. Držím ho opravdu pevně.. Naštěstí jsem vysoký a odnesli to stehna.. :) Byl to opravdový koňar.. :).
Zděnda79
napsal(a):
Pan zadavatel má dost práce na to, aby seděl celý den u compu a odpovídal. Vážím si odpovědí a z většiny jsem si něco vzal.. Děkuji.. myslím, že když už to tu funguje pro to, aby si nezkušený napsal o radu tak by to mělo být v dobré náladě.. A ne poslouchat jak je špatný.. jak už jsem psal.. na druhém koni jezdím. O plnokrevníkovi jsem věděl že nebude hned jezdit a máme ho jako kámoše pro kobču než aby v ohradě byla sama.. pro mě je to výzva. Zvířata miluji a když ho budu celý život jen vodit a jezdit bez sedla, budiž. Stále je to pro něj lepší, než kdyby dopadl jak minulí majitel plánoval..
Mně je tento váš názor sympatický, evidentně empatický laik může být lepší varianta než necitlivý odborník. Celkem se vám nedivím, že se vám příčí brázdit krajinu na koni, který má problém až takového rázu, že při naznačení nasednutí vás nakopne a poté kozluje dokud nepřetočí sedlo. A vážím si toho o to víc, že u vás to zřejmě nebude strach, co vám v tom brání, nýbrž ohleduplnost ke koni.
Pokud plnokrevníkovi poskytete dostatečný prostor k žití a zaměstnáte občas hlavu, myslím, že nebude trpět ani jako společník, když na to přijde. Dovedu si představit hodně horších variant.
Myslím, že tu nikdo nepsal, že jste špatný...to s tím plnokrevníkem na vodítku bylo na vás jen zdánlivě
Terven
napsal(a):
Mně je tento váš názor sympatický, evidentně empatický laik může být lepší varianta než necitlivý odborník. Celkem se vám nedivím, že se vám příčí brázdit krajinu na koni, který má problém až takového rázu, že při naznačení nasednutí vás nakopne a poté kozluje dokud nepřetočí sedlo. A vážím si toho o to víc, že u vás to zřejmě nebude strach, co vám v tom brání, nýbrž ohleduplnost ke koni.
Pokud plnokrevníkovi poskytete dostatečný prostor k žití a zaměstnáte občas hlavu, myslím, že nebude trpět ani jako společník, když na to přijde. Dovedu si představit hodně horších variant.
Myslím, že tu nikdo nepsal, že jste špatný...to s tím plnokrevníkem na vodítku bylo na vás jen zdánlivě
Dám mu čas a hlavu se mu teď snažím zaměstnávat denně. Včera mě překvapil při lonžování a dalo mi to dost energie na to, abych stále pokračoval v té poklidné náladě.. A jako další pozitivum pro mě.. našel jsem dva super lidičky kteří mají velké zkušenosti a občas na mě dohlédnou..
Přeji krásný den a děkuji všem..