Total

XXX.XXX.129.64
Kobyla mi skáče pekne, z rezervou, samozrejme to niesú žiadne TTčka, ale tak 80cm skušame, viac kôli zraneniam ovela viac už nechcem :) Problém je že skoky vo volnosti šticuje :D Aj ked mám zábrany, tak sa snaží šticovať na všetky strany, nerobí to kôli tomu že nechce skákať, len kôli tomu že proste nechce robiť čo má, kludne skočí 2x väčšiu zábranu ako by mala skočíť 30 cm kavaletu, a je na nej vidno že je zo sebou spokojná :D :) Naposledy som jej dala zábrany tak že už to proste nemala ako šticnuť, avšak stále túžila po tom to šticnuť a udrela si kôli tomu nohy ( Spomalila do klusu, potom si uvedomila že nemá kadial vyskočiť von a skočila 100cm z klusu a spod skoku ). Existuje niečo ako ju to odnaučiť, aby nad tým ani nepremýšlala? Či len proste nedávať možnosť na šticnutie a skušať? :)
+ Ako mám odhadnuť kolko je schopná skočiť? :) Bojím sa aby som niečo neprešvihla, kobyla nejavý známky nespokojnosti a nezhadzuje, vie si dať tak 20cm rezervu, ale bojím sa aby som ked to zdvihnem niečo nepokazila.
Důvodu může být hodně, moje kobyla třeba taky skáče pěkně, má vychozené L, pěkně pracuje hřbetem, skládá nohy.. Ale ve chvíli, kdy pravidelně skáče a jezdí po závodech, jednoduše se šprajcne, opře se do ruky, letí proti skoku, zastaví se a skočí z místa. Jediné to, co na ni zabíralo, byly "jiné" skoky, tím chci říct, že bývalá majitelka nestavěla obyčejné kolmáky/oxery, ale třeba lavičku, nebo pod obyčejný kolmák dala dětský bazének apod. Prostě jí to nějak obnovila, aby vše nebylo stejné a jak hezky šla .
Problém se vyřešil následovně - jednoduchým řešením, mám strach skákat, takže si leda překlušu/přecválám kavalety a tím to pro mě končí a kobylka je spokojená :).
Total
napsal(a):
Kobyla mi skáče pekne, z rezervou, samozrejme to niesú žiadne TTčka, ale tak 80cm skušame, viac kôli zraneniam ovela viac už nechcem :) Problém je že skoky vo volnosti šticuje :D Aj ked mám zábrany, tak sa snaží šticovať na všetky strany, nerobí to kôli tomu že nechce skákať, len kôli tomu že proste nechce robiť čo má, kludne skočí 2x väčšiu zábranu ako by mala skočíť 30 cm kavaletu, a je na nej vidno že je zo sebou spokojná :D :) Naposledy som jej dala zábrany tak že už to proste nemala ako šticnuť, avšak stále túžila po tom to šticnuť a udrela si kôli tomu nohy ( Spomalila do klusu, potom si uvedomila že nemá kadial vyskočiť von a skočila 100cm z klusu a spod skoku ). Existuje niečo ako ju to odnaučiť, aby nad tým ani nepremýšlala? Či len proste nedávať možnosť na šticnutie a skušať? :)
+ Ako mám odhadnuť kolko je schopná skočiť? :) Bojím sa aby som niečo neprešvihla, kobyla nejavý známky nespokojnosti a nezhadzuje, vie si dať tak 20cm rezervu, ale bojím sa aby som ked to zdvihnem niečo nepokazila.
A je nutne s ni skakat ve volnosti? Pokud pod sedlem skace pekne tak bych se na to vyprdla driv nez si kobylu zrakvite. A urcite je nesmysl ji to zvedat pokud neprejde ani kavaletu. Ne kazdy kun skace sam ve volnosti nekteri se na to musi postupne navyknout a pokud s tim nemate zkusenosti tak je lepsi to nedelat nez si zpusobit jeste vetsi problemy.
Skákanie vo voľnosti je rovnako nutné koňa naučiť ako aj všetko iné. Zo začiatku je dôležité mať radu postavenú tak, aby to koňovi na 100% vychádzalo, hlavne u mladého koňa sa môže stať, že mu to raz - dvakrát nevyjde a dostane strach. Radšej stavať kratšiu radu 2-3 skoky a potom pridávať. U nás mladé kone učíme tak, že stojíme aj traja pri skokovej rade a v pripade potreby koňa povzbudíme, aby nemal šancu vyskočiť mimo hradenia. Zvyčajne keď to párkrát skočí dobre a je za to pochválený tak si to zapamätá a už neskúša vyskočiť mimo.
Zdvíhať jej to vyššie kým neskáče dobre to čo má je somarina, avšak nedoporučujem ani stavať príliš malinké skoky (do 50 cm) lebo mám skúsenosť, že na ne veľa koní kašle a v malom nohy nechajú a vo väčšom 80 - 100 cm už nie.
Znala sem kone ktery byl schopny jit i pres deset lidi a hrazeni jenom aby nemusel pres radu. A to pod sedlem v pohode presel L parkur. Kdyz se takhle u volnosti zranil a mesic nebyl pojizdny uz se to nezkouselo. Takze jestli to chcete pokouset klidne ji honte dal. Ale ja osobne nevidim jediny duvod proc by to kun musel nutne umet pokud nejde na nejake zkousky kde se to vyzaduje. To uz mi prijde smysluplnejsi vzit ji na lonz a postavit ji par kavalet.
Total

XXX.XXX.129.64
Dakujem :)
No, celkovo na kavaletách/skokoch pracujeme takl 1x za týžden, čo vela nieje, tak isto jej nedávam velké rady, tak 3-4 skoky, pekne jej to vychádza, na to dávam pozor. Nejde o to že by sa bála alebo jej to nevychádzalo proste ju baví to neskákať.
Skoky vo volnosti by som rada robila aj nadalej aspon občas, predsalen si myslím že kôn si najprv musí sám vyskušať rady a skoky a až potom to môže skušať prekonávať z jazdcom
A ked kobyle dám 40 cm tak to skočí ako meter :D :) nejde o to že by to neprešla, ona ide pekne, ide pekne, a zrazu ju napadne že toto šticnem, a potom zas pekne... :) Na skokoch ju ani nedržím dlho, po skoku ma odmenu a opakujem každu výšku tak raz, takže dokopy tu radu prejde povedzme že 7x
Rozhodne vyskúšam to s tým jej skoky nejak oživiť, pozmeniť :)
Pod sedlom občas tiež šticne, ale to len ked sme mali ťažký týžden a už 3x v týždni musela skákať to isté... nebavilo ju to a to je pochopitelné, no vtedy si to okolnosti bohužial vyžadovali :).
Total
napsal(a):
Dakujem :)
No, celkovo na kavaletách/skokoch pracujeme takl 1x za týžden, čo vela nieje, tak isto jej nedávam velké rady, tak 3-4 skoky, pekne jej to vychádza, na to dávam pozor. Nejde o to že by sa bála alebo jej to nevychádzalo proste ju baví to neskákať.
Skoky vo volnosti by som rada robila aj nadalej aspon občas, predsalen si myslím že kôn si najprv musí sám vyskušať rady a skoky a až potom to môže skušať prekonávať z jazdcom
A ked kobyle dám 40 cm tak to skočí ako meter :D :) nejde o to že by to neprešla, ona ide pekne, ide pekne, a zrazu ju napadne že toto šticnem, a potom zas pekne... :) Na skokoch ju ani nedržím dlho, po skoku ma odmenu a opakujem každu výšku tak raz, takže dokopy tu radu prejde povedzme že 7x
Rozhodne vyskúšam to s tým jej skoky nejak oživiť, pozmeniť :)
Pod sedlom občas tiež šticne, ale to len ked sme mali ťažký týžden a už 3x v týždni musela skákať to isté... nebavilo ju to a to je pochopitelné, no vtedy si to okolnosti bohužial vyžadovali :).
Myslím, že byste nějakou volnost měla vynechat.Kobylu to nebaví, jak je psáno výše, můžete si jí těmito pokusy spíše zkazit.
Názor, že si řadu musí vyzkoušet kůň sám, aby poté mohl absolvovat s jezdcem je podle mě mylný.
Skákání ve volnosti se mi zdá jako taková taková berlička.Abyste předvedla koně kupci, nebo máte li málo dobrých jezdců na všechny koně, takové lepší opohybování.Atd, atd.
Jste li vy dobrý jezdec, který umí nezkušeného koně navést na skok a pomůže mu, raději skákejte pod sedlem.Využijte, že tohle kobylu zatím baví.
Něco, co má 40cm bych nepopisovala ani jako skok.Možná pro ponyho 90cm v kohoutku.
Sarahnoskova

XXX.XXX.202.213
Nechci být kritická ale pokud koník skáče POŘÁD s rezervou znamená to, že si není při skoku jistý tak radši skočí výš, to mi řekla má skoková trenérka. Prý se to řeší tak že s koníkem máte začít znova od křížku A opakovat to tak často dokud koník nepřestane na té určité výšce štycovat potom se to může zvýšit a až znovu přestane tak znova a znova zvyšovat. Tímto způsobem koník získá sebedůvěru a jistotu později na vyšší překážky. Sad vám to tak nějak pomůže
Sarahnoskova

XXX.XXX.202.213
Pokud chcete detailnější popis návodu je tady:
http://www.konicci.cz/clanky/anglicke-jezdeni-77/stycuje-co-s-tim-2259/
bohužel je to pouze v češtině.
Total

XXX.XXX.129.64
Sarahnoskova
napsal(a):
Nechci být kritická ale pokud koník skáče POŘÁD s rezervou znamená to, že si není při skoku jistý tak radši skočí výš, to mi řekla má skoková trenérka. Prý se to řeší tak že s koníkem máte začít znova od křížku A opakovat to tak často dokud koník nepřestane na té určité výšce štycovat potom se to může zvýšit a až znovu přestane tak znova a znova zvyšovat. Tímto způsobem koník získá sebedůvěru a jistotu později na vyšší překážky. Sad vám to tak nějak pomůže
Neskáče z rezervou stále len kavalety :).
Total

XXX.XXX.129.64
Každopádne dakujem, ešte to znova prediskutujem s trénerom a uvidíme :)
+ Ja považujem aj 40 cm ako skok, ako som písala kobyla je po vážnych urazoch a mám radosť z každého skoku :) Kavalety považujem do 30cm :) :).
Sarahnoskova

XXX.XXX.202.213
Aha tak to je něco jiného doufám že se to nějak povede vyřešit.