Zdravim. Chtela bych poprosit o objasneni situace kolem paleni hribatek. Vzdy jsem mela jen plnolrevna hribata.
jak je to u ct? Musi byt zvire vypaleno nebo staci jen DNA a cip?
Nekde jsem cetla ze to maji ve stanovach ale nikde jsem to nenasla.
Hribe neni me ale pani co ma jeho matku v nasi staji se tomu brani. Plnasove se nepali ale jak je to u tech ctcek nevim.
Takze otazka zni musi byt hribe oznaceno vyzehem pro pk Ct? A jak je to u Cs? Musi mit taky vyzeh?
U ČT se pálí výžeh PK na levé stehno. Číslo do sedla se nepálí, to nahradil čip. Pokud hříbě vypáleno nebude, do ČT ho nezapíšou, protože to řád plemenné knihy vyžaduje. Nutit k tomu majitele nikdo nemůže, ale následkem nevypálení bude hříbě patrně bez plemenné příslušnosti. Ptali jsme se na to samé před několika lety a bylo nám řečeno toto - je to trochu středověk, ale je to tak. U kobyly bych zatla zuby a nechala ji vypálit, u hřebce-budoucího valacha by mi to asi bylo jedno.
CS se pálí úplně stejně, ale nejlépe to zjistíte dotazem přímo na svazech jednotlivých svazů (ovšem u SCHCT je teď takový bordel, že si osobně nejsem jistá, zda vůbec bude svaz v nejbližších letech fungovat).
Diky za odpoved znamena to tedy ze ppkud se hrebecek vypalit nenecha bude mu vstaven modry prukaz. Bez toho ruzoveho puvodu. Ale v papirech bude mit rodice zapsane.
Jde mi o to ze je to opravdu stredovek. V 21 stoleti palit koni do nohy vyzeh se zda byt neuveritelne.
pokud na vas jeste mohu mit dotaz : zapisi ho tedy jako teplokrevny typ?
Předpokládám, že to tak je (v průkazu bude mít rodiče zapsané, ale sám bude pouze teplokrevný typ bez plemenné příslušnosti). Ale my jsme nakonec pálili, takže ozkoušené to nemám.
A ano, je pravda že to hříbě při pálení stěží hne brvou, ale ono nejde o ten moment, kdy se ten výžeh dělá, ale o hojení, během kterého to opravdu bolí. Navíc někomu i vadí si koně hyzdit nařízenou jizvou.
Osobně taky považuji povinné pálení jen kvůli plemenné příslušnosti za přinejmenším dost kontroverzní věc.
kelpie

XXX.XXX.19.26
Já tedy nevím jak je to nyní, ale mám valacha ČT a ten výžeh plemenné příslušnosti na kýtě nemá, ale růžový průkaz původu ano a je normálně zapsán v PK ČT (i když je to u valacha jedno). Je to tu u nás takový paradox... Výžeh čísla do sedlové oblasti byl zakázán a je považován za týrání, ale výžeh plemenné příslušnosti týráním není... Jinak pokud se pro výžeh rozhodne nemusíte se ničeho obávat, je to opravdu rychlé a spíš než že by koník reagoval na bolest tak jim spíš vadí ten zápach pálených chlupů a rána se hojí dobře
No tak tady si můžete třeba na mé pětileté kobyle prohlédnout ten výžeh, co není vidět ;) jinak výžeh je zapsán (zakreslen) i v průkazu koně v jeho popisu, takže jestli ho valach fakt nemá, docela by mě to zajímalo jako precedent, kdybych to do budoucna musela ještě někdy řešit :).
Výžeh čísla do sedlové oblasti byl zakázán a je považován za týrání, ale výžeh plemenné příslušnosti týráním není
řekla bych, že jde v tomto případě o místo, ono když se třeba necháte tetovat přes sval nebo kost, to je dost zásadní rozdíl.
Jinak výžehu bych se nebála, pokud to paní majitelka psychicky nedává, poprosila bych někoho, ať je tam místo ní. Sice ji nevadí, že bude mít valacha "bez původu", ale časem ho může chtít prodat dále a tam už si řekne, že to mohla tehdy přetrpět.
Když se podívám na výžehy, které dělají Španělé P.R.E., tak ty v ČR jsou jak nic. Každé zvíře má něco, kravám se zas propichují uši...
Jinak nevím nic o tom, že by výžeh mizel. Znám 25 letou haflu s viditelným výžehem na levé lopatce, skoro 18 leté ČT s výžehy jak pod sedlem tak na obou stehnech a tak bych mohla pokračovat dál a dál...
L.A.S.

XXX.XXX.202.0
Před třemi lety jsme zapisovali hříbě CS, žádný výžeh nebyl povinný, má pouze čip. V průkazu má plný původ, je normálně zapsán jako CS.
Jak to má PK ČT nevím, v rámci ČT nepřipouštíme.
Tak dnes se pani pidila po tom jak to tedy je a vyzeh hribe mit musi, nelze to obejit ani nic podobneho. Je to tak a bohuzel to nikdo nezmeni.
ono ani tak nejde o to ze ho bude palit jako ze musi. Svaz ji neprispeje na nic ale naridi vyzeh. Nikdo nezaplati ani betadinovou mast kterou bude ranu potom osetrovat ale, zranit si zvire nechat musite."
Tot cele kdyby to bylo dobrovolne tak budiz ale nutit majitele protoze jinak je hribe nikdo je spatne.
Leya

XXX.XXX.211.237
22verunka
napsal(a):
Tak dnes se pani pidila po tom jak to tedy je a vyzeh hribe mit musi, nelze to obejit ani nic podobneho. Je to tak a bohuzel to nikdo nezmeni.
ono ani tak nejde o to ze ho bude palit jako ze musi. Svaz ji neprispeje na nic ale naridi vyzeh. Nikdo nezaplati ani betadinovou mast kterou bude ranu potom osetrovat ale, zranit si zvire nechat musite."
Tot cele kdyby to bylo dobrovolne tak budiz ale nutit majitele protoze jinak je hribe nikdo je spatne.
Zase to nehroťte... Když jsem dělala u chovatele brigádnici, zažila jsem minimálně 30 hříbat s výžehy. Ani jednomu se to nezanítilo, ani jeden to nepotřeboval mazat a ani jedno z toho nemělo žádnou hrůzu a deprese. Žádné záněty nic.
Snad jen jednou se v jiné stáji stalo, že nějakej sadistickej kovář hříběti nechal déle přiložené železo a hříbě z tho mělo ošklivé zranění co se muselo léčit. Normálně si majitelka postěžovala a dostala odškodné.
Víte vy, kteří používáte argumenty jako "zas to není tak hrozný" a "koukejte, co si všechno pálej na koně ve Španělsku" - o to ale vůbec nejde. To, že to někde vůbec neošetřují, neznamená, že ta hříbata hojení popáleniny nebude bolet (bude a nic ve zlém, ale možná by to i přispěvatelka výše vnímala jinak, kdyby nešlo o nějaká hříbata támhle ve stáji, kde brigádničila, ale o hříbě její kobyly, na které čekala skoro rok a pak si dávala tu práci, aby mu ukázala, že lidi jsou fajn - a tomu zraněnému hříběti asi odškodné od bolesti taky dvakrát nepomohlo;)
A je to objektivně vzato naprosto zbytečné, protože ten výžeh není z mého pohledu k ničemu potřeba. Spousta plemen se obejde bez něj. Nevidím racionální důvod, proč ty výžehy musejí být, mimo takového toho "tak to prostě je, protože je to tady napsaný". Jsem upřímně přesvědčená, že by měl být dobrovolný a že není v pořádku, když svaz nutí chovatele zranit a zjizvit své zvíře.
Kdo se ušklíbá nad tou "etickou" stránkou věci a má pocit, že dramatizuji banalitu, nechť vezme na vědomí, že stejně dobře jde o princip. Asi tak stejně by se mi líbilo, kdyby mi někdo nařizoval kupírovat uši štěňatům s tím, že jinak nedostanou průkaz původu.
No, tak jako majitelka chovných klisen a narozených hříbátek mohu s klidným svědomím říci, že výžeh je to, co mě na chovu ČT trápí asi nejméně. Nikdy jsme za těch 15 let, problém s hojením neměly. My mažeme obyč. panthenolkou a po 2-3 dnech se strup sloupne a je to:)
Tohle už beru opravdu jako přehnané, jasně, je demokracie, tak si paní mohla přečíst všechna pravidla a stanovy ještě před koupí koně a demokraticky se rozhodnout pro chov jiného plemene, které se jenom čipuje. I když ze svého pohledu mohu říci, že vpíchnutí čipu/ tou hroznou, tlustou jehlou / mi přijde horší a i naši koně se zpravidla čipování bránily více než pálení.../Jsem zaujatá, mám fobii z jehel /.