MartinaB

XXX.XXX.106.242
Dobrý den, mám 5 letou klisnu Amerického klusáka. Koupila jsem ji jako 3 letou s tím, že nevydržela trénink v sulce a z něj si odnesla velkou nálevku na zadním hlezně, z důvodu stresování mladých kloubů zvířete. Nálevka přetrvávala, ale nečinila žádné potíže, nehřála, nebolela, nezvětšovala se. Rok na to se objevila začátkem jara malá bulka na boku v místě podbřišníku. Následně se začaly objevovat další a další... Antibiotické masti jsou k ničemu, penicilin injekčně nic, antibiotika nic, podpůrné přípravky na imunitu jako Immunovet nic, Aphlegmina mast nic.. Nic nepomáhá a boule stále přibývají. Stav k dnešnímu dni je takový, že má klisna boule na obou lících, na spodní straně celého břicha, na vnitřní i vnější straně obou stehen, na prsou, pod čelistí a ve slabinách. Boule jsou tvrdé, nebolestivé, pohyblivé, nic z nich nevytéká, jsou uzavřené bez dýchacích otvorů (v případě parazitů). Někde jsou i přirostlé. Na nohou to vypadá v vnější strany skoro jako velice akutní celulitida, ale jinak je to boule vedle boule o velikosti hrášků až po velikost golfových míčků... Můj veterinář řekl, že mého koně už nic nevyléčí a že je toto chronický stav zánětu lymfatických cév, lymfatického systému.. vyberte si. Hledám jakoukoli radu, protože jsem se s touto nemocí nikdy nesetkala. Kůň je aktivní, má chuť k jídlu, nemá problémy s udržením váhy, kvalita srsti je vynikající, srst na boulích nevypadává. Prosím o jakoukoli radu. rakovinové bujení by se přeci nešířilo ze dne na den jako u ní a né takovou rychlostí.
MartinaB

XXX.XXX.106.242
Dneska odpoledne budu dělat detailní fotky pro jednoho pražského odborníka. Snad se to ještě dá nějak zachránit. Tak mladého zvířete je strašná škoda. Fotky sem později vložím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Určitě bych se svého veta zeptala
1.jestli se "to" nějak jmenuje, pokud ano, hledala bych si o "tom" další informace, eventuálně konzultovala kliniku, imunologii se víc věnoval třeba MVDr Jahn z Brna
2.jestli by bylo možné v případě, že úplně jasný ten stav není, vyndat v lokální anestezii jednu, dvě bouličky z vhodnÿch míst a nechat je vyšetřit, histologicky, na klinice.
On možná vet jasno má, lajce to přiblížil tím " zánětem lymfatických cév chronickým", ale pokud vàm to takhle moc jasné není a mně tedy taky ne, zkuste ho přimět ke konkrétnějšímu a odbornějšímu vyjádření.
napsal(a):
Určitě bych se svého veta zeptala
1.jestli se "to" nějak jmenuje, pokud ano, hledala bych si o "tom" další informace, eventuálně konzultovala kliniku, imunologii se víc věnoval třeba MVDr Jahn z Brna
2.jestli by bylo možné v případě, že úplně jasný ten stav není, vyndat v lokální anestezii jednu, dvě bouličky z vhodnÿch míst a nechat je vyšetřit, histologicky, na klinice.
On možná vet jasno má, lajce to přiblížil tím " zánětem lymfatických cév chronickým", ale pokud vàm to takhle moc jasné není a mně tedy taky ne, zkuste ho přimět ke konkrétnějšímu a odbornějšímu vyjádření.
Přesně! Histologii, případně aspoň biopsii a JASNOU diagnózu!
Síce nepredpokladám, ale skúsim, nevyzerá to nejak tak ako na priloženej foto? Ale predpokladám, že to veterinára napadlo a vylúčil to ako prvé :).
MartinaB

XXX.XXX.106.242
Pýtam sa pretože mi nepripadá reálne aby veterinára hneď nenapadla alergia. Ale ak nie tak napríklad: http://www.photoblog.pl/zenibyktos/134820100/uczulenie-alergia.html
Podobne vyhodený kôň, môj tiež tak vyzeral a fotka vyššie je už z obdobia keď sme na to prišli že z čoho to je a otoky ustupovali, kôň je teraz úplne bez problémov. Bohužiaľ foto ako vyzeral na začiatku nemám nenapadlo ma ho odfotiť :D.
MartinaB

XXX.XXX.106.242
Poslala jsem prozatím fotky jednomu odborníkovi z kliniky v Praze. Chce se na to přijet podívat.
Po aplikaci Penicilinu mi přijde, že se boule mírně zmenšily a jsou měkčí, ale říct na 100% to nemohu, protože si strašně moc přeju, aby to tak bylo a aby byla zase zdravá.
Alergie to nebude. Při alergii ty pupeny svědí a koně si je většinou drbají. Taky svědí a koně jsou pak nervózní a chovají se apaticky. Naší kobylu to nesvědí, nebolí, nehřeje to, nic... Ráda si je nechává masírovat gelem, ale sama si s nimi nic nedělá.
V jejím lymfatickém systému je nějaká bakterie Corynebacterium, ale tím, že jsou boule ohraničené, se do nich penicilin nedostane..
Dokonce jsem už i uvažovala o tzv. Pigeon fever nemoci, která postihuje v USA celá stáda Amerických klusáků. Napadlo mě, že si to v těle přinesla už ze stáje, z které jsem ji koupila, protože tam připouští importovanými hřebci. Její imunitní systém s tím pořád zápasí a proto je její lymfatický systém plný zánětu a zánětlivých tělísek, což jsou ty boule.
Boule se množí, ztrácí se a objevují zas jinde, rostou, zmenšují se.
MartinaB

XXX.XXX.106.242
Pořád si říkám, že kdyby to byla alergie, tak ty boule nejsou ohraničené. Nejsou to tělesa pod kůží. Je to v kůži a bude se to rozlévat no ne?
Já si nejsem jistí, ale beru to vylučovací metodou. U koní už jsem alergické reakce viděla, ale nikdy to nevypadalo takhle
MartinaB

XXX.XXX.106.242
Alergie vyzerajú rôzne, určite by som ju nechala minimálne otestovať ak to vet ešte nerobil. Pigeon fever to nevyzerá byť tie bozule sú omnoho väčšie a nie až v takom množstve. Možno je to nejaká ľahšia varianta ale čo viem tak sa tie bozule otvárajú a vyteká z nich hnis. A ak by to bol pigeon fever tak v tejto dobe by už určite mali byť otvorené. A teda tú corynebaktériu máte potvrdenú? Možno to bude nejaká zmutovaná varianta od pigeon fever. Ale ak alergiu vet netestoval len tak pre istotu to spraviť môžete.
MartinaB

XXX.XXX.106.242
Netestoval nic a řekl, že se s tím nikdy nesetkal. Tu bakterii zmiňoval.. ale bez testů, bez rozboru. Klisnu jsem koupila za směšných 15000, - a už teď mě její léčba vychází na něco přes 30000, -. Musela jsem se kvůli tomu zadlužit. Chci jí pomoct, ale je mi jasné, že takové rozbory a testy nebudou stát málo. Máte představu kolik to tak stojí?
Netestoval a aj tak ste už platila kopec peňazí? A za čo? Ak sa môžem opýtať teda :) Koľko to môže stáť to neviem, my sme na to prišli vylučovacou metódou. Ako je ustajnená? Predtým než sa jej objavila prvá bozuľa čo ste robili? Nebola očkovaná, natieraná nejakou masťou, nebola tam nejaká zmena krmiva, či odčervená? Prípadne nemala čerstvo vypranú podsedlovku? (Už som videla alergiu aj na prací prášok).

Príde mi málo pravdepodobné, aby niekto púšťal importovanými žrebcami a nemal ich pritom vyšetrených a prenášali by ďalej takéto problémy. Navyše takáto choroba by sa veľmi rýchlo prevalila, tých klusákov zas nie je toľko, aby sa o tom nevedelo...
Určite by som šla na kliniku, či už Brno, alebo Herman, v domácich podmienkach toto nevyriešite. A keď aj na kliniku nepôjdete, skuśte to konzultovať tam.
Mimochodom nedávno prebehol FB prípad špičkového parkúráka s alergickou reakciou, po niekoľkých týždňoch zistili, že šlo o alergiu z kondicionéru. Skúsila by som spísať, aké veci sa za poslednú dobu u kobyly zmenili-trebárs prechod na pastvu, krmenie, hoci aj prací prášok na dečku.
MartinaB

XXX.XXX.106.242
Za každé dvě injekce antibiotik platím 800 a těch injekcí dostává každý měsíc 4 - 6, byl mi doporučen Immunovet za asi 2000, ale ten jí vydrží jen na měsíc a výsledky nepozoruji. Masti jako je Aphlegmina a antibakteriální mast na měsíc vychází zhruba na 1200. Občas nějaké prášky na bolest nebo doplňková krmiva na posílení imunitního systému. Touhle cestou to léčíme už 11 mesíců.
Je ustájená pastevně s dalšími 3 klisnami. Krmíme pouze senem. Občas dáváme tvrdé pečivo nebo müsli na přilepšenou. Koně nezavíráme. Jsou celý rok venku, ale mají přístup do budovy, kde má každá svůj box. Na koni se nejezdí, takže do kontaktu s dečkou nepřichází vůbec. Ve výběhu nejsou žádné byliny nebo stromy. S koňmi zde chováme také 3 kozy a 2 ovce.
Nevím proč, ale nějak si tu první bouli i spojuji s příchodem prvního kozla. Je možné, že by byla alergická na ně nebo jejich výkaly?
Očkovaná byla v červnu a první boule se objevily zhruba začátkem února, takže to s tím nemá co dělat. Zvažovala jsem i masivní odčervení... jestli by to třeba nepomohlo.
A od kedy je liečená tými antibiotikami úplne od začiatku? Mohla by byť alergická i na ne i na niečo čo to v prvom rade spustilo, keďže viac menej lieky sú jediné čo od vtedy je stále a nemenné. Skúšala ste už vysadiť liečbu úplne? Lebo ak sa to nezlepšuje tak by som to skúsila aj keby len na týždeň, ak by za tým náhodou bola liečba samotná po pár dňoch by ste aj mali vidieť nejakú zmenu.
Inak s alergiou na kozy som sa nestretla ale čisto teoreticky prečo nie.
MartinaB

XXX.XXX.106.242
Antibiotika se začaly dávat po prvním kulhání a to bylo až po nějakých 5 - 6 měsících. A vždy je snášela dobře. Prvních pár měsíců jsme to jen pozorovali a zkoušeli mazat Aphlegminou, se kterou také nemá problém.
Léčba trvá vždy 14 dní v měsíci a další měsíc monitorujeme, co se bude dít. Nechci do ní hrnou léky pořád. Zkouším i alternativní léčbu. Slyšela jsem i o koloidním stříbře, na které jsou velice dobré recenze. I to bych chtěla vyzkoušet. Přeci jen se ty částice stříbra dostanou všude a mají prý likvidovat zánět a bakterie.
Takže opravdu intenzivní léčba probíhá vždy 2 týdny v měsíci a další měsíc má kůň klid, aby se jí vzpamatoval přirozený imunitní systém.

Obávam sa, že pokiaľ v liečbe nedokádza ku zlepšeniu, je takáto forma liečby skôr kontraproduktívna.
Kliniku ste mali navšitiviť už oveľa dávnejšie, uśetrili by ste si peniaze za liečbu doma. Keď aj iné nie, minimálne tie za cestu veterinára. Fakt by som už ďalej nevymýšľala s domácou liečbou, ktorá zatiaľ žiadne výsledky nepriniesla-okrem zhoršenia.
Pokud máte pocit, že by to mohlo být díky kozlovi, proč jste nezkusila rozdělit prostor tak, aby koně s kozlem a kozou nemohli přijít do styku? Aspoň na nějakou zkušební dobu - měsíc třeba? Koprologii jste dělali, třeba má nějakého spešl parazita. Když ani doktor neví, tak bych zkusila spíš vícero vyšetření než dlouhodobé podávání ATB, které nikam nevede...

Dva roky/ i kdyby 5-6 měsíců/ léčby "naslepo" za asistence veta, který řekl, že se s tím nikdy nesetkal, by na mě bylo moc- času i peněz. Antibakteriální mast, když jsou útvary pod neporušenou kůží?
Nejsem schopna se v tom zorientovat/ te´d zas zmiňujete kulhání?/.
Osobně bych to viděla takto:
-vyndat nějakou bulku v lokále a poslat ji po předchozí domluvě na kliniku na vyšetření je zákrok srovnatelný s očkováním nebo dvěma stehy nebo zubním ošetřením, pokud máte nějaké krevní náběry, přiložte jejich výsledky a fotky koně.
- volila bych jako "druhé oči" na konzultaci k svému vetovi kliniku, ty jsou dvě. Možná bych i nechala na něm, s e kterou se mu spolupracuje lépe, pokud s některou, tým, který se zná a věří si, je lepší i pro vás Protože každý vet se ještě krom všeobecného specializuje nějakým směrem, těžko bude současně imunolog, alergolog, onkolog, parazitolog- a na klinice je jich víc a o dalších o sobě navzájem vědí, vědí, koho se kde zeptat nač.Nejprve bych si zvolila konziliárního veta, poprosila mailem nebo telefonem, jestli je ochoten- pak mu zaslala, co mám/náběry, fotky, dosavadní průběh/ a nechala si poradit, co by navrhoval za vyšetření a odhad ceny, klidně i s tím, co už je pro mě moc.Pak konala.
-za nárazové jednotlivé "cokdoporadí" a "stříbrojeprýdobré" v různou dobu chaoticky rušící jedno druhé vyházíte mraky peněz a bez výsledku- jen to holt není na rozdíl od účtu z kliniky najednou.
-koprologii pokud jste 2 roky nedělala a nemáte rozumně vedené odčervovací schéma bych eventuelně též domlouvala s parazitologem, mohu doporučit:
http://www.equipa.cz/o-mne
-není hanba nemít peníze. Je třeba si jasně stanovit, kolik mohu dát. Pokud nemohu dát nic, nevnímám jako špatné nechat zvíře uspat, pokud má potíže. Pokud nemám na kafinu a injekci, nejbližší jatka, po předchozí domluvě, pokud to dám, taks koněm, v klidu.
MartinaŠ

XXX.XXX.104.235
Dobrý den, bohužel vás příliš nepotěším. Úplně stejný problém jsme řešili u naší 13 leté kobylky - dlouhodobě asi 3 roky. Vidělo ji několik veterinářů, dělala se histologie (odběr z několika bulek), odběry. Diagnóza nejasná. Z histologie byl stanoven pravděpodobný prudký zánět lymfatického systému (rakovina byla spíš vyloučena). Kobyla byla několikrát přeléčena silnými antibotiky, avšak bez efektu. Zkoušela jsem i nejrůznější byliny na posílení imunity, detox organismu. Měla jsem pocit, že bulek ubývalo, za čas se však zase objevily jinde. Bylo to velmi finančně a zejména psychicky vyčerpávající. Zřejmě se jedná o zánětlivá ložiska, která jsou roznášena krví a tudíž je není možné zlikvidovat. U nás to dopadlo fatálně, kobylku jsme koncem dubna odvezli na kliniku do Brna uspat (bulky byly i uvnitř těla, zhoršovaly dýchání, některá nám pravděpodobně "rozežrala" hrtan a hltan, takže došlo k dušení a návratu krmení - bylo to vše v konečném stadiu velmi rychlé, odvoz na kliniku byl v poslední chvíli, protože by zřejmě kobylka nedožila rána). Na klinice jsme popisovali příznaky od počátku onemocnění a přítomní lékaři s tímto také zkušenost neměli. I přes jejich velkou profesionalitu při "uspávání" koníka, neměli zájem o pitvu. Dělala se alespoň endoskopie a hnisavé bulky byly prorostlé celou nosní dutinou.
Nechci vás strašit, ale dle fotek a popisu příznaků se zřejmě jedná o shodný problém(
V každém případě vám přeji hodně štěstí!
MartinaB

XXX.XXX.106.242
Dobrý den, děkuji za všechny vaše rady a reakce.
Paní MartinyŠ bych se ráda zeptala, jak jste Vaší kobylku léčila?
Kontaktovala jsem kliniku v Brně i v Praze a shodly se na tom, že je zapotřebí velice agresivní léčba Penicilinem. Tato terapie může trvat až 15 dní s tím, že mám koni omývat a chladit končetiny tekoucí vodou. Zábaly končetiny spíše zapaří a kůže bude pak náchylnější na další bakteriální problémy. Léčit týden a pak přestat, znamená, že se kůň zcela neuzdravil a provokováním léky se chronický zánět cév vrací v ještě agresivnější fázi a může skončit až smrtí. Na toto onemocnění cév prý umírá hodně koní v případě, že se včas neurčí správná diagnóza a včasná léčba. Dokonce je zapotřebí také přiměřený trénink, i při léčbě antibiotiky či penicilinem. Třeba 10 minut klusové práce na lonži ze zafixováním všech 4 nohou kompresní bandáží. Postižené končetiny se špatně prokrvují, protože boule tlačí na okolní tkáň a cévy, takže kůň může často kulhat při nedostatku pohybu.
Dnes za mnou jede odborník z pražské kliniky, aby odebral vzorky krve a tkáně.
O dalším průběhu léčby a výsledcích vás budu informovat.
Věřím, že to pomůže dalším lidem, kteří s touto nemocí přisli nebo přijdou do styku.
Kéž bych na totožný případ narazila dříve.
Neúspěšná léčba u mé klisny od první bulky zatím trvá 11 měsíců. Doufám, že nové informace přinesou pozitivní výsledky.
Děkuji.
MartinaŠ

XXX.XXX.104.235
Dávali jsme Enrogal, na ten druhý lék si bohužel nemůžu vzpomenout. Léčba těmito přípravky trvala min.3 týdny. Vzhledem k otokům, zejména na zadních končetin jsme se snažili o pohyb. U nás však byla léčba asi nasazena pozdě, protože dlouho se nikomu nechtělo odebrat z bulek vzorek, aby se nerozjelo bujení (dle jednoho veterináře se jednalo o rakovinu-diagnostikoval pohledem bez odběru čekoholiv).

Veľa šťastia pri liečení.
Martina182936

XXX.XXX.144.56
Dobrý den, odpovídám do mnou zadaného tématu poslední příspěvek. Kobylce byl diagnostikován kožní lymphosarkom což je prostě jinými slovy rakovina a vzhledem k tomu, že to má po celém těle (viz foto výše) a ještě ke všemu některé z nich abnormálně narostly a začaly praskat. Valí se s nich hnis a kobylka má určitě velké bolesti. Bude utracena, musí to tak být. Je jí teprve 6 let a je to strašně nespravedlivé. Berte to jako varování a nepodceňujte byť jedinou bulku na těle vašeho koně, protože zvířata jsou na onkologická onemocnění mnohem více náchylná. Člověk ani nemá čas truchlit, protože musím naplánovat kafilerku a veterináře.. v podstatě ani nevím, jak to lidé zvládají se takto rozloučit...
Martina182936
napsal(a):
Dobrý den, odpovídám do mnou zadaného tématu poslední příspěvek. Kobylce byl diagnostikován kožní lymphosarkom což je prostě jinými slovy rakovina a vzhledem k tomu, že to má po celém těle (viz foto výše) a ještě ke všemu některé z nich abnormálně narostly a začaly praskat. Valí se s nich hnis a kobylka má určitě velké bolesti. Bude utracena, musí to tak být. Je jí teprve 6 let a je to strašně nespravedlivé. Berte to jako varování a nepodceňujte byť jedinou bulku na těle vašeho koně, protože zvířata jsou na onkologická onemocnění mnohem více náchylná. Člověk ani nemá čas truchlit, protože musím naplánovat kafilerku a veterináře.. v podstatě ani nevím, jak to lidé zvládají se takto rozloučit...
Je mi to moc ľúto držte sa
Martina182936
napsal(a):
To je mi líto, onko diagnózy jsou na houby. Děkuji, že jste nás informovala o nálezu. Třeba to někomu pomůže.

Moc děkuji, že se dělíte o informace.
Je mi to moc líto, nepodcenila jste, snažila jste se, jak jen to šlo, dala v nákladěch pro "levnou" kobylku víc, než jste mohla-nejde ani dnes vše zvrátit. Ať jde spát v klidu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.247
Dělala jste všechno co jste mohla a proto velký respekt k Vám. No a kobylce: Requiescat in pace.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.20
To je život, nemoci si nevybírají, a člověk přes veškerou snahu s tím nic nenadělá. Řešila jsem něco podobného před rokem, kobylka šla spát, když jí byly 4. Držím Vám palce a hodně síly.