NathaliKoll

XXX.XXX.20.40
Zajímalo by mě, do kolika let může mít zdravá klisna ( ne prvička ) hříbě. Děkuji za odpovědi
Sophii

XXX.XXX.205.245
sisi58
napsal(a):
Ovšem měla by mít první hříbě už jako mladá, ale dospělá, plně vyvinutá.
Připouštět starší kobyly poprvé, může být nebezpečné.
Slečna píše že klisna není prvnička.
Bude to dost individuální, ale já bych se u starších koní určitě poradila s Vaším veterinářem. Zná Vaši kobylu, Vaše podmínky k chovu. A pokud bude kobyla zdravá, určitě nevidím problém aby měla třeba ještě ve 20 hříbě /myslím ČT a pod/ U dlouhověkých plemen bude možné na zdravé kobyle chovat ještě v pozdnějším věku..
Katkasvarc
napsal(a):
dobrý den, mě by zajímalo jestli musí mít kobyla vůbec hříbě, jestli je to jako u fen, že mají pak zdravější břicho, už jsem slyšela různé pro a proti, máte nějako zkušenost, děkuji Katka
U klisny (stejně jako u feny - ne vše, co se traduje, je pravda) není březost pro zdraví zásadní ani důležitá.
Katkasvarc
napsal(a):
dobrý den, mě by zajímalo jestli musí mít kobyla vůbec hříbě, jestli je to jako u fen, že mají pak zdravější břicho, už jsem slyšela různé pro a proti, máte nějako zkušenost, děkuji Katka
Zdravie žiadneho živočíšneho druhu nie je závislé od toho, či porodí, alebo nie.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Katkasvarc
napsal(a):
Viz výše. Je to tvrdošíjně se držící blud.
Petyna
napsal(a):
Ahoj mám kobylu které je 24 let a má velkou říji přemýšlím o inseminaci zmraženou kolik se pohybují všelijaké vyšetření než by šla na inseminaci a po inseminace. Děkuji.
A víte, že to taky může být příznak nějakých potíží? Stará kobyla s Cushingem měla taky krásné a výrazné říje i po 30.
Já bych se na to spíš vykašlala. Doba není na hříbata nijak příznivá. A ekonomicky je to černá díra. Navíc hříbata od starších kobyl často bývají slabší a vyžadují péči navíc, aby dotáhla vrstevníky. K tomu komplikace u porodu atd.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pipilota: staré téma. Jen ho oživila dotazem jiná tazatelka.