Káťulínka

XXX.XXX.163.104
Ahoj mám jeden dotaz.
Jdu na tábor s koňmi a nevím co všechno mám umět. Chtěla bych se věnovat koníkům.
Prosím poraďte mi co mám mít na čištění, nějaké pamlsky, jídlo atd.
Je mi 13. Chtěla bych se naučit nějaké věci na koníky. Jak si ochočit koně aby mi nic neudělal?
Možná vám tento dopis bude zbytečný ale já bych chtěla už něco málo o nich vědět.
Děkuji a prosím odpovězte co nejdříve.
Pokud jedeš na nějaký slušný již zaběhnutý koňský tábor, tak nemusíš umět nic ;-) Na začátku by ti měli ukázat, jak se kůň vodí, čistí, bezpečnost u koní...
Já nikdy nebyla na dětském táboře, ale řadu let jezdím na něco jako koňský tábor ale pro vysokoškoláky z jedné české univerzity. Jezdíme do stáje, která se koňskými dětskými tábory zabývá už 25 let a opravdu není potřeba vědět o koních nic. Během samotného tábora je kůň do dvojice, kterou tvoří zkušenější dítě a začátečník, takže začátečník se od toho zkušenějšího učí. Samozřejmě po úvodní názorné ukázce od instruktorů. Setkala jsem se s tím, že v každé stáji se příprava koně dělá trošku jinak, respektive se dbá na jiné věci.
Asi bude záležet pro kolik dětí se tábor dělá, pokud je třeba jen 5 koníků, zvládne přípravu ohlídat 1-2 dospělí, ve větším množství se mi zdají ideální ty dvojice zkušenější + začátečník.
Pamlsky a ni nic podobného koníkům nevoz, pokud nevíš jak to v dané stáji chodí. Někde nemají rádi pamlskování z důvodu, aby se koně nenaučili chňapat po rukách. Někde tedy nekrmí z ruky vůbec, jinde koně dostanou kus tvrdého pečiva jenom když se chytí na pastvě...
Na dětských táborech by měli koně být na na děti zvyklí, hodní nekopaví a nekousaví, takže žádné "ochočování" netřeba. Nesmíš kolem nich běhat, pištět a vůbec vyluzovat hlasité zvuky, myslet na to, že to jsou velká zvířata, mít z nich respekt, ale ne se jich bát.
NathaliKoll

XXX.XXX.2.3
"Jak so ochočit koně":DDD
I "ochočený" kůň ti může něco udělat;).
Vem si helmu - pokud nemáš jezdeckou, tak aspoň helmu na kolo. Často helmy půjčují ve stájích, ale přijde mi to trochu fuj - nevíš, kdo se v ní potil předtím, v nejhorším případě zanechal nějakou breberu... Druhou nejdůležitější věcí je obuv - často se jezdí ve starých teniskách, ale ty nejsou moc vhodné - můžou proklouznout skrz třmen a může se stát průšvih v případě splašení koně. Nejlepší pro začátečníka jsou gumová perka - v létě se v nich budeš vařit, ale můžeš v nich šlápnout do čehokoliv ( a že toho "čehokoliv" u koní je...) a i kdybys už dále nejezdila, pořád se dají vzít k civilnímu oblečení např. v deštivém počasí, dneska jsou perka v módě, nikdo nepozná, že jsou jezdecké. Třetí věc jsou kalhoty - samozřejmě rajtky jsou nejlepší, ale když ne rajtky, tak aspoň bavlněné legíny. I když bude venku přes třicet stupňů, vždy jezdi v dlouhých kalhotech. Čištění, pamlsky, jídlo tam pro koně budou mít, když už, vem si jen pamlsky pro sebe Jo a dvě důležité věci nakonec - za prvé. Nikdy, nikdy nikdy a ještě jednou nikdy a za žádných okolností si nesmíš koně přivázat za jakoukoliv část těla - za pas, zápěstí... Vodítko vždy drž tak, abys ho mohla při splašení koně pustit a tak, aby se ti při zatažení nezamotalo např. kolem ruky. Tzn. volný konec neotáčet kolem ruky, ale naskládat a očko držet v dlani, ne až za zápěstí. A druhá věc - pokud to není nutné, nechoď koni kolem zadku. Pokud to nutné je, ubezpeč se, že o tobě ví - oslov ho ( když nevíš jméno, stačí "hej, koňu " ) a dlaní jeď přes jeho boky dozadu, kolem jeho zadku a na druhou stranu - aby furt věděl, že jsi to ty, že nejsi vetřelec, po kterém má vykopnout.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Letos prvně v naší stáji pořádáme příměstský tábor a jediné, co si mají děcka s sebou přivézt, je DOBRÁ NÁLADA a OBLEČENÍ, CO SE MŮŽE UMAZAT
Kvalitní tábor Ti vše ostatní zajistí, instruktoři Tě vše potřebné naučí, vysvětlí a ukáží.
NathaliKoll

XXX.XXX.23.17
sisi58
napsal(a):
Je míněno dorozumět se s ním, skamarádit.
Nechápu, proč ten výsměch?
Nebyl to výsměch. Jen si myslím že by si slečna mohla napřed něco o koních přečíst než napíše jak si ochočit koně aby jí nic neudělal. Musíte uznat že i kůň kamarád vám může (třeba i neumyslně ) něco udělat. S tím se musí počítat;).
NathaliKoll
napsal(a):
Nebyl to výsměch. Jen si myslím že by si slečna mohla napřed něco o koních přečíst než napíše jak si ochočit koně aby jí nic neudělal. Musíte uznat že i kůň kamarád vám může (třeba i neumyslně ) něco udělat. S tím se musí počítat;).
Nu, takto potom ano.
Nešlo to napsat hned?