Kulhá? Prosím o názor.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.7.2016 17:35
AjiskaN

XXX.XXX.236.138

Dobrý den,
přikládám odkaz na 2 videa. Klisna ČT 10 let po zranění šlachy začíná opět pracovat. Nic ji neotéká. Klusání jsme dodrželi podle rad veterináře. Nyní má začít cválat. Přijde Vám že kulhá? Já už jsem tak ovlivněná, že mi přijde že kulhá snad i v kroku, ostatním přijde že ne.
Video cval: https://youtu.be/BdberNrWu1g
Video klus: https://youtu.be/cLBX2-lCA-8.

6.7.2016 18:01
vet.

XXX.XXX.188.7

Posouzení čistoty chodu je potřeba provést v prvé řadě na ruce na volném vodítku, na pevném rovném podkladě (asfalt), na rovných čarách, pokud je pořizováno video tak ze stativu příp. někým, kdo má klidnou ruku, nejprve v kroku, poté klusu příp. cvalu. Až v dalším kroku se posuzuje na kruhu a v obratech, poté to stejné v hlubokém terénu (písková jízdárna) a až úplně nakonec pod jezdcem. Zde jsou prezentována dvě videa, obě na louce, která je hrbolatá (drny), pod jezdcem, který může ovlivňovat koně svojí rukou, kůň se místy brání otěži a stříhá ušima, což může značit že se mu nelíbí co se mu děje na zádech nebo ho otravují mouchy, kameraman nemá pevnou ruka u chvílemi se video výrazně chvěje. Z těhto není možné objektivně posoudit, zda-li kůň kulhá či nikoli.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.7.2016 06:46

Hodim tip, zraneni bylo na prave predni? Zda se mi, ze v klusu na ni lehce napada, ale muze to byt ovlivneno faktory shora (nerovny povrch, kvedlani v hube atd.), navic to clovek opravdu musi chtit videt. Ve cvalu nevidim nic.

7.7.2016 08:05
JanaLacko

XXX.XXX.54.38

Taky se mi zdá, že v klusu lehce napadá na PP, což by ale možná svědčilo o zranění na levé. Ale na tak krátkém videu bez rovných linií z čelního pohledu to může mít tucet jiných příčin.

Jinak jsem zastánce mírné (rozumějte "zdravotnímu stavu uzpůsobené") zátěže i u koní, kteří jsou v rekonvalescenci, i když je občas něco ještě mírně zabolí - ono samo o sobě rozhýbavat to všechno po delší nečinnosti není žádný med. Jsem přesvědčená, že pokud by koninu něco opravdu výrazně bolelo, bylo by to patrné při přechodu cval-klus na prvním videu, a tam mi přijde víceméně ok.

7.7.2016 09:52

Ako píše vet, natočte si video v kluse koňa na ruke, na rovnej línii, spredu, aj zozadu. Pod sedlom sa krívanie nikdy objektívne posúdiť nedá(bez ďalších videí), mne to napríklad pripadá ako "krívanie z ruky", teda kôň si hýbe hlavou kvôli tomu, ako ho jazdec silno drží.

7.7.2016 12:19
anobbona

XXX.XXX.115.36

Mě přijde, že nečistota chodu tam je a hlavně v momentě, kdy zasáhne jezdec. To pak kůň začne drobit. Jinak když je v klidu, tak se mi zdá, že jde čistě, pravidelně.

7.7.2016 12:53
AjiskaN

XXX.XXX.236.138

Všem moc děkuji za odpovědi. Zranění bylo na levé přední noze.
Vše konzultuji s veterinářem který nám přesně zadal co máme dělat a to dodržujeme. Kobylku veterinář posuzoval v klusu i v kroku na tvrdém povrchu po rovné linii se závěrem že jde čistě. Určitě jsem do toho na videu místy hodně zasáhla protože kobylka má tendenci že chvíli nejede skoro vůbec a pak má zase snahu se rozbíhat, takže jí občas podržím asi silněji než bych měla, ale na tom zapracuji. Ještě mě napadlo, že kobylka může být i unavená - po zranění 2 měsíce stála v boxe a jen se vodila 2x 15 min. denně krokem a teď poslední měsíc chodí každý den a postupně přidáváme klus, takže trochu ubereme na tempu a dáme si i odpočinkové procházky.

7.7.2016 15:21
vet.

XXX.XXX.188.7

AjiskaN napsal(a):
Všem moc děkuji za odpovědi. Zranění bylo na levé přední noze.
Vše konzultuji s veterinářem který nám přesně zadal co máme dělat a to dodržujeme. Kobylku veterinář posuzoval v klusu i v kroku na tvrdém povrchu po rovné linii se závěrem že jde čistě. Určitě jsem do toho na videu místy hodně zasáhla protože kobylka má tendenci že chvíli nejede skoro vůbec a pak má zase snahu se rozbíhat, takže jí občas podržím asi silněji než bych měla, ale na tom zapracuji. Ještě mě napadlo, že kobylka může být i unavená - po zranění 2 měsíce stála v boxe a jen se vodila 2x 15 min. denně krokem a teď poslední měsíc chodí každý den a postupně přidáváme klus, takže trochu ubereme na tempu a dáme si i odpočinkové procházky.

"...unavená... ubereme na tempu..." Dobrý nápad. Ať ji nepřetáhnete.

7.7.2016 23:45
svatka

XXX.XXX.70.17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ako píše vet, natočte si video v kluse koňa na ruke, na rovnej línii, spredu, aj zozadu. Pod sedlom sa krívanie nikdy objektívne posúdiť nedá(bez ďalších videí), mne to napríklad pripadá ako "krívanie z ruky", teda kôň si hýbe hlavou kvôli tomu, ako ho jazdec silno drží.

Mám stejný dojem - čisté to není, ale mohlo by to být kulhání z ruky. Určitě doporučuji posouzení bez jezdce s volnou hlavou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík