Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.7.2016 19:12
makulinica

XXX.XXX.71.5

CChtěla bych se zeptat, jeslti je holcina na ponika moc velká. Konik ma v kvh 120cm. Holcina 165 a 58kg. Konik jede bez problémů, sam si i nacvala.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.7.2016 08:28

Coz o to, ponik je statny se silnou holeni, takze vahove ji nejspis nejakou dobu unese. Ale vyskove mu bude slecna prekazet, zvysuje mu teziste a rozhazuje rovnovahu.

lina225

7.7.2016 08:34
lina225

XXX.XXX.131.91

Pokud bude slečna jezdit občas a poníkovi pořídíte kvalitní sedlo, proč ne. Na nějakou tu korekci a přeježďování pod děti by mohla slečna jako jezdec dobře posloužit. Na pravidelné ježdění (např. pokud jste slečna vy a uvažujete o koupi toho poníka pro sebe) ale určitě ne, to by chtělo aspoň 10-20cm v kohoutku navíc - jak se píše nademnou, výškový nepoměr rozhazuje rovnováhu a je to nepříjemné pro koně i pro jezdce.

7.7.2016 08:54
makulinica

XXX.XXX.71.5

Dobře děkuji, holcina na ni jezdí jen 2 krát do týdne.

7.7.2016 10:48
katkaa1

XXX.XXX.43.146

OT, ale čo je to za koňa, preboha to vyzerá ako keby tá hlava patrila k inému telu
Ľudia sú schopní pokrížiť hocičo..
Kočka je v pohode na povozenie sa, na nejaké lepšie jazdenie hento čudo nikdy nebude a moc neverím že na toto sa dá napasovať vôbec nejaké sedlo, ale jazdilo by sa jej s ním isto lepšie.

7.7.2016 10:52
makulinica

XXX.XXX.71.5

Je to jezdecky pony, je úplně normální, dala to jen ta fotka.

8.7.2016 08:51
mgtka

XXX.XXX.92.43

Když už jsme u toho, jak si myslíte ideálně by měl koník dosahovat člověku? Kdysi se říkalo, že by měl mít koník kohoutek v úrovni očí. Co vy na to?
Budu shánět něco pro sebe, ale jsem pidimidi 150cm, ale zas poncla nechci a na velké koně už se mi těžko šplhá.

8.7.2016 09:08
keira

XXX.XXX.106.7

Není ten poník nějaký moc vypapaný? Kdysi jsme na tyhle poníky měli v oddíle limit 50kg, dokázala by se na to slečna dostat?

8.7.2016 09:29
rebeks

XXX.XXX.208.14

mgtka napsal(a):
Když už jsme u toho, jak si myslíte ideálně by měl koník dosahovat člověku? Kdysi se říkalo, že by měl mít koník kohoutek v úrovni očí. Co vy na to?
Budu shánět něco pro sebe, ale jsem pidimidi 150cm, ale zas poncla nechci a na velké koně už se mi těžko šplhá.

Tak to je ideální stav, kdy je kohoutek ve výši očí. Velmi snesitelné je také, pokud je kůň stejně vysoký jako je člověk. Pak už je to pocitově moc. Ve vašem případě bych se koukala po malých (zakrslých) teplokrevnících např. ČT se občas nevyvede. Dál je plno menších quatrů nebo plnokrevných arabů nebo různých kříženců třeba s huculem (ten se moc, stejně jako hafling, doporučit nedá pro svoje chody, ale to už je na každém, co mu vyhovuje). Bude záležet, co očekáváte za charakter.

8.7.2016 09:51
makulinica

XXX.XXX.128.169

Ponik není vypapany. Ma vytahane břicho od hribat.

8.7.2016 12:27
mgtka

XXX.XXX.92.43

rebeks napsal(a):
Tak to je ideální stav, kdy je kohoutek ve výši očí. Velmi snesitelné je také, pokud je kůň stejně vysoký jako je člověk. Pak už je to pocitově moc. Ve vašem případě bych se koukala po malých (zakrslých) teplokrevnících např. ČT se občas nevyvede. Dál je plno menších quatrů nebo plnokrevných arabů nebo různých kříženců třeba s huculem (ten se moc, stejně jako hafling, doporučit nedá pro svoje chody, ale to už je na každém, co mu vyhovuje). Bude záležet, co očekáváte za charakter.

No nějaký amík by se mi i líbil, ale jsem dost finančně limitovaná a taky za koně do lesa dát takovou dardu, to by mě drahý nepochválil:).

8.7.2016 13:03
mgtka

XXX.XXX.92.43

Byl by fajn, jenže nejsem tak dobrá, abych si mohla dovolit mlaďocha.
Jak se má Andošek? Stýská se nám po něm:).

8.7.2016 13:09

Makulinica: Ptala jste se na to, zda poník slečnu unese, na to jste již odpovědi dostala. Unese, ale na nějaké větší ježdění nebo na časté, to není.
Zaujala mě ale debata o jeho váze.
Kůň opravdu dost nadváhu má, tedy pokud by shodil, jistě by se mu o to líp pohybovalo a klouby a šlachy by nebyly zatěžované tolik. Kort pokud by měl nosit pro svou postavu víceméně "nadměrného" jezdce.
O vytahaném břiše to není. Např zde: http://cehis.cz/publik_syst/files11/Vyziva%20obezniho%20kone.pdf
je pěkně zpracován žebříček kondice koně. Pokud si s upřímností porovnáte parametry koně na fotce a na kresbách, jistě dojdete minimálně k číslu 7.

8.7.2016 13:44
strelish

XXX.XXX.204.32

mgtka napsal(a):
Byl by fajn, jenže nejsem tak dobrá, abych si mohla dovolit mlaďocha.
Jak se má Andošek? Stýská se nám po něm:).

Řekla bych, že dobře. Pokračuje v poflakování a "dosekává" spolu s oslicí po velkých kobylách

8.7.2016 13:48
strelish

XXX.XXX.204.32

Mgtka: Jinak já si momentálně nemůžu vynachválit coby (irské), jak na ježdění, tak na práci s nima obecně, ale tam už je zas ta cena jinde.

8.7.2016 14:26
mgtka

XXX.XXX.92.43

To jo, ti teď zažívají docela boom, mám jich pár hned naproti baráku mých rodičů a koukám, jak tam na ně přijdou pomalu jednou za půl roku sednout a hned na i několikadenní čundr a ti koně "si nechají líbit" naprosto vše.

8.7.2016 23:58
svatka

XXX.XXX.70.17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Makulinica: Ptala jste se na to, zda poník slečnu unese, na to jste již odpovědi dostala. Unese, ale na nějaké větší ježdění nebo na časté, to není.
Zaujala mě ale debata o jeho váze.
Kůň opravdu dost nadváhu má, tedy pokud by shodil, jistě by se mu o to líp pohybovalo a klouby a šlachy by nebyly zatěžované tolik. Kort pokud by měl nosit pro svou postavu víceméně "nadměrného" jezdce.
O vytahaném břiše to není. Např zde: http://cehis.cz/publik_syst/files11/Vyziva%20obezniho%20kone.pdf
je pěkně zpracován žebříček kondice koně. Pokud si s upřímností porovnáte parametry koně na fotce a na kresbách, jistě dojdete minimálně k číslu 7.

Jen taková technická - s těmi boulemi kolem kořene ocasu a tukovým hřebenem na krku bych poníka (z jedné fotky tedy, takže mě berte s rezervou:o) viděla tak spíš někde mezi 8 a 9 ;).

9.7.2016 22:14

Jj, říkala jsem "minimálně" k sedmičce. Aby se zadavatelka neurazila, když jsme evidentně v rozporu o tom, co kdo považuje za koně v optimální kondici

9.7.2016 22:25
makulinica

XXX.XXX.71.5

Ptala jsem pouze, jestli ponik holcinu uveze, odpověď byla ze ano. Dal jsem se na nic neptala. S ponikem pracujeme každý den na lonzi nebo jdeme na procházku. Ještě nez jsme ji dostaly byla o 100% horší nez je teď! Děláme co můžeme, ale nejde to shodit!

10.7.2016 12:37
svatka

XXX.XXX.70.17

makulinica napsal(a):
Ptala jsem pouze, jestli ponik holcinu uveze, odpověď byla ze ano. Dal jsem se na nic neptala. S ponikem pracujeme každý den na lonzi nebo jdeme na procházku. Ještě nez jsme ji dostaly byla o 100% horší nez je teď! Děláme co můžeme, ale nejde to shodit!

Ono to ale souvisí; obézní kůň se tahá s vahou navíc, a ta se přičítá k zátěži a potažmo opotřebení jeho pohybového aparátu. Ten kůň má navíc víc kilo, než kolik hočina na něm váží.

Tím neříkám nic o tom, že s ním špatně pracujete nebo že ho špatně krmíte, je to jen konstatování faktu, ke kterému je potřeba při managování takového koně přihlížet.

10.7.2016 12:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nám se osvědčil pastevní náhubek.
Z tlouštíka je nyní sportovní pony.
Je ale potřeba, koupit o číslo větší a uzpůsobit. Aby koník mohl otevřít hubu a i žrát a nebyl odřený.
Musí se zkrátit popruhy na náhubku.
Vyzkoušeno.
https://www.farmaservis.cz/pro-chov-koni/nahubek-pastevni-busse-easy-nylon-nahubek-pastevni-busse-easy-nylon-shetty.html.

10.7.2016 15:11
koně

XXX.XXX.205.252

makulinica napsal(a):
CChtěla bych se zeptat, jeslti je holcina na ponika moc velká. Konik ma v kvh 120cm. Holcina 165 a 58kg. Konik jede bez problémů, sam si i nacvala.

Záleží na jejím pocitu.
Máme welsh pony A a jezdily na ní dospělé ženy podobných rozměrů.Byly spokojené a ponice nejevila diskomfort.
Pokud ponice chodí pod touto dívčinou ochotně, nebolí ji záda, nohy apod., neřešila bych nic.
Jen bych dala sedlo, bude li chodit častěji a déle.Pro pohodlí obou.
Opticky nevypadají úplně ideálně, ale pokud jezdkyni nechybí předek, kdo už vypadá ideálně ?
Připadá mi, že u nás je nějaký nový trend, že na ponících se spíše nejezdí a člověk od 65ti kg výš by neměl jezdit už vůbec na žádném koni.Čímž by minimálně dvě třetiny populace byly odsouzeny chodit po svých a koně venčit jako pejsky, nebo maximálně zapřahat.
Další démonizovaná kapitola, skoro taková hrůza jako krmení ovsem, kování, či uždění, jsou tlustí a nejtlustější koně.Paninky neustále drží diety a řeší své parametry, tak tímtéž oblažují své miláčky, kteří za nic nemohou

Přidejte reakci

Přidat smajlík