Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Tee

13.7.2016 22:09
Tee

XXX.XXX.245.45

Dobrý den,

v září si domů povezu půl roční hříbátko, je to poprvé co si kupuji, tak mladého koníka. Nevím si rady co s krví, někdo říká, že musí být hotová před převozem, jiní tvrdí, že u tak mladého hříběte není nutná. Co si myslíte? Jak to je?

14.7.2016 07:58
JanaLacko

XXX.XXX.54.38

Nevidím důvod, proč by krev nebyla nutná - možná u hříběte pod matkou při společném převozu, ale jakmile má svůj průkaz a jede bez mámy, pohlíží se na něj dle mého názoru stejně, jako na jakéhokoliv jiného koně.
Můžu se ale zeptat, proč si prcka berete tak brzo? Je to trochu neobvyklé.

Tee

14.7.2016 09:31
Tee

XXX.XXX.245.45

Já bych ho s matkou na pastvě nechala co nejdéle, ale majitelka to tak nechce. Mluvila jsem s ní o tom a ne.

14.7.2016 09:43
Oťásek

XXX.XXX.241.210

No, tak pokud je to hřebeček, zase tak neobvyklé to není, protože po 6tém měsíci už začínají skákat po kobylách. A pokud je kobyla třeba ještě znovu březí, pak je naprosto běžné, že se odstaví hříbě na 6tém měsíci, aby si do dalšího porodu odpočinula, nabrala sílu a zregenerovala. Jinak krve určitě udělat, pokud byste měla pochybnosti, stačí jeden telefonát na vaši místní /krajskou/ veterinární správu, kde Vám to ochotně sdělí:) Jinak 6ti měsíčního prcka bych domů vůbec nevozila, pokud k němu nemáte alespoň jednoho podobně starého. Být můj, šel by hned někam mezi vrstevníky /do jara s boxem na noc a přihlížení k aktuálnímu počasí, od jara jako roček klidě už na 24/7 pastevko/ hříbárnu.

14.7.2016 09:44
anobbona

XXX.XXX.115.36

Co je neobvyklého na odstavu půlročního hříběte?

dřív bývalo, že kůň do jednoho roku nemusí mít na převoz krve, ale jak je to teď nevím, nyní mají krve platnost půl roku.

14.7.2016 09:45
careta2

XXX.XXX.96.17

Mimochodem pokud se nepletu, tak krve jsou povinné od 12 měsíců stáří. Aspoň tak to míváme psané v propozicích na akce

14.7.2016 10:00
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Tak jen čistě ze zvědavosti jsem na OVS zavolala a stále platí, že do 12 měsíců stáří se krve dělat nemusí. Ani v případě, že je hříbě odstaveno a cestuje po Republice bez matky... Přijde mi to kapku nelogické ale je to tak.

Tee

14.7.2016 18:48
Tee

XXX.XXX.245.45

Moc děkuji za to info! :) Jsem ráda, že to nemusí být, protože si nedokážu dost dobře představit, že bychom ho po krvi ještě někdy chytili :( :D

Jinak malý půjde k o tři týdny mladšímu hřebečkovi, takže kamaráda bude mít. Samotného bych ho určitě nenechala, ani mezi dospělými koňmi.

14.7.2016 21:28
JanaLacko

XXX.XXX.206.179

Oťásek napsal(a):
Tak jen čistě ze zvědavosti jsem na OVS zavolala a stále platí, že do 12 měsíců stáří se krve dělat nemusí. Ani v případě, že je hříbě odstaveno a cestuje po Republice bez matky... Přijde mi to kapku nelogické ale je to tak.

Díky za zjištění, příště budem moudřejší. Ovšem taky mi to přijde trochu nelogické smajlík

15.7.2016 07:53
-Veru-

XXX.XXX.11.59

Ono do nedávna to bylo dokonce až od 24 měsíců věku koně smajlík Ale být vámi, tak se ještě zeptám nového ustajovatele, jaké podmínky má on. Já stěhovala před 14 dny a v nové stáji chtěli nově udělané krve.

Přidejte reakci

Přidat smajlík