Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

lilip

14.7.2016 15:41
lilip

XXX.XXX.95.74

Ahoj, máme doma plňasa, zezačátku byl sám, ale jak mamka začala pracovat, tak jsem tatku přemlouvala o poníkovi, zda by někdo nedaroval koně, pronájem, ustájení u nás, nic neprošlo... Zkušení koňaři doporučovali kozu, zezačátku nedovolil, pak, jak sem mu řekla, že z ní budem mít mléko, tak to dovolil :) zvikli si na sebea plnasek se i zlepšil psychicky :) Ustajovat ho nechcem, ustájení je daleko a on je dominantní, takže ve stádě ne e. Četla jsem, že se byvalí dostiháci můžou u popásajícího skotu psychicky zlepšit, co si myslíte vy? Prosím bez rýpalů, je mi jen 14 a nemůžu se rozhodovat kolik koní budeme mít :) děkuju za odpovědi :).

14.7.2016 21:47
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Kůň je kůň a kůň potřebuje společnost koní, víc na to není co říct.

lilip

15.7.2016 08:56
lilip

XXX.XXX.95.74

Já to chápu, ale když není zbytí, tak v nouzi postačí alespoň koza :) Hodně zkušených koňáků, dokonce i lidé na internetu mi poradili kozu, je to přece o hodně lepší, neż aby byl sám. Na kozu jsem tatku přemlouvala asi půl roku, tak prosím pochopte mou situaci :).

15.7.2016 09:52
koně

XXX.XXX.205.252

Proč tedy zakládáte téma a popisujete to, že máte koně a kozu, když jste si naprosto jistá že je to ideální stav?
Chcete koně vrazit ke stádu krav, jako aby si polepšil oproti jedné koze?
Máme stádo krav a koní a drží se vždy odděleně i když jsou na jedné pastvině.Pokud je jeden kůň ponechán s kravami, nebo naopak, nijak radostný z této společnosti není.
Koně jsou koně, oni to poznají, a s tím nic nenaděláte.
Když budete bydlet s jednou opicí, místo rodičů a sourozenců, budete šťastná?

15.7.2016 09:56
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Tak když jseš tak spokojená, tak proč ten dotaz?

Raději přemluv tatínka na malého poníka, údržba stojí nula nula nic a koník bude DOOPRAVDY spokojený.

lilip

15.7.2016 18:35
lilip

XXX.XXX.95.74

Vám se to snadno říká... Věřte, kdyby bylo na mě a mamce, máme klidněi 3 koně...Víte kolikrát jsem se ptala na poníka? Rok jsem ho přemlouvala a vždy to skončí šílenou hádkou... Doteďka se divím, že máme vůbec tu kozu... Ani nevíte, co jsem si musela prožít, abych si mohla koupit kozu... Jsem rodičům vdečná, že mi splnili sen, moc holek nemá v mem věku koně, pokud ano, tak jen 1, my děcka si nemuzem diktovat kolik budeme mít koní... A tou otazkou jsem nemyslela, zda je to idealni, ale zda je pravda, co jsem čektla :).

15.7.2016 18:42
mgtka

XXX.XXX.92.43

Zvaž prodej koně a radši si někde plať docházku. Pokud takto ne, tak nabídněte ustájení nějakému koníkovi a bude z toho i nějaká korunka, to by možná taťku přesvědčilo.

15.7.2016 19:12
Terven

XXX.XXX.110.147

Ještě mě napadlo - anglický plnokrevník není zrovna ideální kůň pro začátečníka, má-li dostihovou minulost, pak to může být oříšek i pro zkušeného koňáka. Píšeš, že je ti čtrnáct, pokud dobře chápu, rodiče jsou nekoňáci a koně máte doma...popravdě si něco takového neumím představit, mám obavy, že to může být až životu nebezpečná kombinace. Máš někoho zkušeného poblíž, kdo ti s převýchovou koně pomůže, kdo ti poradí v případě problémů?
Zkušení koňaři, co doporučovali kozu, možná nebudou ti praví...

lilip

15.7.2016 21:36
lilip

XXX.XXX.95.74

Ale já jsem nikde nepsala, že ho nezvládám... i když má za sebou dostihovou karieru, tak je to hodný kun... zezačátku to bylo těžké, ale zlepšil se o hodně :) Mamka je konak.. A proč prodávat? To nechápu... Mame spolu užasny vztah.. Vživotě bysme ho neprodali, nad tim jsme se s rodiči shodli, i kdyby jsme měli chodit na procházky na ruce.. No, tady se člověk dočká jen kritiky... Mimochodem, k těm konakum co poradili kozu jsou lide, co se konim věnuji i 30 let.. jeden z nich je i clověk, co znal naseho koníka, jak běhal, je to zokejka... To jsou podle vas nezkušeni konari? No tuto dizkusi ukoncuju...

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.7.2016 21:59

Takže Ty si myslíš, že u vás je s tímto stavem všechno v pořádku. Přesto se ptáš, jestli je pravda, že by se kůň stejného plemene mohl uklidnit, pokud by se pásl s krávama... to si trochu odporuje, ne? Nebo Tě to možná zajímá čistě ze zvědavosti.

Co tedy bylo zadání dotazu: zda je pravda, že se anglický plnokrevník uklidní u krav? To je jediná smysluplná otázka, kterou nejvýše vyčtu. Nejspíš to tady nikdo z nás nezkoušel, protože prostě dokážeme dopřát koni odpovídající (a potřebné) životní partnery (tedy koně). Jediný se zkušeností koně - krávy Ti napsal, že se pasou odděleně. Tedy v případě, že má kůň možnost se družit s koňmi, přítomnost krav nevyhledává. To je asi jediné, co jsi mohla z příspěvků, jako odpověď na svou otázku, vyčíst.

lilip

15.7.2016 23:08
lilip

XXX.XXX.95.74

Ja myslela u koz a ne krav :) blbe sem polozila otazku, asi to byl hloupy dotaz, nechame to tak byt :).

16.7.2016 09:17

Jj. Lze předpokládat, že ani přítomnost kozy, ani krávy u koně nebude mít žádný blahodárný dopad na jeho psychiku...

16.7.2016 10:17
mgtka

XXX.XXX.92.43

lilip napsal(a):
Ale já jsem nikde nepsala, že ho nezvládám... i když má za sebou dostihovou karieru, tak je to hodný kun... zezačátku to bylo těžké, ale zlepšil se o hodně :) Mamka je konak.. A proč prodávat? To nechápu... Mame spolu užasny vztah.. Vživotě bysme ho neprodali, nad tim jsme se s rodiči shodli, i kdyby jsme měli chodit na procházky na ruce.. No, tady se člověk dočká jen kritiky... Mimochodem, k těm konakum co poradili kozu jsou lide, co se konim věnuji i 30 let.. jeden z nich je i clověk, co znal naseho koníka, jak běhal, je to zokejka... To jsou podle vas nezkušeni konari? No tuto dizkusi ukoncuju...

O prodeji jsem psala jen ja a to proto, ze koni nemuzes nabidnout spokojeny zivot. Stale jen pises jaky mas s nim vztah ty, ale zkus se zamyslet nad tim, co je dobre pro tve zvire. Ty mu bohuzel partaka nikdy nenahradis.
Zkus teda ukecat rodice aby jednoho maleho konika treba vzali do ustajeni.

angritka

16.7.2016 11:26
angritka

XXX.XXX.226.166

Kůň je stádové zvíře a já osobně to, že je kůň sám beru jako týrání, protože se mu odpírá to co potřebuje. (tím samozřejmě neříkám, že ho týráš) A nerada čtu takové s prominutím kraviny, že mu stačí koza nebo kráva nebo společnost člověka.. ti zkušení koňáci, neberu ti že jsou zkušení, ale kdo by nechal koně s krávami/kozami – to je podle mě blbost největšího kalibru. Ty sice píšeš, že s ním máš super vztah, že mu stačí koza. Promiň, ale to říkáš ty, kdyby kůň uměl mluvit, určitě by ti řekl sám co mu stačí a myslím, že koza nebo kráva by na seznamu nebyla.
Dále, když táta nechce druhého koně, proč proboha máte toho jednoho? Snad každému musí být jasné, že musí být minimálně dva koně. Opravdu když si čtu takové věci, tak mám nervy někde.. nejšťastnější by byl s druhým koněm, ať si říká kdo chce co chce.
A ustájit ne protože je dominantní? Znovu promiň, nevím jestli mám u celého tvého příspěvku brečet nebo se smát.
A to, že je ti 14 a nemůžeš rozhodovat kolik koní můžete mít – k tomu se snad ani nevyjadřuji.
Ano, ano, sice píšeš že to máš s tátou těžké a ať pochopíme tvou situaci.. ale ty pochop situaci tvého koníka. Určitě ho miluješ a chceš pro něj to nejlepší. Zkus tátu oblomit aspoň na toho poníčka, vždyť nesežere tolik toho co tvůj plňásek.

lilip

16.7.2016 13:28
lilip

XXX.XXX.95.74

Ale poník stojí nad deset tisíc, levnějšího jsem nenašla :(.

16.7.2016 14:15
mexin

XXX.XXX.11.207

V inzerci na bazosi jsem viděla i za 6tis a ne jednoho.Taky budeme porizovat koně domů, mame kozy, dotěrně společenská prasata ale nenapadlo by mě pořídit koně, zaparkovat ho ke kozám a naivně si myslet jak bude šťastný.takze počítám s koňmi dvěma, třemi..Proč jste si koně kupovali když jste věděli že tu společnost mít nemůže?nechapu.

lilip

16.7.2016 14:32
lilip

XXX.XXX.95.74

Dobrý den,
dcera mi dala přečíst tyto příspěvky a chtěla bych trošku uvézt věci na pravou míru. Náš plňas je přes sedm let naučený na přirozenou komunikaci - jezdí jen na ohlávce nebo bezudidlovce, neřeší auta, cesty, nic. Temperament, který prostě má v sobě každý plňas někdy nezapře, ráda si vyhodí - už od mládí, jsem v kontaktu s paní, která ho kdysi jezdila jako žokejka - a prý se v některých věcech moc nezměnil. Ale kouká, že je jezditelný bez udidla, nikdy nikam s dcerou neutekla, vždy zastavila, když se to po ní chtělo, Takže jedna velká změna přece. Že si někdy rád vyhodí - to už je jiná věc, to udělá i ČT...Nevím proč si holka myslí, že se takto chová, že je sám. On měl kdysi ve stádě chování podstatně horší jak mám zjištěno. Postával i hodně stranou, nevyhledával moc jejich společnost. Moc bych chtěla nabídnout ustájení někomu a doufám, že to časem vyjde, ale na druhou stranu - kdysi měli na hospodářství jednoho koně skoro všude a nikdo nic neřešil...V dnešní době všichni všechno musí řešit. Je jasné, že je nejlépe koni s druhem, ale někdy to prostě nejde a pokud se stýká na vyjížďkách několikrát týdně s dalšími koňmi, není to zas taková hrůza.

16.7.2016 15:14
Vanee

XXX.XXX.157.127

Tak hlavne kôň nie je pes, nepotrebuje vidieť ostatné koni pri prechádzkach len kvôli tomu, aby ich "videl". Kôň nie je úplne domestikované zviera, stále má svoje pôvodné inštinkty a tie mu diktujú, aby vyhľadával spoločnosť iných koní, pretože osamotený kôň v prírode = mŕtvy kôň. Nikdy v živote si neuvedomí, že je v ohrade v bezpečí a pokiaľ ho doteraz nič neulovilo, tak ho v budúcnosti nič neuloví už vonkoncom, celý svoj život bude reagovať tak, akoby reagoval v prírode. Prakticky celý kôň, od vzhľadu po správania, je vystavaný tak, aby unikol predátorom, a byť v skupine je základným pilierom, na ktorom to prežitie stojí. Je napríklad preskúmané, že kone na pastvinách spia omnoho viacej ako kone na samote a dokonca aj viacej ako kone v boxoch, pretože sa jednoducho cítia bezpečne v prítomnosti iných koní, ktoré ich strážia. Kôň sa sám nemôže cítiť príjemne, nemôže sa cítiť bezpečne, má nulovú kvalitu života (pretože drncať sa po svete s jazdcom na chrbte nie je plnohodnotná náplň dňa) a do toho všetkého sa jednoducho nudí...

Ono koňovi je vyslovene u prd*e či ho človek "ľúbi", "miluje" a ja neviem čo ešte, to mi najviac dokáže zdvihnúť tlak, keď niekto ospravedlňuje svoje správanie k nemu tým, že on ho "ľúbi". Koňovi je vaša údajná láska na jednu vec, keď nemá zabezpečené základné životné potreby, a hej, spoločnosť je jedna zo základných životných potrieb a každý, pomaly aj "nekoňák" vie, že kone minimálne dva. To mi pripomína staré ženské, ktoré z ulice zachraňujú mačky, tie sa množia medzi sebou, žijú v neporiadku, špine, sú vychudnuté, začervené, ale oni sa ich nezbavia, lebo ich "ľúbia". Pre mňa je držanie koňa samotného rovnaké týranie, akoby človek zavrel do malej izby dieťa a držal ho tam pár rokov.

Ale žiaľbohu... väčšina ľudí má koňa ako zaujímavejší bicykel, motorku, síce ich ľúbenkajú tie koníšky svoje, ale zakaždým je to len Ja ja ja, nikdy nie kôň, proste na povozenie zadočku a fotečky na facebook fajn, ale urobiť niečo aj pre koňa, to už nie. Proste keď nemám peniaze na koňa, tak ho predám niekomu, kto ich bude mať, a kôň vašu lásku na veľkej pastve s kamarátmi rýchlo oželie, o to sa nebojte. Skúsili ste jazdiť na bicykli? Kolobežke? To nestojí toľko peňazí a tiež je to fajn, nemusí kvôli tomu trpieť živý tvor.

Ešte dúfam, že sa dozviem, že ste toho koňa vlastne zachránili a bol týraný, tak sa má spokojiť s tým, čo má, ako toho býva u podobných prípadov zvykom

16.7.2016 15:16
taiza222

XXX.XXX.74.7

Je to hrůza. Omlouvám se za nekonstruktivní konstatování, ale každá vaše věta bude tahat všechny trochu problematiky znalé za uši. Je to jednoduché. Jak už vám tu ostatní sdělili, kůň je stádové zvíře. To je fakt, který buď vezmete na vědomí nebo ne. To, že se na vyjížďce potká s jinými koňmi je úplně bezpředmětné. Zkuste si pořídit např. knihu etologie koní a nastudovat. Vy i vaše dcera hodně argumentujete nějakou žokejkou. Doporučuji se na žokejku vykašlat a čerpat informace z jiných zdrojů. Dostihy mají pramálo společného s welfere koní a rozhodně v nich nejde o respektování přirozených potřeb koní. A pokud vám někdo s třicetiletou praxí doporučí kozu, tak k tomu nezbývá říct nic jiného než, že to zřejmě dělá blbě třicet let, což je opravdu napováženou. Osobně bych vám doporučila pořídit jako společníka koníka, který bude mít podobný krmný režim. Mám tím na mysli, že plňasové jsou obecně hůře krmitelní než primitivní plemena typu hafling, fljord nebo obecně poníci. V praxi to může znamenat, že pokud budete mít na stejné pastvině plňase a poníka a plňas bude pěkně nakrmený, pravděpodobně to bude znamenat, že poník bude přes příliš obezní. Známá měla přesně tuto modelovou situaci. Poník se záhy schvátil a musel být stažen z pastvy do hliněnky, takže se řešil stejný problém jako na začátku, protože najednou měla sice koně dva, ale odděleně a pořizovala další dva kamarády, protože poník už byl samozřejmě člen rodiny. Tak jenom doporučuji toto hledisko zvážit.

16.7.2016 15:50
taiza222

XXX.XXX.74.7

Ps dřív bylo běžný, že manžel dal ženě přes držku a nikdo nic neřešil. Je toto model, o kterém mluvíte ? Náš soused mlátil manželku třicetpět let. To jen tak k zamyšlení.

16.7.2016 19:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

lilip napsal(a):
Dobrý den,
dcera mi dala přečíst tyto příspěvky a chtěla bych trošku uvézt věci na pravou míru. Náš plňas je přes sedm let naučený na přirozenou komunikaci - jezdí jen na ohlávce nebo bezudidlovce, neřeší auta, cesty, nic. Temperament, který prostě má v sobě každý plňas někdy nezapře, ráda si vyhodí - už od mládí, jsem v kontaktu s paní, která ho kdysi jezdila jako žokejka - a prý se v některých věcech moc nezměnil. Ale kouká, že je jezditelný bez udidla, nikdy nikam s dcerou neutekla, vždy zastavila, když se to po ní chtělo, Takže jedna velká změna přece. Že si někdy rád vyhodí - to už je jiná věc, to udělá i ČT...Nevím proč si holka myslí, že se takto chová, že je sám. On měl kdysi ve stádě chování podstatně horší jak mám zjištěno. Postával i hodně stranou, nevyhledával moc jejich společnost. Moc bych chtěla nabídnout ustájení někomu a doufám, že to časem vyjde, ale na druhou stranu - kdysi měli na hospodářství jednoho koně skoro všude a nikdo nic neřešil...V dnešní době všichni všechno musí řešit. Je jasné, že je nejlépe koni s druhem, ale někdy to prostě nejde a pokud se stýká na vyjížďkách několikrát týdně s dalšími koňmi, není to zas taková hrůza.

Máte dobrou vůli, ale špatné podmínky.
Buď dáte pryč koně nebo manžela. Já doporučuji manžela.
Jestli se chová tak, jak se chová v době, kdy je dceři 14 let, tedy je to docela mladý chlap, garantuji Vám, že kolem padesátky bude tak na ránu z milosti.
Jen vyjimečně se chlap ve stáří chová dobře. V naprosté většině je stále horší a horší.

16.7.2016 20:45
kapička

XXX.XXX.5.211

Kdysi koně stáli doma na štontě a nebo tvrdě makali. Proč by takový život měli mít koně pořizovaní jako domácí mazlíčci? 14 leté holčičky už také kdysi bývali běžně matkami...
Když nemám podmínky na chov koně, tak si ho nepořizuji. Fakt nechápu proč si v dnešní době každý druhý koupí koně a pak řeší milion věcí, které si měl vyřešit a srovnat v hlavě než si koně koupil. A i dominantní kůň potřebuje kontakt se stádem, takový případ máme ve stáji. Ať se klidně pase sám na druhém konci pastviny, ale má pořád tu možnost, sociální vazby...

17.7.2016 11:35

Osobně si též myslím, že jeden kůň není dobře, pro něj. Velmi dobrá je poznámka o nevhodnosti společníka IR / hodně poníků a malých koní/ k plňasovi, který je spíš méně záživný.Může se stát i to, že tělesně bude společník vyhovovat, ti dva si ale vůbec nesednou a nezvyknou si na sebe/ nebude to běžné, možné to je/.A společník není "jen společník", je třeba se o něj starat a pečovat, je to další rovnocenný /stran potřeb/ živý tvor.

Podoteky:
-o tom, jak se kůň má, rozhoduje hlavně pohled koně, který mluvit neumí, takže my to odhadujeme a posuzujeme podle svých kritérií/ já si třeba myslím, že začervený kůň je ostuda majitele, ale nemyslím, že by to kůň sám nějak řešil/

-těch kritérií je mnoho, každý majitel jich má jiný počet a hlavně v nich jiné pořadí. Celkově ten welfare ve smyslu pocitu "mám se prima, svět je bezva" u konkrétního koně a majitele dělá ten součet a výsledek ze všech okolností, nestojí a nepadá to s jedním kriteriem/ běží tu téma Co všechno je v ČR možné, myšatý prakoník je tam ve stádě, ale má naprosto vyhaslý pohled, nemyslím, že je ho stálý pocit je "mám se prima"/. U kategorie "třicetletukoní" a "nikdybychkoníkanemělvsamotě" vidím občas jiné zhůvěřilosti, dopady minimálně srovnatelné / nepadnoucí výstroj, tvrdé zacházení, ignorace zdravotních i psychických problémů, ustájení typu "vydupaný obdélníček bez čehokoli krom hald koblih, tři koně celý den stojí".nazývaný "výběh ve společnosti koní"atd./

- "podmínky pro koně" neboli úrověň těch jednotlivých kritérií nikdo nemá a ani asi nelze mít ideální. Hranici, "odkud-pokud" je to "ještě dobrý" a "už ne", má každý jinde a u většiny lidí se ta hranice posunuje v čase, oběma směry. V našem okolí si nedávno koupil koně do samoty vet. Zákon na rozdíl od kozy nutnost držení minimálně dvou koní nestanoví / nemyslím si, že zákony ošetří vše/. Zadavatelkám radí zkušení "třicetletukoní"- u této kategorie majitelů, ač mají koně ve společnosti koní, vidím občas jin.

-do podmínek života koně krom společnosti/ a dva koně nejsou nic moc, i když lepší než jeden, /měla jsem 1-4-2/ řadím péči o kopyta, KD a vodu s ohledem na fyziologii GIT koně, červy, hmyz, způsob zacházení, výchovy, ježdění, padnoucí výstroj, vnímavost a míru ohledů na názory a potřeby koně, péči o jeho prostředí, péči o pastviny, úroveň znalostí a ochotu učit se majitele, finanční možnosti majitele, kvalitu a volbu veta a kováře a určitě je toho ještě víc. Každý kůň je jiný a bude mu na něčem záležet víc, na něčem méne.

Pro zadavatelku a její maminku:
-určitě bych přemýšlela cestou koňského společníka pro vašeho koně
-zatím a přitom bych intenzivně zlepšovala všechny ostatní faktory, které rozhodují o tom, jak se zvíře cítí.

17.7.2016 12:11
polárka.15

XXX.XXX.208.141

A není lepší nemít koně doma, ale v komerčním ustájení?

17.7.2016 14:57

polárka.15 napsal(a):
A není lepší nemít koně doma, ale v komerčním ustájení?

Nevím. Neměla jsem tak koně nikdy, do komerčního jsem se občas chodila svézt jako placenka nebo s kamarády, kteří takto koně měli a maj, různě po republice, i k různým soukromníkům..Zas je to řekla bych o více faktorech, u komerčního zvažuji vzdálenost, osobnost a postoj poskytovatele, možnosti toho ustájení tam / někde je "celý den venku" ten zahovněný plácek se třemi dalšími od 8 do 16, jinak 3,5x 3,5 box různě světlý nebo tmavý, větraný nebo nevětraný, vybavený nebo nevybavený/... seno-množství a kvalita, karanténa a odčervování ostatních, úkryt před nepohodou, dostupnost vody, způsob zacházení a obsluhování zvířat...ostatní, s nimž se tam budu potkávat ve smyslu že ovlivňují to, jak se můj kůň má... kamarádi, co si ustajují někde, měli většinou několik pokusů, i když se nestěhovali sami nikam, bydlištěm. Nakonec ti, co věděli, co chtějí, s čím se smíří a co určitě ne, celkem vyhovující místa našli, všude v republice.To jsme u toho, nač kdo chce koukat a co řešit, vždy je to ústupek někde, dokonalost není.

Pro mě by minimum bylo volný pohyb koně ve skupině dalších s možností aspoň popoběhnout /velikostí i povrchem/, napít se a něco ždíbat když mám chuť minimálně 14 hodin denně/pastva to být nemusí/, Iideálně nějaká ochrana před sluncem, zbytek box co největší bez tmy, pachu čpavku a plísní z roztřásaných objemů vedle, jistota, že mi nikdo zvíře nekrmí ani necvičí bez výslovného souhlasu, spolehlivý klidný personál, se kterým se jde domluvit a který nelže a neokecává, spolehlivý dohled nad stavem zvířat alespoň 2x denně /nejen "tamhle v dálce jsou"/. A trochu zodpovědnosti u nových příchozích ve smyslu karantén.
Asi bych našla, v širším okolí, ale určitě to nesplňuje většina z těch komercí a to mě nelimitují peníze.Pokud budu muset koně poslat "na důchod" a nebude to na ustájení, kde předpokládám, že ho chci mít v dosahu, , vím v rámci republiky o několika "komercích", kde by se zvířata měla lépe než u nás a to zas tolik stájí a koňáků neznám, takže to určitě najít jdesmajlík..

17.7.2016 17:00
kapička

XXX.XXX.77.39

Když si dá člověk koně ze svého jinam, je v tom novém po pár týdnech radosti, jak má kůň kámoše, nový režim mu svědčí, pravidelně je kontrolován, všechno špatně. Najednou začne spousta věcí vadit, já bych si to dělal jinak, já bych tohle a tamhleto, ono se musí všechno domlouvat s majitele...
Já znám fungování 4 ustájení, do 2 bych si dala koně z fleku. Jedno je 24/7, výběhy stále zelené, přístřešek a voda stále k dispozici, krmení 1x denně, pravidelná kontrola koně. Druhé je boxové, kde se koně vypouští na obrovské pastviny po dobu, co je denní světlo,2X denně krmení, takže i kontrola koně.
U dalších dvou ustájení bych musela přimhouřit oko, ale i tak to není katastrofa.
Já třeba nevidím jak jinak dopřát koni pobyt ve stádě, než si ho nechat někde ustájit...Těžko si někdo koupí 5-6 koní a k tomu vybuduje zázemí s potřebným prostorem na pastvu. I když i takového člověka znám... ale nebude to běžná kategorie majitele Mámkonězabarákem.

17.7.2016 19:28
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nevím. Neměla jsem tak koně nikdy, do komerčního jsem se občas chodila svézt jako placenka nebo s kamarády, kteří takto koně měli a maj, různě po republice, i k různým soukromníkům..Zas je to řekla bych o více faktorech, u komerčního zvažuji vzdálenost, osobnost a postoj poskytovatele, možnosti toho ustájení tam / někde je "celý den venku" ten zahovněný plácek se třemi dalšími od 8 do 16, jinak 3,5x 3,5 box různě světlý nebo tmavý, větraný nebo nevětraný, vybavený nebo nevybavený/... seno-množství a kvalita, karanténa a odčervování ostatních, úkryt před nepohodou, dostupnost vody, způsob zacházení a obsluhování zvířat...ostatní, s nimž se tam budu potkávat ve smyslu že ovlivňují to, jak se můj kůň má... kamarádi, co si ustajují někde, měli většinou několik pokusů, i když se nestěhovali sami nikam, bydlištěm. Nakonec ti, co věděli, co chtějí, s čím se smíří a co určitě ne, celkem vyhovující místa našli, všude v republice.To jsme u toho, nač kdo chce koukat a co řešit, vždy je to ústupek někde, dokonalost není.

Pro mě by minimum bylo volný pohyb koně ve skupině dalších s možností aspoň popoběhnout /velikostí i povrchem/, napít se a něco ždíbat když mám chuť minimálně 14 hodin denně/pastva to být nemusí/, Iideálně nějaká ochrana před sluncem, zbytek box co největší bez tmy, pachu čpavku a plísní z roztřásaných objemů vedle, jistota, že mi nikdo zvíře nekrmí ani necvičí bez výslovného souhlasu, spolehlivý klidný personál, se kterým se jde domluvit a který nelže a neokecává, spolehlivý dohled nad stavem zvířat alespoň 2x denně /nejen "tamhle v dálce jsou"/. A trochu zodpovědnosti u nových příchozích ve smyslu karantén.
Asi bych našla, v širším okolí, ale určitě to nesplňuje většina z těch komercí a to mě nelimitují peníze.Pokud budu muset koně poslat "na důchod" a nebude to na ustájení, kde předpokládám, že ho chci mít v dosahu, , vím v rámci republiky o několika "komercích", kde by se zvířata měla lépe než u nás a to zas tolik stájí a koňáků neznám, takže to určitě najít jdesmajlík..

Já ale nereagovala na Vás žofré, reaguju na zadavatelku.

18.7.2016 09:49

Polárka.15: omlouvám se za přiřazení svého názoru na využití služeb ustajovatelů jako odpovědi pro vás.

18.7.2016 10:11
katkaa1

XXX.XXX.43.146

lilip napsal(a):

Vieš ono s tou kozou je to taká posledná možnosť, povedala by som že lepšie ako nič ale zas žiadna sláva pre toho koňa. Je to asi také ako keby si ty žila na opustenom ostrove so psom. Ten pes by sa stal tvoj najlepší kamoš, rozprávala by si sa s ním, všade by s tebou chodil ale.. asi by ti ľudia chýbali však?

Keďže už koňa máš je asi zbytočné ti písať, že výber plemena nebol zrovna najšťastnejší, plnokrvník je totižto veľmi jemný a vnímavý kôň, čo mám skúsenosti s koňmi v samote zvyčajne ak niekto ide tvrdohlavo do toho tak mu poradím nech aspoň hľadá kone ktoré už tak ustajnené boli, ideálne od mlada, sú to zväčša už asociály ktorý nevedia ako sa v stáde správať a dať ich po rokoch samoty do stáda niekedy už ani nie je možné. Takýto "chudáčik" by bol u vás možno spokojný aj s tou kozou. Kôň ktorý ale stádo pozná tak sa stále bude chcieť vrátiť medzi kamošov. To že by ste ho nikdy nepredali nie je dobro pre neho iba pre vás, iba vy si myslíte, že u vás mu je najlepšie ale pravda je taká že na tisíc iných miestach by mu bolo lepšie.

Jediné čo mi napadlo je ešte skúsiť tatka prehovoriť na ustajnenie koňa niekomu inému ak na to máte priestory. Aspoň by si mala parťáka na vychádzky..

Přidejte reakci

Přidat smajlík