Jak správně nasvalit koně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.7.2016 11:01
Aja34

XXX.XXX.0.66

Hezký den, v srpnu budu kupovat koníka, který je hodně opadly že svalů a přijde mi i lehce podvyziveny. Vždy jsem měla spíše koně mohutné, kde jsem toto nemusela řešit. Vím že na nasvaleni jsou dobre kopce a práce na lonzi. Je ještě něco co by pomohlo koně dostat do kondice a nasvalit? A co se týče krmení, chtěla bych mu dávat rýžové otruby + nějaké vitamíny. Dotedka byl jen na seně a trave. Doporučit mi ještě něco co je dobré na přibrání? Děkuji za odpovědi. Přikládám foto koníka.

20.7.2016 11:48
keira

XXX.XXX.106.7

Osobně bych na něj hlavně alespoň měsíc vůbec nesedala a po těch kopcích s ním chodila na ruce. Bůh ví, jestli vůbec umí chodit na lonži, takže když ho to budete učit, budete mít o zábavu postaráno. Až bude suverénně umět na lonži, se chambonem, přidala bych mu klusové kavalety.

U krmení záleží, jestli je potřeba, aby to bylo pokud možno už namíchané a jednoduše servírovatelné (ve stáji se s tím nikdo nebude chtít míchat) nebo si to kyblíčkujete sama a naopak máte zálibu v míchání ingrediencí a spíš chcete ušetřit než kupovat hotová mussli.

20.7.2016 12:42
Aja34

XXX.XXX.0.66

Kůň je plně přiježděný a na lonzi umí :), koně mám doma tak že si vše dělám sama a není problém si něco namíchat :).

20.7.2016 12:50
rebeks

XXX.XXX.208.14

Na mě ten kůň působí, že je bolavý. Kdyby to byl můj kůň, nechala bych ho prvně napravit fyzioterapeutem. Potom trochu nakrmit a teprv pak začít pracovat - napřed na lonži a chambonu, potom terén a kopečky, pak jízdárna a pořád krmit, aby nabíral. Žádný lítání po poli nebo jiný maximální výkony.

20.7.2016 12:58
Aja34

XXX.XXX.0.66

Jak myslíte bolavi ?, Koně jsem všude prohmatavala, záda ho neboli, na nohy nekulha, zuby má dělané před půl rokem, i jsem si na něj sedla a žádný problém, normálně Kluse, cvala vše v pohodě...

20.7.2016 13:01
rebeks

XXX.XXX.208.14

Prostě mi tak přijde při pohledu na ty záda a krk. Měla jste někdy na koně už fyzioterapeuta?

20.7.2016 13:01
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Ten kôň vyzerá byť v dosť zlej kondícii, osobne si neviem a nechcem ani predstaviť, že na tomto zvierati niekto jazdí a lonžuje ho :(
V prvom rade ho treba vykŕmiť, ale začať pomaly a postupne lebo evidentne toho veľa nedostáva. Takže seno, kvalitné kľudne nonstop a z jadra uvidíte koľko bude potrebovať možno ani nie veľa lebo dobré seno a pastva zvykne spraviť zázraky. Ja by som začala najskôr repnými rezkami a hŕstkou ovsa, alebo jačmeňa. Prípadne ľanové semienko, je dobré aj na srsť a o mesiac už začnú pomaly kone aj prelínavať tak by sa mohlo hodiť. Tiež by som kúpila nejaký komplexný minerálny doplnok, lebo mu môže niečo chýbať tak nech si doplní minerály.

A až potom keď naberie - najskôr tak za 2-3 mesiace by som s ním začala robiť. Svaly sa totiž musia z niečoho tvoriť a u tohoto nie je z čoho.

20.7.2016 13:09
Aja34

XXX.XXX.0.66

Na svoje koně jsem nikdy fiziozerapeuta neměla, nebylo to potřeba, mám je zdravé, jako nejsem expert, ale pokud by kůň měl něco se zády, tak by snad reagoval na pohmat, dle majitelky je kun v normálním stavu, jezdí na něm jednou za 14 dní, chci mu pomoct a hlavně je to hrozný zlatíčko :).

20.7.2016 13:17
rebeks

XXX.XXX.208.14

Tak proto nemáte tu zkušenost, že problém se zády má opravdu většina koní, akorát majitelé, to většinou odhalí až se kůň rozkulhá nebo uhýbá v zádech. Někdy se kůň ani nehne a to ani v bodech, kde by měl. Já už to nebudu víc rozebírat, člověk se učí celý život . Doporučím Vám Mvdr. Žežulkovou (Praha a okolí) nebo Helenu Majákovou (Brno a okolí). Jsou i další dobrá jména, stačí hledat.

20.7.2016 13:28
keira

XXX.XXX.106.7

Zajímalo by mě, jak podle vás může být kůň s takhle bídnou horní linií přiježděný. Chápu, že zná sedlo, dá se na něm někam dojet, ale na to, aby byl skutečně přiježděný, chodil od zádě, na přilnutí, nesl se... na to fakt nemá svaly. A bedra má uplně tragický.

Chápu, že jste si na něj sedla, abyste poznala, jak se pod sedlem chová, než ho koupíte, ale pokud si ho přivezete dom a začnete na něm pravidelně jezdit aniž byste ho napřed nakrmila a základně nasvalila prací na ruce, tak mu rozhodně nepomůžete a naopak začne být bolavý.

Buď bych mu dala třeba NovaEqui Muscle + trošku ovsa, záleží jaký je v hlavě, nebo namíchala něco na způsob vojtěška, řízky, třeba ty rýžové otruby, trošku ovsa, extrudované lněné semínko, vitamíno-minerálka Dromy.

A seno neomezeně.

20.7.2016 13:32
keira

XXX.XXX.106.7

Aja34 napsal(a):
Na svoje koně jsem nikdy fiziozerapeuta neměla, nebylo to potřeba, mám je zdravé, jako nejsem expert, ale pokud by kůň měl něco se zády, tak by snad reagoval na pohmat, dle majitelky je kun v normálním stavu, jezdí na něm jednou za 14 dní, chci mu pomoct a hlavně je to hrozný zlatíčko :).

Jeden takový postřeh ze života - dle prodávajícího je vždycky kůň v normálním stavu, zdravý a nebolavý :D.

20.7.2016 13:46
Aja34

XXX.XXX.190.246

To je mi jasné že prodávající vždy řekne jen to nejlepší, vím že koník není v dobré kondici, proto se tu taky ptám, jezdit na něm zatím nebudu určitě, maximálně procházky na ruce a pak pomalu lonž, co si myslíte o spojení rýžové otruby a musli Spillers Conditioning mix + vitamíny a neomezeně seno, mohlo by to fungovat ?

20.7.2016 14:03
kallisto

XXX.XXX.157.94

Koně pořádně nakrmit a asi bych ho vůbec nezatěžovala (aspoň žádnou větší) prací, aspoň teď ze začátku. Přidala bych do krmení olej a možná i lněné semínko a pivovarské kvasnice. Za chvíli bude v noci a k ránu chladno, koně pomalu začnou nabírat zimní srst a na to spotřebuje taky energii. Potřebujete ho hlavně nakrmit na zimu. Svaly se udělají pak prací. Teď bych mu ale získanou energii z krmení prací neubírala.

20.7.2016 15:41
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Aja34 napsal(a):
To je mi jasné že prodávající vždy řekne jen to nejlepší, vím že koník není v dobré kondici, proto se tu taky ptám, jezdit na něm zatím nebudu určitě, maximálně procházky na ruce a pak pomalu lonž, co si myslíte o spojení rýžové otruby a musli Spillers Conditioning mix + vitamíny a neomezeně seno, mohlo by to fungovat ?

Mohlo

20.7.2016 20:57
svatka

XXX.XXX.70.17

Aja34 napsal(a):

Kůň na pohmat reagovat nemusí, když nevíte přesně, kam a jak sáhnout:) Za všechny uvedu třeba nedávnou zkušenost mé kamarádky, která na svého (nakrmeného a velmi dobře nasvaleného podotýkám) zavolala fyzioterapeuta preventivně, doktor sáhnul a kůň, který nejevil fyzický problém, se skoro složil na zem, jak byl zablokovaný od podbřišníku, který nevhodně rozkládal tlak. Někteří koně diskomfort dávají najevo méně nebo vůbec, ale to neznamená, že ho necítí.
U takhle mrzkýho koně bych nechala v první řadě zkontrolovat a udělat zuby, koprologii, biochemii krve a podle ní nechat udělat KD na míru a pak fyzio/chiro, než padne první úvaha o jakékoliv práci s ním. Až na něm bude hmota, lze přemýšlet o nasvalení. A držím palce, je fajn, že ho chcete dát dokupy;).

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.7.2016 21:45
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ako píše Svatka, tiež sme otlačili kobylu( a viac-menej sme vedeli, sedlo nesedelo úplne 100%), ale na pohmat sa nám nedarilo zistiť, kde môže tlačiť. Ukázal nám to až veterinár.

Ešte otázka, čo je tomu koňovi, že takto vyzerá? Je po nejakej ťažkej chorobe? Alebo aký je dovôd výživného stavu? Aby vás napríklad koník po nakŕmení neprekvapil, keď nemá energiu, ani silu, určite bude hodný a zlatý, ale keď naberie silu, môže sa začať správať úplne ináč...

20.7.2016 21:58
Aja34

XXX.XXX.0.66

Neni po žádné nemoci ani podobě, dle majitelky je jen opadly že svalů , prej když začne chodit pod sedlo, tak že nasvaly a bude vypadat jinak. Vím že je podvyziveny, není to jen ochablost svalů..., prostě ho nekrmila správně.. Počítam s tím že bude mít víc energie, ale je úžasný v povaze, mazel a tohle si nezaslouží..

21.7.2016 08:02
anobbona

XXX.XXX.84.98

No podviziveny není, teoreticky i může být dostatečně krmen, ale problém tam určitě je. Kůň má ve velké míře deficit horní linie, chybí svalovina, ale spodní linie je v normě. Nevím jak je koník starý, určitě vypomůže krmení, ale spíš bych řekla, že tady je zdravotní, nebo psichycky problém.

21.7.2016 08:56
Aja34

XXX.XXX.0.66

Koníkovi je 7 let, tak že mladoch, zuby má dělané před necelým rokem, tak že první vec až ho privezu, tak mu je necham zkontrolovat, určitě odčervim a uvidíme, budu ho kvalitně krmit, uvidíme jestli budou nějaké výsledky, když tak ho nechám kompletně vyšetřit...

21.7.2016 09:01
keira

XXX.XXX.106.7

Podobnou horní linii měl kůň, kterého jsem nedávno viděla - přes zimu na "pastvině", kde byl ale ve stádě na dolní pozici, málo míst ke krmení, nedostal se dostatečně k senu, což nikoho zjevně nezajímalo - a hladověním vyhubnul i svaly na zádech.

Takový kůň, když pak na jaře začne růst tráva, začne přibírat tuk, tak už pak nevypadá tak vychrtle jako po zimě, ale tvorba svalů je pomalejší, zvlášť když k tomu nemá geneticky moc sklony, ramboidní stavbu těla, dostatečnou výživu ani pohyb.

ff12345

21.7.2016 09:25
ff12345

XXX.XXX.131.91

Viděla bych to na ten typ hůře krmitelného zvířete, co si ze sena vytvoří pouze propadlý pupek. Podle fotky to hádám na plňase a u těch je tohle celkem běžné. Samozřejmě bude vhodné nechávat mu neomezený přístup k senu, ale bez kvalitního příkrmu ničeho nedosáhnete. Conditioning mix je fajn, ale dávkovala bych to opatrně - je tam dost cukrů a četla jsem pár recenzí o přichvácených koních při překrmení, takže radši nižší dávku a doplnit statkovým krmením nebo jiným musli. Jinak, já jsem kdysi v dobré víře koupila podobného chudáčka s tím, že je hrozně hodný, akorát potřebuje nakrmit. Pak se ukázalo, že ho drželi vyhublého záměrně, protože v normálním stavu byl takřka nejezditelný :).

21.7.2016 09:38
Aja34

XXX.XXX.0.66

Není to plnas ale francouzský polokrevnik přivezeny z Francie a má rodokmen, je mi jasné že se jeho povaha změní, ale sedla jsem si na něj po měsíci kdy nebyl pod sedlem a ještě k tomu na louce a jediné co dělal že se trochu pral ve cvalu, tak že snad to nebude tak hrozné :).

21.7.2016 09:55
Aja34

XXX.XXX.0.66

Tady ještě fotka pro porovnání když dle majitelky chodil od sedlo pravidelně a byl nasvaleny, tak doufám že ho alespoň do tohoto stavu ho dostanu :).

21.7.2016 13:11
keira

XXX.XXX.106.7

Aja34 napsal(a):
Není to plnas ale francouzský polokrevnik přivezeny z Francie a má rodokmen, je mi jasné že se jeho povaha změní, ale sedla jsem si na něj po měsíci kdy nebyl pod sedlem a ještě k tomu na louce a jediné co dělal že se trochu pral ve cvalu, tak že snad to nebude tak hrozné :).

Viděla jste jeho papíry? Omlouvám se za OT, ale koukala jsem a všichni jeho předkové běhali dostihy, podle mě je to plňas, i inzerci byl uvedenej jako angl.plnokrevník.

Dle nasvalení krku (v dobách, kdy byl nasvalenej) bych typla, že před sebou máte ještě hodně práce co se přiježďování týče.

21.7.2016 13:19
Aja34

XXX.XXX.0.66

Jo papiry jsem viděla, má francouzský průkaz a viděla jsem i jeho pp a nikdy v inzerci nebyl, tak že si ho s někým pletete.

21.7.2016 13:30
keira

XXX.XXX.106.7

Když se anglický plnokrevník narodí ve Francii, tak to samo z něj francouzského polokrevníka neudělá.

Ale samozřejmě plést se můžu, poslala jsem vám SZ.

21.7.2016 13:45
Aja34

XXX.XXX.0.66

Keira: máte soukromou zprávu.

29.8.2016 23:25
Aja34

XXX.XXX.0.66

Hezký den, tak mám koníka už měsíc doma a myslím že je už hodně vidět rozdíl. A jeho povaha a temperament se vůbec nezměnil i přes to že dostává hodně žrádla :).

kecakakecalkova

30.8.2016 05:44
kecakakecalkova

XXX.XXX.143.160

Paráda smajlík

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík