Zdravím,
prosím Vás, kobylka má lehce našedlý výtok z nosu. Vždy jen maličko, ale má.
Především, když se vezme z výběhu a jde se s ní něco dělat a při práci. Stačí třeba jen lonžování a už to vyteče a pak zase dobrý.
Máte s tím někdo zkušenost a dá se s tím něco dělat, nebo mám panikařit a ihned kontaktovat veterináře?
Přidávám i fotku, kde má na tom prach...
Děkuji.
ff12345

XXX.XXX.9.207
To mívají koně dlouhodobě celkem běžně, nic to neznamená. Kdyby tekla nějaká hustější nudle, nebo se přidal kašel, tak to může být viróza nebo alergie, ale tohle asi nemá smysl řešit.
ff12345

XXX.XXX.131.91
A jak dlouho kobylu máte? Kdy jí to začalo? Nebo jste ji s tím už koupila?
Výtok z nosu značí problém v případě, je-li hustý, táhlý, zabarvený do zelena nebo do žluta, smíšený s krví apod. Pokud je to jen průhledná voda, můžou to být jen slzy, nebo reakce organismu na prach apod. Málokdy se vidí kůň s ukázkově suchými, čistými nozdrami.
Hlavne teraz v lete to nie je nič neobvyklé, vonku je viac prašno keď je sucho a prach ktorý kone dýchajú organizmus týmto spôsobom vylučuje von. Ani keď si kôň na začiatku práce odkašle nemusí to znamenať problém, spozornieť treba keď sa hlieny menia na hustejšie, sfarbujú sa do žlta/zelena, odkvapkávajú samovoľne z nosa, alebo sa ich kôň snaží "vyprskávať" prípadne kašle aj počas dňa.
Ahoj, tak jsem tu zas.. Ani trošku se to nezlepšilo, je od toho celá upatlaná a výtoky má pořád..
Přidávám foto.
lina225

XXX.XXX.172.226
Hmm, to už vypadá na hustější nazelenalý hlen. Nějaké další příznaky? Teplota, kašel, namáhavé dýchání? Nasaďte klidový režim a konzultujte s vetem.
Už jsem napsala naši veterinářce a poslala fotky (vždy se ozve zpátky hned jak má čas).
Další příznak je jen "kašel". Není to úplně kašel, ale když ji vedu, nebo Jdem na procházku pod sedlem - v kroku, tak jednou vychrchlá taky takovej hnus.
Pak už je to dobrý. Čekám, až se ozve veterinářka a co mi řekne.
Trvá to necelé dva měsíce, každý mi říkal, že je to z prachu, pilu atd...
Ihned řešte, ještě je čas.
Za půl roku bez léčení budete mít dušného koně. Vlastní zkušenost.A nenechte se odbýt, že to nic není.
A také se veterináře zeptejte, zda má s dušnými koni zkušenost.
Z vetky, co mi ošetřovala kobylu nakonec vylezlo, že počáteční příznaky dušnosti na "živo" nezná, jen koně už dušné.
A to je hodně velký rozdíl.
Ve stádiu akutního zánětu se dá koník ještě zachránit, nemoc vyléčit. Pokud neléčeno, přechází to do chronického stádia a jste v perdeli. Tedy vy ne, kůň.
U lidí je to také tak. ovšem ti si to ještě zhoršují kouřením.
Též souhlas. Okamžitě řešit!
Mně kobyla začala pokašlávat v prosinci. Jednou dvakrát za vyjížďku. Nepřišlo mi to nijak hrozné, neřešila jsem. Po třech měsících se stav během dne rapidně zhoršil, začal vytékat hlen, kašlat i v klidu. Okamžitě volána veterinářka. Sice jsem dala pálku za diagnostiku i léčbu, ale kdyby daný stav podcenila, mám dýchavičného koně. Dělalo se endo, stěry hlenu. Nasazeny ATB dle výsledků z výtěru. Léčba na blind nemá smysl. I tak už je kobyla přecitlivělá na podestýlku a prach a stav se musí hlídat. Zánět se může okamžitě zase vrátit. Už nebude tak zdravá, jako byla před tím..
Petiska

XXX.XXX.41.2
Neberte to osobně, ale docela se divím, že Vám teče dva měsíce z nosu takový sopl a kobyla kašle a vy jste se dostala zatím jen k tomu, že jste "veterinářce poslala fotky pro představu".
Proboha, vezměte telefon, zavolejte veterináře, že potřebujete kobylu zkontrolovat a ukažte mu to. Ať si jí poslechne, koukne na zuby.. Tím, že to (ne)řešíte tímto způsobem si akorát zaděláváte na problém. Může to být banalita, která už mohla být vyléčená, nebo to taky může být ukazatel něčeho vážnějšího, co tímto tempem nepodchytíte včas.
Teď k dotazu, podle fotek Vám nikdo nic neřekne. Může to být ukazatel dušnosti, může to být obyčejná rýma, může to být zánět, od zubů, cokoliv...
Jestli chcete ušetřit za cesťák veterináře, věřte mi, LEPŠÍ JEDEN ZBYTEČNÝ VÝJEZD veta kvůli prkotině, než něco dlouhodobě zanedbat. Pak se Vám teprve léčba prodraží...
Petiska

XXX.XXX.41.2
Petiska
napsal(a):
Neberte to osobně, ale docela se divím, že Vám teče dva měsíce z nosu takový sopl a kobyla kašle a vy jste se dostala zatím jen k tomu, že jste "veterinářce poslala fotky pro představu".
Proboha, vezměte telefon, zavolejte veterináře, že potřebujete kobylu zkontrolovat a ukažte mu to. Ať si jí poslechne, koukne na zuby.. Tím, že to (ne)řešíte tímto způsobem si akorát zaděláváte na problém. Může to být banalita, která už mohla být vyléčená, nebo to taky může být ukazatel něčeho vážnějšího, co tímto tempem nepodchytíte včas.
Teď k dotazu, podle fotek Vám nikdo nic neřekne. Může to být ukazatel dušnosti, může to být obyčejná rýma, může to být zánět, od zubů, cokoliv...
Jestli chcete ušetřit za cesťák veterináře, věřte mi, LEPŠÍ JEDEN ZBYTEČNÝ VÝJEZD veta kvůli prkotině, než něco dlouhodobě zanedbat. Pak se Vám teprve léčba prodraží...
Ještě mě napadlo, teče Vám to z obou nozder, nebo jen z jedné ?
Ano, děkuji za ponaučení.
Ale samozřejmě, že jsem to již několikrát konzultovala s veterináři...ti říkali jen, že než se pouštět do léčby, tak se počká, zda to odezní a tím pádem by to bylo z toho prachu a pilu.
Až předevčírem jsem se jedné dovolala, která má zkušenosti s dusnymi koňmi a jediná mi je schopna udělat u kobylky výtěry a pořádně se na ni podívat.
Zítra na ní přijede, dříve bohužel nemůže.
Opravdu nejsem člověk, co zanedbává své koně. Děkuji.
Petiska

XXX.XXX.41.2
Nemám potřebu nikoho poučovat, proto jsem psala, neberte to osobně. Jen píšu svůj názor. Z diskuze vyplývá pouze to, co napíšete. V tomto směru vyplývá pouze to, že jste 20.7. psala, že kobča má problém a o 3 týdny později jste vlákno znovu aktualizovala s tím, že problém stále přetrvává, dodala jste fotky, kde to !působí!, že je v horším stavu (zdůrazňuji slovo působí, protože z fotek se opět nic nepozná..) a napsala jste, že to trvá již skoro dva měsíce a že jste napsala (předpokládám email) veterinářce..
Pokud k Vám žádný z veterinářů za dva měsíce nebyl schopný dorazit (opět vlastně ani z diskuze nevím, zda-li jí nějaký již viděl osobně), pak je to dost k zamyšlení (raději napíšu, že to není myšleno proti Vám, ale spíše proti úrovni veterinářů ve Vašem okolí) a pouvažovala bych o změně, protože může nastat akutní problém, který bude nutný řešit hned nebo co nejdříve a v tom případě je dobré vědět o ochotném a schopném veterináři, který přijede co nejdříve.
Ale tím už úplně opouštím téma, takže se vrátím, důležité je, že jste sehnala někoho, kdo se dušností zabývá a kobylu prohlédne. Dejte vědět, jak jste dopadla. Hezký den.