PonyS

XXX.XXX.170.160
Dobrý den, pořídila jsem si 2letého ponyho, je velmi společenský až moc, šlape mi na nohy strká do mě, mazlí se. Bývalá majitelka říkala, že na lonži chodil, ale když jsem ho vzala na lonž ani se odemě nehne, nejde na kruch, nerespektuje lonžovací bič, je takovej nebojácnej, nic mu nevadí, ničeho se nebojí. Ikdyž se ho snažím od sebe odehnat po půl kruhu je zas u mě a nikam nechce.. Jak ho mám naučit mě respektovat aniž by mě pak neměl rád? Děkuji.
baruliiiii

XXX.XXX.4.197
Na lonzi mozna umis, ale ty nejsi schopna ho na lonz dostat nechci nic rikat, ale pokud se ptas na tohle, vlastniho kone sis kupovat nemela..Natoz mladyho ponika..Doporucuji si co nejdriv sehnat trenera, aby nebyl dalsi kun na odpis (mysleno obrazne, takovych co si koupili mladocha a kone totalne zkazili bylo plno).
PonyS

XXX.XXX.170.160
Nikdy jsem neměla problém dostat koně na kruh, ale s tímhle jsem se setkala poprvé..
baruliiiii

XXX.XXX.4.197
Taky zalezi na tom, jakym zpusobem ho na lonzi ucili a jakym zpusobem ho vysilali na kruh, treba to umi jinak, nez ty :) zkus prijt na to jak, nebo ho to proste preuc a nauc znova :) co je to za plemeno?
PonyS

XXX.XXX.170.160
V případě nutnosti si někoho na pomoc vezmu, nikdy bych si neodpustila kdybych ho zkazila, a nedovolím to, ale je mladý, neuměl ani moc chodit na vodítku to už jsme napravily, s konmi ze země mě baví pracovat, budu na tom pořádně pracovat, není u mě dlouho, určitě na to přijdu :) jen jsem se chtěla poptat zda s tím někdo má zkušenosti a co by mi poradil :).
baruliiiii

XXX.XXX.4.197
Drzim vam palce :).
PonyS
napsal(a):
Dobrý den, pořídila jsem si 2letého ponyho, je velmi společenský až moc, šlape mi na nohy strká do mě, mazlí se. Bývalá majitelka říkala, že na lonži chodil, ale když jsem ho vzala na lonž ani se odemě nehne, nejde na kruch, nerespektuje lonžovací bič, je takovej nebojácnej, nic mu nevadí, ničeho se nebojí. Ikdyž se ho snažím od sebe odehnat po půl kruhu je zas u mě a nikam nechce.. Jak ho mám naučit mě respektovat aniž by mě pak neměl rád? Děkuji.
Vezměte si na pomoc někoho zkušeného. Co nejdřív! Ten kůň si z vás evidentně dělá srandu ("...šlape mi na nohy strká do mě...") a čím déle mu to bude procházet, tím to pro vás bude horší situace na řešení. Tyto problémy se neřeší na židli u počítače, ale u koně a s koněm za pomoci zkušené osoby, trenéra, zkušeného chovatele nebo zkušeného jezdce, člověka který ví co dělá a umí si zjednat respekt.
Osoba, která vznese jakýkoli dotaz tohoto typu, a neberte to jak inzult nebo posměch, ale jako holé konstatování faktu, prostě není dostatečně zkušená aby pracovala s mladým koněm...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Apropo - s poníkem, který má na obsedání ještě moře času...je třeba pracovat na lonži?
Ohledně manipulace s ním, velký souhlas s vet.! Nejvyšší čas to změnit.
baruliiiii

XXX.XXX.23.238
stacey
napsal(a):
Zajímá mne stejná otázka, jako Hhippie. Je opravdu nutné poníka (dvouletého) lonžovat? Proč? K čemu?
A jaky je problem?Ja treba s konikem pracovala od malicka, vse umel, nenudil se, nebyl problem ani pri obsedani kdy byl jako beranek, protoze mel vse uz dlouho naucene a vedel, co ho ceka.Je to lepsi nez s konem zacit pracovat treba ve trech letech, vse ho naucit behem par mesicu, kun by byl zmateny a bylo by toho na nej moc.Pri obsedani je pak nebezpecny-vim ze e to standartni postup, ale zamyslete se, ze je to hloupost
baruliiiii
napsal(a):
A jaky je problem?Ja treba s konikem pracovala od malicka, vse umel, nenudil se, nebyl problem ani pri obsedani kdy byl jako beranek, protoze mel vse uz dlouho naucene a vedel, co ho ceka.Je to lepsi nez s konem zacit pracovat treba ve trech letech, vse ho naucit behem par mesicu, kun by byl zmateny a bylo by toho na nej moc.Pri obsedani je pak nebezpecny-vim ze e to standartni postup, ale zamyslete se, ze je to hloupost
To snad ani nemuzete myslet vazne. A co mu doprat nejake detstvi a ne pracovat uz od malicka? Chcete rict ze kun co nezna od mala lonz je nebezpecny? Vetsi blbost sem v zivote neslysela. Naopak bych rekla ze mnohem nebezpecnejsi je lonzovat takhle mlade zvire. Vite vubec jaka je to zatez na klouby a cely pohybovy aparat?
baruliiiii

XXX.XXX.23.238
Berte to s nadsazkou..Samozrejme jak byl maly spis jsme si hrali, v tom roce a trictvrte uz jsem ho zacla ucit veci hrou, ale tak, aby vedel co je to mit neco na zadech, aby se nebal silnicniho provozu, ve dvou letech jsem ho jednou za tyden 15min lonzovala, je to snad moc?!Neni..Uprednostnuji pracovat s konem od mala.Samozrejme ze jsem po nem nechtela velke veci (kdyz mel tak rok a pul, zacali jsme neco delat) ale i tak, do te doby se nudil ve vybehu.A ano, hral si s ostatnima..
Detstvi mel krasne, prozil ho na velkych pastvinach se stadem, ale to neznamena, ze se hribata maji s lidma setkavat jen treba pri krmeni..
baruliiiii
napsal(a):
Berte to s nadsazkou..Samozrejme jak byl maly spis jsme si hrali, v tom roce a trictvrte uz jsem ho zacla ucit veci hrou, ale tak, aby vedel co je to mit neco na zadech, aby se nebal silnicniho provozu, ve dvou letech jsem ho jednou za tyden 15min lonzovala, je to snad moc?!Neni..Uprednostnuji pracovat s konem od mala.Samozrejme ze jsem po nem nechtela velke veci (kdyz mel tak rok a pul, zacali jsme neco delat) ale i tak, do te doby se nudil ve vybehu.A ano, hral si s ostatnima..
Detstvi mel krasne, prozil ho na velkych pastvinach se stadem, ale to neznamena, ze se hribata maji s lidma setkavat jen treba pri krmeni..
To samozrejme netvrdim ale resi se tu lonzovani a napsala jste to stylem ze lonzujete od mala. A pokud ma clovek trochu zkusenosti a na kone nespecha a vse mu v klidu vysvetli tak nevidim duvod proc by mel byt nebezpecny kdyz se zacne obsedat po tretim roce.
Jinak zadavetelce bych doporucila misto lonzovani vzit radsi na prochazku a ucit v klidu chodit na voditku aniz by po ni slapal nebo do ni strkal. A vubec si ziskat nejaky respekt a nastavit urcite pravidla a neuvazovat stylem ze pokud po nem budu neco chtit tak me nebude mit rad protoze kone takhle nepremysli.
baruliiiii
napsal(a):
Problém? Asi žádný. Váš kůň, vaše práce.
Můj kůň lonžování do 5ti let věku neznal a přežil. A kupodivu nebyl ani zmatený a nebylo toho na něj moc. A nebyl nebezpečný. Ani při obsedání, ani potom. Divný.
Jde spíš o to, že to neni uplně zdravé pro jeho klouby a šlachy. A pak i ten kůň si zaslouží nějaké dětství. Mnohdy se lépe pracuje s koněm, který byl do tří let někde na pastvě a nemusel dělat nic. Nic.