Boty na všechny čytři?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.7.2016 08:25
Bigmac

XXX.XXX.241.22

Zdravím,
mám dotaz na zkušenější...můj valach je okovaný na předky (u předchozí majitelky byl naboso, údajně bez problémů), těsně před prodejem ho nechala nakovat a u mě byl kovář zatím jen jednou. Koník nemá úplně kvalitní kopyta, má je drobivá, na nich příčné praskliny, takže máčím, mažu a přidávám biotin. Zpočátku jsme chodili jen na jízdárnu, ale nyní vyrážíme i do terénu, který u nás není nic extra, spíše kamenité a štěrkové cesty. Po měkkém jde kůň bez problémů, ovšem na kamenech a štěrku ho chůze evidentně bolí a problém je právě se zadníma nohama. Kůň z cesty uhýbá do lesa, vymetá s mnou keře a všechno možné, aby se kamenům vyhnul. Na nejhorších cestách sesedám...
Přemýšlím, jak to řešit a napadly mě právě botičky. Mám tedy sundat podkovy na předku a koupit boty na všechny čtyři? Nebo na předky nechat podkovy a dávat boty jen na ty problémové zadní? Co jsem koukala, tak čtyři boty je tedy pěkná investice Používáte někdo boty jen (nebo i) na zadní? Pomohly?
Do konce týdne přijede kovář, tak to chci řešit ještě s ním, co poradí.
Ještě přikládám foto zadních...

27.7.2016 08:41
vet.

XXX.XXX.201.237

Můžete klidně nechat na předních podkovy a na zadní dát boty. Pokud zaznamenáte rozdíl, tak můžete do budoucna přední sundat a dát boty i tam. Není problém obout koně na všechny 4. Otázkou je, proč jej nechala původní majitelka před prodejem nakovat. Možná měl nějaké problémy...

27.7.2016 08:46
Bigmac

XXX.XXX.241.22

Problém měl, při první předkupní veterinární prohlídce občas zakulhal na jednu přední, ale nedopátrala se příčina...pak ho majitelka nechala nakovat, udělala se druhá vet prohlídka + rtg, vše v pořádku, koník nekulhal a až můj kovář zjistil, že měl v kopytě už odrostlý absces

Betty14

27.7.2016 10:50
Betty14

XXX.XXX.98.163

Bigmac napsal(a):
Líbí se mi tyto, má někdo zkušenost? http://www.boty-pro-kone.cz/alenkavostatkova-yahoo-com-au/eshop/1-1-EASYCARE/0/5/10-Old-Macs-G2-par.

Tyto botky můžu jen dooručit ! :) jsou super jak kvalitou tak využitelností v terénu i na jízdárně :).

27.7.2016 11:18
koně

XXX.XXX.205.252

A co varianta nekovat jen přední, ale i zadní?

27.7.2016 11:20
Bigmac

XXX.XXX.241.22

koně napsal(a):
A co varianta nekovat jen přední, ale i zadní?

To nemůžeme, koník je ve stádě 24/7

27.7.2016 12:30
keira

XXX.XXX.58.145

Přidávala bych nějaký kombinovaný preparát na výživu, i s minerály, msm, ne jen samotný biotin.

27.7.2016 15:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nechala bych kopyta trochu odrůst. Nebo rohovina nestačí dorůstat?
Nepíšete, jak je kůň velký, ale podle kopyt to mrňous nejspíš není.
Co plánujete? Nebo počkáte, co řekne kovář?

27.7.2016 15:30
Bigmac

XXX.XXX.241.22

Odrůst? Jakože nestrouhat? Kopytům moc nerozumím, ale vet při předkupní prohlídce říkal, že má nízké patky (což tedy vidím i já). Mě se i to kopyto celé zdá ploché a střelka dost velká, vystouplá, ale jak píšu, jen to jen dojem laika...

Kůň má mámu plňasku, takže má spíše jemnější konstituci, i ta kopýtka má spíš menší, fotka asi zkresluje. Proberu to s kovářem, ale pravděpodobně skončíme u botiček. Jen doufám, že problém vyřeší...

27.7.2016 15:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

Bigmac napsal(a):
Odrůst? Jakože nestrouhat? Kopytům moc nerozumím, ale vet při předkupní prohlídce říkal, že má nízké patky (což tedy vidím i já). Mě se i to kopyto celé zdá ploché a střelka dost velká, vystouplá, ale jak píšu, jen to jen dojem laika...

Kůň má mámu plňasku, takže má spíše jemnější konstituci, i ta kopýtka má spíš menší, fotka asi zkresluje. Proberu to s kovářem, ale pravděpodobně skončíme u botiček. Jen doufám, že problém vyřeší...

No a ty nízké patky by se kapku zvedly, pokud by kopýtko bylo o kousek delší. Tak by koník nešlapal po měkkých patkách, což mu nejspíš vadí, ale po tvrdší rohovině.
Ale pokud není vidět koník celý a jak stojí a chodí, tak to jsou pro vás od nás jen návrhy.
Mimo "vet" ta je erudovaná.

27.7.2016 16:24
Bigmac

XXX.XXX.32.24

Si právě taky myslím, že mu vadí ty měkké patky Kovář přijede zítra, jsem zvědavá, co mi doporučí...

27.7.2016 16:40
vet.

XXX.XXX.201.101

Nevím, jak silnou a kvalitní rohovinu koník má a chybí mi i další potřebné informace a fotky, ale můžu vám říct, že když jej budete držet na dlouhé stěně, tak se vám bude spíš vylamovat a sukňovatět než že by mu to výrazně pomohlo a zaděláte si tím na možné další deformace. Kopyta vypadají, že mají základ dobrý, střel je široký, nejsou přerostlá, stěna ve špici vypadá adekvátně dlouhá, bez separací v bílé čáře. Je tam nevyváženost stranová i předozadní, vnitřní pilíř bude vytlačený, možná trochu zrotovaná kopytní kost uvnitř pouzdra (odvozuji ze zkušenosti, chtělo by to pohled zepředu a z vnitřní strany). Patky jsou nízké, střel přerostlý, rozpěrky přerostlé a položené. Už jsem se setkala i se situací, kdy koni vadilo kamení, protože měl přerostlý střel a ten ho při došlapu na nerovném terénu tlačil přes relativně slabší chodidlo. Po upravení střelu tak, aby se plynule svažovat od patek k chodidlu, se stav výrazně zlepšil.
Srovnala bych stranovou nerovnováhu - pilíře (to může zabrat několik týdnů až měsíců podle toho jak moc to je - chybí fotky), nechala trošku vyšší patky aby se srovnala prohnutá chrupavka, upravila střel a rozpěrky na správnou délku. To samo o sobě mu dá komfortnější kopyta. Plus k tomu boty na ježdění, doplněk stravy s biotinem na posílení rohoviny a nechat kopyto odrůst silnější (rozuměj ne delší, ale nechat rohovinu aby se obměnila).

27.7.2016 17:17
Bigmac

XXX.XXX.32.24

Děkuji za vyčerpávající odpověď, jde mi z toho hlava kolem každopádně kopyta mají sklon k vylamování už teď. Mě připadalo, že kovář právě střelky moc neupravil, pořád jako by celé byly zároveň s linií chodidla a tím pádem na ně kůň přímo našlapuje. Ale možná píšu kraviny, potřebovala bych vidět správně stavěné kopyto v reálu, abych pochopila všechno to, co jsem si přečetla o kopytech na netu
Biotin dávám co koně mám, tj.4 měsíce.

27.7.2016 18:45
vet.

XXX.XXX.61.54

Bigmac napsal(a):
Děkuji za vyčerpávající odpověď, jde mi z toho hlava kolem každopádně kopyta mají sklon k vylamování už teď. Mě připadalo, že kovář právě střelky moc neupravil, pořád jako by celé byly zároveň s linií chodidla a tím pádem na ně kůň přímo našlapuje. Ale možná píšu kraviny, potřebovala bych vidět správně stavěné kopyto v reálu, abych pochopila všechno to, co jsem si přečetla o kopytech na netu
Biotin dávám co koně mám, tj.4 měsíce.

Střel by měl být zatěžován (stejně vysoký jako patky) v zadní 1/4-1/3, poté by se měl snižovat, jakoby schovávat v té klenbě chodidla. Když je o něco kratší jak patky (pár mm), tak je to lepší, něž když je delší než patky a jako první kůň došlápne na střel a patky zůstanou ve vzduchu - to je docela nepříjemné.

28.7.2016 12:40
Bigmac

XXX.XXX.241.22

Takže moje konzultace s kovářem byla rychle odbyta, řekl že jsou jen dvě řešení, a to podkovy nebo boty

28.7.2016 13:55
Bigmac

XXX.XXX.241.22

Tak mám další problém...pátrala jsem na netu po botičkách a můj kůň má kopyta širší než delší (při chůzi si totiž ošoupává špičky). Tzn. že dle rozměrů bota na šíři kopyta sedí, ale v délce chybí 2 cm

Betty14

28.7.2016 14:07
Betty14

XXX.XXX.98.163

Zavolejte Aleně Vostatkové-přijede za Vámi do stáje s několika botama a napasuje koníkovi přímo na míru :).

28.7.2016 14:12
Bigmac

XXX.XXX.241.22

Asi to tak skončí...jsem si myslela, že koupím botky třeba na inzerát...

Betty14

28.7.2016 14:32
Betty14

XXX.XXX.98.163

Bigmac napsal(a):
Asi to tak skončí...jsem si myslela, že koupím botky třeba na inzerát...

Lepší je napasovat na míru, aby koníka někde neodřely a aby mu správně pevně seděly-mohly by také při práci sklouznout, pokud by neseděly.

28.7.2016 14:54
vet.

XXX.XXX.201.101

Bigmac napsal(a):
Tak mám další problém...pátrala jsem na netu po botičkách a můj kůň má kopyta širší než delší (při chůzi si totiž ošoupává špičky). Tzn. že dle rozměrů bota na šíři kopyta sedí, ale v délce chybí 2 cm

Důvod, proč jsou kopyta kratší je ten, že jsou patky nízké a podtočené pod koně a tendenci k sukním po stranách chodidla v zadní polovině kopyta. Podle fotek je špice dlouhá tak akorát. Když budete nechávat patky trošku delší a upravovat stěnu aby ve čtvrtích nepřerůstala, tak se budou postupně patky rovnat, sukně odrostou a kopyto se bude prodlužovat. Do té doby budete muset napasovat boty pro atypická kopyta.
Jinak ideální je pasování profesionálem, někdy mívá i pí. Vostatkové bazarové botky, tak třeba seženete levněji. Zkuste se poptat po botách typu easyboot glove wide nebo easyboot back country (novinka) - to jsou dva typy o kterých vím, že jsou na kulatá kopyta (stejně široká jako dlouhá), mohly by sedět lépe.

28.7.2016 15:03
rebeks

XXX.XXX.208.14

Jestli nelze klasické ocelové podkovy, volila bych nějakou plastovou variantu, ta by nemusela ustajovateli vadit (např. http://www.propodkovare.cz/podkova-esprit-24x11/pid-1610). Sama jsem jednu sezóznu měla koně s botama a pak jsme přešli na obyč podkovy, prostě mají víc výhod než nevýhod. Řeči o zvykání na tvrdé je nutné brát s rezervou, jinak taky můžete roky zkoušet různé alternativy a najednou zjistíte, že si pomalu nezajezdíte nebo jezdíte jen pěkné třeba i předem ověřené cesty (zažila jsem, nové cesty si napřed objížděli na kolech, jestli jsou vhodné). V důsledku trápíte i koněm když má diskomfort při ježdění. Někdy to místní cesty prostě nedovolí mít koně bosého.

28.7.2016 19:10
ustulina

XXX.XXX.22.113

Tak to já bych raději strčila pod nůž vlastní prst než abych nechala říznout do týhle střelky :)

Já vidím hlavně absenci kopytní stěny možná víc než ve 2/3 kopyta, a to je podle mě problém. Zátěž převyšuje kondici kopyta. Potřebujete víc hmoty ve stěně, nechat vytvořit, jak psala vet., nosné pilíře. Kopyto by měla být taková "miska" se zesíleným okrajem. Takže boty a střídat, jednou bez, jednou s. A samozřejmě dobře strouhat :).

28.7.2016 21:08
vet.

XXX.XXX.61.30

sisi58 napsal(a):
Kopyto.

na tuhle fotku jsem úplně zapomněla. to je přesně to, co jsem měla na mysli tou svažující se střelkou...

28.7.2016 22:08
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Dlouho sem se botám vyhýbal až se nám povedlo vylomit tak že to nešlo ani dotmelit takže máme na komfort koně dosahují tak 50% oproti podkovám a životnost u nás při normálnim ježdění tak 7-8 týdnů takže jak odroste hurá zpátky na podkovy jako dočasná náhrada z nouze ok jako řešení tak pro někoho kdo nevim na co má koně ale na ježdění asi né záběr těžký terén nebo jistota kroku mino cesty se prostě nedá srovnat s podkovou s videovímy hroty.

28.7.2016 22:35
Terven

XXX.XXX.160.10

tony-jcb napsal(a):
Dlouho sem se botám vyhýbal až se nám povedlo vylomit tak že to nešlo ani dotmelit takže máme na komfort koně dosahují tak 50% oproti podkovám a životnost u nás při normálnim ježdění tak 7-8 týdnů takže jak odroste hurá zpátky na podkovy jako dočasná náhrada z nouze ok jako řešení tak pro někoho kdo nevim na co má koně ale na ježdění asi né záběr těžký terén nebo jistota kroku mino cesty se prostě nedá srovnat s podkovou s videovímy hroty.

Pokud vím, botky používají i vytrvalci - vím hned o několika, tipuju, že koně mají na ježdění
Ony taky nejsou boty jako boty...mezli levnými staršími modely a novějšími dražšími jsou rozdíly asi jako mezi starou škodovkou a novým BMV.
K té jistotě kroku- pokud kůň chodil dosud bos nebo na podkovách, jasně, že je to pro něj nezvyk, chce to dát mu chvíli čas, těžko může rovnou najet na režim "vašeho normálního ježdění"

28.7.2016 22:40
vet.

XXX.XXX.61.30

tony-jcb napsal(a):

"životnost 7-8 týdnů" a nemáte spíš na mysli plastové podkovy? znám několik lidí co pouřívají boty na ježdění pro bosé koně a všem vydrželi minimálně rok a déle...

29.7.2016 08:12
Bigmac

XXX.XXX.241.22

sisi58 napsal(a):
Kopyto.

To je přesně ano, tak nějak jsem si správné kopyto představovala že má být střelka téměř schovaná v kopytě...

Zítra nafotím jak kopyta vypadají po ostrouhání a vložím sem na posouzení...

29.7.2016 14:48
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Tak boty jsou cavalo jediný co na naší velikost byly k mání a nijak je nehanim je to prostě plast versus ocel jsme trošku těžší a asi jezdíme trošku víc než většina sportáků

29.7.2016 19:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

tony-jcb napsal(a):
Tak boty jsou cavalo jediný co na naší velikost byly k mání a nijak je nehanim je to prostě plast versus ocel jsme trošku těžší a asi jezdíme trošku víc než většina sportáků

Jste hlavně těžší.
Ty hroty jsou vidiové.
http://www.propodkovare.cz/ozuby/ozuby-s-hrotem-a-vidiove-hroty/cid-136?vp-page=2
A Cavallo botičky jsem měla a je to kůže a plast. Kde tam máte kov?

29.7.2016 20:04
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Kov jsou podkovy to žádný boty nikdy nenahradí i co se týká pohodlý koně

29.7.2016 20:35
taiza222

XXX.XXX.74.7

tony-jcb napsal(a):

Koukání na televizi je také pohodlné, ale že by to bylo zdravé, to asi sotva. Navíc ty podkovy jsou pohodlné hlavně pro vás

29.7.2016 20:46
sisi58

XXX.XXX.191.1

tony-jcb napsal(a):

Kolik hodin týdně jezdíte?
A kolik hodin týdně nosí váš kůň podkovy? Aby se vám lépe jezdilo?

Já to mám tak, že jeden z mých koní jezdí cca 5 h, tedy v botičkách a zbývajících 163 h z týdne si vykračuje na holých kopytech.
U kobyly, na které jezdím, je to jednoduché, je bosa.
V terénu se vyhýbám šutrovatým cestám, ostatní zvládá bez mrknutí oka.

Můj první koník trávil poslední roky svého života procházkami.
Povrchy nebyl problém, problém byla dušnost.
Pokud nemohl, šla jsem pěšky, pokud chtěl, jezdilo se.
Kdysi měl podkovy a s nimi problémy. Po sundání problémy ustaly. Zůstal bosý až do konce svého dlouhého života.

Kompromis mezi mými požadavky a jeho možnostmi.

29.7.2016 20:55
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Tak na 5h to snad nemá ani cenu to je u nás krátká vyjda a koně chodí min 6x týdně průměr tak 200-250km za týden a když přijdu k ohradě tak přiběhnou a těší se ven

29.7.2016 21:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Třeba si myslí, že tentokrát stihnou utéci, než nasedláte?

29.7.2016 21:42
taiza222

XXX.XXX.74.7

tony-jcb napsal(a):
Tak na 5h to snad nemá ani cenu to je u nás krátká vyjda a koně chodí min 6x týdně průměr tak 200-250km za týden a když přijdu k ohradě tak přiběhnou a těší se ven

Můj brácha kouká denně osm hodin na telku a když si ji náhodou zapnu já, tak radostně přiběhne

29.7.2016 21:45
taiza222

XXX.XXX.74.7

Možná je to pro vás překvapující, ale koně nevědí, že jim ty podkovy škodí

29.7.2016 22:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

taiza222 napsal(a):
Možná je to pro vás překvapující, ale koně nevědí, že jim ty podkovy škodí

Lidé mají lepší myšlení než koně, měli by proto myšlení používat pro dobro koní. A nejen koní.

30.7.2016 07:31
taiza222

XXX.XXX.74.7

sisi58 napsal(a):
Lidé mají lepší myšlení než koně, měli by proto myšlení používat pro dobro koní. A nejen koní.

Úplně s vámi souhlasím, ale tony bude pravděpodobně typický spotřebitel s mizivým povědomím o funkci kopyta jako takového a s tím nic nenaděláte. V dnešní době už není sporu o tom, že podkovy mají negativní vliv na kopyta a je jen otázka, co kdo upřednostní, resp. čí zájem, zda-li můj nebo koně.

30.7.2016 09:32
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Spotřebitel ani ne spíš řešim hlavou co je pro koně dobrý bez ohledu na modní trendy proto mam 3 bosí a jednoho kovanýho jsou to živý tvorové a každej jinej tak se držet bezhlavě čehokoliv je na palici a naprostý nesmysl

30.7.2016 09:47
koně

XXX.XXX.205.252

tony-jcb napsal(a):

Podkovy jsou pro koně, od kterých očekávám pravidelnou práci a jistý výkon nepostradatelné.
Boty bych také brala jako protetiku.
Ať dělá každý, jak rozumí

30.7.2016 11:06
vet.

XXX.XXX.61.30

Vážení, já se obávám, že jakékoli rozepře jestli jsou lepší podkovy nebo boty dotéto diskuse nepatří. Zadavatelka jasně uvedla, že kůň na základě požadavků ustajovatele nemůže mít zadní podkovy, takže se snaží najít řešení pro danou situaci. Držte se prosím tématu. Pokud se chcete dohadovat, jestli je zdravější kovat nebo být naboso, tak si založte nové vlákno. Děkuji.

30.7.2016 11:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

Ono ani nešlo o to, kdo má co na kopytech svých koní, jako spíše o to, jakým způsobem to tony prezentoval.
Pokud má jeho kůň, v rámci možností, kopyta v pořádku, je to jeho věc, co "obouvá".
On je prostě takový, že se spíše vymezuje, než radí.
Jinak si myslím, že zadavatelka tu má vše, co chtěla vědět.

30.7.2016 14:11
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Tak právě pro zadavatelku byly moje zkušenosti s botama určený. Odzkoušeno a zhodnoceno předáno dál jak s tím zadavatelka naloží je jen na ní jen sisi má prostě jedinou správnou pravdu tak jí to nedá

30.7.2016 14:20
Bigmac

XXX.XXX.100.201

Sama jsem překvapená, kam se diskuze ubírá...

Každopádně tony můj dotaz zněl, zda boty na všechny čtyři, ne zda boty nebo podkovy. Protože, jak jsem psala v úvodu, okovat zadní nemůžeme.

Pokud to zvládnu, ještě večer vložím slíbené fotky.

30.7.2016 14:51
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Tak za mě předek podkovy zadek boty pokud to nebylo jasné předek je daleko víc zatěžovaný.

30.7.2016 15:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

tony-jcb napsal(a):
Tak právě pro zadavatelku byly moje zkušenosti s botama určený. Odzkoušeno a zhodnoceno předáno dál jak s tím zadavatelka naloží je jen na ní jen sisi má prostě jedinou správnou pravdu tak jí to nedá

Máte interní zprávu.

31.7.2016 08:56
Bigmac

XXX.XXX.106.249

Tak vkládám fotky po úpravě kovářem.

31.7.2016 12:57
taiza222

XXX.XXX.74.7

Jste si jistá, že to je po úpravě? Pokud skutečně je, tak vám doporučuji urychleně změnit kováře, protože za tuhle úpravu by spíš on měl zaplatit vám. Na obrázku jsou mimo jiné špatně upravené podtočené patky s rozpěrkami, které tlačí do chodidla, stranově nevyvážené. To ostatně je vidět na prohlé stěně. Zkrátka kopyta potřebují korekturu, která skutečně zkoriguje jeho vady.

31.7.2016 14:55
Bigmac

XXX.XXX.13.78

Ano, kovář byl ve čtvrtek, fotky jsou ze soboty jsem si říkala, že to asi bude problém, když se ke kopytům v podstatě nevyjádřil...čekala jsem nějaké řešení nebo radu, co s nimi uděláme...

31.7.2016 14:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

taiza222 napsal(a):
Jste si jistá, že to je po úpravě? Pokud skutečně je, tak vám doporučuji urychleně změnit kováře, protože za tuhle úpravu by spíš on měl zaplatit vám. Na obrázku jsou mimo jiné špatně upravené podtočené patky s rozpěrkami, které tlačí do chodidla, stranově nevyvážené. To ostatně je vidět na prohlé stěně. Zkrátka kopyta potřebují korekturu, která skutečně zkoriguje jeho vady.

Jak se vám jeví tohle.
Noha je PP.
Úprava ve čtvrtek.

31.7.2016 15:15
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Fotky zhodnotim po svim sice se budu zase vymezovat ale co, kováře´´ chytit pod krkem a vyfackovat ze dvora a zavolat někoho kdo už to někdy dělal a né si o tom jenom někde přečet je to katastrofa uhly v prd... celkově na hov...

31.7.2016 15:40
Bigmac

XXX.XXX.13.78

Tony, to je ke mě nebo k Sisi?

31.7.2016 16:02
taiza222

XXX.XXX.74.7

sisi58 napsal(a):
Jak se vám jeví tohle.
Noha je PP.
Úprava ve čtvrtek.

Úprava vypadá dobře. Na první fotce je vidět na vnější straně kopyta silnější stěna a širší bílá čára a i ta vnější půlka kopyta je větší, což vykazuje stranovou nevyváženost. Ta stěna na vnější straně bude možná ( ale nemusí) lehce prohnutá. Tohle všechno je potřeba při úpravě zohlednit - korigovat. Z fotek nelze poznat, jak moc to kovář udělal či neudělal. Celkově si myslím, že je to překvapivě dobrá úprava. Ještě mi takhle z fotky přijde, že tam není udělaná laterární klenba, tedy oblouček. Můžu se zeptat, kdo to strouhal?

31.7.2016 17:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

taiza222 napsal(a):
Úprava vypadá dobře. Na první fotce je vidět na vnější straně kopyta silnější stěna a širší bílá čára a i ta vnější půlka kopyta je větší, což vykazuje stranovou nevyváženost. Ta stěna na vnější straně bude možná ( ale nemusí) lehce prohnutá. Tohle všechno je potřeba při úpravě zohlednit - korigovat. Z fotek nelze poznat, jak moc to kovář udělal či neudělal. Celkově si myslím, že je to překvapivě dobrá úprava. Ještě mi takhle z fotky přijde, že tam není udělaná laterární klenba, tedy oblouček. Můžu se zeptat, kdo to strouhal?

Pan Vincenc F.
Koník je v režimu přechodu na boso. Byl 5 let kutý po schvácení (dostal se do futrovny).
V únoru loňského roku sundané podkovy, lepší se, ale pomalu.
Na focené noze je udělaná jen lehká korektura, chodidlo je tenké. A kůň začal 2 dny před strouháním kulhat. Noha nehřeje, žádný otok, výběh různorodý, ale s možností se tvrdým či kamenitým místům vyhnout po trávě.Dnes to bylo lepší. Cíleně šel z asfaltu na trávu. Už to zná.
Vloni jsme jezdili jen sem tam, ( abscesy) s botičkami.

Na fotce s botou se zábalem a s náhubkem proti trávě.
Další dvě f. před sundáním podkov.

31.7.2016 17:58
taiza222

XXX.XXX.74.7

sisi58 napsal(a):
Pan Vincenc F.
Koník je v režimu přechodu na boso. Byl 5 let kutý po schvácení (dostal se do futrovny).
V únoru loňského roku sundané podkovy, lepší se, ale pomalu.
Na focené noze je udělaná jen lehká korektura, chodidlo je tenké. A kůň začal 2 dny před strouháním kulhat. Noha nehřeje, žádný otok, výběh různorodý, ale s možností se tvrdým či kamenitým místům vyhnout po trávě.Dnes to bylo lepší. Cíleně šel z asfaltu na trávu. Už to zná.
Vloni jsme jezdili jen sem tam, ( abscesy) s botičkami.

Na fotce s botou se zábalem a s náhubkem proti trávě.
Další dvě f. před sundáním podkov.

Filipa znám, tak mu příště až přijede dejte velkou pusu, protože na těch kopytech odvedl kus dobré práce.

31.7.2016 18:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

taiza222 napsal(a):
Filipa znám, tak mu příště až přijede dejte velkou pusu, protože na těch kopytech odvedl kus dobré práce.

Je moc šikovný. Za ten rok a půl tu, díky své práci, získal k mému koni dalších 6 koní, z toho 2 schvácené do své péče.
S tou pusou to ale neklapne, ovšem že je mediální hvězda, to mu povím

31.7.2016 19:37
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Bigmac napsal(a):
Tony, to je ke mě nebo k Sisi?

No to že máš kováře na prd je samo k tobě doufam že za tohle si nevzal dokonce nějaký peníze ale nějak slušně to prostě říct vzhledem co vidim na fotkách nešlo.

31.7.2016 19:51
Bigmac

XXX.XXX.106.249

tony-jcb napsal(a):
No to že máš kováře na prd je samo k tobě doufam že za tohle si nevzal dokonce nějaký peníze ale nějak slušně to prostě říct vzhledem co vidim na fotkách nešlo.

V pohodě, to je kovář, který jezdí k ustajovatelce už asi 10 let...takže jsem jiného nesháněla, dělal mi koně teprve podruhé a jak vidím, tak naposled

31.7.2016 20:16
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Nic proti tobě ale proti kováři jo taky mi jezdí jinej než zbytku stáje ( chci od koní to nejlepší a dostanou to nejlepší co jde )

1.8.2016 08:38
vet.

XXX.XXX.201.237

sisi58 napsal(a):
Jak se vám jeví tohle.
Noha je PP.
Úprava ve čtvrtek.

Kopyta v pořádku nejsou, vysvětli proč, jen trošku strpení než se mi to podaří v malování nakresli (aneb story Já a počítač, velcí kamarádi" :-D ).

1.8.2016 08:41
vet.

XXX.XXX.201.237

Bigmac napsal(a):
Další...

Ta úprava se mi nelíbí, hlavně z toho důvodu, že nechal každou stanu jinak dlouhou a neprovedl žádnou korekci asymetrie.
Jinak teď je vidět, že skutečně šoupe s nohama. Nemá zablokovanou křížovou kost nebo záda? Díval se na něho někdy fyzioterapeut? Většina koní, se kterými jsem se setkala a měla takto ošoupaná zadní kopyta, měla blokády páteře, které způsobovali bolesti, takže kůň málo zvedal nohy a takto si ošoupával kopyta zvnějšku Mimochodem takto by si je ošoupával i na podkově, protože je to z vnější stěny a ne ze spodu kde je kopyto překryto podkovou.

1.8.2016 08:47
Bigmac

XXX.XXX.241.22

vet. napsal(a):
Ta úprava se mi nelíbí, hlavně z toho důvodu, že nechal každou stanu jinak dlouhou a neprovedl žádnou korekci asymetrie.
Jinak teď je vidět, že skutečně šoupe s nohama. Nemá zablokovanou křížovou kost nebo záda? Díval se na něho někdy fyzioterapeut? Většina koní, se kterými jsem se setkala a měla takto ošoupaná zadní kopyta, měla blokády páteře, které způsobovali bolesti, takže kůň málo zvedal nohy a takto si ošoupával kopyta zvnějšku Mimochodem takto by si je ošoupával i na podkově, protože je to z vnější stěny a ne ze spodu kde je kopyto překryto podkovou.

Psala jsem paní Vostatkové ohledně botiček a ta se mě ptala na totéž, zda kůň nemá bloklou páteř. Nevím, mám ho 4 měsíce, veterinář ho při předkupním vyšetření prohlížel, ale nic k tomu neřekl, jen mě tedy na to, že šoupe zadní nohy, upozornil. Ale fyzioterapeut by asi řekl víc. Musím tedy nějakého najít...se mi ty problémy s koníkem nějak kupí

1.8.2016 14:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

Bigmac napsal(a):
Psala jsem paní Vostatkové ohledně botiček a ta se mě ptala na totéž, zda kůň nemá bloklou páteř. Nevím, mám ho 4 měsíce, veterinář ho při předkupním vyšetření prohlížel, ale nic k tomu neřekl, jen mě tedy na to, že šoupe zadní nohy, upozornil. Ale fyzioterapeut by asi řekl víc. Musím tedy nějakého najít...se mi ty problémy s koníkem nějak kupí

To jsou mnohem horší problémy, než sehnat dobrého kopytáře.
A nechat koně prohlédnout fyzioterapeutem.
To, co je vidět, se léčí lépe, než to, co vidět není.

1.8.2016 15:08
Bigmac

XXX.XXX.241.22

sisi58 napsal(a):
To jsou mnohem horší problémy, než sehnat dobrého kopytáře.
A nechat koně prohlédnout fyzioterapeutem.
To, co je vidět, se léčí lépe, než to, co vidět není.

To je pravda Já jen, že s mým prvním koněm před 20 lety jsem neřešila vůbec nic...tedy kromě běžných provozních věcí nebyli kopytáři, fyzioterapeuti, výživáři...nehodnotím, zda to bylo špatně nebo dobře...jen konstatuji smajlík

1.8.2016 17:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

To mi připomíná tatínka, ten tvrdil, že s doktory, mimo sklenky vína na zdraví, nechce mít nic společného Že by mu objevili všelijaké nemoci.
Nejspíš u koní bude něco podobného. O koně se starat, jezdit, ale nezkoumat ho mikroskopem
A s prvním koníkem to bylo velké štěstí.

1.8.2016 18:56
Bigmac

XXX.XXX.75.28

No něco na tom bude
Každopádně aby toho nebylo málo, kůň má napůl utrženou podkovu, kování ve čtvrtek. Asi je to náhoda, ale po prvním kování si ji za 4 dny strhnul úplně...
A jedna pozitivnější zpráva - dr.
Žežulková mě vede v patrnosti, až nás nacpe do diáře, přijede zkontrolovat záda

1.8.2016 21:14
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Ono před těmi lety jsme se učily o koně postarat to v dnešní výchově nějak chybí

12.8.2016 14:30
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Tak už máme botičky, včera prvně vyzkoušené a spokojenost

12.8.2016 14:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

Hezké.

12.8.2016 14:39
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Nejvtipnější bylo první nasazení...koník zvedal zadní až pod břicho a kopal, aby si ty divné věci z nohou sundal...nesundal, rezignoval a za chvilku šlapal skvěle

12.8.2016 16:43
vet.

XXX.XXX.61.30

Bigmac napsal(a):
Nejvtipnější bylo první nasazení...koník zvedal zadní až pod břicho a kopal, aby si ty divné věci z nohou sundal...nesundal, rezignoval a za chvilku šlapal skvěle

Super. Přeji, ať vám dlouho vydrží smajlík

12.8.2016 19:59
blackmyday

XXX.XXX.33.80

Bigmac napsal(a):

Můžu se zeptat, jak jste to pořešili? úprava bot nebo nic? Můj koník má kopyto širší o 1cm, tak se bojím, aby něco sedlo

12.8.2016 20:25
Bigmac

XXX.XXX.106.249

blackmyday napsal(a):
Můžu se zeptat, jak jste to pořešili? úprava bot nebo nic? Můj koník má kopyto širší o 1cm, tak se bojím, aby něco sedlo

Boty upravené nejsou, koník má taky kopyto širší než delší, ale na šíři bota sedí dobře, takže v ní nijak "neplave". Já bych dle mého měření objednala vel.6, ale pí. Vostatková doporučila o číslo menší. Takže je lepší to s ní zkonzultovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík