Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Verca0000

31.7.2016 20:29
Verca0000

XXX.XXX.13.57

Dobrý den,
mám klisničku s kterou skáču parkur, ale mám problém. Při přiježďování se mi věší hodně do udidla.Klisna je sportovní kůň tak že zvyklá na práci na jízdárně. Zkoušeli jsme toho už hodně ale nic nepomohlo. Ohýbání, přechody nezabírají, nechce se na to vůbec soustředit, když přejdeme do zastavení, tak zvedne hlavu a nevnímá. Na parkur máme sněhuláka, který pomáhá, ale na normální ježdění jí ho nemohu dát. Nemáte nějakou podobnou zkušenost? Radu?
Děkuju.

31.7.2016 22:24
DandaL

XXX.XXX.17.245

Pres net tezko soudit kdyz vas nikdo nevidi. Trenera mate? Ja bych to tipovala na to ze jezdite hodne rukou a ne od zadu. Vetsina koni na to takto reaguje nebo mate mozna tvrdou ruku.

Verca0000

31.7.2016 22:33
Verca0000

XXX.XXX.227.46

Trenéra mám. Jak se to mám odnaučit? Je pravda že vždy jsem byla v ramenou stuhlá.

lina225

1.8.2016 08:20
lina225

XXX.XXX.131.91

Koupila jsem koně se stejným problémem. Parkurák, v tréninku ježděn na sněhuláku nebo pessoa, učil se na něm skákat kdejakej blbec a tam zřejmě problém vznikl. Tvrdá ruka, prudké obraty na otěži, věšení se za hubu při doskoku.. zkrátka taková ta klasika u nepříliš zkušených jezdců. V první řadě je tedy potřeba šáhnout si do svědomí, zda jste si problém způsobila sama obdobnými chybami, nebo tak již kobyla přišla. Pokud totiž nenapravíte své chyby a neodložíte sněhuláka, nemůžete začít učit koně. V praxi jde o to, že kůň se otěže bojí - je zvyklý, že mu působí bolest - a proto se odmítá uvolnit a podvolit jejímu působení. Vy jej musíte naučit, že se bát nemusí odstraněním veškerých původců bolesti. Potom můžete začít postupně v krátkých úsecích žádat měkké a uvolněné přilnutí, které vždy odměníte povolením otěže dřív, než se do ní kobyla stihne pověsit. Ze začátku stačí opravdu sekunda ve správné pozici, aby kůň pochopil. co po něm chcete. V podstatě mu nabídnete jiné výhodnější řešení, kterým dosáhne úlevy (zbaví se tlaku v hubě). Je to poměrně na dlouho, ale koně touto metodou zjemňujete, narozdíl od speciálních udidel a zlepšováku, které dál otupují.

1.8.2016 12:49
DandaL

XXX.XXX.17.245

Verca0000 napsal(a):
Trenéra mám. Jak se to mám odnaučit? Je pravda že vždy jsem byla v ramenou stuhlá.

V tom pripade bych hledala jineho trenera. Snehulak pouze zamaskuje problem ale nevyresi ho a casem si na nej kun zvykne a bude se veset i na nem. Chtelo bvy to trenera ktery vas nauci jezdit od zadu a pouzivat sed a holen vic nez ruku. Pres net se to tezko vysvetluje je treba nekdo kdo vas vidi a poradi v konkretni s8tuaci.

Přidejte reakci

Přidat smajlík