Jak pokračovat, parkurový kůň

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nibble

7.8.2016 14:26
Nibble

XXX.XXX.28.160

Zdravím,
Potřebovala bych radu.
Už asi 3 měsíce mám nového parťáka 7 letý polokrevník. Otec skákal TT matka S.. ale o to nejde. Koně jsem si koupila z důvodu, že byl zdravý, hodný a spolehlivý. Dobrý pod sedlem (drezurně).

Nicméně, jsem do toho šla s tím že kůň byl celý život ježděn rekreačně a drezůrně ale ne závodně. Je to skvělý kůň, vychovaný, klidný možná až flegmatický. A to je možná ten problém, mám pocit, že jeho řekla bych až apatičnost je nakonec spíše problém.

Chtěla bych se s koněm věnovat parkuru, kůň skákat samozřejmě vůbec neumí. Neví kam z nohama a tak. Tak začínám postupně. Samozřejmě první měsíc jsem se s koněm seznamovala, vyjíždky práce ze země (na kterou mi uplně kašle) a postupně se posunujem dál.. Kavalety, křížky, jenže na křížky uplně kašle a jakoby z nich nemá respekt a veskutečnosti je ani neskáče.

Jen se je snaží nějak přejít, když mu postavím kolmák 70 tak se teda konečně zvedne, ale řekněme že to pořád není ono no a když mu postavím kolmák 90 tak se už snáží. Jenže nechci takhle přeskakovat. Na malé skoky ale kůň vyloženě kašle. Nezvedá pořádně nohy a tak ale není na velký ještě připravený ani není pořádně nasvalený. Navíc mám pocit že je koni tak nějak šumák když do překážky bouchne.

Kůň dostává kvalitní krmivo, výběh, společnost koní, prostě všechno. Občas mi příjde možná i takový smutný. Mám pocit, že se mu do práce ani nijak nechce.

Přemýšlím co dál, jestli se na to nevykašlat jezdit spíše jen drezuru.
Těžko říct. Mám pocit že to toho koně nebaví ty skoky, ani práce ze země.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.8.2016 15:27
Uživatel s deaktivovaným účtem

A nad trénerom neuvažujete? Najjednoduchšie riešenie, uvidí vás a koňa naživo, dá tipy, rady... Priamo na mieste, priamo pri jazdení.
Takto z internetu sa nedá posúdiť v podstate nič, nevieme aké sú vaše jazdecké skúsenosti, nevidíme koňa, ako sa pri práci tvári.

7.8.2016 16:37
rennie1

XXX.XXX.91.43

Tri mesiace sú aj pomerne krátka doba a pokiaľ kôň nikdy neskákal mali by ste sa možno ešte chvíľu venovať len drezúre a prijazďovaniu a postupne prejsť na skokovú gymnastiku, kavalety, nízke rady, ono preskočiť aj meter zvyčajne nie je problém ani pre nie moc nadaného koňa, ale to má ešte k parkúru sakra ďaleko. Z toho čo píšete mi to príde že koňa práca ktorú s ním robíte nudí a to sa môže onedlho ešte zhoršiť. Jediné riešenie je nájsť si dobrého trénera ktorý si pozrie ako pracujete a poradí čo ďalej. Vytrénovať sám seba do vyšších súťaží aj tak nejde, aj dobrí profi jazdci majú svojich trénerov.

7.8.2016 18:15
polárka.15

XXX.XXX.208.141

A chodíte řady? To koně donutí zvedat nohy a přemýšlet u toho. Tak jako tak, bez trenéra se nikam nepohnete.

8.8.2016 14:16
JanaLacko

XXX.XXX.54.38

Zaujalo mě "práce ze země, na kterou mi úplně kašle" - ještě jsem nezažila koně, co by se ze nechytal, když se s ním člověk správně začne bavit ze země (a to mi pod rukama prošly i staré školní kobyly "mouchy-snězte-si-mě").

Potřebujete s koněm udělat následující:
1. probudit ho
2. namotivovat ho
3. udržovat jeho pozornost
4. naučit se rozeznat, jak dobře nebo špatně se soustředí a co je třeba udělat v tu kterou chvíli - jestli nachystat nějaké překvapení, dát chvílí oraz nebo naopak chvilku přísně zatlačit a trvat na práci.

Se vším vám nejlíp poradí někdo, kdo se na vás a koníka podívá, popřípadě se na něj posadí - jednak vám tak ukáže, že to jde, a zároveň vštípí koníkovi základní myšlenku, totiž "jak to jde".

terkaterkaterka

9.8.2016 14:16
terkaterkaterka

XXX.XXX.59.2

Řady řady řady, skoky ve volnosti především pro začátek, doku neumí skákat, jako s mladým nepřiježděným koněm, prvně skoky ve volnosti, ať se sám nad skokem nejdřív učí skládat nohy a balac a pak s Vámi v sedle kavalety a od malých skoků postupně na větší...

Suz

9.8.2016 23:52
Suz

XXX.XXX.83.0

terkaterkaterka napsal(a):
Řady řady řady, skoky ve volnosti především pro začátek, doku neumí skákat, jako s mladým nepřiježděným koněm, prvně skoky ve volnosti, ať se sám nad skokem nejdřív učí skládat nohy a balac a pak s Vámi v sedle kavalety a od malých skoků postupně na větší...

Ano souhasím s již zmiňovaném, můžete si pomoci s ježděním v terénu, aby kůň získal balanz...dostal se na nohy... jezdit krajinou ve všech chodech...jízdárenská práce ve všech chodech... kavalety..křížky až po skoky..ve všech chodech...často měnit směry...ve všech chodech..prostě trénovat proježděnost...občas naměřené řady pro přeježdějí... občas nameřené skoky- nestardantní rozměry. Nenechte se odradit nechutí skákat nižší skoky...povyslé nohy atd...hold každé to naše zlatíčko je jinné.Jde jen o to, jak moc se svému miláčkovi budete věnovat...postavíte řady či v terénu najdete vhodné výcvikové podněty.

13.1.2018 10:10
Gabriell

XXX.XXX.238.146

Nibble napsal(a):
Zdravím,
Potřebovala bych radu.
Už asi 3 měsíce mám nového parťáka 7 letý polokrevník. Otec skákal TT matka S.. ale o to nejde. Koně jsem si koupila z důvodu, že byl zdravý, hodný a spolehlivý. Dobrý pod sedlem (drezurně).

Nicméně, jsem do toho šla s tím že kůň byl celý život ježděn rekreačně a drezůrně ale ne závodně. Je to skvělý kůň, vychovaný, klidný možná až flegmatický. A to je možná ten problém, mám pocit, že jeho řekla bych až apatičnost je nakonec spíše problém.

Chtěla bych se s koněm věnovat parkuru, kůň skákat samozřejmě vůbec neumí. Neví kam z nohama a tak. Tak začínám postupně. Samozřejmě první měsíc jsem se s koněm seznamovala, vyjíždky práce ze země (na kterou mi uplně kašle) a postupně se posunujem dál.. Kavalety, křížky, jenže na křížky uplně kašle a jakoby z nich nemá respekt a veskutečnosti je ani neskáče.

Jen se je snaží nějak přejít, když mu postavím kolmák 70 tak se teda konečně zvedne, ale řekněme že to pořád není ono no a když mu postavím kolmák 90 tak se už snáží. Jenže nechci takhle přeskakovat. Na malé skoky ale kůň vyloženě kašle. Nezvedá pořádně nohy a tak ale není na velký ještě připravený ani není pořádně nasvalený. Navíc mám pocit že je koni tak nějak šumák když do překážky bouchne.

Kůň dostává kvalitní krmivo, výběh, společnost koní, prostě všechno. Občas mi příjde možná i takový smutný. Mám pocit, že se mu do práce ani nijak nechce.

Přemýšlím co dál, jestli se na to nevykašlat jezdit spíše jen drezuru.
Těžko říct. Mám pocit že to toho koně nebaví ty skoky, ani práce ze země.

Zkuste pod sedlem skokovou gymnastiku, když tak mi napište na email - Gabreillloudova@seznam.cz - mám o tom knihu, nafotila bych vám případně stránky jak postavit kavaletky a tak. Pořádně pobízet a namotivovat.
Pokud jen tak leze přes 50cm. Možná by nebylo špatné po naklusání na lonži třeba pobídnout bičem před skokem, aby se probral a věděl že se něco bude dít že má dávat pozor.
Máme koně, který to také neuměl. A nedával pozor, furt na něco čuměl a popravdě spíše do té překážky narazil. Stačilo fakt popohnat aspoň do klusu a před překážkou Pobídnout bičem a on už se srovnal a hezky skočil.

13.1.2018 10:10
Gabriell

XXX.XXX.238.146

Ale myslím si že teď už budete určitě dál. :) po dvou rocích :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík