Nechce se nechat chytit

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.8.2016 10:39
Terka 7

XXX.XXX.34.110

Ahoj, v poslední době mám obrovský problém se svojí klisnou co má pod sebou hříbě. Mám je neustále venku na pastvině. Když chci ke klisně jít nebo jí chytit okamžitě se bere na úprk a uteče mi. Nemám vůbec šanci jí chytit, a to ani na pamlsek ani na žrádlo. S klisnou je dobře zacházeno a z toho důvodu to víc nechápu. Co dělat v takovém případě?

10.8.2016 11:07
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Ak to predtým nerobila zamyslela by som sa nad tým čo sa zmenilo odkedy má žriebä a kedy to začalo. Obraňuje pred vami žriebä a uteká preto? Alebo len proste dostala veľa voľna a teraz sa jej nechce znova pracovať, lebo ste ju 2-3x chytili a musela niečo robiť tak jej príde výhodnejšie zdrhnúť? V každom prípade by som ju zahnala do menšieho výbehu kde ju chytiť dokážem a začala s ňou denne - podľa možností aj niekoľkokrát manipulovať. Zobrať, priviazať, očistiť - pustiť, prípadne chvíľu povodiť a zase pustiť. Aby získala späť bežné návyky koňa s ktorým sa manipuluje. Keď sa to už dostalo do štádia kedy k vám nepríde ani za žrádlo tak jej dôvera k vám bude už značne narušená a treba začať čím skôr a byť dôsledný, lebo o chvíľu by sa kľudne mohlo stať, že vás z toho výbehu začne aj vyháňať a nie len utekať.

11.8.2016 08:15
dsj

XXX.XXX.116.98

Jestli se nenechá chytit, tak to dělá určitě protože se jí to několikrát povedlo. Když vlezu na pastvinu s ohlávkou v ruce, tak nikdy neodejdu bez koně pro kterého jsem si přišla - i kdybych ho měla "lovit" celý den. U kobyly s hříbětem to platí dvojnásobně - co hříbě kobyla naučí o člověku v prvních dnech/týdnech po narození si sebou ponese celý život.
Také je dobře naučit své koně, že když se pouští do výběhu, tak nesmí samovolně odcházet od člověka (sundání ohlávky=rychle pryč), ale musí počkat, až člověk odejde od nich - když si tohle koně naučíte, tak na vás bude čekat, hned jakmile vás zahlídne přicházet.
Takže za mě - musíte být vytrvalejší a důslednější při chytání než vaše kobča, a také si musíte udělat dost času .

12.8.2016 07:02
fríský

XXX.XXX.64.144

Něco podobného mi dělá také klisna i když neuteče, ale jenom popojde ode mne. Tak tuto situaci řeším, že ji učím aby na zapískání přišla, zatím se daří. Chce to klid a trpělivost - ono to naštve když chcete chytit koně a nechce se nechat chytit. Až budu mít více času, tak bych chtěla i to, že tam půjdu bez ničeho a jenom si sednout a koukat na ni a když přijde, tak dostane pamlsek. Třeba když ji fotím a není zrovna daleko, tak dobrovolně přijde ze zvědavosti, co to dělám a hodně ji pochválím.

12.8.2016 15:27
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Podle mne nemá smysl se s koněm honit. Můžu jen napsat, co pomáhalo nám, můžete to zkusit.

Pokud je tam více koní, jděte s pamlsky za nimi a kobyly si nevšímejte. Taky si pro nějaký přijde. Neradím hned odchytávat, ale dát jí čas, ať sama dobrovolně chvilku postojí a nechá se připnout.

Jestli je sama, tak hlavně nemá smysl lovit. Naše kobyly se podařilo ulovit tím, že je nelovíte. Zní to paradoxně, ale je to tak.

Přijdu, nabídnu mrkev, když se netváří, tak se otočím zády (mrkev pořád za zády nabízím). Dávám najevo, že prostě nic neudělám, sama sebe přesvědčím, že ji odvést nechci, prostě mi jde o to, aby sežrala tu mrkev. Ona natáhne krk a zdálky si mrkev vezme. Poodejdu po výběhu, něco poodsunu, opravím (nejsem tam přece proto, abych kobylu přelstila a odtáhla pryč), vylovím mrkvičku číslo dvě a za chvilku ji stejným principem nabídnu. Napotřetí přichází kobyla už sama, dám třetí kousek, pohladím, v klidu přicvaknu a jdeme.

Strategicky bych se občas u výběhu stavila s proviantem "jen tak". Dát pamlsek, pohlazení a odejít. Nebude si tak spojovat váš příchod jen s odchytem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík