Zdravim. Jsem hrdou majitelkou jednoho maleho trouby ktery si pravidelne, odhodlane a neustale rozbiji nohy ve vybehu. Neni to styl ze by strouhal a rasoval si spenky ale okopava si primo holene z vnitrni strany, nekdy trefi slachy. Nohy sama grca no hruza. Premyslela jsem ze mi asi nezbude nic jineho nez mu dat do vybehu chranice ale docela se bojim zapareni a taky pomalu ale jiste se blizi zima (srackoland) a obavam se ze se pod to nacpe blato a nohy mu to jeste odre. Predsi jen to bude mit na nohach cely den. Takze bych chtela poprosit kazdeho o nejake rady, zkusenosti, napady, cokoliv. Dekuji.
Napadly mě zvony, spíše větší, aby napřed brnknul zvonem a až pak kopytem.
Když brnkne zvonem, stihne uhnout, když kopytem, už je neštěstí vlastně hotové i když by uhnul také.
Dále bych si sehnala rašpli, naučila se s ní zacházet a hrany bych zaoblovala, alespoň zpředu a vnitřní hranu.
A zvony se také lépe čistí, než chrániče.
Pokud jsem tedy pochopila dobře způsob, jak se zraňuje.
No nad zvonama jsem premyslela take, rikala jsem si ze ty se soustreduji hlavne do zadni casti kopytka aby si kun neokopaval nebo nestrhaval podkovy my mame asi problem s bocni a predni stranou kopytka...bud podkova, nebo hrebiky? Podkovy jsou zavrene, obrousene, hrebiky zarasplovane ale zkratka asi to bude smatla...i kdyz napadlo me jestli by treba za pokus nestalo zavolat jineho kovare.
Za zkoušku nic nedáte. Tedy dáte, ale mohlo by to pomoci.
http://www.podkovar-kysilka.cz/ortopedicke_kovani.html.
To nic neznamená.
99 lidí ze sta chodí normálně, jeden šmatlá. Té většině budou stejné boty ok a ten jeden ty stejné boty nebude moci nosit.
Stejné u koní.
Devíti z deseti bude kovář vyhovovat, jednomu ne. S jiným kovářem to bude bezva kůň, se stejným šmatla.
A vůbec to neznamená, že máte špatného kováře. Ale spíše koně, s jinými kopyty.
Tak to už tedy neporadím
Zvony znám akorát na kostele.
Jen mě napadá, že by měly být co nejjednodušší, kvůli nasazování ve výběhu? a v ne zcela ideálních podmínkách? nebo jak to vlastně máte?
A také snadno udržovatelné. Guma se mi jeví jako ideální.
Ale jaké, to fakt nevím, nikdy jsme nepotřebovali.
e

XXX.XXX.213.70
Doporučila bych zvony od ManMatu kvůli tomu jejich materiálu - je lehoučký, vzdušný a hlavně v sobě nedrží vodu, což bych na tu pastvinu považovala za velkou výhodu ;).
Dogmat

XXX.XXX.168.5
Naše kobylka se také neustále okopává, nonstop ve výběhu má tyto: http://www.decathlon.cz/cs/p/8038378_zvony-optimum-protect-pro-kone-a-poniky-1-par-cerne.html a nemůžu si stěžovat. Ani jednou si je nesundala, což je u ní dost velký problém a ani se nezapařuje a neodírá. Dají se vyprat a nic se s nimi nestane.