Neuškodí změna ustájení?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.8.2016 07:31
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Ahoj, mám možnost přestěhovat koníka do jiného ustájení. Nyní je na 24/7 na pastevku, resp. zelené pastvy moc není, koně jsou přikrmováni senem (můj dostává ještě 1x denně müsli). V novém ustájení jsou rozsáhlé pastviny, takže naopak zeleného dostatek, koně přikrmováni senem nejsou. Koník by zůstal zase na 24/7. No a já mám obavu, aby s tím přechodem neměl problém (zažívací potíže, schvácení atd.). Mám počkat raději na přelom podzim/zima?

16.8.2016 07:38
mgtka

XXX.XXX.92.43

Staci dat preventivni navykaci kuru na travu jako kdyz na jare poprve poustite na pastvu.

16.8.2016 09:04
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Postupně koně navykat na pastvu asi nepůjde, veškeré výběhy jsou zelené...

16.8.2016 09:16
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Bigmac napsal(a):

Ak je na pastve aj teraz možno problém nebude, no byť to môj kôň tak určite neriskujem vypustiť ho na 24/7 hneď na bohatú pastvu. Keď nie je možnosť to riešiť tam tak by som to skúsila riešiť v súčasnom ustajnení a chodiť koňovi sekať trávu a 3x denne dokrmovať zeleným. Určite to bude pracné, ale ak mu začnete sekať a postupne budete pridávať tak za 2-3 týždne by už s prechodom na zelené mal byť v pohode. Aj pastva už predsa nie je až taká výživná ako na jar.

16.8.2016 09:23
Bigmac

XXX.XXX.35.126

katkaa1 napsal(a):
Ak je na pastve aj teraz možno problém nebude, no byť to môj kôň tak určite neriskujem vypustiť ho na 24/7 hneď na bohatú pastvu. Keď nie je možnosť to riešiť tam tak by som to skúsila riešiť v súčasnom ustajnení a chodiť koňovi sekať trávu a 3x denne dokrmovať zeleným. Určite to bude pracné, ale ak mu začnete sekať a postupne budete pridávať tak za 2-3 týždne by už s prechodom na zelené mal byť v pohode. Aj pastva už predsa nie je až taká výživná ako na jar.

To by asi řešení bylo, ovšem pro mě není možné jezdit 3x denně za koněm a sekat mu trávu, konečně ani nevím, kde a čím bych ji sekala ustajovatel to také dělat nebude, jsem ráda, když dá koníkovi 1x denně příkrm.
Každopádně chodím za koněm obden a vždycky jdeme ještě napást cca na 20 min, takže tak úplně bez trávy není. Ve výběhu to není žádná sláva, ale nějaké zelené má průběžně celý den, i když stěžejní je seno...

16.8.2016 09:29
majkulka

XXX.XXX.237.148

Nebojte se koníka přestěhovat smajlík Tráva už je v tomto období "polomrtvá" =D Nejhorší bývá stěhování z brzkého jara, když je tráva plná cukrů a všeho. A jak sama píšete - zelené, byt v malé míře má, takže problém nehrozí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.8.2016 10:43

Riziková tráva je na jar a na jeseň, čiže ak sťahovať, tak čím skôr. Teraz je tráva relatívne slabá na živiny, kým zase ochladí a bude tráva zelená a bohatá na cukor. Väčšina zdrojov hovorí o teplote pod 5 stupňov. Napr. http://www.equichannel.cz/pastva-a-fruktany.

16.8.2016 10:43
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Já bych se nebála a šla do toho

16.8.2016 10:58
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Tak fajn, díky za rady

16.8.2016 13:50
lenacia

XXX.XXX.205.245

No a nemohl by to například alespoň částečně při nejhorším řešit náhubek?

16.8.2016 14:04
Bigmac

XXX.XXX.35.126

lenacia napsal(a):
No a nemohl by to například alespoň částečně při nejhorším řešit náhubek?

To mě taky napadlo, ale ve stáji není nikdo, kdo by ho v nějakých intervalech sundával a nadával...

16.8.2016 15:26
lenacia

XXX.XXX.205.245

A to tam ty koně nikdo nehlídá a nedozoruje?

16.8.2016 20:46
Bigmac

XXX.XXX.106.249

Ustajovatel dochází jen ráno a pak je tam pán co s koňmi vypomáhá, ale celý den tam není

16.8.2016 23:35
lenacia

XXX.XXX.211.204

No a kdo je hlídá v noci?

17.8.2016 07:25
Bigmac

XXX.XXX.35.126

V noci? Přímo u koní nikdo není...ale to není ani na mém stávajícím ustájení...ustajovatelka nebydlí přímo u výběhů, koně se chodí kontrolovat ráno.

17.8.2016 08:31
lenacia

XXX.XXX.205.245

A kolik za to platíte? Já už bych koně nikdy takhle o samotě nenechala. Člověk nikdy neví co se semele.

17.8.2016 08:51
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Platím 3500 a je to kousek za Prahou. Pastevek s 24hodinovým dozorem asi moc není...to by musel ustajovatel koukat z okna domu přímo do výběhů.

17.8.2016 09:10
lenacia

XXX.XXX.205.245

Já platím 3000 a máme tam jednak dozor, a jednak v té ceně je i péče okolo toho koně, například nasazování masek, krmení, ošetřování ran.
Přece nebudete platit jenom za to, že tam toho koně hodí k ostatním na pastvinu, a tradá...

17.8.2016 09:27
kapička

XXX.XXX.5.211

Já teda nevím, koně jsou ve stáji na pastevku, majitel to má u baráku, ale opravdu nikdo v noci nekontroluje, jestli koně na druhé straně pozemků (cca 3/4 km) jsou v pořádku... Ono vůbec v těch zvlněných pastvinách koně nejsou často vidět ani na 20 metrů.

17.8.2016 09:31
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Tak v nynějším ustájení je v ceně kontrola koně (i když tedy ne nonstop), přikrmování senem, nasazování masky, podání příkrmu 1x denně, držení koně kovářovi...ošetřování nějakých velkých ran nebylo třeba, ale i s tím se samozřejmě počítá.

17.8.2016 09:44

lenacia napsal(a):
A kolik za to platíte? Já už bych koně nikdy takhle o samotě nenechala. Člověk nikdy neví co se semele.

Vonku na pastvine pod dozorom? Akože čo, chodiť počas noci medzi koňmi s čelovkou a počítať nohy?

17.8.2016 10:01
enducha

XXX.XXX.113.13

lenacia napsal(a):
No a kdo je hlídá v noci?

Stejně tak by člověk mohl vyžadovat, aby při boxovém ustájení spal někdo ve stáji...trochu rozumu prosím vás...

17.8.2016 10:06
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vonku na pastvine pod dozorom? Akože čo, chodiť počas noci medzi koňmi s čelovkou a počítať nohy?

Presne to mi napadlo, ja mám teda kone pri dome, ale naozaj ich nikto 24h denne nestráži a dokonca si dovolím chodiť aj do práce :).

17.8.2016 20:50
lenacia

XXX.XXX.211.203

Tak u nás se normálně na noc nazenou do nočního vybehu a ráno je pouští ven.

17.8.2016 20:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

Bigmac napsal(a):

Náhubek na část dne.
Vzhledem k tomu, že koník schvácený není, můžete si vybrat, kterou část dne ho bude nosit.
Asi podle možností ustajovatele. Začnete 1/3 dne bez + 2/3 dne s náhubkem, pak půl na půl a posléze 1/3 s náhubkem a 2/3 bez a nakonec bez úplně.
A náhubek pak prodáte.

18.8.2016 22:44

Haha, taky mě noční šichty pobavily.
Sice nemám rozsáhlé pozemky, ale koně mají prostě dozoru daleko míň, než když jsou stáje a pořád se v nich někdo ošmrdává. Což je myslím takhle u většiny pastevních ustájení... mají každodenní kontrolu stavu koňákem, ale ne neustálou.
Katkaa: nejenže si dovolujeme chodit do práce, ale dokonce si jako majitelka koní i plánuji odjet na dovolenou! !

19.8.2016 00:04
lenacia

XXX.XXX.205.245

Haha, taky mě noční šichty pobavily.
Sice nemám rozsáhlé pozemky, ale koně mají prostě dozoru daleko míň, než když jsou stáje a pořád se v nich někdo ošmrdává. Což je myslím takhle u většiny pastevních ustájení... mají každodenní kontrolu stavu koňákem, ale ne neustálou.
Katkaa: nejenže si dovolujeme chodit do práce, ale dokonce si jako majitelka koní i plánuji odjet na dovolenou! !

Tak ok, máme nadstandart. Je tam postavený jednpokojový byteček, kde bydlí stájnice, a je to cca 3 metry od výběhů, takže ano, máme tam takřka 24 hodin dozor.
Ale hlavně, nasazování a sundavání masek, třásní, náhubků, krmení koní a případná ošetření ran, to je všechno v ceně ustájení (i když za pravidelné krmení se asi bude příplácet).

19.8.2016 16:23
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):
Tak ok, máme nadstandart. Je tam postavený jednpokojový byteček, kde bydlí stájnice, a je to cca 3 metry od výběhů, takže ano, máme tam takřka 24 hodin dozor.
Ale hlavně, nasazování a sundavání masek, třásní, náhubků, krmení koní a případná ošetření ran, to je všechno v ceně ustájení (i když za pravidelné krmení se asi bude příplácet).

Tak to mi zase přijde normální mít v ceně pravidelné krmení a např. podání léků a další služby za poplatek.
Já mám tedy v ceně veškerý servis, jen musím volat či poslat sms, co ten den chci. To za mě ustajovatelka nerozhodne.
Tomu, že za pravidelné krmení se bude připlácet, moc nerozumím?

22.8.2016 13:16
Bigmac

XXX.XXX.35.126

Ještě mám dotaz k náhubku - omezí koně jen to té míry, že ho bude moci mít "nonstop"? Myslím, že s ním bude moci žrát, ale ale ne co hrdlo ráčí?
Třeba tento?

22.8.2016 14:19
sisi58

XXX.XXX.191.1

Běžný typ náhubku. Mám ho také.
Ale nenechávám ho koni 24/7. Můj ho má přes den. V noci ne.

22.8.2016 14:23
Bigmac

XXX.XXX.35.126

sisi58 napsal(a):
Běžný typ náhubku. Mám ho také.
Ale nenechávám ho koni 24/7. Můj ho má přes den. V noci ne.

Ok, v noci by byl sundáván...takže přes den se s tímto nažere, ale nepřežere? smajlík

22.8.2016 19:23
sisi58

XXX.XXX.191.1

Určitě je to tak. Mám kamarádku, jejíž kůň byl zralý, kvůli kopytům, na nutku.
Spolu s kovářem ho z toho dostali a teď je jezdecky využitelný.
Ale než si udělali s koníkem nějaký systém, hodně se natrápili.
Pokud máte zájem, pošlu Vám do interní zprávy její emailovou adresu.
Můžete si vyměnit zkušenosti.

23.8.2016 08:49
Bigmac

XXX.XXX.35.126

sisi58 napsal(a):
Určitě je to tak. Mám kamarádku, jejíž kůň byl zralý, kvůli kopytům, na nutku.
Spolu s kovářem ho z toho dostali a teď je jezdecky využitelný.
Ale než si udělali s koníkem nějaký systém, hodně se natrápili.
Pokud máte zájem, pošlu Vám do interní zprávy její emailovou adresu.
Můžete si vyměnit zkušenosti.

Děkuji za info, myslím, že kontakt nebude potřeba, alespoň prozatím

23.8.2016 09:16
sisi58

XXX.XXX.191.1

Bigmac napsal(a):
Děkuji za info, myslím, že kontakt nebude potřeba, alespoň prozatím

To jsem moc ráda. Ať vám to vydrží.

26.8.2016 07:11
lenacia

XXX.XXX.205.245

Tak tedy ad k tomu, jak tady bylo bráno dost s humorem, že u nás se koně kontrolují i v noci... před dvěma dny kolem půlnoci jeden z koní prodělal akutní střevní koliku. Nechci domýšlet, jak by to dopadlo, kdyby tam nikdo nebyl.

26.8.2016 07:30
mgtka

XXX.XXX.33.118

lenacia napsal(a):
Tak tedy ad k tomu, jak tady bylo bráno dost s humorem, že u nás se koně kontrolují i v noci... před dvěma dny kolem půlnoci jeden z koní prodělal akutní střevní koliku. Nechci domýšlet, jak by to dopadlo, kdyby tam nikdo nebyl.

Neprijemne a stat se to asi muze, ale nikdy(krom Silvestra ci jineho mimoradneho hluku) ke konikum v noci nevstavam abych se podivala jestli jsou Ok.
To bych mohla celou noc chodit a kontrolovat vsechnu nasi havet, protoze kazdemu muze zabyt zle.

26.8.2016 08:01
lenacia

XXX.XXX.205.245

mgtka napsal(a):
Neprijemne a stat se to asi muze, ale nikdy(krom Silvestra ci jineho mimoradneho hluku) ke konikum v noci nevstavam abych se podivala jestli jsou Ok.
To bych mohla celou noc chodit a kontrolovat vsechnu nasi havet, protoze kazdemu muze zabyt zle.

Tak asi možná bude i rozdíl mezi vlastní 'havětí' a havětí, která patří někomu jinému, kdo vám platí za ustájení. Nebylo by asi příjemné, kdyby vám ráno před tím, než půjdete do práce nebo tak někdo volal, že kůň v noci dostal koliku a ráno ho našli mrtvého.
Podle mě, když už opravdu někdo zaplatí a toho koně tam má, tak ten dozor by tam být nějaký měl. Respektive, prostě večer je skouknout a pak hned ráno, určitě ne, aby tam někdo přišel dopoledne, něco ošolíchal a pak zmizel pryč až do druhého dne.

26.8.2016 09:02
majkulka

XXX.XXX.237.148

lenacia napsal(a):
Tak asi možná bude i rozdíl mezi vlastní 'havětí' a havětí, která patří někomu jinému, kdo vám platí za ustájení. Nebylo by asi příjemné, kdyby vám ráno před tím, než půjdete do práce nebo tak někdo volal, že kůň v noci dostal koliku a ráno ho našli mrtvého.
Podle mě, když už opravdu někdo zaplatí a toho koně tam má, tak ten dozor by tam být nějaký měl. Respektive, prostě večer je skouknout a pak hned ráno, určitě ne, aby tam někdo přišel dopoledne, něco ošolíchal a pak zmizel pryč až do druhého dne.

Ale ted si trochu protiřečíte Píšete, že koník měl koliku o půlnoci. Tzn, že i když ho zkouknu večer, pořád do půlnoci zbývá moře času, aby se něco mohlo stát. Mám nyní jen své koně, ale i v době, kdy jsem dělala ustájení mám stejný řád. Kone naposledy kontroluji kolem 21.30 - 22hod. Pak až ráno když jdu krmit - což je půl 7. Nikdy a nikde jsem nezažila, že by se koně - pokud jsou večer bez známek zdravotního problému, kontrolovali i přes noc.

26.8.2016 09:35
sisi58

XXX.XXX.191.1

U drahých koní ve špičkových stájích jsou kamery.
Ovšem ustájení v těchto stájích je mimo možnost zde diskutujících.
Pak jsou stáje, kde personál bydlí hned vedle boxů a tudíž slyší případný frmol, pokud je problém.
Ale u většiny koní opravdu nikdo není.
Pokud má lenacia tuto výhodu, má být za ni šťastná a nenervovat ostatní majitele tím, že tu píše, co všechno by se mohlo stát, kdyby...

26.8.2016 10:38

lenacia napsal(a):

Ale to je trošku rozdiel medzi tým, že sú kone osamote v noci a tým, že ich niekto pozrie poobede a dovidenia ráno, nie?
Nepríjemné sa stane ľahko, zažila som zlomenú panvu behom 10 minút bez dozoru, dieru v nohe skrz asi tak za 3minúty, atď, rozprávať by som mohla ďalšiu hodinu. ale taký je život, sú to živé zvieratá a každý rozumný(!) majiteľ koňa s tým hádam počíta, že sa niečo stať môže a nebude sa kvôli tomu dožadovať dozoru 24/7...

26.8.2016 15:20
lenacia

XXX.XXX.205.245

majkulka napsal(a):
Ale ted si trochu protiřečíte Píšete, že koník měl koliku o půlnoci. Tzn, že i když ho zkouknu večer, pořád do půlnoci zbývá moře času, aby se něco mohlo stát. Mám nyní jen své koně, ale i v době, kdy jsem dělala ustájení mám stejný řád. Kone naposledy kontroluji kolem 21.30 - 22hod. Pak až ráno když jdu krmit - což je půl 7. Nikdy a nikde jsem nezažila, že by se koně - pokud jsou večer bez známek zdravotního problému, kontrolovali i přes noc.

Ano, to je velká nevýhoda. Já jsem ráda, že tam doopravdy přímo u koní naše stájnice bydlí, takže je pět metrů od výběhu i boxů.
Ale i díky tomuto nadstandartu se nejspíše zachránil život koně, který je pro svou majitelku její nerozlučný parťák.

Přidejte reakci

Přidat smajlík