Obskoceni hrebcem bez PP

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.8.2016 19:55
annadiblíčková

XXX.XXX.104.224

Dobrý den měla bych dotaz určitě jste se s tím už setkali. Mám kobylku Slezského Norika s PP bohužel nám někdo na ohradě přestřihl dráty a kobyla utekla po třech dnech se našla ve vedlejší vesnici bohužel to bylo v době říje a kobylka je březí, hříbě bych si asi chtěla nechat a nahlásit aby mělo poloviční původ ale jak to bude když otec je neznámý? A hrozí Nám nějaká pokuta?

23.8.2016 23:36
koně

XXX.XXX.205.252

Jestli se hříbě narodí, zavoláte komisaři pro vaši oblast.Ten ho přijede zkouknout, udělá popis pod matkou, očipuje.Komisaři zaplatíte.
Na základě této akce vám ze Slatiňan přijde modrý průkaz.Kolonky pro rodiče budou prázdné.Tam hříbě bude mít uvedeno nikoli plemeno, ale typ, číslo čipu a všechny ostatní údaje.Ten také zaplatíte.A hotovo

edwina

24.8.2016 11:05
edwina

XXX.XXX.40.41

koně napsal(a):
Jestli se hříbě narodí, zavoláte komisaři pro vaši oblast.Ten ho přijede zkouknout, udělá popis pod matkou, očipuje.Komisaři zaplatíte.
Na základě této akce vám ze Slatiňan přijde modrý průkaz.Kolonky pro rodiče budou prázdné.Tam hříbě bude mít uvedeno nikoli plemeno, ale typ, číslo čipu a všechny ostatní údaje.Ten také zaplatíte.A hotovo

Kolonka pro otce zůstane v modrém průkazu prázdná, matka bude vyplněna, včetně jejího původu, má-li ho doložený - což se zdá, že ano, když je to Slezská norička s PP. Hříbě bude v typu podle matky, čili nejspíš "chladnokrevný typ". Pokud bude hříbě klisnička, nepůjde pravděpodobně zapsat do žádné plemenné knihy.

24.8.2016 11:20
rebeks

XXX.XXX.208.14

Pokuta vám hrozí, to je fakt, protože to je, byť nechtěná, černá plemenitba. Hříbe bude bez průkazu původu, takže samozřejmě nelze zapsat do žádné plemenné knihy. V průkazu koně bude vyplněn poloviční původ po matce.

edwina

24.8.2016 15:41
edwina

XXX.XXX.40.41

Já bych netvrdila, že takové hříbě určitě nelze určitě zapsat do žádné PK, protože řada nových PK je otevřených a má velmi benevolentní podmínky pro zápis klisen, třeba barock pinto, která do pomocného oddílu PK zapisuje i klisny bez jakéhokoli doloženého původu, tedy s oběma rodiči neznámými. Ale slezský norik to samozřejmě nebude...

25.8.2016 05:25
DandaL

XXX.XXX.139.4

edwina napsal(a):
Já bych netvrdila, že takové hříbě určitě nelze určitě zapsat do žádné PK, protože řada nových PK je otevřených a má velmi benevolentní podmínky pro zápis klisen, třeba barock pinto, která do pomocného oddílu PK zapisuje i klisny bez jakéhokoli doloženého původu, tedy s oběma rodiči neznámými. Ale slezský norik to samozřejmě nebude...

Ja teda nevim o plemene knize kde by se dal zapsat polovicni norik ale pokud vy jo rada se necham poucit. Ony totiz i ty otevrene knihy maji urcity standart plemene a nezapisou kazdeho bezpapiraka. A zrovna barock pinto si myslim ze norik opravdu nesplnuje.

edwina

25.8.2016 08:49
edwina

XXX.XXX.40.41

Ono také záleží na tom, kterým hřebcem byla klisna obskočena a jak bude případné hříbě-klisnička vypadat. K PK, které zapisují klisny bez PP, patří ještě Český sportovní pony (KVH do 148 cm) - je tam i sekce Malý sportovní kůň (pro koně s KVH 148 až 156 cm), Slovenský teplokrevník (ovšem jen klisny v teplokrevném typu) a určitě by se našly další. Posoudit to musí inspektor chovu či rada příslušné PK. Osobně se mi nelíbí, že takto některé PK fungují a berou "vše", ale když jejich zakladatelům a členům ano, pak je to v pořádku.

edwina

25.8.2016 08:51
edwina

XXX.XXX.40.41

Jinak jsem viděla několik povedených kříženců norik x ČT a vypadali spíše jako starší těžší kočárový teplokrevník, z chlaďase měli málo. Takže to bude kus od kusu, jak se takový mix vydaří... Nevíme, kdo je otec, takže se můžeme jen dohadovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík