Zdravím nenašla jsem nikde nic podobného mám dotaz... stala se mi taková věc při chůzi z výběhu do stáje se mi kobča zasekla a ne a ne jít dál nikdy předtím to neudělala říkala jsem si je to závislák a u stáje nevidí koně zkusím vzít ještě jednoho jenomže ani s tím druhým jít nechtěla... vždy šla bez problémů, řešila jsem jestli se ji tam v těch místech něco nestalo ale ne vše v pořádku...
Mně se to dělo v zimě v bahně, kdy jsem koně pouštěla z boxu do výběhu, který byl v hrozném stavu - samé bláto. Kobyla chtěla zůstat na louce před zimním výběhem. Pak to začala zkoušet i po cestě z výběhu do stáje, kde na ni čekalo seno. Prostě chtěla zůstat na louce. Zkusila jsem vše možné, nakonec pomohlo pobízet, ale nepustit dozadu. Jakmile udělala krok vpřed - povolit, pochválit a znovu pobídka (došli jsme do extrému, kdy jsem se musela zapřít o plot, abych ji nepustila). Ale vše probíhalo bez stresu, šlo prostě jen o to, kdo se prosadí. Takto jsme "bojovali" asi 3x, od té doby to již nezkusila nebo stačilo jen zvýšit tlak na ohlávku a už šla. Pro rýpaly, skutečně nešlo o bolest. Pakliže jsem ji jen rozcházela, tak couvala a tím pádem vyhrávala - byla na louce, dál od zimoviště. Práce na ruce ji bavila, takže ani práce navíc nebyl problém..
Nakonec jsem změnila ustájení a tím pádem vyřešila problém, který ji vadil. I když v zimě jsou stejně jen na zimovišti, které je v hrozném stavu (stran bahna), ale asi se vyblbne s koňmi.
Po změně ustájení mi to zkoušela též, ale tam byla chyba v tom, že u vstupu do výběhu byl kůň, se kterém má špatné vztahy, musela jsem ho zahnat a pak šla..
Pro zadavatelku. Co zabere na jednoho koně, může být pro jiného úplně špatně. Je potřeba zjistit, v čem je problém a jak citlivý je váš kůň, případně co na něj zabírá. Ale může to být tak, že nejste dostatečně průbojná a kobyle se prostě nechce z pastvy od koní..
Ale obecně byste ji tam nějak dostat měla. Pakliže jednou, dvakrát povolíte, budete mít zaděláno na zlozvyk..
Tak kobyla to zacala delat vsem ze staje kdo ji vedou z pastvy, dokonce i kdyz jdu ve vybehu pro ni ze budeme pracovat takhle se zasekava... vidim to na 2moznosti... ma 2mesic sundane podkovy a zacali se jí dělat nálevky takže je možné že nechce pracovat z duvodu bolesti nohou... nebo to proste zkousi kdo povoli je to potvora vycurana... Vet mi na nalevky rekla mazat chladivym gelem pred a po jezdeni... + davat ochrane kamase tlumici narazy... a kdyz se to do tydne nezpravi budeme pokracovat v lecbe nejak jinak,