Dobrý den, dnes jsem na svého koně odzkoušela už asi 10té sedlo a stále stejný problém prošla jsem od nejužších komor po fullQ toto které přikládám fotky bylo snad nejširší které jsem měla na zkoušku a opět fleky. Byl by někdo schopný mi poradit v čem může být problém nebo na jaký typ westernových sedel se při hledání zaměřit. Vzhledem k věku koně zatím nemůžu nechat sedlo ušít na míru, jinak koník je na pastvě proto je dost kulatý a není ještě moc dobře osvalený. Bylo by i řešení vykašlat se zatím na kostrové sedlo a pořídit radši bezkostrák?
Osobně bych podle suchých fleků řekla, že je široké, resp. že má moc široké gullet, zaúhlení může být v pořádku. Řešila jsem přesně to samé. Bohužel se sedlem na míru. Sedlář sedlo ve stáji rozebral a podle toho, jak seděla samotná kostra, bylo evidentní, že doléhalo hrozně moc nahoře a tam se zarývalo.. Stran nepasovaných sedel: Každé je jiné - ať v zaúhlení nebo prohnutí kostry.. Jen samotné cm v komoře nic neřeknou..
https://www.ifauna.cz/kone/diskuse/detail/3112597/opet-western-sedi-ci-ne#a3122732
Bezkostra jsem si též pořídila, pro případ, že třeba v zimě nebude sedlo tak sedět. Ale na velké ježdění bych to neviděla.
Děkuji za názor, k té šířce ještě jsem zkusila dát pod to sedlo dost hrubou deku, napadlo mě totiž že co kdyby bylo široké tak by se to dalo doladit alespoň takto, ale bylo to ještě horší fotku bohužel nemám ale úplně se to vzadu zvedlo ještě víc než s tou tenkou dekou. Proto mě ještě napadá že šířka přední komory by i byla v pořádku ale právě jak píšete záleží na mnoha dalších rozměrech. Konkrétně mě napadla šířka lyžin.
No ono může být širší jen vpředu, jinde akorát. Zkuste vypodložit jen přední část, zda to pomůže nebo ne. U mě právě logicky mělo být úzké, neb se měřila komora, když byla kobyla hubenější. Na zimu přibrala a už při převzetí sedla sedlo nesedělo. Čekala jsem na jaro. I když shodila kila navíc, sedlo nesedělo, a ještě víc se zvedalo. Sedlo jsem zkoušela s tenkou dekou, tlustou dekou a problém zvedání se potlačil právě dekou s předními polštáři, ale vzhledem k tomu, že jsem myslela, že je sedlo úzké, nepoužívala jsem to tak, neb mi přišlo, že tím jen vizuálně problém potlačuji, a spíše ho zhoršuji. Tak byl pozván výrobce. Naměřené úhly v podstatě seděly, ale sedlo prostě nesedělo - právě v tom gullet. Prostě tam, kde měla suché fleky se sedlo do koně moc opíralo. A vzhledem k vašim flekům to vypadá dost podobně.
Je to prostě mizérie řešit nepadnoucí sedlo.
Když přitlačíte zadní rozsochu, zvedne se sedlo vpředu? Pokud ano, je s největší pravděpodobností široké a zkusila bych vypodložit vpředu čímkoliv (třeba dobře srovnaným malým ručníkem po obou stranách, kohoutek nechat volný) a uvidíte. Já jsem si kvůli tomu koupila west. deku s vyjímacími zonovými kapsami. Asi i lepší na to je filcová deka, na sympatexu se mi to vpředu vždy zadloublo víc a sedlo se vzadu zvedalo. Ostatně i ty naše suché fleky byly vidět jen pod sympatexem, po filcovkou ne. Je to ale jen dočasné řešení. Většinu roku by sedlo prostě mělo sedět. Já jsem koupi sedla na míru pořád odkládala, protože jsem viděla, jak se kobyla během roku stále mění. A pak mi stejně sedlo na míru nesedlo.
Ale důležité je vědět (a není to zrovna jednoduché), zda vaše sedlo je úzké či široké. Ono i jiné sedlo FQH vám může sednout lépe, stejně tak zase jiné ve vel. QH.
A nebo se zkusit doptat, zda by Vám nějaký sedlář neupravil kostru přímo na koně. Mně právě v rámci reklamace sedlář upravil kostru původní, nedělala se nová. Ale práce s tím měl asi hodně. Ale šlo to, nemusela jsem podstupovat proces s prodejem sedla na míru, které nesedí :).
Skusím ještě jak říkáte přitlačit ten zadek, já používám úplně obyčejný filc cca 1cm a něco hrubý a přes něj mám přehoz tak jedině že bych tam dala jak píšete ten ručník a uvidím co to udělá, ale jak píšete sedlo by prostě mělo sedět i bez takovýchto úprav. Kostru by mi možná i upravil sedlář konkrétně toto sedlo má prý kostru pana Hudečka, ale určitě by ta úprava byla dost nákladná a kdoví jestli by se do ni i sám výrobce kdybych ho oslovila pustil. Nevím jak to bývá u jiných sedlářů, ale těžko říct jestli by se do toho někdo byl ochotný pustit. Až mi mladej doroste tak kolem těch 6 let tak bych si sedlo chtěla taky nechat ušít ale na to máme ještě pořád zhruba rok a něco čas.
Uhol máte super, je FullQH komora? ak áno tak pozerajte tie ale širšie medzi conchami, zas nepoviem Vám o koľko pretože to by chcelo koníka aj sedlo vidieť naživo :)
Ale ako pozerám na koníka tak to vyzerá že ho máte nasedlaného na lopatke. Sedlo po nasedlaní treba pokývať zo strany na stranu malo by sadnúť na svoje miesto. tá časť kde sú umiestnené conchá má ležať za lopatkou. Ak ho náhodou máte nasedlaného na lopatke tak skúste sedlo ešte raz vyskúšať a správne ho nasedlať.
Děkuji za názory, Serafima: Ano je to full Qh skusím ještě jednou pořádně usadit ale na lopatce měl dost místa tedy šlo tam pěkně strčit ruku a netlačilo dokonce za jízdy jsem zespod strčila ruku abych věděla jestli na lopatku netlačí a dostala jsem tam skoro celou dlaň a ani mě to neskříplo.
Skoušela jsem jak jsem přijela z vyjížďky když jsem viděla ty fleky, sundala jsem deku a dala jen sedlo a sahala sem rukou tam kde ty fleky jsou a bylo tam výrazně cítit vyšší tlak než v zadní části sedla dala jsem jednu ruku pod sedlo a druhou na posedlí a zatlačila podle toho bych já řekla že tam v tom místě bylo suché bylo to místo které je za chonchem tam kde začíná hruška.
Taky řeším už páté sedlo :/ je to boj. Kobyla nenasvalená s nadváhou takže sedlo na míru nepřipadá v úvahu :/
z fotek asi nelze soudit ale já už jsem z toho jelen.