Dobrý den, jsem tu opět s dotazem.
Čtyřletá kobyla nepatrně pokulhává. Pouze v klusu a pouze pod sedlem.
Dle rentgenů má částečně zkostnatělou chrupavku v kopytě (u vnější stěny). Zda je příčinou kulhání právě toto zatím nevíme, ale pracujeme s variantou, že to tak je. Nikdy nebyla kovaná.
Snímky vložím, až mi přijdou o veta.
Postoj má korektní, tvar kopyta též. Patky široké. Předpokládám tedy, že jde o genetiku, či nevhodné zacházení u předchozího majitele.
Dle doktora je vhodné jí nakovat a dávat do žrádla sirup boswellia. Až přejde zánět a přestane kulhat, budeme moci případně podkovy sundat.
Souhlasíte s tímto postupem?
V odborných článcích, které jsem prošla, se víceméně všichni shodli na bosém kopytě... Nebo existuje nějaké speciální kování, které by pomohlo a nedalo prostor dalšímu kostnatění?
Děkuji.
Nejezdit a nechat v klidu minimálně 6 týdnů, postižené kopyto chladit-bude to nejspíš přední noha, ty trpí nejvíce.Nakovat se nemusí, musí se dobře vystrouhat kopyta tak, aby se vytáhly patky a kopyto a aby se zkorigovala nerovnováha kopyta a celého postoje koně.Kování bych volila jako poslední možnost, když nikdy kovaná nebyla, protože sice přestane kulhat, ale kostnatění může pokračovat.Změny a kostnatění je nevratné a škoda, že u tak mladého koně.
Díky za reakci.
Už máme nakováno. Veterinář trval na svém a tak jsem na něho dala. Pokud za nějakou dobu ustane bolest, budu trvat na sundání podkov. Pokud tedy nedostanu silný protiargument.
Nechávám jí na pastvě, naštěstí se pase a nelítá. Jen ty horka jsou na prd a zánětu nepomáhají. Chladím, kdykoliv je možnost.
Mohu jí pomoci nějakým doplňkem? Objednala jsem tu boswellii.
Jak vysoké je riziko, že se to neustálí a bude to pokračovat dál?
Krutak1FlE
napsal(a):
Díky za reakci.
Už máme nakováno. Veterinář trval na svém a tak jsem na něho dala. Pokud za nějakou dobu ustane bolest, budu trvat na sundání podkov. Pokud tedy nedostanu silný protiargument.
Nechávám jí na pastvě, naštěstí se pase a nelítá. Jen ty horka jsou na prd a zánětu nepomáhají. Chladím, kdykoliv je možnost.
Mohu jí pomoci nějakým doplňkem? Objednala jsem tu boswellii.
Jak vysoké je riziko, že se to neustálí a bude to pokračovat dál?
Ono jde o to, že bosé kopyto celé doléhá na zem a pracuje, kdežto s podkovou to tak není.Riziko, že bude kostnatění pokračovat tam je, to nikdo přesně nemůže říci, zda u vás to tak bude, nebo kostnatění přestane.Pokud kulhá, tak kostnatění probíhá, po tom, co přestane kostnatět, kulhání přestává.Doplňky - boswellie je protizánětlivá, přírodní produkt, který koně dobře snáší.
gitule vrtule
napsal(a):
Nejsem odborník, na levé straně je vidět lehké zkostnatění bych řekla.Teda podle snímku.
Díky. Jj, je to na vnější straně. Mám i větší detail. Nedokážu posoudit závažnost. Pročtu ještě nějaké články, snad tam bude více obrázků. Toto je foceno v postoji s kopytem na špičce, píchnutým ve stojánku.
Dobré ráno,
docela jsem čekal, že se připojí VET. Pokud si já mohu dovopit, tak bych veterináři za odvedenou práci nic neplatil. Takové RTG snímky namaluje dítě ve školce vodovkama! I na detailním snímku je možné, že máte v kopytě něco (dutinu v bílé čáře, zbytek nečistot atd.). Je to oddělené. Taky vaše zadání je nekonkrétní. Takže se pokuste znovu pokud máte zájem. Já přikládám obrázky jak by měli RTG vypadat. V kroužcích máte zkostnatělé chrupavky a u posledního je zbytečné je značit. Pak tam vložte nafocené kopyto v ukazaných pozicích.
Přeji hezký den.
Jan Postrapa.
honzek
napsal(a):
Dobré ráno,
docela jsem čekal, že se připojí VET. Pokud si já mohu dovopit, tak bych veterináři za odvedenou práci nic neplatil. Takové RTG snímky namaluje dítě ve školce vodovkama! I na detailním snímku je možné, že máte v kopytě něco (dutinu v bílé čáře, zbytek nečistot atd.). Je to oddělené. Taky vaše zadání je nekonkrétní. Takže se pokuste znovu pokud máte zájem. Já přikládám obrázky jak by měli RTG vypadat. V kroužcích máte zkostnatělé chrupavky a u posledního je zbytečné je značit. Pak tam vložte nafocené kopyto v ukazaných pozicích.
Přeji hezký den.
Jan Postrapa.
Úplně nevím, k čemu bych se měla připojovat. Majitelka zveřejnila jeden ne moc kvalitní RTG snímek kopyta se zkostnatělou chrupavkou. Dostala několik názorů a nechala koně nakovat na základě rad svého veterináře. V žádném případě nebudu stanovovat diagnózu, prognózu nebo léčbu na základě jednoho špatného rentgenu. Posouzení kulhání je komplexní záležitost, který v základu vychází z klinického vyšetření koně a ohybových zkoušek, příp. svodného znecitlivění. Tudíž vám nikdo po internetu není schopný říct, jestli je příčinou jejího kulhání zkostnatělá chrupavka nebo ne. A tím pádem je zbytečné polemizovat o tom, jestli je lepší koně nechat bosého nebo okovat. Navíc ani nevíme, jak kopyta vypadají, nemám žádné fotky. Za mě je tu příliš mnoho neznámých...
P.S.: Taky nejsem neustále u netu, někdy musím pracovat...
vet.
napsal(a):
Úplně nevím, k čemu bych se měla připojovat. Majitelka zveřejnila jeden ne moc kvalitní RTG snímek kopyta se zkostnatělou chrupavkou. Dostala několik názorů a nechala koně nakovat na základě rad svého veterináře. V žádném případě nebudu stanovovat diagnózu, prognózu nebo léčbu na základě jednoho špatného rentgenu. Posouzení kulhání je komplexní záležitost, který v základu vychází z klinického vyšetření koně a ohybových zkoušek, příp. svodného znecitlivění. Tudíž vám nikdo po internetu není schopný říct, jestli je příčinou jejího kulhání zkostnatělá chrupavka nebo ne. A tím pádem je zbytečné polemizovat o tom, jestli je lepší koně nechat bosého nebo okovat. Navíc ani nevíme, jak kopyta vypadají, nemám žádné fotky. Za mě je tu příliš mnoho neznámých...
P.S.: Taky nejsem neustále u netu, někdy musím pracovat...
Děkuji za příspěvek,
přesně takovouto reakci bych očekával a proto jsem se alespoň snažil vložit obrázky a pokusil se směrovat diskusi k pomoci pro pacienta. Vše je zde popsané. Nyní záleží na zadavatelce zda chce pro koně něco udělat.
honzek
napsal(a):
Dobré ráno,
Přeji hezký den.
Jan Postrapa.
Dobrý den,
děkuji za reakci. Pokusím se ještě dotlačit veterináře, zda nafotí snímky na foťák. Psal, že je bral mobilem, proto možná ta horší kvalita. Uvidím, zda bude nějaký rozdíl.
Doplním tedy ještě maximum informací, které mám.
Kobylu mám půl roku a prvně byla (ve 3,5 letech) strouhaná u nás. Usuzuji dle stavu kopyt, se kterými dorazila a toho, že téměř neuměla zvednout nohy.
O její minulosti nevím skoro nic. Po příjezdu jsem ji nechala aklimatizovat a prvně jsem jí nasedlala po čtyřech měsících. Působila jako velmi dobře přiježděný kůň. Klidná, vyrovnaná, reagovala na jemné pobídky. Což by svědčilo o brzkém (možná předčasném) obsednutí.
Ale toto jsou pouze mé domněnky. Dle informací od chovatelů irských cobů je ideální věk na obsedání čtyři roky, proto tak soudím.
V ohradě s druhým koníkem nekulhá. A to ani ve chvílích, kdy pobíhají.
Pokulhává téměř neznatelně, a to jen v klusu pod sedlem. Zatím je (u nás) dost šetřená. Pracujeme více ze země. Pod sedlem v kroku vyjížďka, občas klušeme. Podle chování zná jen jízdárnu a venku je vyjevená. Možná proto jsem kulhání odhalila až nyní.
Vet dělal ohybové zkoušky a testoval bolestivost vazů. Postavil jí postiženou nohu špičkou na hranu prkna a druhou nohu jsem držela zvednutou. Totéž ze strany kopyta. Bolestivost neprojevovala.
Prohmatal celou nohu, lopatky i hřbet. Všechno bez projevu.
Ta tmavá skvrna na snímku mě také zarazila. Nemůže se jednat o ulomení zkostnatělé chrupavky? Vím, že po vás nemohu chtít diagnozu. Jen se snažím pozjišťovat co možná nejvíce informací a jednat ku prospěchu kobyly.
Svodné znecitlivění přijde na řadu v momentě, že kulhání neustane. Ale nevím, zda to bude k něčemu, když je kulhání pouze nepatrné.
O tom kování jsem začala pochybovat na základě přečtených odborných článků. Všude je doporučeno upravovat bosé kopyto, jelikož podkova dává prostor dalšímu kostnatění.
Právě proto mě zarazil postup veta.
Proto by mě zajímalo, jestli to v některých případech může být ku prospěchu.
Přikládám několik aktuálních fotek. Na některých fotkách vypadá, že nohu odlehčuje, ale stojí rovnoměrně, má jen nacpané rousy v nohavici a dělá to boule.
Je mi líto, ale z předložených fotek nemohu kopyto hodnotit. Není vidět linie korunky (musela byste korunku oholit), nejsou vidět pořádně patky, je potřeba mít fotky jak vnější tak vnitřní strany kopyta pro porovnání, navíc je kopyto okováno, takže není vidět, jak vypadá bílá čára a jestli není vytažená špice. Vzhledem k tomu, že už jste nechala koně nakovat bych vám asi doporučila to chvíli na podkovách zkusit, přidat zmiňované doplňky stravy a pokud se stav nezlepší, začít řešit od začátku, příp. si vyzádat konzultaci druhého ortopeda. Nebyly by od věci RTG snímky na podotrochlózu a svodné znecitlivění aby se potvrdilo kulhání z kopyta. Abych pravdu řekla, tak trochu postrádám smysl tohoto způsobu okování, je to běžná podkova se standartní úpravou ramen i standardním sáňkovým prohnutím, takže nic ortopedického. Je otázkou, jestli bude mít takové okování nějaký efekt...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejsem vet.
Ale osobně si myslím, že je tam to kostnatění /jedno kopyto, čtyřletý kůň/ spíš jako upozornění na nějaký problém v té oblasti a možná následek, než nutně jako příčina kulhání. Nebo to může být jen "kosmetická pozoruhodnost"po něčem v té minulosti.
Určitě bych se zaměřila co nejvíc na řádnou dg-jak píše vet. Neléčila bych "kostnatění", i když je nejvíc a hned vidět. Pozvala bych i chiropraktika a fyzioterapeuta.
Já bych se do kování nehnala...kupř střel teď je ořezaný celý/proč?/ a nebude v kontaktu se zemí, což pro mechanismus kopyta a oběhu není ideální...ale ani do té svodné, na můj vkus už je to dost invazivní a ne bez rizik.
Možná bych tomu prostě jen dala pár týdnů čas, já nejspíš bez ježdění nebo jen v kroku, v němž nekulhá..Takže cca jak píše vet, když už je nakováno.
Přikládám další fotky. Obávám se ale, že přes rousy toho není vidět tolik, kolik je potřeba.
Děkuji všem za názory. Zítra má přijít ta boswellia. Počkám, zda zabere. Do ježdění se nenutím, nechám jí pást.
S vetem jsem domluvena na další návštěvě cca za dva týdny. Po fyzio se také poohlédnu.
Jinak okování a úpravu kopyta konzultoval kovář přímo s veterinářem, já jsem byla přístupná všemu, co by bylo třeba. Štve mě, že teď zjišťuju, že když už se kovalo, že se to mělo dělat trochu jinak.
Krutak1FlE
napsal(a):
Přikládám další fotky. Obávám se ale, že přes rousy toho není vidět tolik, kolik je potřeba.
Děkuji všem za názory. Zítra má přijít ta boswellia. Počkám, zda zabere. Do ježdění se nenutím, nechám jí pást.
S vetem jsem domluvena na další návštěvě cca za dva týdny. Po fyzio se také poohlédnu.
Jinak okování a úpravu kopyta konzultoval kovář přímo s veterinářem, já jsem byla přístupná všemu, co by bylo třeba. Štve mě, že teď zjišťuju, že když už se kovalo, že se to mělo dělat trochu jinak.
Má poměrně nízké, podtočené patky, oproti zbytku kopyta, což byl spolu s neadekvátní zátěží nebo nevhodným managementem chovu v období růstu s nevětší pravděpodobností příčinou, proč má v tak útlém věku zkostnatění chrupavek. Za mě bych byla pro nápravu stavu naboso. Kostnatění bude nějakou dobu postupovat, ať už bude okovaná nebo bosá, ale naboso máte lepší šanci patky srovnat a ten postu zpomalit. No záleží na vás a na tom, jestli máte ve svém okolí někoho, kdo s bosými kopytu umí...
Ještě bych jenom doplnila, že to, co již je zkostnatělé, s tím už nic nenaděláte. Je to nevratné a podle mého názoru by se na tomto koni již v podstatě nemělo jezdit vůbec, protože jakákoliv zátěž to může nadále zhoršovat. Rovněž doporučuji poradit se s nějakým odborníkem na bosá kopyta, aby v rámci možností toto kostnatění nepokračovalo.
Jak psal(-a) taiza222. To co je zkostnatělé zkostnatělým zůstane, ale tomu zkostnatění musel předcházet zánět. Příčinou zánětu může být přetěžování nebo dlouhodobá mikro-traumata způsobená nevyvážeností patek. Tkáň je ve stresu (mikroskopický traumata tkáně), zanítí se a tělo na dlouhodobý tkáňový stres reaguje kostnatěním. Jakmile zmizí příčina zánětu nebo dojde k úplnému zkostnatění, tak už to bolet nebude. Situace, kdy je kopyto zkostnatělé jen částečně je vždy lepší než úplné zkostnatění - úplným zkostnatěním přijde chrupavka o svoji funkci v kopytním mechanismu (rozšiřování, odpružení, podpora krevního oběhu).
taiza222
napsal(a):
Ještě bych jenom doplnila, že to, co již je zkostnatělé, s tím už nic nenaděláte. Je to nevratné a podle mého názoru by se na tomto koni již v podstatě nemělo jezdit vůbec, protože jakákoliv zátěž to může nadále zhoršovat. Rovněž doporučuji poradit se s nějakým odborníkem na bosá kopyta, aby v rámci možností toto kostnatění nepokračovalo.
Vážím 50kg a mám jí pouze na pohodové "domácí" svezení, žádné dostihy, skoky, drezuru nebo vytrvalost. Samozřejmě chci pro ni to nejlepší a nerada bych jí škodila. Do doby, než ustoupí kulhání jezdit vůbec nehodlám.
Načetla jsem toho poměrně dost a tento problém se hojně vyskytuje i u sportujících koní (i když ve vyšším věku). Jen se na něj přijde náhodou třeba při rentgenování z důvodu prodeje.
Nechci být sobec a udělat z ní invalidu. Ale věřím, že našima prochajdama neudělám.
Velmi mě mrzí, že se toto objevilo. Hodlám udělat vše pro to, aby se další postup zastavil a dál nerozvíjel.
Ještě se zeptám, jaké bývají v takových případech prognózy?
Vím, že se dá pouze polemizovat, ale je tu reálná šance, že se bez větších problémů dožije vysokého věku? Na patkách budeme pracovat a budeme zkoumat i dále, ale žádného koníka se zkostnatělou chrupavkou osobně neznám a nikde jsem se toto nedočetla.
Vlastně nevím, jaké možné scénáře mohou případně nastat.
Krutak1FlE
napsal(a):
Ještě se zeptám, jaké bývají v takových případech prognózy?
Vím, že se dá pouze polemizovat, ale je tu reálná šance, že se bez větších problémů dožije vysokého věku? Na patkách budeme pracovat a budeme zkoumat i dále, ale žádného koníka se zkostnatělou chrupavkou osobně neznám a nikde jsem se toto nedočetla.
Vlastně nevím, jaké možné scénáře mohou případně nastat.
Jak říkáte, většinou je to náhodný nález anebo dělají problém ve vyšším věku. To, že se u ní zkostnatění vyskytlo takto brzy není z hlediska prognózy dobře, ale na druhou stranu to také nemusí být jediný/ten problém, kvůli kterému kulhá. Klidně tam může být i problém s člunkovou kostí. Podle toho snímku, co jste poslala vám skutečně nejsem schopna říct. Chtělo by to pořádné digitální snímky a všechny projekce tak jak má být (P.S. lepší je bez podkov, ramena mohou důležité struktury zakrýt)... Prostě by to chtělo dokončit diagnostiku. Pokud tam bude "jen" zkostnatění, tak s tím může ty špacíry, po přeléčení a odeznění zánětu, klidně v pohodě odchodit, kdo ví.
vet.
napsal(a):
Jak říkáte, většinou je to náhodný nález anebo dělají problém ve vyšším věku. To, že se u ní zkostnatění vyskytlo takto brzy není z hlediska prognózy dobře, ale na druhou stranu to také nemusí být jediný/ten problém, kvůli kterému kulhá. Klidně tam může být i problém s člunkovou kostí. Podle toho snímku, co jste poslala vám skutečně nejsem schopna říct. Chtělo by to pořádné digitální snímky a všechny projekce tak jak má být (P.S. lepší je bez podkov, ramena mohou důležité struktury zakrýt)... Prostě by to chtělo dokončit diagnostiku. Pokud tam bude "jen" zkostnatění, tak s tím může ty špacíry, po přeléčení a odeznění zánětu, klidně v pohodě odchodit, kdo ví.
Děkuji za vysvětlení a věnovaný čas. Je to pro mne přínosné.
Pokud dostanu ostřejší obrázek, ještě ho sem vložím.

Zkostnatění chrupavek byl u nás "náhodný" nález u 12ti leté fjordky/zajímalo mě postavení kopytní kosti/
.Nikdy nekulhala, krom možná jednou asi dvoudenní periody. V roce zažila hladomor, byla obsednuta ve 2,5 letech, ve třech skákala pod těžším jezdcem, většinu života i u nás měla nadváhu a paltfusy, koupili jsme ji už s nálevkami v těch 3 letech.
Do těch 12ti jezdila "houby" i celodenní výlety, občas tahala lehký tah, nikdy nekulhala, teď je jí 14, jezdí aktivnější sotvahouby a nekulhá ani teď, nálevky zůstávají stejné.
Ale neskákali jsme s ní a necválali na tvrdu, nový majitel snímky dostala anáš názor na vhodný způsob práce též.
Nekrmila jsem ji, i když byla IRka, řízky, a vojtěšky jen minimum/ nechtěla jsme velký přísun vápníku/.
Považovala jsem to stejně jako nálevky za upozornění na možné přetížění někdy v historii a takové "slabší místo" v její konstituci, na které je dobré brát ohled, nikoli za nemoc.
.
Děkuji. Jsem ráda, že jsem přečetla i příběh ze života. Nebudu tedy na to koukat hned tak černě.
Potřebuji co nejvíce informací, aby se nám, pokud možno, podařilo zastavit probíhající zánět a udržet stávající stav. A zároveň budeme pátrat po dalších možných příčinách kulhání.
Jinak s tím obsednutím na tom budeme podobně. Ve 3,5 (po několikaměsíční pauze u nás), ihned při prvním nasedlání, šlapala jak hodinky. Nadváhu naštěstí nemá, ale konstrukčně patří mezi ty těžší typy.
Možná, že je nakonec dobře, že skončila u nás, protože u nás se nepředře a já budu dělat vše pro to, aby žila bez pohybových obtíží ještě hooooodně dlouho.
Ale je to absolutně zbytečné, takový chovatel, co tohle způsobí, by zasloužil nakopat do p*le!
Tak já se taky přidám, pakliže nebude to vadit...moje kobylka s kostními výrůstky...rtg prováděno v čase, kdy jí byly 2 roky a bylo to ve fázi pracování...tenkrát mi ji doporučili vetové z klinik uspat.. ale to bych tu musela začít psát dlouhý příběh...žijem a to je hlavní a jezdíme, ale musíme s rozumem Poslední foto je nyní, kdy jí je 7 let-zadní nohy.
johnt
napsal(a):
Tak já se taky přidám, pakliže nebude to vadit...moje kobylka s kostními výrůstky...rtg prováděno v čase, kdy jí byly 2 roky a bylo to ve fázi pracování...tenkrát mi ji doporučili vetové z klinik uspat.. ale to bych tu musela začít psát dlouhý příběh...žijem a to je hlavní a jezdíme, ale musíme s rozumem Poslední foto je nyní, kdy jí je 7 let-zadní nohy.
To je klasický vysoký kroužek, tzv. "High Ringbone". Onemocnění často vídané u A 1/1, může vznikat spontánně nebo po přetížení v mladém věku jako následek poškozeni chrupavek a vazů.
vet.
napsal(a):
To je klasický vysoký kroužek, tzv. "High Ringbone". Onemocnění často vídané u A 1/1, může vznikat spontánně nebo po přetížení v mladém věku jako následek poškozeni chrupavek a vazů.
No, chvíli mi to trvalo než jsem si vše dala dohromady a na vše jsem víceméně přišla sama...kobylka je z jiných klimatických podmínek a přivezla jsem si ji coby ročku...bohužel, bylo to hříbě, které ještě neznalo ani ohlávku ani pořádný kontakt člověka-neuměla ani na vazáku, ani zvedat nožky, ale to nic, povahově fantastický koník...ale máme u koní režim 12/12 a zpočátku jsem ji nechávala v boxu + vodila co se dalo, protože zdejší krmení bylo pro ní neznáme, neuměla ani seno žrát-jenom slámu a přechod na zdejší krmení jsem se snažila pozvolně dělat-bohužel i to asi na ní bylo moc...a to byl zřejmě jeden z hlavních faktorů-spouštěčů...+ se mi párktát v boxu zavalila a třískala s sebou o zeď, takže i takové praštění mohlo vše nastartovat...původně se myslelo, že se jedná o růstovou zonu-ono možná ano, ale tohle se přidalo...nicméně...bojovaly jsme, trvalo to sice rok a půl až dva, co to všechno stálo peněz ani nemluvím, ale boj jsme vyhrály, i když nikdy nebude do sportu (ani nechci, ale kobylka by chtěla dělat více-je to pracant). Obsedala jsem v jejích 4 letech-a nikam jsem nespěchala.S hendicepem počítám, našly jsem tu pomyslnou hranici...jsem ráda, že jsme to nevzdaly, i když to pravda-v jednom období to vypadaloo hooodně špatně.
Můžu se zde přidat?
Zkostnatění máme i my mám koníka v nájmu majitelka co povídat nezájem nic neví koníka ma jako mazlika s tím že ji nakecali že bude super skokan nakonec ho vyřadili z tréningu údajně krvácení z nosu to má doteď pri lonzovani venku se nám spustila už dvakrát koník dělá minimálně spíš při stresu se mu spustí stačí aby vyletěla srnka nebo skočil zajíc koník cvalem vyplašený a už frka krev koník má 7let několik let kovaný a špatně kovaný
kůň kulhá dělají se mu abscesy praskají u korunky nebo blízko střelky nebo patek po nátlaku na majitelku že prostě potřebujeme rentgeny nakonec z ní vylezlo že před půl rokem je dělali takže ne krev z nosu ale určitě i kopyta po vyřazení z tréningu a zjištění rentegu kůň vyřazen odvezen na pole podkovy sundány a koník nechan na pospas kopyta ploché po sundání podkov a chování divokého mustanga nezastaví před vámi
Zhrozila jsem se
Mladý kůň bolestný a zničeny
Majitelka bohužel nechce do koně investovat ale strašně ho miluje já už za jeho léčení dala přes 15tis majitelka neúčastnila se ničeho
na koníkovi se nejezdí max krokem pokud je období že může za rok asi 6x práce naše je ze země aby se sklidnil a začal důvěřovat
Dá se koník zachránit? Já bych chtěla
katerinic
napsal(a):
Můžu se zde přidat?
Zkostnatění máme i my mám koníka v nájmu majitelka co povídat nezájem nic neví koníka ma jako mazlika s tím že ji nakecali že bude super skokan nakonec ho vyřadili z tréningu údajně krvácení z nosu to má doteď pri lonzovani venku se nám spustila už dvakrát koník dělá minimálně spíš při stresu se mu spustí stačí aby vyletěla srnka nebo skočil zajíc koník cvalem vyplašený a už frka krev koník má 7let několik let kovaný a špatně kovaný
kůň kulhá dělají se mu abscesy praskají u korunky nebo blízko střelky nebo patek po nátlaku na majitelku že prostě potřebujeme rentgeny nakonec z ní vylezlo že před půl rokem je dělali takže ne krev z nosu ale určitě i kopyta po vyřazení z tréningu a zjištění rentegu kůň vyřazen odvezen na pole podkovy sundány a koník nechan na pospas kopyta ploché po sundání podkov a chování divokého mustanga nezastaví před vámi
Zhrozila jsem se
Majitelka bohužel nechce do koně investovat ale strašně ho miluje já už za jeho léčení dala přes 15tis majitelka neúčastnila se ničeho
na koníkovi se nejezdí max krokem pokud je období že může za rok asi 6x práce naše je ze země aby se sklidnil a začal důvěřovat
Tady bych zainvestovala do dobrého fyzioterapeuta, co rozumí i kopytům. Ty zadky má křivé. Jde o to zjistit, jestli je má křivé ze špatné úpravy, nebo je křivost způsobená kompenzováním něčeho nahoře. Ten rtg levé je krutý a kostnatění chrupavek asi nebude to, co koně trápí nejvíc.

Prosímvás, co je to za ty rýhy po odvodu kopyta? To není po rašpli, že ne?

A to krvácení z dýchacích cest "při stresu" nechte vyšetřit endoskopem. Může mít plíseň vzdušných vaků, a pokud zůstane neléčená (a možná i pokud nezůstane.... četla jsem na to nepěkný článek), taky by se mohlo stát, že vám vykrvácí. Tohle je už MOC krve.
Pokud ta krev bude léčitelná, pak se koník dá v pohodě zachránit, kopyta mají neuvěřitelné regenerační schopnosti. A dokud chodí (koně se stejnými stupni poškození na RTG chodí různě dobře, je to indivindy), tak může fungovat.
Počítajte. Endoskopia, následná liečba (ak je možná) cca 5-10.000 Kč. Nové vyšetrenie RTG, ohybovky (v prípadne, že nebude zdrojom krívania kopyto,pretože tvar vyzeár byť fajn, zvodné skúšky + ďalšie náklady), prípadne následná liečba, bonharen, 5-10.000 Kč. To máme tak 15-20.000 Kč. Ak je to mykóza vzdušných vakov, čo pravdepodobne bude, je to časovaná bomba, kedy koňa nádete mŕtveho v boxe, či výbehu. Ak na to peniaze máte, tak investujte.
Rif Du Madon
napsal(a):
Tady bych zainvestovala do dobrého fyzioterapeuta, co rozumí i kopytům. Ty zadky má křivé. Jde o to zjistit, jestli je má křivé ze špatné úpravy, nebo je křivost způsobená kompenzováním něčeho nahoře. Ten rtg levé je krutý a kostnatění chrupavek asi nebude to, co koně trápí nejvíc.
Měla jsem tu paní z Prahy s velice s dobrými recenzemi paní Jitku T.
Její verdikt kůň má nohy jako 23lety a ne 7lety
Jeho křivost kopyt je pravděpodobně od mala od zacinani kutí špatného kutí kopyta vypadají hrozně a hrozně i rostou
Fyzio nikdy za 7 let neměl majitelka říkám nezájem možná jí to někdo doporučil ale to by pro koně musela vytáhnout nějaky peníz takže měl ho teď poprvé odemne kůň zablokovaný z zádi kříži žebrech Krk lupal jak třísky strašně se mu ulevilo ale už zase pozoruji po 4 měsících že se křiví ocas bokem při čištění citlivé místa

Já když měla koně po úrazu, tak chodila fyzio co dva měsíce. Jednou za půl roku je to dobré na udržování, ale nikoli na rehabilitaci.
Ruku v ruce s tím musí jít změna pohybových stereotypů, ať už správným kopytářským zásahem (jak dlouho po strouhání jsou pořizované fotky? Mám podezření, že budete muset změnit strouhače) nebo správnou prací či dostatkem pohybu, a nebo pravidelnými rehabilitačními technikami, které se naučí sám majitel, podle toho, co kůň potřebuje. Jinak budete pořád dokolečka napravovat něco, co si kůň bude pořád dokolečka znovu vyrábět.
Arbora
napsal(a):
Počítajte. Endoskopia, následná liečba (ak je možná) cca 5-10.000 Kč. Nové vyšetrenie RTG, ohybovky (v prípadne, že nebude zdrojom krívania kopyto,pretože tvar vyzeár byť fajn, zvodné skúšky + ďalšie náklady), prípadne následná liečba, bonharen, 5-10.000 Kč. To máme tak 15-20.000 Kč. Ak je to mykóza vzdušných vakov, čo pravdepodobne bude, je to časovaná bomba, kedy koňa nádete mŕtveho v boxe, či výbehu. Ak na to peniaze máte, tak investujte.
No ohledně krvácení mi řekla majitelka že mu jen praskají cévy že nesmí mít už zátěž a že se mu davalo když jezdil Ascorutin a že bude fungovat normálně pak bez toho nezdá se mi to. Teď nezjistím jak funguje v provozu jelikož řešíme kopýtka a přes bolest ho tahat nebudu zvladame vycházky krokem klus max na měkkém
Zaměřím se na tu mykozu a vyšetření pokud mi koně přenecha pokud ne nebudu sponzorovat její nezájem.
Tohle zrovna muselo být strouhle jelikož to bylo navíc jak to říct vnitřek byl narostlý víc než okraj kopyta takhle mu to podstatě roste ty kopyta
Poraďte když tak top strouhace z moravskoslezského kraje který by se nám na to zaměřil pokud kůň zůstane u mě nemám problém změnit už sem měnila třikrát
Poprvé nepoznala že měl hnilobou díra jak do říti
Druhá Strouhala prý na rovno
Třetí strouha no strouhání to ani není protože mu není skoro co vzít
Musí mu to nárůst
Když se něco dělalo špatně 4 roky 4 roky se to bude dávat dohromady
A pak sem tu měla experta pana J.M. a ten to zazdil před majitelkou to je naprosto zdravý koníček paní dáme podkovy odlehčené a bude šlapat jak hodinky
Říkám jo do těchto kopyt které tečou hnisem chcete vrazet hřebíky a ta střelka půjde tlakem dolů a koni růst zastavíme bravo a ven žádné podkovy nebude mít podkovy je jen ojeb pro koně nevyřeší problém
Kolegyně se nechala jeho historkami uchlácholit koník jim nechodil investovali 15tis za injekci a podkovy koník paní bude jak nový budete za měsíc jezdit po cundrech je to už víc jak tři měsíce koník nechodí kulhá a pán odborník je v šoku že to není možné
Takže opravdu už věřit někomu je těžké a neskutečně vytacejici když každý řekne něco jiného
Jediné co se všichni strouhaci shodli je
hodně špatné kopyta,zkostnatělé,bolavé na věk 7 vůbec nevypadá to tak na 23
Podle rýh každý řekl ten kůň musel být schvácený samozřejmě majitelka neví zda byl schvácený spíš se mě zeptala co to je 🤦
napsal(a):
Já když měla koně po úrazu, tak chodila fyzio co dva měsíce. Jednou za půl roku je to dobré na udržování, ale nikoli na rehabilitaci.
Ruku v ruce s tím musí jít změna pohybových stereotypů, ať už správným kopytářským zásahem (jak dlouho po strouhání jsou pořizované fotky? Mám podezření, že budete muset změnit strouhače) nebo správnou prací či dostatkem pohybu, a nebo pravidelnými rehabilitačními technikami, které se naučí sám majitel, podle toho, co kůň potřebuje. Jinak budete pořád dokolečka napravovat něco, co si kůň bude pořád dokolečka znovu vyrábět.
Fotky jsou pořízené na druhý den po strouhání
katerinic
napsal(a):
No ohledně krvácení mi řekla majitelka že mu jen praskají cévy že nesmí mít už zátěž a že se mu davalo když jezdil Ascorutin a že bude fungovat normálně pak bez toho nezdá se mi to. Teď nezjistím jak funguje v provozu jelikož řešíme kopýtka a přes bolest ho tahat nebudu zvladame vycházky krokem klus max na měkkém
Zaměřím se na tu mykozu a vyšetření pokud mi koně přenecha pokud ne nebudu sponzorovat její nezájem.
Boľavý kôň nemá čo chodiť na prechádzky a už vôbec nie klusom. Ak už je to z nejakého dôvodu nutné, obujte mu na tie nohy boty.

Strouhat u plochého kopyta nosný okraj kopyta s odůvodněním, že chodidlo je výš než nosný okraj kopyta, to je fantas.
Když se to dělalo špatně 4 roky, tak se to v případě kopyt nebude dávat dohromady 4 roky, kopyto kompletně odroste průměrně za rok, a za takovou dobu odborník vyřeší problematická kopyta, pokud je vše ostatní v cajku (tj. práci na kopytech mu nevrací zpět pořád nějaká jiná okolnost, např. nedostatek pohybu apod.).
Prohlášení podle vnějšího stavu kopyt, že vypadají na nějaký věk, to je taky dobré.
Mimochodem, stav se dá v pohodě řešit i s podkováním, ale musí to opět udělat někdo, kdo umí.
Najděte někoho, kdo má výborné recenze od místních na řešení problematických kopyt. Tento to neumí. Mám pocit, že Moravu dělá podkovář Roman Profi (na fejsbůku), co zveřejnil ze své práce, mi nepřišlo blbý, a drtivá většina lidí na něj pěje chválu. Ale nejsem si tou Moravou jistá.
Arbora
napsal(a):
Boľavý kôň nemá čo chodiť na prechádzky a už vôbec nie klusom. Ak už je to z nejakého dôvodu nutné, obujte mu na tie nohy boty.
S koníkem se nejezdí aktuálně v sedle.
Pokud je období že chodí jde se max v sedle krokem na pole za ranč jinak ale vše chodíme na lonzi v ohradě by žáden kůň nechtěl být nonstop zavřený to se s ním klidně projdu každý den krokem ven na cumendu co je nového v okolí a pokud si z radostí chce zaklusat proč ne ale rozhodně ho do ničeho přes bolest netlačíme.Bereme to jako rehabilitace.Jinak pracujeme v kruhovce na písku ze země potřebuje výchovu
Boty jsme navrhovali majitelce samozřejmě problém že to moc stojí takže neuskutečnila nákup

Pokud ten kůň nebude mít volný pohyb po pastvině, nebude se uzdravovat nikdy (to je ta podmínka (jedna z mnoha), kterou jsem zmínila u nápravy nemocného kopyta). Jestli je jak říkáte nonstop zavřený, tak to je konečná.
Boty: https://www.youtube.com/watch?v=DzUeYjYe5yE
pro váš účel bych doporučila polystyrenem podepřít pouze obvod kopyta. Prostě podkovy (klidně celý obvod, tj. ve formě zámkové podkovy)
napsal(a):
Pokud ten kůň nebude mít volný pohyb po pastvině, nebude se uzdravovat nikdy (to je ta podmínka (jedna z mnoha), kterou jsem zmínila u nápravy nemocného kopyta). Jestli je jak říkáte nonstop zavřený, tak to je konečná.
Boty: https://www.youtube.com/watch?v=DzUeYjYe5yE
pro váš účel bych doporučila polystyrenem podepřít pouze obvod kopyta. Prostě podkovy (klidně celý obvod, tj. ve formě zámkové podkovy)
Ne to jsme se špatně pochopili koník je už rok 24/7 ma i přístřešek ale beru ho i ven na lonz procházky ať není furt jen v ohradě na pastvě
Do té doby byl nez ho dovezli majitelka ho měla zavřeného v boxe max na chvíli výběh jinak skákal
Když přijel skoro nevěděl co je to pastva hltal trávu a seno

Nechte ho cajdat po pastvině, procházka není k ničemu, max tak že si na té procházce můžete řešit nějaké ty věci, které řešíte asi v té kruhovce. Ale to můžete i na té pastvině a nemusíte koně z pastviny tahat jistě po nějakých cestách.
To už bude lepší, když se postaráte o motivaci k pohybu na té pastvině - kupičky sena, napájení na druhé straně pastviny než je krmelec, pastvinu rozčlenit atd.
katerinic
napsal(a):
Ne to jsme se špatně pochopili koník je už rok 24/7 ma i přístřešek ale beru ho i ven na lonz procházky ať není furt jen v ohradě na pastvě
Do té doby byl nez ho dovezli majitelka ho měla zavřeného v boxe max na chvíli výběh jinak skákal
Když přijel skoro nevěděl co je to pastva hltal trávu a seno
Zázemí máme dobrý než být zavření v boxe
napsal(a):
Nechte ho cajdat po pastvině, procházka není k ničemu, max tak že si na té procházce můžete řešit nějaké ty věci, které řešíte asi v té kruhovce. Ale to můžete i na té pastvině a nemusíte koně z pastviny tahat jistě po nějakých cestách.
To už bude lepší, když se postaráte o motivaci k pohybu na té pastvině - kupičky sena, napájení na druhé straně pastviny než je krmelec, pastvinu rozčlenit atd.
Ok To uděláme na pastvině aspoň neni sám a i po pastvině má pohyb pořádný očividně si to užívá kolikrát ho vidím jak cválá poklusava nahánějí se s radostí i poskakuje svědčí mu to.Je to strašný kelisak projíždí koně za ohradou a hned běží se podívat nikdy s koňmi neměl problém je kamarád s každým.
Teď jen pořešit ty kopyta už se to táhne dlouho dovezli ho 10.10 a stále žádná změna
Krmení má 100g granulí bezobilne Pur sport hoveler, biotin 30g ,MSM 10g ,česnek 20g , konopné výlisky 30g , lněné semínko ext. 30g , b compositum půl odmerky vše smícháme s malou trošičkou oleje ostropestřec ať zamícháme ty sypké věci
( Předtím v dávce měl mustang trim měsíc pak došel a majitelka dovezla úplně něco jiného kerabol ten zase došel a dovezla biotin)

No v první řadě pořešte ty dýchací cesty. Na kopyta ten kůň hned tak neumře. Na mykozu může kdykoli.
Kůň je tlustý?
To je jedno, že se střídají doplňky na kopyta, za mě i dobře, každý má trochu jiné složení, nic proti tomu.
Ohledně těch kopyt. Ty patky jsou nestejně vysoké. I ten, kdo hodnotil rtg tam namaloval ty modré měřící čárky. Na jedné je mnohem větší tlak a to bude asi i příčina praskání, otlaků a abscesů. Dále má několik míst, kde mu ubývá kost, jestli chcete do něj vrážet peníze, zeptejte se veta na Tildren, nebo jiný bisfosfonát, krom toho, že brzdí resorbci kosti, snižuje bolestivost.
Na placatá citlivá kopyta jsme v období nekonečného sucha nalepili obuvníckou gumu. O botech pro koně jsem v té době nevěděla. Nalepili jsme to gelovým lepidlem, kterým se lepí i umělé nehty (soudě podle smradu), efekt bombastický, než zapršelo, kůň normálně chodil. Můžete překrýt i celé kopyto, ale pak mu nezesílí chodidlo. Jinak boty lze sehnat i jeté. Koupíte a až je nebude potřebovat, zas prodáte.
Vyšší patku berte po kousíčkách a sledujte, jak se kůň tváří. Neumím odhadnout, co na to řeknou ty kosti a klouby...
Až teď jsem si zvětšila tu fotku nozder a to je mazec.
napsal(a):
No v první řadě pořešte ty dýchací cesty. Na kopyta ten kůň hned tak neumře. Na mykozu může kdykoli.
Kůň je tlustý?
To je jedno, že se střídají doplňky na kopyta, za mě i dobře, každý má trochu jiné složení, nic proti tomu.
Není tlustý strašně vysoký kolem 165-170 v kohoutku
Mykozu navrhnu majitelce ať udělá vyšetření teď mi samozřejmě řekne no ale mu dlouho krev netekla ano samozřejmě když nejezdí naposledy před Vánoci venku na lonzi a podruhé na jaře teď když nic nedělá tak nic ale samozřejmě může proletět oběhne kolečko celé ohrady začne kašlat a bude to hned to jedině zkusit
Fotky v kruhovce aktuální a fotka než ho odvezli k nám začátek října

katerinic
napsal(a):
Není tlustý strašně vysoký kolem 165-170 v kohoutku
Mykozu navrhnu majitelce ať udělá vyšetření teď mi samozřejmě řekne no ale mu dlouho krev netekla ano samozřejmě když nejezdí naposledy před Vánoci venku na lonzi a podruhé na jaře teď když nic nedělá tak nic ale samozřejmě může proletět oběhne kolečko celé ohrady začne kašlat a bude to hned to jedině zkusit
Fotky v kruhovce aktuální a fotka než ho odvezli k nám začátek října
Obě fotky jsou v kruhovce. Která je aktuální?
Rif Du Madon
napsal(a):
Ohledně těch kopyt. Ty patky jsou nestejně vysoké. I ten, kdo hodnotil rtg tam namaloval ty modré měřící čárky. Na jedné je mnohem větší tlak a to bude asi i příčina praskání, otlaků a abscesů. Dále má několik míst, kde mu ubývá kost, jestli chcete do něj vrážet peníze, zeptejte se veta na Tildren, nebo jiný bisfosfonát, krom toho, že brzdí resorbci kosti, snižuje bolestivost.
Na placatá citlivá kopyta jsme v období nekonečného sucha nalepili obuvníckou gumu. O botech pro koně jsem v té době nevěděla. Nalepili jsme to gelovým lepidlem, kterým se lepí i umělé nehty (soudě podle smradu), efekt bombastický, než zapršelo, kůň normálně chodil. Můžete překrýt i celé kopyto, ale pak mu nezesílí chodidlo. Jinak boty lze sehnat i jeté. Koupíte a až je nebude potřebovat, zas prodáte.
Vyšší patku berte po kousíčkách a sledujte, jak se kůň tváří. Neumím odhadnout, co na to řeknou ty kosti a klouby...
Až teď jsem si zvětšila tu fotku nozder a to je mazec.
Ooo Děkuji za info nastuduju poptam se ten tip obuvnická guma 👌😁 vypadá to zajímavě
Boty moc nechci jelikož jak říkáte nezesili to kopyto si myslím
Jsem ráda že tu aspoň něco každý navrhne kdybych poslouchala možná jen prvního kopytare a veterináře ten koník by tu už nebyl
Pokud majitelka se rozhodne koně zavřít u sebe doma na malé zahradě bez ošetření atd protože už teď jí to obtěžuje že kůň je nemocný a zbytečně platí ustájení .Tak stejně nic neudělám rozhodně mi bude líto koně že má tak neschopného majitele a budu doufat že se dožije ještě pár let
napsal(a):
Obě fotky jsou v kruhovce. Která je aktuální?
Není Kruhovka je s pískem aktuální foto
Druhá fotka stojí u boxu říjen
Boty nechcete, ale keď má kôň bolesti, odzrkadlí sa to na jeho psychike, aj na fyzickej kondícii. Je nezmysel trápiť koňa nekonečnými abscesmi len pre to, že jedného dňa možno kopyto zosilnie.
Ak sa majiteľka rozhodne do koňa a liečby neinvestovať, dúfajte, že ho to krvácanie zabije čo najskôr, aby sa netrápil.
Arbora
napsal(a):
Boty nechcete, ale keď má kôň bolesti, odzrkadlí sa to na jeho psychike, aj na fyzickej kondícii. Je nezmysel trápiť koňa nekonečnými abscesmi len pre to, že jedného dňa možno kopyto zosilnie.
Ak sa majiteľka rozhodne do koňa a liečby neinvestovať, dúfajte, že ho to krvácanie zabije čo najskôr, aby sa netrápil.
Ano to máte pravdu ale nechtěla jsem mu dávat kovové podkovy měl a vydite ty rentgeny? Jak dlouho takhle fungoval? 4roky cca
Další plastové gumové podkovy nebo boty nad tím zatím jen rozvazujeme jelikož paní majitelka na to nemá nebudu do té doby sponzor zadarmo a rozhodují pokud tu zůstane a bude papírově napsán na mne už jen doladíme co bude mít dva kopytari jsou proti podkovam kovovým boty ano můžou pro chůzi venku max na 4h a plastové měkké podkovy? Neznám studuju nevím jak to funguje vyladí i křivost jeho nožek? Aby to nedopadlo tak že budeme kovat kovat pořád nakřivo a účel to nesplní
Pokud máte zkušenosti jakékoliv kopytaru u těchto koní zničených dejte tip
Klidně pak investuji pokud to pomůže
Hledáme Moravskoslezský kraj případně kdo jezdí cesty zaplatíme ale chceme už opravdu někoho top kdo pomůže ne že mi tu budou jezdit rádoby doporučení dobří zkušení každý řekne něco jiného a já co budu stát a rozhodovat kdo teda ? já pomůžu klidně ale chci odborníka za to si přeci platim
Nezlobte se nikdo na mě ale je tu necelý rok koník několik kopytaru několik chyro fyzio Brno Praha všichni stáli ne malé peníze a výsledek? Kůň kulhá bolavý ano nemůžu chtít zázraky na počkání.. aji já se rehabilituji s kolenem ale koleno operaci jsem si radši zaplatila než jít do nejmenované nemocnice kde mě ani doktor nechtěl vidět a dal mi termín operace 😁
S takovou už sem kolikrát uvažovala že si udělám jako všichni kurzy a budu se snažit ošetřovat koně stylem buď to vyjde nebo ne když tak zkusíme něco jiného

Snad jsem ráda, že v té kruhovce ty zadní nohy nejsou vidět, protože ty přední se rozhodně od minulého ustájení nezlepšily, až bych skoro řekla, že i naopak V každém případě všichni ti kováři nebo kopytáři, co k vám jezdili, dělali jednotně naprosto identickou chybu.
Že má kůň abscesy, žádný div, když má takto vytlačenou korunku ve čtvrtích u patek. Patky jsou podsunuté, přerostlé, rostou o to rychleji a utlačují veškeré tkáně nad sebou. To musí být bájo, na tom běhat.
Ty zadní nohy jsou příšerně křivé, nevyvážené, tam se dějí nějaké velké věci, nemá ten kůň třeba kravský postoj nebo jinou vadu? Ta kopyta na betonu to je karikatura. Ale nemám z fotek zespoda pocit, že by to teď bylo o moc lepší.
Ty RTG, co jste dávala, to jsou přední, že. Docela by mě zajímaly RTG zadních, ty budou asi hustý.
napsal(a):
Snad jsem ráda, že v té kruhovce ty zadní nohy nejsou vidět, protože ty přední se rozhodně od minulého ustájení nezlepšily, až bych skoro řekla, že i naopak V každém případě všichni ti kováři nebo kopytáři, co k vám jezdili, dělali jednotně naprosto identickou chybu.
Že má kůň abscesy, žádný div, když má takto vytlačenou korunku ve čtvrtích u patek. Patky jsou podsunuté, přerostlé, rostou o to rychleji a utlačují veškeré tkáně nad sebou. To musí být bájo, na tom běhat.
Ty zadní nohy jsou příšerně křivé, nevyvážené, tam se dějí nějaké velké věci, nemá ten kůň třeba kravský postoj nebo jinou vadu? Ta kopyta na betonu to je karikatura. Ale nemám z fotek zespoda pocit, že by to teď bylo o moc lepší.
Ty RTG, co jste dávala, to jsou přední, že. Docela by mě zajímaly RTG zadních, ty budou asi hustý.
RTG zadních nejsou dělali jen předky
Zadní Nohy no hrozné stání rozkročmo nebo vytočené nožky klasika ocas bokem majitelka říkala že to má od malička měla ho od hříbatka chyrofyzio zlepšení postoj i ocas ale jednou to určitě nestačí jak bylo zde řečeno
Běhání s ním no balzám to není v kruhovce kolikrát vyhodí že ho zrovna někde něco bodlo do kopyta.Kravský postoj nemá ale něco možná podobného. Ono majitelka je podivin měla kobylu no pokud se chovala tak jako teď k tomuto koni nedivím se .Kobyla ji sundala no po měsíci sednout na koně s kterým se nic nedělalo odvážná musela na vážnou operaci nechala ji připustit nechala si hříbě pak kobylu prodala no a z koníka hříběte vychovala magora jde přes lidi nezastaví boji se vody kaluži neznal venek jen skákání Srnka zajíc káně strašný problém někdo ji nakukal super bude z něho šampion skokan ale chtělo to peníze neměli na to do toho ta krev a ty kopyta kůň byl vyřazen odvezen do hor na pastvu nechan na pospas bez podkov už se šílenými podlomy chytit ho na ohlávku nebylo možné když se podařilo v amoku utéct pryč podlezl ano ten obr podlezl pod proudem pásky a v nohy do Lesa za ostatními koňmi.lidi nechtěl vidět
Teď podemnou kůň stojí nikoho netahá neutíká atd pracujeme skoro každý den umíme už i chodit v potoce majitelka vidí změny ale peníze jsou přednější
Odkud jste? Klidně se přijeďte podívat pokecat poradit uvítám každou zkušenost radu

Ten kůň má bolesti (je vidět na fotce před i po - nadočnicové prohlubně, rýha nad nosem...), napovídá tomu i postoj těma zadkama, kterým se snaží si aspoň trochu ulevit. S takovým koněm se nepracuje (a to jakkoliv)!
Jste v dost těžké situaci, kůň není váš a majitelka do něj nechce investovat - což u tohoto konkrétního koně považuji za týrání chovem... Buď ho odkupte nebo jinak získejte do majetku a pak řešte vše potřebné (pokud na to máte chuť a prostředky) nebo investujte do cizího koně anebo se smiřte s tím, že nelze zachránit vše živé...
Bohužel jsem z druhého konce republiky, takže doporučení na odborníky ve vaší oblasti nemám.

katerinic
napsal(a):
Není Kruhovka je s pískem aktuální foto
Druhá fotka stojí u boxu říjen
Aha, jsem si nevšimla. Na aktuální fotce vypadá rozhodně lépe a spokojeněji.

Být vámi jdu od toho. Aspoň se bude hýbat tak, jak chce on sám, a nebude ho do toho nikdo nutit. Ve vaší péči se toho zřejmě moc nezlepšilo, pokud něco - nemáte na spoustu věcí vliv, nechcete do toho investovat peníze, stejně jako majitelka. Najděte si zdravého koně, určitě s ním nebudete muset mít tolik trpělivosti hlavně budete moct rovnou jezdit a pracovat ze země podle libosti. Souhlasím s efe.
Ešte by som doplnila Buggyru, že vám chýbajú niektoré absolútne základne vedomosti, ktoré možno tak nevykukujú pri zdravom koňovi, ale v tomto prípade dosť veľmi. Na ten fotke u vás má ďaleko horšie kopytá tvarom, ako keď prišiel, povedala by som, že prešli schávatením a možno aj s poklesom kopytnej kosti. Raz píšete, že nič nerobí, potom zas píšete, že trochu na lonži, potom zase behá na lonži a v kruhovke a skáče, keď ho pichne kopyto (WTF??), potom zase pod vami je v pohode. Vôbec neokážete odhadnúť, či ten kôň bolesti má, alebo nemá, riešiť to chcete, ale zas nie tak veľmi. Nájdite si iného, zdravého s niekým, kto bude na vás dohliadať a investujte do vlastného vzdelávania.
katerinic
napsal(a):
Můžu se zde přidat?
Zhrozila jsem se
Nevím zda lidi tady vůbec čtou vše nebo to jen proletí 🤦 takže teď to popisu jinak tak jak to šlo
Kůň kdysi skal cca este dva roky zpět ještě nebyl u nás
Pri tréningu se mu zpoustela krev do toho kopyta
Kůň byl vyřazen sundány podkovy odvezen na pastvu
Majitelka mě kontaktovala zda se o něho nechci starat řekla jsem že klidně o zdraví lhala a tajila postupně jsem to z ní pacila
Kůň z nás nebyl na ježdění byl nevychovaný kopal kousal vyhazoval pracovali jsme ze země v kruhovce bez ježdění jinak kdo by mu sedl na záda ukázal by kde je východ
Prace s ním trvala dlouho a bude když bylo období kdy ho nožky nebolely žádné abscesy se neukazovaly vzala jsem si ho do kruhovky krokem bez sedla jsme se učili znovu že mu nikdo kdo na něm sedí neublíží
Těch dnů bylo cca 6 za rok ostatní dny když mi nepadal na hubu nebo viděla jsem že chodí ale žádnou zátěž na zádech nesnese jsme se courali vycházkami na lonzi učili jsme se že Voda nás nesezere že Srnka není zabiják že zajíc má větší strach a že pole není startovní čára k úprku
Majitelka stále mlčela o zdravotním stavu koně já sem volala samé doporučené doktory kopytare atd každý řekl něco jiného v některých věcech se shodli a já byla v pasti komu věřit kůň stále nechodí dobře abscesy se tvoří
Po tomto sem se naštvala a uvedla majitelku do kouta kde jsem ji vysvětlila že kůň potřebuje pravidelně jíst a pravidelně jíst doplňky ne že jeden měsíc má druhý ne Kolega chytl rapl pokud to nebude dodržovat může mu rovnou vypsat papíry na klobásky
Majitelku jsem prosila ať zavolá někoho kdo udělá rentgeny kdo se specializuje na koně takové bolavé nikdy nikdo nepřijel asi doktoři věděli proč co je to za majitelku nebo ona ani nevolala a speciální podkovy jsou drahé mi bylo řečeno
Má v plánu ho odvést na malou zahradu bez dalšího koně a bez ošetřování
Po tomto vše sem se stopla a kun zatím neví co majitelka vymyslí a já čekám
Ale síla internetu je velká a shodou okolností se semnou spojila bývalá jezdkyně než ho odvezli za námi 😔 verdikt koně a neschopnost majitele si udělejte sami
Myslíte že jsem do něho investovala málo? Poslala bych vám ofoceno co vše jsem za necelý rok platila přesáhlo to 40tis majitelka nezájem všechny vyšetření jsem podstatě dělala od začátku jak kdybych koupila koně a majitel nic neřekl může se to stát u kteréhokoliv jiného koně kupte si 4 letého zajezdeneho majitel vám nakeca jo všechno v pořádku a za rok to bude úplně jinak protože to vyleze a těch koní znám 😁🤦 nedávno paní prodala kobylu za 200000 záda v cudu kupec se vždy najde pokud uvěří že kůň je fit......
Když koník přijel měl podlomy a hnilobu začli jsem tuto léčbu podlomy vyléčili majitelka ani muk o kopytech pak to pořád neustávalo a přidávaly se jiné věci vrazite peníze léčite a pak vyleze vse z boudy
Naletela jsem paní co jí není hold zdraví koně

katerinic
napsal(a):
Nevím zda lidi tady vůbec čtou vše nebo to jen proletí 🤦 takže teď to popisu jinak tak jak to šlo
Kůň kdysi skal cca este dva roky zpět ještě nebyl u nás
Pri tréningu se mu zpoustela krev do toho kopyta
Kůň byl vyřazen sundány podkovy odvezen na pastvu
Majitelka mě kontaktovala zda se o něho nechci starat řekla jsem že klidně o zdraví lhala a tajila postupně jsem to z ní pacila
Kůň z nás nebyl na ježdění byl nevychovaný kopal kousal vyhazoval pracovali jsme ze země v kruhovce bez ježdění jinak kdo by mu sedl na záda ukázal by kde je východ
Prace s ním trvala dlouho a bude když bylo období kdy ho nožky nebolely žádné abscesy se neukazovaly vzala jsem si ho do kruhovky krokem bez sedla jsme se učili znovu že mu nikdo kdo na něm sedí neublíží
Těch dnů bylo cca 6 za rok ostatní dny když mi nepadal na hubu nebo viděla jsem že chodí ale žádnou zátěž na zádech nesnese jsme se courali vycházkami na lonzi učili jsme se že Voda nás nesezere že Srnka není zabiják že zajíc má větší strach a že pole není startovní čára k úprku
Majitelka stále mlčela o zdravotním stavu koně já sem volala samé doporučené doktory kopytare atd každý řekl něco jiného v některých věcech se shodli a já byla v pasti komu věřit kůň stále nechodí dobře abscesy se tvoří
Po tomto sem se naštvala a uvedla majitelku do kouta kde jsem ji vysvětlila že kůň potřebuje pravidelně jíst a pravidelně jíst doplňky ne že jeden měsíc má druhý ne Kolega chytl rapl pokud to nebude dodržovat může mu rovnou vypsat papíry na klobásky
Majitelku jsem prosila ať zavolá někoho kdo udělá rentgeny kdo se specializuje na koně takové bolavé nikdy nikdo nepřijel asi doktoři věděli proč co je to za majitelku nebo ona ani nevolala a speciální podkovy jsou drahé mi bylo řečeno
Má v plánu ho odvést na malou zahradu bez dalšího koně a bez ošetřování
Po tomto vše sem se stopla a kun zatím neví co majitelka vymyslí a já čekám
Ale síla internetu je velká a shodou okolností se semnou spojila bývalá jezdkyně než ho odvezli za námi 😔 verdikt koně a neschopnost majitele si udělejte sami
Jsem se ztratila. Při tréninku se mu spouštěla krev z nosu nebo do kopyta?
Odkud jste? Přijeďte se podívat pojďte osobně skonzulrovat vše co pište podle fotek děláte verdikt koní kterého jste neviděl jste veterinář Korytář uznávaný ? Budu ráda za návštěvu a vyřešení problému
Kopytaru veterinářu tu bylo dost každý něco řekl ale pomoc žádná
Neřekla jsem že bych se o koně nepostarala !!!
Pokud mi ho neschopná majitelka předá papírově okamžitě hledáme klidně i z Prahy kdo mu pomůže a je hlavně ochotný dojet jelikož sem se setkala i s takovými no my nejezdíme po ČR ochota Super
Teď ale sem stopla kasu po tom co jsem se vše dozvěděla a přibližně víme jaké jsou alternativy léčby ne malé ale rozhodně nebudu platit za paní když mě kůň neříká pane

Lidi se tu snaží, ale vám nejde rozumět:
- Kůň kdysi skal > prosím překlad
- se mu zpoustela krev do toho kopyta > to už vyptala kometa....
- psala jste - na koníkovi se nejezdí max krokem pokud je období že může za rok asi 6x - takže na koni se jezdí, já čtu celkem pozorně. Teda pokud jsem to bez toho dělení věty do souvětí pochopila správně.
- psala jste - Pokud je období že chodí jde se max v sedle krokem na pole za ranč - tak kam se teda chodí, do kruhovky bez sedla a nebo v sedle na pole za ranč? To se pak těžko chápe text, když je to tak matoucí.
Tak jsem si našla cosi o EIPH:
"6.2 EIPH (Exercise Induced Pulmonary Hemorrhage)
Jde o zátěží vyvolané krvácení do plic. Konkrétně se jedná o poškození plicních kapilár a prostupu krve do plicních sklípků a konečných průdušinek. Je to stav, který postihuje především dostihové koně při rychlém tréninku nebo přímo v dostihu a to jak cvalové koně, tak klusáky. Podle amerických statistik prý EIPH trpí až 60 % plnokrevných koní v tréninku a 30 % amerických klusáků (Švehlová, 2004). V Evropě taková statistika nebyla zatím provedena, ale zdá se, že procenta výskytu budou o něco nižší. Zatím nebylo nijak dokázáno, že se na vzniku tohoto onemocnění podílí typ dráhy, ustájení nebo tréninku koně. Zdá se však, že rozhodujícím faktorem je rychlost a to konkrétně přes 14 m/s = 840 m/min (jednotky používané trenéry a chovateli) = 50,4 km/hod (Wintzer, 1999). Většinou koně nekrvácejí z nozder a diagnózu lze potvrdit pouze endoskopií. Ta zahrnuje
aplikaci čoček na optických vláknech s malou kamerou nozdrami až do průdušnice koně. Vyšetření musí proběhnout do 90 minut po zátěži, protože krev (které není mnoho) je pak řasinkami dýchacích cest posouvána směrem k tlamě a kůň ji polkne."
Takže možná měl kůň někdy EIPH, ale teď podle fotek má teda hooodně něco jiného. To by ty plíce musel mít na kusy, aby měl čumák takto od krve. S tímto se musí něco dělat, primárně.
A nebo nemusí. Vykrvácení není blbá smrt, pokud máte jinak prožít život v trvalé bolesti.
Už nic neplaťte a nechte koně jeho osudu. Majitelka vám ho evidentně prodat nechce, Vy do něj nechcete více investovat, ona taky ne, tohle nemá řešení.

Oni lidi čtou, ale z vašeho psaného projevu jde přečíst a pochopit tak půlka. Stačilo by používat správně (nebo alespoň nějakou) interpunkci na oddělování vět atd. a hned by člověk možná pochopil víc.
napsal(a):
Lidi se tu snaží, ale vám nejde rozumět:
- Kůň kdysi skal > prosím překlad
- se mu zpoustela krev do toho kopyta > to už vyptala kometa....
- psala jste - na koníkovi se nejezdí max krokem pokud je období že může za rok asi 6x - takže na koni se jezdí, já čtu celkem pozorně. Teda pokud jsem to bez toho dělení věty do souvětí pochopila správně.
- psala jste - Pokud je období že chodí jde se max v sedle krokem na pole za ranč - tak kam se teda chodí, do kruhovky bez sedla a nebo v sedle na pole za ranč? To se pak těžko chápe text, když je to tak matoucí.
Tak jsem si našla cosi o EIPH:
"6.2 EIPH (Exercise Induced Pulmonary Hemorrhage)
Jde o zátěží vyvolané krvácení do plic. Konkrétně se jedná o poškození plicních kapilár a prostupu krve do plicních sklípků a konečných průdušinek. Je to stav, který postihuje především dostihové koně při rychlém tréninku nebo přímo v dostihu a to jak cvalové koně, tak klusáky. Podle amerických statistik prý EIPH trpí až 60 % plnokrevných koní v tréninku a 30 % amerických klusáků (Švehlová, 2004). V Evropě taková statistika nebyla zatím provedena, ale zdá se, že procenta výskytu budou o něco nižší. Zatím nebylo nijak dokázáno, že se na vzniku tohoto onemocnění podílí typ dráhy, ustájení nebo tréninku koně. Zdá se však, že rozhodujícím faktorem je rychlost a to konkrétně přes 14 m/s = 840 m/min (jednotky používané trenéry a chovateli) = 50,4 km/hod (Wintzer, 1999). Většinou koně nekrvácejí z nozder a diagnózu lze potvrdit pouze endoskopií. Ta zahrnuje
aplikaci čoček na optických vláknech s malou kamerou nozdrami až do průdušnice koně. Vyšetření musí proběhnout do 90 minut po zátěži, protože krev (které není mnoho) je pak řasinkami dýchacích cest posouvána směrem k tlamě a kůň ji polkne."
Takže možná měl kůň někdy EIPH, ale teď podle fotek má teda hooodně něco jiného. To by ty plíce musel mít na kusy, aby měl čumák takto od krve. S tímto se musí něco dělat, primárně.
A nebo nemusí. Vykrvácení není blbá smrt, pokud máte jinak prožít život v trvalé bolesti.
Už nic neplaťte a nechte koně jeho osudu. Majitelka vám ho evidentně prodat nechce, Vy do něj nechcete více investovat, ona taky ne, tohle nemá řešení.
Děkuji my se spolu k tomu dokopeme někdy prostě to psaní zní blbě
Takže co vím a zjistila jsem
Kdysi skákal :
1 / .....od 3 let obsedly nějaký trenér ho drtil proto nemá rád muže kůň kousal kopal majitelka zase určitě neměla peníze na tréningy a nároky trenéra
tam už začalo krvácení koně z nosu
2 /......Kůň byl odvezen zase jinde tam také nic majitelka neřekla o zdraví koně
trenérka co ho jezdila zděšením dělala endoskopii zjistilo se že má EIPH vše sponzorovala sama
majitelka nezájem o zdraví koně
Zde se objevily problémy s kopyty
Koně vyřadili
3 /....majitelka ho odvezla na pastvu a nevěděla co s ním oslovila nás
Zde jsme se sešly s majitelkou a já si ho převezla k nám taktéž žádná zmínka jak kůň na tom doopravdy je jen okrajově krev z nosu při velké zátěži o kopytech ani zmínka
Ohledně ježdění jezdí se opravdu výjimečně max to bylo za rok 6x takže bych tomu ani ježdění neřekla
Jezdí se bez sedla max 15min třeba
V kruhovce v písku krokem nebo venku za rančem (cca 300m po trávě se jde) na měkkém poli také krokem max klus když se lekl
koník na měkkém nekulhá když jsou dny v pohodě
Procházky jsou na lonzi bez jezdce na zádech
Kdyby majitelka řekla stav koně jaký opravdu je jasně by řekla kůň není na ježdění
Ona byla spíš naštvaná že se na něm nejezdí bylo mi to vyčítáno
Když jsem jí ukázala dny jak kůň kulhá nebo bolí změnila názor že tak teda nejezdit
Ale teď před měsícem mi vyčetla že platit ustájení je fakt masakr 4tis a že našla holku která by ho jezdila
Řekla jsem že není normální kůň kulhá nohy ho bolí a chce platit za to že kůň ani holku nesveze? Holka to samozřejmě po nafocení kopyt vzdala že tohle ne
Lepší? 😉
napsal(a):
Oni lidi čtou, ale z vašeho psaného projevu jde přečíst a pochopit tak půlka. Stačilo by používat správně (nebo alespoň nějakou) interpunkci na oddělování vět atd. a hned by člověk možná pochopil víc.
Pardon omlouvám se
Snad už to bude lepší
Včera mě nějak vytocilo víc jak jsem zjistila co koníka trápí a majitelka tajila zbytečný rok v cudu
Zároveň šťastná že se zde našla paní co koně jezdila a opecovavala než se k nám dostal do péče

Trochu lepší, ale jedno z toho stále nechápu - v jaké pozici jste tedy vlastně vy k tomu koni? Ustajovatel, trenér, zaplacený jezdec nebo...?
napsal(a):
Trochu lepší, ale jedno z toho stále nechápu - v jaké pozici jste tedy vlastně vy k tomu koni? Ustajovatel, trenér, zaplacený jezdec nebo...?
Když šel k nám na ranč
(Ranč je od známé kolegynky)
Měla jsem toho koně v pronájmu 1000kc měsíčně jsem majitelce koně platila s domluvou že než se uklidní a začne se chovat jako kůň a ne divoký nevychovaný mustang víc ji nedám že na tohle nesednu
Majitelka souhlasila
Nic sme nesepisovali papírově
Teď už ji nic neplatim všechny léky kováře doktory fyzia atd sem platila já jelikož majitelka ani na ranč nedorazila a když ten doktor tam byl nebo kovář tak musíte zaplatit takže vše z mé kapsy
Majitelka ani zájem že by mi ty peníze dala
Když sem psala že koňovi dochází granule doplňky napsala že objedna ale ani za měsíc nic nedorazilo takže jsem koupila já

Takže jste tedy poloviční nájemce koně, který do něj ze své vůle sype peníze. Tudíž se vracím zpět ke svému příspěvku trochu výše:
Jste v dost těžké situaci, kůň není váš a majitelka do něj nechce investovat - což u tohoto konkrétního koně považuji za týrání chovem... Buď ho odkupte nebo jinak získejte do majetku a pak řešte vše potřebné (pokud na to máte chuť a prostředky) nebo investujte do cizího koně anebo se smiřte s tím, že nelze zachránit vše živé...
Majitelce jde zjevně jen o to, aby jí kůň nestál tolik a tak ho i přes jeho handicapy pronajímá. Tak jí prostě nabídněte odkup s tím, že tím se její finance vyřeší.
napsal(a):
Takže jste tedy poloviční nájemce koně, který do něj ze své vůle sype peníze. Tudíž se vracím zpět ke svému příspěvku trochu výše:
Majitelce jde zjevně jen o to, aby jí kůň nestál tolik a tak ho i přes jeho handicapy pronajímá. Tak jí prostě nabídněte odkup s tím, že tím se její finance vyřeší.
Děkuji 😊
tohle mám v plánu o koni vím víc než majitelka vím do čeho půjdu peníze mám abych to dotáhla
Pokud mi ho teda prodá nebo daruje půjdu do toho
A spíš pak budu hledat opravdu odborníka co nebude tahat peníze ale ví že opravdu tomu koni pomůže a já to zaplatím
Vím že se vše nedá zachránit ale tady věřím že ano a nechci rozhodně vidět jak se dál kůň trápí kvůli majitelce která nemá zájem