22verunka
napsal(a):
Mame trochu problem, kobylku s hribetem kteremu jsou ctyri mesice. Nazory konaku se na dobu odstavu lisi. Proto se ptam i zde v kolika mesicich odstavujete a jsou 4 mesice opravdu malo?
Za mě čím dýl, tím líp, myslím si, že kobyla odstaví hříbě sama, až bude nejvhodnější doba.
22verunka
napsal(a):
To ja vim taky ale bohuzel kobylu jsme meli v najmu a majitele uz dosti tlaci na jeji vraceni. Znovu brezi neni a chteji ji prevezt zpet k nim.
Hribe tam nechteji proto resime patovou situaci. Odstavit ci nikoli.
Jestli jste měli s majitelem to připouštění dohodnuté, tak mu přeci muselo být jasné, že u vás kobču bude muset nechat alespoň do 6 měsíců věku hříběte. To jsou dneska lidi.
Za dob mého děda se odstavovala chladnokrevná hříbata na 4 měsících a přežila...jenže dříve se toho dělalo, znáte to.
Jestli má hříbátko ve stádě hodnou tetičku a zvládá příkrm jádrem, aby to kromě s psychikou nezamávalo i s vývinem, tak to zvládne.
Když si to tak vezmete, flaškáči to taky zvládají.
Pripousteni bylo domluvene.pro sezonu 2015 kobca zabrezla ale az v poslednim cervnovem pousteni. Tudiz hribe se narodilo misto planovaneho brezna az v kvetnu. Snad to snima nejak domluvim a kobcu nam tu jeste nechaji. Bohuzel s nima vubec neni rec.
Byla jsem ochotna tam dat kobci obe ale o tom nechteji ani slyset. Ze hribe nechtej
ja bych take neodstavovala mela jsem to v planu az treba v prosinci a vlednu ji vratit ale chteji ji hned ted.
22verunka
napsal(a):
Pripousteni bylo domluvene.pro sezonu 2015 kobca zabrezla ale az v poslednim cervnovem pousteni. Tudiz hribe se narodilo misto planovaneho brezna az v kvetnu. Snad to snima nejak domluvim a kobcu nam tu jeste nechaji. Bohuzel s nima vubec neni rec.
Byla jsem ochotna tam dat kobci obe ale o tom nechteji ani slyset. Ze hribe nechtej
ja bych take neodstavovala mela jsem to v planu az treba v prosinci a vlednu ji vratit ale chteji ji hned ted.
"To jsou dneska lidi." jsem myslela na toho majitele kobyly. Je to hloupy a necitelny clovek. No jo, zacinaji huberty, tak asi potrebuje zamachrovat. Jinak nechapu, proc tak tlaci na pilu. Doted nejezdil, tak uz by to mohl vydrzet ty dva mesice.
gitule vrtule
napsal(a):
Za mě čím dýl, tím líp, myslím si, že kobyla odstaví hříbě sama, až bude nejvhodnější doba.
Tak s tím nesouhlasím Znám poměrně dost kobyl, která "kojí" i svá dva roky stará hříbata, což bych řekla, že nejvhodnější doba už dávno minula. Takový klasický scénář je, že s ehříbata odstavují na 6 měsících. Pokud ale nebude opravdu žádná rozumná domluva a majitelé budou chtít klisnu zpátky, tak hlavně, at je hříbek naučený na příkrm. Dodávejte mu vitamíny a minerály. My takhle museli odstavit prcka také brzo a přidávali jsme mu do 8 měsíce ještě mléčné granule. A žádné následky to na něm nezanechalo =D.
No kobylka uz zere vsechno. Liz ma a opravdu ji chutna. Je naucena na granule seno obcas oves dojida i to mamky takze si myslim ze je rozjeta dost.uz ani noc nepije a na mamu diky bohu uz moc fixovana neni. Nebyl to typicky mamanek. Od prvnich dni se drzela spise strejdy mamku jen vycucla a zas sla pryc. Ale nerada bych si zdrave hribe jakkoliv znicila. Prece jen to je vysnena kobylka po predchozich hrebeccich.
Zkusila bych přesvědčit majitele na odstav v 6 měsících. Co máte ve smlouvě? Je tam uveden nějaký časový limit na vrácení? Pokud ne, tak trvejte na 6 měsících z důvodů psychiky hříběte. Zkuste, pokud je to ve vašich možnostech, nějakou finanční kompenzaci. Za nějakou tisícovku navíc to stojí. Každý týden je dobrý...
To me tez napadlo. Ve smlouve mame pronajem klisny
Jmenem...bla bla. Klisna je pronajimateli podkytnuta na pripousteni a dobu laktace za castku... bla bla
..nikde neni stanoveno na jak dlouho
ale uz vim kde je zakopany pes, kobylu by radi prodali a kupec se pry uz nasel ale nechce cekat bud hned nebo nic. Proto jsou jak praskly
vim to od zname co u nic ma kobylu.