Zdravím,
omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale už jsem z toho celá zblblá.
Koupili jsme hříbátko od známé (dobrá známá, máme u ní i ještě jednoho koně). Kobylce je teď něco po půl roce. Když se jí před 3 měsíci dělal průkaz, nechali jsme po domluvě s chovatelkou napsat kobylku rovnou na mě. (kolonka v průkazu "osoba, jíž byl doklad vydán"). Vše je v pořádku, i v evidenci je napsaná na mě. Při koupi jsme ale nepsali žádnou kupní smlouvu, když do průkazky psal rovnou mě.
Po tom, co si tady čtu, jsem ale na pochybách, jestli přeci jen smlouva není potřeba, aby bylo vše v pořádku i podle zákona. Sepsat ji není pro nás takový problém, jenom prostě chci vědět, jak je to úředně s převodem koně chovatel - 1.majitel.
Děkuji za slušné odpovědi,
Lucka.
No až tak bych to nehrotila =D Jelikož byl koník rovnou napsán na nynější majitelku, tak předpokládám, že i v plemenné knize je uvedena jaka majitelka ona. A jelikož je psaná i v evidenci jako majitel, nic víc nepotřebuje. Mám doma více koní a od některých kupní smlouvu dávno nemám. Stejně je nereálné, aby se "někdo" přihlásil, že je kůn jeho.
polárka.15
napsal(a):
Aha, takze nahlaseni v evidenci a jsem oficialni majitel? Ze tech koni nemam vic... :-D.
Jen si šťouchejte - nejsem vztahovačná Jen si třeba vezměte - mám klisnu dovezenou z Kuwajtu. Smlouvu v pc - ani není origoš podepsána. Pouze zkopírována. Jsem napsaná v průkaze, jsem napsaná v evidenci, jsem napsána na klubu. Co je pro mě podstatnější? No určitě ne ten "kus" papíru, který se nazývá smlouva
Tak když dojde na lámání chleba tak podle zákona je majitel ten kdo předloží poslední kupní smlouvu.Takže ten cár papíru potřebujete pouze v případě že někdo přinese jinej cár a řekne kůň je můj pokud nemáte je skutečně jeho a vy mu ho musíte okamžitě vydat bohužel zákony logické nejsou a nezbývá než se s tím smířit a přizpůsobit se
Kondorus

XXX.XXX.2.216
Kamarádka měla také smlouvu jen ústní..po půl roce musela konika vrátit...předchozí majitel nahlásil krádež a přijel si pro kobcu i s policií
Později se zjistilo ze na kobcu ma zájemce ze zahranici
Bohužel kobcu musela vydatmmmmezitim uz ji původní majitel prodal na slovensko
Kamosce se soud vleče uz druhým rokem a výsledek zatím plno utracených penez a sance na kobcu nulova.
Kondorus
napsal(a):
Kamarádka měla také smlouvu jen ústní..po půl roce musela konika vrátit...předchozí majitel nahlásil krádež a přijel si pro kobcu i s policií
Později se zjistilo ze na kobcu ma zájemce ze zahranici
Bohužel kobcu musela vydatmmmmezitim uz ji původní majitel prodal na slovensko
Kamosce se soud vleče uz druhým rokem a výsledek zatím plno utracených penez a sance na kobcu nulova.
Za blbost se hold plati co jineho na to rict.