Ahojky :) Mám kobylku 2roky, je s kozami... Koníky vídá venku, neřehtá, absolutně je v klidu. Ustájení nabízíme, ale nikdo se nehlásí :( a poníka nemůžeme koupit... už i z toho důvodu, že by musel být nonstop na pastvě, takže by to nedělalo u poníka dobrotu :(.Ustájení v okolí, kde by bylo reálné dojíždět bohužel žádné není... Kobylka se nikdy nenudí, je na pastvě s kozami a vypadá spokojeně, jak už jsem psala, s koníky žádný problém není. Jak já bych jí ale chtěla dopřát druhého koníka :(... Jeden pám tu má kousek 3 koně (nenabízí ustájení) ale napadlo mě, zda bych ho nemohla přemluvit, jestli bych kobču nemohla k nim pouštět na pul dne cca 4 dny v týdnu. Už mě jinak nic jiného nenapadá, myslíte, že by to stačilo? Určitě ještě počkám, jestli se na to ustájení někdo nepřihlásí. Mockrát děkuju za odpovědi, snad to chápete...
stacey
napsal(a):
Upřímně, nechápu. Pokud nemám podmínky pro chov koní, tak je nechovám. Jednoduché. Jako společník snad nemusí být zrovna poník. Ale když už jsme u poníka...existují pastevní náhubky třeba. Nebo hledat poníka, který je na nonstop pastvě zvyklý a nemá s ní problém.
Lepší je středně velký kůň. Ti nemají problém s pastvou, jako poníci.
stiki

XXX.XXX.95.74
Právě ustájení je levné. Nabízíme ustájení za 1500/měs.
stiki

XXX.XXX.95.74
Ale ještě určitě počkáme, musí přeci někdo v okolí být, kdo hledá ustájení.
Toto asi taky nikdy nepochopim. Porizovat si kone aniz bych mela dopredu zajistene vhodne podminky je hodne sobecke. A to ze mu nemuzu poridit spolecnika protoze nemuze byt na trave je pouze vymluva protoze je spousta moznosti jak to udelat. Ale kobyla je vlastne s kozama spokojena tak proc to resit.
stiki

XXX.XXX.95.74
Ještě doma zvážíme :) Lidi mi taky říkali to co Vy, že dva koně jsou příšerní závisláci a jsou často ve stresu, když se odvede druhý kůn, ale jsou i výjimky. Toho pána zvážím. Ráno bych jí odvedla (cca 10min.) a odpoledne asik ve 3 přivedla a pokud by to nevyšlo u toho pána, tak se poptám lidí, co mají koně nad nimi. Myslím si, že to 3-4 krát tydně stačí. Možná se někdo na ustájení najde, tak to zkusíme. Uvidíme.. Moc děkuju, za Vaše názory a dám vědět, jak to dopadlo.
stiki

XXX.XXX.95.74
DandaL: Tu poslední větu jste myslela dobře nebo to byla narážka? Pokud ano, tak se to snažím řešit. Nabízím ustájení a rozmyšlím, zda kobylku vodit ke koním. Hodně lidí to tak dělá, když si nemůže dovolit 2 koně, tak ho vodí k jiným aby nebyl sám. Já sobecká opravdu nejsem, kobyla není úplně moje, koupili jsme si jí napůl. Sobecké je si myslím to, kdo má koně samotného a nechce to řešit. Každý den až do noci obhlížím stránky, zda někdo nehledá ustájení apod. Snažím se pro ní dělat maximum. Kámoše se budu snažit jí najít, ale nebude to hned...
stiki
napsal(a):
DandaL: Tu poslední větu jste myslela dobře nebo to byla narážka? Pokud ano, tak se to snažím řešit. Nabízím ustájení a rozmyšlím, zda kobylku vodit ke koním. Hodně lidí to tak dělá, když si nemůže dovolit 2 koně, tak ho vodí k jiným aby nebyl sám. Já sobecká opravdu nejsem, kobyla není úplně moje, koupili jsme si jí napůl. Sobecké je si myslím to, kdo má koně samotného a nechce to řešit. Každý den až do noci obhlížím stránky, zda někdo nehledá ustájení apod. Snažím se pro ní dělat maximum. Kámoše se budu snažit jí najít, ale nebude to hned...
Jak dlouho kobylu mate? A proc jste tohle neresila pred tim nez ste si ji poridila? Spolehat na to ze najdete nekoho na ustajeni neni reseni. A vodit ji parkrat do tydne za konmi taky ne. To ze to dela hodne lidi neznamena ze je to spravne. Nez mit jednoho kone u baraku radsi nemit zadneho nebo ho dat nekam ustajit. Tot muj nazor.
Ale prosim vas zase brzdete. Driv bylo naprosto normalni mit jednoho kone samotneho. Malo kdo si mohl dovolit zivit dva... Napr muj deda mel kdyz byl malej jednoho valacha a tak to bylo vsude k tomu kravky na mleko. Par koni meli jen bohati sedlaci
dnes se to hrozne odsuzuje. Ale pro kone kteři jsou sami a jsou spokojeni to zas neni takova hruza. Kdyz jsem zacinala cca 20 let zpet mela jsem tez jen jednoho a zadny asocial to rozhodne nebyl. Nerikam ze je to spravne ale neni to nic strasneho. Kun je sice stadove zvire ale to je ovce koza a krava taky a nikdo to zas tak neresi ze ma doma nekdo jednu kravu.
Pro zadavatelku. Zkuste treba starsiho konika jako spolecnika internet je jich plny popripade ktizence ci kone s nejakym zdrav omezenim. Vetsinou jsou i uplne zdarma nebo za nejaky maly peniz. Vzdyt to nemusi byt zadny sampion. Ale zavislosti se zrejme nevyhnete. Kor kdyz spolu budou kazdy den cely den.
22verunka
napsal(a):
Ale prosim vas zase brzdete. Driv bylo naprosto normalni mit jednoho kone samotneho. Malo kdo si mohl dovolit zivit dva... Napr muj deda mel kdyz byl malej jednoho valacha a tak to bylo vsude k tomu kravky na mleko. Par koni meli jen bohati sedlaci
dnes se to hrozne odsuzuje. Ale pro kone kteři jsou sami a jsou spokojeni to zas neni takova hruza. Kdyz jsem zacinala cca 20 let zpet mela jsem tez jen jednoho a zadny asocial to rozhodne nebyl. Nerikam ze je to spravne ale neni to nic strasneho. Kun je sice stadove zvire ale to je ovce koza a krava taky a nikdo to zas tak neresi ze ma doma nekdo jednu kravu.
Pro zadavatelku. Zkuste treba starsiho konika jako spolecnika internet je jich plny popripade ktizence ci kone s nejakym zdrav omezenim. Vetsinou jsou i uplne zdarma nebo za nejaky maly peniz. Vzdyt to nemusi byt zadny sampion. Ale zavislosti se zrejme nevyhnete. Kor kdyz spolu budou kazdy den cely den.
Jenze driv se zvirata chovala kvuli obzive a na praci takze nikdo neresil jestli chcou byt sami nebo ne. A ne vsechno co se driv delalo je pro zvirata vyhovujici. Dneska jsou jine moznosti tak proc se vracet zpatky do jeskyni? A ze jsou na sobe kone zavisli? Neni to treba tim ze nechcou byt sami?
No to je sice pravda ale mozna lepsi jeden konik na zahrade v dobrem stavu a milujicich rukou, kde ma vse co chov obnasi jen ten kamarad mu chybi, nez stado koni tyranych hladem bez zakladni pece.
A myslite ze drive se ke zviratum chovali spatne? Byl to zdroj obzivy tudiz potrebovali aby jim ta zvirata vydrzela co nejdele.
A mohla plne pracovat. Tudiz jim davali vse co meli. Takze to neni az tak zcestne.
ano kun je stadove zvire to proste nikdo nepopira. Ale kdo nema podminky chovat koni vic prece nemuze byt odsouzen za to ze ma jednoho doma a je v pohode.
konisekkk
napsal(a):
Ahojky :) Mám kobylku 2roky, je s kozami... Koníky vídá venku, neřehtá, absolutně je v klidu. Ustájení nabízíme, ale nikdo se nehlásí :( a poníka nemůžeme koupit... už i z toho důvodu, že by musel být nonstop na pastvě, takže by to nedělalo u poníka dobrotu :(.Ustájení v okolí, kde by bylo reálné dojíždět bohužel žádné není... Kobylka se nikdy nenudí, je na pastvě s kozami a vypadá spokojeně, jak už jsem psala, s koníky žádný problém není. Jak já bych jí ale chtěla dopřát druhého koníka :(... Jeden pám tu má kousek 3 koně (nenabízí ustájení) ale napadlo mě, zda bych ho nemohla přemluvit, jestli bych kobču nemohla k nim pouštět na pul dne cca 4 dny v týdnu. Už mě jinak nic jiného nenapadá, myslíte, že by to stačilo? Určitě ještě počkám, jestli se na to ustájení někdo nepřihlásí. Mockrát děkuju za odpovědi, snad to chápete...
Nie som zástancom toho aby bol kôň sám, ale každý prípad nie je rovnaký a u vás s tým kobyla evidentne problém nemá tak by som to nejako moc nesilila za každú cenu ju nosiť do stáda. Vyskúšať to môžete, ale bála by som sa že začne s ňou byť problém keď ju budete od stáda nosiť späť do samoty, že zistí, kde jej je lepšie a začne si to vyžadovať. A potom aj to ako ju príjmu kone v stáde do ktorého nikdy nebude úplne patriť.
Ak ju chcete mať za každú cenu doma skôr by som sa sústredila na hľadanie ďalšieho koňa. Poník to byť zrovna nemusí, ale často zoženiete zadarmo napríklad nejakého "dôchodcu" na dožitie, ktorému by ste mohli zabezpečiť peknú starobu na pasienku.
22verunka
napsal(a):
No to je sice pravda ale mozna lepsi jeden konik na zahrade v dobrem stavu a milujicich rukou, kde ma vse co chov obnasi jen ten kamarad mu chybi, nez stado koni tyranych hladem bez zakladni pece.
A myslite ze drive se ke zviratum chovali spatne? Byl to zdroj obzivy tudiz potrebovali aby jim ta zvirata vydrzela co nejdele.
A mohla plne pracovat. Tudiz jim davali vse co meli. Takze to neni az tak zcestne.
ano kun je stadove zvire to proste nikdo nepopira. Ale kdo nema podminky chovat koni vic prece nemuze byt odsouzen za to ze ma jednoho doma a je v pohode.
Ja nerikam ze se k nim chovali spatne ale delalo se spousta veci ktere lidem prisly normalni a pro zvirata to treba nebylo nejlepsi ale delalo se to tak vzdycky a jinak to treba ani neslo.
A pokud nekdo nema podminky pro chov vice koni nebo jakychkoli jinych stadovych zvirat podle me by je nemel chovat. Je jina doba a vetsina lidi uz ma kone pouze pro radost takze mi prijde sobecke a nezodpovedne mit doma jednoho. Ja bych to svemu koni neudelala. Ale klidne si dal sami pred sebou obhajujte jak je vas kun spokojeny.
Ja mam vlastnich koni sedm. Mam je doa, tuzis veskera prace okolo je jen na me. Je to neskutecna kazdodenni drina o dni volna si muzu nechat zdat natoz jet treba na vikend. Je to stado slozene z mladych starsich i duchodcu a reknu vam ze tak rada vzpominam na casy kdy sem mela jednoho.
22verunka
napsal(a):
Ja mam vlastnich koni sedm. Mam je doa, tuzis veskera prace okolo je jen na me. Je to neskutecna kazdodenni drina o dni volna si muzu nechat zdat natoz jet treba na vikend. Je to stado slozene z mladych starsich i duchodcu a reknu vam ze tak rada vzpominam na casy kdy sem mela jednoho.
To je samozrejme vase volba. Taky vim co obnasi mit doma kone.
Je to jen muj osobni nazor ale jsou i kone kterym samota proste nevadi. Ale stejne se nedobreme zdarnemu konci nekdo si mysli to a nekdo to. Jak to veskutecnosti je vedi jen ti nasi ctyrnozi pratele a ti nam to buhuzel povedet nemohou ikdyz casto naznaci.
Ono se ted taky spousta lidi domiva ze vypusti kone ven aje to pro ne nejlepsi vo muze byt ze tak zili davno pred clovekem. Jenze ne kazdej kun je natolik schopny se prizpusobit ze to proste nejde.
Dalsi otazka strouhat ci kovat? To same nekdo je zastancem toho nekdo toho.
Kun zijici v samote nebo ve stade?
Ja bych konikovi tez poridila kamarada ale muze byt i sam.
stiki

XXX.XXX.95.74
Tak mám už nejaké nabítky :) Zeptam se kamarádky, co má kamarádku, co hledá ustájení pro svého koníka, tak se jí zeptá, zda se nechtěla k nám přít podívat. A pak další 2, ale ty mají ročky. Co se té samoty týče, chci zkusit, jak by to fungovalo s druhým koněm, zda by si vůbec sedli. Věřte, že kdyby sete kobču znali, tak by jste řekli, že je to asi výjimka. Ona nevykazuje žádné známky toho, že by jí chyběl kůn. Na vyjíždkach je někdy i klidnější, když jedeme samy než s konmi. Když uvidí úplně cizího koně-nic. A když se loučíme, jde s chutí domů a ani se neotočí. Paní, co semnou dlouho jezdí a viděla jí mezi jinýma konma, říká, že jí ta samota vyhovuje, a že by jí nedávala k jinému koni (stačí dotek a už po něm de a piští). Kobču, co zná už dlouho, tak je na ní celkem v poho, ale taky je na ní domina. Spolu by být nemohly, obě jsou stejně dominantní.. Kozy má ráda, jde hlavně o pocity a vnímání, jak kůn reaguje. Ale chci to ustájení zkusit, možná to bude v pohodě a možná si nesednou, uvidíme, budeme navykat přes ohradu (jestli by to ustájení vyšlo). Děkuji za názory. Napíšu, jak to nakonec vše dopadlo. At se Vám a vaším koníkům daří.