Podnikatelská činnost - ustájení koní

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.9.2016 07:23
Nnn

XXX.XXX.176.10

Ahoj všem, mám dotaz ohledně toho, že chci na svém pozemku vytvořit ustájení koní i pro jiné majitele oficiálně. Nechci se zabývat žádným výcvikem lidí, ani koní a ani vést JK pro děti. Chci pouze založit oficiální stáj pro ustájení koní. Nemám žádné jezdecké vzdělání, u koní se ale pohybují už přes 20 let, daný pozemek je veden jako orná půda. Tedy 1) Jaký "papír" by mi na to stačil? Predpokládam že minimálně živnost volná? A samozřejmě vím, že bych si pak platila soc. a zdráv.pojištění.2) Jaké všechny konkrétní povolení potřebuji? Musím se třeba dovolovat na místní radnici o nějaké potvrzení že mi chov koní na mém pozemku povolují nebo je to čistě má věc? Musím mít nějaké "dobrozdání" od majitelů pozemků co s mým sousedí, jestli jim to nevadí, nebo to mi může být taky jedno? 3) určitě budu muset vést Hospodářskou knihu a ještě i něco dalšího? 4) Musím mít ještě nějaké jiné povolení např.od veterinární zprávy nebo tak něco? Moc děkuji za info :).

18.9.2016 08:56
majkulka

XXX.XXX.237.148

Tak za prvé musíte mít ŽL - to je první s čím začít, pak určitě musíte mít pozemek převedený - vyjmutý z orné půdy. Povolení být od sousedů musí - vyhnete se pak případným problémům. Musíte mít také ošetřeno skladování a odvoz hnoje - dále tam musí být přístřešek. Je toho opravdu více a není to jednoduché.

18.9.2016 09:08
Nnn

XXX.XXX.253.1

Dobrý den, děkuji za info. Ornou půdu prý měnit nemusím, je tam louka už dlouho a bylo mi to řečeno i z katastrálního úřadu. Hnůj si domluvím s místním JZD že jim budu přidávat cca 1mesíčně vlečku, samozřejmě za poplatek. S přístřešky počítám, to je samozřejmost. Jen s těmi sousedy se mi moc nechce nic řešit... Je to jejich věc i když jsou až přes cestu? Pozemky nesousedí přímo :). A nějaká jiná povolení tedy mít nemusím? Vede se pouze hospodářská kniha nebo víc věcí ?

18.9.2016 09:53
majkulka

XXX.XXX.237.148

Nnn napsal(a):
Dobrý den, děkuji za info. Ornou půdu prý měnit nemusím, je tam louka už dlouho a bylo mi to řečeno i z katastrálního úřadu. Hnůj si domluvím s místním JZD že jim budu přidávat cca 1mesíčně vlečku, samozřejmě za poplatek. S přístřešky počítám, to je samozřejmost. Jen s těmi sousedy se mi moc nechce nic řešit... Je to jejich věc i když jsou až přes cestu? Pozemky nesousedí přímo :). A nějaká jiná povolení tedy mít nemusím? Vede se pouze hospodářská kniha nebo víc věcí ?

Přiznám se, že katastrálnímu úřadu nevěřím Zjistila bych si to na LPISu. My dostali zpátky pozemky - byly vedeny jako orná půda a my je museli převést. Dávali jsme je na louky - je tam možnost pást i sekat. Sousedi, byt s Vámi nesousedí můžou dělat velmi velké problémy. Pokud s nimi nemáte dobré vztahy, můžou Vám dosti znepříjemnit život do budoucna. Nevím, zda je to přímo povinnost, ale oznámení na veterinární správu bych dala - vyhnete se případným potížím do budoucna. Sebou by chtělo ale vzít dokumnety, že máte vše ošetřené, tzn mít již domluvený hnůj, přístřešek, povolení, ŽL, jak bude řešeno napájení koní. To samé musíte vzít v potaz velikost pozemku/počet koní. A tady jsme zpátky u sousedů - věčně stěžující soused na mouchy, smrad, strach o spodní vodu atd - fakt to není sranda.

18.9.2016 09:57
Nnn

XXX.XXX.253.1

Jaké povolení myslíte ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.9.2016 10:48

Na orné půdě se normálně může pást, v tom problém není.
Add. sousedi - pokud nejsou přímými sousedy, tak byste s nimi de facto nemusela nic řešit a nějaká komunikace s nimi ohledně vašich plánů vychází z Vaší dobré vůle.
Určitě, jak psala majkulka, budete potřebovat mít oficiálně vyřešené věci ohledně toho hnoje, ustájení, atp. Na to tady byly vkládány mnohé odkazy, stačí pohledat v historii.
Kontaktovala bych taky městský úřad - ten ví, jaké jsou vize např. ohledně územního plánu, zda je to pro budoucnost kompatibilní stav provozovat ustájení (myslím z hlediska, zda se to nebude nějak bít s plánovanou zástavbou v sousedství, atp.)... prostě komunikovat s místními úřady je stejně důležité, jako se sousedy. Otázka je, že samozřejmě na úřadech jsou všichni důležití až na půdu, tak je třeba se na to dopředu připravit a vědět, co je v čí kompetenci, aby si nevymýšleli moc nesmyslů, na které vlastně nemají ani právo po Vás chtít.

18.9.2016 11:06
Nnn

XXX.XXX.253.1

Ze dvou stran mám les, tedy Lesy ČR jsou vlastníky parcel, z jedné strany jsou stavební pozemky, které se teprve budou prodávat, takže předpokládám, že koně tam budou dřív a tedy už je jejich věc jestli si ten pozemek koupí nebo ne, ale budou tam až po koních a že čtvrté strany máme sousedy oddělené asfaltovou cestou a pokud se jim nebudou líbit koně... Tak se bude tlačit na přeměnu toho orneho pozemků na stavební parcely a budou tam mít x dalších nových sousedů... Tak si můžou vybrat :)... Předpokládám že koně jim budou milejsi :).

18.9.2016 21:37
chex

XXX.XXX.209.103

Určitě si zjistěte, jak je to v územním plánu. Není pravidlo, že pokud si tam dáte koně dřív než se prodají stavební parcely, mají právo tam být. Důležitý je právě záměr obce - územní plán.

18.9.2016 22:25

Jj, jak jsem psala ;)
Zadavatelce: To si myslíte Vy. Z vlastních zkušeností koní v zástavbě, resp. na zeleni, která je v budoucnu určená k zástavbě... jsou i lidé, kteří by tam radši měli baráky, než zvířata. Každý to má holt nastavený jinak

Přidejte reakci

Přidat smajlík