Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

ivetakovi

23.9.2016 10:25
ivetakovi

XXX.XXX.39.224

Ahojte. Rada bych nejakou radu. Začala jsem se starat o dva koně jedné kamarádce. Má dvě kobylky a jedna z nich je 2,5 letá hulucka. Má ji od zimy. Bylo mi řečeno, že už na ní jezdila a měla ji i v zápřahu. U ní mi jde spíše o práci na kruhovce. Už kamarádka říkala, že s kobylkou je težká práce a musí na ní mít opravdu dost pevnou ruku. To se mi potvrdilo když jsem ji vzala na kruhovku. Docílit toho, aby začala vůbec chodit po obvodu je těžké. Když jsem chtěla, aby kobylka začla klusat byl zázrak. Pokud šlo o cval nebo o to, ji po pěti minutách vůbec udržet na kruhu je snad nemožný. U jakýchkoli gest ať už rukama nebo lonžákem se začne vztekat (jestli se snaží jen zastrašit a prosadit svou nebo co nvm). Otočiíse zadkem a hodí kozla. To sem si řekla to teda ne vztekat se nebudem a budem makat. Po chvíli když zjistila, že to nená učinky a je na ní stále vyvíjen tlak, začla i náznaky vybíhaní na mě. Ve finále vše ignoruje, přijde se ke mně nalepit, abych už s tím přestala. Když je na kruhu s druhou kobylkou, která pracuje hezky je to o něco malinko lepší, ale na konec to končí vesměs stejně Nvm si rady. Ráda bych kobylku naučila alespoň nějake práci, ale nechtěla bych jí zbytečně zastrašovat agresivnějšími gesty a stresovat ji. Nechci, aby se naučila ve finále jen vyhazovat a být agresivní. Ráda bych zjistila, zda je možnost nějak ji naučit té práce jinaž než neustalým soupeřením a agresí. Nemá někdo nějaký tip nebo radu? Nvm nerada bych nad ni zanevřela a přenechala to kamarádce a starala se pouze o tu jednu kobylku.

mokla

23.9.2016 10:33
mokla

XXX.XXX.217.19

To je pro mě zajímavé téma, znám podobnou klisnu (už dospělou), sice se o ni nestarám, zas tolik o ní nevím, ale chová se prý podobně (nechce pracovat a pak se nalepí do středu), tak by mě taky zajímalo, jak se tohle řeší...

ivetakovi

23.9.2016 10:40
ivetakovi

XXX.XXX.39.224

Ja ji až tolik neznám. Vím, že huculové jako plemeno jsou jak bych "hloupější" a je s nimi opravdu mnohem těžší práce než s jinými. Přemýšlela jsem zda není lepší začít uplně z jiného soudku bo to prostě jinak něž tou agresivní cestou nepůjde, což pochybuji. Ale nechat ji ladem a mrpracovat s ní taky není nejlepší způsob. Jako ja se o to snažit nemusím a můžu to nechat na kámošce, ale když už ji mám pomoct tak chci s oběma.

23.9.2016 11:05
evcusik

XXX.XXX.150.9

2,5 letý kůň má čas na nějakou takovou práci. Spíše doporučím jej nechat v klidu ve stádě, občas (1-2x za týden) si ho vzít na vyčištění k uvazišti/boxu, dosáhnout časem dobrého držení při čištění a dávání nohou (bez přetahování), popř. si ho vzít na krátkou procházku na 10-20 min. Procvičovat dobrou chůzi na vodítku, nepředbíhání apod. Pokud se nebude chtít vzdalovat, tak požadovat vzdálení od stáje třeba 50-100 metrů a jít zpátky a vzdálenosti prodlužovat. Za každé hezké chování chválit.

Na kruhovku na chvíli zapoměňte, není to pro něj v tomto věku uplně zdravotně OK. Stále se vyvíjí pohybová soustava a klademe hodně velké nároky na jeho klouby. Třeba cvičně si ho zkusit na jedno dvě kolečka vyslat v kroku, ale víc ne, natož v klusu či cvalu. To ponechte, až mu bude 3 roky, lépe 3,5-4 roky.

Bude i psychicky vyzrálejší. Jinak naopak, huculíci jsou až moc chytří a velmi samostatní. Musíte je namotivovat (já je spíš motivuji pozitivně - pamlsek, dát klid, podrbání - než abych ho někam násilím dotlačila, vím že se mi to vymstí).

23.9.2016 11:07
keira

XXX.XXX.106.7

A proto mají s mladými koňmi pracovat zkušení lidé, aby k tomuto nedocházelo...

2,5 letého hucula bych ještě rok nechala dospívat, je to puberťák a jen se budete prát a kůň kazit.

Jinak když jsem teď koně dospělé, ale neuvyklé na práci, učila v kruhovce, tak jsem je poprvé více méně jen vodila po obvodu na ruce. Dále jsem si vymezila i vnitřní obvod kruhu pár objekty (např.pneumatiky nebo nějaké špalky poslouží, co je při ruce) a důsledně koni vysvětlovala, že je nesmí obejít zevnitř. Šlo by to asi i bez toho, ale připadá mi to pro koně takhle pochopitelnější.

Pak jsem se postupně od koně vzdalovala a učila ho vůbec přijmout myšlenku, že je veden z odstupu, ve předu lonží, vzadu lonžákem. I jen toto je pro koně novinka, kterou musí strávit.

Cca 4x jsme měly lekci jen v kroku, než jsem vůbec koně na lonži na pár kroků naklusala. První lekce se skládaly jen ze 3 koleček na každou ruku ! A každé kolečko jsem koně zastavila a moc chválila.

S koněm pracuju už 2 měsíce, v kruhovce vždy je okolo 5 minut a ke cvalu jsme se ještě nedostaly. Cval na kruhu je pro neuvyklého koně hodně těžký a je jasné, že se bude bránit. Považuju lonžování za součást koňského vzdělání, proto to učím i tohoto koně, kterého to očividně nebaví a pracuje s podobným nadšením jako ta vaše huculka. Ale právě s takovými koňmi je potřeba pracovat opatrně, vždy dbát na to, aby rozuměli, co po nich chceme (pokud nerozumí, vztekají se a stákují), dávkovat práci po hodně malých kouskách, hooooodně nadšeně chválit za každou dobře provedenou maličkost a předem přemýšlet, jaký postup vyvolá nejméně odporu. Snažit se, aby to pro koně nebyla od začátku jen "práce" a že " prostě bude makat!", ale i zábava a příjemný kontakt s člověkem.

Třeba s klusem v kruhovce jsem začaly tak, že jsem šla opět k ní na obvod a obklusala to s ní na ruce (to už znala z procházek a bavilo ji více jak lonž), aby ji pak rychleji došlo, co po ni budu chtít a neměla potřebu se bránit.

Máte v rukách koňské dítě, na které pokud toho naložíte příliš, tak je jasné, že se bude rozčilovat. Ale jak jsem psala na začátku - nechala bych koni i vám ještě rok na to, abyste trošku dospěly.

23.9.2016 11:08
evcusik

XXX.XXX.150.9

Ignorace může být ukazatelem, že už je to na ní moc. Když nebudete reagovat na její signály, mohla by se bránit útokem.

Kupte/sežentě si knížku o výchově a výcviku mladých koní - dočtete se jak postupovat. Nejdřív se tvoří základy a na ně se nabalují další věci. (Vy jste začla už montovat dveře a dívíte se, že nedrží - nemají na čem). U mladochů méně znamená více.

Můžu doporučit tuto knihu: http://knihy.heureka.cz/vycvik-mladeho-kone-uspesna-vychova-od-hribete-az-do-dospelosti-richard-maxwell/.

23.9.2016 11:09
evcusik

XXX.XXX.150.9

Souhlas s Keirou - mám 4,5 letou klisnu a ta se ještě ani sama neumí unést na kruhu ve cvalu. Pro 2,5 letého to je též velmi nesnadné.

ivetakovi

23.9.2016 11:29
ivetakovi

XXX.XXX.39.224

Moc děkuji za rady. Jak jsem psala není to můj kůň, ale kamararádky a s vycvikem mladých koni nemam zrovna moc zkušeností pro jsem chtěla vědět do čeho se pouštět a do čeho ne a sama jsem si říkala, že je to dětsko a každě dítě se vzteká, když něco musí. Teď je asi hlavně důležité, aby tohle vše akceptovala i majitelka. Pokud ji bude stále nunit k te práci má snaha asi nebude tak efektivnější. Určitě se podívám na více zdroju o tomto tématu jen jsem potřebovala vědet nástin a vaše rady jsou pro mě určitě přínosem :) je mi jasné, že to potřebuje spoustu času a trpělivosti a jsem ochotna udělat maximum ji vést spravným směrem aby z ní nevyrostl agresivní a nezvladatelný kůň :).

ivetakovi

23.9.2016 11:40
ivetakovi

XXX.XXX.39.224

Když jsem tak u toho. Co se týče druhé kobylky. Ta je na péči a práci hodná a vnímavá. Dříve jezdila různé dostihy. Jediné, v čem je úskalí je to, že když se s ní jezdí na louce hned kousek od stáje a ohrady, tak jakmile se rozehřeje, zprvnu děla při cvalu prudké obraty směrem domů a po chvíli to veme tryskem, jakmile je doma zastaví se. Tak si tak řikám, zda je způsob, jak ji to odnaučit jinak než jí v běhu tahat a lomcovat za hubu, což pro koně takě určitě není nejpříjemnější (to mě žádala i majtelka pokud přijdu na způsob jak ji to odnaučit tak bude ráda).

23.9.2016 13:00
jazzinka

XXX.XXX.41.2

ivetakovi napsal(a):
Když jsem tak u toho. Co se týče druhé kobylky. Ta je na péči a práci hodná a vnímavá. Dříve jezdila různé dostihy. Jediné, v čem je úskalí je to, že když se s ní jezdí na louce hned kousek od stáje a ohrady, tak jakmile se rozehřeje, zprvnu děla při cvalu prudké obraty směrem domů a po chvíli to veme tryskem, jakmile je doma zastaví se. Tak si tak řikám, zda je způsob, jak ji to odnaučit jinak než jí v běhu tahat a lomcovat za hubu, což pro koně takě určitě není nejpříjemnější (to mě žádala i majtelka pokud přijdu na způsob jak ji to odnaučit tak bude ráda).

Co třeba nenechat jí dojít do fáze, kdy to vezme domů? Zkusila bych nacválat na této louce vždycky jen na pár skoků a vrátit se do klusu dřív, než se moc zahřeje. Cválat zatím jinde, dokud se na téhle louce tohle chování neutlumí... Podobně mi to balila kamaráda plňaska na jedné louce, kde se vždycky cválá, taky je to "zahřívací" typ. Tak jsme jí několikrát prostě prošly v roku, nechala jsem jí se tam pást.. Jindy třeba půlku v klusu a až druhou půlku nacválat, prostě abych byla já, kdo určuje tempo a směr. Dneska tam cválá na zahozený otěži.

23.9.2016 13:21
keira

XXX.XXX.106.7

Jak píše jazzinka, je potřeba vědět, v jaké chvíli začne zlobit, a nenechat to do toho stavu vůbec dojít.

Jinak mě obě kobyly víc zlobí na louce u stáje, kde starší, jinak velice vychované a hodné zvíře, má potřebu kontrolovat, co se děje na výběhu, je nervní, palici jak periskop.
A mladou to domu táhne jak magnet a jen bychom se přetahovaly. Tak holt tomu ježdění musím věnovat víc času a jít na louku vzdálenější, kde jsou klidnější.

23.9.2016 21:06
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

ivetakovi napsal(a):
Ahojte. Rada bych nejakou radu. Začala jsem se starat o dva koně jedné kamarádce. Má dvě kobylky a jedna z nich je 2,5 letá hulucka. Má ji od zimy. Bylo mi řečeno, že už na ní jezdila a měla ji i v zápřahu. U ní mi jde spíše o práci na kruhovce. Už kamarádka říkala, že s kobylkou je težká práce a musí na ní mít opravdu dost pevnou ruku. To se mi potvrdilo když jsem ji vzala na kruhovku. Docílit toho, aby začala vůbec chodit po obvodu je těžké. Když jsem chtěla, aby kobylka začla klusat byl zázrak. Pokud šlo o cval nebo o to, ji po pěti minutách vůbec udržet na kruhu je snad nemožný. U jakýchkoli gest ať už rukama nebo lonžákem se začne vztekat (jestli se snaží jen zastrašit a prosadit svou nebo co nvm). Otočiíse zadkem a hodí kozla. To sem si řekla to teda ne vztekat se nebudem a budem makat. Po chvíli když zjistila, že to nená učinky a je na ní stále vyvíjen tlak, začla i náznaky vybíhaní na mě. Ve finále vše ignoruje, přijde se ke mně nalepit, abych už s tím přestala. Když je na kruhu s druhou kobylkou, která pracuje hezky je to o něco malinko lepší, ale na konec to končí vesměs stejně Nvm si rady. Ráda bych kobylku naučila alespoň nějake práci, ale nechtěla bych jí zbytečně zastrašovat agresivnějšími gesty a stresovat ji. Nechci, aby se naučila ve finále jen vyhazovat a být agresivní. Ráda bych zjistila, zda je možnost nějak ji naučit té práce jinaž než neustalým soupeřením a agresí. Nemá někdo nějaký tip nebo radu? Nvm nerada bych nad ni zanevřela a přenechala to kamarádce a starala se pouze o tu jednu kobylku.

Je jí tak málo a už se na ní jezdilo a byla i v zápřahu a ještě lítat v kruhovce.Je toho na mladého koně hodně naloženo.Jak velká je kruhovka, jak dlouho se s ní v kruhovce pracuje, kolikrát v týdnu má práci?Huculové nejsou hloupý, jsou tvrdohlavý, ale pokud s nimi člověk dosáhne nějaké práce a výsledku a pochválí, pamatují si to a pak makaj bez "řečí".Důvod proč koně takhle mladého v kruhovce je jaký?Co od toho čekáváte?Pokud kůň vybíhá na vás, je to jeden z projevů největšího odporu k tomu, co po něm chcete.Jakou práci jí chcete učit, když byla pod sedlem i v tahu?

Přidejte reakci

Přidat smajlík