Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Dobrý den. Mám 14 lelou kobylku amerického klusáka. Mám jí deset let a před pěti lety mi zcela oslepla na obě oči. Příčina byla měsíční slepota. Byť se od začátku projevů léčila, dopadlo to takto. V době slepnutí měla velké nárazové bolesti očí, které se tlumily léky. Po úplném oslepnutí to přestalo a vlastně pět let jí bolesti netrápily. Se slepotou se sžila a bez problémů se pohybuje na 4 ha členité pastviny. Přišlo mi, že po těch krušných začátcích je spokojená, bere život tak jak je a není důvod jí dávat utrati, jak mi mnozí radili.
No - ale teď začaly bolesti nanovo. Vypadá to jako když slepla - bolesti se střídají v obou očích, trvají stejně dlouho a zdá se, že i měsíční cyklus tam je. Oko oteče slzí a je vidět, že to bolí.
Máte někdo s tímto zkušenosti? Veterinář mi doporučil utracení.
V bývalé stáji mají kobylku, stejný případ. Ve 12ti letech oslepla a cyklicky se vraceli záněty do očí, když to nebyl záchvat měsíční slepoty, stačili i mouchy na zánět.
Do stáje přišla před dvěma roky, Koukla se na ni jiná vetka a navrhla enukleaci (vyjmuji) bulv, to se dělalo když ji bylo 19-20 let. A od dob operaci není stastnejsiho koně, kobylka začla nabirat, zacvala si na pastvě. Radost pohledet.
Zkuste to navrhnout vetovi, majitelka davala tuším 10 tis za operaci obou bulv. Nejdřív se dělalo jedno oko, po zhojeni, pak druhé. Nejhorší bylo zvládnout svedeni, ale jinak ok. Ocicko se pravidelně cistilo roztokem betadiny. Koník vypadá, jako ze má neustále zavřené ocicka, postupem času se trošku "propadnou".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Ano, díky. O to mi právě jde - aby netrpěla! Možná by opravdu vyjmutí očí bylo řešení. Je mi z toho tak divně... ale asi ano.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, díky. O to mi právě jde - aby netrpěla! Možná by opravdu vyjmutí očí bylo řešení. Je mi z toho tak divně... ale asi ano.
Koníci estetickou stranku věci neřeší, to jen lidi. A kdyz vidím, jak i na starý kolena má radost do života. Prostě super. Neřeší se žádné záněty, tudiz se nemusí aplikovat masti a kapky, coz kun taky hodně oceni :)
Tady je fotodokumentace jednoho veta: www.machvet.wz.cz/oko.htm
Když to porovnam u nás, tak to nevypadalo tak ošklivé. Vlastně jen sesita vicka, otok vytvářel dojem že tam oko je. Po opadnutí otoků, se kůžička krapet propadla.
Slepé oko umí bolet stejně strašně, jako oko vidící.
Bylo by dobré zkusit zjistit, proč ji to bolí - skutečná příčina může být úplně jinde (třeba leptospirosa).
Jinak ano - kúň to neřeší; pokud s tím kobylka umí a může žít, tak oči vyndat.. když jí dáte čabraku, vidět to nebude, než si na to zvyknete... Kobylka má štěstí, že s tím může žít; všude to zajistit nejde.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
helas
napsal(a):
Slepé oko umí bolet stejně strašně, jako oko vidící.
Bylo by dobré zkusit zjistit, proč ji to bolí - skutečná příčina může být úplně jinde (třeba leptospirosa).
Jinak ano - kúň to neřeší; pokud s tím kobylka umí a může žít, tak oči vyndat.. když jí dáte čabraku, vidět to nebude, než si na to zvyknete... Kobylka má štěstí, že s tím může žít; všude to zajistit nejde.
Právě - vím, že slepé oko hodně může bolet. Znám hodně nevidomých lidí a mezi nima i ty, kteří si nechali kvůli obrovským bolestem oči (oko) vyndat. Zvíře to neřekne. Byla jsem šťastná, že po oslepnutí bolesti pominuly. Ale teď, jak to vypadá, se to vrací. Půjdu do toho. Umíte doporučit nějakého veta, který má s tímto zkušenosti?
O vzhled mi nejde, oni ty její šedé a zakalené očka taky nejsou zrovna krásný...
Pokud kůň nemá bolesti utrácet ho kvůli slepotě je nesmyslný. Opravdu se s tím naučí žít velice dobře a vůbec nemusí být slepý kůň zavřený v boxe. Může se sám pohybovat venku. Jen elektrický ohradník bych nikdy nedala. Pod jezdcem i radostně cválá v terénu. Jen pomůcky musí být přesné a kůň musí svému jezdci naprosto věřit. Je to obrovská zkušenost a moje kobylka se naučila reagovat doslova na myšlenky. Naučila jsem jí některé slovní povely, například když se terén prudce mění, anebo musí projít louží, což dokud viděla tak odmítala. Přijde mi férový jí to říct, teď už tím holt projít musí, když nevidí, kde to začíná a kudy to obejít, či přeskočit. Skákání je vlastně jediné, co se se slepým koněm nedá dělat. (Nebo, alespoň já osobně nevím, jak to dělat).
Ale asi muže být problém, když je kůň, který oslepl třeba lekavý, anebo nemá dobrý charakter. To může být nebezpečný. To je jediný důvod, proč by bylo rozumný dát osleplého koně uspat.
Vídala jsem kdysi někde u Dačic slepého koně, který se navázal na kamaráda. To stádečko jako by hlasovalo, který z nich se ho ujme..
nehnuli se od sebe. ten kůň s tím kamarádem mohl jít úplně kamkoliv; nějakým způsobem mu ten zdravý vždycky sdělil, co dělat a jak jít.
Já mám jednu kobylku slepou na jednu stranu, problém jí to nedělá. Valstně kdo to neví, nevšimne si. Kupříkladu při lonžování - jak ví, co zrovna ukazuju? Ale ví... nějak.
Není zdaleka jediná, takových koní je...
prostě si myslím, že koně mají nějaký druh vnímání, který my nemáme a proto ho ani nedovedeme pochopit.
Jinak - naprostá špička mezi očaři je MVDr. Krisová.
Vyndání oka ale není, pokud vím, nějak obtížná operace - dělává se i v terénu, resp. v maštali. Hodně ale záleží na následné péči. Pokud není možné zajistit tu (a to každý nemůže; do práce se prostě chodit musí), je lepší dát koně na kliniku.
Takže - já bych volila veta někde v dosahu, ale zkušeného operatéra. Sama jsem už dlouhé roky navázána na dr. Přikryla a ten jezdí po celé ČR (a dál) - vždycky mi poslal vhodného veta ze své skupiny. Na kliniku jezdím do Brna, mám to blízko - a nemám s tím problém ani u tohohle dr. Mám tam dobré zkušenosti (např. dr. Jahn a tak).
Tak jen do toho a žádný strach! Kobylce se obrovsky uleví (jo - znám ten pohled na koně, jak štroubuje hlavu co nejvýš, jen aby to proboha tolik nebolelo...)
Ale fakt bych zapátrala po příčině - přímo v oku být nemusí, zejména, když takhle onemocní oči obě současně.
Koneckonců - sama měsíční slepota, tedy ERU, je jen syndrom; když jsem to študovala naposled, uvádělo se asi 60 možných příčin. Leptospiróza ale statisticky vedla, taky alergie, autoimunitní reakce... A tahle kobylka k tomu kdysi taky nějak přišla, že. Zjistila se tehdy příčina?
S operací oka na "zelené louce" mám zkušenost osobní, koník sice nebyl můj, ale na operaci jsem koukala a velice mě zaujal přístup operujícího veta. Klidný, profesionální, majitelce vysvětlil, co a jak.
Šlo o pana doktora Švestku D...http://www.hadvet.cz/
Při velkých problémech mého koníka, jsem ho tedy požádala o provedení operace.
Opět velká profesionalita, klidný přístup a také na "zelené louce".
Snad si umíte představit tu radost, když se koník po operaci zvedl a bylo vidět, že se mu ulevilo
Nikdy bych nevěřila, že budu s dojetím koukat, jak koník močí.
Opakující se bolesti u slepého oka, které v minulosti prodělalo měsíční slepotu znamená, že došlo k další rekurenci onemocnění, tak jak to ERU umí. Já bych u takového koně asi preferovala enukleaci (dát oko/oči) pryč. Jak již někdo zmínil, to že nebude mít oči je kosmetický problém, který trápí nás lidi. Koni to nevadí, ba naopak se mu výrazně uleví, protože dojde k vyjmutí orgánu, který už neplní svoji funkci a jenom dělá problémy. Mám osobní zkušenost jenom s malými zvířaty (psi, kočky), nicméně je u nich naprosto zřetelně vidět úleva po enukleaci slepého oka, které hodně bolelo (třeba kvůli zvýšenému nitroočnímu tlaku). Dokonce majitelé, kteří si mysleli, že to jejich miláčkovi nevadí, popisují jak jejich pejsek/kočička ožili a zase si začli hrát apod.
Teoreticky lze zkusit oči znovu přeléčit, případně dát ciklosporinové implantáty jako prevenci další epizody ERU, ale zrak to koni nevrátí a není to 100% jistota, že už k dalšímu záchvatu nedojde...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Moc Vám všem děkuji za cenné informace!
Vyvolávací faktor u mojí kobylky byla prý leptospiróza, která se léčila silnými dávkami antibiotik. Potom došlo ke "zmatení" organismu, tedy autoimunitní problém, kdy si tělo vlastně odbouralo vlastní oči. Od prvního příznaku, kdy jí jedno oko začalo slzet (myslela jsem si, že se někde ve výběhu píchla, nebo uhodila), do úplného oslepnutí na obě oči uběhlo asi šest měsíců. Ve stádě, kde tehdy byla externě ustájená to žádný jiný kůň neměl.
Mimochodem, chování stáda bylo velice prudké a nepřátelské. V podstatě "toho divného koně, který se jen motá v kruhu a nereaguje na mimické signály ostatních" úplně vyloučilo. I stará kobylka, která byla s tou mojí v takové té nejvíc spřátelené dvojici jí doslova vykopala. Odvezla jsem jí do boxového ustájení a začala s ní pracovat. Ze začátku se bála i nechat vodit, nechtěla udělat krok. Postupně se vše naučila.
Koupili jsme velký statek s pozemky a koupila jsme k ní strašně hodného valáška (z jatek z Německa) a myslím, že je spokojená. Nechodí pořád jenom za ním, někdy ano, ale je schopná se na 4 ha pohybovat sama. Ano, určitě mají koně schopnosti o kterých ani netušíme, že jsou. Také jí lonžuji a rozumí mi. Je úžasná a ten její kámoš z Německá, který má prý nevyléčitelně nemocné nohy také. Je bez podkov a celý den venku, nebo uvnitř, jak chce a pohybuje se v členitém terénu celý den i noc. Žádné oteklé nohy už dávno nemá. Kopyta, pravda nejsou ideální, ale slouží mu dobře.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Taky znám oboustranně slepého poníka, co má vodiče. Jsou to dva minishetlandi, naprosto nerozluční. Jsou to takoví maskoti stáje :)
Vím, že tu budu jediná, ale já koně odsouzeného ke slepotě netrápila. Rozumím, že mají i jiné smysly, ale nevěřím, že s takovýmhle handicapem mohou vést spokojený a plnohodnotný život.
Ale samozřejmě to je o majiteli daného koně, jeho možnostech a rozhodnutích.
Hodně štěstí.