Zdravím. Chci se tady svěřit a popřípadě se zeptat na váš názor. Starám se o dva shetlandy, no a stalo se mi, že jsem odjížděla pryč na týden a poprosila kamarádku, aby tam za nima chodila. No po týdnu jsem si všimla že přidala fotku, kde měl poník otěže. Když jsem se jí na to ptala, řekla že to měl pouze na focení. Pak jsem ale našla fotku její kamarádky s poníkem a přilbou na hlavě. To už mi došlo že kdo by bral přilbu když nejezdí. Holka se přiznala, a řekla že ji bylo řečeno, že jsem chtěla po nich, aby poníky rozjezdili. Každopádně jsem pak potkala holky, které viděly jezdit i mou kamarádku. Když jsem se ji na to ptala, tak zapírala a nepřiznala se ani přesto, že byla viděna. Aby toho nebylo málo, dozvěděla jsem se, že o mně šíří pomluvy. Když jsem se jí ptala co to má znenat, zase zapírala, a dokonce na mě poslala svou mamku kvůli toho, že jsem si vůbec dovolila s ní to řešit. No a teď už to nějak neřeším, stejně z ní pravdu nedostanu, ale z důvodu nedostatku času k poníkům občas zajdou jedny holky. Jedna z nich mi volala, jestli můžou k poníkům další den, co jsem s nima dělala náročnější věci. Řekla jsem že ne, že si předchozí den zamakali dost. No dopadlo to tak, že přišly a ta holka si poníka normálně vzala na vyjížďku bez sedla na parelce, a to ho ani pořádně nezná. No a dověděla jsem se od dalších holek, že pořád, běhala'', a přitom byli poníci už unavení. Takže další problém s řešením ježdění za mými zády. Bohužel holka ví že přes týden jsem pryč a nemám se ke koním jak dostat, takže si vklidu může chodit dál jezdit, aniž by jsem o tom věděla. Poníci sice nejsou moji, ale soukromníka, a já se o ně jenom starám, ale vlastně je mám tak nějak jakože na starosti. Mě je 15, a té holce je 11-12. Už jsem ji ohledně toho psala, ale bojím se že se nepřizná a bude zase zapírat, a to já pak nevím co mám dělat. Co by jste dělali na mém místě?
Schůzi. ustajovatel/majitel stáje + všecky ty holky + ty.
Na schůzi by se dala jasná pravidla, která by měl ustajovatel podpořit celou svou silou, protože za své koně nese zodpovědnost, a kdyby se něco stalo, bude to na něm.
A ta pravidla se vyvěsí - k nim navázat evidenci (knihu), co který kůň kdy dělal a s kým.
Holky se pak budou hlídat vzájemně, dozorovat by to měl majitel těch koní - a ty budeš mít přehled.
Jinou radu nemám. Jsi mladá, holky ještě víc, nikdo nad vámi nestojí, aby hlídal blbosti, co jsou holky schopné dělat...a to je špatně, moc špatně.
Využila bych prostě toho, že zodpovědný za všecko je majitel koní, smluvila s ním ta pravidla, vyvěsila je, vysvětlila těm holkám... včetně důsledků přetěžování, nemocí...úrazů, vlivu na tréningový plán a tak..
Jak si to uděláš, takový to máš. Od malejch holek nelze čekat zodpovědný přístup ke koním - nepochopí to, neumějí to ještě.
Čili musí nastoupit jasná, srozumitelná pravidla a hlavně kázeň. Nerespektuješ - jdeš.
Jak si to uděláš, takový to máš... ;-).
mgtka
napsal(a):
Primárně nemá u koní bez dozoru co dělat ani 11-ti letá a ani 15-ti letá holčina sama, natož jezdit.
To by mě zajímalo, co je to za majitele, že mu nevadí být jednou nohou v kriminále.
Dokud se nic nestane, nikdo to neřeší, bohužel
Pak se hledá viník.
Odpovědnost není o věku, ale o charakteru člověka. Buď JE zodpovědný nebo NENÍ.
I ta 15 letá holčina může být zodpovědná a dospělý majitel nezodpovědný, jak vidno.
Pokud ovšem nejsou koně její a "jen" se o ně stará, tak se s tím, bez majitele, opravdu nedá nic dělat.
A poníky si může evidentně vzít kdokoliv.
Bylo by hloupé, pokud by to děvčeti ty ostatní holky dělaly naschvál, pokud mohou jezdit i na jiných koních a vezmou si tyto, ale opakuji, děvče na ně nemá nijaký faktický nárok, spíše morální, ovšem to 11 letá děcka nepochopí.
Velmi mě udivuje, že s takovými špunty tam není nikdo dospělý. Pokud by se něco špatného stalo, není nikdo, kdo by přivolal pomoc. VELMI NEZODPOVĚDNÉ !
helas
napsal(a):
Schůzi. ustajovatel/majitel stáje + všecky ty holky + ty.
Na schůzi by se dala jasná pravidla, která by měl ustajovatel podpořit celou svou silou, protože za své koně nese zodpovědnost, a kdyby se něco stalo, bude to na něm.
A ta pravidla se vyvěsí - k nim navázat evidenci (knihu), co který kůň kdy dělal a s kým.
Holky se pak budou hlídat vzájemně, dozorovat by to měl majitel těch koní - a ty budeš mít přehled.
Jinou radu nemám. Jsi mladá, holky ještě víc, nikdo nad vámi nestojí, aby hlídal blbosti, co jsou holky schopné dělat...a to je špatně, moc špatně.
Využila bych prostě toho, že zodpovědný za všecko je majitel koní, smluvila s ním ta pravidla, vyvěsila je, vysvětlila těm holkám... včetně důsledků přetěžování, nemocí...úrazů, vlivu na tréningový plán a tak..
Jak si to uděláš, takový to máš. Od malejch holek nelze čekat zodpovědný přístup ke koním - nepochopí to, neumějí to ještě.
Čili musí nastoupit jasná, srozumitelná pravidla a hlavně kázeň. Nerespektuješ - jdeš.
Jak si to uděláš, takový to máš... ;-).
S majitelkou nic nevyřeším, sama se jich ptala jestli tam nechtějí chodit za nima. Ona koním nerozumí a je akorát ráda že tam někdo za nima chodí. Věk neřeší.
sisi58
napsal(a):
Dokud se nic nestane, nikdo to neřeší, bohužel
Pak se hledá viník.
Odpovědnost není o věku, ale o charakteru člověka. Buď JE zodpovědný nebo NENÍ.
I ta 15 letá holčina může být zodpovědná a dospělý majitel nezodpovědný, jak vidno.
Pokud ovšem nejsou koně její a "jen" se o ně stará, tak se s tím, bez majitele, opravdu nedá nic dělat.
A poníky si může evidentně vzít kdokoliv.
Bylo by hloupé, pokud by to děvčeti ty ostatní holky dělaly naschvál, pokud mohou jezdit i na jiných koních a vezmou si tyto, ale opakuji, děvče na ně nemá nijaký faktický nárok, spíše morální, ovšem to 11 letá děcka nepochopí.
Velmi mě udivuje, že s takovými špunty tam není nikdo dospělý. Pokud by se něco špatného stalo, není nikdo, kdo by přivolal pomoc. VELMI NEZODPOVĚDNÉ !
Holka se přiznala a omluvila, ale říkala že tam zrovna byla majitelka a dovolila jim si je vzít na procházku. Říkala jsem jim že ona nevěděla že ty koně toho předchozí den měly dost a že je neměly brát vůbec. No ale jinak ty holky tam chtějí pořád chodit, ptají se mě co s nima můžou dělat, momentálně mě přemlouvají ať jim zítra dovolím dělat parelliho hry. Což já nechci protože zkušenosti má jen jedna holka která jezdila v klubu, jinak nic, ty další dvě neví o koních vůbec nic. Navíc ani jedna neumí koně pořádně vést na vodítku. Ale když je tam pozvala majitelka tak já s tím nic nenadělám :/.
k.madzia
napsal(a):
Holka se přiznala a omluvila, ale říkala že tam zrovna byla majitelka a dovolila jim si je vzít na procházku. Říkala jsem jim že ona nevěděla že ty koně toho předchozí den měly dost a že je neměly brát vůbec. No ale jinak ty holky tam chtějí pořád chodit, ptají se mě co s nima můžou dělat, momentálně mě přemlouvají ať jim zítra dovolím dělat parelliho hry. Což já nechci protože zkušenosti má jen jedna holka která jezdila v klubu, jinak nic, ty další dvě neví o koních vůbec nic. Navíc ani jedna neumí koně pořádně vést na vodítku. Ale když je tam pozvala majitelka tak já s tím nic nenadělám :/.
Tak si budeš muset promluvit s majitelkou. Jinak bude poníky holčinám půjčovat dál. Asi neví, že holky nic neumí, že ti to vadí a poníci tak mají ve výcviku hokej.
DandaL
napsal(a):
A nebylo by lepsi domluvit se s holkama ze by tam chodily s tebou a pomahaly ti a ty bys je naucila jak se o poniky starat a jezdit? Tak bys je mela pod kontrolou a ony by byly spokojene ze za nima muzou chodit.
To ano, ale já jsem na internátu a jsem tam pouze o víkendech. Ony tam chodí za nima přes týden když tam nejsem. Poslední dobou chtějí i přes víkend když tam jsem. Takže tam jsou vlastně skoro pořád. A pokusím se je něco naučit, ale jsem v tom moc špatná, nikdo odemně ještě nic nepochopil.
RoK

XXX.XXX.149.37
A není to spíš tak, že jsi jedna z holek, co k poníkům chodí a ráda byses viděla v pozici "šéfové", která by rozhodovala, co budou ostatní holky s poníky dělat, případně je mít jen pro sebe?
RoK
napsal(a):
A není to spíš tak, že jsi jedna z holek, co k poníkům chodí a ráda byses viděla v pozici "šéfové", která by rozhodovala, co budou ostatní holky s poníky dělat, případně je mít jen pro sebe?
Není :) Chodila jsem k těm dvěma poníkům sama původně, ale teď jsou u jiných lidí jim tam spásat na zahradě trávu. No a ty holky bydlí poblíž, chodily se tam na ně koukat, pak jsem jim nabídla jestli by tam nechtěly chodit jednou přes týden, jelikož teď jsem na internátu. Potkala je tam i majitelka když tam přijela a nabídla jim to sama. Jenže holky mi volají a ptají se mě jestli můžou přijít, a když jsem řekla jeden den že ne, že předchozí den tam budu a pořádně si zamakají, tak ať mají pak ten den klid, tak tam přesto šly. Zrovna tam byla majitelka a ta jim prý na procházku s nima dovolila, jelikož nevěděla že jsem tam byla den předtím a zamakaly si, no a dopadlo to tak, že si holka vzala potajnu poníka na parelce na vyjížďku. Teď tam pořád chodí, že je jenom vyčistí, ale mám obavy ať zase něco tajně s nima neudělají. Nevadilo by mi kdybych o tom věděla, a podle toho s nima pak pracovala, ať pořád nedělají to samé, ale tento týden třebas jsem věděla že je braly v pondělí na procházku, a nakonec týdne jsem se dověděla, že i úterý, středu jsem byla já s nima makat, čtvrtek si je vzaly na vyjížďku, pátek jsem tam šla zbytečně jelikož jsem jím dávala pokoj, no a v sobotu tam šly zase a dneska taky. Snad aspoň je skutečně jenom čistí a mazlí se, a neprohánějí je někde po loukách... :/.
Abych celou situaci tady objasnila, poníci nejsou nikde "ustájení", z někajého nevysvětlitelného důvodu jim byla poskytnuta zahrada u domu na výpas, majitel je můj strýc, který je od rána do večera (slušně řečeno) pod stolem.. o nějakém dohledu tudíž není ani možno uvažovat.
Majitelé jsou klasika, koupíme poníky pro naše děti... nemají zájem, tak je hodíme na krk holkám, které nemají o péči o koně jakékoliv potuchy.
Dennodenně vídám poničky sotva přes metr vysoké, jak na nich drncají holky výškou a váhou snad 2x tolik co by ti koníci mohli nosit. Ta jedna holka, co jezdila v klubu, jezdit neumí, bohužel je mezi těmi holčičkami rozšířena myšlenka "stačí půl roku v klubu a jsem Grand Prix jezdec". Tahají tam malé předškolní dětičky, jakože je budou učit jezdit, chodí zásadně po cestě, kde je hlavně odpoledne velký provoz.
Tohle je neřešitelné téma, dokud budou koně tam kde jsou a v majetku podobných lidí, tak se tohle bude dít pořád.
Proč je tedy neprodají, když už o ně nemají zájem?
I když jsou koníci malí, může se těm dětičkám i tak něco stát. Dnes, kdy každý žaluje i za pošlapaný trávník, je nebezpečí, že majitelé poníčků nechají u soudu gatě.
To bude nejspíš jediný argument na který budou slyšet.
A aby poníci vypásali zahradu v době, kdy je každý druhý malý kůň schvácený z ničeho, to taky není dobré.
Co pak s nimi, když budou schvácení?
Víte původní stav byl takový, že poníci byli u majitelů, měli se tam i docela fajn, holky chodily na procházky, staraly se... Pak koupili další dva poníky. Ty holky si je různě rozebraly, neustále je přemisťují, jen vím že ty dvě první poničky jsou vedle u strejdy. Nějaké založení hospodářství a vedení stájového registru neexistuje, prostě kdo pěkně poprosí, ten si koně vezme...Těžce pochybuju, že někdo koně každé ráno kontroluje, že je zajištěná péče v případě poranění/nemoci koně, jak říkám strejda snad ani neví co a kdo mu chodí kolem baráku, majitelé bydlí relativně daleko a pověřená holčina je celý týden pryč...
blackmyday
napsal(a):
Abych celou situaci tady objasnila, poníci nejsou nikde "ustájení", z někajého nevysvětlitelného důvodu jim byla poskytnuta zahrada u domu na výpas, majitel je můj strýc, který je od rána do večera (slušně řečeno) pod stolem.. o nějakém dohledu tudíž není ani možno uvažovat.
Majitelé jsou klasika, koupíme poníky pro naše děti... nemají zájem, tak je hodíme na krk holkám, které nemají o péči o koně jakékoliv potuchy.
Dennodenně vídám poničky sotva přes metr vysoké, jak na nich drncají holky výškou a váhou snad 2x tolik co by ti koníci mohli nosit. Ta jedna holka, co jezdila v klubu, jezdit neumí, bohužel je mezi těmi holčičkami rozšířena myšlenka "stačí půl roku v klubu a jsem Grand Prix jezdec". Tahají tam malé předškolní dětičky, jakože je budou učit jezdit, chodí zásadně po cestě, kde je hlavně odpoledne velký provoz.
Tohle je neřešitelné téma, dokud budou koně tam kde jsou a v majetku podobných lidí, tak se tohle bude dít pořád.
Majitelé si je koupili hlavně na spásání, mají statek, a poníci se až doteď měli celkem dobře. Teď byly v létě u jejich dá se říct známých na spasení zahrady, a stále tam ještě jsou. Kdysi k nim dávali na spasení berany, teď je nemají tak tam dávají poníky. A holky bydlí poblíž tak tam začaly se na ně chodit koukat a nejraději by se o ně i staraly, ale co jsem si všimla tak koně neumí ani vést... Holka mi včera i zavolala, že tam přijde s malou sestřenkou, protože ta je chce moc vidět, a dokonce ji chtěla vzít povozit. To jsem ji zamítla, jelikož je podle mě nepřípustné aby 11letá holka vzala ještě menší dítě na něčího poníka, bez žádného dohledu nebo tak.. Tak jsem tam skočila a trochu tu jeji sestřenku povozila, ale všimla jsem si že po tom týdnu co tam holky pořád chodily, mi poník už ani nezastaví na povel, a hůř ani když jsem, zatáhla'' za vodítko, takže ani na tlak. Začal zlobit a táhnout, že on prostě chce jít a taky si půjde. Bojím se že pokud budou holky chodit nadále, zkazí je ještě víc. Jde mi jen o dobro poníků, nic víc. Já s tím nic nenadělám, majitelka si je tam pozvala, tak zakázat jim tam chodit nemůžu. Zkusím kdyžtak promluvit s majitelkou, ale bojím se že to nic nedá. Že si bude třebas myslet to samé, co RoK''.
blackmyday
napsal(a):
Pardón, špatně jsem to pochopila.
Za 1. Poníky mají majitelé doma, mají tam dost velkou louku, mají se i kde schovat, s ničím není problém. Akorát teď jsou u jiných lidí kvůli spasení trávy.
Za 2. Dohled skutečně nemáme, ale všichni máme nejméně 15, takže za sebe zodpovídáme. Já když mi bylo 14 tak jsem tam většinou (přiznávám že ne vždy) byla s někým 15tiletým.
Za 3. Všechny co tam chodíme, máme o koních potuchu'' a pracovat s nima umíme. Myslím že to i kde vidět.
Za 4. Ty holky co jezdí na těch strakáčích na ně velké nejsou. Obě mají dost, krátké'' nohy na to, aby na nich mohly jezdit, a váhou jsou v normě. Vím, že si to dost hlídají. To že ty jezdíš na velkých koních, neznamená že ony nemůžou na ponících. Když na ně nejsou velké.
Za 5. Ta, jedna holka co jezdila v klubu'' jezdit umí, a fakt dobře, a jde to i vidět. Jezdila co vím já nejméně tři roky, a teď jezdí ještě jinde. A ta myšlenka tam fakt není.
6. Netaháme tam malé dětičky že je budeme učit jezdit, to bychom je po cestě jak říkáš naučily asi těžko. Já pouze vozím, a to že jdeme po cestě a ne někde v metr vysoké trávě je asi normální. Ti poníci by se v té trávě ztratily. Na té cestě není provoz, je to úzká vesnická cesta, a skoro nikdo tamtudy nejezdí, občas nás mine auto, ale myslím že to je normální. Kousek někdy jdu po hlavní, ale ta je široká a auta tam moc nejezdí, a když už, tak mají spoustu místa nás objet.
7. Většina toho co jsi napsala je úplně smyšlené a z cesty. Ti dva další poníci jsou u těch holek, myslím že si je budou kupovat, ale jinak není pravda že si je nějak jak bylo řečeno rozebíráme. Máme každá poníka, o kterého se staráme, nestaráme se všichni a všechny. Jinak majitelé si budou nechávat jen ty dva, o kterých mluvím že jsou u jejich známých na spasení trávy. Ty jsem měly jednou dobou u sebe taky kvůli spasení zahrady, ale jinak jsou pořád u majitelů.
blackmyday
napsal(a):
Myslím, že ty nemáš co situaci objasňovat. Před několika lety jsem taky chodila do stejného JK jako ty holky, co tam ty poníky chodí několikrát týdně ničit. Za celou dobu co jsem tam jezdila (skoro 2 roky) jsem se nenaučila vůbec nic, takže pochybuju, že ty jezdíš jako profík. Možná tak nauzdit koně. Pokaždé co si tam byla jsme slyšeli jen samé poučky, které byly až přehnané. Už dlouho pozoruji tvé chování a chováš se jako závistivý 5ti leté děcko. Všechno se tam muselo dělat rychle, koně se čistilo jen na místě kde měli sedlo. Holky, které se o ty poníky staraly jako mezi prvními a pořád se o ně starají, z nich udělali pohodové a suprové parťáky a starají se o ně opravdu pečlivě a s láskou. Z těch druhých, kteří byli agresivní a lidi opravdu nesnášeli udělaly skvělé jezdecké koně. To co dokázaly je celkem úctyhodné, takže do těch se laskavě nenavážej. A jak říkáš, že dennodenně vidíš holky, které jsou váhově a výškově 2x tolik co by ti poníci uvezli je blbost. Raději se Stárek o to, jestli ty jsi váhově v pohodě pro koně, které jezdíš. Ty 11 leté holky jak říká autorka článku, by musely být žitafy měřící 150kg. Tímto se jich nezastávám, ale to co říkáš je blbost. Je jasné, že ty dvě holky nadělají velkou paseku, když neumí jezdit, ale to se tady snaží autorka nějak vyřešit s radou někoho jiného, protože chce pro poníky jen to nejlepší. A cesta, po které přejede auto jednou za hodinu říkáš velký provoz? Aha, okej. Příště raději poraď jak to řešit nebo raději nic nepiš.
k.madzia
napsal(a):
Tak nějak se v tom ztrácím.
K.madzia, ty jsi chodila někam někomu venčit poníčky, na kterých se nejezdí.Protože jsou malí. Teď jsi na intru, tudíž jsi u poníčků jednou v týdnu.A přesto, že poníčci nejsou tví, ale jakési majitelky, co je půjčuje po okolí místo sekaček, máš tendence řídit kdo, kdy, a co s nimi bude dělat.A zdá se, že už se na nich i jezdí.
Abych to shrnula, dokud nebudeš mít své koně, nemůžeš o ničem rozhodovat a nic řídit a řešit.To si zapamatuj, i do budoucna.
Je to hloupé, třeba to i myslíš dobře, ale je to tak.Kdo je majitel, ten rozhoduje, i když všem došlým i odešlým dívčinám se to třeba nezdá.
koně
napsal(a):
Tak nějak se v tom ztrácím.
K.madzia, ty jsi chodila někam někomu venčit poníčky, na kterých se nejezdí.Protože jsou malí. Teď jsi na intru, tudíž jsi u poníčků jednou v týdnu.A přesto, že poníčci nejsou tví, ale jakési majitelky, co je půjčuje po okolí místo sekaček, máš tendence řídit kdo, kdy, a co s nimi bude dělat.A zdá se, že už se na nich i jezdí.
Abych to shrnula, dokud nebudeš mít své koně, nemůžeš o ničem rozhodovat a nic řídit a řešit.To si zapamatuj, i do budoucna.
Je to hloupé, třeba to i myslíš dobře, ale je to tak.Kdo je majitel, ten rozhoduje, i když všem došlým i odešlým dívčinám se to třeba nezdá.
Nejde mi o to řídit kdo kdy s nima bude něco dělat. Jen mi prostě vadí že si tam holky přijdou a potajnu si koně vezmou na vyjížďku kde si vklidu cválají s nohama skoro na zemi. Jezdí se na jednom poníkovi, to tam chodí občas jedna holka která je na něj dost malá, ale jinak pouze práce ze země. Jde o to, že se o ty poníky starám a holky si tam přijdou i když vědí že ty koně makaly a zaslouží si odpočinek a vezmou je zase makat. Jde mi o dobro poníků, a vážně bych ráda věděla co s nima holky dělají a kdy, abych potom případně dělala něco jiného nebo nedělala nic, ať mají odpočinek. Nejde mi o nějakou tu pozici, šéfové'', jak tady někdo již psal. Prostě nechci ať si tam chodí 11leté děti a berou si je bez ohledu na cokoli na vyjížďky a cokoliv jiného, když koně neumí ani vést na vodítku.
Tady nejde ale o odpovednost co se tyka veku 15 let - do 18 let je za tebe zodpovedny jen a jen rodic a bez pritomnosti dospeleho cloveka bys u koni nemela co delat. Ze je majitelka poniku jednou nohou v kriminale, netreba opet zminovat.
Byt tebou, tak se na to proste a jednodusse vykaslu. Nema to cenu. Je to boj s vetrnymi mlyny. Nemuzes si narokovat poniky ani respekt ci pravidla. Rozhodovat muzes az v pripade sveho zvirete...
polárka.15
napsal(a):
Tady nejde ale o odpovednost co se tyka veku 15 let - do 18 let je za tebe zodpovedny jen a jen rodic a bez pritomnosti dospeleho cloveka bys u koni nemela co delat. Ze je majitelka poniku jednou nohou v kriminale, netreba opet zminovat.
Byt tebou, tak se na to proste a jednodusse vykaslu. Nema to cenu. Je to boj s vetrnymi mlyny. Nemuzes si narokovat poniky ani respekt ci pravidla. Rozhodovat muzes az v pripade sveho zvirete...
Uvědomuji si to, ale jen tak se na to nevykašlu. Poníky mám ráda a záleží mi na jejich dobru, a raději budu mít nějaký problém kvůli toho, než aby si malé holky chodily na nich cválat po loukách a dělat všechno možné.
k.madzia
napsal(a):
Uvědomuji si to, ale jen tak se na to nevykašlu. Poníky mám ráda a záleží mi na jejich dobru, a raději budu mít nějaký problém kvůli toho, než aby si malé holky chodily na nich cválat po loukách a dělat všechno možné.
Jenže tady prostě nic nevyřešíte, situace se bude opakovat dokola, dokola, dokola, až na to přijdeš sama a uděláš to dřív nebo později sama. Jaká tam je perspektiva? Jaký problém máš na mysli?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Souhlas s Polárkou, ale ještě úplně jiný pohled na věc:
nechci tímto poníky degradovat, taky jsou to zvířata a mají nárok na svou pohodu, to samozřejmě, ale poníci byli odjakživa využívaní trochu jiným stylem než velcí koně. Oni toho snesou hodně a když se jim něco nebude líbit, tak ty holky prostě sklepnou, to bych se nebála (myšleno o koně). Poník umí být velmi vynalézavý, jak se zbavit svého jezdce, ať už je to rozcválání se z kopce a zázení kozlů nebo prudká brzda s nohama sounož a hlavou mezi kopyty tak, že svlékne přes lopatky jezdce i se sedlem
Takováhle "nespravedlnost" se tu taky řeší každou chvíli. V tomhle případě se ale nejedná o nějaké týrané koně, jen že se zadavatelce nelíbí režim, jaký je nastavený. A z toho je myslím jednoduché vystoupit právě opuštěním místa a najitím si něčeho jiného.
napsal(a):
Souhlas s Polárkou, ale ještě úplně jiný pohled na věc:
nechci tímto poníky degradovat, taky jsou to zvířata a mají nárok na svou pohodu, to samozřejmě, ale poníci byli odjakživa využívaní trochu jiným stylem než velcí koně. Oni toho snesou hodně a když se jim něco nebude líbit, tak ty holky prostě sklepnou, to bych se nebála (myšleno o koně). Poník umí být velmi vynalézavý, jak se zbavit svého jezdce, ať už je to rozcválání se z kopce a zázení kozlů nebo prudká brzda s nohama sounož a hlavou mezi kopyty tak, že svlékne přes lopatky jezdce i se sedlem
Takováhle "nespravedlnost" se tu taky řeší každou chvíli. V tomhle případě se ale nejedná o nějaké týrané koně, jen že se zadavatelce nelíbí režim, jaký je nastavený. A z toho je myslím jednoduché vystoupit právě opuštěním místa a najitím si něčeho jiného.
Jak jsem řekla, na ponících mi záleží a jen tak je tam napospas dětem co s nima dělají kdoví co nenechám. Nejsem ten typ člověka co strašně říká jak nějakého koníka miluje atd. a pak když nastane nějaký problém tak ho opustí a najde si dalšího, miláčka''. A ti poníci by ty holky neshodily, jsou tak vychované, a něco takového si nedovolí. Prozatím. Až je holky zkazí (což bude asi brzy) tak pak si možná takhle budou dovolovat, a to by byl velký průser kdyby se holkám něco stalo. Teď prozatím doufám že až se vrátí poníci zpátky k majitelům na statek tak se holkám nebude chtít jezdit tak daleko..
k.madzia
napsal(a):
Nic takového že se považuji za spásu pro poníky jsem neřekla a ani si to nemyslím. Jenom mi na nich prostě záleží a nechci aby to s nima dopadlo blbě.
Pokud to myslíš vážně, tak si je odkup, pokud ti jde jen o to, aby jsi byla jejich jediná hodná kamarádka, tak se domluv s majitelem, ale nemáš na ně čas, holky jo, tak to je prostě těžký.Pokud to jemu nevadí, tak se s tím smiř, pokud ti to vadí, tak tam buď nechoď, nebo si je kup a buď majitelka.Hawk
gitule vrtule
napsal(a):
Pokud to myslíš vážně, tak si je odkup, pokud ti jde jen o to, aby jsi byla jejich jediná hodná kamarádka, tak se domluv s majitelem, ale nemáš na ně čas, holky jo, tak to je prostě těžký.Pokud to jemu nevadí, tak se s tím smiř, pokud ti to vadí, tak tam buď nechoď, nebo si je kup a buď majitelka.Hawk
Jak mám vysvětlit že nechci mít poníky jenom pro sebe nebo být tam nějaká hlavní osoba nebo jak to říct. Záleží mi na nich a prostě nechci aby se o ně někdo špatně staral. Vím že nemám na ně tolik času, a sehnala jsem osoby co tam budou za nima chodit, ještě se prostě musím domluvit s majitelkou. Jinak celá diskuze je už úplně mimo téma a otázku o kterou jsem se zajímala. Btw, ohledně toho, že si je mám koupit. Ne každý si může jen tak dovolit koně, a ne každému rodiče koupí jen tak koně, protože na ně udělá psí oči.
k.madzia
napsal(a):
Jak mám vysvětlit že nechci mít poníky jenom pro sebe nebo být tam nějaká hlavní osoba nebo jak to říct. Záleží mi na nich a prostě nechci aby se o ně někdo špatně staral. Vím že nemám na ně tolik času, a sehnala jsem osoby co tam budou za nima chodit, ještě se prostě musím domluvit s majitelkou. Jinak celá diskuze je už úplně mimo téma a otázku o kterou jsem se zajímala. Btw, ohledně toho, že si je mám koupit. Ne každý si může jen tak dovolit koně, a ne každému rodiče koupí jen tak koně, protože na ně udělá psí oči.
Tak to těm dotyčným vysvětli jiná možnost už není
Melalat55

XXX.XXX.11.43
mgtka
napsal(a):
Primárně nemá u koní bez dozoru co dělat ani 11-ti letá a ani 15-ti letá holčina sama, natož jezdit.
To by mě zajímalo, co je to za majitele, že mu nevadí být jednou nohou v kriminále.
Hrozné! I děti umi být zodpovědné! Nejsem blbá abych třeba skakala bez dozoru, dělala blbosti, jako je jezdění ven na nakrčáku nebo néco takového. Nechcu se zabit ani se zranit. Napůl jsem si pronajímala koně. Dohoda s majitelkou byla, ze při jezdení se na me musí vzdycky nekdo dívat. Fungovalo to 3 mesice, pak se kun prodal. Zadny problem s majitelkou nebyl. Parkrat jsem jezdila i bez dozoru ale nikdy by me nenapadlo jet ven nebo skákat... Jenom tak pro informaci, ke mi 11!

Ne každý je tak zodpovědný, jako Ty. Resp. u většiny dětí Tvého věku si můžou dospěláci nechat o takovém přístupu jen zdát... kéž Ti to vydrží - je to velký dar do života! Opravdu!

Haha, mgtko, mela jsem u toho prispevku vyse napsany nastin toho, co jsme delali jako cca 13tilete na oddile, ale pak jsem to radsi smazala a to si myslim, ze i jako mala jsem dost spolehliva byla. Ale ty kousky adrenalinu si urve kazdej..