Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.10.2016 12:10
Aristoz

XXX.XXX.211.246

Dobrý den.Řeším teď takovou menší věc se, kterou jsem se ted setkala a chtěla bych se zetpat jestli se stím má někdo zkušenosti.Jedná se o mladého koně a zvykání si na udidlo.Momentálne je koník ve fázy přípravy na obsedání.Sedlo není vůbec žádný problém.Krásně ho přijmul a koník je stejný jako bez něho.Problém začíná v nandání uzdečky.Vše si nechá bez problémů nandat.Ale jakmile ho nauzdím všimnu si okamžité změny jeho nálady.Je až takový apatický.Nechce nikam jítcož normálně problém není.I když má na sobě uzdečku tak ho za ní nevodím mám přez ní provazovou ohlávku takže do huby mu nikdo nesaha.Zubař byl před 4 měsíci a vše v pořádku.Nějak si nedokážu vysvětlit jeho zmenu. Uzdečku nenosí pravidelně, ale hodněkrát už ji na sobě měl.Chci aby ho prace semnou bavila a né aby to měl za trest a nebo aby z toho byl znechucený.Máte stímto zkušenosti?

10.10.2016 18:56
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Každý kůň na to reaguje jinak, někomu to trvá déle si zvyknout, někomu je to úplně jedno. Chce to spíš čas, klid a trpělivost, koník si musí zvyknout. Chválit za každou blbost. Nevidím spíš důvod, proč dávat pře uzdečku parelku. Ta má své určité vlastnosti, tlakové body, což se může bít zároveň s uzdečkou. Co takhle parelku vyměnit za obnoskový nánosník a vodit koně na tom?

Letuce

11.10.2016 09:46
Letuce

XXX.XXX.42.151

Co zkusit zatím jen obnosek dle zásad "Nech se nést", celkem se mi to líbilo na mladé koně a dá se na tom i jezdit =)
Případně půjčit uzdečku rambo micklem, údajně na ní koně reagují lépe, i když teda vlastní zkušenost nemám smajlík

11.10.2016 09:47
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Bylo by lepší, aby si kůň zvykl na obojí do budoucna. Obnosek i udidlo se dá krásně kombinovat nezávisle na sobě.

11.10.2016 12:15
vattunka

XXX.XXX.129.153

Já u mladých koní používám normální stájovku, na kterou je zvyklý a uzdečku dávám přez to, vždy na chvilku jen tak mimochodem, třeba u čištění a pak zas sundám a pustím do výběhu, rozhodně za ní nevodím a neuvazuji, má to prostě jen navíc, klidně dám i pamlsek a než se dostanu k obsedání a ježdění, kůň bere uzdečku jako úplně normální součást a pak nic neřeší, je fakt, že já hodně připravuji ze země, práce na dvou lonžích...takže pak většinou sednu a jedusmajlík

11.10.2016 12:50
dsj

XXX.XXX.116.98

Někteří koně reagují na nové zážitky pohybem a někteří "nepohybem". Jestli koník na nasazení uzdečky reaguje tak, že nechce jít, tak bych se mu snažila velmi jemně a trpělivě ukázat, že jsem to stále já, kdo určuje kam a jak rychle půjde. Je dobře si tohle ujasnit hned na začátku, při malých a bezpečných komunikačních problémech jako je tenhle, protože jinak hrozí nebezpečí (aspoň podle mých zkušeností), že kůň bude reagovat "nepohybem" i na některé další vaše požadavky, třeba až si na něj sednete a on se znovu bude muset vyrovnat s dalším neznámým a ze začátku pro něj třeba ne úplně happy zážitkem.

11.10.2016 17:26
Aristoz

XXX.XXX.39.210

Moc děkuji za příspěvky. Zazila jsem docela dost obsedani a nikdy se mi nelíbil ten spěch(jelikož to byli větší stáje )Chci na vše jít pomalu a nic nezkazit. Urcite vyzkouším vše aby mu to bylo pohodlnější, protoze mi na tom hodně záleží a nechci narušit vztah, který spolu mame. Moc dekuju.

11.10.2016 23:15
helas

XXX.XXX.12.12

Udidlo a na něm parellka... nojo.
Ono je potřeba mladému koni ty podněty dávat po trochách - a nepokračovat dál, dokud se nesžije s tím předchozím.
Podle stejného principu třeba platí, že mladému koni dám jednou lomené stihlo raději, než "jemné" dvakrát lomené... Co starší kůň ocení jako jemné, vysílá remontě příliš mnoho signálů.

Karol Hollý kdysi popisoval, že své mladé koně obsedá na bosalu. Inu - stěží si lze představit jednodušší uždění...pokud se to s ním ovšem umí...smajlík

V uvedeném případě by možná bylo na místě dát koni běžné, jednou lomené stihlo, nachystat mu na jízdárně nějaké přelízačky - a vyzkoušet si práci na dvou lonžích, čili ze země smajlík
Dtto pak v terénu, zase na dvou lonžích, pěkně za koněm pěšky.

Po téhle přestávce, která byla vyplněna prací ze země, a měla i naučit koně vnímat udidlo - by už koník neměl mít strach "co bude" z toho udidla. Jednou lomené udidlo vysílá požadavky jednoduché a koním srozumitelné.

Ovšem celkový postup dávkování a tak, to je nutné dělat "podle koně". Čili podle toho, co říká, jak se tváří.
Ptát se ho: "Tohle bereš? Tomuhle nerozumíš? A tohle chceš; tomu rozumíš?"
Při správné postupné práci se kůň bude ptát svého člověka na přesně tytéž otázky :-D

A to je zárodek budoucí ochoty koně spolupracovat. Ta ochota nastne, když bude rozumnět všemu, co se po něm chce, a nebude zmaten nějakými složitostmi. A wo tom to je... :-D
Protože koně jsou ve své podstatě nesmírně ochotná zvířata; jen holt když je něčeho moc najednou, je toho holt příliš...

12.10.2016 10:55
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

No já to viděla u pár koní a když jsem připravovala mladou poničku naší na obsednutí a sedlo, tak bylo vše bez problémů a když dostala prvně uzdečku a udidlo, tak to bylo sice nepříjemné pro ní, stále se snažila ho zbavit ale jen jazykem, který vytahovala ven a dovnitř a za čtvrt hodiny byl klid.Takže opravdu to na každého koně působí jinak.Někteří koně se se změnami vypořádávají dlouho, jiní to přijmou ihned.Trpělivost, koník bude ok, až mu to docvakne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík