Dcera už je na poníka velká a nechali jsme ho jako společníka.Poníkovi je přes 20 let.Žádné jiné děti na ježdění nemáme a ani nesháním.Jak to máte s poníky jako společníky?Necháte je courat po ohradě, či s nima chodíte ven, pracujete s nimi na ruce, aby, nezdivočeli?
A případně jakým způsobem a jak často?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám poníka jako společníka ke koňským marodům, nedělá nic. sporadicky se s ním někdo proběhne na ruce mezi kužely, ale to je všechno.Ráno se vodí z boxu na pastvinu a večer zpátky, základní kontakt s člověkem má, vyžití a pohyb také. A je už takhle pár let v pohodě, nejmírumilovnější zvíře ve stáji.
Záleží na tom, jestli má poník ve výběhu možnost dostatečného pohybu a psychických stimulů, např. s dalším koněm, aby se nenudil a stálý kontakt s rozumným dospělým, který zajišťuje nebo alespoň dohlíží na základní manipulaci, čištění atd. Pak by měl být ponďa i bez ježdění v pohodě.
Náš poníček je v pohodě, ale včera přijel veterinář na injekci.Kdysi ho blbě, píchl, a včera bylo rodeo.Vytrhl se mi, začal vyvádět...Poník cca 3 měsíce, stojí, kromě nějaké lonže a procházek.Tak jsem si tak řekla, jestli bych s ním neměla něco dělat?Je fakt, že mám práce až nad hlavu-ještě po práci starost o seniora, za kterým dojíždím, děti, tréninky se sportovní kobylou..Nechci nic podceňovat, ale asi s tím poníkem budu muset něco dělat...I když možná to byl, jen, stimul, že viděl prostě veterináře, na kterého má špatnou vzpomínku, nevím...

Nechápu.
Poníček je taky senior, živý tvor, ne podsedlová dečka nebo hračka pro velkého, který je ten, který vás zajímá, nebo kolo po sezoně.
Je třeba pečovat o poníčkovo blaho, aby se nenudil, necítil nepotřebný, udržoval si svaly a klouby v nějaké bezbolestné funkčnost, snižoval riziko IR a sarkopeniei.
Můžete tvořit cokoli na ruce, pozitivku, parelovat, chodit na dvou lonžích, zapřahat, půjčit si dítě nebo děti...nemusí vám to samo o sobě zařídit, že ten poník pak bude automaticky vychovaný...ale snad jde i o něj, nejen o vás.Sloužil vám a jste jako majitel za zvíře zodpovědná do konce jeho dní.
Veta můžete řešit i fajfkou nebo sedalinem nebo jiným vetem, že..
Vím, že používám ostřejší tón, ale mám moc ráda poníčky a moc nerada uvažování o zvířatech jako o doplňcích k něčemu nebo něčeho bez ohledu na ně samotné.
Hádám, že nejjednodušší prostě je si ho občas vzít, vyčistit, učesat. Podle toho co máte za možnosti s ním třeba pracovat na ruce. Jen tak pro radost. Sloužil vám 10 let, je mu přes dvacet a taky je to starý senior, o kterého je třeba pečovat.
Jestliže ho jezdily těch deset let vaše děti, tak je zapřáhněte že on je vozil a teď je to na nich aby mu zajistily pohodu
Děti s ním určitě pracují.Na ruce přes překážky, češou ho cca 2x týdně, já ho čistím cca 3 x týdně, kontakt s námi má,1x týdně s ním děti skáčou přes kavalety.Přes léto moc na procházky nechodí, cca fakt sem tam, protože jsou ve velkém výběhu.V zimě mají koně výběh menší a proto koně beru 4x týdně na ruku ven.Jen nevím, jestli už pro něj nemám víc udělat...
Jestli děláte opravdu vše, co píšete, nemusíte mít žádné obavy. Pro koně je důležitá hlavně psychická pohoda. Aby chodil s ostatními koňmi, nebyl jimi utlačovaný, měl dostatek žrádla a byl prostě v pohodě. Vždyť je to děda, co byste pro něho chtěla ještě dělat ? Nechte ho v klidu dožívat.
Souhlasím se Zuzkaa a taky mi přijde, že se jenom bál veterináře. My máme staré koně na dožití na pastvě, ve stádu, dostatek vody a kvalitního žrádla a nemám pocit, že by jim něco chybělo. Hlavně, aby měl dostatek prostoru, kvalitní krmivo, hlídat zdraví a ideálně aby byl ve stádu. Co víc může kůň chtít? Nemyslím si, že mu chybí to, že musí něco dělat protože to člověk chce Samozřejmě nějaká ta mrkvička, pohlazení pokud je to mazel, ale nějaká práce s dědečkem...já bych ho nechala, pokud má to co jsem psala.

napsal(a):
Nechápu.
Poníček je taky senior, živý tvor, ne podsedlová dečka nebo hračka pro velkého, který je ten, který vás zajímá, nebo kolo po sezoně.
Je třeba pečovat o poníčkovo blaho, aby se nenudil, necítil nepotřebný, udržoval si svaly a klouby v nějaké bezbolestné funkčnost, snižoval riziko IR a sarkopeniei.
Můžete tvořit cokoli na ruce, pozitivku, parelovat, chodit na dvou lonžích, zapřahat, půjčit si dítě nebo děti...nemusí vám to samo o sobě zařídit, že ten poník pak bude automaticky vychovaný...ale snad jde i o něj, nejen o vás.Sloužil vám a jste jako majitel za zvíře zodpovědná do konce jeho dní.
Veta můžete řešit i fajfkou nebo sedalinem nebo jiným vetem, že..
Vím, že používám ostřejší tón, ale mám moc ráda poníčky a moc nerada uvažování o zvířatech jako o doplňcích k něčemu nebo něčeho bez ohledu na ně samotné.
Žofré, já bych tak ostrý tón, bez znalosti životních podmínek konkrétního koně nepoužila. Úplně ideální to má málokdo a je fajn, když se koně, když už nemůže nezbaví a je "doma", kde na něm lidem záleží (nezkouší z něho vyrazit výkon za každou cenu, jak tomu u prodaných vysloužilců často bývá) i za cenu toho, že na něho majitelé mají momentálně méně času než v jeho aktivních časech.
Samozřejmě, pro opravdu pracujícího koně, který náhle přejde z plné práce do "nicnedělání" je to výrazná změna, ale některému stačí jen vycházky na ruce, jiný potřebuje alespoň trochu jízdárenské práce, pokud to jde, některému stačí jen ta péče o srst a denní kontakt s jeho člověkem a koňští parťáci, aby byl ok, případně se necítil odstrčený, ale není třeba honit sebe i koně za každou cenu, když ten čas majitelce třeba momentálně chybí a nebo kůň nemá chuť. A pod stresem to stejně nejde. Myslím, že majitelka se snaží řešit hned první, relativně malý problém, který nemusí se sníženou aktivitou ani souviset.
Samozřejmě ideál by si přál pro své koně každý odpovědný majitel, ale ruku na srdce, kdo ho opravdu má? Čas i podmínky? Možná vy ano, já tedy přiznávám, že mám stále co vylepšovat a to si nemyslím, že by se moji koně měli špatně, přestože se poník "fláká" na pastvině.
A odpovědnost do konce jeho dní je také jen řečnický obrat, do doby kdy se nemůžete ze zdravotních důvodů sebe nebo blízkých postarat sama, dostanete se do finanční tísně nebo třeba do doby než se vám podaří prodat někomu, kdo stojí za starou bačkoru.
Hezky se píšou písmenka, já s vámi i v zásadě souhlasím, ale pohyb v realitě je mnohdy o kompromisech.

napsal(a):
Žofré, já bych tak ostrý tón, bez znalosti životních podmínek konkrétního koně nepoužila. Úplně ideální to má málokdo a je fajn, když se koně, když už nemůže nezbaví a je "doma", kde na něm lidem záleží (nezkouší z něho vyrazit výkon za každou cenu, jak tomu u prodaných vysloužilců často bývá) i za cenu toho, že na něho majitelé mají momentálně méně času než v jeho aktivních časech.
Samozřejmě, pro opravdu pracujícího koně, který náhle přejde z plné práce do "nicnedělání" je to výrazná změna, ale některému stačí jen vycházky na ruce, jiný potřebuje alespoň trochu jízdárenské práce, pokud to jde, některému stačí jen ta péče o srst a denní kontakt s jeho člověkem a koňští parťáci, aby byl ok, případně se necítil odstrčený, ale není třeba honit sebe i koně za každou cenu, když ten čas majitelce třeba momentálně chybí a nebo kůň nemá chuť. A pod stresem to stejně nejde. Myslím, že majitelka se snaží řešit hned první, relativně malý problém, který nemusí se sníženou aktivitou ani souviset.
Samozřejmě ideál by si přál pro své koně každý odpovědný majitel, ale ruku na srdce, kdo ho opravdu má? Čas i podmínky? Možná vy ano, já tedy přiznávám, že mám stále co vylepšovat a to si nemyslím, že by se moji koně měli špatně, přestože se poník "fláká" na pastvině.
A odpovědnost do konce jeho dní je také jen řečnický obrat, do doby kdy se nemůžete ze zdravotních důvodů sebe nebo blízkých postarat sama, dostanete se do finanční tísně nebo třeba do doby než se vám podaří prodat někomu, kdo stojí za starou bačkoru.
Hezky se píšou písmenka, já s vámi i v zásadě souhlasím, ale pohyb v realitě je mnohdy o kompromisech.
Nemám to vůbec ideální, ani podmínky ani výsledek, každý kůň je jiný a jeho potřeby taky, koni jistě nechybí "výkon" a lidi mám též před koňmi a situace každého se mění - o tom žádná.
1.mám raději přístup"co bude dobře pro toho koně"/ budu s e snažit s ním dělat tak, aby se dobře cítil, udržel ve vyšším věku v co nejlepším stavu/ než"aby nedělal bordel u veta"/osobně si myslím, že to s odstavením 3 měsíce vůbec nesouviselo/. Pokud mám představu" pro toho koně by bylo asi dobře to a to a to", klidně mohu dodat "ale bude jen to, tohle nebude zatím a tohle nebude nikdy-protože na to nemám/čas, schopnosti, peníze, cokoli"/
A nevěším se z toho, že to nemám dokonalé, ale alespoň vím, kterým směrem by byl prostor k posunu.
2.dvacetiletý pony není děda, ani teplas by nemusel být, natož prakůň/ starám se o 22 letou a dost si dělám starost, jak to budu zvládat za deset let, já, ne prakůň/, nejstarší tohoto plemene jsme viděla 37letou.O tuhle a jednu další se už jen starám, jsou muže a dcery, svou vozící jsem prodala před dvěma lety, právě proto, aby se ona měla líp, když já už to nedávám.Nové majitele jsem vybírala rok, jako FOD pěstouny, bez inzerátů, s referencemi společných známých, zájemce sem několikrát zvala, pomáhala jim se sehrát..dodnes jsme v kontaktu a zvou mě, kobyla je stále stejně jemná, poslušná..jasně, že pokud bych musela prodat narychlo, hrozil by přehmat víc a je mi jasné, že ne každý má koně vysloveně jako peta, chovatel by takhle jednat taky nemohl, potřebuje prodávat.
3.kůň jdoucí do senia je jako stárnoucí člověk, částečně opotřebený, podle toho, jak žil dosud.Většinou nepotřebuje skákat/ chrupavky už nejsou jak zamlada/, ale potřebuje posilovat "core"-břišní a zádové svaly, aby nebolela záda. A potřebuje spíš "pilates" a nad povrchem i pohybem víc přemýšlet, aby mu neubývaly rychle svaly/sarkopenie/.Déle se uvolňuje, sem tam někde něco pobolívá.takže spíš rehabilitační tělocvik nebo ježdění než honění se za výkony, pro ty jsem nikde nehorovala.
A nechat jen ve stádě se společníky a kontrolou stavu/ a kondice včetně váhy/ a čištěním a drbáním jde taky, prostě část svalů zmizí, ale na to pasení to bude stačit - proč by měl od hlavy divočet? Špatně by to asi šlo iu IRky...tam je základ pohyb. Za nejhorší považuji střídání období "nemám čas, kůň nedělá nic, však je na pastvině" a "dneska lezu nahoru na dvě hoďky, čas jsem urvala"-sval se nedostaví za den, u staršího koně se vůbec blbě znovu staví ztracené.