Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

e

17.10.2016 14:41
e

XXX.XXX.213.70

Asi se jen potřebuji vypsat a možná podpořit (nebo naopak konfrontovat s realitou?)...

Před několika lety jsem si do polovičního pronájmu vzala kobylu, tehdy pětiletou, kříženku APH. Mně bylo necelých třicet a chtěla jsem si tím splnit svůj dětský sen, být u koní. Ač kobyla nikdy nebyla jednoduchá povaha (v mládí velmi střídala majitele), na ježdění byla hodná a tak jsme se spolu plácaly pár let po lesích a byly spokojené. Po nějaké době se její majitel rozhodl ji prodat a já, ač jsem nikdy nechtěla mít vlastního koně, jsem ji nakonec odkoupila, aby se opět nestalo, že bude putovat z ruky do ruky. Přestěhovala jsem si ji do místa svého bydliště a vše bylo fajn. Bohužel jsem po pár měsících zjistila, že kobyla má nevyléčitelnou dědičnou nemoc. V té době jsem si ještě myslela, že se s ní dá, při dodržení určitého managementu, tak nějak normálně fungovat. A tak jsme tedy fungovaly, zhruba další jeden rok. Vloni na jaře si kobyla ve výběhu přivodila velmi vážný úraz nohy a díky němu strávila 15 týdnů na klinice, poté další dva měsíce doléčování doma na boxu. Suma za léčení se vyšplhala na šestimístnou cifru, nicméně noha je až na kosmetickou vadu naprosto funkční a bez následků. Letos na jaře jsem s klisnou tedy opět začala pracovat. Během těch pár let jsme se od lesoježdění dostaly k trochu serióznější práci v podobě drezury, WE, ježdění pod dámským sedlem atd. Klisna se jevila velmi šikovná v podstatě na cokoliv, co jsem si vymyslela a měla jsem z ní opravdu radost. Bohužel i přes veškeré moje snahy jí dohnala její nemoc a já jí letos v červnu trvale odstavila do invalidního důchodu.

Tím začalo hledání nového koně. Za ty roky a hlavně poslední čas tréninků jsem už věděla, jakým směrem se chci zhruba v jezdectví ubírat a zároveň, jací mi vyhovují koně. Bohužel mi přijde, že tato dvě kritéria jsou nějak neslučitelná. Mám ráda koně povahou amerických plemen - tzn. klidní, pohodoví, spolupracující s člověkem. Zároveň chci jezdit klasickou drezuru, cowboy dressage, working equitation apod., na což tak úplně, díky chodům, amíci vhodní nejsou. Ale vzpomněla jsem si na svůj dávný sen a tím je morgan - splňuje jak povahu, tak předpoklady pro tyto disciplíny. V Evropě velmi málopočetné plemeno, dovoz z US nepřipadá v úvahu (finance). Objevila jsem pár koní v DE, AT, ale buď s majiteli není domluva nebo se jedná o hříbě nebo je cena nad můj limit. A tak hledám něco jiného, co by vyhovovalo mým požadavkům a mám pocit, že prostě takový kůň snad neexistuje Hledám už 4 měsíce a stále jsem nenarazila na "to pravé". Kdekdo by si třeba koupil koně, který tak nějak vyhovuje a doufal, že zbytek přijde. Já ale chci za svou investici prostě to, co hledám. Hledám přeci parťáka na x dalších let a tak to prostě musí být přesně on, ten co mě chytne za srdce už při prvním pohledu... Kůň by to měl být mladý, nejlépe čerstvě obsedlý, k tomu ke všemu mám i požadavek na barvu, resp. v žádném případě nechci šimla, zrzka nebo strakoše. A tak stále jen hledám a hledám a nenacházím...

17.10.2016 14:51
sisi58

XXX.XXX.191.1

4 měsíce není moc, vzhledem k tomu, že pak ho budete mít léta

e

17.10.2016 15:03
e

XXX.XXX.213.70

To si také říkám, ale když se za tu dobu neobjevilo vůbec nic, tak nějak začínám propadat depresi

17.10.2016 17:28
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Není třeba propadat panice,4 měsíce jsou velmi krátká doba, záleží na tom, zda prostě ten morgan je ten, kterého opravdu chcete, pokud ano, tak bych počkala třeba rok ještě, mezitím zase něco málo došetřila na tu částku, kterou jste ochotná dát za toho koně, něbo si najít tedy jiné plemeno.Přeci není kam pospíchat, dneska nic najít nemusíte a za týden už ho třeba budete mít doma ve stáji.Nevěšte hlavu, nekupujte koně, o kterého nestojíte, nebyli by jste ani jeden šťastný.Chce to vytrvat, koně nás přeci naučili býti trpěliví.-)

17.10.2016 17:37
elizabetha

XXX.XXX.0.0

4.měsíce na hledání toho pravého kterého chcete mít na dalších x třeba i desítky let není opravdu žádná dlouhá doba. Určitě bych ještě počkala a pořádně hledala a projížděla internet. Jinak ty amíky bych až zas tak moc neodsouvala. Mě se třeba zdá že ten můj by byl na zmiňované disciplíny uplně ideální. A myslím že by ho to možná bavilo i více než to na co ho chci já

e

18.10.2016 09:47
e

XXX.XXX.213.70

Všechny morganí prodejní weby mám v merku, sleduji je každý den. A čekám. Ani ty QH a PH úplně nezatracuji, jen prostě ty chody tam nejsou, oni ty nožičky couraj krásně po zemi (což je ale zase velmi pohodlné ). Peníze problém nejsou, jen prostě nechci dát za koně na rekreaci dvěstě tisíc, to mi opravdu přijde moc a zbytečné.
Díky za podporu a utvrzení v tom, že můžu být zatím klidná a vyčkávat a hledat a doufat

hanulinka

18.10.2016 10:43
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Pokud vim, na WE se pouzivaji v temer 80 % kone spanelskeho puvodu
tedy-lusitano, pre a podobne..

e

18.10.2016 10:47
e

XXX.XXX.213.70

hanulinka napsal(a):
Pokud vim, na WE se pouzivaji v temer 80 % kone spanelskeho puvodu
tedy-lusitano, pre a podobne..

Nerozumím Vašemu příspěvku, resp. souvislosti.

18.10.2016 12:29
kapička

XXX.XXX.77.39

Mě taky při zmínce o working equitation a povzdechem nad plochými chody amíků napadl nějaký španěl. Ti na to mají chody, jsou ochotní se naučit "kdejakou blbost", spolupracují s člověkem, třeba u filmu se používá PRE velmi často na všechno možné, od klidného hereckého koně po vybušného hřebce pro kaskadéry ( občas oboje v jednom koni) a hlavně WE je tak nějak jejich disciplína.

e

18.10.2016 12:32
e

XXX.XXX.213.70

Povaha španělů mi nevyhovuje, proto je ve svém výběru nemám. Navíc WE si chci jezdit pouze jako jednu z disciplín a pouze na rekreační úrovni.

18.10.2016 14:58
-Veru-

XXX.XXX.18.12

A co něco typu irský cob (jsou i jednobarevní), frís, kladrubák, lipicán (tmavý)...? Pěkná barokní plemena, která se budou pod dámským sedlem krásně vyjímat a na hobby drezúru s WE taky nebudou úplně špatní. Hodně oblíbení ve španělsku jsou i kříženci PRE, takový warlander na pohled nevypadá špatně a povahou nebude tak složitý, jako čistý španěl. Nebo šlonzáci jsou v poslední době v oblibě.
Jen tipy, co mě z patra napadly :) Každopádně bude určitě záviset na konkrétním jedinci, abyste se nedivila, když nakonec skončíte se zrzavým 10 letým čtčkem :).

e

18.10.2016 15:16
e

XXX.XXX.213.70

Žádné z těchto plemen se mi nelíbí, pouze jsem okrajově zauvažovala o šlonzákovi. A ta Vaše předpověď v poslední větě mě taky trochu straší

18.10.2016 15:28
majkulka

XXX.XXX.237.148

e napsal(a):
Všechny morganí prodejní weby mám v merku, sleduji je každý den. A čekám. Ani ty QH a PH úplně nezatracuji, jen prostě ty chody tam nejsou, oni ty nožičky couraj krásně po zemi (což je ale zase velmi pohodlné ). Peníze problém nejsou, jen prostě nechci dát za koně na rekreaci dvěstě tisíc, to mi opravdu přijde moc a zbytečné.
Díky za podporu a utvrzení v tom, že můžu být zatím klidná a vyčkávat a hledat a doufat

Tak ono to "courání" nožiček po zemi je hlavně u all around linií. Reining a natož cutting linie jima umí pěkně mrskat A přiznám se že jsem hoooodně dlouho scháněla amíka - qh. Chtěla jsem min 4 letou klisnu, ZDRAVOU, zajímavá barva jen plus. A zaměření defacto to samé jako Vy. Jen do budoucna bych chtěla i chovat. V Čechách jsem absolutně nic nesehnala. Klisnu jsem si dovezla. A bez pár fufníků byla cena 200 tis.

18.10.2016 15:31
polárka.15

XXX.XXX.208.141

-Veru- napsal(a):
A co něco typu irský cob (jsou i jednobarevní), frís, kladrubák, lipicán (tmavý)...? Pěkná barokní plemena, která se budou pod dámským sedlem krásně vyjímat a na hobby drezúru s WE taky nebudou úplně špatní. Hodně oblíbení ve španělsku jsou i kříženci PRE, takový warlander na pohled nevypadá špatně a povahou nebude tak složitý, jako čistý španěl. Nebo šlonzáci jsou v poslední době v oblibě.
Jen tipy, co mě z patra napadly :) Každopádně bude určitě záviset na konkrétním jedinci, abyste se nedivila, když nakonec skončíte se zrzavým 10 letým čtčkem :).

Chci dát jen takovou vskusku mimo téma - když jsem viděla to "zrzavý ČT"

Můj sen byl vždy mohutnější ČT - valach se 4 bílýma ponožkama, širokou lysinou a čokoládové barvy. Na takovém jsem v dětství jezdila, byl to hrozně hodnej koník, a tak mi ta "láska" zůstala. A samozřejmě, co osud nechtěl... nakonec mám KOBYLU, rezavou, plnokrevnou a z mého ideálu má jen širokou lysinu

Jinak na výběr ideálního koně je času dost, nejde to nijak limitovat. Až to přijde, tak to bude boom efekt a budete vědět, že to je ON, co jste chtěla. Nejlepší věci v životě přijdou samy..

e

18.10.2016 15:56
e

XXX.XXX.213.70

Majkulka: máte pravdu, navíc když už se mi nějaký amík aspoň trochu zalíbí a vyžádám si 5 panel test, koukají na mě všichni jak zjara... Ono kupodivu nestačí, že otec ho má čistý, když u matky se žádný nedělal... jednoho 11 letýho důchodce už živím...

polárka.15: každý máme nějaký sen a je vždy úsměvné se zpětně dívat, jak moc se mu ten daný reálný koník nakonec podobá - resp. spíše nepodobá Jakmile se prostě dostaví ten wow efekt, co Vás chytne za srdce, tak jde všechno stranou. V duchu těchto zkušeností jiných koňáků mě stále více přepadá představa nějakého strakatého malopoláka, šimloidní A1/1 a podobné "hrůzy" řehtající mi při vlezu do ohrady vstříc...

Neregistrovaný uživatel

18.10.2016 16:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208

Mě tak napadl ale to se nebude shánět v čr dobře i když v německu občas ano. Co takový knabstrupp? Je to flekaté, pěkné viděla jsem v inzerci čas od času i "barokního" typu. anebo barovk pinta či prostě flekatého teplase s pp. takových se taky pár najde smajlík

Neregistrovaný uživatel

18.10.2016 16:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208

Neregistrovaný uživatel

18.10.2016 16:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208

Jestli vás to uklidní, požadavek na první kobylu byl něco malého kulatého na western - bylo to roční cosi s kýbloidní hlavou vysoké už v roce a půl 165 smajlík ok, požadavek na druhého koně, hodný malý fjordík, hucul a pod byl to zmetek na entou. Dál - nechci mamuta žlutá a bílá barva je hnusná - no 183cm vysoká kinská byla doma smajlík
Poslední kůň tak si už našetřim a koupim si hříbě kladrubáka - vraníka. Mno co mi skončilo doma? achaltekinka perlino smajlík toliko k tomu co člověk chce a co mu skončí v maštali. Ale můžu říct že nelituju ani jednoho. Byli to všecko skvělí koně kteří překvapovali zásadně příjemně.

18.10.2016 17:58
Íháček

XXX.XXX.194.11

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mě tak napadl ale to se nebude shánět v čr dobře i když v německu občas ano. Co takový knabstrupp? Je to flekaté, pěkné viděla jsem v inzerci čas od času i "barokního" typu. anebo barovk pinta či prostě flekatého teplase s pp. takových se taky pár najde smajlík

Zadavatelka pise ze flekate v zadnem pripade nechce takze vami uvedene asi nebude pro ni vhodne. Diky bohu ze se jeste najde nekdo kdo nepropad flekate manii.

edwina

18.10.2016 18:30
edwina

XXX.XXX.40.41

Jak to tak čtu, nenapadlo vás do výběru přidat welsh coba? Má chody, temperament, KVH přibližně jako morgan a elegantní pohyb. A všichni do jednoho jsou bystří a inteligentní. Myslím, že americká plemena mají unikátní klidnou povahu, danou jejich odchovem (s trochou nadsázky: co s kovbojem nespolupracovalo po půl roce svobodného pohybu na rozlehlé pastvině, bylo zastřeleno a hozeno psům ). Pokud chcete "chodovějšího" koně, bude zároveň temperamentnější, už ne takový dobrák od kosti v typu "mouchy snězte si mě". Já morgany osobně neznám, ale co jsem kde viděla a četla, nabyla jsem dojmu, že jsou to živější koníci, žádní salámisté...

hanulinka

18.10.2016 19:21
hanulinka

XXX.XXX.17.204

e napsal(a):
Nerozumím Vašemu příspěvku, resp. souvislosti.

Na working equitation se pouzivaji prevazne spanelske rasy
pura raza espanola, nebo lusitano, jejich krizenci a podobne.
zastoupeni techto plemen je v tomto sportu drtive.
zu rozumite, co jsem myslela?

Galeli

18.10.2016 19:26
Galeli

XXX.XXX.205.245

e napsal(a):
Asi se jen potřebuji vypsat a možná podpořit (nebo naopak konfrontovat s realitou?)...

Před několika lety jsem si do polovičního pronájmu vzala kobylu, tehdy pětiletou, kříženku APH. Mně bylo necelých třicet a chtěla jsem si tím splnit svůj dětský sen, být u koní. Ač kobyla nikdy nebyla jednoduchá povaha (v mládí velmi střídala majitele), na ježdění byla hodná a tak jsme se spolu plácaly pár let po lesích a byly spokojené. Po nějaké době se její majitel rozhodl ji prodat a já, ač jsem nikdy nechtěla mít vlastního koně, jsem ji nakonec odkoupila, aby se opět nestalo, že bude putovat z ruky do ruky. Přestěhovala jsem si ji do místa svého bydliště a vše bylo fajn. Bohužel jsem po pár měsících zjistila, že kobyla má nevyléčitelnou dědičnou nemoc. V té době jsem si ještě myslela, že se s ní dá, při dodržení určitého managementu, tak nějak normálně fungovat. A tak jsme tedy fungovaly, zhruba další jeden rok. Vloni na jaře si kobyla ve výběhu přivodila velmi vážný úraz nohy a díky němu strávila 15 týdnů na klinice, poté další dva měsíce doléčování doma na boxu. Suma za léčení se vyšplhala na šestimístnou cifru, nicméně noha je až na kosmetickou vadu naprosto funkční a bez následků. Letos na jaře jsem s klisnou tedy opět začala pracovat. Během těch pár let jsme se od lesoježdění dostaly k trochu serióznější práci v podobě drezury, WE, ježdění pod dámským sedlem atd. Klisna se jevila velmi šikovná v podstatě na cokoliv, co jsem si vymyslela a měla jsem z ní opravdu radost. Bohužel i přes veškeré moje snahy jí dohnala její nemoc a já jí letos v červnu trvale odstavila do invalidního důchodu.

Tím začalo hledání nového koně. Za ty roky a hlavně poslední čas tréninků jsem už věděla, jakým směrem se chci zhruba v jezdectví ubírat a zároveň, jací mi vyhovují koně. Bohužel mi přijde, že tato dvě kritéria jsou nějak neslučitelná. Mám ráda koně povahou amerických plemen - tzn. klidní, pohodoví, spolupracující s člověkem. Zároveň chci jezdit klasickou drezuru, cowboy dressage, working equitation apod., na což tak úplně, díky chodům, amíci vhodní nejsou. Ale vzpomněla jsem si na svůj dávný sen a tím je morgan - splňuje jak povahu, tak předpoklady pro tyto disciplíny. V Evropě velmi málopočetné plemeno, dovoz z US nepřipadá v úvahu (finance). Objevila jsem pár koní v DE, AT, ale buď s majiteli není domluva nebo se jedná o hříbě nebo je cena nad můj limit. A tak hledám něco jiného, co by vyhovovalo mým požadavkům a mám pocit, že prostě takový kůň snad neexistuje Hledám už 4 měsíce a stále jsem nenarazila na "to pravé". Kdekdo by si třeba koupil koně, který tak nějak vyhovuje a doufal, že zbytek přijde. Já ale chci za svou investici prostě to, co hledám. Hledám přeci parťáka na x dalších let a tak to prostě musí být přesně on, ten co mě chytne za srdce už při prvním pohledu... Kůň by to měl být mladý, nejlépe čerstvě obsedlý, k tomu ke všemu mám i požadavek na barvu, resp. v žádném případě nechci šimla, zrzka nebo strakoše. A tak stále jen hledám a hledám a nenacházím...

Je otázka, kolik do toho jste schopna dát.
Znám plemenného hřebce QH, vím že ho kdysi chtěli prodat, nevím jak teď, má chody jako španělský kůň, navíc i parádní styl skoku (krčí nohy lépe jak kdejaký tepolokrevník).
Ale cena je prostě někde jinde
300 tisíc jen to fikne no

hanulinka

18.10.2016 19:39
hanulinka

XXX.XXX.17.204

Je to asi kus od kusu, zalezi i na odchovu a vychove konika
jsem z oblasti, kde je velmi malo amiku, ale co amik..to h.a.j.z.l..a to i ti cisti, i ti krizeni at uz s plnokrevniky, nebo ct
presto verim, ze pri spravne volbe rodicu a spravnem zakladu od mladi to mohou byt super konici.

se spanely mam vice zkusenosti predevsim ze zahranici, a me zkusenosti byly nadmiru pozitivni, at do temperamentu, ucenlivosti tak i charakteru -i hrebcu.
ale...na vystave v lyse jsem byla svedkem predvedeni 2 ruznych koni teto rasy a kone byli arogantni az nebezpecni, se svymi majiteli se prevraceli, triskali s sebou o zem a absolutne nespolupracovali ani v nejzakladnejsich pozadavcich-skoncilo to nakonec fiaskem, jedna jezdkyne spadla-kun utekl, bezhlave lital po arealu a s druhou se jeji zmetek prevratil.
je to sice uz 7-8 let zpatky, ale mam to pred ocima dodnes, i to, ze tito pokladi byli nabizeni za nemalou castku v plemenitbe.

kamaradka, ktera v zahranici kone teto rasy chova, mi to vysvetlila tak, ze k nam se vetsinou dostanou ti levni-u nich v podstate vyrazeni kone.
a za kvalitniho je treba si radne priplatit.
ovsem obcas se povede i ten vyrazeny, zalezi, z jakeho duvodu byl vyrazen-zda z nejakych drobnych nedostatku v exterieru, nebo prave kvuli charakterovym vadam.

je velmi tezke najit sikovneho konika.

a co takhle lipican?
ten by mohl splnovat sirokou skalu pozadavku, a navic jsou dlouhoveci.
to plemeno se vam nelibi?

18.10.2016 20:49
Íháček

XXX.XXX.194.11

Ja znam tri spanely vsichni dovezeni primo ze spanelska z toho dva plemenici. Strasne hodne kone jezdi na nich zacatecnici. Vubec nehrebci muzou stat vedle kobyly a pohoda. Ucenlivi vsichni jezdi zavodne drezuru jeden i skace. Ale je pravda ze to nejsou kone na kterych se da drivi stipat spis citlivejsi.

Ensin

18.10.2016 21:21
Ensin

XXX.XXX.133.229

Jo, to známá hledala bezesrandy 3 roky.. Oni teda doma měli více koní, takže na to tak nespěchala, ale když mi její manžel vykládal, jak projeli bezmála přes 50 koní po celé ČR a žádný nevyhovoval (a to taky neměli přehnaný nároky, prostě pouze věděli co ano, co ne, žádný kompromisy), docela jsem čuměla...

Taky záleží na tom, jestli chcete čistou rasu, nebo se "spokojíte" s nějakým křížencem. Možná by mohla být hodně zajímavá volba něco kříženého s QH .

Ale popravdě- za ty léta, co jsem poznala nějakou tu 100ku koní, mi takový ten wow effect způsobily pouze 3, u kterých jsem si řekla, že tohoto bych brala

18.10.2016 21:31
svatka

XXX.XXX.70.17

e napsal(a):

Nu nevzdávala bych, s menšími požadavky jsme už koně sháněli i dýl, čtyři měsíce žádná mírasmajlík
Pokud chápu správně požadavky - to jest kůň s dobrou jezditelností, na kterém se dá dříví štípat a má aspoň nějaký chody - tak bych se po zmíněných šlonzácích podívala, znala jsem jich více a většina z nich tomuto popisu odpovídala.

18.10.2016 21:41
mgtka

XXX.XXX.22.114

Vzpomínám na jednoho QH, který byl zakoupen od nějakého profijezdce(již je tomu pár let).
Ten kůň byl úplné ČT(vysoký, mohutný-jen pr*el quarterovská) a chody měl naprosto a zcela luxusní, byla to houpačka a byl perfektně naježděný, takže chodil opravdu na myšlenku(a to nepřeháním, sama jsem byla naprosto v šoku, protože jsem si řekla "a támhle nacválám" a ono to prostě samo od sebe přesně v tom místě na cm přesně nacválalo ač jsem si připadala, že pro to naprosto nic nedělám).
ač už je to drahno let, lepší ježdění jsem dodnes nezažila a s láskou vzpomínám.

Tím chci jen říct, že i mezi amíky se dá taková vyjímka najít i když to asi bude patřičně oceněné.

e

19.10.2016 08:34
e

XXX.XXX.213.70

Díky všem za reakce a podporu. Nepsala jsem to sem proto, že bych potřebovala poradit plemeno - v tom mám jasno a tak nějak jste mě utvrdili v tom, že si prostě počkám na toho morgana. On se sem tam nějaký objeví a chovatele mám oslovené a ví o mně, tak snad se něco namane. Stále ještě tajně doufám, že dopadne ten tříletý hřebec, na kterého jsem se byla podívat a zamilovala se na první pohled.

Co se týká výše uvedených návrhů na španěly apod., to opravdu není můj šálek kávy, je to na mě pořád až moc temperamentní. Jelikož jezdím v podstatě až od nějakých 30ti let, nejsem si v sedle tak jistá, jako většina mých známých, kteří ale jezdí od dětství. Proto mám ten požadavek na koně, na kterém se dá dříví štípat (jak někdo trefně výše napsal), ale zároveň pracovitého, abych ho nemusela tlačit do každého kroku. Tohle opravdu ten morgan splňuje.

19.10.2016 10:01
22verunka

XXX.XXX.140.192

Pockejte si casu straveny hledanim se vrati v sedle. On se najde i ten morgan se najde. Uvidite...

19.10.2016 18:27
elizabetha

XXX.XXX.203.144

Pro zadavatelku: můžete mi napsat soukromou zprávu? Možná by vás mohlo zajímat

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.10.2016 09:09

elizabetha napsal(a):
Pro zadavatelku: můžete mi napsat soukromou zprávu? Možná by vás mohlo zajímat

Tak jsem se kvůli tomu zaregistrovala a píšu

Loolipoop

20.10.2016 17:02
Loolipoop

XXX.XXX.254.189

Naprosto mi mluvíte z duše. Člověk zkušenostmi doroste do stavu, kdy má jasnou a detailní představu o tom, jakého koně chce. Před 5ti lety by mi stačilo hodné ČT na courání ven a největší důraz jsem kladla na 100% charakter a spolehlivost koně, protože v té době jsem si nebyla v sedle jistá. Ni další 2 roky uběhli, já měla vyjížďkového koně v pronájmu a pomalu a jistě jsem dospěla k tomu, že chci drezuru a krásného barokního P.R.E nebo Lusitáno. Takže jsem si sehnala "lepšího koně" do pronájmu a jezdila hodně pod dohledem drezurní trenérky. S tou jsem náznala, že tito koně se příliš do drezur nehodí díky vysoké akci nohou. Samozřejmě jsou tací, kteří mají chody vhodné do drezur, na takového koně člověk potřebuje min.10 tis € a víc. S pár sem měla tu čest a jsou to skvělí koně, je pravda, že potřebujete jiný přístup než u našich ČT a dalších teplokrevníků, no pokud si sednete máte z toho koně přítele pro život, který pro vás udělá cokoliv, umí si vytvořit velice silný vztah ke svému člověku, nebo i k rodině, až do takové míry, že upřednostní lidskou společnost před tou koňskou. Jsou velice inteligentní. Jejich temperament se musí umět využít, proto je pokládám za koně pro zkušené - rádi se učí a tak jsou nejvíce spokojení s vysoce jezdecky vzdělaným člověkem. Nesnáší násilí, pokud s nimi budete jednat násilně, vytvoříte z nich vybuchující nervíčky uzlů, agresivita se pak obrátí proti vám. Takový kůň potřebuje klidného člověka s chladnou hlavou, důsledného a s chutí neustálého růstu. Tohle bude jednou můj druhý kůň :) Teď si hledám vlastního 1.koně, teplokrevníka, hodného, vyrovnaného, pracovitého, mladého(4-7let), ale již obsedlého (aby měl základní výcvik) s hezkými elastickými chody, potenciálem do drezur L-S (hobby) a do 80-90tis. Už hledám asi 3 měsíce a zatím nic, co by mě zaujalo natolik, abych se tam jela podívat.

Loolipoop

20.10.2016 17:06
Loolipoop

XXX.XXX.254.189

Už hledám asi 3 měsíce a zatím nic, co by mě zaujalo natolik, abych se tam jela podívat.

Loolipoop

20.10.2016 17:08
Loolipoop

XXX.XXX.254.189

Bazoš mám komplet projetý, kolikrát žasnu nad tím, co prodávající označuje za "koně do drezur" - filozofie typu: skáče to málo, tak tam napíšeme, že je to do drezur...

Loolipoop

20.10.2016 17:09
Loolipoop

XXX.XXX.254.189

Sleduji německé stránky, teď jsem našla jednoho z DE, je to ale 3 měsíce starý inzerát, tak pochybuji, že ještě bude k prodeji. Vydržte, netlačte na pilu on se vám ten koník najde a mě snad taky.

Loolipoop

20.10.2016 17:10
Loolipoop

XXX.XXX.254.189

Omlouvám se, píšu jak mamlas Telefon trochu nedal ten dlouhý text, co jsem napsala a pěkně se mi seká.

20.10.2016 17:13
majkulka

XXX.XXX.237.148

Loolipoop napsal(a):
Naprosto mi mluvíte z duše. Člověk zkušenostmi doroste do stavu, kdy má jasnou a detailní představu o tom, jakého koně chce. Před 5ti lety by mi stačilo hodné ČT na courání ven a největší důraz jsem kladla na 100% charakter a spolehlivost koně, protože v té době jsem si nebyla v sedle jistá. Ni další 2 roky uběhli, já měla vyjížďkového koně v pronájmu a pomalu a jistě jsem dospěla k tomu, že chci drezuru a krásného barokního P.R.E nebo Lusitáno. Takže jsem si sehnala "lepšího koně" do pronájmu a jezdila hodně pod dohledem drezurní trenérky. S tou jsem náznala, že tito koně se příliš do drezur nehodí díky vysoké akci nohou. Samozřejmě jsou tací, kteří mají chody vhodné do drezur, na takového koně člověk potřebuje min.10 tis € a víc. S pár sem měla tu čest a jsou to skvělí koně, je pravda, že potřebujete jiný přístup než u našich ČT a dalších teplokrevníků, no pokud si sednete máte z toho koně přítele pro život, který pro vás udělá cokoliv, umí si vytvořit velice silný vztah ke svému člověku, nebo i k rodině, až do takové míry, že upřednostní lidskou společnost před tou koňskou. Jsou velice inteligentní. Jejich temperament se musí umět využít, proto je pokládám za koně pro zkušené - rádi se učí a tak jsou nejvíce spokojení s vysoce jezdecky vzdělaným člověkem. Nesnáší násilí, pokud s nimi budete jednat násilně, vytvoříte z nich vybuchující nervíčky uzlů, agresivita se pak obrátí proti vám. Takový kůň potřebuje klidného člověka s chladnou hlavou, důsledného a s chutí neustálého růstu. Tohle bude jednou můj druhý kůň :) Teď si hledám vlastního 1.koně, teplokrevníka, hodného, vyrovnaného, pracovitého, mladého(4-7let), ale již obsedlého (aby měl základní výcvik) s hezkými elastickými chody, potenciálem do drezur L-S (hobby) a do 80-90tis. Už hledám asi 3 měsíce a zatím nic, co by mě zaujalo natolik, abych se tam jela podívat.

Mám kamarádku, která se specializuje na chov drezurních koní. Má 4 chovné klisny dovežené z Německa, pouští pouze hřebci v Německu. A právě od ní vím, že koně, ktterého hledáte Vy - dle Vašich parametrů budete hrozně špatně hledat Bohužel díky ceně. Tito koně jsou neuvěřitelně v kurzu a za mladého, hlavně zdravého, s potenciálem do drezůr = cena 150 tis. Bohužel. Seženete asi levnějšího, ale... Bývají problémy s charakterem, problémy s nohama, zádama.

Loolipoop

20.10.2016 17:53
Loolipoop

XXX.XXX.254.189

majkulka napsal(a):
Mám kamarádku, která se specializuje na chov drezurních koní. Má 4 chovné klisny dovežené z Německa, pouští pouze hřebci v Německu. A právě od ní vím, že koně, ktterého hledáte Vy - dle Vašich parametrů budete hrozně špatně hledat Bohužel díky ceně. Tito koně jsou neuvěřitelně v kurzu a za mladého, hlavně zdravého, s potenciálem do drezůr = cena 150 tis. Bohužel. Seženete asi levnějšího, ale... Bývají problémy s charakterem, problémy s nohama, zádama.

Já vím za zvíře s TOP původem a okolo 4 let jsou ceny tak od 5000€. Dívám se hodně i po skokově drezurních zvířatech, i tam se dá najít diamant.

20.10.2016 19:47

Lolipoop: Jednu takovou jsem nedávno koupila. Měla jsem požadavky podobné, jako Vy, jen s tím rozdílem, že jsem prostě chtěla jen chodového koně. O jeho možnostech ve sportu jsem nechtěla spekulovat kvůli svým podmínkám, které si myslím, že do vyššího sportu mi neumožní trénovat a na dojíždění za ustájeným koněm u trenéra nemám kapacitu ani finance. Sháněla jsem koně již se základy, abych se mohla "vozit" , nakonec jsem si přivezla 6letou remontu, protože prostě takoví koně fakt skoro nejsou k prodeji... a jsem ráda, že jsem sehnala. Jen s tou přípravou bude krapet víc práce

21.10.2016 13:31

Za takovou cenu najít takové zvíře musí být opravdu velké štěstí... Oni ti dobří koně mají tu cenu opravdu daleko výš...

Loolipoop

22.10.2016 14:23
Loolipoop

XXX.XXX.254.189

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Za takovou cenu najít takové zvíře musí být opravdu velké štěstí... Oni ti dobří koně mají tu cenu opravdu daleko výš...

Já sem názoru, že to není nemožné. Když nic nenajdu, tak hold půjdu do hříběte.
Vezměte si třeba Nip tucka od Hestera, víte kolik ho jako hříbě stál? 2500€ a Valegro? Ten byl za 5000€. Když má kůň předpoklady, je to čtvrtina úspěchu, ze 3/4 to pak záleží na jezdci. Tím neříkám, že jsem masterclass jezdec, to vůbec.

24.10.2016 09:34

Loolipoop napsal(a):
Já sem názoru, že to není nemožné. Když nic nenajdu, tak hold půjdu do hříběte.
Vezměte si třeba Nip tucka od Hestera, víte kolik ho jako hříbě stál? 2500€ a Valegro? Ten byl za 5000€. Když má kůň předpoklady, je to čtvrtina úspěchu, ze 3/4 to pak záleží na jezdci. Tím neříkám, že jsem masterclass jezdec, to vůbec.

Jak píšu - je to o velkém štěstí

3.1.2017 15:11

Po pár měsících oživuji téma dobrou zprávou pro všechny hledače - jde to! Našla jsem ho a pokud vše dobře dopadne, v dubnu si pro něj jedu do Bavor Bylo sice nutno ustoupit lehce z některých požadavků, ale ty hlavní byly zachovány.

Díky všem za podporu a neztrácejte naději!

farfar

3.1.2017 16:54
farfar

XXX.XXX.48.22

Gratuluju a přeju hodně štěstí smajlík

3.1.2017 17:00

Moc díky!

(teď už se jen musím vnitřně smířit se zrzavým zvířetem ).

farfar

3.1.2017 17:05
farfar

XXX.XXX.48.22

A jéééé

Tak to byl ten ústupek, který jste musela udělat?

3.1.2017 17:42

Ano, pro mě dost zásadní :)

A taky jsem musela sáhnout po o dost mladším.

farfar

3.1.2017 18:12
farfar

XXX.XXX.48.22

Chápu, taky říkám, že rezavá není barva, ale diagnoza
Ale jsou i výjimky, a lepší hodný rezatec, než pošahaný hnědák atd...
Věřím, že když jste si s výběrem dala takovou práci, tak to bude ON.

farfar

3.1.2017 18:14
farfar

XXX.XXX.48.22

Možná znáte, ale vždy znovu mne toto vlákno pobaví smajlík

http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1321626.

Zvire

3.1.2017 18:28
Zvire

XXX.XXX.224.28

A co Hafling

3.1.2017 20:44

farfar napsal(a):
Možná znáte, ale vždy znovu mne toto vlákno pobaví smajlík

http://www.equichannel.cz/forum/diskuze/1321626.

Znám znám

Vzhledem k opravdu VELMI omezené nabídce jsem musela udělat sice ústupky, ale to hlavní zůstalo: super povaha a hlavně se to zvíře moc krásně hýbá, na to že je to zatím lehce odrostlé mimi. A jako bonus je na morgana dost velký, takže by měl mít v dospělosti cca 157-160 cm, což považuji pro sebe za naprosto ideální.

farfar

3.1.2017 21:49
farfar

XXX.XXX.48.22

Takže jste opravdu sehnala vysloveně plemeno morgan? To je skvělé smajlík
Já jsem v obdobné situaci jako Vy - první životní kůň má zdravotní omezení a jeho využitelnost v budoucnu je s otazníkem, proto pomalu začínám řešit otázku vhodného nástupce.
A po projetí všech možných inzertních serverů jsem došla k názoru, že narazit na dobrého koně je většinou buď otázka známostí (protože ti nejlepší se do inzerce ani nedostanou, jsou rozebraní hned, a to nemluvím o špičkových sportovcích, ale o koni kterého jste hledala i Vy), anebo velkého štěstí.
A přestože se říká, že odchovat si vlastní hříbě je nejdražší a nejdelší z možných variant jak si pořídit koně, tak po pročítání inzerátů si říkám, že je to možná i varianta nejkratší a nejlevnější...

3.1.2017 22:22

S těmi ryzáky - já vím, že se to říká. Už mi prošlo pod zadkem hodně koní, ale nemůžu nějak potvrdit tuhle "pomluvu" :)

Nedávno jsem prodala kobylku, co jsem původně dělala pro svoje děti...(okolnosti tomu chtěly jinak). Měla jsem jí od velmi mladého a nenaježděného koníka a přestože jsem s ní nijak extra intenzivně nepracovala, tak se z toho vyčučeného, ustrašeného mimina za rok a půl péče stala úžasná kobylka, která s 9letou holčičkou víceméně ihned začala jezdit (ikdyž na zádech nikdy na samostatné ježdění neměla dítě - jen na lonži nebo dospěláka, byť jen mírně pokročilého, ale nikdy nezažila spolupracovat s dítětem v sedle)...za měsíc už mají odskákané první akce před obecenstvem
Takže to určitě jde, ikdyž je to zrzavé

4.1.2017 09:23

Ano, je to čistý morgan, čemuž odpovídá jak ta povaha, tak ten skvělý pohyb a krásná stavba těla. Je to hřebeček, v srpnu bude dvouletý.

Ryzáky nemám ráda ne kvůli těm omílaným pomluvám, ale prostě se mi ta barva nelíbí. Ale hlavně že to není šiml, toho bych opravdu přes srdce nepřenesla Naštěstí bílí morgani nejsou, takže aspoň tak :).

24.1.2017 09:04

Včera přišly výsledky genetického testu na PSSM, zrzounek je zdravý, takže pro něj brzy pojedu - dle počasí

5.3.2017 18:05

Můj sen se včera stal skutečností a morganí chlapec dorazil do CZ

5.3.2017 18:09
konarka13

XXX.XXX.228.22

Pěkný koníček, i když je rezatý , tak Vám dělá jen radost...

24.5.2019 10:16

Tak po dvou letech jsem zase na úplném začátku... ani nevím, jestli na to ještě najdu sílu...

24.5.2019 12:06
Slon Indický

XXX.XXX.181.248

Nevzdávejte to, určitě se nějaký kůň nakonec podaří najít, i když laťka už je nastavena dost vysoko. Bez koní je pro koňáka život smutný.

24.5.2019 12:51

Já už mám normálně předem strach, co se tomu kůněti zas stane. Pere se ve mně to, jestli jsou mi vůbec koně souzeni, když se jim dějou věci, který se jim dějou. Ale jak říkáte, bez nich už žít neumím...

24.5.2019 13:52
Slon Indický

XXX.XXX.181.248

Rozumím tomu, nově mám zřejmě mladého "invalidního důchodce", a obecně jsem s koňmi měla už dost smůly včetně ztráty koně pro mě naprosto dokonalého, ale co člověk nadělá, když je postižen koňonemocí a nedá se to léčit?
Jistě, můžeme se uklidňovat tím, že za ušetřené peníze a čas bude nové auto, televize, dovolená atd, ale to mě prostě dlouhodobě netěší. Takže na tom zřejmě budu brzy jako vy a shánět nového oře, momentálně to je ještě čerstvé, jakž takž naděje na zlepšení ještě taky zbývá, a navíc jsem finančně vyšťavená, ale vím jistě, že po nějaké době si budu chtít dalšího koně koupit. Objíždění inzerátů se děsím už teď, být kupující je strašně nevýhodné - prodávající ví, že chci koně a jakého, a já nevím, proč se chce prodávající koně zbavit. Navíc prodávající vady dobře zná, já ne, a ani důkladná předkupní prohlídka neodhalí vše, navíc i zdravý kůň může onemocnět nebo se zranit...
Držím vám palce, aby se vhodný adept objevil, i když to nebude hned, ale to asi víte, s notnou dávkou trpělivosti se nějaký objeví.

Dora123

24.5.2019 14:29
Dora123

XXX.XXX.142.141

A co se stalo?

24.5.2019 19:27
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dámy, vy máte alespoň naději, že se svého vytouženého koníka dočkáte.

24.5.2019 20:24
lenacia

XXX.XXX.168.82

já třeba celej rok trávím vybíráním hřebce pro kobylu.. a najednou zjišťuji, že ne že by měla skryté říje poslední měsíce, ale že je březí... jak se to stalo to netuším, kdo je otec taky netuším hřebečci sou tu dva

neverend

24.5.2019 20:49
neverend

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
já třeba celej rok trávím vybíráním hřebce pro kobylu.. a najednou zjišťuji, že ne že by měla skryté říje poslední měsíce, ale že je březí... jak se to stalo to netuším, kdo je otec taky netuším hřebečci sou tu dva

Tak si alespoň holka vybrala sama svého "partnera".☺️

24.5.2019 22:17
lenacia

XXX.XXX.168.82

neverend napsal(a):
Tak si alespoň holka vybrala sama svého "partnera".☺️

no super... bezpapírová smráďata... ten jeden je alespoň Trakén, ale tomu jsou 2 roky. Spíš to tipujeme na toho druhýho parchanta, a to je nějaký 'nový plemeno' PRE s Appaloosou... fakt kombinace

neverend

24.5.2019 22:59
neverend

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
no super... bezpapírová smráďata... ten jeden je alespoň Trakén, ale tomu jsou 2 roky. Spíš to tipujeme na toho druhýho parchanta, a to je nějaký 'nový plemeno' PRE s Appaloosou... fakt kombinace

Španělsko-americká spolupráce? 😁 Ne vážně,co plánuješ s tím dělat? Jen tak ze zvědavosti?

24.5.2019 23:41
lenacia

XXX.XXX.168.82

neverend napsal(a):
Španělsko-americká spolupráce? 😁 Ne vážně,co plánuješ s tím dělat? Jen tak ze zvědavosti?

Zatím nevím. Uvidím během roku. Pokud se rozhodnu že chci zkusit připustit na první poporodní říji a zůstane březí , tak to malé nejspíš po odstavu udám. Ale kdo ví, možná to ještě vstřebá a nic nebude. Nebudu dělat předčasné soudy

neverend

25.5.2019 00:46
neverend

XXX.XXX.213.247

lenacia napsal(a):
Zatím nevím. Uvidím během roku. Pokud se rozhodnu že chci zkusit připustit na první poporodní říji a zůstane březí , tak to malé nejspíš po odstavu udám. Ale kdo ví, možná to ještě vstřebá a nic nebude. Nebudu dělat předčasné soudy

Tak díky,jen jsem byl zvědavý.🙂

25.5.2019 07:02
sisi58

XXX.XXX.191.1

Prevence je vždy nejlepší a nejlevnější. Měli jsme kobylku připuštěnou 9 měsíčním hřebečkem. Hříbek zůstal na místě,kde se narodil a pak vozil tůristy, jako matka.

Neregistrovaný uživatel

25.5.2019 07:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Já jsem nechala umělé potratit. Matka QH/A 1/1, otec jakýsi tazak. Neriskovala jsem zdraví kobyly.

25.5.2019 09:53
canka

XXX.XXX.35.234

Tak po dvou letech jsem zase na úplném začátku... ani nevím, jestli na to ještě najdu sílu...

Efe nevzdávejte to..vím,že to muselo být těžké,když jste si mladým Morganem splnila sen a pak se to s prominutím takhle blbě všechno posr....ale tohle určitě vaše chyba nebyla - tyhle jedovatý svinstva,co nám příroda produkuje,se nedají uhlídat všechna,i když se člověk snaží..
Přeji vám,ať najdete nového koňského kamaráda,klidně obyčejného,ale aby to byl zase váš splněný sen...

27.5.2019 10:01

canka napsal(a):
Efe nevzdávejte to..vím,že to muselo být těžké,když jste si mladým Morganem splnila sen a pak se to s prominutím takhle blbě všechno posr....ale tohle určitě vaše chyba nebyla - tyhle jedovatý svinstva,co nám příroda produkuje,se nedají uhlídat všechna,i když se člověk snaží..
Přeji vám,ať najdete nového koňského kamaráda,klidně obyčejného,ale aby to byl zase váš splněný sen...

Moc děkuju za podporu. Teď je to o to "horší", že jsem čuchla k morganům a už prostě jinýho koně nechci. Oni jsou opravdu jiní. Tak úžasně kamarádského koně k lidem, doslova se třesoucího na jakoukoliv činnost s člověkem, chytrého a učenlivého, jsem nepotkala... Takže mám zas rozhozené sítě po Evropě a hledám, ale zase to vypadá na nějakého ročka, protože výběr tu prostě není anebo za staršího koně dáte bambilion... Na jednu stranu si říkám, že mi zase "utečou" další čtyři roky, na druhou stranu mě ta práce se Zrzíkem strašně bavila.
Cesta je cíl a v tomto případě to platí dvojnásob

Slon: copak se stalo Vašemu koníkovi? Klidně do SZ, jestli nechcete zveřejňovat.

27.5.2019 10:10
Arbora

XXX.XXX.192.218

lenacia napsal(a):

a nepripúšťali ste vlani inseminačne?

27.5.2019 10:36
Slon Indický

XXX.XXX.254.13

Klidně zveřejním, kobyla si loni v listopadu zlomila ve výběhu bodcovou kost, úlomek byl odstraněn na klinice, rekonvalescence proběhla v pořádku, bohužel kulhání nevymizelo. Dělala se další vyšetření, jak na klinice, plus 3 veterináři v terénu dělali sono i rtg, no nic zásadního se neobjevilo. Stav je stále takový, že kobyla kulhá v klusu a v horších dnech i v kroku, pokud ve výběhu více popoběhne, noha dost otéká. Pro mě je to takhle náročné na psychiku, kdybych alespoň věděla, co přesně je za problém, a co očekávat, takhle mám podle vyšetření zdravého koně, který ovšem kulhá i v kroku.

27.5.2019 12:27
lenacia

XXX.XXX.173.31

Arbora napsal(a):
a nepripúšťali ste vlani inseminačne?

Ano, ale nezůstala.

27.5.2019 13:03

Slon Indický napsal(a):
Klidně zveřejním, kobyla si loni v listopadu zlomila ve výběhu bodcovou kost, úlomek byl odstraněn na klinice, rekonvalescence proběhla v pořádku, bohužel kulhání nevymizelo. Dělala se další vyšetření, jak na klinice, plus 3 veterináři v terénu dělali sono i rtg, no nic zásadního se neobjevilo. Stav je stále takový, že kobyla kulhá v klusu a v horších dnech i v kroku, pokud ve výběhu více popoběhne, noha dost otéká. Pro mě je to takhle náročné na psychiku, kdybych alespoň věděla, co přesně je za problém, a co očekávat, takhle mám podle vyšetření zdravého koně, který ovšem kulhá i v kroku.

Tyhle stavy nejistoty jsou to nejhorší. Člověk stále chová nějakou naději, ale třeba je zbytečná. A třeba ne. Držím palce, ať se doberete diagnozy.

27.5.2019 14:46
Slon Indický

XXX.XXX.254.13

Tyhle stavy nejistoty jsou to nejhorší. Člověk stále chová nějakou naději, ale třeba je zbytečná. A třeba ne. Držím palce, ať se doberete diagnozy.

Děkuji, bohužel už absolvovala asi veškerá vyšetření, co se dala zvládnout, momentálně ji prostě chodím oprašovat, vodím napást a prostě ji mám jako přerostlého psa, však to asi znáte. Dávám tomu čas, na začátku příštího roku jí nechám znova kompletně vyšetřit tu nohu, třeba se objeví, co je tam za problém. Pak se musím rozhodnout, co dál s ní, má zajímavý původ a nadprůměrný exteriér, asi bych ji ještě mohla udat do chovu/sama si něco odchovat, tam mě odrazuje, že sice zlomenina dědičná není, ale neprokázala moc tvrdosti. Na druhou stranu, u koupě hotového koně také nevím, jestli na tom matka byla lépe.
Prodat za účelem chovu se mi ji srdcem vůbec nechce, bojím se, jak by dopadla, zase ekonomicky je na mě tlak to udělat a koupit si koně na ježdění, dokud je mladá a dá se prodat někomu, kdo ji využije, namísto toho ji dalších 15-20 let živit.
Vám držím palce, ať najdete morganího ročka dle představ, věřím, že v rámci Evropy se nějaký brzy najde.

27.5.2019 14:58

Rozhodování o tom, zda si kobylu nechat nebo ne, mám taky za sebou. U ní je ovšem problém to, že na pohled nemocná nevypadá, takže je téměř jistota, že by jí lidi prostě zkoušeli rajtovat i za cenu, že prostě občas dostane záchvat. Navíc má složitější povahu a musí se k ní přistupovat s ohledem na její minulost, při nesprávném zacházení (ukázání strachu) by velmi rychle sklouzla k nebezpečnému chování. A to si prostě na triko nevezmu. Takže to má u mě jisté, dokud jí budu moct živit. Pokud někdy, nedejbože, dojde na to, že mi to ekonomika nedovolí, jsem rozhodnutá ji nikam dál nedávat a raději to ukončím. Strašně nerada na to myslím, ale člověk to s takovým zvířetem musí mít prostě rozmyšleno dopředu. Zatím ještě není úplně nepoužitelná a tak ještě něco malinko spolu děláme a po pidikrůčcích se stále posouváme dopředu. Na jednu stranu je to zvíře k nezaplacení, strašně moc mě toho naučila, nejen jezdecky, ale hlavně ve vnímání toho, co je správné a co ne a jak se ke koním chci chovat, neustále spolu vedeme dialog a sdělujeme si vzájemně svoje názory. Je to obrovská koňská osobnost a já jsem hrozně ráda, že to není typ koně, který vám dá vše zadarmo. Bez ní bych zdaleka nebyla tam, kde jsem teď. A za to jí nikdy nepřestanu být vděčná.

27.5.2019 15:09
Slon Indický

XXX.XXX.254.13

Moje kobyla je zase asociál, nevím, jak u ní probíhal odchov, ale je vysloveně agresivní vůči koním. Tudíž musí mít režim jako hřebec, na koně vidí, ale nepřijde s nimi do kontaktu, pokud bych ji prodávala za účelem chovu, nevím, jestli by ji prostě nešoupli do stáda, kde by se snažila dělat pořádky a znova se zrakvila.
Tohle je pro mě ta největší obtíž - omezení ve výběru ustájení, momentálně platím v základu 12 tisíc měsíčně, v podstatě by mi stačilo stáhnout náklady na polovinu a její důchod by mě zas tolik netrápil. Takto si druhého koně ve stejné stáji dovolit nemůžu, mít ho jinde a za levněji zase nezvládnu časově. Někam ji odložit nechci, chci ji mít pod dohledem, když už ji mám, a v blízkém okolí Prahy je to s ustájením bída, pokud chci slušnou péči (tj. samostatný výběh, krmení 3x denně a řádně nastlaný box).
Tak se omlouvám za zaplevelení vašeho tématu, taky jsem si musela povzdechnout.

27.5.2019 15:21

A dát ji někam vyloženě do samoty, jako sekačku? Nebo i když koně napadá, tak je chce mít blízko?

27.5.2019 15:27
Slon Indický

XXX.XXX.254.13

Asi by zvládala i úplnou samotu, ale myslím, že je spokojenější, pokud na koně alespoň vidí. To spíše já si netroufám ji někomu do samoty a jako sekačku dát, očekávala bych sortu lidí, co by ji pod sedlo vzalo, pokud by zrovna nešla po třech.

27.5.2019 15:46

Mám úplně stejné obavy a myslím, že jsou oprávněné...

27.5.2019 15:53
Slon Indický

XXX.XXX.48.74

Jo, pokud bych se jí zbavovala, tak asi jedině do chovu a někomu, kdo ví, co dělá, trápit ji nechci. Je to navíc vysoký a mohutný kůň, hůře krmitelná a přirozeně spíš temperamentní, viděla bych to tak, že případný nový majitel by z ní udělal po pár měsících anatomický model.
No, nejspíše mi zůstane, třeba časem najdu stáj vyhovující a za lehce nižší cenu, pokud ne, tak se nedá nic dělat, mám za ni zodpovědnost.

27.5.2019 15:58

Co zkusit přes známé najít ustájení někde dál? U nás by byla cena možná i nižší, než poloviční. Ale jak říkám, jedině přes známé a doporučení, aby to přes nedostatečný monitoring nedopadlo blbě.

27.5.2019 16:09
Slon Indický

XXX.XXX.48.74

Nevím o ničem, kde bych fakt věřila, že to dobře dopadne. Dřív jsem měla koně doma, to jsem ještě bydlela na Moravě, v okolí původního bydliště je to všechno spíše takové vyzeneme koně na pastvu, ve stádě, a moc víc se neřeší. V Praze jsem poměrně krátce, známých od koní moc nemám, a ti o ničem slušném nevědí. Teda pár tipů bych měla, ale na ty je pořadník, a zrovna u nájemních stájí to je tak, že stačí změna stájníka a vše je jinak.

3.7.2020 14:45

Chapter 3: v neděli dorazila do ČR morganí holčička, můj poslední koňský počin (další už nebude...) a poslední šance splnit si svůj sen... Na potřetí to už musí vyjít!

3.7.2020 15:34
Slon Indický

XXX.XXX.47.151

Chapter 3: v neděli dorazila do ČR morganí holčička, můj poslední koňský počin (další už nebude...) a poslední šance splnit si svůj sen... Na potřetí to už musí vyjít!

Krásná, moc gratuluji a přeji hlavně hodně štěstí!

3.7.2020 20:59

Moc krásná, gratuluji a přeji pro Vás obě štěstí a hlavně stálé zdravíčko. Jsem jen čtenář, ale Vás příběh si pamatuji. A.

7.7.2020 12:33

Ja si rikala.ze mate uz nejakou dobu zmeneny obrazek u prezdivky....jestli je to duchodkyne nebo jiny konik...a ona jina kobylka....pekna.moc pekna....

7.7.2020 12:37

Ja si rikala.ze mate uz nejakou dobu zmeneny obrazek u prezdivky....jestli je to duchodkyne nebo jiny konik...a ona jina kobylka....pekna.moc pekna....

Já jí koupila už vloni v létě, ale dohoda s chovatelkou byla ta, že jí do jednoho roku věku nechám u ní. Pravidelně mě zásobovala fotkama. Měla jsem jí odvážet v květnu, ale kvůli zavřeným hranicím jsem ji dovezla až teď.
Ale jinak máte dobré oko, jakoby důchodkyni z oka vypadla

7.7.2020 13:08
canka

XXX.XXX.35.234

Já jí koupila už vloni v létě, ale dohoda s chovatelkou byla ta, že jí do jednoho roku věku nechám u ní. Pravidelně mě zásobovala fotkama. Měla jsem jí odvážet v květnu, ale kvůli zavřeným hranicím jsem ji dovezla až teď.
Ale jinak máte dobré oko, jakoby důchodkyni z oka vypadla

Efe a jaké jsou s kobylkou plány?Chtěla jste zase hříbátko,aby jste si ho udělala podle sebe?Nelákal vás dospělý morgaňák?
Jinak kobylka je moc pěkná,krásně stavěná

7.7.2020 13:53

canka napsal(a):
Efe a jaké jsou s kobylkou plány?Chtěla jste zase hříbátko,aby jste si ho udělala podle sebe?Nelákal vás dospělý morgaňák?
Jinak kobylka je moc pěkná,krásně stavěná

Plánů je hodně, ale vše jen na hobby úrovni, v první řadě spolehlivý lesokůň. Dál bych chtěla pokračovat ve WE, vč. práce s dobytkem a až bude kobylka starší, tak jí zkusit zapřahat. Prostě z ní mít pohodového všestranného koníčka do nepohody.
Než jsem kupovala Zrzíka, tak jsem hříbě nechtěla, bála jsem se, že to nezvládnu. Ale dospělý, obsedlý a přiježděný morgan je za prvé v Evropě nesehnatelný a za druhé, pokud už se najde, tak za částky mimo můj rozpočet. Takže jsem jinou možnost neměla. A nakonec to bylo to nejlepší, co jsem mohla udělat. Práce s tím malým nepopsaným koníčkem mě strašně bavila, co do něj člověk vložil, to tam měl, žádná zrazená povaha, jako u mojí starší kobyly. A navíc oni fakt strašně milujou jakoukoliv práci s člověkem.
Teď jsem sice taky jedním okem pokukovala po něčem starším, ale hříběti jsem se už nebránila, jako minule. A když jsem před rokem odjela do Rakouska do chov. stanice a vybírala mezi osmi hříbaty, tak jsem nakonec vybrala tuhle. Podle fotek jsem měla vybranou jinou kobylku, ale jak to tak bývá, vlezla jsem do ohrady, všechna hříbata se na mě sesypala a ožibovala ze všech stran, kromě téhle. Ta potom vylezla z přístřešku, přišla ke mně, čuchla a položila mi hlavu na rameno. No a už byla moje Podle chovatelky to předtím nikdy neudělala. A jako bonus má mojí oblíbenou barvu

7.7.2020 23:19
canka

XXX.XXX.35.234

Plánů je hodně, ale vše jen na hobby úrovni, v první řadě spolehlivý lesokůň. Dál bych chtěla pokračovat ve WE, vč. práce s dobytkem a až bude kobylka starší, tak jí zkusit zapřahat. Prostě z ní mít pohodového všestranného koníčka do nepohody.
Než jsem kupovala Zrzíka, tak jsem hříbě nechtěla, bála jsem se, že to nezvládnu. Ale dospělý, obsedlý a přiježděný morgan je za prvé v Evropě nesehnatelný a za druhé, pokud už se najde, tak za částky mimo můj rozpočet. Takže jsem jinou možnost neměla. A nakonec to bylo to nejlepší, co jsem mohla udělat. Práce s tím malým nepopsaným koníčkem mě strašně bavila, co do něj člověk vložil, to tam měl, žádná zrazená povaha, jako u mojí starší kobyly. A navíc oni fakt strašně milujou jakoukoliv práci s člověkem.
Teď jsem sice taky jedním okem pokukovala po něčem starším, ale hříběti jsem se už nebránila, jako minule. A když jsem před rokem odjela do Rakouska do chov. stanice a vybírala mezi osmi hříbaty, tak jsem nakonec vybrala tuhle. Podle fotek jsem měla vybranou jinou kobylku, ale jak to tak bývá, vlezla jsem do ohrady, všechna hříbata se na mě sesypala a ožibovala ze všech stran, kromě téhle. Ta potom vylezla z přístřešku, přišla ke mně, čuchla a položila mi hlavu na rameno. No a už byla moje Podle chovatelky to předtím nikdy neudělala. A jako bonus má mojí oblíbenou barvu

Tak to je jasné,to si vás prostě vybrala . Přeji vám,ať se vám spolu holky jen daří

8.7.2020 09:44

...to se tak hezky čte.....hodně štěsti vám i kobylce, je nádherná....

8.7.2020 13:54

Je to fešanda. Přeji Vám a kobylce mnoho a mnoho krásně strávených společných let.

19.1.2021 09:52

Musím se pochlubit ještě i tady, jak mi to moje morgáně roste. Dělá mi jen samou radost, holčička moje. Je tedy povahově jiná, než byl Zrzík, ale to morganí gró tam je - miluje lidi a když mě vidí, nadšeně přibíhá a těší se, co budeme podnikat. Učí se strašně rychle a baví jí to. Nejradši ale obě chodíme na courací prochajdy po okolí.

19.1.2021 10:14
kallisto

XXX.XXX.237.35

Krásná je

Přidejte reakci

Přidat smajlík