Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.10.2016 07:12
Monca016

XXX.XXX.25.254

Zdravím mám dotaz.. co dělat s koněm kterej se "musí" uplatit aby odešel od stáje...jen se mnou ? po dobrým ani po zlým to nejde zastaví se hlavu hodí nahoru a začne couvat - na ruce... pod sedlem to stejné... důvěru trénujeme denně ale on prostě dokud nedostane pamlsek se ani nehne.. jak hoo to odnaučit?

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.10.2016 08:01

Když chce couvat, nechte ho couvat. Vyzkoušejte tento fígl: obratte ho zadkem směrem, kam chcete jít a pak atˇ si couvá
Občas je dobré koně přechytračit, než na něj jít silou, nebo úplatky...

18.10.2016 13:13
Monca016

XXX.XXX.25.254

Zkusím děkuji... ;-).

18.10.2016 13:18
polárka.15

XXX.XXX.208.141

Jojo, přesně tak, když to nejde dopředu, tak do jde vycouvat

Kobyla, když mi to píchla u potoku a že nepůjde, točila se, couvala, tak jsem jí tam prostě a jednoduše nacouvala, v potoku se otočila a vyšla ho zase po předku. Podruhé už šla po předu. A proč nechce jít ze stáje? Protože jde sám a zbytek kámošů je ve stáji? Nebo to dělá i když jde s jiným koněm?

18.10.2016 13:27
Monca016

XXX.XXX.25.254

Jojo, nechce jit sam ale ma takový záseky... jednou dobrý ani si nevšimne a jednou prostě panika kam to jdeme a prostě jsme spolu asi 8měsicu a snazim se chodit na prochajdy upevnovaci vztah dokonce se ucime docela slusne reagovat na lonzi na hlas a i bez lonze uz jsme zkouseli v kruhovce a parada a pak najednou tohle... dokonce mi to jednou udelal i pod sedlem ze nechtel vylezt pred staj na cestu.. ae to jsme cekali na kamose takze pak se rozesel v pohode no... jsme spolu moc kratkou dobu nebo proste mi neveri ? nevim co delam blbe... ne neciitm se nejiste, mam cil za tim si jdu, a ne ani nemam strach ani podvedome nemam pocit strachu jsem v naproste pohode a stejne se to stává...

18.10.2016 13:42
liva

XXX.XXX.32.59

Možná neděláte blbě nic...
Oni ti naši drahoušci prostě občas testují co jim projde nebo je přepadne nápad...
Našeho 22 letého profesora minulý týden napadlo, že neopustí areál.
Prostě nejdu a hotovo!
Vyřešilo to až použití tušírky...

18.10.2016 13:46
Monca016

XXX.XXX.25.254

No víte nechci nějak svádět na ostatní jak to dělá většina ale co jsem slyšela bývalý majitel ho v boxe mlátil lopatou a jakmile mu dám ze strany vodítkem se slovy jdeme uplně na tom koni jde vidět že to důvěrně zná takové bití a okamžitě jakoby ztuhne cele tělo... je to citlivak... kazdopadne uz i lidi ze staje mi rikaji musis byt duslednejsi... v mem pripade jak vic duslednejsi kdyz pohrozit pobidnout voditkem nelze to se sekne dvakrat tolik a po dobrym to taky nejde... leda byt proste chytrejsi no... smajlík

18.10.2016 13:59
ciraali

XXX.XXX.40.7

Monca016 napsal(a):
No víte nechci nějak svádět na ostatní jak to dělá většina ale co jsem slyšela bývalý majitel ho v boxe mlátil lopatou a jakmile mu dám ze strany vodítkem se slovy jdeme uplně na tom koni jde vidět že to důvěrně zná takové bití a okamžitě jakoby ztuhne cele tělo... je to citlivak... kazdopadne uz i lidi ze staje mi rikaji musis byt duslednejsi... v mem pripade jak vic duslednejsi kdyz pohrozit pobidnout voditkem nelze to se sekne dvakrat tolik a po dobrym to taky nejde... leda byt proste chytrejsi no... smajlík

Nemuzete ho nutit. Nebude vam verit, zvlast ne pokud ho nekdo mlatil. Musite s nim mit trpelivost. On si neni jisty, ze vam muze verit a jit s vama nekam sam. A totalne uz vubec ne, kdyz jakmile zavaha dostane voditkem. Jedno ze malo... on ma spatnou zkusenost a hned se zatne.
Musite na nej uplne obracene, udelat to, co neceka. Takze, dejme tomu, ze chcete vyjit ven pred staj. Sledujte ho pozorne a jeste nez se dostanete do toho zlomoveho momentu, kdy uz je to MOC daleko (cili pred tim nez hodi hlavu nahoru a zacne couvat), se zastavte. Ten bod zlomu bude ten moment, kdy kun sam zpomali nebo bude chtit zastavit, a hlava pujde mirne nahoru. V ten moment zastavte. A proste chvili stujte a cekejte. Cekejte na nej. Az si to zpracuje, az se uklidni, az da hlavu sam zase dolu, pravdepodobne si parkrat prezvykne, olizne se. Pak ho pozadejte o dalsi krok, nebo dva... jakmile se objevi zase nastup bodu zlomu, tak zase zastavte. A treba ho pozadejte o krok zpatky. A dopredu zkuste zase jen az bude klidny. Treba se ten den nedostanete ani ven ze staje - tak si na to vyberte nejaky den, kdy treba prsi a "cvicte" to s nim treba jen chvilku. Chce to vybrat takovy den, kdy vam nevadi, ze ho proste treba ven nevyvedete.
Co je ucelem - vy mu dokazujete, ze ho vnimate, ze vidite kdy ztraci sebevedomi a duveru. A ze jste ochotna mu chvilicku pockat, aby se s tim popasoval. Jakmile vam takto zacne verit, ze na nej nebudete tlacit a ze ho "vnimate", tak priste s vami bude ochotny jit dal, treba ne o moc, ale pokud vytrvate, budou pokroky velmi rychle. Chce to dat si s nim chvili ten cas a trpelivost a vytrvat. Ale vybudujete si ten vztah a duveru, co chcete.

Anebo to muzete delat jako vsichi pred vami - voditko, tlak, nuceni... no a nekam ho dostanete, ale verit vam nebude. Je jen na vas, jestli to chcete zkusit trochu jinak.

18.10.2016 14:09
Monca016

XXX.XXX.25.254

ciraali napsal(a):
Nemuzete ho nutit. Nebude vam verit, zvlast ne pokud ho nekdo mlatil. Musite s nim mit trpelivost. On si neni jisty, ze vam muze verit a jit s vama nekam sam. A totalne uz vubec ne, kdyz jakmile zavaha dostane voditkem. Jedno ze malo... on ma spatnou zkusenost a hned se zatne.
Musite na nej uplne obracene, udelat to, co neceka. Takze, dejme tomu, ze chcete vyjit ven pred staj. Sledujte ho pozorne a jeste nez se dostanete do toho zlomoveho momentu, kdy uz je to MOC daleko (cili pred tim nez hodi hlavu nahoru a zacne couvat), se zastavte. Ten bod zlomu bude ten moment, kdy kun sam zpomali nebo bude chtit zastavit, a hlava pujde mirne nahoru. V ten moment zastavte. A proste chvili stujte a cekejte. Cekejte na nej. Az si to zpracuje, az se uklidni, az da hlavu sam zase dolu, pravdepodobne si parkrat prezvykne, olizne se. Pak ho pozadejte o dalsi krok, nebo dva... jakmile se objevi zase nastup bodu zlomu, tak zase zastavte. A treba ho pozadejte o krok zpatky. A dopredu zkuste zase jen az bude klidny. Treba se ten den nedostanete ani ven ze staje - tak si na to vyberte nejaky den, kdy treba prsi a "cvicte" to s nim treba jen chvilku. Chce to vybrat takovy den, kdy vam nevadi, ze ho proste treba ven nevyvedete.
Co je ucelem - vy mu dokazujete, ze ho vnimate, ze vidite kdy ztraci sebevedomi a duveru. A ze jste ochotna mu chvilicku pockat, aby se s tim popasoval. Jakmile vam takto zacne verit, ze na nej nebudete tlacit a ze ho "vnimate", tak priste s vami bude ochotny jit dal, treba ne o moc, ale pokud vytrvate, budou pokroky velmi rychle. Chce to dat si s nim chvili ten cas a trpelivost a vytrvat. Ale vybudujete si ten vztah a duveru, co chcete.

Anebo to muzete delat jako vsichi pred vami - voditko, tlak, nuceni... no a nekam ho dostanete, ale verit vam nebude. Je jen na vas, jestli to chcete zkusit trochu jinak.

Ano víte máte podobné metody jako ja naposled jsme stáli 40minut když si to jak říkáte pasoval.. pořád se otáčel směrem ke koním -na které viděl a když jsem požádala o krok dopředu jen zvedl hlavu, tak jsme zacouvali... udělali kolečko a zase se zastavil a nešel ani o kousek jen stál a koukal a koukal... pak jsem vytahla jablko a sel by za mnou klidne aj skocit z mostu... a najednou po tom co sezral uz za branou staje jablko byl v pohode bez problemu jsme sli na prochajdu... pak byl zas jiný den a to ani nezaváhal a šel... tak co si o tomhle člověk má myslet...nevěřím ti a pak zas jeden den jo? nejsem jeden z těch co chce mlátit vodítkem a nebo bičem jem pro přirozenou komnunikaci kdy vnímám koně ale s tímto si už opravdu nevím rady... příjde mi že mě prostě zkouší a jakmile dostane pamlsek je to fajne a pokracujem...- nejak extra na pamlsky neučím bych chtěla podotknout...

18.10.2016 14:09
liva

XXX.XXX.78.35

U takového koně bych taky zkusila to, co radí ciraali a nebránila bych se ani malému "úplatku" nebo spíš odměně za pokrok.
Své koně znám dobře a poznám, kdy se něčeho opravdu bojí nebo hrají divadlo a podle toho jednám... Takže někdy dojde na "úplatek" a někdy na tušírku.

18.10.2016 14:43
ciraali

XXX.XXX.40.7

Monca016 napsal(a):
Ano víte máte podobné metody jako ja naposled jsme stáli 40minut když si to jak říkáte pasoval.. pořád se otáčel směrem ke koním -na které viděl a když jsem požádala o krok dopředu jen zvedl hlavu, tak jsme zacouvali... udělali kolečko a zase se zastavil a nešel ani o kousek jen stál a koukal a koukal... pak jsem vytahla jablko a sel by za mnou klidne aj skocit z mostu... a najednou po tom co sezral uz za branou staje jablko byl v pohode bez problemu jsme sli na prochajdu... pak byl zas jiný den a to ani nezaváhal a šel... tak co si o tomhle člověk má myslet...nevěřím ti a pak zas jeden den jo? nejsem jeden z těch co chce mlátit vodítkem a nebo bičem jem pro přirozenou komnunikaci kdy vnímám koně ale s tímto si už opravdu nevím rady... příjde mi že mě prostě zkouší a jakmile dostane pamlsek je to fajne a pokracujem...- nejak extra na pamlsky neučím bych chtěla podotknout...

Ono je tezke radit, kdyz to clovek nevidi. Ja mohu jen vychazet z toho, co napisete. Z prvniho popisu mi to vyslo jako kun drive bity, nyni nejisty a neduverujici.
Ted to zase popisujete jako ze vlastne ne, ze si z vas dela legraci. To je pak tezke.

V kazdem pripade pokud je s vami a neco delate, tak nema co koukat po jinych konich. Ma se soustredit na vas. V tom pripade bych tu tusirku nebo neco pouzila, v tom smyslu jako - halo, ja jsem tady. Jakmile se soustredi na vas, pochvalit. Neni nutno hned pamlskovat.

Jinak, ono je celkem normalni, ze jeden den ma bod zlomu, za ktery se boji tady a dalsi den zase jinde. Nekteri kone proste to tak maji - dneska fouka vitr tak tady zije bubak, jiny den tam bubak neni (zrejme ma dovolenou). Myslete si o tom to, ze proste kazdy den je jiny a kazdy den je tedy treba s tim konem pracovat jinak, podle situace. Nejde ho narvat do nejake skatulky, aby jako robotek fungoval porad stejne kazdy den. My mame taky nekdy blbou naladu, neco nas boli atd.

18.10.2016 14:55
Monca016

XXX.XXX.25.254

Ne víte jen hledám nějaké vysvětlení jeho chování.. ano byl bitý - tedy pravděpodobně nemám to podložené 100% ale asi týden mi trvalo koně přesvědčit že ho tou lopatou nemíním mlátit v tom boxe nýbrž mu jen vzít kobyláky...takže i s tím co jsem slyšela od lidí je to pravděpodobně pravda... to pochopil docela rychle myslím že se celkově rychle učí ale zároveň slyším z různých stran že jsem moc "měkká" a tak si ze mě kůň dělá šoufky proto se to snažím sama nějak pochopit... protože přeci jen jsme dost dlouho spolu aby si utvrdil že nemám stejný přístup jako jiní lidé...ale zároveň umím říct dost tohle je přes čáru a tak mě to zaráží když tohle dělá je ovšem pravda že ted začátkem podzimu je bubákem pro ostatní koně taky všechno co se pohne... takže... budu trpělivá... díky za příspěvky... :).

18.10.2016 15:08
ciraali

XXX.XXX.40.7

Monca016 napsal(a):
Ne víte jen hledám nějaké vysvětlení jeho chování.. ano byl bitý - tedy pravděpodobně nemám to podložené 100% ale asi týden mi trvalo koně přesvědčit že ho tou lopatou nemíním mlátit v tom boxe nýbrž mu jen vzít kobyláky...takže i s tím co jsem slyšela od lidí je to pravděpodobně pravda... to pochopil docela rychle myslím že se celkově rychle učí ale zároveň slyším z různých stran že jsem moc "měkká" a tak si ze mě kůň dělá šoufky proto se to snažím sama nějak pochopit... protože přeci jen jsme dost dlouho spolu aby si utvrdil že nemám stejný přístup jako jiní lidé...ale zároveň umím říct dost tohle je přes čáru a tak mě to zaráží když tohle dělá je ovšem pravda že ted začátkem podzimu je bubákem pro ostatní koně taky všechno co se pohne... takže... budu trpělivá... díky za příspěvky... :).

Nejtezsi je vzdycky vychytat, v kterem momentu je treba byt trpeliva a pockat, a kdy naopak vasi trpelivosti zneuziva. Na to uz je treba hodne zkusenosti. Teoreticky vzato - hlava nahoru, vyvalene oko, nastrazene usi, zatnuta celist atd... doopravdy se boji. Naopak kdyz kouka kde co lita, nevnima vas, vsechno jine je zajimavejsi - tehdy je treba upozornit ze takhle ne-e, ze ted se musi soustredit na vas.
Casem se to podda no. Moje kobyla cele leto v pohode, zato ted co zacal podzim, vidi vsude tolik bubaku, ze tolik jich snad ani v okoli nezije.

19.10.2016 20:22
koně

XXX.XXX.205.252

Nepíšete jak je kůň starý.Ale leccos má asi za sebou.Kdo na něm jezdil, jakým stylem, prostě to pravděpodobně bude mazák.
Samozřejmě si s ním hrajte, rady tu padly.
Ale pamlsku bych se nebránila.Pokud za jedno jablko udělá cokoli a okamžitě zapomene na protest, šla bych cestou nejmenšího odporu.Časem by to byla jablka půlka, pak po delším úseku.Někdy třeba jen kousek chleba, možná časem ob vyjížďku.
Pokud bude fungovat a nezačne pamlsky neurvale vymáhat, nelámala bych ho couváním, ani ničím podobným.

19.10.2016 20:58
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Monca016 napsal(a):
Zdravím mám dotaz.. co dělat s koněm kterej se "musí" uplatit aby odešel od stáje...jen se mnou ? po dobrým ani po zlým to nejde zastaví se hlavu hodí nahoru a začne couvat - na ruce... pod sedlem to stejné... důvěru trénujeme denně ale on prostě dokud nedostane pamlsek se ani nehne.. jak hoo to odnaučit?

Jednoduchá rada- chce couvat?Tak mu to dejte vy jako příkaz, nechte ho couvat klidně půl kilometru.Použijte proti němu to, co on používá k tomu, aby dosáhl svého.Nejlepší, co se dá dělat, pak pošlape, jako hodinky.Protože to nebude jeho vůle, ale vaše a on bude muset couvat, ne že on chce, ale musí a to si většinou po stránce psychologické každý kůň rozmyslí.

20.10.2016 15:30
dsj

XXX.XXX.116.98

Já jsem trochu stará škola - naučená, že couvání a vzpínání jsou dvě nejhorší, nejhrubší a nejnebezpečnější neposlušnosti koně. V pravěku v oddíle mě učili, že couvat by se mělo jen s klidným a poslušným koněm, který je na pomůckách, vůbec nikdy ne s koněm nervózním, neposlušným a ignorujícím pobídky jezdce. Odnaučit samovolné couvání a vzpínání je dlouhodobá a nejistá záležitost, ale naučit koně couvat v kritických situacích je bohužel docela snadné.
Přiznávám, že některé nové směry v ježdění jdou trochu kolem mě... většinu jsem nevyzkoušela ani je zkoušet neplánuji, a rady nechat neposlušného koně couvat mezi ně patří (i když jiným asi fungují). Já bych se právě naopak snažila koně v couvání nepodporovat, v okamžiku kdy se zastaví, nebo dokonce udělá nevyžádaný krok zpět, bych po něm žádala pohyb jakýmkoliv jiným směrem, jen ne dozadu.

21.10.2016 15:53

Mam osobni zkusenost s couvajicim konem, ze podporovani v couvani pozadovanym smerem nezabralo. Nutila jsem ho couvat pozadovanym smerem vic jak kilometr ale pri pokusu o otoceni "po smeru" se vzdycky sprajcnul znovu. Bojovali jsme s tim, toceni ma miste, hystericke couvani (a bylo jedno jestli je za nim treba sraz) takdlouho po dobrem, az me jednou opravdu nastval ("ty herko bila, clovek za tebe da prvni posledni a ty kazdy teren "odstycujes""). Dostal par dobre mirenych tusirkou po zadku a svete div se, od te doby uz to nikdy neudelal... Pri jakemkoliv dalsim pokusu uz stacilo zvednout hlas.

21.10.2016 17:48
Íháček

XXX.XXX.209.6

Taky nejsem zastance nekonecneho couvani nebo dokonce couvani za trest. Nemyslim ze by to k necemu vedlo naopak az pak budu chtit couvat v ramci prace nechci aby to kun vnimal ze to ma za trest. Taky jsem mela kone co se mnou nechtel jit od koni a nejjistejsi byly pamlsky za ty se mnou taky sel pak jsem to resila tak ze sem sla treba jen par metru a vratila se zpatky nebo ho nechala popast aby to mel spojene s necim prijemnym a postupne prodluzovala jak uz tu bylo napsano pouze tak aby se nestih sprajcnout sam. Postupem casu se mnou chodil cim dal ochotneji az sem pamlsky ani nepotrebovala. Mlacenim se to da asi taky vyresit ale nikdy s vama ten kun nepujde ochotne ale pouze ze strachu a s takove prace nemuze mit radost nikdo. Obzvlast jestli uz si mlacenim prosel a je citlivejsi.

21.10.2016 18:26

S tím nesouhlasím. Věřím, že jsou typy koní, kteří se prostě šprajcujou, protože jim to prochází a takhle si vybojují, co potřebují (nejít od koní). V některých případech jistě pár dobře načasovaných, jak píše cstmr, může pomoci tuto situaci trvale vyřešit. Jakmile přijde na to, že prostě je třeba v téhle věci spolupracovat a bude mít klid, naopak např. odjede na pěknou vyjížďku, kterou má rád, věřím, že půjde ochotně a ne ze strachu.

21.10.2016 19:16
Íháček

XXX.XXX.209.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
S tím nesouhlasím. Věřím, že jsou typy koní, kteří se prostě šprajcujou, protože jim to prochází a takhle si vybojují, co potřebují (nejít od koní). V některých případech jistě pár dobře načasovaných, jak píše cstmr, může pomoci tuto situaci trvale vyřešit. Jakmile přijde na to, že prostě je třeba v téhle věci spolupracovat a bude mít klid, naopak např. odjede na pěknou vyjížďku, kterou má rád, věřím, že půjde ochotně a ne ze strachu.

Nemyslim ze by vyjizdka ktera zacne bitim byla pro kone pekna. Podle me je lepsi ho motivovat aby chtel jit sam treba tim pamlskem a zjistil ze se mu nic strasneho nestane a zase se vrati ke konim.

21.10.2016 20:12

Většina koní, pokud s nimi pracujete správně, prostě tak jako tak zjistí, že se k těm koním vrátí. Za mě je nejlepší začínat na ruce. Pod sedlem pak nepanikařit a neustupovat.
Každopádně se mi zatím nikdy nestalo, že bych musela koně donucovat k tomuto bičem.
Dobrý je taky mezistupeň, jít na vyjížďku s nějakým koněm, kterého ten který nezná. Má podporu jiného koně, ale ne svých koní ze stáda.
Ale ne každý má tu možnost.

22.10.2016 11:25
stacey

XXX.XXX.194.90

Monca016 napsal(a):

Nečetla jsem všechny příspěvky nahoře, tak se snad nebudu opakovat.

Rozhodně NEUPLÁCET. Koně musíte motivovat a pak ODMĚNIT. Takhle se to dělá po dobrým.
Motivace a pak odměna.

22.10.2016 11:35

Ihacek: vyjizdka bitim nezacala, tehdy mel proste mista, kde se znicehonic sprajcnul. Spokojene slapal na volne otezi a na nejakem miste si postavil hlavu a "dal ani krok". A rozhodne nechodi tereny se strachem z jezdce, je to spis vycurany dedek, ktery to naopak umi venku dobre rozjet. Jak pise hhipie, nema duvod zkouset, kdyz role byly ujasneny. Samozrejme to neplati na vsechny kone, na toho meho to zapusobilo. Brala jsem to jako krajni moznost, zkousela jsem to po dobrem vic nez mesic, nez dostal "na zadek".

Přidejte reakci

Přidat smajlík