Obecně - ideální to není, ale v menší míře klus po rovném tvrdém nezaškodí. Při rehabilitaci se kluše po asfaltu na doporučení veta i 30 minut. Cval v naprosto minimální míře také ne (nikdy necválát z kopce). U cvalu je ovšem vysoké riziko uklouznutí a pokud s koněm neběhám závodně vysoké vytrvalosti, je dobré se mu úplně vyhnout.
PK

XXX.XXX.250.202
Máme koně vytrvalce, v rámci jarních tréninků, kdy s koňmi začínáme po zimní pauze a koně jsou ještě bosí, chodíme na asfalt pravidelně krokovat a postupně přidáváme úseky v klusu, nám se to osvědčilo, ale jakmile nakoveme, už se asfaltu spíš vyhýbáme - užijí si ho dost na závodech... necválám pokud možno vůbec, ale spíš proto, že se bojím uklouznutí a pádu
jinak nám chození po asfaltu pomohlo například i při zlepšování kvality rohoviny po sundání podkov u bývalého dostiháka, nevidím na klusání po tvrdém rovném povrchu nic špatného, ale všeho s mírou samozřejmě.
Nanny

XXX.XXX.199.180
Lucie28
napsal(a):
Dobrý den, co si myslíte o cválání a klusání na silnici s koněm? Skoro každý den tak potkávám jezdce se svými koňmi. Tak bych si ráda přečetla váš názor.
A to tam cválají po silnici mezi auty? My musíme chodit kousek po silnici a přijde mi to hodně nebezpečný už jenom v kroku, někteří řidiči kolem profrčí závratnou rychlostí, někdy se ani nevyhýbají, tak mi skoro otřou bok auta o koně, nedovedu si představit tam cválat.
Jinak taky sdílím názory výše, že při cvalu bych se dost bála uklouznutí, mému koni s podkovama to občas dost klouže.
Vůbec si nedovedu představit cválat s koněm po asfaltu. Slyšela jsem několik zážitků, kdy to bylo nutné ( stíhání koně prchajícího směr hlavní silnice) a všude figuruje to, jak se s koněm vymázli...
Na asfaltu klušu, když se potřebujeme s koňma rychle dostat přes úsek, který musíme po silnici absolvovat. Ale je to opravdu jen ten nezbytně dlouhý úsek a ještě v době, kdy je vyšší doprava ( u nás to znamená cokoliv víc než 1 auto za ten úsek ).
Lucie28
napsal(a):
Dobrý den, co si myslíte o cválání a klusání na silnici s koněm? Skoro každý den tak potkávám jezdce se svými koňmi. Tak bych si ráda přečetla váš názor.
Za mě- pokud nemusím, nikdy na silnici nejdu s koněm rychleji, nežli v kroku.Pochopím to u rehabilitací, kdy vet doporučí pohyb na pevném podkladu, ale rozhodně bych nevolila nikdy klus a o cvalu ani nemluvím, jsou velmi ošklivá zranění koní, pokud uklouznou na asfaltu.Za mě- pohyb na loukách, v lese, na lesních cestách, polních apod.nejideálnější a koně toto ocení jistě nejvíce, i jejich šlachy, svaly a klouby.
Když jsem byla v Anglii a chtěla jsem na vyjížďku, měla jsem na výběr jít na jezdeckou stezku (nuda, stále dokola kolem vesnice a občas částečně neprůjezdná když farmáři obsadili pole ovcema), nebo po pozemcích majitele (podobné jako jezdecké stezky), nebo po silnicích. Angličtí koně, rajťáci i řidiči na to byli zvyklí a dalo se to. Že by to nějak ubližovalo koním nikdo neřešil. Po silnici jsme klusali i cválali (já moc ne, rozmazlená z českých podmínek, mi to připadalo dost barbarské). Jezdili jsme na 1-2hodinové vyjížďky ve všech chodech a většina z toho byla na silnicích - veřejné polní cesty téměř neexistovaly. Musím říci, že od té doby si neuvěřitelně užívám české ježdění a možnost jít do lesa, na louky a vůbec do přírody a neskutečně si toho vážím
Při cvalu na silnici je nižší srdeční frekvence než kdybyste koně nechali cválat v hlubokém terénu vede silnice (zarostená, rozmoklá louka nebo pole).
Na asfaltu je potřeba naučit se jezdit, abyste na maximum eliminovali riziko uklouznutí a pádu a chce to přiježděného koně, reagujícího na pobídky jezdce.
Osobně v rámci tréninku nemám problém na silnici klusat, cválat, ale vždy s ohledem na kvalitu asfaltu (nenavedu koně na kluzká místa...) a je jedno, jestli je kůň bosý nebo nakutý, i když ve chvíli kdy jde na klusovou práci po asfaltu, tak už většinou bývá nakutý. Na základě delší zkušenosti a vlastních pozorování a měření můžu říct, že rozumně vedená práce na asfaltu resp na tvrdých a nepružných površích má podstatný vliv na zvětšení hmoty kostní tkáně na končetinách, u jednoho koně posun na obvodu holeně o 0.5cm během cca 6 měsíců (spřežení), u druhého cca 1 cm v průběhu 1.5roku (podsedlová práce). Tím samozřejmě nemyslím, že kůň chodí jen po asfaltu, ale že to je součást tréninku
Ve spřežení koně klušou a místy i cválají na asfaltu bez problémů i s kočárem. Jen ty podkovy dost hoří, jako kdyby byly z papíru.
ycht

XXX.XXX.175.137
Zajímavé postřehy. Jen ze zvědavosti, jak staří jsou ti koně? Kdysi jsem také viděla nějaké plastové podkovy asi s kovovým vnitřkem. Nezkoušel je někdo?
Uživatel s deaktivovaným účtem

tony-jcb
napsal(a):
Dost pomáhá na silnici mít v podkovách videový hroty a je po klouzání
Eeeh, až taká záchrana to zas nie je. Minule som neplánovane( 300 z místa..) cválala na asfalte a veruže som extra stabilitu necítila.
Na pretekoch často na výber nemáme, klusajú sa asfaltové úseky bežne. Obavy mávam iba do zákrut, prípadne keď je cesta mokrá cesta. Takžeje rozumnejšie, keď kone tento povrch poznajú aj z tréningu.
Ale trebárs v Bábolne je záverečných asi 5-7 km v koľaji vedľa asfaltovej cesty a veruže tam často jazdci finišuju (rozumej niektoré kusy bezhlavo cválajú) radšej po tom asfalte.
ycht
napsal(a):
Zajímavé postřehy. Jen ze zvědavosti, jak staří jsou ti koně? Kdysi jsem také viděla nějaké plastové podkovy asi s kovovým vnitřkem. Nezkoušel je někdo?
Jeden z těch koní hřebec 4.5roku (přiměřeně vedené začátky ve spřežení), obvod holeně jde pořád lehce nahoru a sama jsem zvědavá, na jakých hodnotách skončíme.
Pod sedlem jsem to měřila u 10l kobyly před a po jejím intenzivnějším poctivém tréninku.
Málokterý člověk si uvědomí, jak moc zatížení koně ovlivňuje nejen jeho svalový tonus, ale i kostru a vše ostatní s tím související a jak moc blbý je nápad chtít viditelné výsledky co nejrychleji možno...
Adaptace kosterní soustavy na vyšší zatížení trvá 1-2 roky poctivé pravidelné práce ve spojení se správným managementem koně ve smyslu dostatečného odpočinku na jeho regeneraci a zesílení.
Bohužel je v ČR velmi málo literatury věnující se tomu, jak koňské tělo funguje a jak reaguje na zátěž a trénink. Myslím, že soudní majitelé a trenéři koní by po přečtení podobných děl přehodnotili místy zarážející přístup k výcviku a nepřiměřeným požadavkům na jejich zvířata...
ycht

XXX.XXX.190.118
Vybavil se mi seriál v jezdectví před x-lety zabývající se výcvikem koní. Mám pocit, že tam bylo něco posloupnosti výcviku ve smyslu dech-svaly-kostra. Je to už strašně dávno. Taktéž článek o tréninku plnokrevníků zminoval něco podobné. Jen si vzpomenout nebo dohledat, ale kde už :) Ještě mě zajímalo co na to klouby? Sílení holeně mi přijde pozoruhodné. Měla jsem zato, že je prostě dané a moc se s tím dělat nedá. Konec konců je to jedna ze základních "neměnných" měr koně.