Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.10.2016 10:55
stesinkaaa

XXX.XXX.95.181

Ahoj, mám otázku pro ty, co mají poníky, jak řešíte u poníků pastvu? Pouštíte je na ni normálně, nebo je dáváte do výběhů, kde moc trávy není? Máme poníka shetyho a je normálně s kobylou na pastvě, ale zas tam nějak moc trávy není ale jsou tam celý den. Bývalá majitelka říkala, že je poník normálně na trávu zvyklý, přesto mám si na to dát pozor? Děkuji.

23.10.2016 20:51
stesinkaaa

XXX.XXX.95.74

Nikdo neporadí? :(.

23.10.2016 21:23
sisi58

XXX.XXX.191.1

V poslední době je příliš mnoho schvácených poníků a ponyů, aby to bylo normální. Teplé zimy, koně nehubnou, ale na jaře přibírají na staré špíčky z loňska.
Krásný základ na schvácení.
Schvácení už se nedá spravit. Prevence je lepší, levnější a pro koně nebolestivá, pouze otravná.
Kombinace jezdeckého koně a poníčka chce určité organizační změny proti např. dvěma jezdeckým koním.
Pokud tedy musí být spolu, buď musí být chudičká pastva kvůli poni a jezdeckého koně dokrmovat zvlášť nebo normální pastva a poník je na ní po omezenou dobu a musí si po chvilkách zvykat a nebo se to řeší náhubkem, ale opět je potřeba zvykat a hlavně HLÍDAT a HLÍDAT a HLÍDAT.
Myslím to velmi vážně, kolem mě je bohužel několik schvácených koníků a to i v období brzy z jara, kdy koně nikdy schvácení nebyli.

23.10.2016 21:29
Terven

XXX.XXX.110.147

Anna 144

24.10.2016 08:09
Anna 144

XXX.XXX.150.59

Dobrý den, poníka mám na pastvě s kobylou. Nikdy žádný problém. Nedostává žádné jádro jenom seno a pokud je pastva, tak pastvu. Celoročně mají otevřený box a od jara jsou na pastvě a přikrmují senem.

Anna 144

24.10.2016 08:12
Anna 144

XXX.XXX.150.59

Jenom taková zkušenost - někdy za schvácení, koliky můžou kolemjdoucí lidé než-li samotná krmná dávka chovatele či pastva. My máme pozemky olocené pletivem o výšce 180 cm a ještě ohradník a to jenom proto, že některým lidém nevysvětlíte, že krmit cizí zvířata se nesmí.

24.10.2016 11:39
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Mám ponici jako společnici, na noc dostává do svého malého výběhu s přístřeškem pytel sena a velká na noc taky a přes den se pouští k velkédo většího výběhu, bez sena a pasou se na zbytcích trávy.Máme výběh cca 0,8ha.Předělený a několik oddělení, fungujeme takto dobře.Taky je jako koule a to mají obě seno na příděl.Snažím se jim omezit prostě to žraní, ale jakoby přibíraly ze vzduchu obě. Mám pro ně jen základ nyní-seno na noc, přes den pastva, sůl, sůl se selenem a voda.Stejně jsou vyžrané mi přijde.

24.10.2016 12:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

gitule vrtule napsal(a):
Mám ponici jako společnici, na noc dostává do svého malého výběhu s přístřeškem pytel sena a velká na noc taky a přes den se pouští k velkédo většího výběhu, bez sena a pasou se na zbytcích trávy.Máme výběh cca 0,8ha.Předělený a několik oddělení, fungujeme takto dobře.Taky je jako koule a to mají obě seno na příděl.Snažím se jim omezit prostě to žraní, ale jakoby přibíraly ze vzduchu obě. Mám pro ně jen základ nyní-seno na noc, přes den pastva, sůl, sůl se selenem a voda.Stejně jsou vyžrané mi přijde.

Fotky by nebyly?

24.10.2016 19:15
stesinkaaa

XXX.XXX.95.181

Gitule Vrtule: Mám to úplně stejně jako vy :).

24.10.2016 19:36
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

sisi58 napsal(a):
Fotky by nebyly?

Tý naší koule?

24.10.2016 20:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

gitule vrtule napsal(a):
Tý naší koule?

Mám koníka taky kouli, tak ať v tom nejsem sama

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.10.2016 20:40

Já taky a jsou spíš kulatější než hubenější.
Fakt nevím, co už s tím. Dokonce přes léto jsem je nechávala ve fakt vyžranym výběhu, větší poník (WPBR,145 cm KHV) nezhubla ani gram - má pořád senné břicho, a to má myslím docela normální provozní režim: cca 3-4x týdně pod sedlo ve všech chodech, k tomu 2x týdně cca hoďku pod děti na ruce v kroku ve členitém terénu.
Poník menší, pravda, nejezdí tolik, ale i tak, min.3x týdně krok-klus trénink pod dětmi + taky na ruce pod dětmi v terénu.
A ikdyž vypadalo, že musej na tomhle letním podkladu umřít hlady, byli kulatí pořád stejně... přikládám fotky. Tedy jako ne, že by byli až tak obézní, ale senné bříško mají pořád a pár kilo by klidně dolů dát mohli.
Právě proto, že se mi schvátila shettynka kdysi, jsem z "tlustého" poníka taky značně nervozní.
Letos chci zkusit přes noc mít na seně v menším a když nebude úplně hnusně, tak pouštět do výběhu se stařinou, ať mají co žrát, ale nejde to do tuku. A hlavně, ať se hýbou.. tak uvidíme, jak se to podaří, optimalizovat pupíky

24.10.2016 21:31
sisi58

XXX.XXX.191.1

To jsou krásní koníci
A nejsou tlustí. Já to beru tak, že koník má mít něco v rezervě pro strýčka Příhodu. Může se stát, že rychle zhubne a z čeho pak? Když je jak vyžle.

24.10.2016 21:34
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Oba ponclové chodí s pastevnim náhubkem lepší než řešit následky.

24.10.2016 21:46
k.madzia

XXX.XXX.64.22

Já bych řekla že klidně volně na pastvě můžou být, pokud budou mít dost pohybu aby to nějak spálili. Nejlepší asi skoro každý den lonž např., kamarádka má zkušenosti, poník si žral normálně a každý den ho měla na lonži, postavu měl pěknou a kondičku taky nějakou. Ale taky nejspíš závisí částečně na genech, někteří ani po maratonu nezhubnou...

24.10.2016 23:15
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

sisi58 napsal(a):
Mám koníka taky kouli, tak ať v tom nejsem sama

Na mém profilu zde mám čtvrtou fotku, jak vypadá jateční kondice větší kobyly a tu menší sem dám taky, fotka je z loňského podzimu a letos je to o něco horší s tou menší.Bych jí musela dát jen hrst sena na den, aby schodila, ale aspoň si bude mít v zimě čím zatopit, vloni tu bylo i -26stupňů v zimě.

25.10.2016 06:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

Poník mi nepřijde nijak vyjimečný, co se týče tloušťky, prostě poník.
Kobuška plavka je pravda trochu baculatější, než na fotce v profilu, ale chtělo by to jinou fotku, takto z ní moc vidět není
Plaváci jsou hezcí. A bývají zdraví.
Já používám na omezení množství sežrané trávy náhubek. Trochu to lajdám, tak mám koně tlustého, ale třeba kamarádka díky náhubku snížila hmotnost svého koně velmi radikálně. Samozřejmě to chce i nějaký pohyb., ne jen popocházení po výběhu.
A to bývá u menších koní problém, ne vždy se najde dostatečně malý nebo lehký jezdec.

25.10.2016 08:24

Sisi, díky :)
Souhlas s těmi pastev.náhubky. Používala jsem ho na tinkeru a taky to mělo úspěch. To byl přesně ten kůň, který ikdyž se hýbe, dokáže byť sporou pastvou nabírat neskutečná kila navíc...
Na fotce kondice s pastevním náhubkem na vyžrané trávě, pod sedlem cca 4x týdně + procházky na ruce v terénu. Téma hubnutí byla neverendingstory..

25.10.2016 08:26

Jinak rada k.madzia mi přijde mimo - pro jakéhokoli koně každodenní pohyb na lonži nemůže být prospěšný skrze pohybový aparát, ani pro psychiku. Nemůže to být zábavné, běhat každý den dokolečka. Lonž je pro mě nezbytná pomůcka při výcviku, ale používat jí každý den, nevim nevim.

25.10.2016 12:40
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Holky moje, než abych koni dala pastevní náhubek, tak radši obě zavřu do menšího výběhu, kde není tráva.mě to přijde hrozné, nechat koně na trávě, aby nemohl fakt nic uždíbnout.Lepší ho nechat na hlíně bez trávy.Nepřijde mi to tak psychicky týrání koníka.

25.10.2016 12:43
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Holky zeptám se vás rovnou tady, abych n ezakládala nové vlákno-když se kouknete na velkou na mým profilu, na tu poslední fotku, kde je vidět, že je kobyla prostě jako špek.Odvážili by jste se na ní posadit 100kg člověka a jít se projít v kroku na vodítku s kobylou?Myslím si, že půl hodiny by kobylu nezabilo, kdyby svezla někoho těžkého v kroku na rovném terénu.Díky za odpověď

25.10.2016 17:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

gitule vrtule napsal(a):
Holky moje, než abych koni dala pastevní náhubek, tak radši obě zavřu do menšího výběhu, kde není tráva.mě to přijde hrozné, nechat koně na trávě, aby nemohl fakt nic uždíbnout.Lepší ho nechat na hlíně bez trávy.Nepřijde mi to tak psychicky týrání koníka.

Tak to je zase jedna nepravda. Koně žerou, ale méně. Jen co se do otvoru v náhubku vejde stébel.
Tedy nikoli na plnou hubu.
To si pletete s náhubkem, co se dává koním před a po operaci, aby nežrali a nepili.
Kůň není oddělen od stáda, což je fajn, není potřeba vytvářet separé, to je také plus.
A většínou se koni na noc náhubek sundává a ráno nandává.Tedy na dobu, kdy je sluníčko a v trávě více fruktanů.

25.10.2016 17:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

Fotka náhubku, ze spodní strany, kde je otvor.

25.10.2016 17:28
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

sisi58 napsal(a):
Fotka náhubku, ze spodní strany, kde je otvor.

No tohle bych jí nedala, radši menší ohradu a seno na příděl.

25.10.2016 18:40

gitule vrtule napsal(a):

Praktikujeme to střídavě tak i tak, Seno na příděl je prima- máte totiž nadávkovat záchovnou dávku/pokud chcete koně hubnout/ a to tak, aby neměl v padoku nebo ohradě bez trávy hlad delší než 6 hodin/ kvůli mikrobiomu/.Dost se nadřete, i se sítěmi s malými oky.A v menší ohradě se kůň bude zas méně hýbat, pokud takovou vůbec můžete udělat, a víc vám ji za současného počasí rozdube, pokud nedáte tosiplasty.

Náhubek má zase jiná ale, nicméně navrhuji neodsuzovat něco, co neznám.

Podle vkusu každého soudruhasmajlík.

25.10.2016 18:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

gitule vrtule napsal(a):

Vaše volba.
I když mě přijde více jako omezování, separovat koně a ještě mu dávat v době, kdy je tráva, nejpřirozenější strava koně, seno.
To, co navrhujete, je možné, pokud máte koně doma, u ustajovatelů spíš projde náhubek, než vyžadování samostatné ohrady.
Ujišťuji vás, že koně nemají s náhubkem žádný problém. Umí s ním žrát a to tak, že dobře.
Může to vypadat jako týrání, ovšem stále je to lepší varianta, než schvácený kůň.
A že jich poslední dobou přibývá, jako hub po dešti, je fakt.

25.10.2016 20:05
vattunka

XXX.XXX.129.153

Pro gituli vrtuli:běžně nepřispívám, ale vaše řeči mě fakt nadzvedli, opravdu pokud nemáte s náhubky zkušenost, nevyjadřujte se.Já bych zase nikdy nedopustila, aby můj kůň vypadal jako to vaše vypasené prase, to se nebojíte schvácení? a na vaši otázku co se týče ježdění:u ní bych měla strach, aby sama tu půlhodinu na tý procházce přežila, rozhodně bych jí k těm 150kg nadváhy ještě nedávala 100kg zátěže, co na to klouby a kostra asi?stačí uvažovat..fuj to sem se rozčílila..
Já jsem tyran takže máme zanáhubkováno skoro vše, krom březích kobyl, hříbat a plemeníků a ještě těch co sportujou a dřou, máme fjordy.Takže zanáhubkováno asi 8-9 koní?bez nich si už neumím představit je udržet v dobré kondici, většina z nich provozáci co ještě chodí s dětmi...bohužel naše pastva pro tyto koně není ideální a to je i tak mulčujeme a sekáme na seno a oni jen dožírají, i tak by to bez náhubků dopadlo strašně.

25.10.2016 20:29
kapička

XXX.XXX.5.211

S náhubkem chodila loňské jaro huculka. Takový ten prototyp méně vychovaného prakoně, u kterého platí to o tvrdohlavosti huculů. A náhubek si nasazovat nechala asi 2 měsíce téměř denně bez nějakých protestů. A zhubla a od té doby si drží figuru, i když letošek byla bez náhubku (přes zimu se praktikovalo seno na příděl v omezeném množství.

25.10.2016 21:22
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

vattunka napsal(a):
Pro gituli vrtuli:běžně nepřispívám, ale vaše řeči mě fakt nadzvedli, opravdu pokud nemáte s náhubky zkušenost, nevyjadřujte se.Já bych zase nikdy nedopustila, aby můj kůň vypadal jako to vaše vypasené prase, to se nebojíte schvácení? a na vaši otázku co se týče ježdění:u ní bych měla strach, aby sama tu půlhodinu na tý procházce přežila, rozhodně bych jí k těm 150kg nadváhy ještě nedávala 100kg zátěže, co na to klouby a kostra asi?stačí uvažovat..fuj to sem se rozčílila..
Já jsem tyran takže máme zanáhubkováno skoro vše, krom březích kobyl, hříbat a plemeníků a ještě těch co sportujou a dřou, máme fjordy.Takže zanáhubkováno asi 8-9 koní?bez nich si už neumím představit je udržet v dobré kondici, většina z nich provozáci co ještě chodí s dětmi...bohužel naše pastva pro tyto koně není ideální a to je i tak mulčujeme a sekáme na seno a oni jen dožírají, i tak by to bez náhubků dopadlo strašně.

Jste skvělá opravdu, klobouk dolů, jak dokážete podle fotky hned napsat, že moje vypasené prase/asi nepoznáte koně/ má nadváhu 150kg ? Sakra, jak jste dokázala spočítat, kolik má nadváhu?Vážně se tu už ničemu nedivím.Mě napíšete, že se nemám vyjadřovat k něčemu, s čím nemám zkušenosti, ale teda klobouk dolů nad vašima rentgenovýma očičkama.Hlavně klídek, žádné rozčilování, to chce Oxík a bude zase dobře.Všude jste byla, všechno znáte a na otázku reagujete urážkami na ponižováním.Se divím, že jste vůbec měla čas a náladu přispět, je lepší, když mi už nebudete nikdy nic komentovat.Děkuji, aspoń vás neklepne pepka

25.10.2016 21:59

Gitule, rozumím rozohnění Vattunky. Dle jejího chovu má nejspíš nejlíp z nás co vyprávět ohledně funkce náhubků z reálné praxe.
Jistě má každý z nás na různé pomůcky různé názory, ale takto se obouvat do "náhubkujících" jako do tyranů koní je taky mimo mísu.
Já třeba u náhubku řešila, že se mi nelíbí, že je malé větrání na nozdrách a když by se dostala nějaká nečistota do nozdry, tak aby se jí mohl kůň pohodlně zbavit. Dnes je již mnoho druhů náhubků z nichž některé mají opravdu dobře řešenou oblast kolem nozder.
Zespoda je vždy otvor, kterým kůň normálně žere. Je to prostě zpomalovač pastvy.
To je stejné, jakoby jste se stavěla negativně k sítím s velmi malými oky, protože to koně trápí, že může seno žrát jen po stéblech. Jenže pro nás se snadno tloustnoucími koňmi je to jediné řešení, jak je krmit, aby nepraskli. Ikdyby byl člověk k dispozici, aby je mohl krmit třeba 5x denně (což je téměř pro každého chovatele sci-fi), tak by stejně byli daleko víc v pohodě u sítě, u které se zabaví, než u kopičky, kterou bude mít za pár minut sežranou a zase bude čučet, že nemá co žrát.
Tohle téma je fakt složité a věřím, že každý z nás, co o tom tady polemizujeme, se snaží, aby byli naši koně v co největší pohodě a dožili se ve zdraví vysokého věku. Takže netřeba se do někoho obouvat

25.10.2016 23:05
gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Gitule, rozumím rozohnění Vattunky. Dle jejího chovu má nejspíš nejlíp z nás co vyprávět ohledně funkce náhubků z reálné praxe.
Jistě má každý z nás na různé pomůcky různé názory, ale takto se obouvat do "náhubkujících" jako do tyranů koní je taky mimo mísu.
Já třeba u náhubku řešila, že se mi nelíbí, že je malé větrání na nozdrách a když by se dostala nějaká nečistota do nozdry, tak aby se jí mohl kůň pohodlně zbavit. Dnes je již mnoho druhů náhubků z nichž některé mají opravdu dobře řešenou oblast kolem nozder.
Zespoda je vždy otvor, kterým kůň normálně žere. Je to prostě zpomalovač pastvy.
To je stejné, jakoby jste se stavěla negativně k sítím s velmi malými oky, protože to koně trápí, že může seno žrát jen po stéblech. Jenže pro nás se snadno tloustnoucími koňmi je to jediné řešení, jak je krmit, aby nepraskli. Ikdyby byl člověk k dispozici, aby je mohl krmit třeba 5x denně (což je téměř pro každého chovatele sci-fi), tak by stejně byli daleko víc v pohodě u sítě, u které se zabaví, než u kopičky, kterou bude mít za pár minut sežranou a zase bude čučet, že nemá co žrát.
Tohle téma je fakt složité a věřím, že každý z nás, co o tom tady polemizujeme, se snaží, aby byli naši koně v co největší pohodě a dožili se ve zdraví vysokého věku. Takže netřeba se do někoho obouvat

Já jsem nikoho ani vattunku nenazvala tyranem.Každý máme svůj názor na danou věc, mě to přijde tak, jak jsme to napsala, ale bez urážky kohokoli.Kdežto ona uráží mě a mého koně, byť s jateční hmotností.Já mám taky velmi jednoduše krmitelného koně-věřte mi, že seno je na příděl, pastvina celkem má 0,8ha a je rozdělena na pět menších výběhů, které se střídají, je to bývalé hřiště na fotbal, koně mají seno na váhu, vodu, sůl a liz se selenem.Přibírají i ze vzduchu.Ale nikdy by mě nenapadlo někomu urážet koně, že třeba z mého pohledu je to zdechlina hubená apod.šlo to napsat i slušně, ne tak hnusně, jako to napsala vattuna.hawk.

Přidejte reakci

Přidat smajlík