Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

KlarikS

26.10.2016 19:35
KlarikS

XXX.XXX.233.4

Dobrý den. Mám svěřeného na přiježdění 6 letého valacha arabského plnokrevníka. Nejdřív jsme pracovali rok jen ze země (procházky na ruce přírodou, lonžování, přirozená komunikace, nějaká ta gymnastika:) ) a až teď jsme obsedali. Je úžasný, věří mi, přijal mě na sebe jako by to dělal už roky :) nemáme problém ani vyjet bez sedla, ale jakmile mu dám udidlo (obyčejné stihlo) strašně vyvádí, hází hlavou a je naprosto nezvládnutelný. I přes to, že jsme dělali práci na dvou lonžích, chodil i vyvázaný ho teď v hubě nesnese... :( jezdíme proto jen bezudidlově, ale protože má být určen do vyšší drezury a tam není povoleno bezudidlové uždění, potřebuji ho to naučit :/ jinak veterinář vyvrátil zdravotní potíže, takže nevím kde je chyba... Předtím na něm nikdo neseděl, takže špatné zkušenosti žádné, ale teď když nasednu, ani nemusím sáhnout na otěže a on už vyvádí... Zkoušeli jsme i různé typy ale nic :/ za všechny rady vám budu nesmírně vděčná :).

26.10.2016 19:54
lunin

XXX.XXX.109.199

Co zkusit nejprve gumové udidlo? Nebo nebolí ho zuby? Může mít něco zduřelého v pusině atd...a když nandáte udidlo, tak ho to může bolet.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.10.2016 20:30

Som veľmi zvedavá, na čo prídete, lebo kamarátka má s kobylou dosť podobný problém, neznesie akýkoľvek tlak. Reaguje mimochodom podobne aj na bezzubadlové uzdenie. tiež je to plnokrvný arab, zubadlo je jemné, malé do pusy, zatiaľ vyskúšané raz lomené, dvakrát lomené, raz lomené plastové.

26.10.2016 21:08
Dotaz

XXX.XXX.110.146

I teď pracujete s udidlem na dvou lonžích a s vyvázáním bez problémů?

26.10.2016 21:08
helas

XXX.XXX.12.12

Leta jsem si myslela, že každý jemnohubý kůň se dá s udidlem normálně jezdit, je-li klidná ruka atd. Koně mám jemnohubé... no, prošla jsem celým tím dlouholetým vývojem od "radši zahozená otěž" přes "furt na otěži" ke konečnému "na jemném kontaktu - a proč". Píše se o tom hodně a všecko je to pravda.

Jenže pak jsem si pořídila araboidku a všecko je jinak. Takže zadavatelku chápu.

Na téhle kobylce se mi nejvíc osvědčuje westernové uždění. Tedy - ne páka, ale ostřejší, čili tenčí udidlo - a zahozeno. (Možná i proto, že má prostě malou hubu.)

Možná i s tou westernovou pákou by se smířila raději, než s normálním jednou nebo dvoulomenným stihlem. Nezkoušela jsem to.
Tohle uždění pochopila strašně rychle, reaguje na sed, holeň a hlas, plus na ruku - jemné zachvění, přeloženo, oddáleno a jak se to všecko jmenuje. Ochotně, rychle, báječně.
(Když na ni sedne šikovnej, klidnej jezdec s opravdu přesnou rukou a HLAVNĚ schopností jasně sdělovat, co chce, není to tak zlé; ale to já nejsem.)
Takže dneska to máme tak, že když poberu obě otěže a zkrátím, brzdí. K ničemu jinému udidlo nemáme.
Víc zkušeností nemám, jen jsem objevila, že arab/oid fakt není ČT... Nepromine. Nic. A nezapomíná. Je jak vodnickej hrneček; co se do něj jednou vloží, to tam taky zůstane. smajlík

KlarikS

27.10.2016 00:29
KlarikS

XXX.XXX.233.4

Lunin: zuby ma má v pořádku, byl kontrolován zubařem.. Gumové udidlo jsme zkoušeli, ale rozkousal ho... :/
Dotaz: ano, i teď pracujeme s udidlem ze země bez problémů
Helas: problém je, že my westernová uždění používat nemůžeme :/.

27.10.2016 07:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

helas napsal(a):
Leta jsem si myslela, že každý jemnohubý kůň se dá s udidlem normálně jezdit, je-li klidná ruka atd. Koně mám jemnohubé... no, prošla jsem celým tím dlouholetým vývojem od "radši zahozená otěž" přes "furt na otěži" ke konečnému "na jemném kontaktu - a proč". Píše se o tom hodně a všecko je to pravda.

Jenže pak jsem si pořídila araboidku a všecko je jinak. Takže zadavatelku chápu.

Na téhle kobylce se mi nejvíc osvědčuje westernové uždění. Tedy - ne páka, ale ostřejší, čili tenčí udidlo - a zahozeno. (Možná i proto, že má prostě malou hubu.)

Možná i s tou westernovou pákou by se smířila raději, než s normálním jednou nebo dvoulomenným stihlem. Nezkoušela jsem to.
Tohle uždění pochopila strašně rychle, reaguje na sed, holeň a hlas, plus na ruku - jemné zachvění, přeloženo, oddáleno a jak se to všecko jmenuje. Ochotně, rychle, báječně.
(Když na ni sedne šikovnej, klidnej jezdec s opravdu přesnou rukou a HLAVNĚ schopností jasně sdělovat, co chce, není to tak zlé; ale to já nejsem.)
Takže dneska to máme tak, že když poberu obě otěže a zkrátím, brzdí. K ničemu jinému udidlo nemáme.
Víc zkušeností nemám, jen jsem objevila, že arab/oid fakt není ČT... Nepromine. Nic. A nezapomíná. Je jak vodnickej hrneček; co se do něj jednou vloží, to tam taky zůstane. smajlík

Je to zajímavé.
I známá má arabku, která taky chodí na myšlenku a právě jen do doby, než se ji někdo pokouší řídit otěžemi.
Ne každý zvládá psychicky, rozběhnutého koně, na zahozené otěži.

27.10.2016 08:07
koně

XXX.XXX.205.252

KlarikS napsal(a):
Lunin: zuby ma má v pořádku, byl kontrolován zubařem.. Gumové udidlo jsme zkoušeli, ale rozkousal ho... :/
Dotaz: ano, i teď pracujeme s udidlem ze země bez problémů
Helas: problém je, že my westernová uždění používat nemůžeme :/.

Jestli vám kůň udidlo rozkousal, tak jste ho určitě měli špatně položené v hubě.Pokud je položené správně, nemůže ho kousat, natož rozkousat.
Plnokrevní arabi chodí vysoké drezúry?Já byla na tom, že v tomto odvětví se pohybují přednostně teplokrevní velcí, silní, rámcoví a chodoví koně.
Plnokrevní arabi tak na výstavách a vytrvalosti.
Když na něj sednete a má v hubě udidlo, tak vyvádí, Jak přesně ? Když za otěže vezmete a vyvinete jakýkoli tah či tlak.Tak začne co? Brzdit, bočit, házet hlavou, rozběhne se neovladatelně a obrátí ve hřbetě ?
Když nasedláte, dotáhnete, sednete a jdete na stájovce bez udidla, po jízdárně, tak se děje co?Řídíte ho sedem a hlasem a je v klidu?
Když nauzdíte, ale je bez sedla, je to v klidu?
Já měla remontu, ten chtěl chodit výhradně zahozený.Jak jsem začala trošku, v řádu minut, chtít něco víc.Začala se bránit, u něj to spočívalo v šíleném házení hlavou.Po několika pokusech s udidly jsem zjistila, že mu nesedělo sedlo

27.10.2016 08:34

Koně: to je nesmysl s tím, že když je dobře nauzděno, že kůň nemůže kousat udidlo. Pokud korektně nasadíte udidlo a kůň se začne nervovat a chce hryzat, tak stáhne koutky dozádu, tím uvolní místo pro udidlo v úrovni předních stoliček, na které si ho posune jazykem a vesele hryže.. a můžete mít nauzděno sebekorektněji.

KlarikS

27.10.2016 09:00
KlarikS

XXX.XXX.233.4

Sisi58: jo, pocit je to zvláštní, e když koni věříte jde to :D
Koně: hhippie má pravdu, když koník udidlo chce kousat tak ho prostě kouše... Ano, i arabi se mohou účastnit těchto soutěží, příliš jich tam není, ale i já už jsem s několika jela. Když nasednu začne hrozně házet hlavou a odmítá se hnout. Když za otěže jen lehce vezmu, začne točit hlavou jako šílený a jde vždy proti udidlu... Když ho vezmu jen na bezudidlovce, řídím ho sedem, hlasem, holeněmi i otěžemi a šlape jako hodinky :) když dáme udidlo bez sedla tak je stejný problém :/ sedlo mu sedí, má šité na míru a bez udidla nevyvádí...

27.10.2016 09:17

Moje zkušenost s vlastní kobylou k Vašemu zamyšlení: celá léta kobyla reagovala na udidlo velmi podobně, proto jsme ho na nějaké 4 roky úplně vypustili a jezdili pouze bezudidlově. Ze stejného důvodu jako Vy, jsem ji ale na udidlo chtěla přivyknout. I po těch letech reagovala podobně, ne tedy tolik výrazně, ale velmi nelibě. V té době jsme již jezdili pod trenérem a po několika trénincích jsme zjistili, že problém s udidlem má kobyla pouze na začátku hodiny, když je neuvolněná a někde zaťatá ve svalech (kdekoliv na těle). Po úvodní gymnastice, protahování dopředu a dolů a uvolnění celého těla najednou udidlo během chviličky krásně přijala a dalo se jezdit i na přilnutí. Jakmile se ale dostala opět do nějaké křeče (neochota, špatná pobídka, neporozumění atd.), okamžitě začala udidlo hryzat a vztekat se. Takže u ní to byl vždy projev neuvolněnosti a zaťatosti.

27.10.2016 10:08

koně napsal(a):
Jestli vám kůň udidlo rozkousal, tak jste ho určitě měli špatně položené v hubě.Pokud je položené správně, nemůže ho kousat, natož rozkousat.
Plnokrevní arabi chodí vysoké drezúry?Já byla na tom, že v tomto odvětví se pohybují přednostně teplokrevní velcí, silní, rámcoví a chodoví koně.
Plnokrevní arabi tak na výstavách a vytrvalosti.
Když na něj sednete a má v hubě udidlo, tak vyvádí, Jak přesně ? Když za otěže vezmete a vyvinete jakýkoli tah či tlak.Tak začne co? Brzdit, bočit, házet hlavou, rozběhne se neovladatelně a obrátí ve hřbetě ?
Když nasedláte, dotáhnete, sednete a jdete na stájovce bez udidla, po jízdárně, tak se děje co?Řídíte ho sedem a hlasem a je v klidu?
Když nauzdíte, ale je bez sedla, je to v klidu?
Já měla remontu, ten chtěl chodit výhradně zahozený.Jak jsem začala trošku, v řádu minut, chtít něco víc.Začala se bránit, u něj to spočívalo v šíleném házení hlavou.Po několika pokusech s udidly jsem zjistila, že mu nesedělo sedlo

No, napríklad tá naša funguje na voľnej oťaži dobre. Pri pokusoch o nejakú drezúrnu prácu(stačí bohate iba požiadať o priľnutie)reaguje dvihnutím hlavy, vytrhávaním, "headshakingom"... ovládateľná je na minimálny tlak, neuteká pred rukou, zastaví aj na sed. V tempe je pekne ovládateľná, čím rýchlejší chod, tým je spokojnejšia.
Ja predpokladám, že je to záležitosť psychická, prote nemá čas na nejaké cviky a podobné kraviny. Potrebuje niekam bežať- ale žiadne bezhlavé letenie, stačí len ísť dopredu. Vtedy je pokoj a nebráni sa ani priľnutiu. Ku koncu sezóny, s lepšiu kondíciou kobyly sa to dosť zhoršovalo, hlavne na krokovkách bývala dosť nepríjemná.

27.10.2016 12:16
leri

XXX.XXX.33.80

A co zkusit mu dát pro začátek ježdění bezudidlovku, roozjezdit si ho, potom mu dát udidlo, zkusit jen aby třeba obešel jízdárnu (nebo podle toho co všechno by zvládl, jestli tohle je schopný, tak něco složitějšího, třeba malý kruh nebo tak) a nebrat ohled že hází hlavou, jen prostě ať jde dopředu a nezastavuje se, popřípadě si ho rozklusat (já řeším věci v klusu protože mi to je pohodlnější i koni protože mi v kroku lenoší).. A potom zase nakonec dát bezudidlovku
Nevím možná se pleti a nic to nepomůže.

KlarikS

27.10.2016 13:01
KlarikS

XXX.XXX.233.4

Efe: uvolňováni jsme zkoušeli, stejně se pořád vzteká:/
Barbora: on nesnese ani tu volnou otěž... Vůbec nevím Proč:(
Leri: zkušíme, ale nezvládne ani obejít ten obdélník :( :D

Včera na něm poprvé jela jeho majitelka, neviděla jsem to, takže nevím co dělali... Ale dnes když jsem ho vzala na jízdárnu s naší bezudidlovkou, tak začal jako šílený běhat kolem ohrady a chtěl mě sundat... Opět jsem téměř nic neudělala... Takže měním dotaz na to, jak koně naučit na jakoukoliv uzdečku :/ nevím co majitelka udělala, ale teď je to horor :(.

27.10.2016 13:06
lunin

XXX.XXX.109.199

A co mu zkusit dát tedy znovu gumové udidlo, ale nejezdit na něm. Pouze vodit v ohradě a občas mu dát nějakou dobrotu? Zkusit to třeba na 10min a hned sundat a takhle pokračovat každý den a trochu to prodlužovat.

27.10.2016 13:09
lunin

XXX.XXX.109.199

Kontrolovala jste koutky? Nemůže je mít třeba natrhlé? Podívejte se mu ještě na dásně raději. Může tam mít nějaký váček nebo píchlou třísku.

27.10.2016 13:45

Asi bych opravdu ještě jednou důkladně zkontrolovala zdravotní stav - huba, koutky, jazyk, zuby... Tohle není normální...?

edwina

27.10.2016 13:48
edwina

XXX.XXX.40.41

Zkontrolovala bych v prvním případě zuby zkušeným koňským zubařem. Když kůň "bezdůvodně vyvádí", často se brání bolesti.

27.10.2016 13:50
anobbona

XXX.XXX.115.36

Spíš bych se zaměřila na sedlo.

KlarikS

27.10.2016 14:14
KlarikS

XXX.XXX.233.4

Lunin: při vodění mu udidlo nevadí, kjen jakmile na něj někdo sedne je to problém:/ hubu jsem kontrolovala, koutky má v pořádku, dásně také:/.

edwina

27.10.2016 14:50
edwina

XXX.XXX.40.41

Toto chování by mohl způsobovat vlčí zub: https://www.ifauna.cz/kone/clanky/r/detail/5498/dil-7-vlci-zuby-anebo-spicaky. Chce to veterináře znalého zubní problematiky, aby opravdu vyloučil problém v hubě. Jak si kůň spojí jezdce na hřbetě s bolestí v hubě, bude se bránit i bezudidlové uzdečce. Opravdu prověřte zdravotní stav koně a huby. Nechá se na udidle/otěžích bez problému vodit, anebo mu nevadí jen, dokud na něj nikdo nesahá?

27.10.2016 14:50
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Nejsem odborník, ale mně z toho vychází, že problém je v zádech (sedlo, vlastní záda).
Při nezatížení problém nemáte, máte ho, pokud koně zatížíte váhou a on přizvedne hlavu. Bezudidlovky většinou koni hlavu "balí", pokud se majitelka necítila bezpečně a začala tahat, koník logicky zvedal hlavu (jako to dělá s udidlem) a problém se objevil.
Tohle mne jen napadlo po přečtení vašich textů. Otázkou je, kde je problém - dotýkající se obratle, sedlo tlačí, když se koník trochu prohne?

27.10.2016 14:57
lunin

XXX.XXX.109.199

Tak ještě zkuste jednu věc. Sedněte na něj a ať Vás někdo vodí. Pokud bude v pohodě, tak zkusit sama na pár minut a pak odměnit.

27.10.2016 18:30

Dotaz: souhlas. Z posledního příspěvku zadavatelky mi vypadlo taky to samé. Ale pokud na tom samém sedle jezdí v pohodě s bezudidlovkou, pak jsme tam, kde jsme byly...

KlarikS

28.10.2016 09:03
KlarikS

XXX.XXX.233.4

Opět opakuji, že vv hubě ani zádech problém není, vše he zkontrolováno odborníkem. Vodit se nechá bez problémů.

28.10.2016 09:28
mgtka

XXX.XXX.92.43

Třeba jsou záda v pořádku, ale sedlo tlačí jakmile se do něj někdo vyhoupne.
Pokud není problém zdravotní, asi si vytvořil někdy nějakou asociaci "někdo na zádech=bude to bolet" a aktivně se tomu brání?

28.10.2016 11:01

Trochu přesněji by šlo hádat, pokud by bylo vloženo video..
Z fotek by to šlo jen o nepatrně líp než úplně bez "vidění" a jen možná a podle množství a sekvencí mezi nimi..
Chtělo by totočit od příchodu ke koni po jeho vypuštění do ohrady zpět, verze "pracujeme na ruce" a verze "jezdím".

28.10.2016 12:51
koně

XXX.XXX.205.252

KlarikS napsal(a):
Opět opakuji, že vv hubě ani zádech problém není, vše he zkontrolováno odborníkem. Vodit se nechá bez problémů.

Tak to takhle asi budete muset opakovat i koni
Rady tu padly.Já bych se přiklonila k tomu sedlu.Je problém na něj chvíli dávat jiné?Případně jiného jezdce?

Přidejte reakci

Přidat smajlík