Ahoj, zajímalo by mě, jak to všechny vy, co máte doma koně stíháte? Jak často stíháte jezdit, jak často koním vybíráte boxy apod.? Nenávidím, když ostatní lidé v koní vidí jen ježdění, a myslí si, že když má někdo doma koně, jezdí co druhý den.. Já jsem přitom ráda, když příjdu domů, stihnu vykydat, vyčistit a připravit seno pro koně a už je rázem tma, v noci pak padám unavená do postele. Jak to máte Vy?
Kondorus

XXX.XXX.2.216
Konici jsou na pastevku s pristreskem s velkym balikem a maji deky...takze tezka pohoda
Jezdime 3x tydne plus prace ze zeme
Koniky mame jako partaky.
Já je teda nemám doma, tak pardon že sem lezu.
Ale moc bych si to přála. Díky dítku jsem už dva roky nejezdila (letos tedy 2x asi 20 minut). Je to běs, ale dala bych nevím co za možnost je aspoň vidět ráno a večer, sáhnout si na ně. Takhle za nimi jedu hodinu a pak nevím, jestli bude čas aspoň na to pohlazení nebo i trochu práce ze země, než budu muset zase ke kočárku. Kterej stejně furt hlídám.
Toť pohled z jiného úhlu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Canis: A nemáte možnost se prostě na chvíli odstřihnout a udělat si taky chvíli pro sebe? Sice po dlouhém hledání možností, ale teď mi začla chodit jezdit maminka, která už po koních toužila takovou dobu... nakonec si prostě doma vymohla jedno dopoledne, kdy hlídá buď muž (práce z domova), nebo babička. Ale ne každý má ty možnosti, vím. Je to i o financích... ale je třeba, aby člověk dělal něco i pro sebe, ne jen pro druhé.
A věřte, že pokud byste si koně pořídila domů, budete si to užívat jen chvíli. Než budete v indispozici Vy, a nejlépe onemocní třeba i dítě a koně nikdo jiný neobstará... je to pakárna, pokud to vezmete z pohledu toho, že jste pak sama na zvířata, dítě, domácnost, nejdebože k tomu ještě muset chodit do práce... vím, o čem mluvím.
Vždycky se tu najdou zastánci obou variant. Ale já za sebe pořád říkám, že mít někde koně na spolujízdu - při troše štěstí na normálního majitele, to musí být prostě nejideálnější varianta.
Mam 4 takže finančně by se mi vyplatilo mít je doma ale mam 1 km od baráku nájemní stáj s dobrou péčí a věřte že ta svoboda že nemusim mi za to stojí i když jsem tam stejně až na vyjímky stejně denně například jsem v práci telefon ze stáje škrábl se ti kůň je to povrchový má to zasříkaný až dojedeš tak si to zkontroluj pracuji nemůžu trávit u koní 18h deně a když dojedu vyčistim nasednu od toho ty koně mam.Vidím to i na majitelce stáje je tam 18h denně a na svího si sedne 1x za týden když to stihne
Máme 1 velkého koně a poníka.Od jara do podzimu máme koně 2 km od domu ve výběhu s venkovními boxy.Ráno za nimi jezdí manžel, či já.Jak se domluvíme.V poledne se u nich z práce stavím na kontrolu.Po práci-po 15.hodině za nima jedu.Vykydám, vysbírám bobky,2x týdně kobču projedu, vylonžuji.2 x týdně na kobče má trénink dcera -drezura a skoky.Dceru na tréninky s kobylou vozíme, o víkendech závody cca 1x měsíčně.Já a druhá dcera jezdíme pod trenérkou na školních koních, dojíždíme 1x týdně 12 km.
Přes zimu máme koně u domu.3x týdně je beru na procházku na ruce, pod sedlo, přes zimu spíš klidový režim.Pomáhají kydat děti, manžel, ale většinou já..Hnůj vyváží manžel, seno jsme obstarali na celou zimu.Sbírám bobky denně a kydám denně.
Koníka máme na svém, ale ne hned u baráku, ale na druhém konci vesnice. Oba s manželem chodíme do práce, on každý den, já dělám krátký/dlouhý týden, takže mám vždy nějaké dny v týdnu volno. Ráno vstáváme v pět, domluvíme se vždy, kdo půjde udělat koně ráno a kdo večer. Ráno za tmy před prací jde jeden, koně a kozy pustí, nakrmí, max. rychle doplní vodu. A ten, co jde večer po práci, musí vykydat, rozházet seno do sítěk a krmelce, zkontroluje vodu v přístřešku i výběhu, vyčistí kopyta, pustí zvěrstvo domů a nakrmí. A já, když mám buď dva dny(dlouhý týden), nebo čtyři dny(krátký týden) volna, tak ráno jedu s kobylkou ven na vyjížďku, poté si vše připravím včetně krmení na večer, letím domů, uklidím, uvařím, jedu nakoupit apod. a večer už jen vlítnu na zahradu nakrmit zvěrstvo...teď je to ale při změně času na p.d, protože jak ráno, tak večer jde člověk za tmy(nemáme u stáje elektřinu), takže tam člověk lítá s čelovkou na hlavě..a to nemáme ještě dítě...ale to jsem dala jasné ultimátum, chceš dítě? Až bude barák s velkým pozemkem, ať mám zvířata přímo u domu
Po 10 rokoch čo mám kone doma môžem skonštatovať že by som do toho ešte raz išla ale len za splnení týchto podmienok:
1. musím mať niekoho kto ma vie plnohodnotne zastúpiť aby som si mohla dovoliť byť chorá, ísť na dovolenku alebo proste len tak na dva dni vypnúť
2. všetko okolo koní musí byť zabezpečené tak, aby ma to stálo čo najmenej úsilia (žiadne nosenie sena 20x za deň fúrikom cez hektárovú pastvinu a podobne), čo sa dá treba riešiť technikou. Nie je to o lenivosti, ale o čase
3. ustajňovať kone iba NORMÁLNYM ľuďom s ktorými si rozumiem a nebudem sa denodenne rozčuľovať čo si zase vymyslia
4. ustajňovať iba NORMÁLNE kone s ktorými sa nebudem denodenne rozčuľovať čo zase vymysleli, zničili, roztrhali, pokopali..
5. všetko musí fungovať tak, aby som z toho mala radosť, kone majú byť moje potešenie nie každodenný boj o prežitie. Ak to tak nebude pôjdu všetky z domu - a každý deň im to pripomínam aj ich majiteľom

Ja mám tiež końa v nájomnej stajni, kúsok od baráku a nemôžem si to vynachváliť. Mám ale voči poskytovateľovi ustajnenia 100% dôveru, viem, že keby sa pol roka neukážem z hocakých dôvodov, o koňa bude 100% postarané. To je podľa mňa základ. Nemohla by som mať koňa u nikoho, s kým by som sa nezhodovala vo väčšine názorov na wellfare koňa. Z toho dôvodu netúžim mať koňa doma, hoci by sa to dalo. Ale zvyknem sa o všetky kone starať, keď ustajňovateĺ z dôvodu choroby, či dovolenky nemôže, takže viem, koľko s tým je roboty. Možno aj preto netúžim mať svojho koňa 24/7 na krku.
Najväčšiu nevýhodu vidím v tom, že fakt je potrebný niekto, kto plnohodnotne zastúpi. Ok, pár dní kone prežijú na tom, že sa im dá len žrať a voda, spočítaju sa nohy, to zvládne aj nekoniar. ale ísť trebárs na dovolenku a nechať pri koňoch niekoho, kto ani nevie, čo robiť nparíklad pri kolike, to by som mala veľké obavy. Do toho neustále riešenie sena, slamy, dopravy, úpravy výbehov, vylepšovanie, gúľanie balíkov...
Máme koně doma, asi bych neměnila...mnnooo...ne, neměnila, ale taky bych to nikomu nepřála
Náš normální den:
budíček 4:45 udělám čaje, kafe, namažu chleby a vyrážíme do stáje. Nakrmíme boxové koně /12 kousků/, začnu je svlékat, oblékat /kamaše, deky masky/ prostě co je potřeba, chlap bere káru a začíná do ohrad navážet snídani = co kůň to kupa sena /5 ohrad. Pak rozvodíme koně do výběhů a pustíme domů nažrat "venkovky"/6ks koně jsou v nočních výbězích s nastlanou stodolou nebo přístupem do boxu/. Když jsou všichni venku u sena, dopustíme postupně do ohrad čerstvou vodu, chlap naloží dítě a odjíždí do školy/práce. Já popadnu kolečko a kydám, podestýlám, připravuji seno a vodu do boxů. Pak odjíždím také do práce. Koně sledujeme průběžně během dne na kamerách. Odpoledne se vrátím z práce a mám vše potřebné hotové, tak můžu jít jezdit, dělat ze země, čistit hříbata... prostě co se mi zrovna chce... občas se mi nechce nic No a pak už jen připravit žlabové krmení k večeři, postupně je napouštět dom, zase svléct a obléct, namazat potřebné a mazat domů dělat večeři, naházet do pračky, nakrmit psy, slepice, kachny a pávy...někdy usínám už u zpráv... respektive usnu při dosednutí na postel . O víkendu pak probíhá kontrola a oprava ohrad a td. Dá se zvládnout dost, ale kulturní a jiné společenské aktivity je třeba dobře naplánovat.
To je náš normální den, když se nic nepodělá a vše funguje jak má. Pokud nějaké zvíře onemocní nebo hlídáme porody, tak nemám jiných zavazadel nežli pytlů pod očima
Ale stejně bych neměnila

Peggy: Díky
Upřímně... ráda bych dělala koně ve větším, ale když si představím den typu Oťásek, tak mě to zase rychle vyléčí.
Pořád mi chybí ta parta, stáj, klubovna a pokec, společné vyjížďky v 6 koních... a hlavně trénování lidí, hromadné tréninky provozáků...to mě baví (mám toho takhle málo).
Ale pak si dám vedle toho, že už teď sotva stíhám, a to mám jen svoje 3 koně a další zvířata. Jenže do toho tréninky klientů a skloubit to se školou staršího dítěte (prvňák = nesamostatné) a se školkou druhého dítěte + odpolední aktivity vlastních dětí... taky pravidelný režim pro mladého sporťáka a alespoň občas sednout na taky ne úplně dobře zaježděnou druhou kobylu... o domácnosti a zahradě nemluvě.
Snad se jen přestěhovat někam, kde budu mít "na dosah" nějakou kvalitní sportovní stáj, abych se navrátila do "koňského" procesu. Ale provozovat sama něco takového... nejspíš vlastně ani nechci. On ten počáteční kapitál moc vysoký není, aby člověk koupil něco hotového a budovat něco svého, to než bude stát v dostatečné kvalitě, tak už si to člověk ani v sedle neužije :( a kochat se pak na stará kolena, když už do sedla nebudu moct, jak jsme to pěkně vybudovali, na to kašlu. Navíc aby se to postupně zaplatilo, to už člověk musí mít jméno, aby si mohl říct vyšší stájné a vyšší ceny za tréninky, aby ty peníze dostal zpět... a to se mě netýká
Lepší si teď užívat, dokud rodinná situace a zdraví dovolí, než se celé mládí dřít a pak brečet, že si to člověk neužil... ale je to boj :).
Souhlasím s tím, že v nájemné stáji, když jsou fajn majitelé a dobré zázemí, je to asi nejlepší. V oddíle jsme si práce okolo užili dost a dost a už mne to tak nějak neláká mít vedle práce zabitý celý den a pořád před sebou tlačit nějakou další činnost. Takhle přijdu, vyčistím, nacajkuju, užijeme si vyjížďku, kruhovku nebo cokoliv jiného, vyčistím a můžu klidně domů. Maximálně uklidím nějaké koblihy z kolbiště nebo kruhovky, aby tam po nás nic nezůstalo. Můžu si přijet kdykoliv, domluvit se na vyjížďce s fajn kolegyněmi, prostě pohoda. Sice mám malé riziko v tom, že majitelka koníka může změnit názor a už ho jezdit nebudu moct, ale jako nemajitel koně, kdy nemusím vlastně řešit ani kováře, veterináře, výživové doplňky apod. je to prostě ideál.
Jak stíháme... No, vždycky nějak jo Zima je blbá v tom, že je brzo tma, tak má člověk pocit, že ten den strašně letí a přitom je teprve šest..sedm večer...
Jinak vstávám na šestou do práce (naštěstí mám dílnu doma představa, že někam jezdím "na čas" mě děsí), nakrmím koně (2), králíky a prasata (momentálně jen prasnice a její poslední potomek 240kg), pak do tří v rachotě, domů na kafe a rychle ven něco podělat, než bude tma. Pak druhé kolo - krmení králíků, navíc psi (2), kydání a krmení koně a čuníci. Teď už nejezdíme, dědek má letos 20 a s "mladým" (9) už se nám tak nějak nechce, takže když je počasí, jsou do výběhu (když je hnusně, jsou doma), dokud jsme trénovali, tak denně objemy, cca 2x týdně rychlé práce. Než byl pozemek "za barákem", tak to bylo na palici, nastrojit, kus po silnici, pak polňačka, kus lesem, na louku, tam odjezdit potřebné a zase domů... Pak byla dráha, tak to bylo super, ale zas takové jednotvárné, jen kroužit kolečka Člověk je tvor nevděčný
Teď je to poměrně pohodové, ale byly dny a týdny (a zase budou), kdy jsem byla ráda, že si na chvíli sednu na kafe a cigáro (když byla selata malá, krmila jsem 4x denně, poslední krmení i v 23hod.., k tomu blázinec v dílně..)
V podstatě jsem sice "uvázaná" doma, ale nijak mě to netrápí, jsem spíš introvert, na nějaké zábavy nebo sešlosti moc nejsem a i toho času je málo, když neskáču kolem "dobytka", jsem v lese na lovu Na dovolenou jezdíme de facto na 4 dny na jelení říji a i tak trnu, jestli je doma všechno cajk a soused vše obstaral a nic mu neuteklo nebo nechcíplo Ještě bych chtěla krávu, ale to zatím doma neprošlo