Kobylka velmi "kroutí" zadkem :-)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Misa04

9.11.2016 13:39
Misa04

XXX.XXX.73.182

Ahoj, mám kobylku, která při chůzi, v klusu, hodně kroutí zadkem. Vůbec bych to neřešila, způsobuje mi to ale problém se sedlem. Sedlo kobylce sedí, už jsem jich zkusila i více, přesto když jde svižným krokem (tím pádem více kroutí) sedlo se ji při jednom kroku stočí tak, ze je na páteři, a s dalším krokem se zase vyrovná, že páteř je pěkně pod páteřním kanálem. S minulým sedlem se mi při jízdě neustále sunulo k této straně a i tam zůstávalo. Kobylka měla v zadní části kde sedlo končí na páteři bouličku. Sedlo jsem vyměnila za sedlo se širší komorou, a pomohlo to v tom, že se vrací na prostředek ale během jízdy se šoupe jak jsem popsala viz výše. Zkoušela jsem vypolstrovanou dečku, nebo naopak tenkou dečku, i gelovku. Bylo to stejné. Máte prosím s.něčím podobným zkušenost? Kobylka je ČT, bez kohoutku, kulatá. Proto vůbec na.ní sehnat sedlo je složité a vím že to může být i tím... nejde mi ale na rozum, že s ním takhle hýbe při chůzi. Děkuji moc.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.11.2016 14:38

Napadá mě zkusit bezkostru?

Šárka.M.

9.11.2016 16:06
Šárka.M.

XXX.XXX.73.182

Mám fellsettel Ibericu, střídám to se sedlem, bezkostra by se mi také líbila, akorát si myslím, že když už tak novou a na to nyní nemám finance:-/.

9.11.2016 16:19
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Myslím, že to nebude jen o komoře, ale o malé vzdálenosti sedlových polštářů od sebe nebo jejich neodpovídajícím tvaru. Tohle se mi stávalo na kulatém haflingovi, sedlo prostě sedělo moc nad ním, i když komora dobrá a nikde netlačilo.

Zkuste se někde juknout na Wintec Wide (na Rudné ho mají vystavený - pokud to není daleko) a porovnat ty polštáře, jejich tvar a vzdálenost, třeba to pomůže.

9.11.2016 16:44
Dotaz

XXX.XXX.110.146

EDIT: Tady uvádí jako příčinu točení naopak příliš široký kanál a nebo ten nevhodný tvar polštářů. My jsme to měli trochu jinak, obéznímu haflošovi je vše úzké a tančí mu to po zádech. Zkusili jsme nějaké EHL sedlo s obdobnými polštáři jako má WW a sedělo velmi dobře. Ovšem vaši kobylku neznám, takže se samozřejmě můžu netrefit. smajlík

http://www.dsp-pferde.eu/?p=577.

9.11.2016 17:05
lexi7892

XXX.XXX.168.4

To, sedlo EHL´ je největší šmejd co na koně můžete dát. Haflingům a dalším koulím sice sedí ale co to dělá s jejich zády je hnus. Nehledě na to že sedlo ani nic moc nevydrží, je to syntetika takže za rok máte prošoupáno úplně všechno a všude.

9.11.2016 17:59
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Měla jsem ho na zkoušku a bylo kožené. Zajímalo by mne, co koním s těmi zády dělá? Prozradíte?

10.11.2016 07:44
cestovatel

XXX.XXX.59.150

Cituji -kobylka ČT, bez kohoutku, kulatá, proto na ni sehnat sedlo je složité. Po ročním střídání sedel, návštěvách prodejen s jezdeckými potřebami, po ujetí spousty kilometrů kvůli koupi a zase vrácení sedla nezbylo nic jiného než najít řešení.Za prvé jakou cenu má pro vás váš kůň a jak často a jaký styl jezdíte. V mém případě jsme volili sedlo kobylce na míru změřené paní Hežovou z firmy Bukefalos a následně ušití u firmy Kentaur. Než vám firma sedlo ušije tak máte dost času našetřit a jako bonus se stanete majitelem opravdu originálního sedla dle vašich představ. Ještě to má jednu výhodu.Kentaur vám sedlo ochotně přešije pokud vám klisna přesvalí, ale navýhodou je, že sedlo máte jen na jednoho koně.Pokud prodáte klisnu tak raději i s její výstrojí.

Misa04

10.11.2016 10:02
Misa04

XXX.XXX.73.182

Děkuji moc, to zní velice dobře, nyní na ní mám Kentaura Hanulay II a sedí jí ze všech sedel nejlépe, jen tím jak se "kroutí", jí trochu takto přejíždí ze strany na stranu. Popravdě je mi divné už to, jak zadkem kroutí, ale jelikož žádné problémy nemá a je stopro zdravá, tak tohle asi řešit nemá cenu, těžko jí naučím jinak chodit :-D Myslela jsem ještě, zkusit nějak speciální dečku, buď ušitou na míru nebo nějak specializovanou na tento problém.
Mohu Vás poprosit ještě o informace, jak dlouho výroba sedla trvala a jaká byla cena? Případně, pokud by vám nevadilo dát sem fotku toho vašeho Osmajlík
Děkuji moc.

Misa04

10.11.2016 10:10
Misa04

XXX.XXX.73.182

Kobylce jsem chtěla nechat ušít sedlo na míru, jen až bude trošku usazená (bude jí v únoru 5 let), takže už bych do toho šla, jen jak říkám ty peníze smajlík.. Děláme jízdárnu a kopeme vodu a elektriku na pastvinu, vyhřívanou napáječku atd.. no ale to každý zná, kdo má koně, že ty peníze na nic jiného nejsou;-).

10.11.2016 10:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

A nešlo by spíše něco udělat s tím "kroucením" zadku?
To by bylo nespíš nejlepší řešení.

Misa04

10.11.2016 10:59
Misa04

XXX.XXX.73.182

Jak jsem psala, je zdravá a není to způsobené žádnou vadou, takže opravdu netuším, jak bych jí měla vysvětlit, že nemá chodit jak modelka :-D.

10.11.2016 11:21
sisi58

XXX.XXX.191.1

No jo no, je to kobylka
To byl spíš nápad.

10.11.2016 17:31
cestovatel

XXX.XXX.59.150

Výroba sedla od firmy Kentaur se odvíjí od toho jak moc na sedlo spěcháte. Já nespěchám a dodací lhůta je asi tři měsíce.Přibližná cena je odhadnuta na 30 tisíc. Při pasování sedla firmou Bukefalos a zadáním objednávky ušití sedla jsem složila zálohu 2 tisíce a bylo mi po dobu ušití nového sedla zapůjčené jiné sedlo od Bukefalosu na užívání po dobu výroby nového sedla takže jezdím. Na nové sedlo si ještě asi měsíc počkám, ale mít spokojeného koně za to stojí.Také si myslím, že pokud bude sedlo koni pasovat tak nebudu potřebovat gelovku a fyzioterapeuta. P.S. Moje klisna také kroutí zadkem.

11.11.2016 14:47
koně

XXX.XXX.205.252

Misa04 napsal(a):
Kobylce jsem chtěla nechat ušít sedlo na míru, jen až bude trošku usazená (bude jí v únoru 5 let), takže už bych do toho šla, jen jak říkám ty peníze smajlík.. Děláme jízdárnu a kopeme vodu a elektriku na pastvinu, vyhřívanou napáječku atd.. no ale to každý zná, kdo má koně, že ty peníze na nic jiného nejsou;-).

Já myslím, že se chodit naučí
Píšete, že teprve jde do pátého roku.Máte jí na rekre, jestli jsem to správně pochopila.Předpokládám, že pod jezdcem toho zatím tak moc nenapracovala.Tipuji, že se rovná s váhou, s terénem, a se vším.Mladí koně to tak dělají.V tomto období pak se různě šlapou, okopávají, motají, kroutí, vlní, prostě kus od kusu. Škoda, že jí nemůžete zapřáhnout, ona by se srovnala při oji a kroucení by mohlo vymizet.¨
Takhle bych jí asi zkusila jezdit s gelovkou, beránkem, nebo s nějakým sedlem, co vám tady kdo doporučil.Prostě jí co nejméně ubližovat.Zkoušela bych jí naučit pomalejší krok i klus, v terénu kopečky a ona se chodit naučí.

11.11.2016 14:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

Koupila jsem kobyle tuhle dečku pod australské sedlo, na lehké pozvednutí, spíše pro můj lepší pocit. A také kvůli extra dlouhým bočnicím.
https://www.equiworld.cz/kategorie/prodysne-decky/podsedlova-deka-dressage-haf-equitation

A světe div se, kobča je lepší. Jakoby spokojenější, klidnější.
Pokud jezdíte na stejném koni stále, poznáte, v jakém je rozpoložení. A ta změna byla cítit chviličku po nasednutí.
Je to jen postřeh k tomu, že i maličkost pomůže.

Misa04

12.11.2016 16:08
Misa04

XXX.XXX.132.121

Zatím je na.rekre, ale.chodí od tří let do terénu cca 4d týdně, chodíme jednou za čas třebas i 20km,.běžná vyjizdka tak 10-12 km. Jsme kopcovitý terén a lezeme.spolu všudesmajlík. Byla jsem s ní na dvouměsíčním jízdárenském přiježďovacím výcviku, (loni od ledna) kdy jsme na jízdárně šlapaly 6x týdně, nyní doděláváme vlastní jízdárnu tak pak zase začneme trochu více pracovat smajlík.. Tak.snad se to ještě zlepší jak říkáte, je mladá...
Gelovka nepomohla (při tom minulém sedle), boulička se jí stejně dělala, sedlo se přetáčelo doprava.. Nyní to nové se už nepřetáčí ale během.jízdy jí tam cestuje..:-/.. jezdím i ve fellsatelu, střídám to. Jinak ale je pravda, že se chodit stále učí, někdy si v klusu říkám jaká je.to krása a jindy zase koukám co se to pode mnou vůbec děje :-D.

12.11.2016 20:02

Moje tinkera taky děsně kroutila zadkem - hlavně z kopečka. Tam to bylo dáno tím, že se strašně nerada namáhala a odmítala se podšlapovat, takže aby se vůbec poskládala při chůzi zkopce, musela prostě "boulit" boky do stran. Nedokážu si přestavit typ sedla, který by seděl jak přilepený na tomto typu hřbetu - kulatý až rovný, bezkohoutkatý, boky měkké lehkou vrstvou tuku...
Pokud takto často pracujete v terénu a prokládáte jízdárnou, tak pokud pracujete správně, měla by se již sama dobře nést a pracovat se svojí rovnováhou...tedy je zvláštní, že nepociťujete snižující se stranový pohyb hřbetu :( ale tak zase jsou anomálie koní a jedním z nich může být i toto. Kohoutí krok taky koně prostě mají a ikdyž je to nežádoucí, těžko se to odstraňuje...

Přidejte reakci

Přidat smajlík